Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη η έξοδος του Σαββατοκύριακου
  • [02] Εγκαίνια ζεύξης Πρέβεζας-Ακτίου από Σημίτη
  • [03] Ενημέρωση Στεφανόπουλου περί ευρωστρατού
  • [04] Θερινές εκπτώσεις από Δευτέρα
  • [05] Εξι λαθρομετανάστες νεκροί ανοιχτά της Κω
  • [06] Στα αεροδρόμια Σκιάθου-Μυκόνου ο Βερελής
  • [07] Νέο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ
  • [08] Όραμα των ''8'' η ίδρυση δύο κρατών
  • [09] Κανανάσκις, η σύνοδος της Αφρικής
  • [10] Ρόμπερστον:Ανάγκη διαφανών εκλογών σε ΠΓΔΜ
  • [11] Αφγανιστάν:Πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη όπλων
  • [12] Αποφασίστηκε η συγχώνευση Εθνικής-ΕΤΕΒΑ

    [01] Μεγάλη η έξοδος του Σαββατοκύριακου

    28/6/2002 6:27:00 μμ

    Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση παρατηρείται αυτή την ώρα στην Εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, όπου η Τροχαία έχει παραχωρήσει από τις 16.30, επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας από τον Ασπρόπυργο ως τα διόδια Ελευσίνας και από το 46ο χλμ. ως το 53ο χλμ. στην Κακιά Σκάλα. Στην Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας παρατηρείται επίσης αυξημένη κίνηση, χωρίς όμως να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Εν τω μεταξύ από την Δευτέρα αυξάνονται τα διόδια της Αττικής Οδού.

    Νέα τιμή στα διόδια της Αττικής Οδού

    Κατά 20% θα ανέβει η τιμή των διοδίων για όλα τα οχήματα που θα διέρχονται από την Αττική Οδό, ενώ παραδίδονται στην κυκλοφορία 3 επιπλέον χλμ. στο τμήμα Γλυκά Νερά-Κόμβος Ραφήνας. Με βάση τις νέες τιμές διοδίων από τη Δευτέρα τα δίκυκλα θα πληρώνουν για τη διέλευσή τους από την Αττική Οδό 0,50 ευρώ έναντι 0,4 μέχρι τώρα, τα ΙΧ - ταξί- ημιφορτηγά και μικρά λεωφορεία 1,20 ευρώ από 1 που πλήρωναν, τα φορτηγά και τα μεγάλα λεωφορεία 3 ευρώ από 2,5 και οι νταλίκες 4,5 από 4 ευρώ.

    [02] Εγκαίνια ζεύξης Πρέβεζας-Ακτίου από Σημίτη

    28/6/2002 3:03:00 μμ

    Την υποθαλάσσια ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου εγκαινίασε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός που, όπως τόνισε, αποτελεί ένα έργο πνοής που αλλάζει το πρόσωπο της Ελλάδας. "Δεν είναι μακέτα αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα", επισήμανε και υπογράμμισε ότι αυτό το έργο δείχνει πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες όχι μόνο με λόγια, συνθήματα και μηδενισμό αλλά με δουλειά πρόγραμμα και αυτοπεποίθηση. Από την πλευρά της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι τα μεγάλα έργα απαιτούν συνεργασία, συνεννόηση, συναίνεση και συνέπεια με τα χρονοδιαγράμματα και το συλλογικό συμφέρον.

    Σημαντικό επίτευγμα της χώρας

    Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας είναι σήμερα πραγματικότητα που αλλάζει την καθημερινότητα στην περιοχή και αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα μας. Η ζεύξη δημιουργήθηκε με την εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιας προηγμένης και εξειδικευμένης τεχνολογίας, μειώνοντας το χρόνο διαδρομής στον άξονα Ακτίου - Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας τουλάχιστο κατά 35 λεπτά.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι, προκειμένου το έργο να ενταχθεί αρμονικότερα στο περιβάλλον της περιαστικής περιοχής της Πρέβεζας και ύστερα από αιτήματα των Τοπικών Αρχών και Φορέων, που υποβλήθηκαν από την έναρξη της κατασκευής του, το συνολικό μήκος του έργου διπλασιάστηκε με αντίστοιχη αύξηση και της δαπάνης υλοποίησης, η οποία, συμπεριλαμβανομένης της οδικής πρόσβασης με την Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και του οδικού δικτύου της πόλης, θα ανέλθει στο ποσό των 93,9 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 32 δις δραχμές).

