Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμές αντεγκλήσεις στη Βουλή
  • [02] Ολα καλά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
  • [03] Παραπομπή του ιδιοκτήτη της ''Φυαλοπλάστ''
  • [04] Επικράτηση Λεβογιάννη σε εκλογές ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ανακοινώθηκε το νέο 15μελές της ΕΔΕ
  • [06] Επικυρώνεται από την ΕΕ το Πρωτόκολλο του Κιότο
  • [07] Αμερικανικό σχέδιο για την αντιτρομοκρατική θωράκιση
  • [08] Η ΑΕΚ κατάφερε την ανατροπή με 85-78

    [01] Θερμές αντεγκλήσεις στη Βουλή

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/5/2002 10:04:00 μμ

    Υψηλοί τόνοι απόψε στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δυναμιτίζει τη συναίνεση σκιαγραφώντας μια ψευδή εικόνα κρίσης ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση καθεστωτική νοοτροπία και εξωραϊσμό της πραγματικότητας. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ

    Για προγραμματική ένδεια της ΝΔ μίλησε ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης είναι ο κινητήριος μοχλός της πολιτικής της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ άλλοτε ο ελληνικός λαός δεν είχε την ευκαιρία να φτάσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε όλα τα επίπεδα.

    Χαρακτήρισε πρωτοφανή την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας των τελευταίων χρόνων σε αντίθεση, όπως είπε, με τους καθηλωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της περιόδου '90-'93 ή τα σκαμπανεβάσματα της περιόδου '74-'81 και πρόσθεσε ότι για έβδομη συνεχή χρονιά η χώρα μας έχει σταθερά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία της Ν.Δ. λέγοντας ότι ακολουθεί διχαστική και στείρα τακτική, έχει ξηρασία ιδεών αλλά είναι διψασμένη για την εξουσία και γι' αυτό απαξιώνει κάθε προσπάθεια του ελληνικού λαού και δημιουργεί μια ψευδή εικόνα κρίσης.

    Την κατηγόρησε ακόμα για προγραμματική ένδεια που την οδηγεί σε θόρυβο και υποκρισία και καταφεύγει, όπως είπε, στο φθαρμένο τροπάριο της καταστροφολογίας και του μηδενισμού.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσε οριστικά τη λαϊκή κυριαρχία και άλλαξε τη μορφή της χώρας.

    Για καθεστωτική νοοτροπία μιλαει ο Καραμανλής

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για αυταρχική, αλαζονική και καθεστωτική νοοτροπία και εξακολουθεί, όπως είπε, να ζει σε ένα γυάλινο κόσμο αποκομμένος από την πραγματικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αυτός επιδιώκει το διχασμό, ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει την κυβέρνηση γιατί αυτό επιβάλλουν οι εθνικοί λόγοι, ενώ για την πορεία της οικονομίας είπε ότι όλα τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν αυτό που λέει η Ν.Δ. για τις μεγάλες αστοχίες της οικονομικής πολιτικής.

    Τέλος, ανέφερε ότι η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται και από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αναφέρεται και στην έκθεση Μπαρνιέ και υποστήριξε ότι κινδυνεύουν να χαθούν περισσότερα από 500 δισ. δρχ.

    Κριτική σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [02] Ολα καλά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

    29/5/2002 7:40:00 μμ

    Καλά τα νέα για την πορεία της υγείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 19.30 μ.μ ώρα Ελλάδας η επέμβαση για την αποκατάσταση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής στην οποία υπεβλήθη ο επίτιμος πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Φοίνιξ της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι γιατροί εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για την επέμβαση και τόνισαν ότι θα παραμείνει στο νοσοκομείο 24 με 48 ώρες. Αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Δύναμη του η αισιοδοξία

    Η επέμβαση διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε με τοποθέτηση ενδοαγγειακού μοσχεύματος που εισήχθη διαδερμικά. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης έπασχε και από επιμήκη στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας, η οποία αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία με τοποθέτηση ειδικού stent.

    Ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στις ΗΠΑ μόνο με τα δυο του παιδιά και δεν πήρε μαζί του ούτε καν τον οικογενειακό του γιατρό, καρδιολόγο κ. Πάνο Σταματόπουλο, καθώς η επέμβαση ήταν απλή και έτσι δεν κρίθηκε απαραίτητο.

    Λίγο πριν την αναχώρηση του για το Φοίνιξ, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υγεία του.

