Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες για την δολοφονία του Μιχαηλίδη
  • [02] Επίσκεψη Ευθυμίου στην Πάτρα
  • [03] Πέθανε ο Περικλής Πάγκαλος
  • [04] Βυθίστηκε θαλαμηγός-σώοι οι επιβαίνοντες
  • [05] Εξάρθρωση κυκλώματος αλλοδαπών
  • [06] Ταϊβάν: Πτώση αεροσκάφους στην θάλασσα
  • [07] Μοζαμβίκη: Εκτροχιασμός τρένου με 200 νεκρούς
  • [08] Κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν
  • [09] Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
  • [10] Αποκαλυπτική έρευνα για τους δίδυμους πύργους
  • [11] Θερίζει η πείνα στην Αργεντινή
  • [12] Ικανοποίηση Πούτιν για τη συνεργασία με ΗΠΑ
  • [13] Βουλγαρία: Επίσκεψη Πάπα στη Μονή της Ρίλας
  • [14] Μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων
  • [15] Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διαψεύδει τα περί Μιλόσεβιτς
  • [16] Εκτός συνόρων επεκτείνεται η Ιντρακόμ
  • [17] Πόλο: Σήμερα ο τελικός Ολυμπιακού-Χόνβεντ
  • [18] Σύσκεψη για προβλήματα ομάδων της Θεσ/νίκης
  • [19] Βόλεϊ: Ευρωπαϊκό Εφήβων-Ελλάδα-Βουλγαρία 0-3
  • [20] Αυστραλία: Αποθέωσαν τη Βίσση οι ομογενείς

    [01] Έρευνες για την δολοφονία του Μιχαηλίδη

    25/5/2002 6:45:00 μμ

    Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

    Αφαντοι παραμένουν οι δράστες της δολοφονίας του ιδιοκτήτη αλόγων στον ιππόδρομο Δημήτρη Μιχαηλίδη, οι οποίοι τραυμάτισαν βαριά και τον αδελφό του Βασίλη, ο οποίος είναι σταβλίτης και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Η δολοφονική επίθεση έγινε χθες στις 10 το πρωί έξω από τον ιππόδρομο την ώρα που έβγαιναν τα δύο αδέρφια μαζί με τον αναβάτη Κωνσταντίνο Σγουρό. Οι δράστες αφού λογομάχησαν με τους αδελφούς Μιχαηλίδη, τους πυροβόλησαν με περίστροφο πιθανόν "μάγκνουμ 357", με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα τον Δημήτρη και σοβαρά τον Βασίλη Μιχαηλίδη.

    Οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται σε κύκλωμα που "στήνει παιχνίδια και κούρσες" στον ιππόδρομο, στο οποίο φέρεται ότι ήταν αναμειγμένος ο Δημήτρης Μιχαηλίδης ο οποίος έχει επισήμως τέσσερα άλογα, ενώ σύμφωνα με φήμες, φέρεται ότι είναι ιδιοκτήτης άλλων έξι ή επτά ανεπισήμως.

    Οι αξιωματικοί της ασφάλειας, που ασχολούνται με την υπόθεση, πιστεύουν ότι αφορμή για τη χθεσινή δολοφονία αποτέλεσε η έβδομη κούρσα της 17ης Απριλίου που, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από τον ιππόδρομο, είχε "στηθεί" από τους δράστες οι οποίοι είχαν παίξει μεγάλα στοιχήματα. Το γεγονός όμως ότι το άλογο του Μιχαηλίδη βγήκε πρώτο, τους χάλασε τα σχέδια με αποτέλεσμα να χάσουν πάρα πολλά χρήματα.

    Οι υποψίες των αστυνομικών στρέφονται σε βάρος μεγαλοκακοποιού, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά φέρεται ότι έχει σχέσεις με τον ιππόδρομο και συμμετέχει σε "στημένα" παιχνίδια καθώς και σε έναν ακόμα καταζητούμενο κακοποιό, δραπέτη των φυλακών, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και καταζητείται ακόμα και για πληρωμένες δολοφονίες.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το χώρο του ιπποδρόμου, πιθανολογείται ότι είχαν αναμιχθεί σε "στημένο" στοίχημα που τους χάλασε ο Μιχαηλίδης.

    Σήμερα κατέθεσε σε αστυνομικούς της ασφάλειας ο σταβλίτης Βασίλης Μιχαηλίδης ο οποίος όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από αστυνομική πηγή, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τους δράστες.

    Επίσης κατέθεσε χθες το βράδυ, ο αναβάτης Κωνσταντίνος Σγουρός ο οποίος ισχυρίζεται ότι είχε απομακρυνθεί όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί και ότι δεν έχει εικόνα για το τί συζητήθηκε μεταξύ δραστών και θύματος.

    Στην ασφάλεια καλούνται και δίνουν κατάθεση συνεχώς άνθρωποι που έχουν σχέση με τον ιππόδρομο προκειμένου να βρεθεί άκρη στο μυστήριο και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

    [02] Επίσκεψη Ευθυμίου στην Πάτρα

    25/5/2002 7:25:00 μμ

    Στην Πάτρα μεταβαίνει την Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, προκειμένου να εγκαινιάσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Με αφορμή τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα "Πρόσκληση στην εκπαίδευση ενηλίκων".

    [03] Πέθανε ο Περικλής Πάγκαλος

    25/5/2002 5:35:00 μμ

    Την πρόωρη απώλεια του Περικλή Πάγκαλου, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας ότι τα μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας πενθούν τον πρόωρο θάνατο του. Ο Περικλής Πάγκαλος, κρατούμενος συνείδησης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, ήταν ένας από τους ανθρώπους που ίδρυσαν το ελληνικό τμήμα τής οργάνωσης μετά τη μεταπολίτευση.

    Ο Περικλής Πάγκαλος ως πρόεδρος του ελληνικού τμήματος επί δεκαετία, από το 1984 μέχρι το1994, ηγήθηκε της οργάνωσης κατά την περίοδο της μεγαλύτερης ανάπτυξής της.

    Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά του Pατσισμού και της Ξενοφοβίας και μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζεται ότι ο Περικλής Πάγκαλος εχοντας πλήρη γνώση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βαθιά πίστη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε όλους αυτούς που τον χρειάστηκαν, οπουδήποτε στη γη, περίσσευμα ψυχής και αγάπης.

    Επίσης, σημειώνεται ότι όσοι τον γνώρισαν, δεν θα ξεχάσουν τις προσωπικές και πολιτικές του αρετές, τη σπάνια ικανότητά του να μεταδίδει τον ενθουσιασμό του και, κυρίως, την αστείρευτη πίστη στον άνθρωπο, πίστη που αποτελεί υπόδειγμα ζωής και δράσης.

    Η Διεθνής Αμνηστία, τόσο το ελληνικό τμήμα όσο και το διεθνές κίνημα, έχασε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά στελέχη της και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναν πολύτιμο αγωνιστή, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Βυθίστηκε θαλαμηγός-σώοι οι επιβαίνοντες

    25/5/2002 11:53:00 πμ

    Καλά στην υγεία τους είναι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού ''LUCKY BLUE'' νηολογίου Πειραιά, η οποία βυθίστηκε το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον Κόλπο Τάραντα της Ιταλίας, όπου επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες. Τους οκτώ επιβαίνοντες -έξι Έλληνες και δύο αλλοδαπούς- περισυνέλεξε παραπλέον σκάφος και τους μετέφερε σώους στη Ριέκα της Κροατίας.

    [05] Εξάρθρωση κυκλώματος αλλοδαπών

    25/5/2002 6:12:00 μμ

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αλλοδαπών, το οποίο έναντι αμοιβής 2.000 δολαρίων προωθούσε στο εξωτερικό αλλοδαπούς εφοδιάζοντάς τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Αστυνομία συνέλαβε 6 άτομα αναζητεί άλλον έναν και σε έρευνες που έκανε στο εργαστήριο της σπείρας στη Βάρκιζα βρήκε και κατάσχεσε δεκάδες ταυτότητες αλλοδαπών, διαβατήρια, άδειες οδήγησης, ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια, πλήθος φωτογραφιών καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά σε συνάλλαγμα

    [06] Ταϊβάν: Πτώση αεροσκάφους στην θάλασσα

    25/5/2002 7:45:00 μμ

    Αεροσκάφος με 206 επιβαίνοντες και 19-μελές πλήρωμα, κατέπεσε στην θάλασσα σήμερα το πρωί την ώρα που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από την Ταϊβάν στο Χονγκ Κόνγκ. Περισσότερα από 100 πτώματα εντοπίστηκαν στη θάλασσα, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν. Πρόκειται για ένα Μπόινγκ 747 των κινεζικών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση C1611, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωση του από τον αερολιμένα της Ταιπέι.

    Πιθανόν το δυστύχημα να οφείλεται σε μηχανική βλάβη

    Δέκα πτώματα περισυνελέγησαν, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών της Ταϊβάν και ''σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, περισσότερα από 100 βρέθηκαν να επιπλέουν στα ανοικτά του Μακούνγκ'', του νησιού που απέχει 50 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

    Επίσης, η διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πιθανόν το δυστύχημα να οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

    ''Θεωρούμε την εκδοχή ενός μηχανικού προβλήματος απίθανη. Αν είχαμε μηχανικό πρόβλημα, ο πιλότος θα είχε αρκετό χρόνο για να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου'', δήλωσε ο πρόεδρος των Κινεζικών Αερογραμμών Γουέι Χσιν-χσούινγκ.

    Ο πρωθυπουργός διέταξε οι έρευνες να συνεχιστούν σε 24ωρη βάση, μήπως βρεθούν επιζώντες.

    Στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, για το οποίο κατευθυνόταν το αεροσκάφος και όπου οι συγγενείς περίμεναν να μάθουν νέα, ανώτατο στέλεχος των Κινεζικών Αερογραμμών έσπευσε να υποκλιθεί δύο φορές και να ζητήσει συγγνώμη.

    Οι Κινεζικές Αερογραμμές είχαν τρία μοιραία δυστυχήματα τα τελευταία έξι χρόνια, εκτός απ 'αυτό που συνέβη σήμερα.

    Το αεροσκάφος, ηλικίας 22 ετών, που απογειώθηκε στις 15.11, τοπική ώρα (10.11, ώρα Ελλάδος) με 206 επιβάτες -μεταξύ αυτών και τρία παιδιά- και 19-μελές πλήρωμα, εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ 19 λεπτά αργότερα κι ενώ πετούσε έξω από την Ταϊβάν. Η προβλεπόμενη διάρκεια πτήσης ήταν μιάμιση ώρα.

    Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες

    Ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Ταϊβάν, Χουάνγκ Κουάνγκ-Χούα δήλωσε ότι είναι αρκετά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν επιζώντες από το σημερινό αεροπορικό δυστύχημα ενός Μπόινγκ 747-200 των Κινεζικών Αερογραμμών που κατέπεσε στη θάλασσα ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Ταιβάν-Χονγκ Κονγκ.

    "Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρεί επιζώντες αλλά δεν απογοητευόμαστε. Προσπαθούμε μετά από επτάωρες έρευνες στα ανοικτά της νήσου Πενγκχού όπου κατέπεσε το αεροσκάφος με τους 206 επιβάτες και το 19μελές πλήρωμα. Ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες", δήλωσε ο Χουάνγκ Κουάνγκ-Χούα στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Από το Πεκίνο, ο Ύπατος διαπραγματευτής της Κίνας με την Ταϊβάν, Ουάνγκ Νταοχάν εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το πολύνεκρο δυστύχημα και απέστειλε τα θερμότατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    [07] Μοζαμβίκη: Εκτροχιασμός τρένου με 200 νεκρούς

    Aννα Κούρτη 25/5/2002 7:46:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 200 έχασαν την ζωή τους και 400 τραυματίστηκαν από τον εκτροχιασμό τρένου, στην πόλη Τένγκα της επαρχίας Μαπούτο, στη νότια Μοζαμβίκη, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa. Το δυστύχημα προήλθε από βλάβη του συστήματος των φρένων, σύμφωνα με σιδηροδρομική πηγή, που επικαλείται το πρακτορείο. Το τρένο που αποτελούσε σύνθετο συρμό και μετέφερε εμπορεύματα αλλά και επιβάτες, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο μεταξύ Ρεσάνο Γκαρσία(στα σύνορα με τη Νότια Αφρική) και Μαπούτο.

