Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεθαύριο στη χώρα δύο εξόριστοι Παλαιστίνιοι
  • [02] Διακομματική αντιπροσωπεία στην Αττική Οδό
  • [03] Καραμπόλα στη Θεσσαλονίκη-12 τραυματίες
  • [04] Ενημέρωση Σημίτη από Γ. Αγγελοπούλου
  • [05] Μία διαφορετική Κάρμεν

    [01] Μεθαύριο στη χώρα δύο εξόριστοι Παλαιστίνιοι

    20/5/2002 10:37:00 μμ

    Σε οριστική συμφωνία για το θέμα της φιλοξενίας των 13 Παλαιστινίων κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Πικέ, από τη Μύκονο, όπου πραγματοποιείται η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, ανακοίνωσε ότι ισπανικό στρατιωτικό αεροπλάνο θα μεταβεί αύριο στην Κύπρο προκειμένου να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στις χώρες που θα τους δεχθούν, με πρώτο σταθμό μεθαύριο την Αθήνα όπου θα παραμείνουν δύο Παλαιστίνιοι. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών κ.Παπανδρέου.

    Ικανοποίηση για την επίλυση του ζητήματος - Επιφυλακτικό το Βέλγιο

    Ακολούθως το αεροπλάνο θα συνεχίσει για την Ιταλία όπου θα αφήσει τους τρεις και στη συνέχεια θα καταλήξει στη Μαδρίτη όπου θα παραμείνουν άλλοι τρεις, ενώ από εκεί θα γίνει η διανομή των υπολοίπων στην Ιρλανδία (2), την Πορτογαλία (1) και το Βέλγιο (1).

    Ο Ισπανός προεδρεύων τόνισε ιδιαίτερα τον "ευέλικτο" ρόλο της Ελλάδας και το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην υπόθεση αυτή.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε την απόφαση για το θέμα της φιλοξενίας των εξόριστων Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου υπήρξε στενή συνεργασία της ισπανικής προεδρίας για τη διευθέτηση του ζητήματος του απεγκλωβισμού των 13 Παλαιστινίων τόσο με την Αθήνα όσο και την Λευκωσία, με θετική εξέλιξη.

    Εντούτοις το Βέλγιο εμφανίστηκε επιφυλακτικό ως προς την προαναφερθείσα συμφωνία ανακοινώνοντας ότι δεν έχει δώσει οριστική έγκριση και ότι περιμένει να δει εάν αυτή η συμφωνία ανταποκρίνεται στις εγγυήσεις που έχει ζητήσει. ''Μας είναι δύσκολο να επιβεβαιώσουμε ή να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία'', εφόσον ''δεν υπήρξε σήμερα επαφή με την ισπανική προεδρία'' ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Διακομματική αντιπροσωπεία στην Αττική Οδό

    20/5/2002 8:08:00 μμ

    Τα έργα της Αττικής Οδού επισκέφθηκαν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, για μια περιήγηση στο μεγάλο αυτό οδικό άξονα, ο οποίος ξεκινά από το Μαρκόπουλο και φτάνει έως τα διόδια της Ελευσίνας, συνδέοντας έτσι 30 δήμους της Αττικής. Οι παριστάμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώθηκαν για το στάδιο των εργασιών του εν λόγω αναπτυξιακού έργου το οποίο προχωρά με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2003, ενώ έξι μήνες νωρίτερα - τον Ιούνιο του ίδιου έτους- θα έχει παραδοθεί η δυτική περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού.

    Ενα από τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα έργα ανάπτυξης στην Ευρώπη

    Οι βουλευτές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τις σήραγγες που έχουν κατασκευαστεί στην περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού, με τις οποίες δεν αποκόπτεται η συνέχεια του βουνού και δεν δημιουργείται πρόβλημα στο περιβάλλον.

    Η επίσκεψη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και των βουλευτών ξεκίνησε από τη διασταύρωση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού με την οδό Κατεχάκη.

