Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Που ''σημαδεύει'' το 38αρι;
  • [02] Στην Ουκρανία σήμερα και αύριο ο Σημίτης
  • [03] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [04] Οι ''Ενεργοί Πολίτες'' του Μανώλη Γλέζου
  • [05] Νέος στρατολογικός νόμος στη Βουλή
  • [06] Ανέλκυση απολιθωμένων δέντρων στο Σίγρι
  • [07] Επισκέψεις Παπουτσή-Μπακογιάννη
  • [08] Νέο εταίρο στις συνομιλίες ψάχνει το Ισραήλ
  • [09] Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδεραστίας
  • [10] Εισβολή στο σπίτι του Κάρατζιτς
  • [11] Τέλος στη ποινική διαδικασία κατά Πινοσέτ
  • [12] Η Σύγκλιση είναι ο νέος στόχος
  • [13] Ενεργειακή ''συμμαχία'' Ελλάδας-Αλγερίας
  • [14] Ενίσχυση οικογενειών για εκπαιδευτικούς λόγους

    [01] Που ''σημαδεύει'' το 38αρι;

    2/7/2002 7:42:00 μμ

    Με μεγάλη μυστικότητα και πολύ προσεκτικά συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για το θέμα της τρομοκρατίας και ειδικότερα για την έκρηξη το Σάββατο στον Πειραιά. Η έκρηξη--που στοίχισε τον βαρύ τραυματισμό του κομιστή της βόμβας Σάββα Ξηρού, 40 χρόνων-- σχετίζεται άμεσα με την οργάνωση ''17 Νοέμβρη'' όπως ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φώτης Νασιάκος.

    Εκτεταμένες έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις

    Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η κατάσταση της υγείας του Σ. Ξηρού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου ''Ευαγγελισμός''. Ιατρικό δελτίο, που εξέδωσαν το απόγευμα οι γιατροί, αναφέρει ότι ο ασθενής βρίσκεται υπό καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του, καθώς δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η αποσύνδεσή του από τον αναπνευστήρα.

    Το πρωί άνδρες της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άρχισαν να ερευνούν και πάλι την αποθήκη που παρουσίαζε ο Ξηρός ως εργαστήριο αγιογραφίας στην οδό Αιγιαλείας 10 στον Κολωνό, καθώς και το σπίτι που συζούσε με την Ισπανίδα μνηστή του, Αλίσια Ρομέρο Κορτές στην Παλλήνη.

    Μέχρι στιγμής από όσες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει-- χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται επίσημα από την αστυνομία--εκτός από το βομβιστή που νοσηλεύεται στον ''Ευαγγελισμό'' οι αστυνομικοί κρατούν δύο άτομα που συνελήφθησαν στην αποθήκη της οδού Αιγιαλείας 10 και άλλα δύο άτομα που σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς σε σπίτι της οδού Αιγιαλείας 2, σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων από την αποθήκη-γιάφκα. Αργά το μεσημέρι αφέθηκε ελεύθερη η μνηστή του Ξηρού, ενώ κατέθεσαν στην αστυνομία και οι γονείς του φερόμενου ως τρομοκράτη.

    Θεωρείται πολύ πιθανόν η αποθήκη να χρησιμοποιείτο και ως γκαράζ κλεμμένων αυτοκινήτων γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες, στο διάστημα των περίπου τριών χρόνων που τη νοίκιαζε ο Ξηρός είχαν θεαθεί ένα αυτοκίνητο που το κράτησαν για μία βδομάδα μέσα στην αποθήκη, το τροχόσπιτο και η Μερσεντές της Ισπανίδας τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι στην Παλλήνη και ένα ασθενοφόρο που είχαν αγοράσει από τον ΟΔΔΥ και το είχαν για μεγάλο διάστημα στο ίδιο σημείο.

    Αναπάντητα ερωτηματικά

    Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν μεταφέρει πολλά πράγματα από την αποθήκη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και εξετάζονται αλλά δεν επιβεβαιώνεται η αρχική πληροφορία ότι έχουν βρεθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί και όπλα.