    [08] Κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν

    25/5/2002 7:10:00 μμ

    Περίπου εκατό πολίτες πέθαναν από την αρχή του Μαΐου έως σήμερα στο Πακιστάν, από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα κυρίως στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της, ανακοινώθηκε από τις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα 96 πολίτες πέθαναν από τη ζέστη από τις αρχές Μαΐου και περισσότεροι από 250 νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα δύσπνοιας κυρίως στις επαρχίες του Πουντζάμπ και του Σίντ στο νότιο τμήμα του Πακιστάν.

    Το θερμόμετρο δείχνει καθημερινά 50 βαθμούς

    Οι τοπικές αρχές ζήτησαν άμεση βοήθεια για τις επαρχίες τους που επλήγησαν από το μεγάλο κύμα καύσωνα, ενώ έχουν συστήσει ειδικές επιτροπές που ενημερώνουν τους πολίτες πώς να προστατεύονται από την μεγάλη ζέστη.

    "Η ζέστη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για την εποχή, αλλά η μόλυνση και ο ξηρός καιρός που επικρατούν, προκαλούν πολλά δεινά στους πολίτες", δήλωσε ένα τοπικός αξιωματούχος που εξέφρασε φόβους ότι εάν το φαινόμενο του ξηρού καιρού συνεχιστεί θα υπάρξουν πολύ περισσότερα θύματα.

    Σημειώνεται ότι στην επαρχία Πουντζάμπ το θερμόμετρο δείχνει σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα 50 βαθμούς.

    [09] Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν

    25/5/2002 3:58:00 μμ

    Το Πακιστάν προχώρησε σήμερα σε μια "συνηθισμένη", όπως τη χαρακτήρισε, δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους μέσου βεληνεκούς τύπου ''Χατάφ 5/Γκαούρι'', την ίδια ώρα που οξύνεται η ένταση με την Ινδία για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Το Πακιστάν είχε ανακοινώσει χθες ότι θα ξεκινούσε μια σειρά δοκιμών από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν συνδέονται με την αντιπαράθεση του με την Ινδία. Η ινδική κυβέρνηση από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, χαρακτηρίζοντας το ''ανευ σημασίας''. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αποδοκίμασαν τις πακιστανικές ενέργειες και εξέδωσαν οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια προς τις δυο χώρες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ να τηρήσει την υπόσχεσή του και να σταματήσει τις μεθοριακές επιδρομές στο Κασμίρ. Σημειώνεται οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες κατα μήκος της μεθορίου, ενω υπάρχει και καθημερινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Πρόταση Πουτιν για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

    ''Είναι πολύ σημαντικό ο Μουσάραφ να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί, στην ομιλία που εκφώνησε για την τρομοκρατία και αυτό είναι να σταματήσει τις επιδρομές κατά μήκος των συνόρων'', είπε ο Μπους από την Αγία Πετρούπολη, όπου ξεναγείται από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη ''βαθειά ανησυχία του'' για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και τόνισε ότι ''αφιερώνουμε -μαζί με τον Πούτιν- πολύ χρόνο σ' αυτό το θέμα και έχουμε υπογραμμίσει και στις δύο πλευρές ότι κανείς δεν θα ωφεληθεί από έναν πόλεμο, ούτε από ένα επεισόδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο''.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, προειδοποίησε σήμερα ότι η υπομονή της χώρας του έχει και όρια, ενώ ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο, όμως είναι προετοιμασμένη για ανάλογο ενδεχόμενο.

    Σχολιάζοντας την ένταση με την Ινδία, ο Μουσάραφ τόνισε πως το Πακιστάν "έχει τη δυνατότητα να διασχίσει με επιτυχία τούτην την κρίσιμη κατάσταση".

    Πάντως, το Πακιστάν, προτίθεται ''να εξετάσει'' την πρόταση του Ρώσου προέδρου για συνάντηση Βατζπαγί-Μουσάραφ, στις αρχές Ιουνίου, στη Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση πακιστανικής κυβερνητικής πηγής στο γαλλικό πρακτορείο. ''Ελπίζω ότι θα έρθουν και θα έχουν συνομιλίες για να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης'', δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη γενέτειρά του Πετρούπολη, με τον πρόεδρο Μπους.

    Νέες συγκρούσεις στη μεθόριο του Κασμίρ

    Εν τω μεταξύ, επτά άτομα, ανάμεσά τους πέντε ισλαμιστές αντάρτες και δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Ινδίας, βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σήμερα το πρωί σε επαρχία του ινδικού κρατιδίου Κασμίρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Ινδοί στρατιώτες και αστυνομικοί περικύκλωσαν χθες βράδυ μία ομάδα ανταρτών που κρυβόταν σε περιοχή του Ρατζούρι του Κασμίρ, σε απόσταση περίπου 150 χλμ από τη χειμερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου Τζαμού. Πέντε αντάρτες, ένας αστυνομικός κι ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους κατά την ανταλλαγή πυρών. Τέσσερις στρατιώτες κι ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των ίδιων συγκρούσεων.

    Πάντως, όπως τόνισε η αστυνομία, παρά τις πυκνές ανταλλαγές πυρών, πολλοί αντάρτες πάντως κατόρθωσαν να διαφύγουν.

    Περίπου 35,000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασμίρ, έπειτα από την εξέγερση του ισλαμικού στοιχείου στο κρατίδιο από το 1989.

    [10] Αποκαλυπτική έρευνα για τους δίδυμους πύργους

    Πηγή: ΑΠΕ 25/5/2002 5:16:00 μμ

    Μια έρευνα του Κογκρέσου για την ανεπάρκεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχει ανακαλύψει και άλλα λησμονημένα στοιχεία που εκ των υστέρων θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει στην αποκάλυψη της συνωμοσίας, δήλωσε χθες ένας γερουσιαστής. ''Δεν υπήρχε μια πληροφορία που από μόνη της θα σε οδηγούσε σε περαιτέρω έρευνα η οποία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την 11η Σεπτεμβρίου'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, Μπομπ Γκράχαμ.

