Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Αθήνα 2004'': Ενοικιάσεις κατοικιών
  • [02] ΚΕΔΚΕ: Φιλοξενία παιδιών από Παλαιστίνη-Ισραήλ
  • [03] Αναπτύσσεται το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης
  • [04] Στον ανακριτή ο Χρήστος Κολοβός
  • [05] Ληστεία σε τράπεζα στο Κερατσίνι
  • [06] Συνελήφθησαν αλλοδαποί
  • [07] Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [08] Επαφές για το ασφαλιστικό σύστημα
  • [09] Συνεδρίαση ΕΣΑΚΕ για το ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟ
  • [10] Το Βέλγιο αποποινικοποιεί την ευθανασία
  • [11] ΠΟΥ: Προσοχή στην εναλλακτική ιατρική
  • [12] Πρόοδοι στον τομέα της καρδιολογίας
  • [13] Μόντρεαλ: Ελληνική μουσικοχορευτική παράσταση
  • [14] Μετρητής τσέπης...

    [01] ''Αθήνα 2004'': Ενοικιάσεις κατοικιών

    17/5/2002 12:05:00 πμ

    Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη επισήμων φορέων διαχείρισης του προγράμματος ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών για την φιλοξενία των θεατών στους Ολυμπιακούς του 2004. Η διαδικασία για την επιλογή των αναδόχων οι οποίοι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα ενοικίασης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2002. Στο διαγωνισμό αναφέρονται αναλυτικά οι προδιαγραφές για όλες τις κατηγορίες ενοικιαζόμενων κατοικιών. Ήδη, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον. Συνολικά υπολογίζεται ότι το 2004 θα νοικιαστούν περίπου 25.000 σπίτια.

    Ποιές είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές

    Σε ό,τι αφορά στις ελάχιστες προδιαγραφές των κατοικιών, σύμφωνα με την προκήρυξη οι προς ενοικίαση κατοικίες θα πρέπει να διαθέτουν:

    1) Πλήρως εξοπλισμένα υπνοδωμάτια με επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται κρεβάτι, κομοδίνο, ντουλάπι, ενώ ο ιματισμός περιλαμβάνει 2 σέτ σεντόνια ανά κλίνη, 2 μαξιλαροθήκες ανά άτομο, 1 μαξιλάρι ανά άτομο, 1 κουβέρτα ανά κλίνη.

    2) Ενιαίο ή αυτόνομο χώρο καθιστικού με καναπέ, πολυθρόνες, τραπεζάκι, τραπέζι εστίασης και έγχρωμη τηλεόραση.

    3) Πλήρως εξοπλισμένο λουτρό με μπανιέρα ή ντούς με κρύο και ζεστό νερό, ενώ ο ιματισμός περιλαμβάνει 2 πετσέτες προσώπου ανά άτομο και 2 πετσέτες σώματος ανά άτομο.

    4) Κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη με τις απαραίτητες οικιακές συσκευές, σκεύη και σερβίτσια.

    5) Φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης.

    6) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους χώρους.

    7) Σε ό,τι αφορά στην παροχή τηλεφωνικής σύνδεσης, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών θα εφαρμόσουν την φραγή εξερχομένων κλήσεων, ενώ αν ο ενοικιαστής επιθυμεί παροχή τηλεφωνικής σύνδεσης, θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του μισθώματος.

    8) Καθαρή και σε καλή κατάσταση κατοικία, η οποία επιπροσθέτως πρέπει να βρίσκεται σε ισόγειο ή σε όροφο (αποκλείεται το υπόγειο).

    9) Για κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε κτίρια άνω των δύο ορόφων, πρέπει να υπάρχει ανελκυστήρας.

    10) Οι κατοικίες πρέπει να είναι έχουν ασφαλιστική κάλυψη κλοπής-ζημιάς-πυρός και αστικής ευθύνης.

    11) Για κατοικίες πέραν των δύο υπνοδωματίων πρέπει να υπάρχουν συμπληρωματικοί χώροι υγιεινής, ενώ τα βοηθητικά δωμάτια δεν περιλαμβάνονται στα υπνοδωμάτια.

    Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις

    Κατά την Α φάση θα αναδειχθούν οι επίσημοι φορείς διαχείρισης των κατοικιών, ενώ η φάση αυτή λήγει στις 3 το μεσημέρι στις 2/7/2002, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Οι τουλάχιστον δύο (μπορεί και περισσότερες) κοινοπραξίες θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον 1.500 κατοικίες η κάθε μια. Στις κοινοπραξίες μπορούν να συμμετέχουν τραπεζοασφαλιστικοί οργανισμοί, κτηματομεσιτικά γραφεία, τραπεζικοί όμιλοι, τουριστικά γραφεία, εταιρείες παροχής υπηρεσιών κλπ. Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα προβεί σε βαθμολόγηση της κάθε υποψηφιότητας σύμφωνα με τα εξής κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας:

    Χρηματοοικονομική ικανότητα 30% Εμπειρία στο αντικείμενο 30% Επιχειρησιακό σχήμα 40%

    Το κάθε κριτήριο βαθμολογείται σε κλίμακα 0-100 και ο βαθμός πολλαπλασιάζεται επί τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας.

    Δικαίωμα συμμετοχής στην Β Φάση έχουν όσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν βαθμολογία τουλάχιστον 65% στην Α Φάση. Στην Β φάση της διαδικασίας, οι κοινοπραξίες θα κληθούν να καταβάλλουν εγγυητική επιστολή, το ύψος της οποίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

    Πάντως το ύψος της οικονομικής προσφοράς των υποψηφίων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του ποσού των 600.000 Ευρώ, ενώ η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε έξι ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί με την υπογραφή της σύμβασης και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2004.

    Η κάθε υποψηφιότητα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον Διαγωνισμό, ύψους 100.000 Ευρώ.

    [02] ΚΕΔΚΕ: Φιλοξενία παιδιών από Παλαιστίνη-Ισραήλ

    17/5/2002 9:38:00 πμ

    Εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ θα φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων κεντρικών Δήμων της χώρας μας, μετά από σχετική πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν η Αρχιεπισκοπή της Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας της UNICEF, το ελληνικό τμήμα των "Γιατρών χωρίς Σύνορα", η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν μέρος σήμερα σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΚΕΔΚΕ στα γραφεία της, υπό την προεδρία του προέδρου της, Π. Κουκουλόπουλου.

    Στη συνάντηση αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν άμεσα, παιδιά Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε πως πρόκειται για μια ανθρωπιστικής φύσεως πρωτοβουλία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, με τη φιλοξενία παιδιών από τη Γιουγκοσλαβία.

    [03] Αναπτύσσεται το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

    17/5/2002 9:27:00 πμ

    Μία σειρά σημαντικών έργων που έχουν δρομολογηθεί για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος", ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Τα έργα αυτά, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα επτά δισεκατομμύρια δραχμές, αφορούν την αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων κτιρίων του αεροσταθμού και την επέκτασή του κατά 2.400 τ.μ., την επέκταση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, το αμαξοστάσιο, παρεμβάσεις στον πυροσβεστικό σταθμό και έργα στον Πύργο Ελέγχου.

    Ο κ. Βερελής επεσήμανε ότι συντάσσονται οι σχετικές μελέτες για επέκταση της πίστας στάθμευσης αεροσκαφών, την κατασκευή παράλληλου τροχόδρομου και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες.

    Η αερομεταφορική κίνηση στον αερολιμένα από το έτος 1978 έως σήμερα παρουσιάζει συνεχή ανοδική τάση και για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η εκτέλεση ορισμένων έργων με στόχο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της προβλεπόμενης κίνησης, με σημαντικές παρεμβάσεις ανάπτυξης και αύξησης της χωρητικότητας των υποδομών του αερολιμένα.

    Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έχει στρατηγική θέση, βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη και θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό, ενώ απέχει μόνο 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι, το οποίο εξυπηρετεί εμπορικά και επιβατηγά πλοία.

