Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δεδομένα για τις τηλεφωνικές μας κλήσεις
  • [02] Κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΓΣΕΕ
  • [03] Αναταράξεις στις σχέσεις N.Δ-ΣΥΝ
  • [04] Αναγκαστική προσγείωση στη Σκύρο
  • [05] Το ΝΑΤΟ υποδέχεται τη Ρωσία
  • [06] Απορρίπτει το ενδεχόμενο συνομιλιών ο Σαρόν
  • [07] Aντιπαράθεση Χριστοδουλάκη-Μητσοτάκη
  • [08] Kανονικά γίνεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • [09] O Λ. Πανταζής πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος
  • [10] Xωρίς Κ. Στεφανόπουλο το συνέδριο των Ολυμπιακών
  • [11] Στον ΠΑΟ ο ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Γκίτσης
  • [12] Προβλήματα υγείας σε χρήστες

    [01] Νέα δεδομένα για τις τηλεφωνικές μας κλήσεις

    14/5/2002 8:41:00 μμ

    Ενας αριθμός, ο ίδιος για όλα τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται σε σπίτι, γραφείο, εξοχικό, κινητό. Μοιάζει με εξωπραγματικό σενάριο αλλά σε οκτώ μήνες θα είναι απλώς καθημερινότητά μας, κάτι άλλωστε που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια. Τρεις νέες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έρχονται: ο προσωπικός αριθμός, η φορητότητα αριθμού και η προεπιλογή φορέα. Το κόστος θα κυμανθεί από 15-30 ευρώ δηλαδή από 5.000-10.000 δρx και θα καταβάλλεται εφάπαξ.

    Προσωπικός αριθμός

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, ας δούμε τι θα είναι ο προσωπικός αριθμός:

    Αντί για διαφορετικό αριθμό κινητού, διαφορετικό αριθμό τηλεφώνου στο σπίτι, άλλον αριθμό στο γραφείο και κάποιον άλλο στο εξοχικό θα έχουμε, (εφόσον το ζητήσουμε) έναν και μόνο αριθμό, τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό που θα είναι δεκαψήφιος και θα ξεκινάει από το 7.

    Σε αυτό τον έναν αριθμό θα διοχετεύονται οι κλήσεις από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας.

    Φορητότητα αριθμού

    Αλλη καινούργια υπηρεσία είναι η φορητότητα αριθμού.

    Πολύ απλά μία υπηρεσία που θα φέρει τα πάνω κάτω! Αν π.χ αλλάξουμε τόπο διαμονής αλλά παραμείνουμε στον ίδιο νομό, δηλαδή αν από τον Πειραιά μετακομίσουμε στην Αγία Παρασκευή, θα διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό.

    Προεπιλογή φορέα

    Τρίτη και άκρως ενδιαφέρουσα υπηρεσία είναι η προεπιλογή φορέα.

    Αν δηλαδή αλλάξουμε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας π.χ. αν από την ΚΟΣΜΟΤΕ εγγραφούμε στην ΠΑΝΑΦΟΝ θα διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό που θα ξεκινάει από 097.

    Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να προεπιλέξουμε την τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία μέσω της οποίας επιθυμούμε να πραγματοποιούνται οι κλήσεις μας. π.χ. από την ίδια συσκευή θα μπορούμε να κάνουμε αστικές κλήσεις μέσω ΟΤΕ, υπεραστικές κλήσεις μέσω Ινφγουέστ, διεθνείς κλήσεις μέσω Φόρθνετ και κλήσεις σε κινητά μέσω ΚΟΣΜΟΤΕ.

    Εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2003

    Οι νέες αυτές υπηρεσίες που είναι το έργο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με την συνεργασία 15 εταιρειών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, πάντως, στα πλαίσια του ανταγωνισμού μελετούν το ενδεχόμενο να επωμιστούν οι ίδιες το κόστος αυτό και να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι συνδρομητές.

