Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες για έκρηξη στο γραφείο του Φασούλα
  • [02] Συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ
  • [03] Σεισμός στο Μεσσηνιακό Κόλπο
  • [04] Αντιδράσεις για απαγόρευση ηλεκτρονικών παιχνιδιών
  • [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη - Σκυλλάκου
  • [06] Κασμίρ: Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές
  • [07] Δύο παλαιστινιακές οργανώσεις στη ''μαύρη λίστα'' της Ε.Ε
  • [08] Πεκίνο: Στην αστυνομία ο ιδιοκτήτης Ιnternet καφέ
  • [09] Κορυφαίες επιδόσεις από τον Κεντέρη
  • [10] Σαρκοφάγος ετών...4.500!
  • [11] Βρετανικό μουσείο: Κλειστό λόγω απεργίας

    [01] Έρευνες για έκρηξη στο γραφείο του Φασούλα

    17/6/2002 7:50:00 μμ

    Έκρηξη χειροβομβίδας σημειώθηκε στις 5 το απόγευμα, στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Φασούλα, στον τρίτο όροφο κτιρίου στην ακτή Μουτσοπούλου 18, στον Πειραιά. Από την έκρηξη σημειώθηκαν εξωτερικά ζημιές στην πόρτα των γραφείων του βουλευτή, το οποίο ήταν άδειο, καθώς και στην πόρτα διπλανού γραφείου όπου υπήρχαν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι όμως δεν τραυματίστηκαν. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε με τηλεφώνημα της στην ''Ελευθεροτυπία'' η οργάνωση ''Λαϊκή Αντίσταση''.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τη χειροβομβίδα έριξε άγνωστος που βρήκε την πόρτα της πολυκατοικίας ανοιχτή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε τρέχοντας.

    ''Μένω έκπληκτος για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον μου, καθώς ποτέ δεν περίμενα ότι ως βουλευτής θα γινόμουν στόχος. Η ''βόμβα'' δεν ήταν μόνο για το πρόσωπό μου αλλά εναντίον όλου του πολιτικού κόσμου''. Αυτό δήλωσε ο Π. Φασούλας, λίγο μετά την επίσκεψη των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα γραφεία του.

    Η οργάνωση ''Λαϊκή Αντίσταση'' που ανέλαβε την ευθύνη χωρίς να εξηγεί τους λόγους της επίθεσης, είχε πρωτοεμφανιστεί το βράδυ της 5ης Ιουνίου 2002, όταν προκάλεσε έκρηξη με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία της ''Ιντεραμέρικαν'' στον Αλιμο.

    [02] Συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

    17/6/2002 5:38:00 μμ

    Αγνωστα παραμένουν τα αίτια συντριβής ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα σε βουνό της Ανάφης. Το ελικόπτερο τύπου Αγκούστα, είχε απογειωθεί από το νησί για να μεταφέρει στο νοσοκομείο της Ρόδου μια ασθενή. Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του και οι πέντε επιβαίνοντες. Ειδικό κλιμάκιο μεταβαίνει στην περιοχή για την επιτόπια διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του ΕΚΑΒ.

    Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του δυστυχήματος

    Νεκροί είναι ο γιατρός Χρήστος Αντύπας, ο νοσηλευτής Λευτέρης Φερεντίνος ,ο κυβερνήτης Βασίλης Χαμτζίδης, ο συγκυβερνήτης Στέφαν Μάγερν και η 62 χρονη ασθενής, Αννα Δαμίγου.

    Μέχρι στιγμής αγνωστες παραμένουν οι συνθήκες του δυστυχήματος.

    Τα συντρίμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν στις 7 το πρωί, ενώ οι σοροί των θυμάτων περισυνελέγησαν από συνεργείο του ΕΚΑΒ, με τη συνδρομή δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ διαβεβαίωσε ότι πρόσφατα, είχε γίνει μηχανολογικός έλεγχος στο ελικόπτερο.

    Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

    Πενήντα λεπτά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας έγινε η ενημέρωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνών και Διάσωσης και ξεκίνησε η κινητοποίηση για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ.

    Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς είναι γνωστό πώς όταν δεν υπάρχει επαφή με κάποια πτήση οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας προχωρούν σε κατάσταση κινδύνου μισή ώρα μετά την προβλεπόμενη ώρα άφιξης, όπως αναφέρεται στο σχέδιο πτήσης.

    Στην προκειμένη περίπτωση το σχέδιο πτήσης ανέφερε άφιξη στη Ρόδο στις 4.30 πμ.