    Το κλιμάκιο, αφού ξεναγήθηκε με πούλμαν σε όλο το έργο της δυτικής περιφερειακής Υμηττού περνώντας μέσα και από τις σήραγγες, έφτασε στο τμήμα της Αττικής οδού στο Κορωπί που ήδη λειτουργεί και στη συνέχεια διέσχισε όλη την υπό κατασκευή Αττική Οδό μέχρι και την Ελευσίνα όπου συνδέεται με την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

    Το συνολικό μήκος του έργου είναι περίπου 70 χιλιόμετρα.

    Σε δηλώσεις της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κάλεσε τους βουλευτές να επισκεφθούν το έργο για να έχουν μια προσωπική αντίληψη και για τις δυσκολίες του αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι για την εξυπηρέτηση του πολίτη. "Πρόκειται για ένα έργο πολύ καλό αλλά και δύσκολο το οποίο κατασκευάζεται από ελληνικές εταιρίες" είπε η κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι η Αττική Οδός θα είναι έτοιμη στο σύνολό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ τα τμήματά της θα αποδίδονται σταδιακά όταν ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.

    Το έργο προχωράει με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα, τόνισε η κ. Παπανδρέου και ζήτησε από τους πολίτες να υπομείνουν την ταλαιπωρία μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

    Η Αττική Οδός είναι ίσως το μεγαλύτερο αστικό έργο, δηλ. έργο που γίνεται μέσα σε αστική περιοχή, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και σημείωσε ότι οι συνάδελφοί της βουλευτές έχουν εντυπωσιαστεί τόσο από την πολυπλοκότητα όσο και από την ταχύτητα εκτέλεσης του έργου.

    Σε ερώτηση για κάποια προβλήματα ταλαιπωρίας που υπήρξαν σε σημεία που γίνεται ασφαλτόστρωση και που η Αττική Οδός τέμνεται με την εθνική οδό, η κ. Παπανδρέου είπε ότι προσπαθούμε να συνδυάσουμε την ολοκλήρωση του έργου με τη λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία.

    Θετικά τα σχόλια των βουλευτών

    Τη σπουδαιότητα του έργου υπογράμμισε στις δηλώσεις της και η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ΝΔ. Η ΝΔ, είπε η κ. Παπακώστα, παρακολουθεί από κοντά τα έργα, αλλά "με την παρουσία των βουλευτών της εδώ δεν νομιμοποιούμε ούτε τις υπερβάσεις, ούτε τις καθυστερήσεις". Πρέπει κάποτε - σημείωσε - να σταματήσει να ταλαιπωρείται ο πολύπαθος πολίτης. ''Εμείς οι βουλευτές της ΝΔ - υπογράμμισε - πιστεύουμε ότι αύριο ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε το όποιο εποικοδομητικό έργο υπάρχει προς το συμφέρον του λαού και του τόπου''.

    Από πλευράς ΣΥΝ στο κλιμάκιο συμμετείχε η Μαρία Δαμανάκη η οποία χαρακτήρισε το έργο της Αττικής Οδού ως το σημαντικότερο που πραγματοποιείται μέσα σε οικιστικό ιστό. Εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθούν οι ημερομηνίες παράδοσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να εκδοθούν ταχύτατα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις χρήσεις γης αριστερά και δεξιά του έργου ώστε να αποτραπεί περαιτέρω η άμεση οικιστική επέκταση.

    Απαντώντας στην παρατήρηση της Μαρίας Δαμανάκη, η κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι όσον αφορά τη δυτική περιφερειακή Υμηττού είναι δεδομένο ότι εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχει η προστατευόμενη ζώνη που είναι δασική και δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά τη χρήση της. Για δε την υπόλοιπη Αττική Οδό, δηλαδή τη λεωφόρο Ελευσίνας - Σταυρού- Σπάτων, είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπουν χρήσεις γης ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούνται δίπλα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

    Δηλώσεις έκανε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρ. Παπουτσής που συμμετείχε στην ενημέρωση, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει εντυπωσιαστεί από το έργο και την ποιότητά του γιατί πρόκειται για ένα έργο που δίνει νέα πνοή στην Αττική.

