Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση ''ξύπνησε'' την Κρήτη
  • [02] Επιστρέφει ο πρωθυπουργός από την Κίνα
  • [03] Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [04] 'Εφυγε η Μαλβίνα Κάραλη
  • [05] Στο Σίδνεϊ σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [06] Διαβήματα για τις τουρκικές παραβιάσεις
  • [07] Χωρίς τέλος η βία στο Κασμίρ
  • [08] Ανακατατάξεις στο FBI μετά τις αποκαλύψεις
  • [09] Νέα εισβολή στη Τζενίν
  • [10] Γαλλία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς
  • [11] Σύσταση της Ε.Ε προς Τουρκοκύπριους
  • [12] Ενίσχυση της φημολογίας για το θέμα Ετσεβίτ
  • [13] Φονικές πλημμύρες στην Ονδούρα
  • [14] Υπεγράφη η σύμβαση για τα χρέη του ΙΚΑ
  • [15] Συνδιάσκεψη για τον καρκίνο του στήθους
  • [16] Εφυγε ο Dee Dee Ramone

    [01] Σεισμική δόνηση ''ξύπνησε'' την Κρήτη

    7/6/2002 8:14:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών Ρίχτερ της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της βόρειας Κρήτης στη 1.36 μετά τα μεσάνυχτα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και βόρεια της περιοχής του νομού Λασιθίου, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    Οπως ήταν αναμενόμενο η σεισμική δόνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Ηρακλείου, αλλά και γενικά στις περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Μάλιστα πολλοί κάτοικοι του Ηρακλείου με το "ξύπνημα" του Εγκέλαδου βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες.

    Πάντως από τη σεισμική δόνηση, που ήταν μικρότερη από αυτή της 21ης Μαΐου, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [02] Επιστρέφει ο πρωθυπουργός από την Κίνα

    7/6/2002 10:38:00 πμ

    Ολοκληρώθηκε στη Σαγκάη η επίσημη επίσκεψη διάρκειας μιας εβδομάδας, που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην Κίνα. Σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε επαφές με οικονομικούς παράγοντες της κινεζικής μεγαλούπολης, η οποία θεωρείται η "οικονομική πρωτεύουσα" της χώρας. Ειδικότερα, επισκέφθηκε μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου ελληνικών συμφερόντων και μετείχε σε φόρουμ επιχειρηματιών, στο οποίο πήραν μέρος Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες. Στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους επιχειρηματίες ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στους τομείς, στους οποίους μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον για να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε τομείς νέους, στους οποίους σήμερα δεν συνεργάζονται. Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας-Πρόνοιας, Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να βελτιωθεί υπέρ της χώρας το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο σήμερα είναι πολύ ελλειμματικό στις ανταλλαγές μας με την Κίνα. Στο θεμα αυτό αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικων- αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι "η Ελλάδα και η Κίνα κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να πετύχουν την οικονομική ευημερία , την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη και έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες". Και αυτό, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα στα δύο μέρη να μάθουν πολλά το ένα από το άλλο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πολιτική και πολιτιστική συνεργασία θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς και καθήκον των πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο που ζούμε".

    Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέματα, που σχετίζονται με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και αυτό φάνηκε στις επαφές, που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες, αλλά αυτό δεν αντανακλάται μέχρι στιγμής στις συνολικές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα και γι' αυτό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει την περιοδική διοργάνωση παρόμοιων επιχειρηματικών αποστολών.

    Ο πρωθυπουργός αναχωρεί στις 5 το απόγευμα (ώρα Σαγκάης), ενώ στη Αθήνα αναμένεται να φτάσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    [03] Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ

    7/6/2002 8:28:00 πμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά, θα εξυπηρετούνται σήμερα στα ιατρεία του ΙΚΑ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών οι οποίοι προγραμματίζουν ακόμη έξι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως τις 28 Ιουνίου. Το μεσημέρι εκδικάζεται η προσφυγή της διοίκησης του ΙΚΑ, που ζητά να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες.

    Εν τω μεταξύ συνταγματικό έκρινε το νόμο που απαγορεύει τη διπλοθεσία των πανεπιστημιακών ιατρών, το τρίτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Όπως αποφάσισε η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε τρεις 48ωρες απεργίες στις 13 και 14, 20 και 21, 27 και 28 Ιουνίου αντίστοιχα.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ με απόφαση της Ομοσπονδίας τους θα πραγματοποιήσουν 24ωρες απεργίες, στις 7, 10, 13, 18, 21, 25 και 28 Ιουνίου.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν νέο ιατρικό μισθολόγιο, να είναι συντάξιμος ο χρόνος των ευημεριών και να χαρακτηριστεί ανθυγιεινός ο χώρος των νοσοκομείων.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους και την καταβολή επιδομάτων.

