Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Σημίτη σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία
  • [02] Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Λαμπράκη
  • [03] Πυρά Καραμανλή κατά κυβέρνησης
  • [04] Στάση εργασίας στον ΟΑΣA
  • [05] Επέτειος της Μάχης της Κρήτης
  • [06] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στο νομό Πέλλας
  • [07] Επίθεση αγνώστων σε ζευγάρι στη Μάνδρα
  • [08] Πάτρα: Σύγκρουση ΙΧ με 4 νεκρούς
  • [09] Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη
  • [10] Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας-Πακιστάν
  • [11] Πολύνεκρο ατύχημα με 65 νεκρούς στην Ινδία
  • [12] Ταϊβάν: Στον αέρα διαλύθηκε το Μπόινγκ 747
  • [13] Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία
  • [14] Πυροβολισμοί σε γαμήλια δεξίωση στο Σίδνεϊ
  • [15] Επίσκεψη Τζορτζ Μπους στην Γαλλία
  • [16] Έντεκα παθήσεις για τον Τούρκο πρωθυπουργό
  • [17] Θετικά σχόλια για την πορεία του 2004
  • [18] Στη Λετονία το βραβείο της Εurovision
  • [19] ''Ο Τύπος της Τέχνης''
  • [20] Τραυματισμοί σε συναυλία του Eminem
  • [21] Αποδοκιμασίες θαυμαστών της Κλόντιας Σίφερ
  • [22] Επιβίωσε το μικρότερο μωρό του κόσμου

    [01] Περιοδεία Σημίτη σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία

    26/5/2002 6:35:00 μμ

    Διήμερη περιοδεία στους Νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας πραγματοποιεί από χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σήμερα επισκέφθηκε τη Γρανίτσα, τις Κορυσχάδες, και το Καρπενήσι του νομού Ευρυτανίας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης για 17 χρόνια γιατί απέδειξε πως γνωρίζει να κυβερνά με ''με λογισμό και μ ονειρο'', σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που τη διακρίνει η μεμψιμοιρία. Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τομές με το παρελθόν.

    Το εθνικό στοίχημα για το 2004 θα κερδηθεί

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε στο Καρπενήσι ένα υπερσύγχρονο κέντρο προετοιμασίας αθλητών. Με αφορμή το γεγονός έκανε μακρά αναφορά στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τις θετικές επιδράσεις που θα έχει η διοργάνωσή τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα πετύχει στην προσπάθειά της για τη διοργάνωση μιας άρτιας ολυμπιάδας και επέκρινε όσους πριν από λίγους μήνες υποστήριζαν ότι η ολυμπιάδα δεν θα γίνει ή θα ανατεθεί κάπου αλλού. Τώρα, τόνισε ο κ. Σημίτης, κανένας, όσο κακόβουλος ή απαισιόδοξος και αν είναι, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο της προετοιμασίας η οποία είναι εμφανής.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της διοργάνωσης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 1,5% περίπου το 2004. Θετικές συνέπειες υπάρχουν ήδη στην αύξηση του ΑΕΠ ήδη από τώρα και θα υπάρξουν και μετά τους αγώνες.

    Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 95% των εργασιών για την ολυμπιάδα έχει ήδη ανατεθεί, ενώ το 5% είναι προς δημοπράτηση.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος με τίτλο Ελλάδα 2004, το οποίο έχει ως στόχο τη συμμετοχή και πολλών άλλων πόλεων εκτός της διοργανώτριας που είναι η Αθήνα. Για μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μόνο η Αθήνα γι' αυτό και η πορεία προς το 2004 είναι μια εθνική υπόθεση, το χρηματοδοτικό ύψος του προγράμματος Ελλάδα 2004 είναι 1,3 δις ευρώ (432 δις δρχ.) και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη εκτελούνται περίπου 50 έργα στις ολυμπιακές πόλεις και στην Αρχαία Ολυμπία ενώ επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθμιση 250 αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα.

    Οπως επίσης ανέφερε ο πρωθυπουργός ''στο σύνολό της η ολυμπιακή προετοιμασία αποτελεί ένα σύγχρονο σχέδιο διοικητικού εκσυγχρονισμού της χώρας''.

    Σταθερή η Ελλάδα στις θέσεις για ευρωστρατό και για τα ζητήματα της Κύπρου

    Η ολυμπιάδα είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς στόχους για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας ως τους τρεις άλλους στόχους την προώθηση των εθνικών θεμάτων, τη σύγκλιση της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά επίπεδα και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί οι στόχοι πρόσθεσε ο κ. Σημίτης συνθέτουν το σχέδιο της κυβέρνησης για μια Ελλάδα ισχυρή, περήφανη και ισότιμη στην Ευρώπη.

    Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις για τον ευρωστρατό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι οι εθνικοί στόχοι της χώρας είναι υπόθεση ολόκληρου του λαού και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ που είναι δύναμη αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας και βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής σκηνής έχει το πολιτικό σχέδιο για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    Παράλληλα ο κ. Σημίτης έκανε άνοιγμα και απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες που βρίσκονται κοντά σε όλα τα άλλα κόμματα να συστρατευθούν με το ΠΑΣΟΚ για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι. ''Τους θέλουμε μαζί μας και θα είναι μαζί μας στις εκλογές του 2004'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Σκληρή απάντηση στη ΝΔ

    Αναφέρθηκε και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εξαπολύοντας επίθεσης κατά της ΝΔ η οποία τόνισε είναι ταυτόχρονα και δεξιά και αδέξια με αποτέλεσμα να καταλήγει συνεχώς σε αδιέξοδα. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει πρόγραμμα ούτε θέση για την αυτοδιοίκηση ούτε θέλει να προτείνει οτιδήποτε ή να αναφέρει αν κόμισε κάτι στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.