    Ο κ. Λαλιώτης, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι το έργο του είναι διαχρονικό και ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1992 αλλά η προώθησή του έγινε μετά την κύρωση της σύμβασης το 1996, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι οι ηγεσίες της ΝΔ έκαναν το μεγάλο λάθος να μην ψηφίσουν τη σύμβαση τόσο του συγκεκριμένου έργου όσο και τις συμβάσεις άλλων μεγάλων έργων όπως το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' ή η Εγνατία Οδός.

    Εκαναν επίσης το λάθος, πρόσθεσε, να μιλούν για έργα μακέτες. Τα έργα, είπε ο κ. Λαλιώτης, είναι ορατά και μιλάνε μόνα τους. Ο ίδιος δε αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος αλλά και δικαιωμένος γιατί όπως είπε μαζί και με άλλους συναδέλφους του είχε μια συμβολή ουσιαστική, προσωπική, ξεχωριστή και στη σύμβαση και στην εκτέλεση της Αττικής Οδού. Χαρακτήρισε δε το έργο ως έργο πνοής, ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην Αττική.

    Στην πρόσκληση της κ. Παπανδρέου στους βουλευτές του νομού Αττικής και Πειραιώς όλων των κομμάτων ανταποκρίθηκαν οι Κώστας Λαλιώτης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Φασούλας, Χρ. Παπουτσής, Κώστας Γείτονας, Τηλ. Χυτήρης, Ντίνος Βρεττός, Στέφανος Μανίκας, Θάνος Ασκητής, Γιώργος Δασκαλάκης, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Μιλτ. Παπαΐωάννου, Μανώλης Μπεντενιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Θεόδωρος Τσουκάτος και Παναγιώτης Φωτιάδης. Από τη ΝΔ, παρέστη αντιπροσωπεία τεσσάρων βουλευτών στην οποία συμμετείχαν η Κατερίνα Παπακώστα, ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο Γεώργιος Βλάχος και ο Αθανάσιος Μπούρας, ενώ από τον ΣΥΝ συμμετείχε η κ. Δαμανάκη

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της λεωφόρου Υμηττού

    Η δυτική περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού έχει συνολικό μήκος μαζί με τις εξόδους της 13,4 χιλιόμετρα. Κατασκευάζονται συνολικά 28 σήραγγες συνολικού μήκους 7,5 χιλιομέτρων και η διαδρομή από τη διασταύρωση στην οδό Κατεχάκη μέχρι την οδό Κλεισθένους κοντά στο Σταυρό θα διαρκεί περίπου εννέα λεπτά, ενώ η διαδρομή από την Κατεχάκη μέχρι τον κόμβο Ραφήνας, το σημείο δηλαδή που θα τέμνεται με την Αττική Οδό στην κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο, θα διαρκεί 12 λεπτά.

    Το έργο της δυτικής περιφερειακής Υμηττού κατασκευάζεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, μελέτη η οποία επανασυντάχθηκε μετά τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας του δήμου Αγίας Παρασκευής και του Αμερικανικού Κολεγίου. Στις προσφυγές αυτές οφείλεται και η καθυστέρηση στην κατασκευή του, αφού το έργο θα μπορούσε να είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία από το καλοκαίρι του 2001.

    Η Αττική Οδός συνδέει άμεσα 30 δήμους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, δημιουργεί ένα βασικό κορμό διασύνδεσης όλων των μεταφορικών μέσων και υποδομών της Αττικής, ενώ διευθετεί όλα τα μεγάλα ρέματα και τους χείμαρρους που συναντά. Ταυτόχρονα, αναπλάθει σειρά ανενεργών λατομείων και αποκαθιστά το φυσικό τους ανάγλυφο και τη βλάστηση.

