Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταστροφική η βροχή στη Χίο
  • [02] Αναμένεται η απόφαση των 13 Παλαιστινίων
  • [03] ΗΠΑ: Τρομοκρατική επίθεση στις 4 Ιουλίου;
  • [04] ΕΠΑΕ: Στις 25 Αυγούστου το νέο πρωτάθλημα
  • [05] Έντονο ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό
  • [06] Μπάγεβιτς: ''Φεύγω από τον ΠΑΟΚ''
  • [07] ΟΟΣΑ: Έρευνα για το Εθνικό σύστημα Υγείας
  • [08] Πριγκιπικά ηλιακά εγκαύματα

    [01] Καταστροφική η βροχή στη Χίο

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 9:10:00 μμ

    Στη Χίο, η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι προκάλεσαν σημαντικότατα προβλήματα σε σπίτια και καλλιέργειες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσα σε διάστημα λιγότερο από 2 ώρες δέχτηκε πάνω από 30 κλήσεις και τα 7 συνεργεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι αυτή την ώρα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσους από τους κατοίκους έχουν πληγεί. Η βροχή σταμάτησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα.

    [02] Αναμένεται η απόφαση των 13 Παλαιστινίων

    14/5/2002 12:01:00 πμ

    Χωρίς απόφαση για την κατανομή των 13 Παλαιστινίων εξόριστων σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του συμβουλίου των "15" Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλες. Η απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδας, καθώς συναντά δυσκολίες στο θέμα του χαρακτηρισμού των Παλαιστινίων, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στη Λάρνακα.

    Δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση σχετικά με το χρόνο επανάληψης των διαβουλεύσεων των "15" ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τις χώρες που θα υποδεχτούν τους απελαθέντες.

    Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι οι τελικοί προορισμοί τους.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε, παρ΄όλα αυτά, ότι διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση τους.

    Στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε, ωστόσο, ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί έως την Τετάρτη τηρώντας-όπως είπε-τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί.

    Αραφάτ: Αποδέχομαι ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ

    Περιοδεία στη Δυτική Όχθη πραγματοποιεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, για πρώτη φορά μετά τον 6μηνο αποκλεισμό του στη Ραμάλα.

    Ο Αραφάτ επισκέφθηκε χθες το Ναό της Γέννησης στη Βηθλέεμ, ενώ συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

    Στη συνέχεια έφτασε στην κατεστραμμένη Τζενίν και στη Ναμπλούς.

    Επίσης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως θα αποδεχόταν ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

    "Ελπίζουμε πως πρόκειται να δούμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στο πλάι ενός εβραϊκού κράτους του Ισραήλ", τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Ο Αραφάτ τόνισε εξάλλου πως είναι έτοιμος να ζήσει ειρηνικά με το Ισραήλ και ερωτηθείς εάν αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ απάντησε καταφατικά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι λαοί του Ισραήλ και των Παλαιστινίων βρίσκονται εγγύτερα από οποιουσδήποτε άλλους λαούς.

    "Ενα τμήμα των Εβραίων είναι Παλαιστίνιοι και αντιπροσωπεύονται στο Νομοθετικό Συμβούλιο μας (Βουλή). Δεν τους αποκαλούμε Εβραίους, αλλά ξαδέλφια μας", τόνισε.

    Στην ερώτηση για την Ιντιφάντα, και τη σειρά των επιθέσεων αυτοκτονίας που προκάλεσαν την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, ο Αραφάτ τόνισε πως από την αρχή η πολιτική του στόχευε να παρεμποδίσει τη βία.

    "Δεν πρόκειται να δώσω τα ονόματα" δήλωσε ο Αραφάτ, καίτοι πιέσθηκε από τους δημοσιογράφους για αποκαλύψεις.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη "οι κύριοι ηγέτες των οργανώσεων αυτών δεν βρίσκονται στην Δυτική Οχθη. Βρίσκονται στο εξωτερικό".

    "Βάζω τα δυνατά μου" για να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, τόνισε ο Αραφάτ, απορρίπτοντας τις ισραηλινές κατηγορίες ότι υποθάλπει τις τρομοκρατικές ομάδες.

    Τα έγγραφα που παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους είναι "χοντρά ψεύδη".

