Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα στοιχεία για την οργάνωση ''17Ν''
  • [02] Οι ομορφότερες ακτές της Ελλάδας
  • [03] Επίσκεψη Παπαντωνίου στον Πύργο
  • [04] Οι πρώτοι υποψήφιοι του ''Αθήνα Αύριο''
  • [05] Μηχανογραφούνται οι ΟΤΑ
  • [06] Εορτασμός επετείου απελευθέρωσης της Ικαρίας
  • [07] Νέα έντυπα λογαριασμών ο ΟΤΕ
  • [08] Δυναμικές κινητοποιήσεις για την Softex
  • [09] Στο ΔΣΑ βρέθηκε ο Παπουτσής
  • [10] Εμπρησμός γραφείων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
  • [11] Σε προεκλογική περίοδο η Τουρκία
  • [12] Μπους:Διεύρυνση εξουσιών για εθνική ασφάλεια
  • [13] Εκρηξη βόμβας σε κρατίδιο του Κασμίρ
  • [14] Συντριβή αεροπλάνου στο Νεπάλ
  • [15] Αυξάνεται το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία
  • [16] Πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας στη Δράμα
  • [17] Μειώθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός
  • [18] Φεστιβάλ Μέρμπις: η ''Μέκκα της οπερέτας''
  • [19] Καβάλα: Festival Ethnic πάνω στο κύμα
  • [20] Σερφάρισμα και εργασία

    [01] Νέα στοιχεία για την οργάνωση ''17Ν''

    17/7/2002 3:55:00 μμ

    Ξετυλίγεται σιγά-σιγά ο μίτος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν", καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως το ένα από τα δύο ιστορικά 45άρια, με το οποίο έγιναν οι δολοφονίες των αστυνομικών Παντελή Πέτρου και Σωτήρη Σταμούλη ('80), του Νίκου Μομφεράτου και Παναγιώτη Ρουσέτη ('85), του Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη ('88), του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη ('89), στον τραυματισμό του βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου ('93) και στη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς (2000).

    Εξονυχιστικές έρευνες

    Ο κ. Οικονόμου επίσης ανακοίνωσε ότι προσήχθησαν χθες στην αντιτρομοκρατική και εξετάζονται τα αδέλφια του Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλος και Βασίλης και ο Διονύσης Γεωργιάδης, μηχανικός κάτοικος Θεσσαλονίκης.

    Εν τω μεταξύ, στοιχεία από τη ζωή και τη διαδρομή του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου, του ανθρώπου με τα πολλά πρόσωπα, του Δημήτρη Κουφοντίνα βρέθηκαν σε σπίτια στον Βαρνάβα, την Κερατέα, την Πεντέλη, τα Βριλήσσια ακόμα και στο μικρό χωριό Γαύρος του νομού Ευρυτανίας, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το εξοχικό του Σάββα Ξηρού, στη Βίνιανη. Μαρτυρίες κατοίκων στην Κερατέα αναφέρουν ότι τον είδαν λίγο πριν από την έκρηξη στον Πειραιά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους επέκρινε σκληρά όσους επιχειρούν να συνδέσουν το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία και αναφερόμενος σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίθεση κατά του σπιτιού του κ. Χρυσοχοϊδη, η οποία συνοδεύτηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών, τόνισε ότι τα σενάρια και οι πληροφορίες που αβίαστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    Η υπόθεση της 17 Ν "είναι ένα κουβάρι που ξετυλίγεται και θα συνεχίσει να ξετυλίγεται. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Πάρα πολλά πράγματα θα βγουν στο φως. Οι αρχές ασφαλείας δουλεύουν με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο. Κάνουν ανακοινώσεις μόνο όταν έχουν κάτι σίγουρο και σοβαρό να πουν", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας "δεν διακρινόμαστε ούτε από φλυαρία, ούτε από σενάρια, αλλά από σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά. Ολα αυτά τα γεγονότα των 27 ετών, με την αντίστροφη φορά βεβαίως, θα αποκαλυφθούν απόλυτα. Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε μέχρι τέλους".

    Ο κ. Πρωτόπαπας επιπλέον επανέλαβε ότι ουδέποτε ο Κουφοντίνας είχε σχέση οποιασδήποτε μορφής με την ΕΥΠ, κάτι που είχε δηλώσει νωρίτερα και ο διοικητής της υπηρεσίας Παύλος Αποστολίδης.