    [04] 'Εφυγε η Μαλβίνα Κάραλη

    7/6/2002 10:11:00 πμ

    Πέθανε τα ξημερώματα η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαλβίνα Κάραλη η οποία τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Η δημοσιογράφος έπασχε από καρκίνο.

    [05] Στο Σίδνεϊ σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    7/6/2002 9:47:00 πμ

    Την ανησυχία του για την άνοδο των φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, αλλά και την ομοιομορφία συνολικά των πολιτικών κομμάτων στη Γηρεά ήπειρο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μιλώντας στο κοινοβούλιο της Πολιτείας της νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνευ, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία. Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για "ανησυχητικά" φαινόμενα απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών εκ μέρους του λαού, τα οποία καταγράφονται στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

    "Η Δημοκρατία υστερεί από απόψεως γεωγραφικής εκτάσεως", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου του Σίδνεϊ και τόνισε το γεγονός ότι στην Αυστραλία λειτουργεί θαυμάσια η Δημοκρατία, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα δημοκρατικά ιδεώδη δεν έχουν επικρατήσει παντού. Ακόμη ο κ. Στεφανόπουλος προχώρησε σε μία αναδρομή στη μεταπολιτευτική συνταγματική ιστορία της Ελλάδος και συγκεκριμένα στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος της χώρας προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "απαντώντας" (και ευχαριστώντας) ουσιαστικά στη θετική, υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θέση των πολιτικών της Αυστραλίας, επανέφερε το σχετικό ελληνικό αίτημα προς το Βρετανικό Μουσείο. "Τα γλυπτά αυτά τα οποία αποσπάσθηκαν βιαίως" , είπε ο Πρόεδρος, "αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Παρθενώνα και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί να της επιστραφούν τα άλλα μνημεία της αρχαίας κληρονομιάς της που βρίσκονται σε άλλες χώρες".

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπενθύμισε την Μάχη της Καλλίπολης του 1915 στην οποία σκοτώθηκαν πολλοί αυστραλοί στρατιώτες, αλλά και τη Μάχη της Κρήτης το 1941 στην οποία έπεσαν μαχόμενοι, μαζί με τους Eλληνες, Aυστραλοί και Nεοζηλανδοί στρατιώτες. "Δυο μάχες και δύο μεγάλες δόξες για την Ελλάδα και την Αυστραλία", είπε ο Πρόεδρος.

    Τέλος, ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελλάδος προς την Αυστραλία η οποία υποδέχθηκε στις αγκάλες της τους Ελληνες μετανάστες και τους έδωσε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να μεγαλουργήσουν στη μακρινή αυτή ήπειρο.

    [06] Διαβήματα για τις τουρκικές παραβιάσεις

    7/6/2002 9:42:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε διάβημα στην Αγκυρα και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση των παραβιάσεων από δύο τουρκικά αεροσκάφη, του ελληνικού εναερίου χώρου πάνω από το πολιτικό αεροδρόμιο της Ρόδου. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ήταν πιο προκλητικές από ότι συνήθως, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, απο τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι ενημερώθηκε και η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ, κάτω από το διακριτικό βλέμμα των ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών, εξελίσσεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος", η οποία διεξάγεται στα διεθνή ύδατα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

    [07] Χωρίς τέλος η βία στο Κασμίρ

    7/6/2002 11:20:00 πμ

    Τρεις Ινδοί χωρικοί έχασαν τη ζωή τους και έντεκα τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά του πακιστανικού πυροβολικού στην μεθοριακή περιοχή Πόοντς του ινδικού τομέα του Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία. Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων συνέπεσε με την άφιξη του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ στο Νέο Δελχί, ο οποίος πρωτύτερα βρισκόταν στο Ισλαμαμπάντ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση και να αποτρέψει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει στα σύνορά τους ένα εκατομμύριο άνδρες.

    "Πολλές οβίδες εξερράγησαν στο χωριό Τσάλας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στο χωριό'' δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. '' Οκτώ χωρικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη οβίδας καθώς εργάζονταν σε αγρόκτημα. Aλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο γειτονικό χωριό Ντάμπι'' πρόσθεσε.