    [04] Στον ανακριτή ο Χρήστος Κολοβός

    17/5/2002 11:46:00 πμ

    Απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο 40χρονος σιδηρέμπορος Χρήστος Κολοβός, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, για το στραγγαλισμό της 11χρονης Μαρίας Διδασκάλου, την Τετάρτη, στα Γιάννενα. Η κατάθεσή του, στην οποία υποστήριξε ότι "έχω μια υποχρέωση σε ψυχές, έπρεπε να βρω ένα παιδί 9 μέχρι 14 χρόνων, έπρεπε να θυσιάσω μια ζωή για να σωθούν οι υπόλοιπες", έστρεψε την προσοχή της Αστυνομίας σε σατανιστικές οργανώσεις αλλά και σε υποθέσεις εξαφανίσεων, τα προηγούμενα χρόνια.

    Την Πέμπτη, οι αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα ερεύνησαν τόσο το κτήμα της θείας του Χρ. Κολοβού όσο και το κτήμα του στους Κωστακιούς Αρτας, χωρίς όμως να εντοπίσουν στοιχεία που να τον συνδέουν με σατανιστικές οργανώσεις.

    Σε μια αποθήκη του κτήματός του, εντοπίστηκαν μόνο ορισμένα σχοινιά, στα οποία βρέθηκαν ίχνη αίματος.

    Αυτά θα σταλούν στα εργαστήρια της αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αίμα ανήκει σε ανθρώπους ή προέρχεται από ζώα.

    [05] Ληστεία σε τράπεζα στο Κερατσίνι

    17/5/2002 10:33:00 πμ

    Αγνωστος μπήκε στις 8 το πρωί σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Κερατσίνι, ακινητοποίησε με την απειλή όπλου υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξε απο το ταμείο 5.000 ευρώ και εξαφανίστηκε με ένα κόκκινο μοτοποδήλατο.

    [06] Συνελήφθησαν αλλοδαποί

    17/5/2002 9:25:00 πμ

    Αφαντος έγινε ο οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου με το οποίο μετέφερε 50 Ιρακινούς και Αφγανούς λαθρομετανάστες, όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί για έλεγχο. Το περιστατικό έγινε στην οδό Δωδεκανήσου 59, στο Περιστέρι και όπως είπαν οι λαθρομετανάστες στην αστυνομία βρίσκονταν στην Ελλάδα τρεις μέρες περίπου και ο οδηγός του φορτηγού επρόκειτο να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του οδηγού.

    [07] Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    17/5/2002 10:43:00 πμ

    Νέα συνάντηση έχουν αυτήν την ώρα ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Νενκτάς, την πρώτη μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόφι Ανάν. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο.

    Το απόγευμα θα συνέλθει και το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί από τον πρόεδρο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την επίσκεψη του Κόφι Ανάν στο νησί.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο.

    [08] Επαφές για το ασφαλιστικό σύστημα

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/5/2002 11:35:00 πμ

    Καθοριστική συνάντηση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είχε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, με τον Υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Στην τελική ευθεία και λίγο πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, η εργατική πλευρά έθεσε κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί συναινετικά το ασφαλιστικό ζήτημα. Επίσης, συνάντηση θα έχει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις 11.30 το πρωί, με τον Υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Υφυπουργό Χρήστο Πάχτα, με θέμα το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    [09] Συνεδρίαση ΕΣΑΚΕ για το ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

    17/5/2002 11:02:00 πμ

    Νέα ημερομηνία διεξαγωγής για τον αγώνα του 2ου ημιτελικού των πλέι οφ, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ορίζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, καθώς ο αγώνας αναβλήθηκε εκ νέου για τρίτη φορά. Ο Yφυπουργός Aθλητισμού Γιάννης Κουράκης, ο οποίος χθες κλήθηκε να δώσει μία λύση για το αν θα υπάρχουν ή όχι οπαδοί του Παναθηναϊκού, δεν τα κατάφερε.