    [02] Οι ομορφότερες ακτές της Ελλάδας

    17/7/2002 4:36:00 μμ

    Φαλάσαρνα Χανίων

    Η Φαλάσαρνα Χανίων ανακηρύχθηκε η ομορφότερη και καθαρότερη παραλία της χώρας, με βάση την ψηφοφορία που έγινε μέσω Ιντερνετ στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ www.thalassa.gr. Οι υπόλοιπες 9 παραλίες που ψηφίστηκαν κατά σειρά, είναι: Ο Μύρτος Κεφαλονιάς, το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, ο Αγ. Προκόπιος Νάξου, οι Κουκουναριές Σκιάθου, η Χρυσή - Γαϊδουρονήσι Λασιθίου, ο Αγ. Νικόλαος Καρπάθου, το Βάι - Φοινικόδασος Λασιθίου, τα Βατερά της Λέσβου και το Κάθισμα Λευκάδας.

    Μύρτος Κεφαλονιάς

    Σε ειδική εκδήλωση που έγινε σήμερα στην ''Αίγλη'' Ζαππείου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ έδωσαν σχετικά βραβεία στους δημάρχους των δήμων όπου ανήκουν οι συγκεκριμένες παραλίες.

    Η κ. Παπανδρέου στην ομιλία της τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις ομορφότερες ακτές και τις καθαρότερες θάλασσες στη Μεσόγειο, γεγονός που αποδεικνύεται και από το μεγαλύτερο ποσοστό των ''γαλάζιων σημαίων'' που απέσπασε φέτος η χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, το 99,4% των ελληνικών ακτών κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, ενώ το 97,1% των παραλιών που ελέγχθηκαν, έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας. Έτσι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των ακτών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας της ''γαλάζιας σημαίας''.

    Η κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι για μία ακόμη χρονιά θα μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθημερινά τα γνωστά δελτία ακτών, με τις ακτές που είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

    [03] Επίσκεψη Παπαντωνίου στον Πύργο

    17/7/2002 12:54:00 μμ

    Επίσκεψη στην 117 ΠΜ και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Ανδραβίδα, πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Ο Υπουργός παρακαλούθησε επίδειξη προσβολής αεροδρομίου από σχηματισμό μαχητικών αεροσκαφών και ταυτόχρονα επίδειξη ικανοτήτων συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας στον Πύργο. Ο κ. Παπαντωνίου, αφού επιθεώρησε τα εκσυγχρονισμένα Φάντομ και το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς τύπου Κροτάλ, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το έργο που επιτελείται στην Πολεμική Αεροπορία.

    Η Πολεμική μας Αεροπορία, τόνισε, βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ιδιαίτερα στην παρούσα ευαίσθητη φάση που διέρχονται τα εθνικά μας θέματα.

    Οσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των F-4 ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ικανοποιητικά και θετικά η δοκιμαστική περίοδος, ώστε τα νέα αεροσκάφη να καλύψουν επιχειρησιακά τόσο την Ανδραβίδα όσο και την Λάρισα.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν τον αρχηγό της ''17 Νοέμβρη'' να κατάγεται από την Ηλεία, ο κ. Παπαντωνίου αρκέστηκε να σχολιάσει οι αστυνομικές αρχές κάνουν πολύ καλή δουλειά και στα έργα τους συμβάλουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως χθες με την διάθεση του C-130, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των στρατιωτικών αεροδρομίων της Ανδραβίδας και του Αράξου για πολιτικούς σκοπούς, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι θέμα της ΥΠΑ να αξιολογήσει τεχνικά εάν αυτό είναι εφικτό.

    Το απόγευμα ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών φορέων της πόλης και του νομού Ηλείας στη Νομαρχία. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Αμαλιάδας.

    [04] Οι πρώτοι υποψήφιοι του ''Αθήνα Αύριο''

    17/7/2002 6:41:00 μμ

    Τους 46 από τους 61 υποψήφιους που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Αθήνα Αύριο" παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι πρόκειται για "ψηφοδέλτιο δουλειάς και όχι εντυπώσεων". "Είναι η πρώτη ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο δουλειάς για την Αθήνα. Ένα ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει ανθρώπους από όλους σχεδόν τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, πολίτες διαφορετικών ηλικιών που θέλουν να δουλέψουν για την Αθήνα, που διακρίθηκαν και εκπροσωπούν το χώρο της επιστήμης, του συνδικαλισμού, της τέχνης, του εθελοντισμού, του αθλητισμού, της νεολαίας και των μεταναστών", επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.