    [03] Παραπομπή του ιδιοκτήτη της ''Φυαλοπλάστ''

    Πηγή: ΑΠΕ 29/5/2002 11:08:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Την παραπομπή ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου του ιδιοκτήτη του εργοστασίου "Φυαλοπλάστ" κ. Παναγιώτη Καλαβρυτινού με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεων κατά συρροή, που αφορά τους θανάτους τριών ανθρώπων από την κατάρρευση του κτιρίου στο σεισμό του Σεπτεμβρίου, διατάζει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρεται ότι για τα αδικήματα που αφορούν υποθέσεις παραβίασης οικοδομικής, η παραγραφή του αδικήματος αρχίζει να μετρά από την ημέρα της επέλευσης του ζημιογόνου αποτελέσματος της παραβίασης.

    Έτσι, για την περίπτωση του εργοστασίου της "Φυαλοπλάστ" αλλά και για σειρά άλλων περιπτώσεων, ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημέρα του σεισμού της Πάρνηθας. Για την υπόθεση της "Φυαλοπλάστ" είχε εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο έπαψε η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Καλαβρυτινού καθώς οι δικαστές έκριναν ότι το αδίκημα είναι πλέον παραγεγραμμένα.

    Στο βούλευμα τους οι εφέτες τονίζουν ότι ο κατηγορούμενος εργοστασιάρχης μετά από ζημιές που υπέστη το κτίριο της "Φυαλοπλάστ" στους σεισμούς του 1981 αλλά και μετά από πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο εργοστάσιο το 1994 δεν προέβη στις απαιτούμενες επιδιορθώσεις και δεν ανέθεσε το έργο της αποκατάστασης σε πολιτικό μηχανικό.

    [04] Επικράτηση Λεβογιάννη σε εκλογές ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/5/2002 9:26:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία εκλογής του νέου επταμελούς προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με το Νίκο Λεβογιάννη, βουλευτή Κυκλάδων, να επικρατεί στη σειρά κατάταξης με 83 ψήφους, κάτι που ερμηνεύεται και ως έμμεση εκλογή στη θέση του γραμματέα του προεδρείου. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη και οι κ.κ. Τσερτικίδης, Γιαννακόπουλος, Δασκαλάκης, Σπηλιόπουλος και Κουρουπλής.

    Αν και οι κ. Βλαχόπουλος και Βαϊνάς συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους από την κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, εντούτοις λόγω της ποσόστωσης δεν εκλέγονται.

    [05] Ανακοινώθηκε το νέο 15μελές της ΕΔΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/5/2002 8:53:00 μμ

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών, που διεξήχθησαν πρόσφατα στην ΕΔΕ, για την ανάδειξη νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Επί των 2.500 περίπου εγγεγραμμένων μελών της Ένωσης, ψήφισαν 1.860 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

    Κατά σειρά επιτυχίας εκλέχτηκαν: Χαρ. Αθανασίου, Εφέτης Αθηνών (926), Αχ. Ζήσης, αρεοπαγίτης (898), Δημ. Κυριτσάκης, πρόεδρος Εφετών (792), Παν. Αθανασόπουλος, Εφέτης (672), Κ. Γκανιάτσος, πρόεδρος Πρωτοδικών (629), Γ. Φώσκολος, πρόεδρος Εφετών (625), Π. Λυμπερόπουλος, Πρωτοδίκης (621), Κ. Φράγκος, Εφέτης (590), Ι. Τέντες, Εφέτης (585), Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Εφέτης (579), Γ. Μιχολιάς, Εφέτης (573), Η. Αλατσάς, Ειρηνοδίκης (559), Αγγελική Δεμέστιχα, Ειρηνοδίκης (554), Γ. Μανωλίδης, Εφέτης (534), Ν. Σαλάτας, Πρωτοδίκης (523).

    Εντούτοις, δεν εκλέχτηκε εισαγγελέας στο νέο ΔΣ της ΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται από το καταστατικό της Ένωσης η συμμετοχή και εισαγγελέα σε αυτό. Κατά συνέπεια, ο 15ος σύμβουλος, ο κ.Σαλάτας εκπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο μη εκλεγείς αντεισαγγελέας Εφετών, Α. Κανελλόπουλος, ως 1ος επιλαχών με 484 ψήφους.

    Παράλληλα, η Ένωση Εισαγγελέων ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 6 Ιουνίου, στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα: "Επιλογή εισαγγελέα Αρείου Πάγου".