    [10] Το Βέλγιο αποποινικοποιεί την ευθανασία

    17/5/2002 12:38:00 πμ

    Το Βέλγιο έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Ολλανδία που αποποινικοποιεί την ευθανασία, καθώς η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της υιοθέτησε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει στους ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες το δικαίωμα να πεθάνουν. Μετά από έντονες συζητήσεις δυο ημερών, η κάτω βουλή υιοθέτησε το νομοσχέδιο με 86 ψήφους υπέρ, 51 κατά, και 10 αποχές. Το αποτέλεσμα αναμενόταν ευρέως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη βελγική Γερουσία τον Οκτώβριο.

    Αυστηρούς κανόνες θέτει ο βελγικός νόμος

    Ακολουθώντας τα βήματα της ολλανδικής νομοθεσίας, ο βελγικός νόμος θέτει αυστηρούς κανόνες για το θέμα της ευθανασίας και οι Βέλγοι γιατροί δεν θα έχουν την άδεια να πραγματοποιούν ευθανασία αδιακρίτως.

    Οι επικριτές του νόμου, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες για ενδεχόμενη κατάχρηση του.

    Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης, που αντιτάσσεται στο νόμο, δήλωσε ότι θα προσφύγει για το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    [11] ΠΟΥ: Προσοχή στην εναλλακτική ιατρική

    17/5/2002 9:34:00 πμ

    Οι μέθοδοι εναλλακτικής ιατρικής στις οποίες καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, από την κινεζική βοτανοθεραπεία και τον βελονισμό ως τις πνευματικές θεραπείες είναι πιθανόν πολύ συχνά να χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα να βλάπτουν τους ασθενείς, επισημαίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

    Στρατηγική της ΠΟΥ στο θέμα της Παραδοσιακής Ιατρικής 2002-2005

    Η οργάνωση επιθυμεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες κλινικές έρευνες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούνται από το 80% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η ΠΟΥ καλεί τις 191 χώρες-μέλη της να θεσπίσουν κανόνες για τις μεθόδους αυτές που ονομάζει παραδοσιακή ιατρική με στόχο να γίνουν ασφαλέστερες, αλλά και πιό προσβάσιμες.

    Μόνο 25 από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συγκεκριμένη πολιτική για τη χορήγηση άδειας σε όσους ασκούν την εναλλακτική ιατρική και για την αυθεντικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

    Η λανθασμένη χρήση των εναλλακτικών θεραπειών έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους στις αναπτυγμένες χώρες, όπου όλο και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται σε αυτές, υπογραμμίζεται στην έκθεση για την ''Στρατηγική της ΠΟΥ στο θέμα της Παραδοσιακής Ιατρικής την περίοδο 2002-2005''.

    Το βότανο Μα Χουάνγκ (εφέδρα) που χρησιμοποιείται στην Κίνα εναντίον της πνευμονικής απόφραξης, κυκλοφορούσε στην αμερικανική αγορά ως διαιτητικό προϊόν, όμως η μακρόχρονη χρήση του ευθύνεται για περισσότερους από δέκα θανάτους, καρδιακές προσβολές και εμφράγματα, τονίζει η ΠΟΥ.

    Στο Βέλγιο, τουλάχιστον 70 άνθρωποι χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού ή να κάνουν αιμοκάθαρση επειδή πήραν το λάθος βότανο και πάλι ως διαιτητικό, αναφέρεται επίσης στην έκθεση της ΠΟΥ. Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία και από άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως η Γαλλία, όπου τρείς στους τέσσερις Γάλλους έχουν καταφύγει τουλάχιστον μια φορά σε κάποια από αυτές τις μεθόδους και η Γερμανία, όπου τρείς στους τέσσερις Γερμανούς κάνουν βελονισμό.

