Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένουν στην απεργία οι Πανεπιστημιακοί
  • [02] Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ταξί
  • [03] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μητσοτάκης
  • [04] Βολές Καραμανλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [05] ΟΓΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [06] ''Εγκαταλείψτε Ινδία-Πακιστάν'', λένε οι ΗΠΑ
  • [07] ΗΠΑ:Απορρίφθηκε νόμος για το ιντερνετ
  • [08] Αιχμές Τσάρτα εναντίον Νικολαΐδη
  • [09] Πιο κοντά Ελλάδα - Τουρκία με το EURO 2008
  • [10] Διεθνής διάκριση σε κρητικό ελαιόλαδο

    [01] Εμμένουν στην απεργία οι Πανεπιστημιακοί

    31/5/2002 9:39:00 μμ

    Εμμένουν στις θέσεις τους για λύση των μισθολογικών τους προβλημάτων οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και μετά τη συνάντηση που είχαν αργά το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τους θα προτείνει στις συνελεύσεις των σχολών την συνέχιση των κινητοποιήσεων παρά το γεγονός ότι, εκτός από την εξεταστική περίοδο, κινδυνεύει να χαθεί και το εξάμηνο σε κάποιες σχολές στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί τα μαθήματα.

    Συνέση ζητούν οι πρυτάνεις

    Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε ο κ. Ευθυμίου με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συντάξεων των πανεπιστημιακών θα ξεκινήσουν από την 1-1-2003 και θα έχουν αναδρομική ισχύ.

    Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά αιτήματα των πανεπιστημιακών ο υπουργός Παιδείας είπε ότι η κυβέρνηση θα τα συζητήσει στο πλαίσιο του διαλόγου το 2003 και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοσθούν από το 2004.

    Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, είπαν ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και απηύθυναν έκκληση στους διδάσκοντες των πανεπιστημίων να δείξουν σύνεση και να μη συμβάλουν στην απώλεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

    [02] Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ταξί

    31/5/2002 7:11:00 μμ

    Το σχέδιο νόμου με το οποίο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό καθεστώς των ταξί, παρουσίασε ο υπουργός μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Βερελής. Στόχος του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Βερελής είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, καθώς και η καλύτερη οργάνωση και αναβάθμιση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη σύσταση εταιριών ή συνεταιρισμών καθώς και την αντικατάσταση των οχημάτων στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας και Λάρισας μετά απο οκτώ χρόνια κυκλοφορίας. Το μέτρο θα ισχύσει από το Μάρτιο του 2004, εντούτοις ήδη βρέθηκε αντιμέτωπο με τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

    Ζητούμενο η καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών

    Ένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι η προαιρετική σύσταση και λειτουργία Ανωνύμων Εταιρειών ή Συνεταιρισμών από κυρίους και κατόχους άδειας Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσεως (ταξί, αγοραία).

    Δεν επιτρέπεται η κατοχή περισσοτέρων από δύο αδειών ανά άτομο, όπως ισχύει και σήμερα.

    Για τη σύσταση των προβλεπόμενων νομικών προσώπων, απαιτούνται τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα για την περιοχή Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων και για την Θεσσαλονίκη, 50 αυτοκίνητα για τις πόλεις Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα και 20 αυτοκίνητα για τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Για τις περιοχές που έχουν λιγότερα από 20 αυτοκίνητα εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά ή θα αντικαταστήσουν όσα ήδη κυκλοφορούν, από την ισχύ του νόμου και μετά, πρέπει να είναι καινούργια για τις περιοχές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας. Για τις άλλες περιοχές της χώρας, μπορεί να είναι και μεταχειρισμένα αλλά της τελευταίας τριετίας.

    Τα αυτοκίνητα θα φέρουν υποχρεωτικά κλιματισμό, ενώ θα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση 8 ετών κυκλοφορίας για τις περιοχές Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας και Λάρισας και μετά από 15 χρόνια για τις άλλες περιοχές.

    Με το μέτρο αυτό που θα ισχύσει από το Μάρτιο του 2004 εκτιμάται ότι θα ανανεωθεί σύντομα το 30% του στόλου των αυτοκινήτων.

    Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση -οι οποίες ορίζονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης- κατά τους θερινούς μήνες, προβλέπεται ότι, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα σταθμεύουν και θα εργάζονται σε αυτές, ύστερα από σχετική συνεννόηση, ταξί και αγοραία αυτοκίνητα από άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

    Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι μέχρι το τέλος του 2005 δεν πρόκειται να χορηγηθούν άλλες άδειες.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ο Κανονισμός λειτουργίας των ταξί και αγοραίων αυτοκινήτων -ο οποίος προσαρμόζεται με τον ήδη υπάρχοντα Χάρτη Υποχρεώσεων Καταναλωτή- όπου θα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις των οδηγών και των ιδιοκτητών, οι απαιτήσεις για την κατάσταση των οχημάτων, τα προσόντα των οδηγών κ.λπ.

    Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 1000 ευρώ και αφαίρεση της αδείας μέχρι και δύο χρόνια αν υπάρξει υποτροπή.

    Για πρώτη φορά καθιερώνεται η χρησιμοποίηση ενός ειδικού "τσίπ", στο οποίο θα περιέχονται όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου, (Αριθμός κινητήρα, πλαισίου κ.α), ώστε να μην είναι δυνατή η παραχάραξή τους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι αναγνώσιμα από ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα, που θα έχει η τροχαία, ή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

    Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιέχονται και κίνητρα για τους ιδιοκτήτες, που θα αποφασίσουν να συστήσουν Εταιρίες και Συνεταιρισμούς ταξί, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να παραμείνουν στο σημερινό καθεστώς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

    οικονομικά κίνητρα ιδιαίτερα σε σχέση με τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας. Επιτρέπεται η τοποθέτηση εμπορικών διαφημίσεων στα ταξί και αγοραία αυτοκίνητα, με έλεγχο του περιεχομένου, της μορφής και της έκτασής τους. Τα ταξί και αγοραία αποχαρακτηρίζονται μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών, οπότε μπορούν να επανακυκλοφορήσουν ως Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα.

    Τα οικονομικά κίνητρα θα ισχύσουν και για τους αυτοκινητιστές εκείνους που δεν επιθυμούν να ανήκουν σε Εταιρεία ή Συνεταιρισμό.

    Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες σε ορισμένες διατάξεις

    Την αντίθεσή τους με ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΤΑΧΙ εκξέφρασαν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

    Οι ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ αντιδρούν κυρίως στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπει τη σύσταση εταιριών ή συνεταιρισμών καθώς και για την αντικατάσταση των οχημάτων τους στα 8 χρόνια για τις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας και Λάρισας.

    Ωστόσο για το θέμα των εταιριών και των συνεταιρισμών ο κλάδος φαίνεται να είναι διχασμένος, καθώς με την άποψη αυτή συμφωνεί ένα μεγάλο μέρος του ΣΑΤΑ, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ.

    Μετά την απεργία της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθοριστεί η στάση που θα τηρήσουν και για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

    Πυκώνουν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών μετά τη συνάντηση του το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε άλλη μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του συστήματος συγκοινωνιών.

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες πυκνώνουν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ από τις αρχές του 2003, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανακαίνιση των 23 σταθμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

    Επιπλέον, τις αμέσως επόμενες ημέρες τοποθετούνται πιλοτικά και τα ειδικά διαχωριστικά στις λεωφορειολωρίδες, το μήκος των οποίων σύντομα θα φτάσει και τα 45 χιλιόμετρα.

    [03] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μητσοτάκης

    31/5/2002 8:18:00 μμ

    Ακμαίος και ευδιάθετος βγήκε το πρωί από το Ιατρικό κέντρο του Φοίνιξ, στην Αριζόνα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά τη επιτυχημένη διπλή επέμβαση στην καρδιά, στην οποία υποβλήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε επέμβαση για τη διόρθωση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ενώ αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία η επιμήκη στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας, που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει λίγες μέρες ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες για ιατρική παρακολούθηση και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    [04] Βολές Καραμανλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    31/5/2002 7:49:00 μμ

    Επίθεση στο πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα του εκτάκτου Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κομματικό νεποτισμό και καθεστωτική αντίληψη, ενώ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης σε πλάτες άλλων, ενώ χαρακτήρισε τους 13 περιφερειάρχες, κομματικούς τοποτηρητές.

    Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σκιαμαχεί με συνθήματα, χωρίς θέσεις. "Δεν μπορούν να εμφανίζονται ως προστάτες οι πολέμιοι του Καποδίστρια", σχολίασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας. Σε απάντησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι οι υβριστές της Αυτοδιοίκησης, τώρα προσπαθούν να παρουσιαστούν ως τιμητές της.

    [05] ΟΓΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων

    31/5/2002 7:45:00 μμ

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 3 Ιουνίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού που όπως υποστηρίζουν, απειλείται με κατάρρευση. Σε ανακοίνωση των συλλόγων προσωπικού του ΟΓΑ, υπογραμμίζεται ότι είναι ανεξέλεγκτες οι καθυστερήσεις στη χορήγηση, όλων σχεδόν των παροχών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ο οποίος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν ορθολογική διαχείριση του ΟΓΑ και άμεση επίλυση των θεσμικών αιτημάτων τους.

    Το απεργιακό πρόγραμμα των συλλόγων υπαλλήλων του ΟΓΑ περιλαμβάνει: 48ωρη απεργία 3 και 4 Ιουνίου, συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης 48ωρη απεργία 6 και 7 του μήνα τριήμερη απεργία από 11 έως και 13 Ιουνίου πενθήμερη από 17 έως 21 του μήνα.

    [06] ''Εγκαταλείψτε Ινδία-Πακιστάν'', λένε οι ΗΠΑ

    31/5/2002 8:46:00 μμ

    Αμερικανοί και Βρετανοί υπήκοοι έλαβαν σαφείς οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ινδία. Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές, πυρηνικές χώρες, για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ηδη ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αδειάσει τις πρεσβείες τους στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ από το κατώτερο διπλωματικό προσωπικό. Ο Πακιστανός πρόεδρος Μουσάραφ διέψευσε μεν την συγκέντρωση στρατευμάτων του στην ινδοπακιστανική μεθόριο, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ανα πάσα στιγμη αν προκληθεί.

    Ισορροπία τρόμου

    "Οι συνθήκες, που επικρατούν κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας με το Πακιστάν και στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ έχουν επιδεινωθεί", αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ταξιδιωτική του οδηγία, στην οποία προστίθεται ότι "η ένταση έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν''.

    Στο Πακιστάν, όπου οι Αμερικανοί διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ισλαμιστών εξτρεμιστών, η αμερικανική πρεσβεία έχει ήδη μειώσει το επίπεδο του προσωπικού της στο ελάχιστο βάσει ''εντολής'' που εκδόθηκε για την αποχώρησή του.

    Η Ουάσινγκτον ασκεί έντονες πιέσεις και στις δύο χώρες για την εκτόνωση της έντασης, αλλά ο πρόεδρος Μπους πιέζει ιδιαίτερα τον Πακιστανό ηγέτη Περβέζ Μουσάραφ, τον οποίο καθιστά υπόχρεο να σταματήσει τους εξτρεμιστές που από το έδαφος του Πακιστάν εξαπολύουν επιθέσεις στο ινδικό Κασμίρ.

    "Καθιστούμε σαφές τόσο στο Πακιστάν, όσο και στην Ινδία, ότι ένας πόλεμος δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους", διαμήνυσε ο Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας ότι "ανήκουμε σε μία διεθνή συμμαχία που ασκεί πιέσεις και στις δύο πλευρές, ιδιαιτέρως στον πρόεδρο Μουσάραφ. Πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στην Γραμμή Ελέγχου. Πρέπει να το κάνει. Είπε ότι θα το έκανε. Εμείς και άλλοι του καθιστούμε σαφές, ότι πρέπει να τηρήσει τον λόγο του'', κατέληξε ο πρόεδρος Μπους.