    Στον πρώτο κατάλογο των υποψηφίων εμφανίζονται τα ονόματα της Νίτσας Λουλέ, του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη, της ηθοποιού Μαρίας Τζομπανάκη, του πρώην αρχηγού της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γιώργου Τρόντζου, του ηθοποιού Τάκη Χρυσικάκου, του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Σαριδάκη, της σκηνοθέτιδος Ηρώς Σγουράκη και του πολιτικού μηχανικού Θόδωρου Μπεχράκη.

    [05] Μηχανογραφούνται οι ΟΤΑ

    17/7/2002 5:22:00 μμ

    Μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του προσωπικού, που απασχολείται στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, δίνει το μηχανογραφημένο μητρώο εργαζομένων, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης. Το μητρώο κατάρτισε το υπουργείο σε συνεργασία με την Eλληνική Eταιρία Tοπικής Aνάπτυξης και αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΚΕ και θα τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού κάθε δήμου, που θα έχει την ευθύνη συντήρησης και επικαιροποίησης των στοιχείων της βάσης δεδομένων, με άμεση επικοινωνία με το υπουργείο.

    Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι στους δήμους απασχολούνται περίπου 39 χιλιάδες υπάλληλοι, από τους οποίους το 83% είναι μόνιμοι και το 10,7% έκτακτοι.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι απόφοιτοι δημοτικού και λυκείου, ενώ παρατηρείται μία τάση αύξησης του προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (10% το 1995, 20% σήμερα).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 του προσωπικού είναι άντρες αλλά οι γυναίκες κατέχουν τις περισσότερες θέσεις ευθύνης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε ότι το μητρώο αποτελεί εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τον προγραμματισμό των προσλήψεων και την αναδιοργάνωση των οργανισμών των δήμων.

    [06] Εορτασμός επετείου απελευθέρωσης της Ικαρίας

    17/7/2002 5:14:00 μμ

    Με την παρουσία του προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη γιορτάστηκε σήμερα στην Ικαρία η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Το πρωί εψάλλη η επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Αμέσως μετά τον πανηγυρικό της ημέρας ο δήμος Αγίου Κηρύκου παρέθεσε δεξίωση ενώ όλες οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα 90 χρόνια της απελευθέρωσης της Ικαρίας θα κλείσουν με ρεσιτάλ πιάνου από το Δημήτρη Σγούρο που διοργανώνει το νομικό πρόσωπο Φεστιβάλ Ικαρίας και ο δήμος Αγίου Κηρύκου. Να σημειώσουμε ότι το πιάνο είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων προς το νομικό πρόσωπο Φεστιβάλ Ικαρίας.

    [07] Νέα έντυπα λογαριασμών ο ΟΤΕ

    17/7/2002 4:38:00 μμ

    Τα νέα έντυπα των λογαριασμών του ΟΤΕ, που θα παρέχουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει καλύτερη ενημέρωση για τις χρεώσεις του, παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού. Στο νέο έντυπο ο καταναλωτής θα βλέπει τι χρεώνεται αλλά και για ποιο διάστημα, ενώ θα υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες για τις αστικές κλήσεις, τις υπεραστικές, το internet, τις κλήσεις προς κινητά, τις διεθνείς κλήσεις και χρεώσεις από άλλες υπηρεσίες.

    Στον λογαριασμό, που θα κυκλοφορήσει άμεσα και σύντομα θα φτάσει στα χέρια των καταναλωτών, στην πρώτη σελίδα παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία του λογαριασμού και στη δεύτερη αναλυτικά όλα τα τέλη. Στις επόμενες σελίδες εμφανίζονται ομαδοποιημένες οι χρεώσεις, έτσι ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται αναλυτικά για το που έγιναν τα τηλεφωνήματα.

    Όπως δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής του ΟΤΕ, Κώστας Κάππος μέχρι τέλος του έτους θα παρέχεται η δυνατότητα στους εταιρικούς πελάτες, η έκδοση κοινού λογαριασμού, που θα περιέχει τις χρεώσεις που κάνει η εταιρία για ΟΤΕ, COSMOTE, INTERNET κ.α.

    Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Λευτέρης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα του Οργανισμού η εφαρμογή του κοστολογίου ανά δευτερόλεπτο.

    [08] Δυναμικές κινητοποιήσεις για την Softex

    17/7/2002 3:50:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Την σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ απέκλεισαν από τις 10 έως τις 11 το πρωί οι κάτοικοι της Δράμας, διαμαρτυρόμενοι για τον κίνδυνο να κλείσει η "Αθηναϊκή Χαρτοποιία". Κλειστές παρέμειναν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες της Δράμας, ενώ ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Οι 420 εργαζόμενοι της Softex, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου.

    Νέκρωσε η πόλη της Δράμας

    Αποκλεισμένη παρέμεινε για μία ώρα η γραμμή του ΟΣΕ μέσα στη Δράμα, από τους εργαζόμενους της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας", με αποτέλεσμα να καθηλωθούν οι υπερταχείες αμαξοστοιχίες "Ιντερσίτι " που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Έβρος και αντίστροφα.

    Πολλοί από τους επιβάτες όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά μόλις πληροφορήθηκαν ότι η μεγάλη αυτή βιομηχανία πάει για κλείσιμο και εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο χωρίς δουλειά, δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και περίμεναν υπομονετικά μέχρι να λήξει η κατάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Για δεύτερη ημέρα έμειναν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στον νομό Δράμας. Ο δήμαρχος της πόλης, Μαργαρίτης Τζίμας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδείξει άμεσα ενδιαφέρον για το πρόβλημα της Softex γιατί κάθε παραπέρα αδράνεια θα οδηγήσει μαθηματικά στο κλείσιμο της Χαρτοποιΐας.

    Τέλος, οι 420 και πλέον εργαζόμενοι της Softex, που η εργοδοσία τους έχει θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 8 Αυγούστου, συνέχισαν και σήμερα την κατάληψη όλων των μονάδων του εργοστασίου και δεν επέτρεψαν σε κανέναν από τα στελέχη της επιχείρησης να μπει στο εργοστάσιο.

    Αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Ανάπτυξης της Δράμας με την προεδρία του νομάρχη, Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη προκειμένου να αποφασιστούν οι παραπέρα κινητοποιήσεις.

    [09] Στο ΔΣΑ βρέθηκε ο Παπουτσής

    17/7/2002 2:39:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Η στενή συνεργασία του Δήμου με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχαν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό. Ο κ. Παπουτσής, που επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τα γραφεία του συλλόγου με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, πρότεινε την επέκταση του Μετρό ως τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης και την πρόταση του συνδυασμού για την δημιουργία παιδικού σταθμού για τα παιδιά των δικηγόρων.

    Στον ''Αγιο Σάββα'' ο Χαλβατζής

    Φωτογραφία Αρχείου

    Το νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" επισκέφθηκε το πρωί, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Συμπαράταξη για την Αθήνα" Σπύρος Χαλβατζής, όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου από τους εργαζόμενους. Ο κ. Χαλβατζής τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.

    Το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνει τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του Συνδυασμού της ενώ ο Γιάννης Δημαράς προσκαλεί τους Αθηναίους σε συναυλία που θα γίνει στις εννέα το βράδυ στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    [10] Εμπρησμός γραφείων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

    17/7/2002 12:02:00 μμ

    Τα γραφεία τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκονται στην οδό Σπάρτης 20, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης, έβαλαν στόχο άγνωστοι εμπρηστές τα ξημερώματα. Οι δράστες τοποθέτησαν τέσσερα γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων, εκ των οποίων εξερράγη το ένα. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές στα γραφεία.