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του επειδή το έργο αυτό είναι "ένα ορατό παράδειγμα της Ελλάδας, που αλλάζει, της Ελλάδας των μεγάλων έργων, της Ελλάδας του εκσυγχρονισμού. Είναι κυρίως παράδειγμα της Ελλάδας της προσπάθειας, του σχεδίου, της καινοτομίας και της δημιουργίας".

    [03] Ενημέρωση Στεφανόπουλου περί ευρωστρατού

    28/6/2002 12:02:00 μμ

    Την αναστροφή του κλίματος αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενημερώνοντας τον για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, αλλά για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία είναι πλέον μόνη της και πρέπει να εξηγήσει στους "15" τη στάση της, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επόμενη χρονιά για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την πλευρά του ο Κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι ίσως η Τουρκία ζητάει τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων, κάτι που όμως δεν πρόκειται να της το δώσει κανείς τώρα.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα υποστηρίζοντας οτι το σκηνικό άλλαξε μετά από συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αλλωστε, είπε ο κ. Σημίτης τη χρονιά που έρχεται θα εξελιχθούν καθοριστικά τα θέματα που αφορούν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στον "ευρωστρατό".

    Για τον επόμενο χρόνο ο κ. Σημίτης είπε ότι το ενδιαφέρον της Αθήνας θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, αλλά και την εξέλιξη της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ, θέματα που θα είναι, άλλωστε, και στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας.

    ''Απαιτείται, συνεπώς, συνεχής προσπάθεια και προσοχή ώστε η εξωτερική μας πολιτική να παραμείνει σε θετική τροχιά'', τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    [04] Θερινές εκπτώσεις από Δευτέρα

    28/6/2002 4:09:00 μμ

    Αρχίζουν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παρά τις διαμαρτυρίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προέβη σε μονομερή απόφαση για το θέμα (η πρόταση της συνομοσπονδίας ήταν για έναρξη στις 15 Ιουλίου) ωστόσο αρκετά είναι τα μαγαζιά που πραγματοποιούν ήδη πωλήσεις με εκπτώσεις. Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος συμβουλεύει τους καταναλωτές να προχωρούν σε αγορές μετά από έρευνα αγοράς και με βάση λίστα προτεραιοτήτων.

    [05] Εξι λαθρομετανάστες νεκροί ανοιχτά της Κω

    28/6/2002 3:28:00 μμ

    Εξι Σομαλοί λαθρομετανάστες πνίγηκαν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί άλλοι έξι, μετά τη βύθιση του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν, νωρίς σήμερα το πρωί, στα ανοικτά της Κω σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές, ανακοίνωσαν τούρκοι αξιωματούχοι.

    Η τουρκική ακτοφυλακή περισυνέλεξε έξι απο τους επιβάτες του πλοιαρίου, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο Τσουμχούρ Τασμπασί, τοπικός αξιωματούχος στη πόλη Μποντρούμ (Αλικαρνασός). "Πιστεύουμε πως το πλοιάριο συγκρούστηκε με κάτι που προκάλεσε τη βύθισή του, διότι η θάλασσα ήταν ήρεμη", ανέφερε ο Τασμπασί.

    Πρόσθεσε ότι σκάφη της ακτοφυλακής και ένα ελικόπτερο καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Δεν έγινε γνωστό πόσοι επέβαιναν συνολικά στο πλοιάριο. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι λαθρομετανάστες, όλοι από τη Σομαλία, είχαν επιβιβαστεί σε δουλεμπορικό σκάφος με προορισμό την Κω. Δεν συνελήφθη κανείς.

    [06] Στα αεροδρόμια Σκιάθου-Μυκόνου ο Βερελής

    28/6/2002 1:57:00 μμ

    Τους νέους αεροσταθμούς των αεροδρομίων Σκιάθου και Μυκόνου επισκέφθηκε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, συνοδευόμενος από το διοικητή της ΥΠΑ Αθανάσιο Τζογάνη. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου ''Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης'' εξυπηρετεί πάνω από 300.000 επιβάτες ετησίως, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελούνται περίπου 60 πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα, ενώ αυτό της Μυκόνου εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 25 πτήσεις αεροσκαφών με πάνω από 4.000 επιβάτες. Ετησίως εκτιμάται ότι διακινούνται περισσότεροι από 450.000 επιβάτες, καθώς και δεκάδες ιδιωτικά αεροσκάφη.

