Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο τελικός απολογισμός
  • [02] Εντοπίστηκε το ιστιοπλοϊκό
  • [03] Προηγείται η ΝΔ
  • [04] Μέσα στην εβδομάδα οι βαθμοί
  • [05] Ενταση χθες στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Θεομηνία στον Καύκασο
  • [07] Φονικός σεισμός στο Ιράν
  • [08] Πυρκαγιές στις ΗΠΑ
  • [09] Αυξάνεται η εγκληματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτέιες

    [01] Ο τελικός απολογισμός

    23/6/2002 10:31:00 πμ

    Επί ελληνικής προεδρίας και σε νέα βάση θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωστρατό, αφού δεν δόθηκε λύση στην Συνοδό Κορυφής της Σεβίλλης, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχθηκε καμία τροποποίηση του κειμένου της Aγκυρας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου, επανέλαβε πως το κείμενο των 15 ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις κάνοντας λόγο για σταθμό και "σημαντικά κεκτημένα". Σε αυτά συγκαταλέγονται η αναίρεση του εξωθεσμικού εγγράφου της Αγκυρας, η αυτονομία της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΝΑΤΟ και ο αποκλεισμός αυτόματης συμμετοχής τρίτης χώρας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ έγινε λόγος για άλλη μία φορά για τη δέσμευση της μη χρήσης βίας από μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    "Η ΝΔ έδωσε σκληρές μάχες για το θέμα του ευρωστρατού και σε αυτήν την προσπάθεια ο κ. Σημίτης δεν ήταν αρωγός'' τονίζει σε ανακοίνωση της, η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Αποφάσεις και αντιδράσεις

    Από την Σεβίλλη οι Eυρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων κοινών συνοριακών περιπόλων έως το τέλος του έτους, ενώ επαναβεβαίωσαν τη βούληση τους να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της Ένωσης, όπως έχει ήδη προαποφασιστεί.

    Οσον αφορά στο Μεσανατολικό, οι 15 απηύθυναν έκκληση για την άμεση σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη κατάσταση στην περιοχή, την ώρα που τουλάχιστον 6 πόλεις της Δυτικής Όχθης τελούν υπό στρατιωτικό κλοιό, καθώς επεκτείνεται η ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά εναντίον της παγκοσμιοποίησης στη Σεβίλλη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Οι διαδηλωτές που προέρχονταν από διάφορες χώρες της Ευρώπης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους ''στην Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου'' και την υποστήριξή τους στους μετανάστες.

    [02] Εντοπίστηκε το ιστιοπλοϊκό

    23/6/2002 11:32:00 πμ

    Προσαραγμένο στη βραχονησίδα Πιπέρι νοτιοδυτικά της Κύθνου , εντοπίστηκε πριν από μία ώρα το μικρό ιστιοπλοϊκό, που είχε εκπέμψει SOS τα ξημερώματα. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό επιβαινόντων και την εξακρίβωση στοιχείων του σκάφους.

    [03] Προηγείται η ΝΔ

    23/6/2002 11:28:00 πμ

    Προβάδισμα 8,4 μονάδων δίνει στη ΝΔ νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ''Καθημερινή''. Το 37,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη ΝΔ, το 29,5% το ΠΑΣΟΚ και το 5,2% το ΚΚΕ. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Κώστα Καραμανλή, ως καταλληλότερο πρωθυπουργό με ποσοστό 32,1% έναντι 30,4% για τον Κώστα Σημίτη.

    Αντιδράσεις και σχόλια

    H ΝΔ κερδίζει τις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές σχολίασε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτηρης αναφορικά με τη δημοσκόπηση, ενώ "να ιδρώσουμε τις φανέλες" προέτρεψε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    [04] Μέσα στην εβδομάδα οι βαθμοί

    23/6/2002 11:23:00 πμ

    Αναρτώνται εντός της ερχόμενης εβδομάδας - και πιθανώς την Τρίτη-στα λύκεια όλης της χώρας οι πίνακες με τη βαθμολογία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    [05] Ενταση χθες στο κέντρο της Αθήνας

    23/6/2002 10:45:00 πμ

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν ομάδα νεαρών μετά από ροκ συναυλία, επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας - η οποία έμεινε κλειστή μέχρι τις 04.30 τα ξημερώματα. Σοβαρές ζημίες υπέστησαν ένα ΙΧ και το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στην περιοχή.

    [06] Θεομηνία στον Καύκασο

    23/6/2002 11:47:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 46 νεκροί και 180 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες στη νότια Ρωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σταυροπόλ.Οι περισσότεροι νεκροί εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή Ιεσεντούκι, 200 χιλιόμετρα από τα τσετσενικά σύνορα, όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων Αντρέι Αλέκσα. Συνολικά 20.000 έχουν υποστεί τις συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων στο βόρειο Καύκασο.

    [07] Φονικός σεισμός στο Ιράν

    23/6/2002 11:17:00 πμ

    Διακόσιοι τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε χθες Σάββατο το βορειοδυτικό Ιράν σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο διορθώνει προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για πεντακόσιους νεκρούς και περισσότερους από 2.000 τραυματίες.

    Ο σεισμός ήταν 6,3 της κλίμακας ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Ιρανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του βρισκόταν 115 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Καζβίν, δυτικά της Τεχεράνης.

    Πάντως ο σεισμός προκάλεσε το θάνατο 227 ανθρώπων στην περιοχή Καζβίν και τριών στη Χαμεντάν. Επίσης συνολικά τραυματίστηκαν περίπου χίλιοι άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

    Τους αριθμούς αυτούς επιβεβαιώνουν και οι υπεύθυνοι της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς σύνορα" στο Ιράν, αλλά και εκπρόσωποι της Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίοι τόνισαν πως όλα τα πτώματα βρίσκονται θαμμένα στα ερείπια των σπιτιών.

    Στο μεταξυ ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του φονικού σεισμού προσέφερε και ο πρόεδρος Μπους, παρά το γεγονός οτι οι ΗΠΑ έχουν εντάξει την Τεχεράνη στον ''άξονα του κακού''.

    [08] Πυρκαγιές στις ΗΠΑ

    23/6/2002 11:03:00 πμ

    Εκτός έλεγχου μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αριζόνα, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί δυο κωμοπόλεις που απειλούνται από τις φλόγες. Την ίδια ώρα στο Κολοράντο, υπό έλεγχο τέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από το Ντένβερ.

    [09] Αυξάνεται η εγκληματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτέιες

    23/6/2002 11:47:00 πμ

    Ο αριθμός των βίαιων εγκλημάτων αυξήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την χρονιά που μας πέρασε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Washington Post", επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία του FBI. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, τα εγκλήματα το 2001 αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Γι' αυτό ευθύνεται η αύξηση κατά 3,1% των δολοφονιών--κατά 67% στη Βοστώνη και κατά 2% στις πόλεις του νότου όπως το Χιούστον, το Φοίνιξ, η Ατλάντα και το Σεντ Λούις.

    Ολα τα είδη εγκλημάτων σημείωσαν αύξηση και αυτό, όπως τονίζουν οι εγκληματολόγοι, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των ανθρώπων.

    Η αύξηση αυτή έρχεται μετά από εννιά χρόνια σταθερής πτώσης του ποσοστού της εγκληματικότητας και όταν σε πολλές υπηρεσίες της αστυνομίας των ΗΠΑ έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις για να αυξηθούν τα κεφάλαια στις υπηρεσίες αντιμετώπισης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 June 2002 - 8:54:33 UTC