Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κίνα ο πρωθυπουργός
  • [02] Ισορροπία τρόμου πάνω από το Κασμίρ
  • [03] Στον 5ο αγώνα θα κριθεί τελικά ο πρωταθλητής
  • [04] Δύο ασημένια και ένα χάλκινο για τον Μαρκουλά

    [01] Στην Κίνα ο πρωθυπουργός

    2/6/2002 10:06:00 μμ

    Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, εν όψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο, με τους Κινέζους αξιωματούχους. Αύριο, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν και τον πρωθυπουργό Ζου Ρογκτσί, ενώ το πρωί επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος και τους τάφους των Μινγκ. Την Τρίτη, ο κ. Σημίτης θα απευθύνει χαιρετισμό στο Forum Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών που θα γίνει στο Πεκίνο.

    Σημαντικές ελληνο-κινεζικές συμφωνίες

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λι Πένγκ στο Σπίτι του Λαού, ενώ θα επισκεφθεί και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο οποίο υπάρχει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών.

    Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα υπογραφεί τουριστική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας και αναμένεται να παραχωρηθεί στη χώρα μας καθεστώς εγκεκριμένου προορισμού, πράγμα το οποίο αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Η συμφωνία αυτή θα έχει εφαρμογή και στη συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 που θα γίνει στην Αθήνα αλλά και της επόμενης το 2008 στο Πεκίνο.

    Ακόμα αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και θα συζητηθεί το θέμα της υπογραφής στο μέλλον ενός μνημονίου κατανόησης για συνεργασία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας και εξοπλισμών.

    Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Ανδρέα Λομβέρδο και Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

    Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης 50 Ελληνες επιχειρηματίες. Κατά την προσγείωση του αεροσκάφους της ΟΑ στο αεροδρόμιο της Τασκένδης για ανεφοδιασμό, ο κ.Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική για προσωπικούς λόγους.

    Η απόφαση αυτή -όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος- δεν έχει πολιτικά κίνητρα.

    [02] Ισορροπία τρόμου πάνω από το Κασμίρ

    2/6/2002 7:54:00 μμ

    Καμία πρόθεση δεν έχει να συναντηθεί με τον Πακιστανό Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, στο περιθώριο της συνόδου με τη συμμετοχή 16 ασιατικών χωρών για την ασφάλεια και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στην περιοχή. Αυτό δήλωσε κατά την αναχώρηση του για το Καζακστάν, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος ενώ πρόσθεσε, ότι θα περιμένει με προσοχή να δει κάποια ένδειξη, που να αποδεικνύει, ότι ο πρόεδρος Μουσάραφ θα τηρήσει την υπόσχεσή του να αποτρέψει τις διεισδύσεις μουσουλμάνων αυτονομιστών στο Κασμίρ.

    Διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας

    Στη σύνοδο της Αλμα Ατα θα λάβει μέρος και η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, που έχει παγώσει την διεθνή κοινότητα.

    Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Ινδίας, αναμένεται να ζητήσει άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

    Από την πλευρά του ο Μουσάραφ ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος στη διευθέτηση της διαμάχης με την Ινδία κατά την διάρκεια της συνόδου. "Θα πρέπει να επιλύσουμε όλες τις διαφορές με πολιτικό διάλογο", πρόσθεσε ο Μουσάραφ και κατέστησε σαφές ότι η πυρηνική επιλογή είναι αδιανόητη, θέλοντας να καθησυχάσει τους φόβους, ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ινδία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

    "Δεν νομίζω ότι καμία από τις δυο πλευρές είναι τόσο ανεύθυνες, ώστε να φθάσει σε αυτό το οριακό σημείο", τόνισε ο Μουσάραφ μιλώντας στο CNN, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έγινε οποιαδήποτε μετακίνηση πυρηνικών όπλων προς την ινδοπακιστανική μεθόριο, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και εκείνες ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο να αναπτύξει πυραύλους, ''εντελώς αβάσιμες''.

    "Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και απαιτεί μια αποκλιμάκωση, μια μείωση της έντασης", είπε ο Μουσάραφ στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο.

    Διπλωματική πρωτοβουλία προσφέρθηκαν να αναλάβουν οι ΗΠΑ για τη διαμάχη Ινδίας-Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ, χωρίς ωστόσο να προτείνουν να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή.

    "Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να ενθαρρύνει το διάλογο, προκειμένου να σταματήσει η βία", ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Αδειάζει τις πρεσβείες της η Δύση

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, ότι η Ρωσία δεν θα ανακαλέσει προς το παρόν τους διπλωμάτες της, ούτε θα απομακρύνει τις οικογένειες τους που βρίσκονται στις δύο χώρες, χωρίς όμως να αποκλείει την πιθανότητα αυτή, αν απαιτηθεί.

    "Η κατάσταση είναι ανησυχητική, εξελίσσεται τάχιστα και θα ήταν λάθος να αποκλείσουμε το δυσάρεστο ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης", τόνισε ο εκπρόσωπος ενώ πρόσθεσε ότι "μέχρι τώρα η Μόσχα δεν έχει δώσει καμία τέτοια εντολή".

    Αντίθετα η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ απέσυραν την Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους στις δύο χώρες και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους τους που κατοικούν ή ταξιδεύουν στις χώρες αυτές, καθώς εκφράζονται φόβοι για το ξέσπασμα πολέμου.

    Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Γερμανία συμβούλεψαν τους υπηκόους τους που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται εκεί να φύγουν από την Ινδία "λόγω της αυξανόμενης έντασης", μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

    Σήμερα πρόκειται να αναχωρήσουν από το Πακιστάν οι πρώτες οικογένειες των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών, μετά την απόφαση που έλαβε ο Οργανισμός να εκκενώσει την περιοχή, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του. "Συνολικά περισσότερα από 300 άτομα θα εγκαταλείψουν το Πακιστάν τις επόμενες ημέρες", είπε ο Ερικ Φαλτ.

    Οπως διευκρίνισε, οι αναχωρήσεις θα γίνουν με τακτικές πτήσεις, ενώ κανένα μέλος του ΟΗΕ δεν πρόκειται να φύγει.

    Φόβοι για ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο

    Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία και το Πακιστάν έχουν αναπτύξει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες εκατέρωθεν των συνόρων τους μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ινδικό κοινοβούλιο, για την οποία το Νέο Δελχί κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ που υποστηρίζονται από το Ισλαμαμπάντ.

    Η κλιμακούμενη ένταση στο Κασμίρ έχει παγώσει τη διεθνή κοινότητα με δεδομένο, ότι Ινδία και Πακιστάν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου προειδοποίησε χθες ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες θα χάσουν τη ζωή τους 9 έως 11 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Στη χειρότερη των περιπτώσεων "ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν άμεσα εννέα έως έντεκα εκατομμύρια και των τραυματιών δυο έως έξι εκατομμύρια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η εκτίμηση αυτή έγινε από τις αμερικανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών (DIA) και βασίζεται στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που έχουν στην κατοχή τους τα δυο κράτη και στους πιθανούς στόχους. Σύμφωνα με την ειδική επιθεώρηση Jane's, η Ινδία έχει 50-150 πυρηνικά όπλα και το Πακιστάν 25 έως 50.

    [03] Στον 5ο αγώνα θα κριθεί τελικά ο πρωταθλητής

    2/6/2002 10:27:00 μμ

    Η ΑΕΚ "τιμώρησε" τον Ολυμπιακό, που είχε σπάσει το πλεονέκτημα έδρας της στον πρώτο τελικό, και αφού του πήρε τη νίκη μέσα από τα χέρια με 61-60, τον περιμένει την Τετάρτη στο "άντρο" της, όπου θα κριθεί, τελικά, ποιος θα είναι ο φετεινός πρωταθλητής της Α1 μπάσκετ.

    Ετσι, ο Ολυμπιακός που είχε την ευκαιρία να γιορτάσει την κατάκτηση του τίτλου παρουσία 9.000 φίλων του δεν τα κατάφερε, στο πλαίσιο του τέταρτου τελικού των πλέι οφ και καλείται στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα να διεκδικήσει την επιστροφή του στο θρόνο, μέσα στο ΟΑΚΑ.

    Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία με τον Μίλαν Τόμιτς, που κέρδισε φάουλ από τον Χατζή τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, να στείλει τον αγώνα στην παράταση (61-59), αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού αστόχησε στην πρώτη με αποτέλεσμα να κριθεί ο πρωταθλητής στον πέμπτο και καθοριστικό αγώνα.

    [04] Δύο ασημένια και ένα χάλκινο για τον Μαρκουλά

    2/6/2002 10:09:00 μμ

    Πολύ καλή εμφάνιση, η οποία συνοδεύτηκε με ένα ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ και δύο χάλκινα, ένα στο αρασέ και ένα στο σύνολο, στην κατηγορία των 85 κιλών, πραγματοποίησε σήμερα ο Γιώργος Μαρκουλάς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, που διεξάγεται στην Τσεχία. Ετσι, μαζί με τα σημερινά τρία μετάλλια του Μαρκουλά η Ελλάδα έφτασε τα έξι μετάλλια στη διοργάνωση, καθώς χθες ο Ψωμιάδης στην κατηγορία των 77 κιλών είχε κατακτήσει άλλα τρία (χρυσό, αργυρό, χάλκινο).

    Στο αρασέ ο Μαρκουλάς σήκωσε 160 κιλά και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, πίσω απο τον Λευκορώσο Αντρέι Ριμπάκοφ (182.5 κ.) και τον Γιανγκ Χαιρόνγκ (175 κ.).

    Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, καθώς σημειώθηκαν πέντε παγκόσμια ρεκόρ εφήβων (4 απο τον Λευκορώσο και 1 απο τον Κινέζο), αλλά και ένα ανδρών καθώς τα 182,5κ. του Ριμπάκοφ είναι παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων, αλλά και ανδρών.

    Ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε το ασημένιο στο ζετέ, σηκώνοντας 192.5 κιλά και το χάλκινο στο σύνολο με 352.5κ. Στο μεταξύ, ο 16χρονος, πολλά υποσχόμενος, Νίκος Κουρτίδης, έκανε πολύ καλή εμφάνιση, αφού πήρε τη 10η θέση στο αρασέ, με 140κ., 6η στο ζετέ με 180κ. και 7η στο σύνολο με 320κ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 June 2002 - 21:04:00 UTC