Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιωτόπουλο
  • [02] Επαφές Σημίτη σήμερα
  • [03] Αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε στη Γάζα
  • [04] Αρχισαν οι ανακρίσεις για τη GRAPO
  • [05] Ρεκόρ παραίτησης υπουργού στην Ολλανδία
  • [06] Ανεξάρτητος ελεγκτής για τη WorldCom
  • [07] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [08] Σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης για τη Softex
  • [09] Στα κίτρινα ο Γεωργάτος
  • [10] ''Ναυαγεί'' η μετακίνηση Ολισαντέμπε
  • [11] Προπο: Κλειστόν λόγω απεργίας
  • [12] Χωρίς προβλήματα η προετοιμασία του ''Θρύλου''

    [01] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιωτόπουλο

    23/7/2002 8:23:00 πμ

    Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες από τις καταθέσεις των μελών της "17 Νοέμβρη" και συνεχώς νέα στοιχεία αποκαλύπτονται. Σύμφωνα με τις προανακριτικές καταθέσεις, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε σωρεία ενεργειών της ''17 Νοέμβρη''. Ο Γιωτόπουλος, ήταν παρών τόσο στις δολοφονίες του Παύλου Μπακογιάννη και του Κωστή Περατικού, όσο και στην κλοπή όπλων από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

    Συγκλονιστικά τα στοιχεία των καταθέσεων

    Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καρατσόλης έδινε χθες στους ανακριτές τα κωδικά ονόματα και τους συνεργάτες του στη "17Ν", στους οποίους αντιστοιχούσαν τα ονόματα αυτά, ενώ ο Βασίλης Ξηρός κατέθεσε ότι οι τρομοκράτες ετοίμαζαν χτύπημα με ρουκέτες κατά των Νατοϊκών δυνάμεων που πήγαιναν στα Σκόπια.

    Εν τω μεταξύ, ο τελευταίος από τους προσαχθέντες, Θωμάς Σερίφης ομολόγησε χθες τη συμμετοχή του, και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη, ενώ σήμερα απολογούνται οι Γιωτόπουλος, που αρνείται ακόμη τις κατηγορίες, Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης.

    Σήμερα, τo Συμβούλιο Εφετών θα ορίσει τρεις εφέτες ειδικούς ανακριτές για την υπόθεση, ενώ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα υπό την προεδρία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα στην Κέρκυρα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη . Στη Θεσσαλονίκη αναζητούν και τον άνθρωπο με τον κωδικό "Μάρκος", όπως αποκάλυψε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

    Χτες στον Ευαγγελισμό τον Σάββα Ξηρό επισκέφθηκαν η πρώην σύζυγος του Αγγελική Σωτηροπούλου και η Ισπανίδα μνηστή του Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι ο Σάββας θα έχει περισσότερους από έναν δικηγόρους.

    Τον 40χρονο ασθενή επισκέφτηκε και ομάδα γιατρών της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα υποβληθεί σε επέμβαση στον αριστερό του οφθαλμό.

    Ικανοποίηση στην ΕΕ από τις εξελίξεις

    Για τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας θα ενημερώσουν αύριο τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση για τις τελευταίες επιτυχίες στην πάταξη της τρομοκρατίας απέδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν και οι 14 υπουργοί Εξωτερικών στον Γιώργο Παπανδρέου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες.

    [02] Επαφές Σημίτη σήμερα

    23/7/2002 8:56:00 πμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ και τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αμέσως μετά ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση και με τον νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κκ Κάππο και Κρουσταλάκη.

    [03] Αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε στη Γάζα

    Πηγή: ΑΠΕ 23/7/2002 9:10:00 πμ

    Σκοτώθηκε ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Σάλαχ Σεχάντα, κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ισραηλινών με πυραύλους μέσα στο σπίτι του στη Γάζα, ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης βάζοντας έτσι ένα τέλος στη σύγχυση που επικρατούσε για την τύχη του. Ο Σεχάντα ήταν επικεφαλής των ταξιαρχιών της "Χαμάς Ιζ ελ Ντιν αλ Κασάμ", που ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε διάφορες επιθέσεις αυτοκτονίας από τον Σεπτέμβριο του 2000.