    [03] Καραμπόλα στη Θεσσαλονίκη-12 τραυματίες

    20/5/2002 7:57:00 μμ

    Στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν το απόγευμα 12 άτομα, ανάμεσά τους και ένας Βούλγαρος οδηγός φορτηγού, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα στην προέκταση της οδού Λαγκαδά στο ύψος του Τιτάν. Συγκεκριμένα, φορτηγό που μετέφερε μεταλλικές κολώνες με οδηγό τον Βούλγαρο υπήκοο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ξέφυγε από την πορεία του και παρέσυρε άλλα 13 οχήματα πριν ανατραπεί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Η Τροχαία ερευνά τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

    [04] Ενημέρωση Σημίτη από Γ. Αγγελοπούλου

    20/5/2002 7:42:00 μμ

    Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου θα περάσει την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου για να ευχηθεί στον πρωθυπουργό για την ονομαστική του εορτή και ταυτόχρονα θα επαναλάβει τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα έργα του παραλιακού μετώπου, για την πολυγλωσσία που επικρατεί στο θέμα του εθελοντισμού, ενώ θα συζητήσουν και για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εφ όλης της ύλης

    Η κα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Ιωνία, θα επαναλάβει σε νέα βάση τον πίνακα των καθυστερήσεων που αφορούν τα έργα στην παραλία και στην αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και που παρουσίασε στην προηγούμενη Διυπουργική Επιτροπή, έτσι ώστε να δοθεί στον πρωθυπουργό μία συνολική εικόνα από πλευράς Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ θεωρείται σίγουρο από στενούς συνεργάτες της, ότι θα εξεταστεί και το θέμα του σχεδίου λειτουργίας της πόλης κατά τη διάρκεια των αγώνων και κυρίως για το ποιος θα έχει γενικό πρόσταγμα τον Αύγουστο του 2004.

    Επίσης, η κα Αγγελοπούλου θα ενημερώσει τον κ. Σημίτη για το ταξίδι της στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λαμπούρ, όπου θα συνεδριάσουν από κοινού η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ με την Ενωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

    Πρακτικά και οργανωτικά προβλήματα

    Οπως έχει ανακοινωθεί, στο Γουδί, σε έκταση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα κατασκευαστεί το γήπεδο Μπάντμιντον, ενώ στους χώρους θα φιλοξενηθεί και το Μοντέρνο Πένταθλο, ενώ υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός από τις συναρμοδιότητες που επικρατούν στο έργο και στις απαιτήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για την κατασκευή Ολυμπιακού Αμαξοστασίου και πλατείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών.

    [05] Μία διαφορετική Κάρμεν

    20/5/2002 8:27:00 μμ

    Μια διαφορετική Κάρμεν θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η παγκοσμίου φήμης Ισπανική Καλλιτεχνική Εταιρία, LA CUARDA DE SEVILLA στο Θέατρο Λυκαβηττού από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου. Η ανδαλουσιανή όπερα "Carmen" του Salvador Tavora παρουσιάζεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΑΕ. H "Carmen" του Salvador Tavora είναι ένα εμπνευσμένο πολυθέαμα.

    Παράσταση αξιώσεων

    Στην παράσταση συμμετέχουν 50 καλλιτέχνες και μεταξύ αυτών μια ορχήστρα με σάλπιγγες και τύμπανα, δύο κιθαρίστες, τρεις τραγουδιστές, ένα άλογο(!) και φυσικά εκπληκτικούς χορευτές φλαμένκο μέσα σε ένα εξωτικό σκηνικό. Ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει μία παράσταση που συνδυάζει και δένει αρμονικά στη σκηνή τον χορό, την όπερα, τη μουσική εκτέλεση και τη θεατρική ερμηνεία.

    Ο θίασος LA CUARDA DE SEVILLA έχει δώσει πάνω από 3.500 παραστάσεις σε περίπου δύο εκατομμύρια θεατές σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει εμφανιστεί σε 150 διεθνή Φεστιβάλ.

    Πρόκειται για μια παράσταση αξιώσεων για "απαιτητικούς θεατές" όπου θα μπορεί και το ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 May 2002 - 20:56:25 UTC