    Το έγγραφο του Φοίνιξ είναι το πιο φωτεινό

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Φλώριδα τόνισε ότι γεγονός είναι πως δεν υπήρχε μια πληροφορία, αλλά μια σειρά πληροφοριών και πράγματι συνεχίζουμε να φέρνουμε στην επιφάνεια επιπρόσθετες πληροφορίες όπου δίνονται στοιχεία.

    Το FBI έχει επικριθεί επειδή δεν εκτίμησε δεόντως ένα υπόμνημα που γράφτηκε από έναν πράκτορα στο Φοίνιξ τον περασμένο Ιούλιο στο οποίο εξέφραζε ανησυχία επειδή άνδρες από τη Μέση Ανατολή, που συνδέονταν με τον Μπιν Λάντεν, έκαναν μαθήματα σε αμερικανικές σχολές πιλότων.

    ''Από όλα που έχω δει, νομίζω ότι το έγγραφο του Φοίνιξ είναι το πιο φωτεινό'', δήλωσε ο Γκράχαμ.

    Αυτό το υπόμνημα στάλθηκε σε δύο μέρη στο FBI στην Ουάσινγκτον, στη Ριζοσπαστική Φονταμενταλιστική Μονάδα και στη Μονάδα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά όχι πιο πέρα.

    Το FBI έχει επικριθεί επίσης για το ότι δεν συνέδεσε το υπόμνημα με τη σύλληψη, τον Αύγουστο, του Ζακαρίας Μουσάουι, γάλλου πολίτη που παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολή πιλότων στη Μινεσότα.

    Ο Μουσάουι κατηγορείται για συνωμοσία στην επίθεση και αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποψιάζονται ότι επρόκειτο να γίνει ο 20ός αεροπειρατής.

    Ανάμεσα στα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ερευνητές του Κογκρέσου ήταν και σημειώσεις ενός πράκτορα του FBI στη Μινεσότα που αφορούσαν μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν αξιωματούχο στο αρχηγείο του FBI στην οποία ο πράκτορας είπε πως ο Μουσάουι επρόκειτο να ''πετάξει με ένα αεροπλάνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου''.

    Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν και άλλα λησμονημένα στοιχεία εκτός από το υπόμνημα Φοίνιξ του FBI και τη σύλληψη του Μουσάουι, ο Γκράχαμ απάντησε:

    ''Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτό. Καθώς η πληροφορία αρχίζει να γίνεται δημόσια, προκαλεί τους ανθρώπους να έρθουν με περισσότερες πληροφορίες, έτσι πρόκειται για κάποιου είδους ντόμινο''.

    Τι πιστεύουν οι Αμερικανοί πολίτες;

    Οι πληροφορίες που είχε η κυβέρνηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν ασαφείς, πιστεύουν στην πλειοψηφία τους οι Αμερικανοί πολίτες.

    Οι Αμερικανοί πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι οι πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν προειδοποιήσει τις αρχές για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ήταν πολύ ασαφείς για να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN και του περιοδικού "Τάιμς" που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπους ήταν ανίκανη να αξιοποιήσει τις ενδείξεις διότι οι πληροφορίες που περιέχονταν στις αστυνομικές αναφορές πραγματικά δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν.

    Αντιθέτως, σε ποσοστό 34% οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι αρχές δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε.

    Εξάλλου, μόνο το 27% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι προειδοποιήσεις για επιφυλακή που έκανε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση αποτελούν προπέτασμα καπνού που έχει σκοπό να καλύψει την ανικανότητα των αρχών.

    Το 60% δήλωσε ότι βασίζονται σε πραγματικές πληροφορίες.

    Τέλος, το 59% αναμένει ότι εντός του ερχόμενου έτους θα σημειωθούν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις ΗΠΑ.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη σε δείγμα 1.007 ατόμων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,1%.

    [11] Θερίζει η πείνα στην Αργεντινή

    Πηγή: ΑΠΕ 25/5/2002 5:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Έξι παιδιά στα δέκα στην Αργεντινή ζουν στη φτώχεια και πάνω από το ένα τέταρτο είναι τόσο φτωχά ώστε πεινούν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα για τις συνέπειες της κατάρρευσης της τρίτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν αυτή την εβδομάδα εικόνες με παιδιά στην επαρχία Τουκουμάν να λιμοκτονούν, με ποδαράκια σαν ξύλα, γουρλωμένα μάτια και προβληματική ανάπτυξη. Επίσης, το γραφείο συμβούλων Equis ανακοίνωσε σήμερα πως το 58% των παιδιών, ή 5,7 εκατομμύρια, ζουν στη φτώχεια και 27,7% ή 2,7 εκατομμύρια είναι τόσο φτωχά ώστε υποσιτίζονται.

    ''Αν δεν λάβουν εξωτερική βοήθεια, η βασική βιολογική τους επιβίωση διατρέχει κίνδυνο'', αναφέρει μια έρευνα από το ανεξάρτητο γραφείο συμβούλων οι μελέτες του οποίου για τη φτώχεια χαίρουν ευρείας εκτίμησης.

    Στοιχεία ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών συμπίπτουν στο ότι περίπου το ένα δεύτερο από τα 36 εκατομμύρια των κατοίκων της Αργεντινής είναι τώρα φτωχοί, ενώ το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι.

    Η Αργεντινή, πρωτοπόρα στον τομέα των ξένων επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στην ελεύθερη αγορά στη δεκαετία του '90 και ένα από τα πιο πλούσια έθνη στις αρχές του 20ού αιώνα, βυθίστηκε στην κρίση έπειτα από μια ύφεση τεσσάρων χρόνων που οδήγησε στην αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και στην υποτίμηση του πέσο.