    ''Ενέργεια αυτοάμυνας'', λέει το Ισραήλ

    Από την ισραηλινή αεροπορική επίθεση, την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε ενέργεια αυτοάμυνας, σκοτώθηκαν 11 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα οκτώ παιδιά.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ έδωσαν ''προσωπικά'' το "πράσινο φως" για την εξόντωση του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ.

    Τον βομβαρδισμό καταδίκασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, δια του εκπροσώπου του Φρεντ Εκχαρντ.

    [04] Αρχισαν οι ανακρίσεις για τη GRAPO

    23/7/2002 8:51:00 πμ

    Οκτώ ύποπτοι για συμμετοχή στην ισπανική τρομοκρατική οργάνωση GRAPO (Ομάδες Αντιφασιστικής Αντίστασης της 1ης Οκτώβρη), της πιο φονικής μετά τη βασκική ΕΤΑ, άρχισαν να ανακρίνονται από χθες στο Παρίσι από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Οπως ανέφεραν οι ισπανικές αρχές, μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο Φερνάντο Χιέρο Σομόν, εκ των ιστορικών ηγετικών στελεχών της οργάνωσης και υπεύθυνος για την ανασυγκρότηση της στρατιωτικής της πτέρυγας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Παρίσι. Η ισπανική αστυνομία αποδίδει στην οργάνωση τον βίαιο θάνατο 83 ανθρώπων από το 1975, έτος ίδρυσής της.

    [05] Ρεκόρ παραίτησης υπουργού στην Ολλανδία

    23/7/2002 8:59:00 πμ

    Την παραίτησή της ανακοίνωσε χθες βράδυ η Ολλανδή υφυπουργός Εσωτερικών, Φιλομένα Μπίιλχουτ, μόλις λίγες ώρες μετά τον διορισμό της στο νέο κεντροδεξιό κυβερνητικό σχήμα της χώρας. Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν της σύμφωνα με τις οποίες ανήκε σε μία παραστρατιωτική οργάνωση στο Σουρινάμ κατέστησαν αναπόφευκτη την αποχώρησή της.

    Η Μπίιλχουτ, είναι μέλος του λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος Λίστα Πιμ Φορτάιν (LPF) και υπεύθυνη για θέματα Χειραφέτησης και Οικογένειας. Ηταν η πρώτη υφυπουργός ξένης καταγωγής σε ολλανδική κυβέρνηση.

    ''Εδωσα ψευδείς πληροφορίες στον πρωθυπουργό Μπαλκενέντε. Για να μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου στη βασίλισσα'', δήλωσε η Μπίιλχουτ σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο νέος πρωθυπουργός Μπαλκενέντε, χαρακτήρισε την παραίτηση της υφυπουργού ''θλιβερό δράμα'', τονίζοντας όμως πως υπό το φώς των αποκαλύψεων κατέστη ''αναπόφευκτη''.

    Είναι η πρώτη φορά που παραιτείται τόσο γρήγορα κάποιος υπουργός, ή υφυπουργός στην Ολλανδία.

    [06] Ανεξάρτητος ελεγκτής για τη WorldCom

    23/7/2002 9:44:00 πμ

    Το διορισμό ανεξάρτητου ελεγκτή για την υπόθεση χρεοκοπίας της WorldCom ζητά από το αρμόδιο δικαστήριο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το αίτημα, ο ελεγκτής θα πρέπει να έχει διευρυμένες δικαιοδοσίες, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να διεξαχθεί εις βάθος έρευνα στους λογαριασμούς του "γίγαντα των τηλεπικοινωνιών".

    Αίτημα του υπ. Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι με το διορισμό του ανεξάρτητου ελεγκτή θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην υπόθεση, θα βοηθήσει στη διατήρηση των μετοχών της εταιρείας και στην προστασία των μετόχων και των πιστωτών της, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομετόχων κι όσων είχαν επενδύσει τις συντάξεις τους στην WorldCom''.

    ''Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει θερμά τον διορισμό ανεξάρτητου ελεγκτή, ως σημαντικού παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στη ρύθμιση της πιο σημαντικής χρεοκοπίας στην ιστορία'', συμπληρώνει το ανακοινωθέν.