    Επομένως, οι υπηρεσίες της Ρόδου όφειλαν μετά τις πέντε το πρωί να ειδοποιήσουν το Κέντρου Ελέγχου περιοχής Αθηνών.

    Ωστόσο η ενημέρωση είχε γίνει από τις τέσσερις και οκτώ το πρωί, καθώς η γιατρός της Ανάφης είχε διαβεβαιώσει ότι το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ αναχώρησε από το νησί στις δύο και πέντε το πρωί.

    Στην ίδια ανακοίνωση της ΥΠΑ αναφέρεται ότι το ελικοδρόμιο της Ανάφης είναι κατασκευασμένο και εξοπλισμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύμβασης του Σικάγο. Να σημειωθεί τέλος, ότι η επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων με πρόεδρο τον Ακριβό Τσολάκη ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος του κέντρου άμεσης βοήθειας Χρήστος Ρέσσος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα ασφαλείας των ελικοπτέρων, ενώ με ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης ζητά να πληροφορηθεί εάν έχουν περίπου 30 συστάσεις βελτίωσης της λειτουργίας του ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές.

    Ερωτηματικά για την κατεύθυνση του ελικοπτέρου

    Τα συντρίμια του, βρέθηκαν μόλις 15 μέτρα από την κορυφή του βουνού του νησιού. Αξιωματικοί της αεροπορίας εξέφρασαν την απορία τους για την κατεύθυνση που βρέθηκε το ελικόπτερο, καθώς το βουνό, στο οποίο προσέκρουσε βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ανάφης, ενώ η κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει προς Ρόδο, είναι ανατολικά. Ο πιλότος του ελικοπτέρου, σύμφωνα με πληροφοριες ήταν έμπειρος, καθώς προέρχονταν από το στρατό.

    Συλληπητήρια από την ηγεσία της κυβέρνησης για το τραγικό συμβάν

    Την ιδιαίτερη θλίψη της κυβέρνησης για το συμβάν εξέφρασε το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισήμανε την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών και την ενεργοποίηση της ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση των ατυχημάτων.

    Αναφερόμενος στο πρωινό δυστύχημα ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ τραγική εξέλιξη.

    Οπως ανέφερε, οι Ενοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν έγκαιρα και στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν δύο κανονιοφόροι, τρία ελικόπτερα και ένα C-130 Τα συλληπητήρια της κυβέρνησης προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής.

    Την οδύνη τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ απο το δεύτερο τραγικό δυστύχημα το οποίο συνέβη μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου.

    Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του συλλόγου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ αλλά και των προέδρων της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρου Κουτσουμπέλη και της ΑΔΕΔΥ κ.Παπασπύρου για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

    [03] Σεισμός στο Μεσσηνιακό Κόλπο

    17/6/2002 2:44:00 μμ

    Με μία ασθενή σεισμική δόνηση ξύπνησε το πρωί η Μεσσηνία. Η δόνηση σημειώθηκε στις 8 παρά τέταρτο, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο του Μεσσηνιακού Κόλπου, 30 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας και ήταν μεγέθους, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Εικοσιπέντε νέα ρήγματα στην Αττική

    Αντίθετα, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο Πατρών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ.

    Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Λακωνία, ενώ από τις αστυνομικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα προβλήματα.

    Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με την οποία μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή Σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, κατέγραψαν 25 νέα ρήγματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

    " Πρόκειται για ρήγματα που δεν δίνουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους, βρίσκονται όμως κοντά σε πολεοδομικά συγκροτήματα και οι τυχόν συνεπειες ελαχιστοποιούνται εφόσον τηρείται ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός ", δήλωσε ο κ. Λέκκας στη ΝΕΤ 105,8

    [04] Αντιδράσεις για απαγόρευση ηλεκτρονικών παιχνιδιών

    17/6/2002 6:42:00 μμ

    Με προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και απαγορεύει τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες δημιουργείται από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, για χιλιάδες οικογένειες.

    Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ), ''το εν λόγω νομοσχέδιο θεωρείται από τον κλάδο, παράλογο, ύποπτο και αντισυνταγματικό μιας και ο προβαλλόμενος ισχυρισμός περί προσπάθειας πάταξης του παράνομου τζόγου είναι καθαρά προσχηματικός, καθώς τα "φρουτάκια" είναι ήδη απαγορευμένα και η προωθούμενη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ψυχαγωγικά παιχνίδια όπως το pacman, tetris, την ναυμαχία και άλλα ανάλογου είδους".