    [02] Κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΓΣΕΕ

    14/5/2002 9:37:00 μμ

    Καθοριστική συνάντηση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού θα έχει την Παρασκευή η ΓΣΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας. Η ΓΣΕΕ αναμένεται να ζητήσει την έντοκη αποπληρωμή του χρέους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου προς το ΙΚΑ, την ανάληψη χρέους 1,5 δισ. ευρώ του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ και την Εργατική Κατοικία και τη θέσπιση ρήτρας έτσι ώστε ο προϋπολογισμός να εγγυάται την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ στην περίπτωση που η χρηματοδότηση με το 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο δεν αρκεί για να καλύψει τα ελλείμματα του Ιδρύματος.

    Συνάντηση Ρέππα με ΟΤΟΕ αύριο

    Σε συμφιλιωτική συνάντηση καλεί την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την ΟΤΟΕ ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας στις 4 αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα.

    [03] Αναταράξεις στις σχέσεις N.Δ-ΣΥΝ

    14/5/2002 10:29:00 μμ

    Αναταράξεις στις σχέσεις Ρηγίλλης-Συνασπισμού και σφοδρή αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Νίτσας Λουλέ σε ψηφοδέλτιο που υποστηρίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στη Ν.Δ προβληματίζονται και από το θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση να δοθεί το χρίσμα του υποψηφίου στον πρώην βουλευτή Σάμου Κώστα Καραμηνά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του προσεχή Οκτώβρη.

    Η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ δεν έχει ακόμη απαντήσει

    Η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει προτείνει στην κ. Νίτσα Λουλέ να μπει στο συνδυασμό της, τονίζοντας ότι η πρώην βουλευτής του Συνασπισμού μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει. Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι η πρότασή της είναι πολιτική, σημειώνοντας ότι η κ. Λουλέ μπορεί να προσφέρει στο δήμο για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Η κ.Λουλέ, πάντως, η οποία παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επανέλαβε ότι θα στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη και ενδεχομένως να συμμετάσχει στον συνδυασμό της.

    Ρουσόπουλος-Σουφλιάς για την υποψηφιότητα Καραμηνά

    Για την υποψηφιότητα Καραμηνά στο Βαθύ Σάμου, τον οποίο υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε είπε ότι η ΝΔ είχε αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα, απομακρύνοντας τον κ. Καραμηνά το 1998 όταν είχε προκληθεί θόρυβος για το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε φίλη του και πως δεν τον είχε συμπεριλάβει στους συνδυασμούς. Τόνισε, όμως, ότι πλέον το νομικό ζήτημα έχει κλείσει και πως η τοπική κοινωνία είναι εκείνη που υπέδειξε τον κ. Καραμηνά για υποψήφιο τοπικό άρχοντα. Η τοπική κοινωνία θα τον κρίνει, είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπεύθυνου του Πολιτικού Σχεδιασμού Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού η Νέα Δημοκρατία συμβαδίζει με αυτό που ζήτησε η τοπική κοινωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις δημοσκοπήσεις που είχε κάνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμηνάς συγκέντρωνε μεγάλες προτιμήσεις για υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας της Σάμου.

    Εντονη δυσφορία στον ΣΥΝ

    Εντονη δυσφορία επικρατεί στο ΣΥΝ για την τακτική, όπως υποστηρίζουν, της ΝΔ να προσεγγίζει στελέχη του ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, με αποκορύφωμα την υπόθεση της Νίτσας Λουλέ. Η δυσφορία αυτή εκδηλώθηκε σήμερα σε επικοινωνία του Προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει στον Κ. Καραμανλή την ενόχλησή του για το θέμα αυτό.

    Οπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΝ, ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την πολιτική της ΝΔ, πολιτική για την οποία το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ Στέργιος Πιτσιόρλας κατηγορεί την Ντόρα Μπακογιάννη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας ότι η προσέγγιση στελεχών του κόμματός μας προκειμένου να ενταχθούν σε ψηφοδέλτια της ΝΔ συνιστά μεταμοντέρνα εκδοχή της αποστασίας.