    Η πτώση κατά 70% της αξίας του πέσο έναντι του δολαρίου επικουρούμενη από ένα ασφυκτικό πάγωμα των τραπεζικών καταθέσεων το Δεκέμβριο και από περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών προκειμένου να σταματήσει η αφαίμαξη των τραπεζών, έχουν ''στραγγίσει'' την οικονομία και ανέβασαν τις τιμές που ήταν σταθερές για μια δεκαετία, λόγω της επιβεβλημένης ισοτιμίας του πέσο με το δολάριο.

    Τώρα ακόμη και εκείνοι που έχουν δουλειές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις ολοένα αυξανόμενες τιμές των βασικών τροφίμων, το έγκλημα αυξάνεται και η προσωρινή κυβέρνηση, που διορίστηκε από το Κογκρέσο τον Ιανουάριο με θητεία μέχρι τις εκλογές του 2003, είναι ανίκανη να ανακουφίσει αυτούς που υποφέρουν.

    [12] Ικανοποίηση Πούτιν για τη συνεργασία με ΗΠΑ

    25/5/2002 4:24:00 μμ

    Ιστορικής σημασίας, χαρακτηρίζεται η συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στη Μόσχα, για τη μείωση κατά δύο τρίτα των πυρηνικών κεφαλών. Σύμφωνα με τον Τζωρτζ Μπους, που επισκέπτεται την Αγία Πετρούπολη, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις των δύο κρατών. Οι Αμερικανοί πέτυχαν να εξασφαλίσουν την αποθήκευση αρκετών από τις πυρηνικές κεφαλές και όχι, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, την καταστροφή τους. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί και από τις δύο πλευρές, που αμφισβητούν ότι η συμφωνία, αποτελεί επιτυχία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο μέχρι την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την αναζήτηση ειρηνικής λύσης στη Μέση Ανατολή.

    Επετεύχθη συμφωνία σε όλα τα επίπεδα

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σε σημερινές του δηλώσεις από την Αγία Πετρούπολη προέβη στην εκτίμηση πως ''έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι'' της συνόδου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους, τονίζοντας πως είναι ''ικανοποιημένος'' από τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς των διαπραγματεύσεων.

    "Ολοι οι ειδικοί μας είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνόδου σε όλα τα ζητήματα που θίχθηκαν γύρω από τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Ολοι οι στόχοι της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στη Ρωσία επιτεύχθηκαν", τόνισε ο Πούτιν, ενώ συνόδευε τον Αμερικανό ομόλογό του και τη γυναίκα του στο μουσείο Ερμιτάζ.

    Παράλληλα όμως δύο μικρές διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Μπους πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη. Στη μία συμμετείχαν περίπου 200 ζηλωτές του σταλινισμού, ενώ στην άλλη συγκεντρώθηκαν περίπου 50 πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.

    Δράση κατά της τρομοκρατίας - Κοινές πρωτοβουλίες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε χθες από τη Μόσχα, πως τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ρωσικός λαός έχουν υποφέρει από την τρομοκρατία και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα της Τσετσενίας.

    ''Θα συνεργαστούμε για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, για την βελτίωση της ασφάλειας στην Γεωργία και θα βοηθήσουμε ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση στην Τσετσενία'', δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. ''Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι ο ρωσικός λαός έχει υποφέρει από την τρομοκρατία, όπως και εμείς'', είπε ακόμα ο Μπους αναφερόμενος στην επίθεση στο Νταγκεστάν, στις 9 Μαΐου, που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους.

    Οι δύο ηγέτες λίγο νωρίτερα είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν σε διεθνείς συνομιλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, μέσα στους επόμενους μήνες. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το πότε θα διεξαχθούν οι συνομιλίες αυτές.

    Οι πρόεδροι Πούτιν και Μπους ζητούν από το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τη διεθνή κοινότητα να επιδιώξουν την εκπλήρωση των στόχων που είναι η ασφάλεια και η απελευθέρωση από τον τρόμο, οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο και η ''ανοικοδόμηση ισχυρών, δημοκρατικών και υπεύθυνων θεσμών, προσανατολισμένων στην αγορά που θα αποτελέσουν τα θεμέλια ενός παλαιστινιακού κράτους''. Ομως παράλληλα οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους την ανάγκη να καταβάλει η παλαιστινιακή ηγεσία ''μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης''.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [13] Βουλγαρία: Επίσκεψη Πάπα στη Μονή της Ρίλας

    25/5/2002 5:32:00 μμ

    Στη σημασία του μοναχισμού της ορθόδοξης εκκλησίας για ολόκληρο το χριστιανισμό και του πνευματικού παραδείγματος που δίνουν οι καλόγεροι σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο, αναφέρθηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' κατά την επίσκεψή του στο μοναστήρι ''Αγιος Ιωάννης της Ρίλας'' στην Βουλγαρία.

    Η απάρνηση από τα εγκόσμια στο βωμό της μόνιμης επιδίωξης των ουράνιων πλούτων, οι στερήσεις και ο ασκητισμός, η αδιάκοπη πνευματική μάχη που δίνουν καθημερινά οι μοναχοί κατά των πειρασμών, αποτελούν πνευματικό άθλο και φωτεινό παράδειγμα κάθαρσης και ανύψωσης για κάθε άνθρωπο του πλανήτη, σήμερα που οι πειρασμοί του υλισμού είναι πιο ισχυροί και επίμονοι παρά ποτέ, υπογράμμισε ο Πάπας.

    Η διχοτόμηση των εκκλησιών μας συνεχίζεται εδώ και δέκα αιώνες, αλλά τα τείχη ανάμεσά τους δεν φτάνουν μέχρι τους ουρανούς. Και εκείνα που οικοδόμησε ανθρώπινο χέρι μπορούν να κατεδαφιστούν από ανθρώπινο χέρι, είπε από την πλευρά του ο ηγούμενος του μεγαλύτερου ιερότερου τόπου της Βουλγαρίας, μοναχός Ιωάννης.

    ''Σημαντικότατο ιστορικό γεγονός για τη Βουλγαρία'', χαρακτήρισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι την κατηγορηματική διάψευση από τον Ποντιφικά χθες των ισχυρισμών περί ''βουλγαρικού ίχνους'' στην απόπειρα δολοφονίας του.

    Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πάπα στην ιστορική Μονή της Ρίλας, ο κ. Σαξκομπουργκότσκι δήλωσε ότι τον ευχαρίστησε θερμά για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως και για την προσευχή του Ποντιφικά στον τάφο του πατέρα του Μπορίς του Γ' στη μονή, όπου αναπαύεται ο τελευταίος Βούλγαρος βασιλιάς μετά το θάνατό του το 1943.

    Στη συνάντηση μετείχαν για λίγο και η σύζυγος του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μαργαρίτα Γκομέζ ί Αθεμπο, δύο από τα πέντε παιδιά του και τρία εγγόνια του.

    Η οικογένεια του κ. Σαξκομπουργκότσκι ανήκε στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ενώ ο ίδιος είναι χριστιανός ορθόδοξος.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε επίσης συναντήσεις με το γενικό μουφτή Σελίμ Μεχμέτ και με εκπροσώπους διαφόρων ευαγγελιστικών και άλλων θρησκευμάτων στη Βουλγαρία, όπου συζήτησαν για την προσέγγιση των παγκόσμιων θρησκειών ως συμβολή στις προσπάθειες για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στον πλανήτη.

    [14] Μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων

    25/5/2002 4:37:00 μμ

    Σε συλλήψεις περίπου εκατό Παλαιστινίων προχώρησε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη Τουλκάρεμ, στη Δυτική Οχθη, την οποία έχει καταλάβει από χθες. Οι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν χθες μεθοδικές έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ενώ και από την παλαιστινιακή πλευρά υπήρξαν έξι τραυματισμοί. Στο μεταξύ αξιωματούχοι, δήλωσαν οτι η Βρετανίδα που συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας οδηγώντας αυτοκίνητο της καναδικής πρεσβείας, αφέθηκε ελεύθερη.

    Ισχυρή η αντίσταση στην Τουλκαρέμ

    Ο ισραηλινός στρατός κατά την εισβολή του στην Τουλκαρέμ συνάντησε την αντίσταση των μαχητών από τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα, ένοπλης ομάδας που συνδέεται με το κίνημα του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με παλαιστινίους υπευθύνους. Πρόκειται για τη δέυτερη εισβολή στην Τουλκάρεμ μέσα στην ίδια εβδομάδα.

    Από την πλευρά του ο ραδιοφωνικός σταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε πως οι δυνάμεις του στρατού ανέπτυξαν ενισχύσεις αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων στην πόλη, με στόχο να "συλλάβουν τους τρομοκράτες" και να κατασχέσουν όπλα και πολεμοφόδια.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Καναδούς αξιωματούχους, η Βρετανίδα που συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αφέθηκε αργότερα ελεύθερη.

    Ισραηλινές πηγές είχαν δηλώσει αρχικά ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών ουσιών, αλλά η Οτάβα ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε στη συνέχεια από το Ισραήλ ότι η ουσία αποτελείτο από ''ιχνοστοιχεία χημικών υλών''.

    ''Η Βρετανίδα συνελήφθη και ανακρίθηκε από την αστυνομία. Αφέθηκε ελεύθερη μαζί με το αυτοκίνητο το βράδυ. Εχουμε τη δήλωσή της και η έρευνα συνεχίζεται'', δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τζιλ Κλέιμαν.

    [15] Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διαψεύδει τα περί Μιλόσεβιτς

    25/5/2002 1:32:00 μμ

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου "ουδέποτε υποβοήθησε ή ενεπλάκη σε οποιαδήποτε συναλλαγή με σκοπό την παράνομη φυγάδευση γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων", διευκρινίζει η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Απαντώντας σε δημοσιεύματα, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι "ποτέ δεν έπραξε οτιδήποτε για να διευκολύνει ή να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο Μιλόσεβιτς ή συνεργάτες του να αποκομίσουν προσωπικό οικονομικό όφελος". Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "από τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, δεν έχει αποκαλυφθεί ότι έχουν διενεργηθεί τέτοιες συναλλαγές μέσω Κύπρου".

    [16] Εκτός συνόρων επεκτείνεται η Ιντρακόμ

    25/5/2002 12:08:00 μμ

    Νέες προοπτικές ανάπτυξης διαγράφονται για την Ιντρακόμ μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Σωκράτη Κόκκαλη, για περαιτέρω επέκτασή της εκτός των ελληνικών συνόρων. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Κόκκαλης προανήγγειλε τη συνεργασία μέσω εξαγοράς της Ιντρακόμ με μεγάλη εταιρία στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον της Ιντρακόμ προσελκύει και η αγορά της Κίνας, καθώς η εταιρία άνοιξε πρόσφατα γραφείο αντιπροσώπευσης στο Πεκίνο, ενώ στο μέτωπο της αγοράς των ΗΠΑ αναμένεται συνεργασία με μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών.

    Κερδοφόρο το 2001 για τον Ομιλο Ιντρακόμ

    Στο πλαίσιο των εγχώριων επενδυτικών κινήσεων που πραγματοποιεί η εταιρία, με πιο πρόσφατη την εξαγορά του 41% της Siemens Τηλεβιομηχανική, ανακοινώθηκε ότι η τελευταία θα μετονομαστεί σε Εταιρία Τηλεπικοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    Για τη χρήση του 2001 οι πωλήσεις του Ομίλου Ιντρακόμ αυξήθηκαν κατά 16%, τα κέρδη προ φόρων κατά 8%, ενώ αυτά των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 25%. Το 2001 υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος εξ' αυτών να αφορά εξαγωγές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2001.

    Για τη χρήση του 2002 οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 4% και τα κέρδη προ φόρων στα 168 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6%. Σε επίπεδο εταιρίας ο κύκλος εργασιών αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 2,5% φτάνοντας τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη θα σημειώσουν αύξηση 3%.

    Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,42 ευρώ, από 0,38 ευρώ που ήσαν πέρυσι.