    Την κατηγόρησε επίσης ότι επιτίθεται στο αίσθημα αυτοπεποίθησης των Ελλήνων προσπαθώντας να εμπλέξει στα σχέδιά της και την αριστερά. Ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας θέσεων της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι ''η τοπική αυτοδιοίκηση όπου ελέγχεται από συντηρητικές ηγεσίες διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών''.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε για τις εκλογές του Οκτωβρίου, είναι πρόταση για μια ''Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση'', που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια , εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Επίσκεψη στο χωριό των Κορυσχάδων και στη Γρανίτσα

    Το πρωί ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε τη Γρανίτσα, την ιδιαίτερη πατρίδα των λογοτεχνών Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα, ενώ λίγη ώρα μετά μετέβη στο ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων, όπου στις 27 Μαΐου του 1944 επικυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση ο διορισμός της "κυβέρνησης του βουνού", στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Σημίτης, πατέρας του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Σημίτης ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στον πατέρα του ο οποίος συμμετείχε ως εθνοσύμβουλος Πειραιά στην εθνοσυνέλευση η οποία συνεδρίαζε στο δημοτικό σχολείο Κορυσχάδων, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο της Αντίστασης. Ο πρωθυπουργός στο βιβλίο του μουσείου έγραψε: ''Στο μικρό αυτό σχολείο φαίνεται η αδάμαστη ψυχή του ελληνικού λαού''.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αντίσταση και στον αγώνα του λαού εκείνη την περίοδο, τονίζοντας ότι η εθνική αντίσταση εξέφρασε την αδάμαστη θέληση του λαού ενάντια σε κάθε ξένη επιβουλή και γι αυτό αγκάλιασε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της αντίστασης που ήταν η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία, η κοινωνική απελευθέρωση και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δυστυχώς το μεγαλειώδες κίνημα της αντίστασης υπέπεσε στην παγίδα του εμφυλίου πολέμου τον οποίο ακολούθησαν τα πέτρινα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου, η οποία κράτησε μέχρι τη μεταπολίτευση με ένα βραχύτατο διάλειμμα στη δεκαετία του '60.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η δημοκρατία στον τόπο μας ολοκληρώθηκε το 1981 ''με τη μεγαλειώδη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου''. Και πρόσθεσε ότι ''τότε αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση, δικαιώθηκαν οι αγωνιστές της, αναδύθηκε στο προσκήνιο του δημόσιου βίου το άλλο μισό του πληθυσμού στην πίσω πλευρά του λόφου και τότε πραγματικά ο δημοκρατικός λαός βροντοφώναξε η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες''.

    Το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που αγκάλιασε όλους τους Ελληνες και βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας για 17 χρόνια γιατί απέδειξε πως γνωρίζει να κυβερνά με το λογισμό αλλά και με το όνειρο. Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από γνήσιες δημοκρατικές ρίζες, τους Λαμπράκηδες και τη γενιά του 1 1 4.

    Ο κ. Σημίτης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική του για μία δικαιότερη κοινωνία.

    Χθες επισκέφθηκε τον νομό Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα τον Αγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη.

    Εκεί, μιλώντας σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της Λαμίας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν δέχεται το κείμενο της Αγκυρας για τον Ευρωστρατό.

    Ακόμη, εξαπέλυσε δρυμία επίθεση κατα της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζοντας της καιροσκοπισμό, μηδενισμό και συκοφαντία που αποβλέπουν στο να καλύψει την έλλειψη προγράμματος.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές πολιτική μάχη σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας την ανάγκη να φυσήξει νέος αέρας σε δήμους και νομαρχίες με συντηρητική ηγεσία.

    Στο κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό μετέχουν οι Υπουργοί Παιδείας και Γεωργίας κ.κ. Ευθυμίου και Δρυς, οι Υφυπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ κ.κ. Πάχτας, Παπαδήμας και Τσακλίδης καθώς και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    [02] Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Λαμπράκη

    26/5/2002 2:31:00 μμ

    Χωρίς μηχανική υποστήριξη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίο υπέστη εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σε ιατρική ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι από χθες στις επτά το απόγευμα ο ασθενής αποσωληνώθηκε με επιτυχία και πώς καρδιακή και πνευμονική του λειτουργία εξελίσσονται ικανοποιητικά.

    Ο κ. Λαμπράκης έχει πολύ καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, σύμφωνα με την ίδια ιατρική ανακοίνωση όπως πολύ καλές χαρακτηρίζονται και η εγκεφαλική του λειτουργία και η κινητικότητά του.

    [03] Πυρά Καραμανλή κατά κυβέρνησης

    26/5/2002 6:51:00 μμ

    Με ομιλίες του προς τις παραγωγικές τάξεις της Κω και τους τοπικούς φορείς της Καλύμνου ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Το επόμενο διάστημα θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των εθνικών μας υποθέσεων προειδοποίησε από την Κάλυμνο, υπογραμμίζοντας ότι "η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και η πολιτική κρίση που υποβόσκει στη γείτονα Τουρκία προκαλεί τα εξτρεμιστικά κέντρα της Αγκυρας στην εκτόξευση απειλών και σεναρίων έντασης" και προειδοποίησε ότι η ανεπάρκεια της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα.

    Κάλεσμα για ομοψυχία μπροστά στο εθνικό συμφέρον

    Έστειλε μάλιστα μήνυμα ειρήνης και φιλίας στον τουρκικό λαό, σημειώνοντας ότι "θέλουμε να βρεθεί, χωρίς καθυστέρηση, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ και να επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοί της -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- αλλά και να διευκολυνθεί, τελικά, και η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Τόνισε παράλληλα ότι "μπροστά στο εθνικό συμφέρον, μπροστά στα εθνικά ζητήματά μας όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι. Η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη. Η στήριξη των εθνικών θεμάτων, απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, είναι επίσης δεδομένη. Και η Νέα Δημοκρατία απέδειξε, κατ' επανάληψη, την απόλυτη αφοσίωσή της στην αρχή αυτή".