    Στο αεροδρόμιο αυτό έγιναν έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις δραχμών, που αφορούν κυρίως την κατασκευή νέου σύγχρονου αεροσταθμού, που λειτουργεί από τον Απρίλη και ο οποίος μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 750 επιβάτες σε ώρες αιχμής καθώς και την επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

    Στο νέο αεροδρόμιο της Μυκόνου ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 7 δις δρχ και αφορούν στην κατασκευή νέου αεροσταθμού, επέκταση του διαδρόμου κατά 490 μέτρα και επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 11.000 τετραγωνικά μέτρα. Το πρόγραμμα ανάπτυξης του αερολιμένα Μυκόνου περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου και την επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Βερελής τόνισε ότι οι συνεχείς επενδύσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Η Ελλάδα με την εξαιρετικά δύσκολη γεωγραφική της διαμόρφωση έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό διεθνών αερολιμένων που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλης της χώρας και ιδιαίτερα του νησιωτικού συμπλέγματος. Οι επενδύσεις που γίνονται σε όλα τα αεροδρόμια, εξασφαλίζουν την άνετη αλλά και ασφαλή μετακίνηση τόσο των νησιωτών όσο και των τουριστών και στηρίζουν την τουριστική υποδομή των νησιών. Ο κ.Βερελής πρόσθεσε ότι με τα έργα που έγιναν στα δύο αυτά αεροδρόμια, καλύπτονται οι ανάγκες τους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    [07] Νέο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ

    28/6/2002 5:49:00 μμ

    Ο ένας μετά τον άλλον μεγάλοι αμερικανικοί κολοσσοί μπλέκονται στο χορό των οικονομικών σκανδάλων. Μετά από το σκάνδαλο με τον ενεργειακό κολοσσό Enron και το πιο πρόσφατο με τη μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών WorldCom, ήρθε η σειρά της εταιρείας κατασκευής μηχανημάτων γραφείου Xerox. Σύμφωνα με την "Wall Street Journal", η εταιρεία "φούσκωσε" τα κέρδη της σε υπερβολικό βαθμό. Τα έσοδα τα οποία παρατύπως ανακοίνωνε η Xerox τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν μεγαλύτερα από αυτά τα οποία εκτίμησε η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιγοράς (Securities and Exchange Commission).

    ''Φούσκωνε'' τα έσοδα της η Xerox

    Το Μάιο ύστερα από την αποκάλυψη ότι "φούσκωσε" τα κέρδη της κατά δύο δισ. δολάρια η Xerox αναγκάστηκε, μετά από διακανονισμό να πληρώσει πρόστιμο ύψους 10 εκ. δολαρίων.

    Ο νέος λογιστικός έλεγχος όμως, που παρήγγειλε η Xerox όπως υποχρεούνταν από τον διακανονισμό, έφερε στο φως νέες παρατυπίες, με αποτέλεσμα η "μαύρη τρύπα" των παρατύπως αποτυπωμένων εσόδων να ανέρχεται πλέον στο διάστημα της πενταετίας 1997-2001 σε 6 δισ. δολάρια ή και περισσότερα. Στελέχη της Xerox δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχολιασμό των όσων έγιναν γνωστά.

    Η εταιρία αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα της επαναδιατύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της στην πενταετία 1997-2001 το νωρίτερο σήμερα.

    Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα ερευνήσει το θέμα, αρνήθηκε ωστόσο ότι η θέση, στην οποία έχει περιέλθει, είναι τόσο άσχημη όσο ακούγεται.

    Οι ανησυχίες για τις λογιστικές παρατυπίες στη Xerox παρέσυραν σε χαμηλότερα επίπεδα τους δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές: Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε κέρδη 1,45%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε άνοδο 1,89% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax σημείωνε κέρδη 1,08%.

    Στο Κογκρέσο το σκάνδαλο της WorldCom

    Τρεις διευθυντές της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας WorldCom κλήθηκαν να καταθέσουν σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία θα διερευνήσει το λογιστικό σκάνδαλο της εταιρίας.

    Αλλη επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Enron, έχει ζητήσει επίσης να εξετάσει τα λογιστικά αρχεία της WorldCom.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ζήτησε πλήρη έρευνα και εξέφρασε ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων σκανδάλων.