    Να σημειωθεί οτι διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει τον πόλεμο με την Ινδία, έλαβε εχθές ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, κατά τη συνάντηση τους. Παρ' όλα αυτά ο κ.Αρμιτατζ δήλωσε ότι δεν αισθάνεται απολύτως αισιόδοξος για όσα συμβαίνουν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και χαρακτήρισε την κατάσταση πολύπλοκη και εκρηκτική.

    [08] Ανακατατάξεις στο FBI μετά τις αποκαλύψεις

    7/6/2002 11:04:00 πμ

    Σε ριζική αναδιάρθρωση του FBI υπόσχεται να προβεί ο διευθυντής της υπηρεσίας, μετά τις καταγγελίες ότι το FBI δεν έλαβε σοβαρά υπ΄όψιν του ορισμένες πληροφορίες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Ρόμπερτ Μίλερ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, λίγο πριν καταθέσει σε αυτήν η Κολίν Ρόουλι του FBI, η οποία κατήγγειλε ότι η υπηρεσία είχε στοιχεία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Διάγγελμα Μπους

    O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στους Αμερικανούς πολίτες ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπό το φως των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις πιο ριζικές αλλαγές στους συγκεκριμένους τομείς τα τελευταία 50 χρόνια. Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών που θα συνεργάζεται με τη CIA και το FBΙ.

    Ο Τζωρτζ Μπους απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, ζήτησε την υποστήριξή του στη θεσμοθέτηση ενός υπουργείου που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα απασχολεί 170.000 προσωπικό και θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ομιλία του προέδρου Μπους είχε σκοπό να επισκιάσει τις ακροάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, όπου θα αποκαλυφθούν οι ατασθαλίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανός Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι δύο υπηρεσίες δεν κατάφεραν να συντονιστούν όπως θα έπρεπε πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

    [09] Νέα εισβολή στη Τζενίν

    7/6/2002 10:08:00 πμ

    Δέκα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα το πρωί στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, και άνοιξαν πυρ με τα πολυβόλα τους εναντίον παλαιστινιακών στόχων. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 08.30 (ώρα Ελλάδος) αποτελεί "επιχείρηση ρουτίνας". Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός είχε αποσυρθεί χθες το απόγευμα από την Τζενίν, την οποία είχε καταλάβει λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο σταυροδρόμι Μεγγίντο, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 Ισραηλινοί πολίτες. Εν τω μεταξύ το Ισραήλ με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγορεί τη Συρία ότι διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην προαναφερθείσα αιματηρή βομβιστική επίθεση.

    Επικείμενες συναντήσεις Μπους με Μουμπάρακ και Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Γεχούντα Λάνκρι υποστήριξε ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει η Ισλαμική Τζιχάντ, που εδρεύει στη Δαμασκό.

    Η Συρία υποστηρίζει την Ισλαμική Τζιχάντ κατά τρόπον ανάλογο με την υποστήριξη που παρέχει ο Λίβανος στη Χεζμπολάχ, δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

    Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η θέση τους για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν θα πρέπει να εκφράζονται εικασίες όσον αφορά ένα επικείμενο ''σχέδιο Μπους'' για τη σύγκρουση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συμβουλευτεί τον Αιγυπτιο προεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στην κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ προτού δεχθεί τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν.

    ''Θα ήταν εσφαλμένο να κάνουμε εικασίες για ένα σχέδιο Μπους" το οποίο θα προτείνει για παράδειγμα ακριβή σύνορα ή λύσεις για την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ''ωστόσο αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να προτείνουμε μια διαδρομή, ιδέες, παραμέτρους, για να υλοποιηθεί το όραμα του προέδρου Μπους για δύο κράτη'', ενός παλαιστινιακού δίπλα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να δημοσιευτεί ένα τέτοιο ''πλαίσιο'', ''αν αποφασίσουμε για μια διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή''.

    Η αιγυπτο-αμερικανική σύνοδος κορυφής ''είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Μπους να δεχθεί τις συμβουλές του προέδρου Μουμπάρακ την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια εσωτερική διαδικασία συζητήσεων για να καθορίσει τις προσεχείς της πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή'', κατέληξε ο ίδιος.