    Ο διορισμός ανεξάρτητου ελεγκτή είναι πολύ σπάνια κίνηση σε περίπτωση πτωχεύσεως. Παρόμοιο μέτρο ελήφθη πάντως και στην περίπτωση της χρεοκοπίας του ενεργειακού γίγαντα της Enron τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [07] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    23/7/2002 9:53:00 πμ

    Αυξάνονται αναδρομικά από 20 Ιουλίου κατά 3,85% τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η επιχείρηση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος ενέκρινε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 3,85% έναντι του 4% που ήταν το αίτημα της επιχείρησης.

    [08] Σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης για τη Softex

    23/7/2002 9:50:00 πμ

    Εκλεισαν οριστικά χθες οι εργοστασιακές μονάδες της Softex στη Δράμα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας. Μένουν έτσι χωρίς εργασία περίπου 450 άμεσα απασχολούμενοι εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι και άλλοι 150-200 που δούλευαν εποχικά και στις λιμενικές εγκαταστάσεις των Ελευθερών Παγγαίου, απ' όπου γινόταν επί χρόνια η διακίνηση των προϊόντων της εταιρίας στην Αθήνα και στις χώρες του εξωτερικού. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Αμεση η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων

    Η απόφαση για το κλείσιμο εκυοφορείτο από τις αρχες του χρόνου και αυτή ήταν η αιτία που η εργοδοσία υποχρέωσε όλο το προσωπικό να τεθεί σε διαθεσιμότητα τρεις φορές, η τελευταία από τις οποίες λήγει στις 8 Αυγούστου.

    Οι πρόεδροι των εργαζομένων Χρήστος Βασιλειάδης και Γ. Αλεξίου δήλωσαν ότι καταγγέλλουν ως ''παράνομη και αντεργατική την απόφαση αυτή με την οποία ουσιαστικά πετιούνται στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι'', επιρρίπτουν δε ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Η είδηση για το κλείσιμο των εργοστασίων της ''Σόφτεξ'' έπεσε ''σαν κεραυνός εν αιθρία'' και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων, ενώ στάλθηκαν επείγοντα τηλεγραφήματα στους υπουργούς Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και Εργασίας Δημήτριο Ρέππα, με τα οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή τους ώστε να ακυρωθεί η απόφαση κλεισίματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας.

    [09] Στα κίτρινα ο Γεωργάτος

    23/7/2002 9:10:00 πμ

    Παίκτης της ΑΕΚ είναι από χθες το βράδυ ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Ο διεθνής αμυντικός συναντήθηκε με τον "ισχυρό άνδρα" της Ενωσης Μάκη Ψωμιάδη και συμφώνησαν σε τριετή συνεργασία, με προοπτική ανανέωσης του συμβολαίου για ένα ακόμη χρόνο. Σήμερα στις 12:30 θα γίνει η επισημη παρουσίαση του Γεωργάτου στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Γεωργάτος: ''Η ΑΕΚ έχει παρόν και μέλλον''

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο μέχρι πρότινος παίκτης της Ιντερ τόνισε: "Ο κ. Ψωμιάδης μου έδειξε ότι η ΑΕΚ έχει παρόν και μέλλον και αυτό ήταν το κίνητρο για μένα. Πέρασα τα καλύτερα ποδοσφαιρικά μου χρόνια με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και ελπίζω και θα προσπαθήσω να τα ξαναπεράσω. Το κυριότερο είναι να πάει καλά η ΑΕΚ".

    Ο Γρηγόρης Γεωργάτος επεσήμανε ακόμα ότι δεν μίλησε με τον Ολυμπιακό και ότι ήθελε να γυρίσει και να παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, υπογράμμισε όμως: "Η ΑΕΚ με ήθελε πραγματικά και έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ο Ολυμπιακός. Δεν έχω να απαντήσω τίποτα".

    Το ''Νίκος Γκούμας'' στα Ολυμπιακά έργα

    Εν τω μεταξύ, άνοιξε ο δρόμος για την ανακατασκευή του σταδίου "Νίκος Γκούμας", καθώς χθες οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Παπανδρέου και Πολιτισμού κ. Βενιζέλος κατέθεσαν τροπολογία με την οποία εγκρίνονται οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της Νέας Φιλαδέλφειας, παραχωρείται χώρος από το άλσος του Δήμου και παραχωρούνται δωρεάν οι εγκαταστάσεις του σταδίου στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".