    Το βέβαιο είναι ότι στο σπίτι στην Παλλήνη και στο σπίτι της οδού Αιγιαλείας 2 βρέθηκε έντυπο υλικό με οδηγίες για τρομοκρατικές ενέργειες. Όπως ανέφερε αστυνομική πηγή θεωρείται βέβαιο ότι ο Ξηρός είναι μέλος της οργάνωσης ''17 Νοέμβρη'' αλλά δεν είναι γνωστός ο βαθμός της σχέσης του με τον πυρήνα της οργάνωσης.

    Από την υπόθεση πάντως προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και κυρίως γιατί ο Ξηρός, ενώ πήγαινε να τοποθετήσει βόμβα στον Πειραιά, μετέφερε μαζί του το περίστροφο που είχε κλαπεί από το δολοφονηθέντα αστυφύλακα Χρήστο Μάτη στην ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων στις 24/12/1984 και η οποία με βάσει στοιχείων ήταν έργο της ''17 Νοέμβρη''.

    Επίσης προκαλεί εντύπωση γιατί ένα ζευγάρι ζητούσε πληροφορίες για την υγεία του βομβιστή αμέσως μόλις μεταφέρθηκε στο Τζάνειο καθώς και το γεγονός οτι τα δυο άτομα που συνελήφθησαν στην αποθήκη της οδού Αιγιαλείας πήγαν εκεί μόλις χθες το μεσημέρι, ενώ ήταν βέβαιο ότι η αστυνομία γνώριζε την ύπαρξή της.

    Όλα αυτά και μια σειρά άλλων γεγονότων δείχνουν ερασιτεχνισμό που δεν ταιριάζει με την πρακτική της ''17 Ν'' μέχρι σήμερα. Πάντως πηγή της αστυνομίας ανέφερε ακόμα ότι στα σπίτια έχουν βρεθεί πολλά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες συλλήψεις.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Eίναι ώρα ερευνών, υπάρχει συνεχής συνεργασία των ελληνικών αρχών με υπηρεσίες άλλων χωρών" τόνισε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κύριος Πρωτόπαππας τκαι συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία προβαίνει σε ανακοινώσεις όταν είναι σίγουρη για κάτι.

    Σχολιάζοντας δημοσιευματα για το ότι η Ισπανίδα μνηστή του Ξηρού είχε εργαστεί κάποιες φορές ως μακιγιέζ του πρωθυπουργού, ο Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε αστειότητες και σε όλους όσοι βιάζονται, συνέστησε ψυχραιμία και σοβαρότητα.

    Όπως είπε ο κ. Πρωτόπαπας ο κ. Σημιτης ενημερώνεται συνεχως από τον κ. Χρυσοχοιδη ο οποίος ενημερωσε και τον κ. Καραμανλή, τον κ. Κωνσταντόπουλο και την κ. Παπαρηγα.

    [02] Στην Ουκρανία σήμερα και αύριο ο Σημίτης

    Πηγή: ΑΠΕ 2/7/2002 4:38:00 μμ

    Την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και για στενότερη σχέση με το ΝΑΤΟ, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ανατόλι Κίναχ στο Κίεβο. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης εκφράστηκε επιφυλακτικά αναφορικά με την ουκρανική επιθυμία ένταξης στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, η Ένωση θα υποχρεωθεί να εξετάσει και τα επόμενά της βήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην παρούσα φάση για τους "15" προέχει η κατάληξη της διεύρυνσης.

    Συμφωνίες και συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας

    Διμερή συμφωνία δικαστικής αρωγής υπέγραψαν κατά την πρώτη μέρα της παραμονής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου και ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλ. Λαβρινόβιτς, ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη "περαιτέρω διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων".