    [11] Σε προεκλογική περίοδο η Τουρκία

    17/7/2002 1:13:00 μμ

    Eκλογές στις 3 Νοεμβρίου αποφάσισαν χθες οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία. Μετά την αποχώρηση άλλων έξι βουλευτών από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός αποτελεί πλέον μειοψηφία στο κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν παραιτείται. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της κ. Τσιλέρ και του Ντενίζ Μπαϊκάλ που βρίσκονται σε ανοδική πορεία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Ευνοϊκό το κλίμα για το κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ

    Ο πρόεδρος της τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Τουφάν Αλγκάν δήλωσε ότι κανένας φορέας δεν μπορεί να ενεργεί όπως του αρέσει και ότι δεν υπάρχει χρόνος για διεξαγωγή εκλογών μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

    Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Τουρκία φαίνεται να ευνοεί το νέο πολιτικό σχήμα του Ισμαήλ Τζεμ, που κερδίζει χρόνο για να οργανωθεί. Η ιδρυσή του αναμένεται να επισημοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και συνταγματολόγου Μοιμτάζ Σοϊσάλ, δεν υπάρχει λαϊκή αποδοχή για το νέο κόμμα γιατί ο Τζεμ παραιτήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση.

    [12] Μπους:Διεύρυνση εξουσιών για εθνική ασφάλεια

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/7/2002 6:59:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, παρουσίασε στα μέλη του Κογκρέσου έκθεση για την "Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια της Πατρίδας", με την οποία καθορίζονται οι προεδρικές προτεραιότητες για το οικονομικό έτος 2004. Ο Αμερικανός πρόεδρος, στα πλαίσια της πάλης κατά της τρομοκρατίας, ζήτησε από το Κογκρέσο την παραχώρηση ευρύτερων εξουσιών στην κυβέρνηση του, την περιστολή ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και την έγκριση σχεδίου για την ανάπτυξη ειδικών αισθητήρων, οι οποίοι θα μπορούν να αποτρέψουν, σύμφωνα με την έκθεση, την χρήση πυρηνικών ή βιολογικών όπλων από τρομοκράτες.

    Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε την αναδιοργάνωση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και ζήτησε την λαϊκή συνδρομή για τον εντοπισμό των τρομοκρατών.

    Ωστόσο, τα αιτήματα του Μπους προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, ενώ επικριτικά ήταν τα σχόλια που διετύπωσαν πολλά από τα αμερικανικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

    [13] Εκρηξη βόμβας σε κρατίδιο του Κασμίρ

    17/7/2002 1:05:00 μμ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι ακόμα τραυματίσθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκαν σε φιλοκυβερνητική στρατιωτική οργάνωση που βοηθά τις δυνάμεις ασφαλείας να καταστείλουν την εξέγερση των ανταρτών στην ταραγμένη αυτή περιοχή των Ιμαλαΐων. Αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο στρατόπεδο Ασμουκαμ, της φιλοκυβερνητικής οργάνωσης, 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σριναγκαρ. Η επίθεση σημειώθηκε τέσσερις ημέρες μετά την επιδρομή φανατικών ισλαμιστών εναντίον ινδουιστών που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 ινδουιστές.

    [14] Συντριβή αεροπλάνου στο Νεπάλ

    17/7/2002 3:35:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Τέσσερα άτομα εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα δικινητήριο αεροπλάνο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του δυτικού Νεπάλ, λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί σε υψόμετρο 2073 μέτρων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Skyline. Όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, στο αεροπλάνο που εκτελούσε εσωτερική πτήση, υπήρχαν δύο επιβάτες και δύο μέλη του πληρώματος, οι ταυτότητές των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής. Σωστικά ελικόπτερα έχουν σταλεί στον τόπο της συντριβής, που απέχει 500 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, αν και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες είναι μηδενική.

    [15] Αυξάνεται το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία

    17/7/2002 3:58:00 μμ

    Το υπουργείο Οικομομικών

    Σημαντική αύξηση του αφορολόγητου για απόκτηση πρώτης κατοικίας με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή και μείωση του φόρου μεταβίβασης, είναι οι δύο από τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το δεύτερο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι λεπτομέρειες του θα εξετασθούν αύριο από την κυβερνητική επιτροπή, και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα.

    Παρατείνεται η υποβολή των ειδικών σημειωμάτων

    Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002 παίρνει η προθεσμία για την υποβολή των ειδικών σημειωμάτων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998, που έληγε την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, τα ειδικά σημειώματα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά με άμεση καταβολή πέραν του 1/10 του συνολικού ποσού των βεβαιωμένων φόρων και ενός επιπλέον ποσού που αντιστοιχεί σε δόσεις ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί το σημείωμα αυτό.

