Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση του αγροτοτουρισμού ενόψει 2004
  • [02] Αποκαλύψεις-χιονοστιβάδα για νονούς της νύχτας
  • [03] Συνάντηση για σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής
  • [04] Εμπρησμός σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Έχασε τη μάχη για τη ζωή η μικρή Αλεξάνδρα
  • [06] Εικόνες φρίκης από τις δολοφονίες Πάσσαρη
  • [07] Ν.Δ.: Ενδελεχής έλεγχος διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ
  • [08] Ανοίγει το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι
  • [09] Διαδηλώσεις στο Καράκας
  • [10] Πέντε παιδιά νεκρά από πυρκαγιά στην Ολλανδία
  • [11] Ο ''Αθήνα 2004'' στηρίζει την υποψηφιότητα της Πάτρας
  • [12] Μαντέλα: Το AIDS ''πόλεμος κατά της Ανθρωπότητας''

    [01] Ενίσχυση του αγροτοτουρισμού ενόψει 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 12/7/2002 2:55:00 μμ

    Με μια φράση που περικλείει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα αγροτουρισμού -ύψους 1,2 δισ. ευρώ (400 περίπου δισ. δρχ). Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Υπαίθρου, είπε:''Εχουμε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ. Αυτό εμάς δεν μας φθάνει''.

    Ο κ. Σημίτης εξήγγειλε τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τον αγροτουρισμό, αναφέροντας τους 4 άξονες για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Αυτοί είναι:

    - Η προώθηση τουριστικών προγραμμάτων στις 5 πόλεις των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου).

    - Η έγκριση 125 ολοκληρωμένων προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης σε ορεινές, νησιωτικές και προβληματικές περιοχές της χώρας. Τα έργα αυτά θα είναι πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης. Πρώτη προτεραιότητα οι περιοχές πχ Έβρου, Ροδόπης, Δράμας.

    - Η εφαρμογή προγραμμάτων πιστοποίησης παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.

    - Η άμεση εφαρμογή του LEADER+ που χρηματοδοτεί ξενοδοχειακές υποδομές και διάφορες τουριστικές εκδηλώσεις.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς είπε ότι βασικός στόχος του αγροτουρισμού αποτελεί η διασύνδεση των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ώστε να αξιοποιούν το ρεύμα των τουριστών που θα ακολουθήσει την Ολυμπιάδα.

    Στο πλαίσιο προώθησης του αγροτουρισμού υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις ποιοτικές προδιαγραφές που θα ισχύσουν στον αγροτικό τουρισμό. Η Διυπουργική αποφάσισε τη συγκρότηση Ειδικής Συντονιστικής Επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου. Ο κ. Δρυς κατέληξε αναφέροντας ότι τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η επιλογή των 13 φορέων (δομές στήριξης) που θα αναλάβουν σε περιφερειακό επίπεδο να προωθήσουν τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και ένταξη στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των επενδύσεων στις αγροτουριστικές υπηρεσίες και στα αγροτικά προϊόντα ποιότητας.

    Στη σύσκεψη που προήδρευσε ο πρωθυπουργός, μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Γ. Δρυς, Βαγ. Αργύρης, Φ. Χατζημιχάλης), οι υπουργοί Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ΜΑΚΘ Γ. Πασχαλίδης, Αιγαίου Νικ. Σηφουνάκης, οι υφυπουργοί ΥΠΕΘΟ Χρ. Πάχτας, Εσωτερικών Λ. Παπαδήμος, Ανάπτυξης Δημ. Γεωργακόπουλος, Δημ. Εργων Γ. Τσακαλίδης, Κοιν. Ασφαλίσεων Ροβ. Σπυρόπουλος, Πρόνοιας Δημ. Θάνος και Δημ. Τάξης Βαγ. Μαλέσιος.

    [02] Αποκαλύψεις-χιονοστιβάδα για νονούς της νύχτας

    12/7/2002 6:28:00 μμ

    Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το οργανωμένο έγκλημα και τα κυκλώματα της νύχτας. Από τα 44 εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί, 17 άτομα συνελήφθησαν, 2 κρατούνται ήδη στις φυλακές και τα υπόλοιπα καταζητούνται. Προφυλακιστέος κρίθηκε μάλιστα ο ένας από τους 7 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις. Στην υπόθεση ενέχονται έξι λιμενικοί, δυο αστυνομικοί, επιχειρηματίες γνωστών νυχτερινών κέντρων της παραλίας, αλλά και της δυτικής και νότιας Αττικής.