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία, η οποία --κατά τις διεθνείς αναλύσεις-- βρίσκεται σε χαμηλή θέση στον πίνακα των ελκυστικών επενδυτικών οικονομιών, διατηρεί με τη χώρα μας εμπορικές συναλλαγές με φθίνουσα πορεία, η εξέλιξη των οποίων επιχειρείται να ανορθωθεί. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Ανατόλι Κίναχ, αναφερόμενος στα σχέδια της χώρας του περί μεταφοράς πετρελαίου μέσω του υπό κατασκευή αγωγού Οδησσού-Γκντανσκ, υπογράμμισε τις δυνατότητες της Ουκρανίας για μεταφορά ενεργειακών πόρων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην ΕΕ, ενώ επίσης υποστήριξε τις ναυπηγοκατασκευαστικές ικανότητες της χώρας του.

    Από πλευράς του, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας --που έχει συνάψει η ΕΕ με την Ουκρανία-- πρέπει να ενισχυθεί "με περισσότερα κίνητρα" και το θέμα αυτό θα εξετάσει η χώρα μας στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    Σημειώνοντας επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει σιγά-σιγά να προσαρμοστεί στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σημίτης ανέφερε ως πεδία διμερούς συνεργασίας τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τα ναυπηγεία.

    Υπενθυμίζοντας τέλος τις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας μας με την Ουκρανία --όπου ιστορικά υπήρξαν ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες-- ο κ. Σημίτης ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Κιέβου να προχωρήσει στην οικονομία της αγοράς, προωθώντας τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

    Στη διήμερη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο και ευρεία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.

    [03] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    2/7/2002 6:12:00 μμ

    Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ μέσα στον Ιούλιο στις 8, 11, 15 και 19 του μηνός. Ζητούν την καταβολή επιδομάτων και την μονιμοποίηση των πεντέμισι χιλιάδων συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος

    [04] Οι ''Ενεργοί Πολίτες'' του Μανώλη Γλέζου

    2/7/2002 5:37:00 μμ

    Χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της ενωμένης αριστεράς αποδίδει στις νομαρχιακές εκλογές ο ανεξάρτητος υποψήφιος υπερνομάρχης Μανωλης Γλέζος, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τους υποψήφιους νομάρχες του συνδυασμού του καθώς και την ονομασία του που είναι "Ενεργοί Πολίτες"

    [05] Νέος στρατολογικός νόμος στη Βουλή

    2/7/2002 4:06:00 μμ

    Με το Στρατολογικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις ορισμένων κατηγοριών στρατευσίμων, ανυπότακτων και επαγγελματιών οπλιτών, ανοίγουν απόψε οι εργασίες του Πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής. Μεταξύ άλλων, προβλέπει απαλλαγή από το αξιόποινο της ανυποταξίας όσων παρουσιαστούν στις ένοπλες δυνάμεις. Όσοι ανήκουν στις κλάσεις 1978 ως 1987, δηλαδή γεννήθηκαν από το 1957 ως το 1966 είναι υπόχρεοι θητείας έξι και τεσσάρων μηνών, ανεξαρτήτως κλάσεως. Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, που απαιτούν ειδική εκπαίδευση, κατατάσσονται και υπηρετούν ως μόνιμοι επαγγελματίες οπλίτες Έλληνες πολίτες.

    [06] Ανέλκυση απολιθωμένων δέντρων στο Σίγρι

    2/7/2002 2:45:00 μμ

    Aπολιθωμένοι κορμοί, κομμάτια της ιστορίας της Λέσβου, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου, ανελκύσθηκαν χθες, 20 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία τους και πέντε περίπου εκατομμύρια χρόνια μετά τη βύθιση τους, από τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Σίγρι της Λέσβου και τη νησίδα Νησιώπη. Το όλο έργο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδότησε το Υπουργείο Αιγαίου. Η ύπαρξη των απολιθωμένων δένδρων στον πυθμένα της περιοχής Σιγρίου τεκμηριώνει την μακραίωνη γεωιστορική εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου.