    Τέλος, η ΠΟΥ υποστηρίζει πως είναι επείγουσα η ανάγκη να υπάρχει συγκεκριμένη εθνική πολιτική για την παραδοσιακή ιατρική ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι μέθοδοι αυτοί δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στα εθνικά συστήματα υγείας και όπου το 1/3 των κατοίκων των χωρών αυτών δεν έχουν καμια απολύτως προσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

    [12] Πρόοδοι στον τομέα της καρδιολογίας

    17/5/2002 8:13:00 πμ

    Νέες διαγνωστικές μέθοδοι περιορίζουν την προληπτική διενέργεια της στεφανιαίας αγγειογραφίας και αποτελεσματικά φάρμακα μειώνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, ενώ η ταχύτατη πρόοδος επιστήμης και τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα εφοδιάσει το κάθε άτομο με την ιδιαίτερη γονιδιακή του ταυτότητα, η οποία σε ψηφιακή μορφή θα είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμη. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 3ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Οι υπερτασικοί ασθενείς εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αλλά και αιφνίδιου θανάτου σε σχέση με τους μη υπερτασικούς.

    Ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Παρχαρίδης ανάλυσε ότι υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των κινδύνων που διατρέχουν οι υπερτασικοί.

    Φάρμακα πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι τα Α-ΜΕΑ (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου), με τα οποία αφενός ελέγχεται η υπέρταση και αφετέρου βελτιώνεται η λειτουργία του ενδοθηλίου.

    Με τα Α-ΜΕΑ, όπως είπε, μειώνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 38% και τα στεφανιαία κατά 28%.

    Στη διαγνωστική σπουδαιότητα της μαγνητικής τομογραφίας αναφέρθηκε η επιμελήτρια Β' της καρδιολογικής κλινικής του Ωνασειου καρδιοχειρουργικού κέντρου, Σ. Μαυρογένη, η οποία υποστήριξε ότι σε διάστημα μόλις μιάμιση ώρας, αναίμακτα και χωρίς την έκθεση του ασθενούς σε ακτινοβολία, εντοπίζονται στενώσεις των στεφανιαίων αγγείων καθώς και ανευρύσματα στα αγγεία.

    Στο μεταξύ, γονιδιακή ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή (CD ROM) θα μπορεί να έχει κάθε άτομο τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι ήδη γνωστοί οι πιο κρίσιμοι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η διαδικασία ελέγχου του γενετικού υποστρώματος του ανθρώπου είναι απλή και δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από μία εξέταση αίματος και ανάλυση του DNA.

    Αυτά επισήμανε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα καρδιολογίας του πανεπιστημίου του Οχάιο Χ. Μπουντούλας.

    Ο κ Μπουντούλας αναφέρθηκε στη σχέση φαρμακευτικής δράσης του γενετικού υποστρώματος και εξήγησε ότι οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τη δράση ενός φαρμάκου με δύο τρόπους.

    Επηρεάζουν το μεταβολισμό του φαρμάκου Μεταβάλλουν την ευαισθησία των ενζύμων ή των υποδοχέων, με αποτέλεσμα η δράση του φαρμάκου να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

    "Η γνώση του γενετικού υποστρώματος του κάθε ασθενή είναι μέγιστης σημασία για τον ορισμό της αποτελεσματικότερης φαρμακευτικής αγωγή", τόνισε ο κ Μπουντούλας.

    [13] Μόντρεαλ: Ελληνική μουσικοχορευτική παράσταση

    17/5/2002 9:54:00 πμ

    Έξω από τα στενά σύνορα της Ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ σκοπεύει ο χορευτικός όμιλος "Συρτάκι" να κάνει γνωστή τη δημοτική μουσική και το τραγούδι ανεβάζοντας την Κυριακή 19 Μαΐου στο "Place des-Arts" μια μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: "Το μεγάλο ταξίδι, από τη γέννηση στο θάνατο". Η μεγάλη αυτή προσπάθεια που σημαδεύει τα 20 χρόνια της ύπαρξης του χορευτικού ομίλου στο Μόντρεαλ, επικεντρώνεται στη δημοτική μουσική από την παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη, ενώ διανθίζεται από τραγούδι, απαγγελίες, παρουσίαση εθίμων και χορευτικών δρώμενων.