    [10] Γαλλία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς

    7/6/2002 9:27:00 πμ

    Περίπου ένας στους δύο Γάλλους (ποσοστό 49%) προτιμά η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο το οποίο θα αναδειχθεί με τις βουλευτικές εκλογές της 9ης και της 16ης Ιουνίου ''να πρόσκειται πολιτικά'' στον Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Liberation και έγινε από το Ινστιτούτο ''Λουί Χαρίς''. Αντιθέτως ένα ποσοστό 36% των Γάλλων προτιμά η μελλοντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ''να μην ανήκει στην πολιτική παράταξη του προέδρου Σιράκ'', ''ωστε να υπάρξει εξισορρόπηση πολιτικών εξουσιών'', ενώ ποσοστό 15% όσων ρωτήθηκαν δεν έχουν γνώμη σχετικώς. Την ίδια ώρα άλλη σφυγμομέτρηση δίνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Δεξιά, δείχνει την Αριστερά να έχει βελτιώσει ελαφρά τις δυνάμεις της και το Εθνικό Μέτωπο να τις έχει λίγο μειώσει κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας.

    Δεν φαίνονται να επιθυμούν πολιτικές συμπράξεις οι Γάλλοι

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο IPSOS, η Δεξιά προβλέπεται να καταλάβει μεταξύ 339 και 381 εδρών στη Βουλή, η Αριστερά 174 έως 216, το Εθνικό Μέτωπο 0 έως 4.

    Αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα σε 126 εκλογικές περιφέρειες, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες.

    Σε ό,τι αφορά τις ψήφους η ίδια δημοσκόπηση δίνει 40% στη Δεξιά, 36% στην Αριστερά (Σοσιαλιστικό Κόμμα - Πράσινοι - Κομμουνιστικό Κόμμα) και 12% στο Εθνικό Μέτωπο.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνα της πρώτης δημοσκόπησης καθώς το 51% όσων απάντησαν πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί μια νέα "συγκατοίκηση" ως αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ενώ 37% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στη Δεξιά. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 71% των Γάλλων είναι σίγουροι για το τι θα ψηφίσουν.

    Τέλος, αναφορικά με το πολιτικό ενδιαφέρον της προεκλογικής εκστρατείας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, το 52% των πολιτών που ρωτήθηκαν από το Ινστιτούτο ''Λουί Χαρίς'' δήλωσαν οτι η εκστρατεία απορρόφησε την προσοχή τους ''πολύ ή λιγότερο'', ενώ το υπόλοιπο 48% δήλωσε οτι αυτή τους ενδιέφερε ''λίγο ή καθόλου''.

    Να σημειώσουμε πάντως ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί εξαιρετικά αδύνατες στο να μετρήσουν "λανθάνοντα κύματα δυσφορίας" και "απελπισμένης ψήφου" που συχνά εμφανίστηκαν στις κάλπες όπως για παράδειγμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    [11] Σύσταση της Ε.Ε προς Τουρκοκύπριους

    7/6/2002 11:28:00 πμ

    Σαφή μηνύματα προς την τουρκική πλευρά να συνεργασθεί για λύση στο Κυπριακό, έστειλε η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρόικα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ραμόν ντε Μιγκέλ, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Κύπρο και διεξήγαγε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των επαφών της, η τρόικα ζήτησε από την Ελληνο- κυπριακή πλευρά να συνεχίσει την εποικοδομητική στάση της στις συνομιλίες, ούτως ώστε αν η προσπάθεια αποτύχει, να μην είναι με δική της υπαιτιότητα. Παράλληλα πιο έντονα απευθύνθηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προς τον Ραούφ Ντενκτάς επισημαίνοντας προς αυτόν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη για επίτευξη συμφωνίας στα βασικά θέματα έως τον Ιούνιο.

    Συμφωνούν και οι ΗΠΑ στο χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου

    Εν τω μεταξύ, την εκτίμησή τους ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας κατ' αρχή συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς στα τέσσερα κύρια ζητήματα -- εδαφικό, συνταγματικό, προσφυγικό και ασφάλεια -- εντός της άτυπης χρονικής προθεσμίας που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δηλαδή έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, επανέλαβαν οι ΗΠΑ σήμερα.

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. "Πιστεύουμε ότι παρουσιάζεται μια πραγματική ευκαιρία να λυθεί αυτή η χρόνια διένεξη προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων" δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου λέγοντας: "Συμφωνούμε επίσης με τη δήλωση του γ.γ. Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ότι οι δυο ηγέτες μπορούν στο διάστημα που μεσολαβεί από τώρα έως το τέλος Ιουνίου να συμφωνήσουν στα κύρια ζητήματα, εάν κινηθούν αποφασιστικά επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση".