    "Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινό", δηλώνει κατηγορηματικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    [03] ΗΠΑ: Τρομοκρατική επίθεση στις 4 Ιουλίου;

    13/5/2002 7:57:00 μμ

    Επίθεση με στόχο αμερικανική πυρηνική μονάδα στο Θρι Μάιλ Αϊλαντ, στην Πενσυλβάνια, ή κάποια άλλη μονάδα στις βορειανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να κάνουν ισλαμιστές τρομοκράτες, στις 4 Ιουλίου, την ημέρα της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα Washington Times, επικαλούμενη ως πηγές της τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι σχετικές απειλές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

    Επίσης διευκρινίζεται ότι οι σχετικές πληροφορίες συγκεντρώθηκαν ''την περασμένη εβδομάδα''.

    Η ισλαμιστική οργάνωση που απειλεί να επιτεθεί δεν κατονομάζεται.

    [04] ΕΠΑΕ: Στις 25 Αυγούστου το νέο πρωτάθλημα

    13/5/2002 9:35:00 μμ

    Οριστικά στις 25 Αυγούστου θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, όπως αποφάσισε η ΕΠΑΕ στο σημερινό συμβούλιό της. Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί ήταν εκείνοι οι σύμβουλοι που είχαν προτείνει να αρχίσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου το νέο πρωτάθλημα, αλλά η έντονη αντίδραση της ΕΠΟ υποχρέωσε την ΕΠΑΕ να κάνει πίσω.

    Στο μεταξύ, η έντονη φημολογία ότι στο σημερινό συμβούλιο συμβούλιο επρόκειτο να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης των κατηγοριών δεν τέθηκε επιβεβαιώθηκε καθώς τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάτι τέτοιο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

    Ακόμη, η διοργανώτρια αποφάσισε να προτείνει στην Πολιτεία την μείωση του ποσοστού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που καταβάλλουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΑΕ από 8% σε 2%, ενώ παράλληλα το ποσοστό 12% από το ΠΡΟ-ΠΟ να κατανεμηθεί ως εξής: 4% η Α' Εθνική, 3,5% η Β', 2,5 η Γ' και 2% η ΕΠΑΕ.

    Να σημειωθεί ακόμη, ότι η ΕΠΑΕ δεν επικύρωσε τις βαθμολογίες των πρωταθλημάτων, επειδή δεν είχε περάσει 48ωρο από την λήξη της Γ΄ Εθνικής.

    [05] Έντονο ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό

    Πηγή: ΑΠΕ 13/5/2002 8:12:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ακρως ικανοποιητικά κρίνονται από την Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'' τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρότι δεν έχουν περάσει ακόμη ούτε τέσσερις μήνες από την ανακοίνωση της επίσημης αίτησης για τους εθελοντές. Περισσότεροι από 16.000 Έλληνες έχουν ήδη καταθέσει επίσημες αιτήσεις, γεγονός που φέρνει την Αθήνα να διαθέτει το χρονικό και το ποιοτικό προβάδισμα ακόμα και από το Σίδνεϊ, το οποίο διακρίθηκε ιδιαιτέρως στον τομέα αυτό.

    Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής, περίπου 200.000 Έλληνες έχουν λάβει τις αιτήσεις και βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ''Αθήνα 2004'', ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της χώρας και της ομογένειας, γεγονός απολύτως ενθαρρυντικό για τις νεότερες γενιές, χωρίς, όμως, να υποτιμάται η αθρόα συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Οργανωτικής Επιτροπής επισημαίνουν με κάθε τρόπο, μετά από χθεσινό θόρυβο που δημιούργησε δημοσίευμα για κίνητρα στους εθελοντές, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να μείνουν μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα απ' όπου και αν προέρχεται και να τηρηθεί κατά γράμμα το Ολυμπιακό Ιδεώδες και στον τομέα αυτό.

    ''Ο Ολυμπιακός εθελοντισμός αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην ανιδιοτελή και ενθουσιώδη προσφορά και συμμετοχή των πολιτών στην οργάνωση των αγώνων'', υποστηρίζει η Οργανωτική Επιτροπή.

    Ενώ, η πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλου επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ''δεν νοούνται υλικά κίνητρα και παροχές για οιονδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει ως εθελοντής''.