    Η WorldCom διατρέχει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει μετά τις αποκαλύψεις ότι υπερέβαλε στα λογιστικά της βιβλία την ανύπαρκτη κερδοφορία της κατά περίπου 4 δισ. δολάρια.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Πολ Ο'Νιλ, ζήτησε την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, ενώ εκλήθησαν να καταθέσουν, στις 8 Ιουλίου, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ανώτατα στελέχη της WorldCom μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζον Σίντγκμορ.

    Οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν χθες μερικώς μετά την αναστάτωση και τον αρχικό πανικό που προκάλεσε η απάτη στην WorldCom, αλλά, όπως επισημαίνουν πολλές εφημερίδες, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Στη δικαιοσύνη το σκάνδαλο της Enron

    Εξάλλου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απεφάσισε να μηνύσει τρεις Βρετανούς τραπεζίτες για απάτη.

    Πρόκειται για τρία πρώην στελέχη της Τράπεζας National Westminster τα οποία κατηγορούνται ότι είχαν διοχετεύσει κρυφά επτά εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό της Enron.

    Η εταιρία χρεοκόπησε τον περασμένο Δεκέμβριο και αργότερα η εταιρία ορκοτών λογιστών Άντερσεν, που εργαζόταν για την Enron, καταδικάστηκε για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, καθώς προσπάθησε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα λογιστικά της Enron.

    Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι οι πρώτες που εμπλέκουν άμεσα την Enron και οι εκτιμητές αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει πως οι τρεις τραπεζίτες θα προσκομίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά των διευθυντών της Enron για να ελαφρύνουν τη δική τους θέση.

    Οι τρεις τραπεζίτες βρίσκονται τώρα στη Βρετανία αλλά στο παρελθόν δούλευαν για τη National Greenwich, τη θυγατρική της National Westminster στις ΗΠΑ.

    Κατηγορούνται ότι συνέστησαν την πώληση μεριδίου που κατείχε η National Greenwich σε εταιρία του ομίλου της Enron προς ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονταν σε συνεννόηση με παράγοντες της Enron για να αγοράσουν το μερίδιο αυτό οι ίδιοι προς 250.000 δολάρια. Αργότερα πούλησαν το μερίδιο αυτό προς 7.3 εκατομμύρια δολάρια.

    [08] Όραμα των ''8'' η ίδρυση δύο κρατών

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/6/2002 3:42:00 μμ

    Ισραήλ και Παλαιστίνη, δύο κράτη με διασφαλισμένα σύνορα είναι το όραμα των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου για τη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη από τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών καθώς και οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, οι ισραηλινές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Χεβρώνα, την έβδομη παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Οχθη, την οποία ανακατέλαβαν.

    Οι ''8'' δεν υιοθετούν την αμερικανική πρόταση

    Η Δύση εντείνει τις πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G8 (την οποία απαρτίζουν οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ και Ρωσία) δεν επαναλαμβάνεται η αμερικανική θέση, ότι πρέπει δηλαδή να αντικατασταθεί ο Γιάσερ Αραφάτ για να αναγνωρισθεί ένα προσωρινό παλαιστινιακό κράτος. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ''συμφωνήσαμε στην επείγουσα ανάγκη μεταρρυθμίσεων στους παλαιστινιακούς θεσμούς και στην οικονομία, και στην ανάγκη ελεύθερων και δίκαιων εκλογών''.

    Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες φαίνεται πως αποστασιοποιείται από τη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να συνεργασθεί με τον Αραφάτ, εφόσον ο Παλαιστίνιος ηγέτης δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υιοθετήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Μίκαελ Μελχιόρ εξέφρασε από το Όσλο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την εκτίμηση ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν το επόμενο έτος στα παλαιστινιακά εδάφη, μπορεί να εξελιχθούν σε... φάρσα, λόγω της έλλειψης πραγματικών δημοκρατικών μηχανισμών.

    Ασφυκτικός ο κλοιός γύρω από την Παλαιστινιακή Αρχή

    Πάντως, οι ισραηλινές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Χεβρώνα, την έβδομη παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη που ανακατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός έβαλε με πυραύλους εναντίον του κτιρίου σε μία προσπάθεια να υποχρεώσει τα άτομα που βρίσκονται μέσα να παραδοθούν. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονται ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις εξτρεμιστών.