    Εξάλλου, κατά την ομιλία του στην Κω, ο κ. Καραμανλής περιέγραψε τη "ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική" του κόμματός του.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική αυτή περιλαμβάνει

    α. την ουσιαστική μεταρρύθμιση των συγκοινωνιών,

    β. την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που μας δίνει η παρουσία μας στην ΕΕ (ρήτρα συμφωνίας του Άμστερνταμ) και

    γ. την αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ.

    [04] Στάση εργασίας στον ΟΑΣA

    26/5/2002 4:04:00 μμ

    Χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει για πέντε ώρες αύριο το λεκανοπέδιο. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, προκειμένου την ίδια ώρα να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου, με βασικά θέματα το ασφαλιστικό κι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [05] Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

    26/5/2002 7:12:00 μμ

    Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 61η επέτειος, της Μάχης της Κρήτης, σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στις εκδηλώσεις, των Χανίων, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, και στης Αθήνας, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του μηνύματος της Μάχης της Κρήτης, ενώ ο Παπαντωνίου κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που έλαβε χώρ στο πολεμικό Μουσείο μίλησε για τα επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός.

    Κορύφωση των εκδηλώσεων στα Χανιά

    Στο Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης, στο Γαλατά ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις, που έγιναν στα Χανιά για την 61η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε κυρίως τελετές μνήμης σε περιοχές - αντίστασης των κρητικών και των συμμάχων και έγιναν παρουσία και περίπου 100 Βετεράνων από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Χθες στο αεροδρόμιο Μάλεμε έγινε και ρίψη 50 βετεράνων αλεξιπτωτιστών, που συγκεντρώθηκαν στα Χανιά από όλη τη χώρα. Οι 50 βετεράνοι είχαν υπηρετήσει την τελευταία 25ετία στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών που είναι στο Μάλεμε.

    Στη διαχρονικότητα του μηνύματος της Μάχης της Κρήτης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε: ''Τα μηνύματα αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε μένουν τα ίδια. Και σήμερα, μπορούμε, για άλλους στόχους, άλλες ιδέες, άλλα οράματα να παλέψουμε. Να κάνουμε την ελληνική οικονομία, την Ελλάδα, μια ισχυρή παρουσία στο διεθνές στερέωμα. Να κερδίσουμε αγώνες, ευημερίας, απασχόλησης και προόδου''.

    Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ρέθυμνο εκπροσώπησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Κουράκης. ''Το μήνυμα της σημερινής εποχής από αυτή την αντίσταση είναι, ότι όταν η χώρα μας, όταν οι Ελληνες βάζουν ιδιαίτερα υψηλούς στόχους τους πετυχαίνουν. Και οι υψηλοί στόχοι που έχει βάλει η χώρα μας στη σύγχρονη εποχή, ένας - ένας εκπληρώνονται'' τόνισε ο κ. Κουράκης.

    Εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο

    Εκδήλωση για την ''Μάχη της Κρήτης'' έγινε και στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας για τα επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ''ευρωστρατό'' και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι :

    ''Ασφαλώς την τελευταία διετία έγινε μια σημαντική προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων με την Τουρκία ,με την υπογραφή μιας σειράς από συμφωνίες, σε άλλα θέματα, θα έλεγα, ήσσονος σημασίας, που αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό και πολλά άλλα. Ήταν μια ορθή πολιτική και βελτίωσε το κλίμα.

    Αλλά οι δύο κεντρικοί φάκελοι, τα δύο κεντρικά θέματα παρέμειναν ανοικτά. Είναι ανοικτή η πληγή της Κυπριακής τραγωδίας και είναι ανοικτό το θέμα το οποίο εντείνεται, θα έλεγα, με τις συνεχιζόμενες και πολλαπλασιαζόμενες παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου από του τουρκική αεροπορία τους τελευταίους μήνες. Είναι ανοικτό το θέμα των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος του δικού μας εθνικού χώρου στο Αιγαίο.

    Όσο αυτά τα δύο ζητήματα δεν λύνονται, δεν υπάρχει ουσιαστική προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια όπως και να τη δει κανείς.''

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση του Ντεκτάς στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσεως και κατέληξε: ''Σε κάθε όμως περίπτωση έχουμε δηλώσει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από την εξεύρεση ή όχι πολιτικής λύσης του προβλήματος.''

    Μιλώντας για τον ''ευρωστρατό'' ο κ. Παπαντωνίου τόνισε, ότι ''η Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει, ότι δεν αποδέχεται το κείμενο της Άγκυρας και θα ζητήσει μέσα από θεσμικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έχει ήδη ζητήσει μέσω του κ. Σολάνα, να βρεθούν ρυθμίσεις τέτοιες που να καταλήξουν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα είναι αποδεκτό από όλους, άρα και από εμάς.''

    Τέλος ο κ. Παπαντωνίου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης, δήλωσε: Το μήνυμα είναι πολύ απλό. Πρέπει εμείς οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι, δυνατοί, για να προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι οι Κρήτες το '40 έδωσαν το παράδειγμα αυτό, το οποίο θα πρέπει να μεταφέρετε από γενιά σε γενιά, στο μέτρο που εξακολουθούν να υπάρχουν επιβουλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας, εναντίον της εθνικής μας ανεξαρτησίας.''

    [06] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στο νομό Πέλλας

    26/5/2002 4:47:00 μμ

    Τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο χωριό Πέλλα του ομώνυμου νομού έκανε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι βρέθηκε στην Πέλλα για να υποκλιθεί στο μεγαλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έκανε τόσα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό.

    Ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ύψος εξι μέτρων, φιλοτεχνήθηκε για λογαριασμό της τοπικής δημοτικής αρχής από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και είναι το μόνο άγαλμα στο οποίο ο Μακεδόνας στρατηλάτης εμφανίζεται να κρατάει όχι ξίφος αλλά την φτερωτή νίκη.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, βουλευτές του νομού και εκατοντάδες κάτοικοι των γύρω χωριών.

    Σήμερα ο κ. Στεφανόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια μνημείου για την γενοκτονία των Ποντίων, ενω αργότερα θα επισκεφθεί τη Μονή Δοβρά.