    Νέα επιστημονικά στοιχεία

    Τα τμήματα τριών μεγάλων απολιθωμένων κορμών, που ανασύρθηκαν, αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς τμήματα ενιαίου κορμού ο οποίος απελευθερώθηκε από τα πυροκλαστικά ηφαιστειακά πετρώματα που τον περιέβαλλαν λόγω της δράσης των κυμάτων. Στη συνέχεια τεμαχίσθηκε και πολλά τμήματα του βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας.

    Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε, ορισμένα από αυτά έχουν αφαιρεθεί από την αρχική τους θέση. Λόγω του κινδύνου αφαίρεσης και άλλων τμημάτων η ανέλκυση για τα εναπομείναντα τμήματα κρίθηκε επιβεβλημένη. Μετά την ανέλκυση το συνολικό μήκος του δένδρου είναι 4,85 μέτρα και η περίμετρος του 2,15 μέτρα.

    Πρόκειται, σύμφωνα με τον καθηγητή - πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους καθηγητή κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, για ιδιαίτερα σημαντικό απολίθωμα, με άριστα διατηρημένα εσωτερικά χαρακτηριστικά, τα οποία προέρχονται από αγγειόσπερμο δένδρο. Το δένδρο αυτό αποτελεί νέο στοιχείο για την επιστήμη και συμβάλλει στον εμπλουτισμό των γνώσεων για την παλαιοχλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους. Τα τμήματα που ανήκουν στο δεύτερο κορμό έχουν συνολικό μήκος τεσσάρων μέτρων, περίμετρο δυο μέτρα και ανήκουν σε κωνοφόρο δένδρο. Τα τμήματα που ανήκουν στο τρίτο κορμό έχουν συνολικό μήκος 3,80 μέτρα.

    "Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα και για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους αλλά και για τη Λέσβο και ολόκληρο το Αρχιπέλαγος" δήλωσε ο παριστάμενος στην ιστορική στιγμή υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης. "Αποδείξαμε σήμερα" συνέχισε, 'ότι οι τεράστιοι βυθισμένοι στη θάλασσα απολιθωμένοι κορμοί μπορούν να ανελκυσθούν και προστατευόμενοι να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής του Μουσείου. Αποδείξαμε ακόμα ότι το στοίχημα που βάλαμε πριν 20 χρόνια για ένα απολιθωμένο δάσος με μουσειακές υποδομές μοχλό ανάπτυξης του Σιγρίου και ολόκληρης της Δυτικής Λέσβου το κερδίζουμε". Και ο κ. Σηφουνάκης κατέληξε: "Το υπουργείο Αιγαίου θα στηρίξει τη δεύτερη φάση του έργου, την ανέλκυση των ογκωδών απολιθωμένων κορμών διαμέτρου 2,5 μέτρων και μήκους 10 μέτρα από τη νησίδα Νησιώπη. Η ανέλκυση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σε αυτήν θα χρησιμοποιηθούν πλατφόρμες με πλωτούς γερανούς".

    Ανάλογη και η δήλωση του διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και διευθύνοντος το έργο κ. Νίκου Ζούρου, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην επιστημονική όσο και στην αναπτυξιακή αξία της ανέλκυσης. "Εκτός του γνωστού γεωπάρκου των 150 χιλιάδων στρεμμάτων, τόνισε, σήμερα δείχνουμε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα την ύπαρξη ενός υποθαλάσσιου γεωπάρκου ανάλογης έκτασης".

    Η ιστορία του απολιθωμένου δάσους

    Τα απολιθωμένα δένδρα που συγκροτούσαν το δασικό οικοσύστημα της Αιγηίδας χέρσου σκεπάσθηκαν από την ηφαιστειακή στάχτη των ηφαιστειακών κέντρων της Λέσβου, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, την περίοδο του Κατωτέρου Μειοκαίνου. Το Ανώτερο Μειόκαινο και συγκεκριμένα πριν από πέντε περίπου εκατομμύρια χρόνια, η έντονη τεκτονική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της Αιγηίδας χέρσου. Αρκετές υφάλμυρες και λίμνες γλυκών υδάτων σχηματίστηκαν την περίοδο αυτή. Τμήματα της χέρσου, μαζί με τα ήδη απολιθωμένα δένδρα, βρέθηκαν λοιπόν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας απ' όπου τα ανέσυρε η επιστημονική έρευνα, που ξεκίνησε φέτος και η οποία θα συνεχισθεί.