    Η Βρετανία από τη μεριά της άρχισε τον περιορισμό του διπλωματικού της προσωπικού στο Ισλαμαμπάντ από την περασμένη εβδομάδα ενώ είχε συμβουλεύσει του υπηκόους της να μην επισκέπτονται την χώρα, επικαλούμενη όμως τότε λόγους εσωτερικής ασφάλειας στο Πακιστάν και όχι μία ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ινδία.

    Σήμερα πλέον επίσημα εξέδωσε οδηγία και για τους υπηκόους της που διαμένουν στις δύο χώρες αλλά και για τους διπλωμάτες της, να επιστρέψουν στη Βρετανία καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δραματικές.

    Στο μεταξύ σήμερα και η Νέα Ζηλανδία, αποφάσισε να απομακρύνει τους διπλωμάτες της και τις οικογένειες τους από την περιοχή.

    Τέλος και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, για τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσά τους.

    Νευρικότητα των ΗΠΑ για τις εξελίξεις

    Σε μία ακόμα προσπάθεια για αποτροπή της εμπόλεμης σύρραξης οι ΗΠΑ στέλνουν τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στην Ινδία και το Πακιστάν, την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι μελετώνται σχέδια για την απομάκρυνση περίπου 60.000 αμερικανών πολιτών από την Ινδία και το Πακιστάν.

    Οπως σημειώνουν οι αναλυτές η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της νότιας Ασίας δεν θα μπορούσε να έλθει σε χειρότερη στιγμή για τις ΗΠΑ.

    Η Ουάσινγκτον έχει ανάγκη την υποστήριξη και των δύο κρατών για να συνεχίσει την εκστρατεία της εναντίον της τρομοκρατίας και πολύ δύσκολα θα δυσαρεστούσε κάποια από τις δύο πλευρές.

    Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους εμμέσως επέρριψε μεγαλύτερες ευθύνες στον Περβέζ Μουσάραφ για την κλιμάκωση της έντασης, αφήνει να διαφανεί η έντονη ανησυχία και η νευρικότητα της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις.

    Κι αυτό διότι όσο πυκνώνουν τα σύννεφα στη μεθόριο Πακιστάν-Ινδίας, τόσο χαλαρώνει η επιτήρηση των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν, όπου επικεντρώνονται οι αμερικανικές προσπάθειες για την εξουδετέρωση της Αλ Κάιντα.

    Ετοιμο να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά το Πακιστάν

    Και σήμερα πάντως συνεχίστηκαν με την ίδια σφοδρότητα οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και όλμων ανάμεσα στις τακτικές ινδικές και τις πακιστανικές δυνάμεις, στο Κασμίρ.

    Η διαφιλονικούμενη περιοχή παραμένει θέατρο αλλεπάλληλων βίαιων συγκρούσεων, που κλιμακώνται δραματικά μέρα με τη μέρα ενώ το γεγονός ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέχουν πυρηνικά όπλα, έχει παγώσει τη διεθνή κοινότητα.

    Κυρίως μετά τις χθεσινές δηλώσεις Πακιστανού αξιωματούχου, ότι το Πακιστάν εάν προκληθεί θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, με δεδομένο, σύμφωνα με τους ίδιους, την αριθμητική υπεροχή της Ινδίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία του Τζαμού, ένας Ινδός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων βομβαρδισμών από το πακιστανικό πυροβολικό στην περιοχή του Κασμίρ.

    Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες στα σύνορα τους. Από την έναρξη των μεθοριακών συγκρούσεων στο Κασμίρ στις 14 Μαΐου έχουν σκοτωθεί 25 Ινδοί στρατιώτες και άμαχοι.

    [07] ΗΠΑ:Απορρίφθηκε νόμος για το ιντερνετ

    31/5/2002 10:13:00 μμ

    Απορρίφθηκε νόμος που εμποδίζει την πρόσβαση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δημοσίων βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ σε πορνογραφικά sites στο Ιντερνετ, από σώμα τριών αμερικανών δικαστών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Η απόφαση αυτή συνιστά μια νίκη για τις οργανώσεις "American Civil Rights Union" και "American Library Association" που είχαν ασκήσει έφεση, εκτιμώντας ότι ο νόμος "Children's Internet Protection Act", που θεσπίστηκε το 2000, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης που προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

    Οι ομοσπονδιακοί δικαστές εκτίμησαν πως τα προγράμματα, που φιλτράρουν τη πρόσβαση σε αυτά τα sites, αφήνουν στην πραγματικότητα να περάσει "ένας σημαντικός όγκος" με περιεχόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί άσεμνο, "εμποδίζοντας την πρόσβαση σε περιεχόμενο που προστατεύεται από το Σύνταγμα και το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κανένα νόμιμο συμφέρον να καταργήσει.