    Επίσης, συνεργάτες της κας Αγγελοπούλου δήλωναν ότι η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' δεν θα θέσει το ζήτημα στην αυριανή συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής (η οποία θα εξετάσει το σχέδιο για τη λειτουργία της πόλης), αλλά αν τεθεί το θέμα τότε θα επαναλάβει τη θέση της, όπως και στις 13 Μαρτίου, στην Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, όταν παρουσία του υπουργού Πολιτισμού τόνισε ότι ''χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του εθελοντισμού, συνιστώντας παράλληλα να σταματήσουμε να μιλάμε για κίνητρα...''

    Στο μεταξύ, επικεφαλής ομάδας Ολυμπιονικών και στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής, η κα Αγγελοπούλου θα επισκεφθεί το τριήμερο 17-19 Μαΐου τη Θράκη και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, στο πλαίσιο των επισκέψεών της για την προώθηση του εθελοντισμού και της κινητοποίησης όλου του πληθυσμού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος, η κα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα έχει νέες επαφές τις επόμενες ημέρες τόσο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή όσο και με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [06] Μπάγεβιτς: ''Φεύγω από τον ΠΑΟΚ''

    Πηγή: ΑΠΕ 13/5/2002 8:04:00 μμ

    Επιβεβαιώθηκε το "διαζύγιο'' του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον ΠΑΟΚ, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Σερβοέλληνας τεχνικός, στην Θεσσαλονίκη. ''Φεύγω από τον ΠΑΟΚ. Στην συνάντηση που είχα με τον κ. Μπατατούδη την Πέμπτη του γνωστοποίησα ότι έχω αποφασίσει να μη συνεχιστεί η συνεργασία μας και ο πρόεδρος δέχτηκε χωρίς αντίρρηση την απόφαση μου. Και σε αυτήν την απόφαση κατέληξα δύο μέρες πριν την ανακοίνωση μου στον πρόεδρο'', ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε τη συνέντευξη του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Δηλώσεις Ντούσαν Μπάγεβιτς

    Επίσης, ο Σερβοέλληνας τεχνικός Ντούσαν Μπάγεβιτς τόνισε ότι "μέχρι και το παιχνίδι με την ΑΕΚ είχα σκεφτεί να μείνω στον ΠΑΟΚ για μια ακόμη χρονιά, ώστε να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε πιο δυνατό. Οι δηλώσεις, ωστόσο, του κ. Μπατατούδη μετά το παιχνίδι άλλαξαν την κατάσταση. Μέχρι τότε όλα πήγαιναν μια χαρά. Είχα ζητήσει από τον πρόεδρο να μείνουν ορισμένοι παίκτες, και δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε ποιους, αφού λίγο ή πολύ όλοι σας τους ξέρετε ποιοι είναι και από από εκεί και πέρα να γίνουν 2-3 μεταγραφές ικανών, παικτών ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όσον αφορά τα οικονομικά, δεν μπορούσα, ούτε είχα δικαίωμα να κάνω τίποτα άλλο. Και δεν θα μπορούσα να πάρω την ευθύνη και να υποσχεθώ στον κόσμο του ΠΑΟΚ τίποτα''.

    Επί των αγωνιστικών θεμάτων ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επεσήμανε ότι: ''Τα χρόνια μου στον ΠΑΟΚ ήταν επιτυχημένα. Φτάσαμε στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου, το οποίο όλοι χαρήκαμε πάρα πολύ. Φέτος αγωνιστικήκαμε μέχρι το τέλος για τη δεύτερη θέση, στην οποία δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε τόσο εξαιτίας των προβλημάτων που είχαμε, όσο και από λάθη που κάναμε. Ευχαριστώ όλους μου τους παίκτες, τους συνεργάτες και το ποδοσφαιρικό τμήμα γι' αυτά τα χρόνια. Και τέλος ευχαριστώ και τον Γιώργο Μπατατούδη. Ιδιαίτερα, όμως, θα πρέπει να σταθώ στον κόσμο του ΠΑΟΚ, ο οποίος από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή με στήριξε με τον καλύτερο τρόπο. Δύσκολα θα ξεχάσω τους πανηγυρισμούς από την κατάκτηση του Κυπέλλου. Και εκτός από τους ποδοσφαιριστές μου, αυτός ο κόσμος ήταν που με κράτησε στην ομάδα πέρυσι τον ίδιο καιρό όταν ήμουν ακριβώς στην ίδια θέση''.