    [17] Πόλο: Σήμερα ο τελικός Ολυμπιακού-Χόνβεντ

    25/5/2002 6:36:00 μμ

    Στον τελικό του Champions League στο Πόλο αγωνίζεται απόψε ο Ολυμπιακός για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την ουγγρική Χόνβεντ, καθώς χθες επικράτησαν στη Βουδαπέστη με 8-5 της Γιούγκ Ντουμπρόβνικ. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας στις 8 από το ET-1.

    [18] Σύσκεψη για προβλήματα ομάδων της Θεσ/νίκης

    25/5/2002 5:49:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, συγκάλεσε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Βασιλικό Θέατρο της πόλης.

    Τα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν

    "Αναγκαζόμαστε πολύ συχνά να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον επαγγελματικό αθλητισμό, ειδικά της Θεσσαλονίκης. Είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε το βάθος και τις πραγματικές διαστάσεις ενός προβλήματος που φαίνεται ότι θα εμφανιστεί ακόμη πιο έντονα στο μέλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να οριστικοποιήσουμε τη μορφή του νέου αθλητικού νομοσχεδίου και να το ψηφίσουμε το καλοκαίρι", επεσήμανε ο Υπουργός Πολιτισμού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού τα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος και να αντιμετωπιστούν μέσω των διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου, είναι:

    Η τεχνητή διόγκωση των οικονομικών μεγεθών στις ανώνυμες εταιρείες αθλητικού θεάματος. Η απουσία ή αδυναμία επαρκούς ελέγχου της προσωπικότητας και του βάθους των οικονομικών μέσων που διαθέτει ένα επιχειρηματικό σχήμα το οποίο εμπλέκεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και ποια είναι τα κίνητρά του Η αντιφατική στάση των φιλάθλων, που ξεκινάει από τον ενθουσιασμό και φτάνει στην κατακραυγή με μηδενική πολύ συχνά απόσταση, καθώς και ο ρόλος τους. Τα όρια της Πολιτείας Η αθλητική δικαιοσύνη Η διαρκής απειλή της βίας

    Επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στα θέματα που κατά τη γνώμη του φέρνουν σε μειονεκτική θέση τη Θεσσαλονίκη έναντι της Αθήνας και είναι οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η συντριπτική διαφορά ως προς την συσσώρευση κεφαλαίων στην πρωτεύουσα και η αδυναμία συγκρότησης ενιαίας αθλητικής συνείδησης στην Θεσσαλονίκη.

    Ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την στάση που έχουν κρατήσει τα τελευταία πέντε χρόνια οι εκπρόσωποι των ομάδων της Θεσσαλονίκης σε ζητήματα μείζονος σημασίας στην ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ.

    Στις τοποθετήσεις τους οι παριστάμενοι παράγοντες εστιάστηκαν περισσότερο σε θέματα που αφορούν είτε σε ειδικά προβλήματα των ομάδων τους, είτε των ίδιων προσωπικά.

    [19] Βόλεϊ: Ευρωπαϊκό Εφήβων-Ελλάδα-Βουλγαρία 0-3

    Πηγή: ΑΠΕ 25/5/2002 5:23:00 μμ

    Την ήττα με 3-0 από την Βουλγαρία γνώρισε σήμερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βόλεϊ των Εφήβων στο τέταρτο παιχνίδι που έδωσε στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού ομίλου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα αυτό ψαλιδίζει πολλές από τις πιθανότητες της Ελληνικής ομάδας για την κατάκτηση της πρόκρισης, καθώς ακόμα και αν επικρατήσει των Ελβετών στον αυριανό αγώνα, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης εξαρτάται από την έκβαση του συνάντησης ανάμεσα στην Τσεχία και τη Λετονία, που θα διεξαχθεί αύριο, με την Εθνική μας να εύχεται νίκη των Τσέχων επί των Λετονών.

    Τα σετ: 22-25, 23-25, 18-25.

    Διαιτητές: Βάσκο (Σλοβακία), Μπρλας (Κροατία).

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΕΛΛΑΣ: Χριστοδούλου (5π., 2 μπλοκ), Παρασκευαϊδης (7π., 1 μπλοκ), Γκόρτσανιουκ (15π., 3 μπλοκ), Ριζόπουλος (3π., 1 μπλοκ), Ωολογάς (8π., 1 άσος), Κούλας (2π., 1 μπλοκ), Πελτέκης (Λίμπερο), Παντακίδης (1π.), Αναστασίου.

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Καζίσκι (1 άσος), Σαμούνεφ (6π., 2 μπλοκ), Μιλούσεφ (17π., 1 άσος), Γκαϊντάρσκι (6π., 4 μπλοκ, 1 άσος), Αλεξέγιεφ (9π., 1 μπλοκ), Στογιάνοφ, Πένεφ (Λίμπερο), Ιορντάνοφ (5π., 3 άσοι), Τορμπόφ (1π.), Μιχόφ (2π., 2 μπλοκ).

    [20] Αυστραλία: Αποθέωσαν τη Βίσση οι ομογενείς

    25/5/2002 3:03:00 μμ

    Πάνω από έξι χιλιάδες θαυμαστές της αποθέωσαν χθες το βράδυ την Αννα Βίσση στην πρώτη της συναυλία που έδωσε στο Rod Laver Arena της Μελβούρνης στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Αυστραλία. Σχεδόν επί ένα τρίωρο πάνω στη σκηνή η δημοφιλής καλλιτέχνης, συνοδευόμενη από μπαλέτο και άλλους ερμηνευτές, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα ερμηνεύοντας όλες τις επιτυχίες της. Κάνοντας χρήση της τεχνολογίας παρουσίασε εντυπωσιακά εφέ επί της σκηνής ενώ είχε μια άμεση επικοινωνία με το, νεανικό, στην πλειοψηφία του κοινό το οποίο συμμετείχε με ενθουσιασμό στο τραγούδι και το χορό.