    Οι έξι λιμενικοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις βαρύτατες κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ανάμιξη σε υποθέσεις προστασίας νυχτερινών καταστημάτων ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε ανακοίνωση τύπου αντέδρασε έντονα σε δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ΟΛΠ, να βραβεύει άνδρες του Λιμενικού που εις βάρους τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

    [03] Συνάντηση για σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής

    12/7/2002 4:18:00 μμ

    Το τελικό σχέδιο της μεταναστευτικής πολιτικής, που θα υποβάλει η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η σχετική μελέτη που έχει γίνει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απασχόλησε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη και Πετσάλνικο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, έγινε απολογισμός της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Αμέσως μετά, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενταθούν τα μέτρα και όλος ο κρατικός μηχανισμός θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για την κοινωνία του Έβρου. Έτσι, ο υπουργός και κλιμάκιο από τα συναρμόδια για το θέμα υπουργεία, θα μεταβούν στον Εβρο για να συζητήσουν με τους εκεί αρμόδιους φορείς προτάσεις και λύσεις για τη λαθρομετανάστευση η οποία αποτελεί -όπως ανέφερε ο κ Σκανδαλίδης- πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία του ακριτικού νομού.

    Πάντως, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών στην Τουρκία, δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας στη γειτονική χώρα.

    Το υπουργείο εσωτερικών θα πάρει πρωτοβουλία για το θέμα διαμονής των λαθρομεταναστών.

    [04] Εμπρησμός σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη

    12/7/2002 2:43:00 μμ

    Aγνωστοι εμπρηστές χτύπησαν σήμερα τα ξημερώματα το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στην οδό Παπαναστασίου 117, στη Θεσσαλονίκη. Οι δράστες τοποθέτησαν 6 γκαζάκια στην είσοδο της τράπεζας, ένα δοχείο με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Τα γκαζάκια δεν εξερράγησαν, αλλά προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να σημειωθούν υλικές ζημιές στον προθάλαμο της τράπεζας, ύψους περίπου 9.000 ευρώ.

    [05] Έχασε τη μάχη για τη ζωή η μικρή Αλεξάνδρα

    12/7/2002 7:22:00 μμ

    Την τελευταία της πνοή άφησε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο δεκαήμερο με πνευμονική λοίμωξη, η επτάχρονη Αλεξάνδρα Σημαντηράκη. Η περιπέτεια της μικρής Αλεξάνδρας είχε συγκινήσει το πανελλήνιο, όταν πριν ένα χρόνο μετά από εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί, έδειξαν χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και λίγους μήνες αργότερα οι γιατροί διέγνωσαν απλασία μυελού των οστών.

    Για να μείνει στη ζωή η μικρή Αλεξάνδρα θα έπρεπε οπωσδήποτε να βρεθεί συμβατός δότης. Η κατάσταση της είχε συγκινήσει όλη τη χώρα και η κινητοποίηση του κόσμου ήταν πρωτοφανής.

    Τελικά, η επτάχρονη υπεβλήθη στις 3 Μαΐου σε μεταμόσχευση κυττάρων μυελού των οστών με δότρια την μητέρα της . Ο οργανισμός της είχε αντιδράσει θετικά σε αυτή τη δοκιμασία και όλοι τότε είχαν πιστέψει ότι το 7χρονο αγγελούδι ξαναγεννήθηκε.

    Δυστυχώς όμως, στις 30 Ιουνίου όμως προσεβλήθη από ίωση και το κοριτσάκι με εξασθενημένο οργανισμό εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Παίδων. Το πρωί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μικρή Αλεξάνδρα είχε χάσει τη μάχη για τη ζωή.

    [06] Εικόνες φρίκης από τις δολοφονίες Πάσσαρη

    12/7/2002 6:31:00 μμ

    Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο, με εικόνες των δύο θυμάτων του Κώστα Πάσσαρη αμέσως μετά την εκτέλεσή τους στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η ρουμανική αστυνομία. Οι εικόνες είναι πράγματι φρικιαστικές και αποτυπώνουν την απίστευτη σκληρότητα της εκτέλεσης, που συγκλόνισε ακόμη και τους Ρουμάνους αστυνομικούς. Μετά τη σύλληψή του από τις ρουμανικές αρχές o Πάσσαρης κρατείται στις φυλακές της Ζιλάβα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Να σημειώσουμε ότι χθες η δίκη του περιβόητου κακοποιού αναβλήθηκε για τις 30 Ιουλίου, καθώς η δικηγόρος του ζήτησε να μεταφραστεί στα ελληνικά το κατηγορητήριο.

    [07] Ν.Δ.: Ενδελεχής έλεγχος διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ

    12/7/2002 4:57:00 μμ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την διαχείριση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο, η ΝΔ θα ελέγχει την εξουσία στην διαχείριση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Επίσης, η ηγεσία του κόμματος κάλεσε τα στελέχη να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές.

    Μάλιστα, ο αρμόδιος Συντονιστής Αριστείδης Τσιπλάκος τόνισε πως η χώρα έχει την ατυχία σε αυτή την περίοδο που διαχειρίζεται τα κονδύλια του Τρίτου Κοινοτικού Πακέτου να έχει μία ανίκανη και διαβλητή κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ στηρίζεται στο τρίπτυχο Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα και Κοινωνική Συνοχή.

    Κλείνοντας τις εργασίες, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα πρωτοπόρος στη μάχη για την πάταξη του φαινομένου, ζητώντας ταυτόχρονα την πλήρη εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και την ιδεολογική συντριβή του φαινομένου.