    [06] Επικυρώνεται από την ΕΕ το Πρωτόκολλο του Κιότο

    29/5/2002 9:33:00 μμ

    Το Πρωτόκολλο του Κιότο θα επικυρώσουν οι "15" την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ. Η επικύρωση αφορά την απόφαση για μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η ευρωπαία επίτροπος για το Περιβάλλον Μάργκοτ Βάλστρομ, ο προεδρεύων στην ΕΕ Ισπανός υπουργός Περιβάλλοντος Χάουμε Μάτας, καθώς και πολλοί υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ θα κάνουν το ταξίδι αυτό για να καταθέσουν τα υπογεγραμμένα έγγραφα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Δύσκολη η ισχύς του Πρωτοκόλλου

    "Είμαστε βέβαιοι ότι οι 15 και η ΕΕ θα μπορέσουν να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη", δήλωσε η εκπρόσωπος της Βάλστρομ, Πία Αρενκίλντε.

    Το Πρωτόκολλο του Κιότο δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, καθώς για να τεθεί χρειάζεται να επικυρωθεί από 55 χώρες, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

    Το ποσοστό αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί μετά την απόρριψη το Μάρτιο του 2001 του Πρωτοκόλλου από τις ΗΠΑ, στις οποίες αναλογεί το 36,1% των εκπομπών.

    [07] Αμερικανικό σχέδιο για την αντιτρομοκρατική θωράκιση

    29/5/2002 9:15:00 μμ

    Στρατηγικό σχέδιο για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο από τον υπεύθυνο για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ. Το σχέδιο θα αποτελεί ενίσχυση των δομών της χώρας έναντι κάποιας τρομοκρατικής απειλής.

    Μέρος του σχεδίου αφορά τις αναγκαίες έρευνες για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων, που θα χρησιμοποιήσουν όπλα βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά. Στο σχέδιο θα αναφέρονται ακόμα θέματα που αφορούν τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, τη διαχείριση τοξικών και εκρηκτικών προϊόντων, τους κινδύνους από τα πυρηνικά, το σύστημα διανομής και διαχείρισης της ενέργειας κ.α.

    [08] Η ΑΕΚ κατάφερε την ανατροπή με 85-78

    Πηγή: ΑΠΕ 29/5/2002 10:26:00 μμ

    Η ΑΕΚ μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με άφθονο θέαμα κόντρα στον Ολυμπιακό, μπόρεσε να αποτρέψει την "άλωση" της έδρας της από τους "ερυθρολεύκους", τους οποίους κέρδισε με 85-78, στον τρίτο τελικό των πλέι οφ. Βέβαια, ο Ολυμπιακός που προηγείται 2-1 στις νίκες στη σειρά των τελικών, θα έχει την ευκαιρία την Κυριακή να γιορτάσει την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, στο ΣΕΦ, εκτός κι αν έχουμε συνέχεια, λόγω της καλής ψυχολογίας που απέκτησε η ΑΕΚ.

    Ο αέρας αισιοδοξίας των "ερυθρολεύκων", που έφτασαν στο ΟΑΚΑ δίχως άγχος λόγω της πρωτοπορίας τους στα μεταξύ τους παιχνίδια με την ΑΕΚ (2-0), "φούσκωσε" τα πανιά των γηπεδούχων, που πήραν το πάνω χέρι στο σκορ από τα πρώτα κιόλας λεπτά της αναμέτρησης (9-4).

    Στη συνέχεια όμως, η αποφασιστικότητα της ΑΕΚ, έβαλε και πάλι την γηπεδούχο στο παιχνίδι. Από το παιχνίδι δεν έλειψε και μια μικρή παρεξήγηση μεταξύ Φόρεστ και Χατζή, όταν ο πρώτος προσπάθησε να κλέψει από τον δεύτερο την μπάλα, η οποία όμως, ευτυχώς, γρήγορα έλαβε τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 23-22, 39-37, 56-56, 85-78.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Ζήσης 2, Χόλντεν, Παντελιάδης, Ταπούτος 12, Χατζής 20, Ντικούδης 19, Μπετς 19, Πασχάλης 4, Κακιούζης 9.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 2, Παπαλουκάς 8, Ζεβροσένκο 10, Παπανικολάου 1, Ρισσέ 13, Φορντ 22, Φορεστ 20, Φεμερλινγκ 2, Νιγκακμπάτζε, Τόμιτς, Ντε Μιγκέλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 May 2002 - 20:57:03 UTC