    [16] Πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας στη Δράμα

    17/7/2002 2:07:00 μμ

    Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής της Δράμας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη, αποφασίστηκε να καταρτιστεί πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις στην περίπτωση που θα απωλεσθούν θέσεις εργασίας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σόφτεξ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [17] Μειώθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός

    17/7/2002 6:06:00 μμ

    Μείωση 0,2% παρουσίασε ο πληθωρισμός στην χώρα μας κατά τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Από το 3,8% που ήταν ο πληθωρισμός τον μήνα Μάιο, έπεσε σε 3,6%, που όμως συνεχίζει να βρίσκεται στους τρεις υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. έχει η Ιρλανδία με 4,5%, ενώ τον χαμηλότερο παρουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία με 0,6%. Στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 2% το Μαϊο σε 1,8% τον Ιούνιο, ενώ για τους "15" της Ε.Ε., μειώθηκε από 1,8% σε 1,6%.

    [18] Φεστιβάλ Μέρμπις: η ''Μέκκα της οπερέτας''

    17/7/2002 6:17:00 μμ

    Πάνω από 220.000 θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν μέχρι τις 25 Αυγούστου τη φετινή παραγωγή της οπερέτας του Ούγγρου μουσουργού Ιμρε Κάλμαν "Η πριγκίπισα της τσάρδας" στο φημισμένο Φεστιβάλ του Μέρμπις της Αυστρίας, το οποίο είχε πριν από μερικές ημέρες την πανηγυρική έναρξή του με σχεδόν 6.500 επισκέπτες, ανάμεσά τους δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής, της διπλωματίας, της οικονομίας, των γραμμάτων και των τεχνών από την Αυστρία και τις γειτονικές της χώρες. Πρόκειται για το πρωτότυπο υπαίθριο "φεστιβάλ της λίμνης", που διοργανώνεται στο Μέρμπις, με μια παραγωγή οπερέτας από τα έργα των γνωστότερων μουσουργών, το οποίο συγκεντρώνει στις έξι εβδομάδες διάρκειάς του δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

    Αναβίωση της βιεννέζικης οπερέτας στις όχθες της λίμνης

    Ότι είναι για τις όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ το Μπάιροϊτ της Γερμανίας, είναι για την οπερέτα το αυστριακό Μέρμπις, η γραφική κωμόπολη στις όχθες της Νόιζιντλερζε, της μεγαλύτερης στεπώδους λίμνης της Ευρώπης στην επαρχία Μπούργκενλαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης, δίπλα στα σύνορα με την Ουγγαρία.

    Δεν είναι καθόλου υπερβολή, που το Μέρμπις θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια η "Μέκκα της οπερέτας", αφού αυτό το ελαφρό λυρικό θέατρο με τις βιεννέζικες ρίζες γνωρίζει εδώ την πραγματική νέα αναγέννησή του και τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο δόξες του, προσελκύοντας τους λάτρεις του όχι μόνον από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες, αλλά κυριολεκτικά από τα πέρατα της Ευρώπης, και όχι μόνον.

    Με τα 3.600 τετραγωνικά μέτρα της, η σκηνή του Φεστιβάλ του Μέρμπις δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη σκηνή οπερέτας στον κόσμο, αλλά ξεχωρίζει συγχρόνως με την πρωτοτυπία της, μια και επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόιζιντλερζε.

    Η ίδια η λίμνη αποτελεί μέρος του σκηνικού των παραστάσεων ενώ πάνω σ' αυτή διαδραματίζονται συνήθως αρκετές πράξεις του έργου, ώστε να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ορισμένες οπερέτες έχουν γραφεί ειδικά για παράσταση πάνω στη λίμνη. Τεράστιος ο αμφιθεατρικός χώρος των θεατών, προσφέρει θέσεις σε 6.200 πρόσωπα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια-που έχουν τελείως εκσυγχρονιστεί προσφέροντας μεγάλη άνεση-γεμίζουν μέχρι και την τελευταία κάθε βράδυ των παραστάσεων, αφού τα εισιτήρια εξαντλούνται ήδη μήνες νωρίτερα.

