Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή κακοκαιρία με ανθρώπινη απώλεια
  • [02] Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη ''17Ν''
  • [03] Θερμή υποδοχή Μακ Αλίζ από Στεφανόπουλο
  • [04] Κλίντον και Σολάνα στο ''Σύμης Συμπόσιον''
  • [05] Αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους
  • [06] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

    [01] Σφοδρή κακοκαιρία με ανθρώπινη απώλεια

    8/7/2002 11:00:00 μμ

    Ένα νεκρό και σοβαρότατα προβλήματα άφησε πίσω της η πρωτοφανής για την εποχή καταιγίδα, ενώ η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για συνέχιση των ακραίων φαινομένων, προβλέποντας σταδιακή εξασθένηση από αργά το βράδυ. Θύμα της θεομηνίας έπεσε και μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Αγιος Σάββας".

    Θεομηνία έπληξε κυρίως το κέντρο της πρωτεύουσας

    Τη ζωή του έχασε ο 35χρονος, αλβανικής καταγωγής, Γεώργιος Περτούφι, το απόγευμα, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε πίσω από τη Σόφτεξ, στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 84, στο Βοτανικό, κατά την προσπάθειά του να διασώσει το μικρό του γιο. Ο Περτούφι ανασύρθηκε νεκρός από πλημμυρισμένο υπόγειο, ενώ η Ελένη Ψαρά υπέστη ηλεκτροπληξία, όταν ακούμπησε σε στύλο της ΔΕΗ, και στη συνέχεια έπεσε μέσα στα νερά όπου κινδύνεψε να πνιγεί, λόγω των ορμητικών νερών της καταιγίδας, στην περιοχή του Ρέντη, στην οδό Πειραιώς 87. Η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά στο "Τζάννειο" και στη συνέχεια στην εντατική του νοσοκομείου ''Αγιος Σάββας''.

    Τα ακραία για την εποχή καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τη χαλαζόπτωση, μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσα τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Εκτεταμένες ήταν και οι υλικές ζημιές καθώς πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και άλλα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χείμαρρους.

    Η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους παρέλυσε αφού εκτός από τις πλημμύρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν και οι φωτεινοί σηματοδότες. Το τηλέφωνο της πυροσβεστικής είχε πάρει φωτιά και δέχθηκε γύρω στις εννιακόσιες κλήσεις. Επί ώρες, 80 συνεργεία με 200 πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντλήσουν νερά από υπόγεια. Η περισσότερο πληγείσα περιοχή είναι αυτή του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, αφού, λόγω των έργων, πλημμύρισε ο Κηφισός ποταμός και υπερχείλισαν πολλά φρεάτια στην περιοχή, διακόπτωντας έτσι την κυκλοφορία, όπως επίσης και στην Πειραιώς, σε μήκος 3 χιλιομέτρων.

    Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του φαινομένου είναι ότι πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, όπως επίσης και το αστυνομικό τμήμα του Ρέντη, το οποίο εκκενώθηκε, μεταφέροντας αλλού τους κρατούμενους, καθώς και ένα νηπιαγωγείο στο Μοσχάτο. Μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απεγκλωβίστηκαν η νηπιαγωγός και τα παιδιά, χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα.

    Προβλήματα από τη στάθμη των υδάτων που ανέβηκε επικίνδυνα, δημιουργήθηκαν και στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στον Ασπρόπυργο.

    Εκτεταμένες ήταν οι διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Προβλήματα υπήρξαν σε 9 γραμμές μέσης τάσης, λόγω κεραυνών σε μονωτήρες, ενώ και μετασχηματιστές της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