    Επιδιώκουμε να δείξουμε την έκφραση του πολιτισμού της νεότερης Ελλάδας

    "Πρόκειται για ένα σύνθετο θέαμα που σκοπό έχει να θυμίσει στους παλιότερους στιγμές που έχουν ζήσει και να μυήσει τους νεότερους στην παράδοση της πατρίδας, όπως αυτή περνάει μέσα από τους διάφορους σταθμούς της ανθρώπινης ζωής. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να δείξουμε την έκφραση του πολιτισμού της νεότερης Ελλάδας στους κατοίκους του Κεμπεκ, γι αυτό επιλέξαμε μια κεντρική θεατρική σκηνή του Μόντρεαλ", δήλωσε ο Δημήτρης Τζώτζης καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης.

    Ο χορευτικός όμιλος "Συρτάκι" ιδρύθηκε το 1973 από μέλη του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου "Sir George Williams", κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Σεργκάνη.

    Έλαβε μέρος σε πολλές λαογραφικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

    Επίσης πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τρεις παραστάσεις στο θέατρο "Place-des-Arts" το 1973, 1975, 1979.

    Το 1981, ο Ελληνικός Παραδοσιακός Όμιλος μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το όνομα "La Troupe Folkorique Grecque Syrtaki" και απέκτησε το καταστατικό του.

    Η διαδικασία αυτή επιτεύχθηκε από τα τρία ιδρυτικά του μέλη, τον Λάκη Κ.Κουράκη, τον Μιχάλη Σ.Αλεξάνδρου και τον Σταύρο Δ.Περκίζα.

    Οι στόχοι του χορευτικού ομίλου παραμένουν οι ίδιοι από την αρχή της δημιουργίας του.

    Μέσα από χορευτικές παραστάσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διασκέψεις, συνέδρια, και άλλες εξορμήσεις, ο όμιλος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης στη Βόρεια Αμερική.

    Ο χορευτικός όμιλος "Συρτάκι" συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε πολυεθνικές και παγκόσμιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διατηρεί επαφές με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα τα οποία κατά καιρούς φιλοξένησε στο Μόντρεαλ.

    Επίσης, διοργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία συνέδρια διδασκαλίας χορού στο Μόντρεαλ το 1993,1994,1997, και 1998 με συμμετοχή δασκάλων χορού από την Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική, τα οποία παρακολούθησαν πολλές χορευτικές ομάδες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

    [14] Μετρητής τσέπης...

    Πηγή: ΑΠΕ 17/5/2002 10:11:00 πμ

    Σε τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μετρήσεων προχωρούν οι αμερικανικές εταιρείες Αρμπιτρον και Νίλσεν Μίντια Ρισέρτς. Ο στόχος είναι η παροχή των στοιχείων που χρειάζονται οι διαφημιστές, ώστε να διαθέσουν καλύτερα τα δισεκατομμύρια δολάρια τους. Το πλέον υποσχόμενο σύστημα είναι ένας φορητός μετρητής (portable people meter) που μοιάζει με βομβητή τσέπης (beeper) και έχει αναπτυχθεί από την Αρμπιτρον.

    Καταγράφει τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθεί ο οποιοσδήποτε φέρει τη συσκευή, όποτε και όπου τα παρακολουθεί.

    Η Νίλσεν αναπτύσσει ένα άλλο εργαλείο μέτρησης το οποίο συνδέει σε κάθε τηλεοπτική συσκευή.

    Μέχρι τώρα, οι τηλεοπτικές μετρήσεις γίνονταν με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που παρέχονταν τέσσερις φορές το χρόνο.

    Τα νέα συστήματα θα είναι απαραίτητα καθώς η αναλογική τεχνολογία αντικαθίσταται από την ψηφιακή, η οποία "σπάει" τα κανάλια σε πολλά ξεχωριστά σήματα με διαφορετικά προγράμματα.

    Πηγή: Benton / Associated Press

    Arbitron: http://www.arbitron.com

    Nielsen: http://www.nielsenmedia.com


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 May 2002 - 9:07:46 UTC