    Ετσι λοιπόν η ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων της για ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού σταδίου, αλλά και στην αξιοποίηση της γύρω περιοχής.

    Μάλιστα, τα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το στάδιο να είναι έτοιμο για του Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανότατα όμως, τα έργα να αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Ενωσης στο τσάμπιονς λιγκ, αφού δεν υπάρχει περιθώριο να δηλωθεί νέα έδρα για την ομάδα.

    [10] ''Ναυαγεί'' η μετακίνηση Ολισαντέμπε

    23/7/2002 9:09:00 πμ

    "Ναυαγεί" όπως όλα δείχνουν η μετακίνηση του Εμάνουελ Ολισαντέμπε στη Μπέρμιγχαμ. Ο νεοφώτιστος στην πρέμιερ λιγκ σύλλογος δεν ανακοίνωσε ούτε σήμερα την περιβόητη "ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας" και ο Νιγηριανοπολωνός δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει άλλο. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ολισαντέμπε θα αναχωρήσει αύριο μαζί με τον Αγγελο Φιλιππίδη για την Αυστρία για να ενταχθεί στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού.

    [11] Προπο: Κλειστόν λόγω απεργίας

    23/7/2002 10:36:00 πμ

    Κλειστά θα είναι το Σαββατοκύριακο τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα, λόγω της 48ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι πράκτορες, ζητώντας νέο κανονισμό λειτουργίας για την συνεργασία τους με τον ΟΠΑΠ.

    [12] Χωρίς προβλήματα η προετοιμασία του ''Θρύλου''

    23/7/2002 9:32:00 πμ

    Με μοναδικό απόντα τον τραυματία Κωστούλα, συνεχίζεται η προετοιμασία των πρωταθλητών στη Γερμανία. Κανονικά έλαβαν μέρος στην απογευματινή προπόνηση ο Καστίγιο και ο Ντρασένα, ενώ διάστρεμμα υπέστη ο νεαρός Ανθούλης ο οποίος αποχώρησε. Αύριο θα διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του.

    Οριστικοποιήθηκε το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 20.30, στην Κωνσταντινούπολη. Η αποστολή των "ερυθρολεύκων" θα μεταβεί στην Τουρκία στις 29/7, απευθείας από τη Γερμανία.

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο Χόρχε Μπερμούντες και σήμερα προπονήθηκε με τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού που δεν έχουν ακολουθήσει την αποστολή στο Τέργκενζε.

    Ο Κολομβιανός αμυντικός παραμένει "μετέωρος' αφού το θέμα της μεταγραφής του στην Κρουζ Αζούλ του Μεξικού ή σε κάποιον άλλο σύλλογο δεν δείχνει να "προχωράει".

    Ανακοίνωση γαι το Μιχάλη κρητικόπουλο

    Ο Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού θρηνεί ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη του. Ο χαμός του Μιχάλη Κρητικόπουλου έχει συγκλονίσει την "ερυθρόλευκη" οικογένεια και περισσότερο τους βετεράνους που μοιράστηκαν μαζί του χαρές και λύπες.

    "Η απώλεια του αγαπημένου μας φίλου και συμπαίκτη Μιχάλη Κρητικόπουλου συγκλόνισε την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν λέξεις που να εκφράζουν την θλίψη, την οδύνη και τον πόνο μας. Το γεγονός ότι την ώρα εκείνη ήταν μέσα στο γήπεδο κοντά στο αντίπαλο τέρμα, μαγεύοντας με τις ενέργειές του τους φιλάθλους, φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας που τόσο τίμησε, μας συγκλονίζει. Θα είμαστε μαζί με την οικογένειά του που είναι και δική μας το απόγευμα εκεί στην Καισαριανή που μεγάλωσε μαζί με χιλιάδες κόσμο που τον λάτρεψε με ένα λουλούδι στα χέρια για να τιμήσουμε το φίλο μας, τον συμπαίκτη μας, τον αγαπημένο μας Μιχάλη που είναι στο πάνθεον των θρυλικών μορφών της ιστορίας του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου" τονίζουν σε ανακοινωσή τους οι βετεράνοι παίκτες του Ολυμπιακού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 July 2002 - 8:59:18 UTC