Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Η επόμενη ημέρα'' της ισραηλινής επιδρομής
  • [02] Μιλόσεβιτς: Δεν διέταξα εγώ ''επιχείρηση εκκαθάρισης''
  • [03] Στην αλβανική βουλή το θέμα ιταλοαλβανικού επεισοδίου
  • [04] Σφιγμένος από την προετοιμασία ο Παναθηναϊκος
  • [05] Θετικές εντυπώσεις παρά την ήττα

    [01] ''Η επόμενη ημέρα'' της ισραηλινής επιδρομής

    23/7/2002 11:14:00 μμ

    Έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση μετά τη τελευταία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Σαλάχ Σεχάντα και οκτώ παιδιά.

    ''Λυπηρό σφάλμα'' η απώλεια αμάχων λέει ο Πέρες

    Στην Κοπεγχάγη ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ, αφού υπέβαλε τηλεφωνικώς τα συλλυπητήρια του στον Γιάσερ Αραφάτ, τον κάλεσε εξ' ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχισθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες και να σταματήσουν οι πράξεις αντεκδίκησης, προκειμένου να αποτραπεί ένας νέος φαύλος κύκλος αίματος.

    Σε σχετική ανακοίνωση της δανικής κυβέρνησης--η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου-- τονίζεται ακόμη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε την ανάγκη για την αποστολή Αμερικανών και Ευρωπαίων παρατηρητών επί του πεδίου.

    Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος δήλωσε στον συνομιλητή του ότι ''η απώλεια αμάχων αποτελεί λυπηρό σφάλμα'' και ''εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά την επίθεση'' των Ισραηλινών.

    Αντιδράσεις

    Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν απόψε στη Λωρίδα της Γάζας, διαμαρτυρόμενοι για τη χθεσινή νυχτερινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού, ενώ ο Αριέλ Σαρόν εξέφρασε λύπη για τους θανάτους αμάχων, χαρακτηρίζοντας όμως την επιχείρηση επιτυχημένη.

    Έντονα καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ φέρει και νομικές ευθύνες.

    Τέλος, στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση με συνθήματα κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ''Μπους, Σαρόν δολοφόνοι'', ''Όχι στις σφαγές Παλαιστινίων'', ''Ναι στις κυρώσεις κατά του Ισραήλ'' κλπ.

    Η εκδήλωση στη λεωφόρο των Ηλυσίων, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ειρηνιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η Γαλλο-Εβραϊκή Ενωση για την Ειρήνη

    [02] Μιλόσεβιτς: Δεν διέταξα εγώ ''επιχείρηση εκκαθάρισης''

    23/7/2002 7:58:00 μμ

    Αρνήθηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έμμεσα, σήμερα, ενώπιον του ΔΠΔ της Χάγης ότι διέταξε την οποιαδήποτε ''επιχείρηση εκκαθάρισης'' που είχε ως στόχο την εξαφάνιση των πτωμάτων Αλβανών που σκοτώθηκαν στο Κόσοβο. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας προέβη στις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της κατάθεσης στο ΔΠΔ ενός Σέρβου αστυνομικού, του Ντράγκαν Καρλέουζα.

    Ο Καρλέουζα είπε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι άκουσε τον Ράντε Μάρκοβιτς--πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας-- να λέει ότι ο Μιλόσεβιτς είχε διατάξει μια επιχείρηση εκκαθάρισης των πτωμάτων στο Κόσοβο. "Δεν πιστεύω ότι ο Ράντε Μάρκοβιτς ή ο οποιοσδήποτε άλλος, μπόρεσε να πει κάτι τέτοιο, διότι είναι απολύτως ψευδές", δήλωσε ο Μιλόσεβις ο οποίος εξεταζόταν κατ' αντιπαράσταση με τον μάρτυρα αυτόν.

    Η μαρτυρία του κ. Μάρκοβιτς--ο οποίος παρουσιάστηκε από τον τύπο του Βελιγραδίου ως ένας από τους "μυημένους" που αναμένεται να καταθέσει πολύ σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του Μιλόσεβιτς-- αναμένεται πριν από τις 26 Ιουλίου, ημερομηνία της διακοπής της δίκης για τις θερινές διακοπές.

    Υπενθυμίζουμε ότι ογδόντα έξι πτώματα, από τα οποία τρία ακέφαλα, ανακαλύφθηκαν σε ένα φορτηγό-ψυγείο στον Δούναβη τον Απρίλιο του 1999. Ο υπαστυνόμος Ντράγκαν Καρλέουζα ήταν επικεφαλής της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με τις έρευνες για το μακάβριο αυτό εύρημα με εντολή των νέων σερβικών αρχών που ανέλαβαν την εξουσία μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς.