    [07] Επίθεση αγνώστων σε ζευγάρι στη Μάνδρα

    26/5/2002 3:41:00 μμ

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα της επίθεσης εναντίον ζευγαριού, που σημειώθηκε στις 5.30 τα ξημερώματα, στο προαύλιο του νυχτερινού κέντρου ''Πανόραμα'' στη Μάνδρα, Αττικής. Εξι άγνωστοι, νεαρής ηλικίας, σταμάτησαν τον 28χρονο Κυριάκο Παπαγρηγορίου, του Βασιλείου και τη μνηστή του Αικατερίνη Νοδάρα, του Λεωνίδα, 31 ετών, την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν με το ΙΧ αυτοκίνητό τους, προφασιζόμενοι ότι ήταν αστυνομικοί.

    Όταν όμως ο 28χρονος και η γυναίκα βγήκαν από το αυτοκίνητο οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στα πόδια τον Παπαγρηγορίου, χτύπησαν με κλόμπ τη μνηστή του και τράπηκαν σε φυγή.

    Ο Παπαγρηγορίου μεταφέρθηκε αρχικά στο Θριάσειο Νοσοκομείο Ελευσίνας και στη συνέχεια στο Τζάννειο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Όπως είπε η κ. Νοδάρα δεν γνωρίζει για ποιο λόγο τους επιτέθηκαν. Ωστόσο οι αστυνομικοί ερευνούν την εκδοχή των προσωπικών διαφορών που πιθανόν να έχει ο Παπαγρηγορίου με άτομα από το παρελθόν του τα οποία πλήρωσαν τους μπράβους για να τους χτυπήσουν.

    [08] Πάτρα: Σύγκρουση ΙΧ με 4 νεκρούς

    26/5/2002 1:12:00 μμ

    Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα τραυματίστηκε βαριά σε σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων που έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Πύργου με την οδό Δημητρίου Παπαθανασοπούλου, στο δήμο Βραχνέικων Αχαϊας. Επιτόπου σκοτώθηκαν οι δύο οδηγοί Νικόλαος Σπηλιώπουλος του Χρήστου, 23 χρόνων και Κωνσταντίνος Καρράς του Ελευθερίου, 43 χρόνων, καθώς και ο Χρήστος Κωνσταντινόπουλος του Σταύρου, 24 ετών. Γύρω στις 7 το πρωί υπέκυψε στο νοσοκομείο ο Ανδρέας Κυριακόπουλος του Διονυσίου, 31 ετών, ενώ σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος του Δημητρίου, 30 ετών.

    [09] Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη

    26/5/2002 3:42:00 μμ

    Πορεία Ειρήνης, τιμώντας την μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε,κάτω από καταρρακτώδη βροχή, στην Θεσσαλονίκη, με αφετηρία το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όπου είναι εγκατεστημένο στρατηγείο του ΝΑΤΟ και τέρμα, το μνημείο του Λαμπράκη στην συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Η πορεία που διοργανώθηκε από την Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης πέρασε και από το Γ' Σώμα Στρατού, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, με κυρίαρχο αίτημα να μην εγκατασταθεί εκεί επιτελικό κέντρο του ΝΑΤΟ.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και "θεατρικό δρώμενο" στο οποίο οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν "Τρούμπα 1950-2002-Κορίτσια ο στόλος" και παίξανε και σχετικό σκετς.

    Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του Λαμπράκη όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και μίλησε ο γιος του Λαμπράκη, Γρηγόρης ο οποίος έστειλε μήνυμα ειρήνης.

    [10] Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας-Πακιστάν

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/5/2002 2:24:00 μμ

    Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν. Σήμερα το Ισλαμαμπάντ προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση και δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί δήλωσε σήμερα σε ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμα, ότι ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει πως υπάρχει ένα όριο στην υπομονή της χώρας του όσον αφορά τις επιθέσεις από αντάρτες, που το Νέο Δελχί διατείνεται πως υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

    Βατζπαγί: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

    Επίσης, ο Ινδός Πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί τόνισε πως η Ινδία θα έπρεπε να είχε απαντήσει αμέσως στην επίθεση εναντίον του Κοινοβουλίου της τον περασμένο Δεκέμβριο, για την οποία το Ν. Δελχί κατηγορεί τους υποστηριζόμενους από το Πακιστάν αντάρτες. Πάντως ο ίδιος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες για το τι είδους απάντηση όφειλε να δώσει η Ινδία.

    Ο Βατζπαγί δήλωσε ότι "καθένας στη χώρα θα πρέπει να κάνει θυσίες. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θέλουμε νίκη. Θέλουμε τη νίκη κατά της τρομοκρατίας και η συνεισφορά του καθενός είναι απαραίτητη''.

    Οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει περίπου 1 εκατ. στρατιώτες στα σύνορά τους, έπειτα από την επίθεση του Δεκεμβρίου, ενώ η ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό μετά την επίθεση εναντίον ινδικού στρατοπέδου στο Κασμίρ στις 14 Μαΐου και τις τελευταίες πυραυλικές δοκιμές του Πακιστάν, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

    Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν πυρά επί μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 16 άνθρωποι στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου. Τα θύματα, μεταξύ τους και δύο κορίτσια, βρήκαν τον θάνατο όταν τα πακιστανικά στρατεύματα σφυροκόπησαν με βαριά πολυβόλα και όλμους την ινδική κοινότητα Κανχάρντ, κατά μήκος της διεθνούς μεθορίου που χωρίζει το ινδικό κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ από το διαμέρισμα Σιαλκότ στην πακιστανική επαρχία Πουντζάμπ.

    Κατά τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν άλλα οχτώ άτομα.

    Κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, πυρά αντάλλαξαν στην γραμμή εκεχειρίας που χωρίζει τις πακιστανικές και τις ινδικές δυνάμεις στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, από τα οποία πυρά τραυματίσθηκε ένας ινδός στρατιώτης.