    Ψυχή και κινητήρια δύναμη του "Φεστιβάλ του Μέρμπις" είναι ο από το 1992 και μετά διευθυντής του, ο για πολλά χρόνια πρώην πρωταγωνιστής της φημισμένης "Λαϊκής Οπερας Βιένης" Χάραλντ Σεραφίν, που παραλαμβάνοντας το Φεστιβάλ πριν δέκα χρόνια, στα πρόθυρα του κλεισίματός του, το έφθασε σήμερα να είναι ίσως το πλέον επιτυχημένο θερινό θέατρο στην Ευρώπη.

    Ο 70χρονος σήμερα Σεραφίν-ένας από τους πιο αξιαγάπητους ηθοποιούς του λυρικού θεάτρου πανευρωπαϊκά-φαίνεται να έχει αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στο Μέρμπις, τόσο που να γίνεται ο αντίστοιχος παραλληλισμός και να θεωρείται πλέον συνώνυμο του Μέρμπις, όπως ο Μότσαρτ είναι για πολλούς το συνώνυμο του Σάλτσμπουργκ.

    [19] Καβάλα: Festival Ethnic πάνω στο κύμα

    17/7/2002 3:55:00 μμ

    ''Χύμα στο κύμα'' κι εκατοντάδες νέοι και νέες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, θα συμμετάσχουν από σήμερα έως και 15 Ιουλίου στη διεθνή μουσική συνάντηση Festival Ethnic που διοργανώνει η Στέγη Πολιτισμού Καβάλας στην τεράστια παραλία της Κεραμωτής Νέστου. Στην φετινή διοργάνωση θα δώσουν το "παρών" καλλιτέχνες όπως οι Chico and the Gypsy Sound (πρώην Gypsy Kings), Γιώργος Μαργαρίτης και οι 667, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Λουκιανός Κελαηδόνης, Monie Monie Coniente, ΠΥΞ ΛΑΞ, Underground Group (η ορχήστρα του Goran Bregovic στις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα), αλλά και πολλοί άλλοι που υπόσχονται να απογειώσουν τους παρευρισκόμενους με ρυθμούς συνώνυμους με το καλοκαίρι.

    Οσοι βρεθούν εκεί θα μπορέσουν να απολαύσουν και μουσικά συγκροτήματα από τη Σερβία, το Πακιστάν, την Σλοβακία, την Κούβα, την Γκάνα, τις χώρες της Καραϊβικής, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Συρία που θα αναλάβουν να μεταφέρουν τον κόσμο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδικών και όχι μόνο αισθήσεων, με τους ήχους της Ανατολής, της Latin, Samba, Mambo, Flamingo, αλλά και του Αμανέ, του Ρεμπέτικου, της Jazz, του Tango και των τραγουδιών των τσιγγάνων.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν περίπτερα με εδέσματα και ποτά από τις χώρες που θα συμμετάσχουν. Επίσης θα λειτουργήσει έκθεση με βιβλία μεταφρασμένα στα ελληνικά, συγγραφέων των κρατών που παίρνουν μέρος στην εκδήλωση αυτή, καθώς και περίπτερα με είδη λαϊκής τέχνης.

    Οι επισκέπτες θα φιλοξενηθούν σε ένα σύγχρονο κάμπινγκ της περιοχής, το οποίο απλώνεται σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες, απέναντι από το νησί της Θάσου.

    [20] Σερφάρισμα και εργασία

    17/7/2002 1:08:00 μμ

    H πρόσβαση σε πορνογραφικούς τόπους είναι ο Νο 1 λόγος απόλυσης στη Βρετανία όπως αποκάλυψε έρευνα που διενεργήθηκε από το περιοδικό Περσονέλ Τουντέι. Σύμφωνα με την έρευνα οι υπάλληλοι που βλέπουν πορνογραφικές ιστοσελίδες αποτελούν το 69% των "παραβατών", ενώ έπονται εκείνοι που κάνουν κατάχρηση των διαδικτυακών δωματίων συζητήσεων (chat rooms) και της προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Οι περισσότεροι διευθυντές προσωπικού δηλώνουν ότι συμφωνούν να δοθεί προσωπικός χρόνος 20 λεπτών περιήγησης το διαδίκτυο, αλλά λένε ότι ο πραγματικός χρόνος είναι περί τα 30 λεπτά, και ότι το Δίκτυο το καταχρώνται συχνότερα οι υπάλληλοι που έχουν δικά τους γραφεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 72% των επιχειρήσεων έχουν ασχοληθεί με την κατάχρηση του διαδικτύου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:11:54 UTC