    Μεγάλες οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των συγκοινωνιών

    Σε ετοιμότητα παραμένει η Νομαρχία Αττικής, τονίζει στην ΝΕΤ 105,8 η Ελένη Μπεσμπέα, όπως και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Τις πληγείσες από τη νεροποντή περιοχές του Ρέντη και του Μοσχάτου επισκέφθηκε νωρίς το βράδυ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Τσακλίδης, επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Τσακλίδης ενημερώθηκε από τους δημάρχους και τους φορείς αλλά και τους πολίτες για την έκταση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα νερά, τα οποία ξεχύλισαν από τον Κηφισό εξαιτίας των εκτελούμενων έργων για την κάλυψη του ρέματος και τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Κηφισού.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσακλίδης τόνισε ότι οι πληγέντες θα λάβουν τις αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ διευκρίνισε ότι η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δεν είχε ενημερωθεί από την ΕΜΥ για την έκταση των καιρικών φαινομένων και κατά συνέπεια δεν είχε ενημερωθεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο σημείο όπου εκτελούνται τα έργα.

    Στο νοσοκομείο "Σωτηρία" η νεροποντή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πρώτο κτίριο όπου στεγάζεται ο χειρουργικός τομέας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά 25 ασθενών σε άλλα κτίρια του νοσοκομείου. Το θέμα της αντιμετώπισης των ζημιών θα εξεταστεί αύριο από το δεύτερο περιφερειακό σύστημα υγείας Αττικής. Μικρές ζημιές που αφορούσαν κυρίως σε πλημμυρισμένα υπόγεια προκλήθηκαν και σε ορισμένα άλλα νοσοκομεία, όπως στο "Ιπποκράτειο", "Έλενα", το "Γενικό Κρατικό Αθηνών" και το δημοτικό νοσοκομείο "Ελπίς". Τα προβλήματα στα νοσοκομεία αυτά αντιμετωπίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

    Εξ άλλου, έως αργά το βράδυ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής αντλούσαν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. Πάντως, η κατάσταση σταδιακά άρχισε να ομαλοποιείται όταν νωρίτερα η βροχή σταμάτησε και τα νερά άρχισαν να υποχωρούν.

    Οι συγκοινωνιακοί φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη σημερινή βροχόπτωση. Σχετική εντολή έχει δώσει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος στο τμήμα Πειραιάς-Ταύρος δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σήμερα. Στη γραμμή έχουν μεταφερθεί μεγάλες ποσότητες υδάτων, οικοδομικά υλικά και δύο αυτοκίνητα. Προσπάθειες, ωστόσο, καταβάλλονται για να λειτουργήσει κανονικά το τμήμα Ταύρος-Κηφισιά.

    Στα μπλε λεωφορεία υπήρξαν κάποιοι εγκλωβισμοί αλλά η κυκλοφορία των λεωφορείων αποκαταστάθηκε. Στα τρόλεϊ, λόγω αυξομείωσης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος διεκόπη η κυκλοφορία αρκετών οχημάτων, ενώ υπήρξε και καθίζηση του οδοστρώματος στην οδό Δεληγιάννη.

    Μετακίνηση της κακοκαιρίας προς τα ανατολικά

    Στο Μετρό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Ομόνοια έως Σεπόλια, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΟΣΕ, τα οποία αποκαθίστανται σταδιακά.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Κώστας Τσακλίδης αναφέρει ότι θα υπάρχουν προβλήματα μέχρι να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα.

    Στις 19:00 αναχώρησε από το Σταθμό Λαρίσης η πρώτη αμαξοστοιχία για Θεσσαλονίκη, με δύο ώρες καθυστέρηση. Την ίδια ώρα αναχωρούσε από το Σταθμό Πελοποννήσου η αμαξοστοιχία 304 για Πάτρα-Κυπαρισσία, με 4 ώρες καθυστέρηση. Οι καθυστερήσεις δημιουργήθηκαν λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον Κηφισό και αφού ελέγχθηκε η γραμμή του ΟΣΕ από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα.

    Στο μεταξύ, η αμαξοστοιχία 4248 Βόλος-Καλαμπάκα, που είχε ακινητοποιηθεί στις 16:00 στην Ιερά Οδό, απεγκλωβίστηκε μετά από μιάμιση ώρα, ενώ η αμαξοστοιχία 501 που ερχόταν από Θεσσαλονίκη και κατευθυνόταν προς Πειραιά, αναχώρησε από το σταθμό Λαρίσης μετά από δυόμισι ώρες που παρέμεινε ακινητοποιημένη.

    Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα μετακινήθηκε προς την Ανατολική Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Κατά τόπους καταιγίδες εκδηλώνονται στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και Εύβοια καθώς και την Πελοπόννησο, οι οποίες θα διατηρηθούν και θα περιοριστούν σταδιακά τη νύχτα.

    [02] Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη ''17Ν''

    8/7/2002 10:22:00 μμ

    Τα στοιχεία που έως τώρα έχουν συλλέξει εξετάζουν οι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής. Θέμα χρόνου είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον υπόπτων, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ενώ δεκάδες είναι οι προσαγωγές. Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζει ότι οι συλλήψεις είναι αποκλειστικά θέμα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και κατηγόρησε την τακτική ορισμένων μέσων ενημέρωσης να αναφέρονται σε πρόσωπα που δήθεν εμπλέκονται στην τρομοκρατία.

    Όχι σε αβάσιμες εικασίες-Οργισμένη αντίδραση Β.Βασιλικού

    Για ανεπίτρεπτες εικασίες που φθάνουν στα όρια της αθλιότητας κάνει λόγο ο υπουργός Τύπου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα με ονόματα που φέρονται να μετέχουν ή να είναι οι επικεφαλείς της 17Ν, τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να θίγονται και να σπιλώνονται πρόσωπα στη λογική του εμπορίου". Από την πλευρά του, το Δ. Σ της ΕΣΗΕΑ καλεί σε ανακοίνωσή του τους δημοσιογράφους να μην υποδύονται ρόλους που δεν τους ανήκουν, αλλά να υπηρετούν με υπευθυνότητα και συνέπεια την ενημέρωση.

    Οργίλη δήλωση για την εμπλοκή του ονόματός του σε σενάρια για την τρομοκρατία, διένειμε ο συγγραφέας και πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, Βασίλης Βασιλικός.

    Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: ''Διάβασα κατάπληκτος ανώνυμα σενάρια φανταστικής εμπλοκής μου σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τρομοκρατικά εγκλήματα. Θεωρώ ανάξιο διάψευσης το συγκεκριμένο συκοφαντικό περιεχόμενό τους. Όλα αυτά, είναι γνωστό, δεν ταιριάζουν καν με την όλη πολιτεία μου. Οι άγνωστοι και κακόγουστοι σεναριογράφοι, αλλά και εκείνοι που διακινούν τα κατάπτυστα αυτά σενάρια, ελπίζω να με αφήσουν απερίσπαστο στο πνευματικό μου έργο. Και ιδίως στη δουλειά που προωθώ, μαζί με άξιους συνεργάτες, στο πιο σημαντικό διεθνή, μορφωτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό οργανισμό, που είναι ταγμένος στα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας".

    Και καταλήγει: "Θα ήθελα να καταστήσω σαφές, ότι επιφυλάσσομαι να προσφύγω στη δικαιοσύνη, για την προστασία και την υπεράσπιση της υπόληψής μου και του έργου μου''.

    Συγχαρητήρια ΗΠΑ για τους ελληνικούς χειρισμούς

    Καταδικαστέα και ανυπόστατη χαρακτηρίζει την κριτική της ΝΔ, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας. "Πρόκειται για φαινόμενα που δείχνουν τη μικροψυχία και τη μιζέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης", τονίζει.

    "Η ηγεσία της ΝΔ αντιμετωπίζει χωρίς ευθύνη την υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Προσπαθεί να μειώσει αυτό που, εξ αντικειμένου, είναι μεγάλη επιτυχία", δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξή του. Ο κ. Λαλιώτης πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα πρέπει να κάνει και μια αυτοκριτική, ότι και αυτή είχε την ευθύνη διακυβέρνησης πολλά χρόνια και δεν έκανε τίποτα, προσθέτοντας ότι, αντιθέτως, "από φιάσκο σε φιάσκο πήγαινε''.

