Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός στη γιορτή της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [02] Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ στη Ρόδο
  • [03] Η Ελλάδα στην προεδρία της ''ευρωζώνης''

    [01] Ο πρωθυπουργός στη γιορτή της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    30/6/2002 8:28:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Με μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και της Γλυκερίας, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της γιορτής της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, στο VILLAGE PARK του Ρέντη. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, επισκέφθηκε τη γιορτή, ενώ σε μήνυμά του επεσήμανε ότι για το ΠΑΣΟΚ, "ισχυρή Ελλάδα" και "ισχυρή κοινωνία" αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Επίσης, τόνισε πως οι νέοι "θέλουν και απαιτούν ξεκάθαρο και αξιόπιστο πολιτικό λόγο", τον οποίο προωθεί το ΠΑΣΟΚ και ολόκληρος ο προοδευτικός χώρος.

    Αρθρο στην ιστοσελίδα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Σημίτης σε άρθρο του στη ιστοσελίδα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ www.pasok-youth.gr, τονίζει ότι το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει το Κίνημα είναι αδράνεια ή ανατροπή, δηλαδή τη στρατηγική της συντήρησης ή τη στρατηγική του εκσυγχρονισμού. Πιστεύουμε και ελπίζουμε στους νέους μας υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός στο άρθρο και συνεχίζει: "Τους θέλουμε συγκροτημένους στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στους χώρους Μόρφωσης, Δουλειάς και Πολιτισμού. Να διαμορφώνουν μια κοινωνία, όπου δημιουργία και νιάτα κυριαρχούν. Θέλουμε νέους με ορμή για ζωή και δημιουργία που κάνουν πράξη το σύνθημα του γαλλικού Μάη". Και καταλήγει με τη φράση "σήμερα το να είσαι ελεύθερος, σημαίνει να συμμετέχεις".

    [02] Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ στη Ρόδο

    30/6/2002 8:20:00 μμ

    Αεροπλάνο, τύπου Μπόινγκ, με 229 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Ρόδου, όταν ο κυβερνήτης του διαπίστωσε στον ένα κινητήρα. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί στις 4 το πρωί με προορισμό το Λονδίνο και 6 λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης του ειδοποίησε τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Ρόδου για τη βλάβη στον κινητήρα. Στο αεροδρόμιο σήμανε συναγερμός και πάρθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας, η δε προσγείωση του αεροσκάφους έγινε με επιτυχία χωρίς να συμβεί το παραμικρό πρόβλημα για τους επιβαίνοντες.

    Το πρόβλημα: Ενα σμήνος πουλιών

    Από τον έλεγχο που έγινε στον κινητήρα διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είχε προκύψει από ένα σμήνος πουλιών (προφανώς γλαρόνια) που τα ''ρούφηξε'' κατά την απογείωση του αεροπλάνου.

    Ο διοικητής της ΥΠΑ στη Ρόδο, Δημήτρης Σταυριανός είπε ότι σπανίως εμφανίζονται γλαρόνια στο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος ανήκει στην αγγλική εταιρία τσάρτερς GMC και το μεσημέρι έφτασαν από το Λονδίνο τεχνικοί για να αποκαταστήσουν τη βλάβη, ενώ οι 229 επιβάτες (όλοι Αγγλοι τουρίστες) μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

    Αν μέχρι αργά το βράδυ αποκατασταθεί η βλάβη το αεροπλάνο θα αναχωρήσει από τη Ρόδο, σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει άλλο αεροσκάφος από την Αγγλία για να παραλάβει τους τουρίστες και να τους μεταφέρει στο Λονδίνο.

    [03] Η Ελλάδα στην προεδρία της ''ευρωζώνης''

    30/6/2002 7:44:00 μμ

    Από αύριο, 1η Ιουλίου, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ''ευρωζώνης'' για ένα έτος, δηλαδή θα αντικαθιστά τη Δανία, διότι η χώρα αυτή δεν συμμετέχει στην ''ευρωζώνη''. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2003 έως το τέλος Ιουνίου του ιδίου του έτους η Ελλάδα θα ασκεί ''κανονικά'' με τη σειρά της την Προεδρία. Παράλληλα η Ελλάδα θα ασκεί από αύριο τα καθήκοντα της προεδρίας της ΚΕΠΠΑ και θα συμμετέχει στην Τρόικα της ΕΕ (πρώην, τρέχουσα και μελλοντική Προεδρία).

    Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλάκης

    Σε ότι αφορά την Προεδρία της ''ευρωζώνης'', ο προεδρεύων του ''άτυπου'' Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, θα τηρήσει ''χαμηλούς τόνους'' στην άσκηση των καθηκόντων του, δεδομένου ότι το Συμβούλιο αυτό δεν είναι θεσμοθετημένο.

    Από αύριο, ο προεδρεύων κ.Νίκος Χριστοδουλάκης θα κληθεί να συντονίζει τις συζητήσεις των ομολόγων του, οι οποίες θα αφορούν:

    τις οικονομικές σχέσεις της ''ευρωζώνης'' με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τις προοπτικές του ευρώ μετά την απόσυρση των ''εθνικών νομισμάτων'', την κατάργηση των εμποδίων για την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, την ''ενεργειακή φορολογική πολιτική'' και τη φορολογία αποταμιεύσεων, τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

    Οι συζητήσεις αυτές θα διεξάγονται σε ''βαρύ κλίμα'' αφενός διότι αμφισβητείται σε ένα βαθμό η αναγκαιότητα τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, αφετέρου διότι η Γερμανία το έχει παραβιάσει, ενώ η Γαλλία ζητεί αναβολή της πλήρους εφαρμογής του.

    Οι συζητήσεις των 12 υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ που μετέχουν στην ''ευρωζώνη'' γίνονται συνήθως το βράδυ της προηγούμενης ημέρας από κάθε Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών ECOFIN.

    Οι υπουργοί οι οποίοι συμμετέχουν στην ''ευρωζώνη'', τυπικά δεν αποφασίζουν με τη στενή έννοια του όρου, ούτε δίνονται στη δημοσιότητα ''Συμπεράσματα και Αποφάσεις'', αλλά ουσιαστικά και πρακτικά ο στόχος τους είναι να διαμορφώσουν κοινές θέσεις, οι οποίες υποστηρίζονται ομόφωνα, την επομένη ημέρα, στο ECOFIN.

    Ο ασκών καθήκοντα Προέδρου του Συμβουλίου της ''ευρωζώνης'' επιδιώκει συστηματικά το συγκερασμό των απόψεων μεταξύ των υπουργών της ''ευρωζώνης''.

    Καθήκοντα των υπουργών της ευρωζώνης

    Κύριο καθήκον των υπουργών που συμμετέχουν στην ''ευρωζώνη'' είναι να τηρούν τους δύο Κανονισμούς που ισχύουν σχετικά με τα Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Οι δύο Κανονισμοί αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

    *Ο κανονισμός (ΕΚ) υπ' αριθμ. 1466/97 του συμβουλίου ''για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών'' αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κάθε κράτος-μέλος στην ευρωζώνη υποβάλλει στο Συμβούλιο Υπουργών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αναγκαία στοιχεία για την άσκηση της πολυμερούς εποπτείας.

    Τα στοιχεία αυτά έχουν τη μορφή ''Προγράμματος Σταθερότητας'', το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    Τις κυριότερες παραδοχές για τις αναμενόμενες οικονομικές εξελίξεις και τις σημαντικότερες οικονομικές μεταβλητές που σχετίζονται με την υλοποίηση του προγράμματος (δημόσιες επενδύσεις, την αύξηση του ΑΕΠ αλλά σε πραγματικούς όρους, τις αναμενόμενες εξελίξεις στην απασχόληση και την πορεία του πληθωρισμού). Μία ανάλυση κατά πόσο τυχόν μεταβολές των κύριων οικονομικών παραδοχών θα επηρέαζαν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και του δημοσίου χρέους. Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και την εκτίμηση των επιπτώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό. Τους στόχους για συνεχή μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη μετατροπή σε πλεόνασμα. Εάν στο πλαίσιο της εποπτείας διαπιστωθούν αποκλίσεις, τότε το Συμβούλιο Υπουργών προειδοποιεί το κράτος-μέλος για την εμφάνιση υπερβολικού ελλείμματος, απευθύνει Σύσταση και στη συνέχεια το καλεί να λάβει άμεσα διαρθρωτικά μέτρα.

    * Ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ' αριθμ. 1467/97 του Συμβουλίου Υπουργών ''για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος'' αποφασίζει εάν υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα και στην περίπτωση που δεν οφείλεται αυτό σε έκτακτες καταστάσεις, που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους, απευθύνεται προς το κράτος-μέλος Σύσταση. Εάν και πάλι το κράτος-μέλος δεν λάβει τα προσήκοντα μέτρα, τότε επιβάλλονται κυρώσεις (άτοκη κατάθεση ίση με το 0,2% του ΑΕΠ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 June 2002 - 20:55:11 UTC