    Νωρίτερα στην Καλκίλια, στρατιώτες άνοιξαν πυρ στην αγορά της πόλης, με συνέπεια να τραυματισθούν τρία παιδιά. Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 19χρονο Παλαιστίνιο, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας νεαρών που πετούσαν πέτρες εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.

    Χθες το βράδυ στην Αθήνα, η "Οργάνωση Γένοβα 2001" και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Η πορεία πέρασε μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία και κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ.

    Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ταλάλ Σαντρ, που κατάφερε να εισδύσει σήμερα στο εσωτερικό της πολιορκούμενης από τον ισραηλινό στρατό έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Χεβρόνα, εγκατέλειψε τελικά το χώρο χωρίς όπως είπε, να έλθει σε επαφή με τους παλαιστίνιους που έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του.

    "Το κτίριο είναι πολύ μεγάλο. Δεν κατάφερα κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη, να δώ κανένα. Θα επιστρέψω (αργότερα σήμερα)"', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντρ, πρώην υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής. Το κτίριο Μουκάταα είναι ένα επιβλητικό τριόροφο οικοδόμημα με δεκάδες γραφεία.

    Ο Σαντρ μπήκε στο πολιορκημένο κτίριο με δική του πρωτοβουλία χωρίς να έχει σχετική εντολή από την Παλαιστινιακή Αρχή, από μία τρύπα που είχε ανοίξει στην είσοδο ισραηλινός εκσκαφέας και οδηγήθηκε μέχρι το σημείο εκείνο πεζή από ισραηλινούς στρατιώτες.

    Στο κτίριο της Μουκάταα έχουν οχυρωθεί ένοπλοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι μέλη ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ.

    [09] Κανανάσκις, η σύνοδος της Αφρικής

    28/6/2002 1:16:00 μμ

    Η οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής θα είναι μακροπρόθεσμα κύριο μέλημα της ομάδας των οκτώ περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8). ''Το Κανανάσκις ήταν η σύνοδος της Αφρικής", επανέλαβαν χθες σε όλες τις γλώσσες οι ηγέτες των οκτώ χωρών. ''Θα βοηθήσουμε την Αφρική να βοηθήσει τον εαυτό της'', δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, εκφράζοντας την κεντρική ιδέα του σχεδίου δράσης που υιοθέτησαν οι "8" για να συμπεριλάβει όλες τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες για την Αφρική.

    Χρηματοδότηση εξασφάλισε η Ρωσία

    Το σχέδιο δράσης συμπυκνώνεται στη Νέα Σύμπραξη για την Ανάπτυξη της Αφρικής και εγκρίθηκε παρουσία τεσσάρων ηγετών αφρικανικών χωρών, του Αμπντουλάγιε Ουαντέ της Σενεγάλης, του Τάμπο Μπέκι της Νότιας Αφρικής, του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα της Αλγερίας και του Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο της Νιγηρίας. Για να λάβουν τη δυτική βοήθεια, οι Αφρικανοί δεσμεύθηκαν για την καλή χρήση της εξωτερικής χρηματοδότησης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη διαφάνεια. Καμία νέα χρηματοδότηση δεν αποφασίσθηκε για τις χώρες της Αφρικής. Προς το παρόν, πρόκειται για πολιτική δέσμευση, ανεμένοντας τη μετάφρασή της σε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας και την ελάφρυνση του χρέους των αφρικανικών χωρών.

    Ο μόνος που εξασφάλισε χρηματοδότηση (20 δις δολάρια) στη σύνοδο της ομάδας των "8" ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη διασφάλιση των αποθεμάτων πλουτωνίου στρατιωτικής χρήσης της Ρωσίας στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος εξασφάλισε την πλήρη ένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα των οκτώ. Η χώρα του θα προεδρεύσει του G8 το 2006 και θα συμμετέχει σε όλες τις οικονομικές συζητήσεις.

    Γεγονός είναι ότι η φετινή σύνοδος του G8 διεξήχθη ήρεμα και σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από την περυσινή στη Γένοβα. Τα δρακόντεια και πανάκριβα μέτρα ασφαλείας σε συνδυασμό με την απομόνωση των 8 ηγετών στο απομακρυσμένο ορεινό θέρετρο Κανανάσκις του Καναδά, απέδωσαν καρπούς και οι διαδηλώσεις του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος δεν έγιναν αντιληπτές από τον πρόεδρο Μπους και τους εταίρους του καθώς έγιναν πολύ μακριά από τον τόπο της συνάντησής της.