    Ένας άλλος Σέρβος αστυνομικός ο Μπόσκο Ραντοίκοβιτς, που συμμετείχε στην ανάσυρση του φορτηγού από τα νερά του Δούναβη κατέθεσε επίσης σήμερα στο ΔΠΔ. Δήλωσε μάλιστα ότι έλαβε τη διαταγή από την τοπική αστυνομία να βγάλει τα πτώματα από το φορτηγό και στη συνέχεια να το καταστρέψει. Ο Ραντοίκοβιτς θα καταθέσει αύριο κατ' αντιπαράσταση με τον κ. Μιλόσεβιτς.

    [03] Στην αλβανική βουλή το θέμα ιταλοαλβανικού επεισοδίου

    23/7/2002 11:51:00 μμ

    Η αλβανική Βουλή σε έκτακτη συνεδρίασή της ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης ψήφισμα σε σχέση με το επεισόδιο που σημειώθηκε στις αλβανικές ακτές τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το επεισόδιο συνέβη όταν σκάφος του ιταλικού λιμενικού σώματος και της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, έπεσε πάνω σε ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 32 Αλβανούς λαθρομετανάστες από την Αλβανία προς τις ιταλικές ακτές, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 27 να τραυματισθούν και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στον Αυλώνα.

    Ορισμένοι βουλευτές, κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησαν από την κυβέρνηση και από την ίδια τη Βουλή να επανεξετάσει τη συμφωνία με την Ιταλία για την παρουσία των σωμάτων του ιταλικού λιμενικού που εκτελούν περιπολίες στα αλβανικά χωρικά ύδατα με σκοπό, όπως προβλέπει η συμφωνία, την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και της λαθρομετανάστευσης.

    Μέχρι στιγμή-- όπως ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης-- έχουν συλληφθεί δύο Αλβανοί υπήκοοι ως οργανωτές και συμμετέχοντες στο δίκτυο λαθρομετανάστευσης. Έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα οι Ιταλοί αξιωματικοί του λιμενικού που οδηγούσαν το σκάφος, ενώ τόσο το ταχύπλοο σκάφος των λαθρομεταναστών όσο και το σκάφος του Ιταλικού λιμενικού βρίσκονται σε βάση του αλβανικού λιμενικού σώματος, όπου γίνονται ανακρίσεις για το περιστατικό αυτό από μια μικτή ιταλοαλβανική επιτροπή.

    [04] Σφιγμένος από την προετοιμασία ο Παναθηναϊκος

    23/7/2002 9:48:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 1-0 από την τουρκική Γκαζιαντεπσπόρ σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στην Αυστρία. Ο Φερνάντο Σάντος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη βασική ενδεκάδα τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, όμως οι "πράσινοι" εμφανίστηκαν "σφιγμένοι" από τις προπονήσεις και η τουρκική ομάδα, που έδειξε πιο έτοιμη, πήρε τη νίκη χάρη σε ένα γκολ του Τσοραμάν στο 30'. Ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκίνησε με τους Νικοπολίδη, Σάριτς, Φύσσα, Γκούμα, Κυργιάκο, Μπασινά, Λίνκαρ, Μπόατενγκ, Λυμπερόπουλο, Κόλκα, Κωνσταντίνου ενώ στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Σεϊταρίδης πήρε τη θέση του Σάριτς, ο Πίτσος του Φύσσα, ο Βόκολος του Γκούμα, ο Σαπάνης του Λίνκαρ, ο Κωνσταντινίδης του Λυμπερόπουλου και ο Βαζέχα του Κωνσταντίνου.

    [05] Θετικές εντυπώσεις παρά την ήττα

    23/7/2002 9:37:00 μμ

    Την ήττα με 1-0 γνώρισε ο Ολυμπιακός από το Αμβούργο, στο πρώτο δύσκολο φιλικό του στη φετινή προετοιμασία στην Αυστρία. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, οι "ερυθρόλευκοι" στάθηκαν αρκετά καλά στο γήπεδο, με δεδομένο ότι η γερμανική ομάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωταθλητές αγωνίζονταν από το 41' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κριστιάν Καρεμπέ. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Χάιντζ στο 73', ενώ λίγο νωρίτερα είχε ακυρωθεί γκολ του Τζιοβάνι. Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Ελευθερόπουλος (46' Γεωργίου), Πατσατζόγλου (46' Μαυρογενίδης), Αντζας, Ανατολάκης (46' Αμανατίδης), Βενετίδης, Τζόρτζεβιτς (68΄ Νινιάδης), Ζέτερμπεργκ (46' Ζε Ελίας), Καρεμπέ, Γιαννακόπουλος (60' Κόντης), Αλβες (46' Τζιοβάνι), Αλεξανδρής (46' Χούτος).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 July 2002 - 20:54:58 UTC