    [08] Ανοίγει το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι

    12/7/2002 7:41:00 μμ

    Πάνω από 600 χιλιάδες κατοίκους των δυτικών συνοικιών υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσει το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, που ανοίγει τις πύλες του τη Δευτέρα. Ήδη, κλείνονται τα ραντεβού για τα 14 εξωτερικά ιατρεία. Το νοσοκομείο θα λειτουργήσει με γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα είναι αρχικά αποσπασμένοι, έως ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    [09] Διαδηλώσεις στο Καράκας

    12/7/2002 1:42:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας, διαδηλώνοντας κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες και της οικονομικής του πολιτικής. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια ώστε να αποφευχθούν αιματηρά επεισόδια, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Τσάβες. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ενώ απέκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

    Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υποστηρικτές του Τσάβες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους και πέταξαν βόμβες μολότωφ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

    Ο πρόεδρος πάντως βρισκόταν 100 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, σε στρατιωτική βάση. Μιλώντας προς αξιωματικούς κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τα επεισόδια του Απριλίου, όπου 17 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

    [10] Πέντε παιδιά νεκρά από πυρκαγιά στην Ολλανδία

    12/7/2002 1:56:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε παιδάκια ηλικίας 5 έως 12 ετών, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους στην πόλη Ρέρμοντ στην Ολλανδία. Η αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα τους ως ύποπτο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας γύρισε μεθυσμένος στο σπίτι όπου και καυγάδισε άγρια με τη σύζυγο του. Η γυναίκα και ένα ακόμα παιδάκι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    [11] Ο ''Αθήνα 2004'' στηρίζει την υποψηφιότητα της Πάτρας

    12/7/2002 1:12:00 μμ

    Η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη συμπαραστέκεται στην προσπάθεια της Πάτρας για ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2009 και ήδη στελέχη του, κατ' εντολή της, βοηθούν την Επιτροπή Διεκδίκησης των Αγώνων, όπως αποκάλυψε ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού, βουλευτής Αχαΐας και μέλος της Ε.Ο.Ε., Ανδρέας Φούρας. Ηδη διαμορφώνεται ο φάκελος υποψηφιότητας, ο οποίος θα κατατεθεί στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων έως τις 31 Ιουλίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009 διεκδικεί η Πάτρα σε συνεργασία με την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αφού αγωνίσματα θα φιλοξενηθούν και στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

    [12] Μαντέλα: Το AIDS ''πόλεμος κατά της Ανθρωπότητας''

    Πηγή: ΑΠΕ 12/7/2002 7:08:00 μμ

    Μιλώντας σήμερα στο κλείσιμο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το AIDS, στη Βαρκελώνη, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, χαρακτήρισε την ασθένεια ''πόλεμο κατά της Ανθρωπότητας'' και έκανε έκκληση να βρεθούν τα μέσα για να σωθούν αυτοί που βρίσκονται ''στο στόχαστρο της πανδημίας'', υπενθυμίζοντας πως το AIDS έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους απ' ότι οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές.

    Όχι στην περιθωριοποίηση των ασθενών με AIDS

    Ο Μαντέλα τόνισε το ζήτημα της ανοχής,την οποία πρέπει να δείχνει ο κόσμος στους ασθενείς, αλλά και στα ορφανά του AIDS που ζούν ''παραμελημένα και εξοστρακισμένα'' από τις κοινωνίες. ''Τίποτε δεν με συγκινεί περισσότερο από την εικόνα αθώων παιδιών που υποφέρουν'', τόνισε ο Μαντέλα και πρόσθεσε πως ''όσοι έχουν AIDS δεν πεθαίνουν από την ασθένεια, αλλά από τις διακρίσεις σε βάρος τους''.

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κάλεσε στην ομιλία του τις πλούσιες χώρες να εξετάσουν "πόσα από τα 10.000.000.000 δολάρια που χρειάζεται το Ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του AIDS χρωστούν και να τα πληρώσουν''. Στη συνέχεια, ο Κλίντον απαρίθμησε όλες τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν στον αγώνα κατά της θανατηφόρας ασθένειας από την προηγούμενη διάσκεψη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, πριν από δύο χρόνια, και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες συνδέονται με το AIDS σε πολλές χώρες του κόσμου.

    Το AIDS αποτελεί ''απειλή για την εθνική ασφάλεια και δημιουργεί κινδύνους για περισσότερη τρομοκρατία, για περισσότερους πολέμους'', επισήμανε, αφού επανέλαβε την προσήλωσή του στον αγώνα κατά της ασθένειας αυτής. ''Θα κάνω ότι μπορώ για να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα, για να υπάρξει μεγαλύτερη δράση και ανεκτικότητα'', υπογράμμισε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος.

    Στην 14η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι, γιατροί, ερευνητές, επικεφαλής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού για τον Ιούλιο του 2004 στην Μπανγκόκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 July 2002 - 16:54:07 UTC