    "Η Ν.Δ., που στα 28 χρόνια της πολιτικής της πορείας έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού για την υπευθυνότητα, την αξιοπιστία και τη συνέπειά της, δεν απαντά σε ανόητες προκλήσεις", σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για το έργο που επιτελεί την τελευταία εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, παρέπεμψε και πάλι στην ελληνική κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, και επανέλαβε ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι άριστη, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες.

    Διαρκές έγκλημα η δράση της ''17Ν''

    Στα σπίτια τους επέστρεψαν σήμερα οι ένοικοι της πολυκατοικίας, στην οδό Πάτμου, μετά από απόφαση των αρχών. Σύντομα αναμένεται να δοθεί τέλος και στην ταλαιπωρία των κατοίκων στην πολυκατοικία της Δαμάρεως.

    Στο μεταξύ, βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού, δίχως εντούτοις να υποχωρεί ο πυρετός, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν. Αύριο πιθανόν να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στον 10ο όροφο του "Ευαγγελισμού", προκειμένου να καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη.

    Ο συνήγορος του Σάββα Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, τον οποίο διόρισε η οικογένεια του τραυματία, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στον "Ευαγγελισμό", όπου νοσηλεύεται ο πελάτης του. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το γεγονός πως δεν επιτρέπεται ούτε στον γέροντα - ιερέα πατέρα του να τον δει, σημαίνει ότι θέλουν να τον διατηρήσουν σε απομόνωση.

    "Η απαγόρευση επικοινωνίας του Ξηρού είναι ιατρική και όχι εισαγγελική απόφαση", υποστήριξε μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος. Ο κ. Σταθόπουλος, επί της υπουργίας του οποίου ψηφίσθηκε ο νέος "αντιτρομοκρατικός" νόμος, δήλωσε ότι "η δράση της "17Ν" είναι διαρκές έγκλημα και δεν υπάρχει περίπτωση παραγραφής".

    [03] Θερμή υποδοχή Μακ Αλίζ από Στεφανόπουλο

    Πηγή: ΑΠΕ 8/7/2002 11:44:00 μμ

    Με πολύ θερμά αισθήματα υποδέχθηκε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος την Ιρλανδή ομόλογό του, Μαίρη Μακ Αλίζ, συνοδευόμενη από το σύζυγό της Δρ. Μάρτιν Μακ Αλίζ και μέλη της ιρλανδικής αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Ελλάδα. Μετά από συζήτηση διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, οι δύο πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις.

    Ιρλανδία: Παράδειγμα ταχέως αναπτυσσόμενης χώρας

    Μαίρη Μακ Αλίζ

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την παρουσία στην ΕΕ της Ιρλανδίας, για την οποία είπε ότι αποτελεί παράδειγμα ταχέως αναπτυσσόμενης χώρας, "παράδειγμα από το οποίο και εμείς έχουμε πολλά να ωφεληθούμε". Από την πλευρά της, η Ιρλανδή πρόεδρος είπε πως η Ελλάδα είναι το λίκνο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι χαρά και προνόμιο για την ίδια που βρίσκεται στη χώρα, ευχόμενη παράλληλα μεγάλη επιτυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στις συζητήσεις που είχαν, όπως είπε ο κ. Στεφανόπουλος, επισημάνθηκε ότι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, ενώ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη παραπέρα ανάπτυξης και των πολιτιστικών σχέσεων.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η διεύρυνση και η ανάπτυξη της ΕΕ, θέματα στα οποία οι απόψεις των δύο χωρών συγκλίνουν καθώς και οι δύο πλευρές, όπως επισήμανε ο κ. Στεφανόπουλος, επιθυμούν και την ένταξη νέων χωρών και την ανάπτυξη νέων θεσμών, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει νέους θεσμούς περισσότερο δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς.

