Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυτοδυναμία θέλει ο Τζεμ
  • [02] Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ

    [01] Αυτοδυναμία θέλει ο Τζεμ

    14/7/2002 11:28:00 πμ

    Αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές είναι ο στόχος που θέτει ο Ισμαήλ Τζεμ, ο φερόμενος ως ηγέτης του υπό διαμόρφωση νέου κόμματος. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε δηλώσεις του χθες, τόνισε ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία ή η θέση του πρώτου κόμματος σε κυβέρνηση συνασπισμού αν και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκλογές νωρίτερα από δύο μήνες. Ο κ. Τζεμ σημείωσε ότι το Δεκέμβριο θα ληφθούν αποφάσεις σημαντικές για την Ευρώπη, και ότι το κόμμα του εκπροσωπεί την καλύτερη υποστήριξη προς τις ευρωπαϊκές ιδέες σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση.

    Ο Τύπος στηρίζει τον Τζεμ

    Δεν είναι ακόμη γνωστό ακόμη και το όνομα του υπό διαμόρφωση κόμματος και πολύ περισσότερο φυσικά κανένα στοιχείο σχετικά με την ιδεολογική του ταυτότητα, ωστόσο είναι δεδομένη η στήριξη που θα έχει από ένα μεγάλο μέρος του Τύπου, μεταξύ άλλων και τις εφημερίδες Χουριέτ, Μιλιέτ και Ραντικάλ.

    Σε δημοσκόπηση που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα της Χουριέτ στο διαδίκτυο, με 13.570 συμμετοχές μέχρι το πρωί, το 56% δηλώνει πως θα ψήφιζε το νέο κόμμα, το 30,3% ότι δεν θα ψήφιζε και το 12,6% ότι θα ήθελε προηγουμένως να δει το πρόγραμμα του νέου κόμματος.

    Σε παρόμοια δημοσκόπηση της Μιλιέτ με 35.698 συμμετοχές, το 75% δηλώνει ότι υποστηρίζει το νέο κόμμα, το 17% δεν το υποστηρίζει, ενώ το 8% προτιμά να περιμένει τις εξελίξεις.

    Στάση αναμονής από τον Ντερβίς

    Δεν θα αναλάβει ακόμα ενεργό πολιτική δράση στο υπό ίδρυση κεντροαριστερό πολιτικό φορέα, επεσήμανε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Κεμάλ Ντερβίς. Ο "τσάρος" της τουρκικής οικονομίας τόνισε ότι όσο παραμένει στην κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να λάβει ενεργό ρόλο στην νέα κίνηση.

    Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας θεωρούν την παρουσία του Ντερβίς, πρώην αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση Ετζεβίτ ως ελάχιστη εγγύηση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αποσκοπεί στην έξοδο της Τουρκίας από την οικονομική ύφεση, τη χειρότερη που αντιμετωπίζει από το 1945.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και μετά τη χτεσινή παραίτηση άλλων δύο βουλευτών, ο συνολικός αριθμός των παραιτηθέντων έχει ανέλθει στους 46 και απομένουν άλλες 13 έδρες, για να χάσει η κυβέρνηση Ετζεβίτ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από Γ. Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε τηλεφωνικώς τα συγχαρητήρια προς το νέο Τούρκο ομόλογό του, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, τονίζοντας ότι το συντομότερο δυνατόν θα συναντηθεί μαζί του, προκειμένου να συνεχίσει τη καλή συνεργασία που είχε ως τώρα με τον Ισμαήλ Τζεμ.

    Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα θέλει να δει την Τουρκία ως μια χώρα που έχει σταθερότητα και σταθερή πορεία προς την ΕΕ.

    "Λεπτό και εσωτερικό ζήτημα της γειτονικής χώρας", χαρακτήρισε με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός τύπου κ. Χρήστος Πρωτόπαπας την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παραμείνει στο δρόμο της διεθνούς συνεργασίας

    [02] Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ

    14/7/2002 10:42:00 πμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Τους 27 έφτασαν οι νεκροί, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αστυνομικών αρχών, από την χθεσινή επίθεση ανταρτών σε φτωχογειτονιά του Τζαμού, χειμερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, όπου ζουν κατά κύριο λόγο Ινδουϊστές. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ένα παιδί. Εικοσιοκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί, οκτώ από τα οποία είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές διευκρίνισαν πως τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες.

    Σύμφωνα με αστυνομικούς, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, πέντε άντρες ντυμένοι ινδουιστές ιερείς εισέβαλαν σε ινδουιστικό ναό και άρχισαν να πυροβολούν τους πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί.

    Αμέσως μετά έτρεξαν σε δύο μικρούς ναούς που βρίσκονται κοντά συνεχίζοντας να πυροβολούν. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν, αλλά οι δράστες κατέφυγαν σε κοντινό δάσος.

    Η σημερινή επίθεση είναι η αιματηρότερη στο ινδικό Κασμίρ, μετά από αυτήν στις 14 Μαΐου κοντά στο Τζαμού, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

    Μέχρι τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι ινδικές αρχές εκτιμούν πως υπεύθυνη είναι η οργάνωση Λακσάρ-ε-Ταϊμπα που έχει την έδρα της στο Πακιστάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 July 2002 - 8:54:12 UTC