    [07] Επισκέψεις Παπουτσή-Μπακογιάννη

    2/7/2002 12:18:00 μμ

    Τα γραφεία του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Παπουτσής και ενημερώθηκε από την πρόεδρο Αγγελική Κανελλοπούλου για το έργο και τις πρωτοβουλίες του οργανισμού. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι προτεραιότητα του συνδυασμού "Όμορφη Πόλη" είναι η άθληση των νέων. Δεσμεύτηκε δε, ότι ο συνδυασμός του θα αξιοποιήσει όλους τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας για αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Επίσης το πρωί, η υποψήφια δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το κτίριο του κέντρου διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα.

    [08] Νέο εταίρο στις συνομιλίες ψάχνει το Ισραήλ

    2/7/2002 11:31:00 πμ

    Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και της κατάργησης εβραϊκών οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη, τονίζοντας ότι, εξαιτίας της ''φονικής τρομοκρατίας'' που ασκούν ορισμένοι Παλαιστίνιοι, προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει εταίρους για την ειρήνη. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, κατέστησε σαφές πως δεν θεωρεί πλέον τον Αραφάτ εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία. Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δυο παλαιστινιακές πόλεις. Διείσδυση του ισραηλινού στρατού σε χωριό κοντά στην Τζενίν.

    Αντικατάσταση του Παλαιστίνιου ηγέτη

    Σε χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος στο Τελ Αβίβ, ο Πέρες τόνισε ότι το Ισραήλ "πρέπει να αναζητήσει έναν νέο εταίρο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έναν σωστό εταίρο για την ειρήνη". Ο Ισραηλινός υπουργός σημείωσε πάντως ότι "θα καταστεί δυνατόν να βρεθούν οι κατάλληλοι εταίροι, αν την ίδια στιγμή ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποκτήσει πολιτικό προσανατολισμό". Μέχρι τώρα, ο Πέρες τόνιζε ότι παρά την "εσφαλμένη" θέση του Αραφάτ στην έκρηξη της Ιντιφάντα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ήταν εκλεγμένος από το λαό του και, συνεπώς, είναι ο συνομιλητής του Ισραήλ στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ελεύθεροι να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, επανέλαβε, όμως, ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υποστηρίξει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους αν δεν αντικατασταθεί ο Αραφάτ στην ηγεσία.

    Αρση απαγόρευσης κυκλοφορίας-Νέα ισραηλινή εισβολή

    Ο ισραηλινός στρατός ήρε μερικώς σήμερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βηθλεέμ, από τις 09.00 έως τις 16.00, και την Χεβρώνα, από τις 08.00 ως τις 15.00, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και σε άλλες παλαιστινιακές κοινότητες προκειμένου κυρίως να διευκολυνθούν οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις.

    Ισραηλινοί στρατιώτες διείσδυσαν σήμερα το πρωί στην αυτόνομη παλαιστινιακή κοινότητα Αζ Ζαμπάιντα, νότια της Τζενίν, επιβάλλοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας και συνέλαβαν τριάντα άτομα, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό με 25 οχήματα και άρχισαν τις έρευνες στα σπίτια καταζητώντας υπόπτους για αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Στη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν 30 νεαροί Παλαιστίνιοι, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Όλες οι μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, με εξαίρεση την Ιεριχώ, έχουν καταληφθεί από τις 19 Ιουνίου και πάλι από τον ισραηλινό στρατό μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ που στοίχισαν τη ζωή σε 26 άτομα.