    Ο κ. Μπάουτσερ ολοκλήρωσε με την επισήμανση ότι η Ουάσιγκτον παραμένει έτοιμη να συνεχίσει την παροχή κάθε βοήθειας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον εκπρόσωπό του σε αυτή την προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πάντως ότι αν και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις "κυρίως προς την τουρκική πλευρά" για ουσιαστική πρόοδο και κατ' αρχή συμφωνία εντός του Ιουνίου, "οι ημερομηνίες που έχουν πραγματική σημασία για όλους μας είναι ο Οκτώβριος με την απόφαση της Επιτροπής και, φυσικά, ο Δεκέμβριος με την απόφαση της συνόδου κορυφής".

    [12] Ενίσχυση της φημολογίας για το θέμα Ετσεβίτ

    7/6/2002 10:26:00 πμ

    Αντιμέτωπη με την απειλή μίας νέας πολιτικής και οικονομικής κρίσης βρίσκεται η Τουρκία καθώς ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση εδώ και δέκα ημέρες, δεν θα μπορέσει να παραστεί και στη σημερινή σημαντική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας με θέμα την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Τις τελευταίες ημέρες η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας κλυδωνίζεται εξαιτίας της φημολογίας ότι ο Μπουλέντ Ετσεβίτ είναι πολύ άρρωστος. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά από αυτήν την απουσία του, θα ενταθούν οι πιέσεις να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει νοσηλευθεί κατ' επανάληψιν τον τελευταίο μήνα εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητά του να ασκήσει τα καθήκοντά του σε μία στιγμή που η χώρα του προσπαθεί να ξεπεράσει την σοβαρή οικονομική κρίση.

    Η σημερινή απουσία του θεωρείται ως κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, που επιχειρεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να δώσει δάνειο ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι όσο παρατείνεται η απουσία του Μπουλέντ Ετσεβίτ από το πολιτικό προσκήνιο εντείνονται και τα προβλήματα μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Σημείο τριβής αποτελούν τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [13] Φονικές πλημμύρες στην Ονδούρα

    7/6/2002 9:28:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ονδούρα από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα και άλλες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Τα θύματα είχαν καταφύγει σε στέγαστρο στάσης όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών τα μέλη των σωστικών συνεργείων ερευνούν και για άλλα θύματα.

    [14] Υπεγράφη η σύμβαση για τα χρέη του ΙΚΑ

    7/6/2002 8:37:00 πμ

    Συμφωνία για την ανάληψη των χρεών του ΙΚΑ που ανέρχονται στα 443 εκατομμύρια ευρώ και την εξόφληση τους έως το 2004, υπέγραψαν οι υπουργοί Eργασίας και Οικονομίας κ.κ. Ρέππας και Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, το ΙΚΑ μετά τη συγκεκριμένη ρύθμιση αλλά και την ετήσια χρηματοδότηση που προβλέπει το νομοσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου αρχίζει τη Δευτέρα στη Βουλή, θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα προσδοκούν μια συνταξιοδότηση χωρίς οικονομικά προβλήματα και ελλείμματα.

    Βιώσιμο και ισχυρό το νέο ασφαλιστικό σύστημα εκτιμά η κυβέρνηση

    Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε τη ρύθμιση ένα από τα σημαντικότερα μέρη ενός καινούργιου χρηματοδοτικού σχήματος το οποίο προβλέπει μια τακτική χορήγηση ίση προς το 1% του ΑΕΠ, από το Δημόσιο προς το ΙΚΑ. Ετσι, πρόσθεσε ο υπουργός επιλύεται το πρόβλημα των πόρων του ΙΚΑ, το οποίο θα παρουσιάζει για δεκαετίες ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρέππας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, επιλύεται ένα μεγάλο θέμα που αφορά την κοινωνική ασφάλιση και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο και ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, πρόσθεσε ο υπουργός με τις ρυθμίσεις αυτές βελτιώνεται και το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

    Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Μ. Νεκτάριος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη συμφωνία που αποτελεί, όπως είπε, μια απόδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα.

    Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το ΙΚΑ εξοφλούνται με τον εξής τρόπο:

    1. Το ελληνικό δημόσιο μεταβιβάζει και παραδίδει στο ΙΚΑ ομόλογα έκδοσής του και συνολικής αξίας 1.300 δισ. δραχμές

    2. Το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να εξοφλήσει το υπόλοιπο οφειλής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στο ΙΚΑ, κατά τα έτη 2003 και 2004 κατά την ημέρα της πληρωμής τις δόσεις προσαυξημένες ως εξής:

    α. Η δόση 2003 με τον αναλογούντα ετήσιο τόκο της δόσης καθώς και τον αναλογούντα τόκο της δόσης 2004 και

    β. η δόση 2004 με τον αναλογούντα ετήσιο τόκο της δόσης αυτής. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις οι υπουργοί Οικονομίας και

    Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας για ''την παρέμβαση'' του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τον υπολογισμό ποσού που πρέπει να καταβληθεί από το δημόσιο στο ΙΚΑ είπαν ότι οι συνολικές καταβολές δεν ξεπερνούν το προαναφερόμενο ποσό των 1300 δισ. δρχ. δεδομένου ότι ορισμένοι από τους ασφαλισμένους θα προτιμήσουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους στο 67ο αντί στο 65ο της ηλικίας τους.

    Ετσι, πρόσθεσαν, όχι μόνο δεν θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των δυο ετών ασφάλισης αλλά και κατά το χρονικό διάστημα αυτό οι όποιοι ασφαλισμένοι αποφασίσουν να αποχωρήσουν στο 67ο έτος της ηλικίας τους θα καταβάλουν τις εισφορές τους για μια ακόμη διετία.

    Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα λόγω του ενδεχομένου ρευστοποίησης των ομολόγων του δημοσίου από το ΙΚΑ διότι προβλέπεται επιτόκιο 3% και κατά συνέπεια το ΙΚΑ δεν το συμφέρει να ρευστοποιήσει τα ομόλογα αυτά.

    Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι οφειλές των ιδιωτών προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 500 δισ. δρχ.

    Το Δημόσιο αναμένεται επίσης να αναλάβει και οφειλή 1,5 δισ. ευρώ του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ και την Εργατική Κατοικία.

    Η κυβέρνηση σχεδιάζει την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέχρι τις 21 Ιουνίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη ΓΣΕΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 18 Ιουνίου.

    [15] Συνδιάσκεψη για τον καρκίνο του στήθους

    7/6/2002 9:42:00 πμ

    Ο καρκίνος του στήθους είναι "καθολική επιδημία" χωρίς γεωγραφικά σύνορα, δήλωσε η Λόρενς Κλάρκ, πρόεδρος της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για τον καρκίνο του στήθους που εξελίσσεται στο Βανκούβερ του Καναδά με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 60 κράτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες θα προσβληθούν από καρκίνο του στήθους αυτό το χρόνο και χιλιάδες θα πεθάνουν από την ασθένεια ιδιαίτερα στις υπανάπτυκτες χώρες όπου τα θεραπευτικά μέσα είναι πενιχρά.

    Ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός των γυναικών

    Στη συνδιάσκεψη για τον καρκίνο του στήθους μετέχουν όχι μόνο γιατροί και ερευνητές αλλά πάσχουσες γυναίκες, αντικαρκινικές οργανώσεις, κ.α.

    Η δρ. Ανι Σάσκο από τη Γαλλία επισήμανε ότι ο καρκίνος του στήθους είναι ο υπ' αριθμόν ένα καρκίνος των γυναικών ανά τον κόσμο και τα περιστατικά παρουσιάζουν αυξητική τάση.

    Στις υπανάπτυκτες χώρες, εξάλλου, μόνο το 10% από τις γυναίκες με καρκίνο του στήθους επιβιώνουν μετά από μια πενταετία επειδή δεν υπάρχει προληπτική ιατρική.

    Το συνέδριο αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα ερευνών τόσο ως προς τη διάγνωση όσο και ως προς τη θεραπεία της ασθένειας.

    [16] Εφυγε ο Dee Dee Ramone

    7/6/2002 10:36:00 πμ

    Ενα είδωλο της πανκ μουσικής σκηνής, ο Ντι Ντι Ραμόν, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Ramones, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Χόλιγουντ σε ηλικία 50 χρόνων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών ο θάνατος του οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η νεκροψία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα. Ο Ντι Ντι Ραμόν ήταν ένας από τους ιδρυτές των Ramones στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το 1974, ενός συγκροτήματος που προσδιόρισε τις ρίζες του πανκ και έμελλε να επηρεάσει ολόκληρα μουσικά κινήματα και γενιές μουσικών, ενώ απέκτησε ειδική θέση στις καρδιές εκατομμυρίων μουσικόφιλων ανά τον κόσμο. Ο Ραμόν εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1989 για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 June 2002 - 10:02:33 UTC