    [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη - Σκυλλάκου

    17/6/2002 3:12:00 μμ

    Τα προβλήματα που εντοπίζονται στους νέους εκλογικούς καταλόγους έθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο υπουργείο. Ο κ. Σκυλλάκος εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος του για τα κρούσματα διπλοεγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους και ζήτησε προθεσμία και πέραν του χρονικού ορίου της 30η Ιουνίου για την ενημέρωση τους.

    Καμία παράταση για την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων

    Ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε θετικό το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το θέμα της ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων.

    Οπως επεσήμανε, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και η παρουσία της αντιπροσωπείας είναι εποικοδομητική καθώς και η ενέργεια στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής.

    ''Θα πετύχουμε πάση θυσία'' είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά το θέμα της παράτασης, εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος γιατί όπως είπε, μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει όλοι οι εκλογικοί κατάλογοι να έχουν φθάσει στους δήμους για να δημιουργηθούν τα εκλογικά τμήματα.

    Ωστόσο, αν μέχρι τις 30 Ιουνίου υπάρξουν περιπτώσεις οπου κάποιοι δεν θα βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους, τότε εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κόμματα θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση τέτοιων προβλημάτων.

    [06] Κασμίρ: Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές

    17/6/2002 7:09:00 μμ

    Η Ινδία είναι έτοιμη ακόμα και για πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε σε ινδική εφημερίδα ο πρωθυπουργός Βαζπαγί, απορρίπτοντας πρόταση του Πακιστάν για αμοιβαία αποχώρηση του στρατού τους. Από την πλευρά του το Πακιστάν, αποφάσισε τελικά να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων του που είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία, μόλις το Νέο Δελχί ξεκινήσει κι αυτό τη διαδικασία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Αζίζ Aχμεντ Χαν. Στο μεταξύ, η βία συνεχίζεται στο Κασμίρ, όπου έχασαν τη ζωή τους δυο χωρικοί και έξι ισλαμιστές αντάρτες.

    Ο εκπροσώπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι "υποχρεωθήκαμε να στείλουμε τις δυνάμεις μας σε προκεχωρημένες θέσεις μόνο για να αμυνθούμε, αφού η Ινδία ανέπτυξε τις δικές της δυνάμεις''.

    Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ινδικών στρατιωτικών πηγών, το Νέο Δελχί χορήγησε μια πρώτη σειρά μηνιαίων αδειών στους στρατιώτες του τους οποίους έχει συγκεντρώσει από το Δεκέμβριο στην πακιστανική μεθόριο. Το μέτρο αυτό αφορά το ένα τέταρτο των ανδρών. Εντούτοις, Ινδοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι δεν θα υπάρξει αποστράτευση πριν από τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο ινδικό Κασμίρ, τις οποίες το Νέο Δελχί σχεδιάζει να οργανώσει ως τα μέσα Οκτωβρίου.

    [07] Δύο παλαιστινιακές οργανώσεις στη ''μαύρη λίστα'' της Ε.Ε

    17/6/2002 6:22:00 μμ

    Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα, πρόσθεσαν σήμερα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών στον κατάλογο των οργανώσεων που η ΕΕ θεωρεί τρομοκρατικές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

    Οι υπουργοί υιοθέτησαν επισήμως το νέο αυτό κατάλογο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λουξεμβούργο, που πραγματοποιείται με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου της Σεβίλλης, το Σαββατοκύριακο.

    Το FPLP ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2001 την ευθύνη για την δολοφονία στην ανατολική Ιερουσαλήμ του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί. Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα ευθύνονται για πολλές αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας τους τελευταίους μήνες σε ισραηλινό έδαφος.

    Ο νέος αυτός κατάλογος θα ισχύσει αμέσως μετά την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη.

    [08] Πεκίνο: Στην αστυνομία ο ιδιοκτήτης Ιnternet καφέ

    17/6/2002 4:04:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές του Πεκίνου ο ιδιοκτήτης του Ιnternet καφέ, όπου το βράδυ του Σαββάτου εκδηλώθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 νέοι και να τραυματιστούν 13, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Ο 36χρονος Ζενγκ Γουεντζίνγκ, κάτοικος του Πεκίνου, παραδόθηκε στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της κινεζικής πρωτεύουσας το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα), σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το καφέ Λαντζισού, που λειτουργούσε παράνομα.

    Αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα Ιnternet καφέ

    Επίσης, το κτίριο που στεγάζονταν το καφέ βρίσκεται στο πανεπιστημιακό προάστιο Χαϊντάν και τα όλα θύματα ήταν φοιτητές ή μαθητές των γειτονικών σχολείων.

    Οι αρχές του Πεκίνου αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα Ιnternet καφέ, περίπου 2.400, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούσαν παράνομα. Μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν επίσημη άδεια θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

    Ο δήμαρχος της πόλης Λιού Κι διέταξε να αρχίσουν επιθεωρήσεις στα συστήματα πυρόσβεσης σε όλα τα κτίρια του Πεκίνου, μέσα στους επόμενους τρείς μήνες.

    Η πυρκαγιά στο καφέ Λαντζισού έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση της Κίνας, που καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει την πρόσβαση ιδίως των νέων στο Ιnternet, να εντείνει τα μέτρα εναντίον των συγκεκριμένων καταστημάτων.

    Ακόμα και αυτά που έχουν άδεια λειτουργίας δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξανανοίξουν.

    [09] Κορυφαίες επιδόσεις από τον Κεντέρη

    17/6/2002 12:30:00 μμ

    Ο Κώστας Κεντέρης έκλεψε την παράσταση κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των αγώνων του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών και γυναικών που ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην πρώτη του φετινή επίσημη κούρσα των 200μ κατέκτησε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα με 20.18. Η επίδοσή του βέβαια είναι η κορυφαία φέτος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη (4η στον κόσμο) και ο Μυτιληνιός πρωταθλητής καταχειροκροτήθηκε από 10.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Θερμής υποδοχής έτυχε και ο "Τρικαλινός" Περικλής Ιακωβάκης που κέρδισε στα 400μ εμπόδια, τρέχοντας ουσιαστικά "μόνος" και σημειώνοντας μια αρκετή καλή επίδοση, όπως και στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Χριστίνα Χατζή που άγγιξε το πανελλήνιο ρεκόρ.

    [10] Σαρκοφάγος ετών...4.500!

    17/6/2002 7:33:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η αρχαιότερη άθικτη σαρκοφάγος, η οποία μπορεί να περιέχει μια μούμια ηλικίας 4.500 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στις πυραμίδες της Γίζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρόεδρου του Ανωτάτου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Ζάχι Χάουας. Η σαρκοφάγος από πωρόλιθο, μήκους δύο μέτρων και πλάτους ενός, ανακαλύφθηκε 2 χλμ νοτιοανατολικά της Σφίγγας στο οροπέδιο της Γίζας.

    Η σαρκοφάγος ανήκει στον Νένι Σουτ Ούιζαρτ, επικεφαλής εργατών στις πυραμίδες που έζησε στην 4η δυναστεία. Περισσότεροι από 120 τάφοι εργατών έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή των πυραμίδων, όμως όλοι είχαν συληθεί. Αν μέσα στη σαρκοφάγο οι αρχαιολόγοι βρουν ένα ταριχευμένο σώμα θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η σαρκοφάγος βρέθηκε μέσα σε ένα από τα τέσσερα ταφικά πηγάδια που αποτελούσαν τμήμα του τάφου του Ούιζαρτ.

    [11] Βρετανικό μουσείο: Κλειστό λόγω απεργίας

    17/6/2002 6:15:00 μμ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Βρετανικό Μουσείο παρέμεινε σήμερα κλειστό. Αιτία, η 24ωρη απεργία των εργαζομένων του που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο προσωπικό που αποφάσισε η Διεύθυνση. Στην απεργία, την οποία βρήκε δικαιολογημένη ακόμα και ο ίδιος ο διευθυντής του μουσείου, έλαβε μέρος το 85% των εργαζομένων.

    Πλήττεται ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης

    Η μείωση του προσωπικού, κρίθηκε επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση.

    Το Βρετανικό Μουσείο, θα πρέπει να μειώσει τα έξοδά του κατά 6,5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για να αντιμετωπίσει το μειωμένο αριθμό επισκεπτών λόγω της επιδημίας αφθώδους πυρετού και των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Το σχέδιο για τη σωτηρία του, προβλέπει εκτός από τη μείωση του προσωπικού, τον περιορισμό του αριθμού των εκθέσεων και το κλείσιμο ορισμένων αιθουσών για κάποιες ώρες κάθε μέρα.

    Το Βρετανικό Μουσείο, που κάθε χρόνο επισκέπτονται 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπληρώνει το 2003 διακόσια πενήντα χρόνια ζωής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 June 2002 - 16:54:46 UTC