Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Σκανδαλίδη
  • [02] Χουσεΐν: ''Οι ΗΠΑ δεν θα με νικήσουν''
  • [03] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισπανίας-Μαρόκου

    [01] Συνάντηση Σημίτη με Σκανδαλίδη

    17/7/2002 10:53:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, προκειμένου να τον ενημερώσει αναφορικά με με την προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές καθώς και για το ζήτημα των προσλήψεων. Κατά τη δίωρη συνάντηση ο κ. Σημίτης ζήτησε λεπτομέρειες για την πορεία της διαδικασίας ολοκλήρωσης των αναθεωρημένων εκλογικών καταλόγων, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, και τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Επίσης, συζητήθηκε και το ζήτημα της Κοινοτικής Οδηγίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εξετάζει ήδη επιτροπή του υπουργείου Εργασίας.

    [02] Χουσεΐν: ''Οι ΗΠΑ δεν θα με νικήσουν''

    17/7/2002 10:42:00 μμ

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την επανάσταση, που έφερε στην εξουσία το κόμμα του Μπάαθ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν θα μπορέσουν ποτέ να τον νικήσουν, αυτόν ή την κυβέρνησή του. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι κι αν ακόμα οι εχθροί του έλθουν από όλο τον κόσμο και καλέσουν τους διαβόλους, ως συμμάχους, και πάλι δεν θα τον νικήσουν. Ο πρόεδρος του Ιράκ εκθείασε τον ιρακινό λαό για την αντίστασή του στην αδικία και την επιθετικότητα εναντίον της χώρας του. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να ανατρέψουν τον ιρακινό ηγέτη.

    Τέλος τη Δευτέρα το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη στήριξη των πολεμικών προετοιμασιών για την άμυνα οιασδήποτε αμερικανικής επίθεσης εναντίον της ιρακινής κυβέρνησης.

    [03] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισπανίας-Μαρόκου

    17/7/2002 10:24:00 μμ

    Στη νησίδα ανεμίζει πλέον

    η ισπανική σημαία

    Με "κήρυξη πολέμου" ισοδυναμεί η ανακατάληψη της διαμφισβητούμενης νησίδας Περεχίλ από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπεναϊσα. Η Ραμπάτ έχει ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απομάκρυνση των ισπανικών δυνάμεων από το νησί που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Μαρόκου ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.

    Ειδικές μονάδες του ισπανικού στρατού με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού, ανακατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την νησίδα Περεχίλ, όπως αποκαλείται από τους Ισπανούς, την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα 12 Μαροκινοί στρατιώτες.

    Μήλον της Έριδος

    Το Μαρόκο καταδίκασε την ισπανική ενέργεια την οποία χαρακτήρισε "πράξη επιστροφής στην πολιτική των κανονιοφόρων" και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ισπανικών δυνάμεων από το νησί.

    Η ακατοίκητη νησίδα, που οι Μαροκινοί ονομάζουν Λεϊλά, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου και αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αυτές χώρες εδώ και δεκαετίες.

    Το Μαρόκο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν στη νησίδα για να σταματήσουν τους λαθρομετανάστες και το εμπόριο ναρκωτικών. Το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό μετά από μήνες έντασης.

    Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

    Ζητήματα όπως το δικαίωμα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ισπανία μέσω Μαρόκου έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Πηγή: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:09:47 UTC