    Τα συντεταγμένα πυρά κατασίγησαν νωρίς σήμερα το πρωί, όμως σποραδικά πυρά ελαφρών όπλων και πολυβόλων γίνονται ακόμη αισθητά κατά μήκος της μεθορίου.

    Οι συγκρούσεις αναζωπυρόθηκαν αφότου το Πακιστάν ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, εμβέλειας 290 χλμ. τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες Χθες στην κρίση παρενέβησαν και οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, ζητώντας από τον Πακιστανό Πρόεδρο Μουσάραφ να σταματήσει να υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες στο Κασμίρ και να προσέλθει σε ειρηνευτικό διάλογου, που όπως πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

    [11] Πολύνεκρο ατύχημα με 65 νεκρούς στην Ινδία

    26/5/2002 10:19:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες βράδυ στη βόρειο Ινδία, όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε καλεσμένους σε γαμήλιο γλέντι χτύπησε καλώδιο υψηλής τάσης και τυλίχθηκε στις φλόγες, τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές. Κάποιοι από τους 80 επιβάτες του λεωφορείου κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τις αδηφάγες φλόγες που ακαριαία μετέτρεψαν το όχημα σε ένα απανθρακωμένο κουφάρι.

    ''Ορισμένοι από τους επιβάτες έπαθαν ηλεκτροπληξία, ενώ άλλοι κάηκαν ζωντανοί, μόλις το λεωφορείο έπιασε φωτιά, δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση'', τόνισε ο τοπικός υπουργός Εξωτερικών, Ανίλ Κουμάρ.

    Η νύφη κι ο γαμπρός ταξίδευαν σε αυτοκίνητο που προπορευόταν του λεωφορείου και είναι σώοι κι αβλαβείς.

    Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην κοινότητα Κούντουα, 150 χλμ από την πρωτεύουσα Λούκνοου.

    Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ένα μεταλλικό κιβώτιο στην οροφή του λεωφορείου άγγιξε μία γραμμή υψηλής τάσεως που κρεμόταν πάνω από τον δρόμο, παράγοντας σπίθες που ξεκίνησαν την πυρκαγιά.

    [12] Ταϊβάν: Στον αέρα διαλύθηκε το Μπόινγκ 747

    26/5/2002 2:52:00 μμ

    Διαλύθηκε στον αέρα σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, προτού καταπέσει στη θάλασσα, το αεροσκάφος των Αερογραμμών της Κίνας, που συνετρίβη χθες με περισσότερους από 225 επιβαίνοντες, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της πολιτικής αεροπορίας της Ταϊβάν. "Είμαστε απολύτως βέβαιοι πως το αεροσκάφος διαλύθηκε ενώ βρισκόταν στα 30,000 πόδια", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Συμβουλίου Ασφαλείας Πτήσεων, Κάι Γιόνγκ. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος συγκλινουν στην εκδοχή της έκρηξης της δεξαμενής υγρών καυσίμων του μοιραίου αεροπλάνου.

    Πιθανολογείται έκρηξη της δεξαμενής καυσίμων

    ''Δεν υπήρξε προειδοποιητικό σήμα, ούτε αναστατωμένες κλήσεις, ούτε και κάποια διαταραχή στο σήμα του ραντάρ, όλα θα πρέπει να συνέβησαν πάρα πολύ γρήγορα'', δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας του Χονγκ Κόνγκ, Πίτερ Λοκ Κούνγκ Ναμ.

    Το αεροσκάφος, τύπου Μπόινγκ 747-200 της πτήσης CI 611 από την Ταϊπέι στο Χονγκ Κόνγκ εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ 20' μετά την απογείωσή του.

    Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη επιζώντες, παρά μόνον έχουν περισυλλέξει 78 πτώματα, από τα οποία τα 20 έχουν αναγνωρισθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

    Οι εικασίες για μία έκρηξη εν πτήσει ενισχύονται από τις τηλεοπτικές εικόνες που εμφανίζουν αγρότες στην παράκτια περιοχή Τσανγκχούα, 79 χλμ από το σημείο της συντριβής, να κρατούν τμήματα του Μπόινγκ 747-200. Εκπρόσωπος της Μπόινγκ στο Χονγκ Κόνγκ ανακοίνωσε πως ειδήμονες της εταιρείας βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ταϊβάν, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της νήσου.

    Ο διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας από την πλευρά του πρότεινε τρεις πιθανές εκδοχές για το δυστύχημα: έκρηξη, απότομη αποσυμπίεση που προκάλεσε την λιποθυμία του πληρώματος, ή την σχεδόν απίθανη περίπτωση για εναέρια σύγκρουση, ίσως με στρατιωτικό αεροσκάφος.

    Η πλέον πιθανή εκδοχή είναι πάντως η έκρηξη της δεξαμενής καυσίμων, όπως στην περίπτωση της αεροπορικής τραγωδίας με Μπόινγκ 747 της αμερικανικής εταιρείας TWA το 1996 έξω από τη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τότε στη δεξαμενή είχαν εισρεύσει ατμοί από τα καύσιμα, που σε συνδυασμό με τα υγρά καύσιμα δημιούργησαν ένα εύφλεκτο μίγμα.

    [13] Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία

    26/5/2002 12:53:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα 23,8 εκατομμύρια Κολομβιανοί προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας στη θέση του απερχόμενου Αντρές Παστράνα, σε μια εκλογική μάχη όπου το μοναδικό ερώτημα φαίνεται να είναι εάν θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος της δεξιάς Αλβάρο Ουρίμπε. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16:00 (μεσάνυχτα Κυριακής).

    Οι αρχές προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις εκ μέρους των ανταρτών και για να διασφαλιστούν οι ελεύθερες εκλογές το ''Σχέδιο Δημοκρατία'' που θα εφαρμόσουν, προβλέπει την κινητοποίηση 212.000 αστυνομικών και στρατιωτών για την τήρηση της τάξης.

    Ο θεωρούμενος ''σκληρός'' Αλβάρο Ουρίμπε, 49 ετών, πρώην δήμαρχος και κυβερνήτης του Μεντεγίν, είναι έτοιμος να ξεκινήσει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), τη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της χώρας που αριθμεί 17.000 άνδρες.

    Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστά από 48-51%, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Κολομβίας.

    Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου.

    Κυριότερος αντίπαλος του Ουρίμπε είναι ο φιλελεύθερος Οράσιο Σέρπα, 59 ετών, που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό 27%.

    [14] Πυροβολισμοί σε γαμήλια δεξίωση στο Σίδνεϊ

    26/5/2002 12:43:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί με ένα ημιαυτόματο όπλο τους καλεσμένους σε μια γαμήλια δεξίωση στο Σίδνεϊ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές πέντε άνδρες, μία γυναίκα και ένα οκτάχρονο αγόρι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία κυρίως με τραύματα στο κάτω μέρος του σώματος τους. Το παιδί είναι τραυματισμένο στο χέρι ενώ ένας 33χρονος άνδρας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση καθώς έχει τραυματιστεί στην κοιλιά και στο στήθος. Ο δράστης του αιματηρού επεισοδίου κατάφερε να διαφύγει.

    Η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές ειδοποιήθηκαν πως δύο παρέες διαπληκτίζονταν σε ένα εστιατόριο στην Τζον Στριτ.

    Ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί τους καλεσμένους με ένα πιστόλι.

    Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο δράστης, που διέφυγε, ήταν μεταξύ των καλεσμένων της γαμήλιας δεξίωσης.

    Οι αρχές δίνουν μάχη για την πάταξη της εγκληματικότητας στην Καμπραμάτα, όπου δρουν συμμορίες Ασιατών και τα ναρκωτικά αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.

    [15] Επίσκεψη Τζορτζ Μπους στην Γαλλία

    26/5/2002 12:17:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, φτάνει το απόγευμα στη Γαλλία για επίσκεψη που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα κατά της αμερικανικής πολιτικής. Στην πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι, ο Μπους θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο προεδρικό μέγαρο και αργότερα θα έχει δείπνο εργασίας μαζί του αλλά και με τον πρωθυπουργό Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιγεπέν. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκονται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [16] Έντεκα παθήσεις για τον Τούρκο πρωθυπουργό

    26/5/2002 11:09:00 πμ

    Συνολικά ένδεκα παθήσεις αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου "Χουριέτ". Επίσης, παρατηρείται πρόβλημα ως προς τη θεραπευτική αγωγή, αφού φάρμακα που αφορούν κάποια από τις παθήσεις, έχουν παρενέργειες οι οποίες σχετίζονται με κάποια άλλη πάθηση του πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με τον "κατάλογο" που δημοσίευσε προχτές η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο Ετζεβίτ έχει μυασθένεια, διπλωπία, διαλείψεις, δυσφράδεια, έλκος, δυσκολία στο βηματισμό, πάρκινσον, σπασμένο ένα πλευρό, θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση και αρτηριοσκλήρωση!

    Ο τούρκος Πρωθυπουργός εξακολουθεί να νοσηλεύεται για δέκατη μέρα στο νοσοκομείο Μπάσκεντ (πρωτεύουσα) της Αγκυρας.

    Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου Τζενμ Αβτζί, χτες δήλωσε πως οι γιατροί ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βγει από το νοσοκομείο "στις αρχές τις προσεχούς εβδομάδας".

    [17] Θετικά σχόλια για την πορεία του 2004

    26/5/2002 4:03:00 μμ

    Με επιτυχία πέρασε άλλο ένα δύσκολο τεστ η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων της Αθήνας, στην Κουάλα Λουμπούρ της μακρινής Μαλαισίας. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μαζί τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του "Αθήνα 2004" παρουσίασαν στην Εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ, την πορεία της ελληνικής προετοιμασίας, αποσπώντας θετικά σχόλια.

    Τα πέντε ταχύτερα έργα

    Τα πέντε έργα που προχωρούν ταχύτερα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου μετά την παρουσίαση είναι:

    Το ολυμπιακό γυμναστήριο Αρσης Βαρών στην Νίκαια Το κέντρο ιππασίας στο Μαρκόπουλο Το γυμναστήριο στο Γαλάτσι Το Διεθνές ραδιοτηλεοπτικό κέντρο και το βασικό κέντρο Τύπου

    Η παρουσίαση κράτησε μισή ώρα και κάλυψε σχεδόν όλους τους τομείς της προετοιμασίας.

    Ενδεικτικό της αποδοχής των όσων παρουσίασε ο "ΑΘΗΝΑ 2004" είναι το γεγονός ότι μετά το τέλος της παρουσίασης έγινε μόνο μία ερώτηση από τα μέλη της ΔΟΕ σχετικά με το πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τις τιμές των δωματίων για τα χωριά Τύπου, ενώ ο συνήθως επιφυλακτικός στις δηλώσεις του Ντένις Όσβαλντ μετά την παρουσίαση του "ΑΘΗΝΑ 2004" επιβεβαίωσε την πρόοδο της ελληνικής προετοιμασίας.

    [18] Στη Λετονία το βραβείο της Εurovision

    26/5/2002 4:44:00 μμ

    Η Λετονία αναδείχθηκε νικήτρια στον 47ο διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ταλίν της Εσθονίας. Ερμηνεύτρια του τραγουδιού "I wanna", η εκρηκτική Marie N. Δεύτερη ήρθε η Μάλτα, ενω την τρίτη θέση κατέλαβαν η Βρετανία και η Εσθονία. Η Ελλάδα με το S.a.g.a.p.o του Μιχάλη Ρακιντζή κατέλαβε την 17η θέση, ενω η Κύπρος με τους Οne κατέλαβε την 6η θέση. Τον διαγωνισμό μετέδωσαν απευθείας η ΕΤ1 και το Β' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ενώ η ΕΡΤonline μετέδιδε απευθείας τις βαθμολογίες των χωρών στην ειδική σελίδα www.ert.gr/eurovision.