    Πλήθη θαυμαστριών συνέρρευσαν για να την απολαύσουν - Αναφορές και στο θέμα με τη Minogue

    Παρά την ασυνήθιστα μεγάλη δημοσιότητα που της έδωσαν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης (ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ασχοληθεί τόσο πολύ με καλλιτέχνη ελληνικής καταγωγής) εντούτοις το κοινό της Βίσσης στη συντριπτική του πλειοψηφία ήταν ομογενείς και, κυρίως, κορίτσια γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την ίδια. "Λατρεύω τα κορίτσια. Μη με παρεξηγήσετε, είμαι "στρέϊτ", αλλά λατρεύω τα κορίτσια" είπε η καλλιτέχνης.

    Φυσικά σε μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στην Αυστραλή βασίλισα της ποπ Κάϊλι Μινόγκ, που θεωρείται από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ως η καλλιτέχνης που εμπόδισε τη διεθνή καριέρα της Βίσση. "Δεν έχω πρόβλημα με την Κάϊλι Μινόγκ. Είναι λίγο κοντούλα αλλά γοητευτική με ωραίο ...γλουτό και ωραίο ...μπούστο και κάνει μια υπέροχη καριέρα" είπε στο κοινό της η Αννα Βίσση και στη συνέχεια ερμήνευσε το τραγούδι που χωρίζει τις δυο σταρ και έχει τίτλο On a night like this. Αλλο ένα τραγούδι που είπε και στην αγγλική ήταν και το "Δεν Με Αγαπάς" καλώντας μάλιστα και την Κάϊλι Μινόγκ να το τραγουδήσει κι αυτό...

    Η Βίσση "έπαιζε" με το κοινό της, άλλαζε ενδυμασίες και ενθάρρυνε όσους επιθυμούσαν να ανέβουν στη σκηνή και να χορέψουν, κάτι που συνήθως απαγορεύεται στο Red Laver Arena, βάζοντας σε δίλημμα τους άνδρες ασφαλείας του χώρου.

    Φυσικά ερμήνευσε και μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Στέλιο Καζαντζίδη, τραγούδια του οποίου είπε μαζί με το σύνολο των θαυμαστών της ενώ δεν παρέλειψε να τραγουδήσει και κυπριακά τραγούδια κάνοντας αρκετές αναφορές και στην κυπριακή καταγωγή της. Η ίδια χαρακτήρισε "πρωτόγνωρη εμπειρία" τη συναυλία της αυτή και έκανε λόγο για ένα "ιδιαίτερα θερμό και εκδηλωτικό κοινό".

    Η Βίσση θα εμφανιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη και στη συνέχεια στο Σίδνεϊ και το Μπρισπαίην.

    Θερμή υποδοχή από τις σελίδες του Τύπου

    Η εφημερίδα The Age, η πλέον έγκυρη εφημερίδα της Μελβούρνης, κυκλοφόρησε το Σάββατο με φωτογραφία της Βίσση από τη συναυλία και με τίτλο "Από την Ελλάδα με Αγάπη". Στο κείμενο χαρακτηρίζει την Βίσση "ντίβα της ποπ", σημειώνει ότι είναι η ελληνική απάντηση στη Μαντόνα, χαρακτηρίζει "τρίωρο υπερθέαμα" τη συναυλία της την οποία ξεκίνησε με την επιτυχία της "Σε θέλω" και φιλοξενεί δηλώσεις των οργανωτών της περιοδείας οι οποίοι αναφέρουν ότι κόπηκαν πάνω από έξι χιλιάδες εισιτήρια και ήταν μια από τι πιο εμπορικές συναυλίες Έλληνα καλλιτέχνη στην Αυστραλία.

    Εξάλλου, μια άλλη έγκυρη εφημερίδα της Αυστραλίας η Weekend Australian, του Ρούπερτ Μέρντοχ, φιλοξένησε συνέντευξη της σταρ με τίτλο "Η Ελληνίδα Θεά που ραγίζει καρδιές". Στο κείμενο εξηγεί πως η Βίσση είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό εκτός Ελλάδας, αλλά "λατρεύεται από τους Έλληνες" και περιγράφεται ως "η Μαντόνα της Ελλάδας". Γίνεται αναφορά στην πορεία της και στις σχέσεις της με το Νίκο Καρβέλα ενώ η ίδια δηλώνει ότι εισπράττει την αγάπη του κοινού και θέλει να του την ανταποδώσει. "Εκτός σκηνής είμαι απλή και προσιτή" λέει η ίδια.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για μια πανέμορφη γυναίκα, 44 ετών, αλλά η ηλικία αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στο πρόσωπό της. "Κοιμάμαι εννέα ώρες το 24ωρο, προσέχω την δίαιτά μου και την υγεία μου και κάνω πολλές ασκήσεις" λέει η Βίσση η οποία λέει ότι πως "όταν μεγαλώνει κανείς κάποια πράγματα είναι σκληρά" και προσθέτει: "Θέλω να διατηρούμαι σε άριστη κατάσταση και σαν καλλιτέχνης και σαν γυναίκα".

    Η ίδια λέει ότι ουσιαστικά βγήκε στη σκηνή από έξι χρόνων και στα πλαίσια της πολύχρονης πορείας της γράφονται και λέγονται πολλά για το άτομό της. "Για έρωτες, για ναρκωτικά, για σκάνδαλα". "Για να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά δεν διαβάζω τις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες και τα περιοδικά. Αρνούμαι. Κοιτάζω όμως τις φωτογραφίες μου για να δω αν είναι ...καλές" λέει η Αννα Βίσση.

    Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Σούζαν Σίνερι, η οποία πήγε από την Αυστραλία ειδικά στην Ελλάδα γι αυτή τη συνέντευξη, η Βίσση απαντά ότι "σ αυτή τη φάση έχω μια σχέση. Είναι ένα άτομο γνωστό στο χώρο του, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Πέρασαν χρόνια για να αισθανθώ έτσι..".

    Λεπτομέρεια: Έξω από το χώρο που δινόταν η συναυλία της Βίσση μοιραζόταν, από άλλους διοργανωτές, διαφημιστικά φυλλάδια για τις εμφανίσεις της ...Δέσποινας Βανδή στην Αυστραλία, τον προσεχή Αύγουστο! Θα προηγηθεί, σε λίγες μέρες, ο Αντώνης Ρέμος.

    Πηγή: ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 May 2002 - 16:55:34 UTC