    Η πρόεδρος της Ιρλανδίας, όπως είπε ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε και στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία σχετικά με την αποδοχή της Συνθήκης της Νίκαιας, λέγοντας ότι δεν έχει την έννοια ότι ο λαός της είναι εναντίον της ΕΕ αλλά απέδωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελλιπή ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνθήκης. Έτσι, πρόσθεσε, με μία καλύτερη ενημέρωση, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα τον προσεχή Οκτώβριο.

    Ο κ. Στεφανόπολος ευχαρίστησε, τέλος, την κ. Μακ Αλίζ για τη στάση που τηρεί η Ιρλανδία στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συνεισφέροντας έτσι ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση.

    Πολλά τα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συνεργασίας

    Η πρόεδρος της Ιρλανδίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Στεφανόπουλο, ευχήθηκε επιτυχία στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι τα δύο κράτη έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τα πλεονεκτήματα τους ως μέλη μιας ευρύτερης συνεργασίας.

    "Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη πρόεδρος της Ιρλανδίας που επισκέπτεται την Ελλάδα όπως και ο κ. Στεφανόπουλος ήταν ο πρώτος Ελληνας πρόεδρος που επισκέφθηκε τη χώρα της πριν δύο χρόνια", πρόσθεσε η κ. Μακ Αλίζ. "Ο πρόεδρος", συνέχισε η κ. Μακ Αλίζ, "μου ζήτησε συγνώμη για τον καιρό" αλλά, όπως είπε η ίδια, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την ξαφνική κακοκαιρία, καθώς κουβαλάει μαζί της τη βροχή σε όποια χώρα επισκέπτεται. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αφρικής, όπου έβρεξε με την άφιξή της, έπειτα από 20 χρόνια ανομβρίας, γεγονός που θεωρήθηκε βεβαίως ευλογία.

    Η βροχή, όπως είπε, μπορεί να θεωρηθεί ένα περίεργο είδος ιρλανδικού τύπου ευλογίας, τη στιγμή που οι δύο λαοί μας έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη φιλία και τις σχέσεις τους στο πλαίσιο του εμπορίου της παιδείας, του πολιτισμού και της βιομηχανίας, έτσι ώστε να ωφεληθούν αμφότεροι.

    [04] Κλίντον και Σολάνα στο ''Σύμης Συμπόσιον''

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/7/2002 9:29:00 μμ

    Μέση Ανατολή, Κυπριακό αλλά και τρομοκρατία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο του Συνεδρίου που διοργανώνει στη Σάμο το Ίδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου". Στο συνέδριο για την Παγκοσμιοποίηση και το μέλλον της Ευρώπης συμμετέχουν και άλλες προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Χαβιέ Σολάνα, και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.

    Ο κ. Κλίντον τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας στο μέτωπο της Τρομοκρατίας.

    Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε να έχει αίσιο τέλος η όλη υπόθεση και υπέγραψε την Ολυμπιακή εκεχειρία.

    [05] Αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους

    8/7/2002 9:21:00 μμ

    Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων στους αγρότες της περιοχής Τυρνάβου, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής, καθώς και τοπικούς παράγοντες. Επίσης, ο κ. Δρυς σημείωσε ότι ασκούνται πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εγκριθούν και τα κονδύλια του προϋπολογισμού από τα οποία οι πληγέντες παραγωγοί θα λάβουν τις αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ (Υπηρεσία Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών).

    [06] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/7/2002 9:42:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον 39 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τεσσάρων συναδέλφων τους η τύχη αγνοείται, ενώ οι ελπίδες για την επιβίωσή τους φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου "Νέα Κίνα", έκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο που βρίσκεται στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, στη βορειανατολική Κίνα. Η έκρηξη ήταν αιφνίδια και έγινε σήμερα, περίπου στις 15:00 ώρα Κίνας (10:00 ώρα Ελλάδας), όταν μέσα στο ορυχείο εργάζονταν περί τους 43 ανθρακωρύχους. Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, 39 νεκροί ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν από τις στοές του ορυχείου, που βρίσκεται στην τοποθεσία Ντίνγκσενγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 July 2002 - 20:54:31 UTC