    [09] Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδεραστίας

    2/7/2002 6:58:00 μμ

    Σημαντικό δίκτυο παιδεραστίας που λειτουργούσε μέσα από το Internet εξαρθρώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol) σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία όπως ανακοίνωσε η Europol. Περίπου πενήντα ύποπτοι εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εκ των οποίων 31 διαμένουν στη Γερμανία. Ένας αριθμός υπόπτων συνελήφθη στο πλαίσιο των συντονισμένων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Βρετανία. Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βίντεο και CD. Στις δραστηριότητες των υπόπτων περιλαμβανόταν η παραγωγή και διανομή παιδικού πορνογραφικού υλικού.

    [10] Εισβολή στο σπίτι του Κάρατζιτς

    2/7/2002 1:54:00 μμ

    Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία εισέβαλαν σήμερα το πρωί στην οικογενειακή κατοικία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Πάλε και πραγματοποίησαν έρευνες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Την επιχείρηση πραγματοποίησαν Γάλλοι στρατιώτες της SFOR οι οποίοι ερεύνησαν το σπίτι για όπλα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μία ώρα μετά την επιδρομή εμφανίστηκε στην κατοικία η σύζυγος του Κάρατζιτς για να ελέγξει τις ζημιές.

    [11] Τέλος στη ποινική διαδικασία κατά Πινοσέτ

    2/7/2002 1:11:00 μμ

    Στη Χιλή, το ανώτατο Δικαστήριο έκλεισε οριστικά τη διαδικασία που είχε ανοίξει κατά του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ για δολοφονίες και απαγωγές. Οι 5 δικαστές χαρακτήρισαν τη διαδικασία κατά του Πινοσέτ ως μη γενόμενη, επικυρώνοντας έτσι περυσινή απόφαση του εφετείου του Σαντιάγο, που, επειδή οι γιατροί είχαν διαγνώσει σημάδια "άνοιας" στον πρώην δικτάτορα, ανέστειλε τη διαδικασία. Ο Πινοσέτ κατηγορήθηκε για τα εγκλήματα της στρατιωτικής ομάδας "Καραβάνι του θανάτου" αμέσως μετά το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1973.

    [12] Η Σύγκλιση είναι ο νέος στόχος

    2/7/2002 3:51:00 μμ

    Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας παραμένει η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των άλλων χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τις διεθνείς και τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε νέο εθνικό στόχο τη σύγκλιση η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τη σύγκλιση και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της παιδείας, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την ανάληψη της Προεδρίας, από την Ελλάδα της ''Ευρωζώνης'' καθώς και για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

    [13] Ενεργειακή ''συμμαχία'' Ελλάδας-Αλγερίας

    2/7/2002 1:13:00 μμ

    Στη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Αλγερίας στον τομέα της ενέργειας, ενόψει μάλιστα των θεαματικών αλλαγών που συντελούνται στον τομέα αυτό στην ΕΕ, συμφώνησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Αλγερινός ομόλογός του Σακίλ Κελίλ, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους το μεσημέρι στην Αθήνα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών επενδύσεων Ελλάδας-Αλγερίας για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αλγερία αλλά και επενδύσεων στον τομέα του ηλεκτρισμού.

    Ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του σχεδιάζει να επεκτείνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην ελληνική αγορά και στην ΕΕ. "Θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικότατο στρατηγικό εταίρο για την Αλγερία, λόγω της γεωγραφικής θέσης και λόγω της εγγύτητάς της προς τις χώρες στις οποίες υπάρχουν υδρογονάνθρακες, ενώ είναι κοντά σε ανερχόμενες αγορές όπως αυτή της Βοσνίας", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [14] Ενίσχυση οικογενειών για εκπαιδευτικούς λόγους

    2/7/2002 3:54:00 μμ

    Με 300 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί-μαθητή θα ενισχυθούν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους οι οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ. Για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε 600 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως για οικογένειες με εισόδημα από 1500 ως 2200.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 July 2002 - 16:58:17 UTC