    Εντυπωσίασε με τη σκηνική της εμφάνιση

    Η τραγουδίστρια από τη βαλτική χώρα της Λετονίας Μαρίγια Ναούμοβα, τραγούδησε και χόρεψε στους ρυθμούς της λάτιν μουσικής του τραγουδιού της "Ι wanna" και κατόρθωσε να κερδίσει το πρώτο βραβείο.

    Η εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της τραγουδίστρια της τζαζ και της ποπ, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα "Μαρί Ν", ξεκίνησε με προοπτικές εντελώς διαφορετικές από το τραγούδι, καθώς οι πρώτες σπουδές της ήταν στη Νομική. Με τη νίκη της τα σκήπτρα και η διοργάνωση του επόμενου διαγωνισμού, της Eurovision θα παραμείνουν σε χώρα της Βαλτικής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

    Η Ναούμοβα κατόρθωσε να ενθουσιάσει τους 6,000 θεατές του διαγωνισμού στην αίθουσα Σάκου στο Ταλίν, και εκατομμύρια τηλεθεατές, με το μπρίο της στο τραγούδι και στον χορό, τη σκηνική της εμφάνιση και την επί σκηνής εναλλαγή των ρούχων της και κέρδισε την καρδιά των κριτών που την επιβράβευσαν με 176 ψήφους, που την ξεχώρισαν από τους άλλους 23 αντιπάλους της.

    "Είμαι πολύ ευτυχισμένη και αισθάνομαι τυχερή. Δεν μπορώ να βρώ τις λέξεις" τόνισε μετά το αποτέλεσμα η ρωσικής καταγωγής Ναούμοβα, που μίλησε ελεύθερα στους δημοσιογράφους στα αγγλικά, στα ρωσικά, στα λεττονικά, και σε λίγα ισπανικά. Για το μόνο πράγμα που δεν μίλησε ελεύθερα ήταν η ηλικία της, την οποία κράτησε επτασφράγιστο μυστικό. "Απόψε θέλω να πιω. Το ίδιο θα κάνω κι όταν θα γυρίσω αύριο (σήμερα) στη Ρίγα, όμως από τη Δευτέρα, θα ξαναρχίσω τη δουλειά", τόνισε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους.

    Η ίδια η νικήτρια πάντως εξομολογήθηκε την αμφιβολία της εάν η χώρα της η Λετονία, θα μπορέσει να διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων και κατάλληλου μεγάλου χώρου.

    Μάχη σώμα με σώμα με τη Μάλτα μέχρι το τέλος

    Σχεδόν μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, η Μαρίγια Ναούμοβα συμβάδιζε στους βαθμούς με την συμμετοχή της Μάλτας, την 21 ετών Ιρα Λόσκο, που διαγωνίσθηκε με το τραγούδι "7th Wonder", και κατέλαβε την δεύτερη θέση με 164 βαθμούς.

    Την τρίτη θέση κατέλαβαν από κοινού με 111 βαθμούς η Βρετανία, με την τραγουδίστρια Τζέσικα Γκάρλικ, και η Εσθονία, την οποία αντιπροσώπευσε η σουηδέζα Ανα Σάχλιν. Στην τέταρτη θέση με 104 βαθμούς ήλθε η Γαλλία, με την Σαντρίν Φρανσουά.

    Στην έβδομη θέση ήλθε η Κύπρος με το τραγούδι του φωνητικού συγκροτήματος One "Gimme", ενώ η ελληνική συμμετοχή του Μιχάλη Ρακιντζή με το τραγούδι "S.A.G.A.P.O." τερμάτισε στην 17η θέση, αποτέλεσμα που βάσει των κανονισμών θα στερήσει από τη χώρα μας τη συμμετοχή στον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν τον διαγωνισμό.

    [19] ''Ο Τύπος της Τέχνης''

    26/5/2002 7:47:00 μμ

    "Αν η δημοσιογραφία είναι ένας δρόμος που μπορεί να σε οδηγήσει παντού, η τέχνη είναι ο πιο κοντινός αλλά και πιο δύσκολος προορισμός αφού αποτελεί την αυθεντικότερη έκφραση της ψυχής του ανθρώπου. Και είναι πάρα πολλοί δημοσιογράφοι που κόσμησαν και κοσμούν την τέχνη". Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, εγκαινιάζοντας χθες βράδυ την έκθεση με τίτλο ''Ο Τύπος της Τέχνης'' που διοργανώνει το μορφωτικό ίδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών στην Τεχνόπολη μέχρι τις 30 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στη γνωριμία του κοινού με το πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο των δημοσιογράφων παρουσιάζοντας εκθέσεις βιβλίου, γελοιογραφιών, ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, ενώ το όλο πρόγραμμα πλαισιώνεται από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις καθώς και πρόγραμμα ομιλιών.

    Ετσι στις 27/5, 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα "Δημοσιογραφία και λογοτεχνία" και εισηγήσεις από τους Βασίλη Βασιλικό, Γ. Καιροφύλα και Μ. Κασόλα, την Τρίτη 28/5, 8 μ.μ. ο Δημήτρης Σαπρανίδης θα μιλήσει για "Πολιτική και γελοιογραφία" και θα ακολουθήσει μουσική παράσταση με τη Μελίνα Μποτέλη και τον κιθαρίστα Μιχάλη Σορβίνο με τίτλο "Υπό το φως των κεριών". Επίσης στις 29/5, 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα "Οι δημοσιογράφοι επί σκηνής" και με εισηγήσεις από τους Αννα Συνοδινού, Ν. Φ. Μικελίδη και Γ. Χριστοφιλάκη. Τέλος η αυλαία των εκδηλώσεων θα κλείσει με τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του "Λαϊκή Στράτα".

    Σημειώνεται ότι όλοι οι καλλιτέχνες έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς.