    Για το κεφάλαιο της ΑΕΚ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εξήγησε: ''Συναντήθηκα με τον κ. Ψωμιάδη την Πέμπτη, δύο ώρες μετά από την επαφή που είχα με τον κ. Μπατατούδη. Μου έκανε πρόταση να επιστρέψω στην ΑΕΚ, αλλά του είπα ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμη και ότι θα ήθελα να ολοκληρώσω και την τελευταία μου υποχρέωση με τον ΠΑΟΚ και μετά να ξανασυζητήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι και πριν από 15 μέρες με πήρε πολλές φορές στο τηλέφωνο και είχα αρκετή πίεση. Για μένα είναι δύσκολη απόφαση''

    Επαφή ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε και με τον Παναθηναϊκό διευκρινίζοντας ότι: "μετά το πρώτο μας παιχνίδι στην Αθήνα, αφού είχε παραιτηθεί ο κ. Κυράστας, ο κ. Φιλιππίδης που ζήτησε ν' αναλάβω τον Παναθηναϊκό. Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι θέλω να ολοκληρώσω την υποχρέωση μου με τον ΠΑΟΚ''.

    [07] ΟΟΣΑ: Έρευνα για το Εθνικό σύστημα Υγείας

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 10:05:00 μμ

    Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν το Εθνικό σύστημα Υγείας, οι ασθενείς στην χώρα μας. Έκθεση του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση στο τομέα της υγείας, ανάμεσα σε 17 κράτη στο κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση το 84% των ελλήνων δηλώνουν απογοητευμένοι από το σύστημα. Για το θέμα μίλησε στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής οικονομικών της υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, δήλωσε ότι το σύστημα υγείας είναι οικονομικά αποδοτικό και ιατρικά αποτελεσματικό. Ωστόσο το χαρακτήρισε κοινωνικά άνισο και διοικητικά αδύναμο.

    Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα στοιχεία της έρευνας του ΟΟΣΑ αφορούν στην χρονική περίοδο προ του 1999 και πάντως πριν ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

    Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά, όμως χρειάζεται πολύ δουλειά και χρόνος.

    Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η οικοδόμηση ενός από τα καλύτερα συστήματα υγείας και παρά τις αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων εργάζεται ανυποχώρητα προς αυτή την κατεύθυνση.

    [08] Πριγκιπικά ηλιακά εγκαύματα

    13/5/2002 9:48:00 μμ

    Η πριγκίπισα της Νορβηγίας αναγκάσθηκε να αναβάλει προγραμματισμένο ταξίδι της στη Γερμανία γιατί υπέστη ηλιακά εγκαύματα κατά ένα σπάνιο τρόπο. Ο ήλιος της ''έκαψε'' το πρόσωπο ενόσω έδινε συνέντευξη σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Νορβηγικής πρεσβείας στο Βερολίνο, η πριγκίπισα Μέτερ Μάριτ, που παντρεύτηκε πέρυσι με τον πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου Χάακον, έδινε υπαίθρια μια συνέντευξη σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και υπέστη σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στο πρόσωπο. Ο πρίγκιπας Χάακον υπέστη λιγότερο σοβαρά εγκαύματα.

    Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η πριγκίπισα παρουσιάζει πρόβλημα στα μάτια εξ αιτίας του ήλιου ίδιο με αυτό των σκιέρ στο χιόνι.

    Οι γιατροί είπαν ακόμη ότι η ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με τους προβολείς και τα κάτοπτρα του τηλεοπτικού συνεργείου επιδείνωσαν την κατάσταση.

    Η πριγκίπισα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, όπου το ειδύλιο της και ο γάμος της με το νορβηγό πρίγκιπα είχαν απασχολήσει έντονα τα ΜΜΕ.

    Η δημοσιογράφος Σάντρα Μέισμπεργκερ που πήρε τη συνέντευξη για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου N-TV ζητά συγγνώμη για το συμβάν με ολοσέλιδο άρθρο της στην εφημερίδα Μπιλντ της Κυριακής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 May 2002 - 20:54:51 UTC