    [04] Αναγκαστική προσγείωση στη Σκύρο

    14/5/2002 10:10:00 μμ

    Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε στις 7.00 το απόγευμα αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας που πραγματοποιούσε την πτήση 954 Αθήνα-Καβάλα. Το αεροσκάφος παρουσίασε ένδειξη υψηλής θερμοκρασίας και σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Οι περίπου 50 επιβάτες που μετέφερε παραμένουν στο αεροδρόμιο της Σκύρου και αναμένεται να αναχωρήσουν εντός ολίγου με άλλο αεροσκάφος για τον προορισμό τους.

    [05] Το ΝΑΤΟ υποδέχεται τη Ρωσία

    14/5/2002 10:41:00 μμ

    Η προσχώρηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, μέσω της θέσπισης ενός νέου οργάνου, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν το μείζον γεγονός του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που συνεδρίασε στο Ρέικιαβικ, της Ισλανδίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας, που γίνει στη Ρώμη στις 28/5 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ως "ιστορική αλλαγή στην υφή της συμμαχίας". Στο μεταξύ, συνέρχεται στο Ρέϊκιαβικ απόψε Σύνοδος της τετραμερούς συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας με θέμα την ένταξη των δύο Βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

    Προσπάθειες Ρουμανίας και Βουλγαρίας για ένταξης τους στο ΝΑΤΟ

    Οπως είναι γνωστό, στα αιτήματα της Σόφιας και του Βουκουρεστίου, η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα έχει εκφραστεί θετικά πλην όμως υπάρχουν αρκετές απόψεις από πλευράς συμμάχων που απορρίπτουν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέα μέλη. Η αποψινή Σύνοδος γίνεται ενόψει της συνάντησης της Ρώμης στις 28 Μαΐου αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο της Πράγας το Δεκέμβριο του 2002, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επανέφερε και σήμερα την πάγια θέση της Ελλάδος που είναι θετική ως προς την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στη συμμαχία, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του, πως η διεύρυνση προς τη ΝΑ Ευρώπη είναι απαραίτητη για την ισόρροπη ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Διεύρυνση και εσωτερική ανασύνταξη, ο θεματικός άξονας

    Η διεύρυνση της Συμμαχίας συνεπώς σε ανταπόκριση των αιτημάτων εννιά υποψηφίων χωρών-μια διαδικασία που εξακολουθεί όμως να προκαλεί αντίθετες απόψεις-και η εσωτερική ανασύνταξη του ΝΑΤΟ -προκειμένου να απελευθερωθεί από γραφειοκρατικά βαρίδια και να ανταποκρίνεται έτσι αποτελεσματικότερα στις ''ασύμμετρες απειλές''-ήταν τα κύρια θέματα που εξέθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας.

    Οπως είπε σχετικά ο Γ.Παπανδρέου, παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του λόρδου Ρόμπερτσον, το ΝΑΤΟ είναι ένας βαρύς και δυσλειτουργικός οργανισμός που πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να αποκτήσει καλύτερη γνώση των νέων απειλών- χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αρχές της Δύσης, όπως πρόσθεσε στην παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου.

    Συναφώς, εξετάστηκε και το πρόβλημα της δράσης των μέσων μαζικής καταστροφής σε συνάρτηση με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς το θέμα αυτό άπτεται της ασφάλειας των πολιτών. Κατά την ανάλυσή του ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συχνά εκδηλώνονται προβοκάτσιες που προκαλούν εντάσεις και άρα το ΝΑΤΟ πρέπει να αποδυναμώνει εκείνα τα στοιχεία που επιδιώκουν τη διάσπαση της συνοχής.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι το θέμα του ''ευρωστρατού'' δεν συζητήθηκε και πρόσθεσε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ στο περιθώριο της Συνόδου, για να εξετάσουν και την κατάσταση στην Κύπρο.