    Παραμένει συνομιλητής ο Αραφάτ

    Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα της συζήτησης μεταξύ των 8 παρέμειναν ασαφή. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ρωσία δεν ακολούθησαν τον πρόεδρο Μπους στην απαίτησή του για την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ από την παλαιστινιακή ηγεσία. Ωστόσο, η υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής είναι λιγότερο σθεναρή.

    Για όσο διάστημα είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει συνομιλητής μας, δήλωσε για παράδειγμα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. ''Το θέμα είναι εάν ο Αραφάτ ήταν σε θέση να σταματήσει την τρομοκρατία και, σε μερικές περιπτώσεις, εάν είχε τη βούληση να τη σταματήσει'', τόνισε.

    [10] Ρόμπερστον:Ανάγκη διαφανών εκλογών σε ΠΓΔΜ

    28/6/2002 12:32:00 μμ

    Οι εκλογές που θα γίνουν στον Σεπτέμβριο στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι δημοκρατικές και διαφανείς, αν θέλει η χώρα να ενταχθεί μελλοντικά στην Ενωμένη Ευρώπη, επισήμανε από τα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ο Ρόμπερτσον, απευθύνοντας έκκληση για ειρηνική προεκλογική εκστρατεία, επισήμανε ότι είναι κλειδί για το μέλλον της χώρας η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2001, για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφιση από την Βουλή των περισσότερων νόμων που απορρέουν από την ίδια διεθνοτική συμφωνία.

    Ο λόρδος Ρόμπερτσον συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, τον πρόεδρο της Βουλής Στόγιαν Αντοφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Σλόμπονταν Τσάσουλε, και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [11] Αφγανιστάν:Πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη όπλων

    28/6/2002 2:20:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αλυσιδωτές εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην μεθοριακή πόλη Σπιν Μπολντάκ του βόρειου Αφγανιστάν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον επτά Αφγανών, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχου του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού. Η αποθήκη καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημιές υπέστησαν τα παρακείμενα κτίρια που στεγάζουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι η πρώτη έκρηξη είναι πιθανόν να προκλήθηκε από πυροβολισμό που προήλθε εκτός του χώρου της αποθήκης.

    [12] Αποφασίστηκε η συγχώνευση Εθνικής-ΕΤΕΒΑ

    28/6/2002 7:17:00 μμ

    Σε συγχώνευση προχωρούν η Εθνική Τράπεζα και η θυγατρική της ΕΤΕΒΑ. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδρίασαν σήμερα και ανακοίνωσαν την απόφαση τους να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών την μεταξύ τους συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΒΑ από την Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η ενοποίηση των δύο τραπεζών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των δομών του Ομίλου και την προσαρμογή του στις εξελισσόμενες συνθήκες και απαιτήσεις τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας αγοράς.

    Ισχυροποιείται η Εθνική

    Στα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και σε τομείς όπως εξαγορές και συγχωνεύσεις, υπηρεσίες αναδοχής, project finance, όπου η ΕΤΕΒΑ έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση.

    Επίσης θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την ισχυροποίηση της δραστηριότητας της Εθνικής στους τομείς διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών ενώ η συγχώνευση θα οδηγήσει και στην επίτευξη συνεργιών, στην εκλογίκευση της αξιοποίησης του προσωπικού του Ομίλου που ασχολείται με την επενδυτική τραπεζική καθώς και στην μείωση των λειτουργικών δαπανών.

    Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών θα προσδιορισθεί και θα τεθεί υπόψη των διοικητικών συμβουλίων το συντομότερο δυνατόν.

    Ως ημερομηνία μετασχηματισμού για την συγχώνευση προτείνεται η 31η Δεκεμβρίου 2001 με βάση τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της ημερομηνίας αυτής.

    Η ΕΤΕΒΑ είναι η τρίτη θυγατρική τράπεζα της Εθνικής που συγχωνεύεται τα τελευταία χρόνια με την μητρική της δια απορροφήσεως. Προηγήθηκαν η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα και η Κτηματική Τράπεζα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 June 2002 - 16:55:14 UTC