    [08] Αιχμές Τσάρτα εναντίον Νικολαΐδη

    31/5/2002 8:58:00 μμ

    Αιχμές κατά του Ντέμη Νικολαϊδη άφησε σήμερα ο Βασίλης Τσάρτας τονίζοντας ότι όποιος παίκτης δεν έχει όρεξη να δουλέψει, δεν μπορεί να τον κρατήσει μια ομάδα με το ζόρι! Σε δηλώσεις του στο "SUPERΣΠΟΡ FM" ο διεθνής επιτελικός μέσος της Ένωσης τόνισε ότι η ΑΕΚ είχε πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Μαύρος, ο Μανωλάς που έφυγαν από την ομάδα, αλλά αυτή παρέμεινε μεγάλη. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Ντέμη Νικολαϊδη σημείωσε ότι είναι επαγγελματική και ουδέποτε είχε πρόβλημα μαζί του, ανεξάρτητα με τα όσα λέγονται και ακούγονται και ότι η ομάδα έχει ανάγκη από τέτοιους παίκτες.

    Ο Βασίλης Τσάρτας δεν παρέλειψε, όμως, να αφήσει αιχμές και για τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, λέγοντας ότι σε περίπτωση που θα έμενε, θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

    Τέλος, η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέβαλε τα ποσά που όφειλε στον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων στους Θρακομακεδόνες και έτσι το θέμα που είχε προκληθεί έληξε. Η διοίκηση της ΠΑΕ σκέφτεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του χώρου.

    [09] Πιο κοντά Ελλάδα - Τουρκία με το EURO 2008

    31/5/2002 9:20:00 μμ

    Την κοινή πεποίθηση ότι η συνδιοργάνωση του EURO 2008 αποτελεί ότι θετικό βήμα για την Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκικής κυβέρνησης Mesut Yilmaz και ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατά την διάρκεια του ελληνοτουρκικού συνεδρίου επιχειρηματικής συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την μεγάλη σημασία του εγχειρήματος και συνεχάρη τις δύο ομοσπονδίες για τον άριστο τρόπο που προετοιμάστηκε ο φάκελος της συνδιοργάνωσης.

    [10] Διεθνής διάκριση σε κρητικό ελαιόλαδο

    31/5/2002 8:05:00 μμ

    Μία ακόμη παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα αποτελεί η κατάκτηση του πρώτου βραβείου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το κρητικό ελαιόλαδο ''Σητεία'', της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας στο διεθνή διαγωνισμό για το "Βραβείο Ποιότητας Mario Solinas". Στο διαγωνισμό αυτό, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για δεύτερη χρονιά, το κρητικό λάδι βραβεύθηκε για την άριστη ποιότητά του στην κατηγορία των εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων με φρουτώδη γεύση, αναδεικνύοντας παράλληλα την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου.

    Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με ποσοστό 85-90%

    Η διάκριση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα μας παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό που ανέρχεται στο 85-90%, μεγαλύτερο από κάθε άλλη ελαιοπαραγωγό χώρα.

    Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι η βελτίωση της θέσης των ελαιολάδων, προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να επιλέγουν με ποιοτικά κριτήρια.

    Η απονομή του βραβείου θα γίνει σε επίσημη τελετή στις 5 Ιουνίου στη Μαδρίτη, στα γραφεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στα πλαίσια της 86ης Συνόδου του.

    Η τελετή θα καλυφθεί από το τηλεοπτικό συνεργείο του υπουργείου Γεωργίας, κάτι που καταδεικνύει την εθνική σημασία του βραβείου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 May 2002 - 21:04:51 UTC