    Η Βορειοατλαντική Συμμαχία χαιρετίζει την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για μείωση των εξοπλισμών

    Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην συμφωνία της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη μείωση των στρατηγικών τους οπλοστασίων κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

    Το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ''την υποστήριξή του στον έλεγχο των εξοπλισμών, στον αφοπλισμό και στη μη διάδοση'' των πυρηνικών όπλων και δηλώνει ότι επιθυμεί ''να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στους στόχους αυτούς για την ασφάλεια''.

    ''Στο πλαίσιο αυτό, συγχαίρουμε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τη συμφωνία τους για την υπογραφή συμφωνίας που αποσκοπεί στη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών τους όπλων σε κάποιο αριθμό ανάμεσα σε 1.700 και 2.200'', επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ παρουσίασε τη συμφωνία αυτή στους άλλους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που είναι παρόντες στην ισλανδική πρωτεύουσα, και σύμφωνα με αμερικανική διπλωματική πηγή, όλοι οι μετέχοντες εκδήλωσαν την πλήρη υποστήριξη τους.

    ''Καλή είδηση'' χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Βιλπέν σε ανακοίνωση που εξέδωσε επίσης από το Ρέικιαβικ.

    Λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών

    Ωστόσο, τις σημερινές εργασίες της Συνόδου σημάδεψε το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη ο Βέλγος υπουργός Λουί Μισέλ, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα που ο ίδιος και οι ομόλογοί του φωτογραφίζονταν μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Δεν εμπνέει πάντως καμία ανησυχία η κατάσταση της υγείας του Βέλγου υπουργού.

    [06] Απορρίπτει το ενδεχόμενο συνομιλιών ο Σαρόν

    14/5/2002 9:55:00 μμ

    Δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελπίδες στη Μέση Ανατολή η σημερινή ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, ενώπιον του κοινοβουλίου, δύο μέρες μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, να υποστηρίξει τον εσωκομματικό του αντίπαλο Μπενιαμίν Νετανιάχου και να ψηφίσει ενάντια στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μιλώντας στην Κνεσέτ, ο κ.Σαρόν απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους πριν συντελεστούν μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία αποκάλεσε "διεφθαρμένο τρομοκρατικό καθεστώς". Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Λικούντ, να μην επιτρέψει τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους, βρίσκεται η πλειοψηφία των Ισραηλινών, όπως δείχνει δημοσκόπηση, η οποία είναι σύμφωνη με την εγκαθίδρυσή του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη. Τα ξημερώματα σε εισβολή του στρατού βόρεια της Χεβρώνας, δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και δύο συνελήφθησαν.

    Αδιάλλακτος εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

    ''Θα πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν θα υπάρξει ειρήνη με ένα διεφθαρμένο τρομοκρατικό καθεστώς που είναι δικτατορικό, σάπιο και τυραννικό'', δήλωσε ο Σαρόν.

    ''Δήλωσα κατά το ταξίδι μου στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να ενταχθεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό δύο όρους: τον απόλυτο τερματισμό της τρομοκρατίας, της βίας και της υποκίνησης στη βία και την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων σε βάθος, σε όλους τους τομείς στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια'', πρόσθεσε.

    ''Μόνο μετά την εκπλήρωση των δύο αυτών όρων θα μπορέσουμε να ενταχθούμε σε συνομιλίες με στόχο μια οριστική ειρήνη, έπειτα από προσωρινές συμφωνίες που θα συναφθούν σταδιακά'', κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Διαφορετικά τα συναισθήματα της κοινής γνώμης

    Την ίδια ώρα μια μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και διαφωνεί με την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ που αρνείται τη δημιουργία του, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, η οποία δημοσιεύεται στην ισραηλινή εφημερίδα Γιεντιότ Αχαρονότ, τα δύο τρίτα των Ισραηλινών συμφωνούν με την άποψη του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος είχε ζητήσει από το κόμμα του να αναβάλει την έκδοση απόφασης σχετικά με το παλαιστινιακό κράτος.