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στο σύνολο της συγγραφικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των δημοσιογράφων που παρατίθεται στην έκθεση, ευχήθηκε να τη δουν οι συμπολίτες μας ώστε να ''μπορέσουν να ανακαλύψουν ή να επαναφέρουν στο νου τους την πνευματική και καλλιτεχνική προσφορά κορυφαίων προσωπικοτήτων του χθες και του σήμερα της δημοσιογραφίας''. Γιατί, όπως πρόσθεσε, πολλές φορές οι δημοσιογράφοι νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με λιτό, άμεσο και ευθύβολο τρόπο και από άλλο δρόμο, όπως είναι τα μονοπάτια της τέχνης. Εξέφρασε την πίστη ότι υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που δημιουργούν πρότυπα και γίνονται οι ίδιοι φορείς πολιτιστικής δημιουργίας.

    Ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης έκανε αναφορά στη ''φτώχια'' του δημοσιογραφικού λόγου που παρατηρείται σήμερα αλλά και στη γενικότερη διαφοροποίηση του χαρακτήρα της ενημέρωσης. Εξέφρασε την πίστη ότι ο αναπτυσσόμενος διάλογος και προβληματισμός για το ζήτημα δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά σταθερή επιλογή, που θα οδηγήσει σύντομα όλους σε γενναίες αποφάσεις και λύσεις, με τους δημοσιογράφους σε πρωταγωνιστικό ρόλο ''σε αυτόν τον αγώνα για καλύτερη ενημέρωση και πολιτιστική ανάπτυξη''.

    [20] Τραυματισμοί σε συναυλία του Eminem

    26/5/2002 4:08:00 μμ

    Περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον όταν οι θεατές σε μια συναυλία του τραγουδιστή της ραπ Eminem άρχισαν να σπρώχνονται μόλις το ίνδαλμα τους βγήκε επί σκηνής. Σύμφωνα με τη πυροσβεστική υπηρεσία οι περισσότεροι από τους τραυματίες δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μόνο ένας άνδρας υπέστη καρδιακή προσβολή και χρειάστηκε να γίνει ανάνηψη του επί τόπου. Το στάδιο RFK όπου σημειώθηκαν οι εν λόγω υστερικές εκδηλώσεις λατρείας που είχαν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα απέχει περίπου δύο μίλια από το Καπιτώλιο.

    [21] Αποδοκιμασίες θαυμαστών της Κλόντιας Σίφερ

    26/5/2002 1:26:00 μμ

    Το διάσημο μοντέλο Κλόντια Σίφερ αποδοκιμάστηκε χθες από τους θαυμαστές της, που είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν επί ώρες για να την δουν να πηγαίνει ντυμένη νύφη στην εκκλησία, στο Σίμπλινγκ της ανατολικής Αγγλίας. Εκείνη, αντί να ανταμείψει το πλήθος προσφέροντάς του την αιθέρια εικόνα της ντυμένη με νυφικό, εμφανίστηκε κρυμμένη πίσω από κουβέρτες, σε μία προσπάθεια να περιφρουρήσει τη μυστικότητα του γάμου της με τον βρετανό παραγωγό Μάθιου Βον. Φαίνεται όμως πως το παράκανε!

    Εξόργισε τους θαυμαστές της

    Οι κουβέρτες που επιστρατεύτηκαν για να την κρύψουν και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για να προστατεύσουν τη διάσημη Γερμανίδα, μία από τις περισσότερο φωτογραφημένες γυναίκες του κόσμου, από τα αδιάκριτα βλέμματα, εξόργισαν τους θαυμαστές της που βλέποντάς την σε αυτή την κατάσταση άρχισαν να την αποδοκιμάζουν.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι πάνω από εκατό άτομα που περίμεναν να την δουν να βγαίνει από το ξενοδοχείο της άρχισαν να της φωνάζουν όταν εκείνη εμφανίστηκε κρυμμένη πίσω από τις κουβέρτες που κρατούσαν τεντωμένες οι άνδρες ασφαλείας και κάτω από μία ομπρέλα για να αποφύγει τα φλας.

    Το διάσημο μοντέλο οδηγήθηκε στη συνέχεια στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μία εκκλησία του 14ου αιώνα όπου παντρεύτηκε τελικά τον καλό της παρουσία πενήντα περίπου προσκεκλημένων.

    Ανάμεσά τους από τους πιο διάσημους ήταν ο πρώην πρωταθλητής του τένις, συμπατριώτης της Μπόρις Μπέκερ, η Τρούντι Στάιλερ, γυναίκα του Στινγκ και ο ιταλός μόδιστρος Βαλεντίνο, δημιουργός του νυφικού της, ο σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι, άνδρας της Μαντόνας κά.

    "Απογοητευτήκαμε και αηδιάσαμε τόσο πολύ. Όταν βγήκε έξω κρυμμένη πίσω από όλα αυτά και πέρασε μπροστά μας, όλοι την αποδοκίμασαν. Το μόνο που θέλαμε ήταν ένα χαμόγελο και να της ευχηθούμε, αλλά δεν μας έριξε ούτε ένα βλέμμα", δήλωσε η Τζάνετ Ντέιμαντ, μία από τις θαυμάστριες που είχαν ελπίσει να δουν το διάσημο μοντέλο.

    [22] Επιβίωσε το μικρότερο μωρό του κόσμου

    Πηγή: ΑΠΕ 26/5/2002 12:49:00 μμ

    Ιταλοί παιδίατροι κατόρθωσαν να σώσουν τη ζωή ενός νεογέννητου το οποίο τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζύγιζε μόλις 285 γραμμάρια και είχε μήκος 25 εκατοστών του μέτρου. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι που η διάσωσή του θεωρείται πραγματικό θαύμα. Η μικρή Πέρλα, όπως την ονόμασαν, γεννήθηκε πρόωρα κατά δύο μήνες με καισαρική τομή που κρίθηκε αναγκαία λόγω βαρύτατης ασθένειας της 28χρονης μητέρας της.

    Μετά από τρεις μήνες σε ειδική θερμοκοιτίδα στην εντατική μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Καρέτζι της Φλωρεντίας και χάρη στις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών, η μικρή Πέρλα χαίρει τώρα άκρας υγείας και ζυγίζει κάτι παραπάνω από 2 κιλά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 May 2002 - 16:56:14 UTC