    Μόνον 28% συμφωνούν με την απόφαση, την οποία πρότεινε σε σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Λικούντ το βράδυ της Κυριακής ο εσωκομματικός αντίπαλος του Σαρόν και πρώην πρωθυπουργός Μπινιαμίν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του Λικούντ η πλειοψηφία (64%) υποστηρίζει τη θέση του Σαρόν, ενώ 35% τη θέση του Νετανιάχου. Στο σύνολο των Ισραηλινών, 63% είπαν πως υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Μεταξύ των ψηφοφόρων του Λικούντ ωστόσο, μόνο 43% είπαν πως υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

    Η υποστήριξη προς τον Σαρόν είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των ψηφοφόρων του Λικούντ απ' ό,τι η υποστήριξη προς τον Νετανιάχου --55% έναντι 35%. Ο Νετανιάχου πιστεύεται ότι θα διεκδικήσει στο μέλλον την ηγεσία του κόμματος από τον Σαρόν.

    Για τη σφυγμομέτρηση αυτή, το Ινστιτούτο Γεντιότ-Νταχάφ έθεσε ερωτήματα σε 501 ενήλικους Ισραηλινούς. Το περιθώριο σφάλματος είναι 4,5%.

    Στρατιωτικών επιχειρήσεων συνέχεια

    Στο μεταξύ, τα ξημερώματα δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο τοπικός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, έχασαν τη ζωή τους όταν μια ισραηλινή στρατιωτική μονάδα εισέβαλε στην αυτόνομη παλαιστινιακή κοινότητα Χαχούλ, βόρεια της Χεβρώνας, δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές.

    Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν επίσης δύο Παλαιστίνιοι χωρίς να δοθεί εξήγηση για την ενέργεια αυτή. Ο ένας εξ αυτών όπως ανακοίνωσε αργότερα ο στρατός είναι τοπικό μαχητικό στέλεχος της Χαμάς.

    [07] Aντιπαράθεση Χριστοδουλάκη-Μητσοτάκη

    14/5/2002 10:11:00 μμ

    Σφοδρή αντιπαράθεση για την πορεία της οικονομίας μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση απόψε στη Βουλή επερώτησης της Ν.Δ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πολιτική του γαλάζιου σφυροδρέπανου δεν είναι η λύση, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κρυφός της στόχος είναι η επιβολή μιας πολιτικής άγριας λιτότητας που θα μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Παροχές με δανικά, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, είναι απαράδεκτες, οδηγούν τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο και θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές.

    [08] Kανονικά γίνεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού

    14/5/2002 9:45:00 μμ

    Ο προϋπολογισμός τόσο ως προς το σκέλος των εισόδων όσο και των εξόδων εκτελείται κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν επίσης ικανοποιητικά, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Σε ερωτήσεις σχετικά με τις "αμφισβητήσεις" και "επιφυλάξεις" που διατυπώθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δημοσιονομικά της χώρας είπε ότι η Ελλάδα τηρεί τα όσα ορίζονται σχετικά από την Κοινότητα.

    Αυξήθηκαν 5,3% τα έσοδα έναντι ετήσιου στόχου 6,1%

    Αύξηση 5,3% σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ετσι, στο τετράμηνο περιορίστηκε η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού που προβλέπει αύξησή τους κατά 6,1%.

    Ειδικότερα, το τετράμηνο ο ΦΠΑ παρουσίασε αύξηση 13,4%, ο φόρος εισοδήματος 7,8%, ενώ ο φόρος από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο ίδιο διάστημα σημείωσε μείωση 50,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    [09] O Λ. Πανταζής πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος

    14/5/2002 8:43:00 μμ

    Την ίδια επιτυχία που σημειώνει στις πίστες των νυχτερινών κέντρων, φιλοδοξεί να έχει και ως πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος ο Λευτέρης Πανταζής, που παρεχώρησε σήμερα, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, την πρώτη συνέντευξή του από την ημέρα που αγόρασε το "πακέτο των μετοχών" της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ. Ο γνωστός τραγουδιστής απέφυγε να μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις του, αλλά ξεκαθάρισε τους στόχους του: Θέλω τον Πανιώνιο στην Ευρώπη, τους οπαδούς του στο γήπεδο και την ενίσχυση των τμημάτων υποδομής. Επίσης, δεν έλειψαν οι αιχμές για τον θόρυβο γύρω από τα στημένα παιχνίδια. Το ελληνικό αθλητικό πνεύμα μπορεί να μεγαλουργήσει χωρίς τους αποκλεισμούς, τους χρηματισμούς και τα περιβόητα στημένα παιχνίδια, κατέληξε.

    [10] Xωρίς Κ. Στεφανόπουλο το συνέδριο των Ολυμπιακών

    14/5/2002 9:46:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος δεν θα παραστεί τελικά στο συνέδριο για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνει στη Βέροια την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο. Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας είχε αρχικά ανακοινωθεί από τους διοργανωτές έγινε τελικά γνωστό θα ο κ. Στεφανόπουλος θα αποστείλει γραπτό χαιρετισμό, ο οποίος θα αναγνωστεί κατά την εναρκτήριο τελετή.

    Αφιερωμένο στον 1ο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

    Το συνέδριο που είναι αφιερωμένο στον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα και εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνεται υπό τη γενική γραμματεία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 του ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το δήμο Βέροιας και τη νομαρχία Ημαθίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη την επόμενη Παρασκευή 25 Μαΐου και το Σάββατο 26 Μαΐου στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

    [11] Στον ΠΑΟ ο ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Γκίτσης

    14/5/2002 8:45:00 μμ

    Τη στιγμή που όλοι κάθονται σε. . αναμμένα κάρβουνα όσον αφορά το νέο προπονητή στον Παναθηναϊκό, η διοίκηση της πράσινης ΠΑΕ, συμφώνησε για την απόκτηση του Παναγιώτη Γκίτση. Ο 27χρονος μέσος, που είχε μείνει ελεύθερος από την Παναχαϊκή, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και συμφώνησαν για συμβόλαιο συνεργασίας, το χρονικό και το οικονομικό μέρος του οποίου θα ανακοινωθεί πιθανότατα με την επισημοποίηση της μεταγραφής που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

    [12] Προβλήματα υγείας σε χρήστες

    14/5/2002 10:24:00 μμ

    Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσιάζουν πόνους στο λαιμό ή στους ώμους κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου σε μια νέα δουλειά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντας (ΗΠΑ). Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και συμμετείχαν 632 άνδρες και γυναίκες που προσλήφθηκαν σε εργασίες οι οποίες απαιτούν τη χρήση υπολογιστών για τουλάχιστον 15 ώρες εβδομαδιαίως. Η στάση του σώματος και οι παράγοντες κινδύνου υπολογίστηκαν στην αρχή της μελέτης, ενώ μετρήθηκαν και οι διαστάσεις των χώρων εργασίας.

    Κάθε μέρα οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις συνήθειές τους και την εμφάνιση μυοσκελετικών συμπτωμάτων στο λαιμό, στους ώμους, στα χέρια ή στους βραχίονες.

    Όσοι ανέφεραν κάποια συμπτώματα, εξετάστηκαν για ειδικές μυοσκελετικές δυσλειτουργίες.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 40% των συμμετασχόντων παρουσίασαν κάποιο σύμπτωμα σε χέρι ή βραχίονα την ώρα που χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή ενώ το 21% παρουσίασε πραγματική δυσλειτουργία.

    Η κακή στάση του σώματος και η ακατάλληλη τοποθέτηση της οθόνης, του πληκτρολογίου και του ποντικού αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τραυματισμό.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly/CBC News/American Journal of Industrial Medicine


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 May 2002 - 20:56:20 UTC