Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Κορυδαλλό άλλα τρία μέλη της 17Ν
  • [02] Σημίτης: Σε εγρήγορση για το κυβερνητικό έργο
  • [03] Πελαργός ''μπλόκαρε'' αεροσκάφος της Aegean
  • [04] Βελτιωμένη η υγεία του Σάββα Ξηρού
  • [05] Σε νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [06] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για τον τουρισμό
  • [07] Αρχισε η δίκη του Πάσσαρη στο Βουκουρέστι
  • [08] Εφυγε ο δημοσιογράφος Σταύρος Απέργης
  • [09] Αναδιοργανώνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις
  • [10] Συντριβή αεροσκάφους στη Δανία
  • [11] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για εδαφικό
  • [12] Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο
  • [13] Στη Βουλή το ν/σ για την αγορά πετρελαιοειδών
  • [14] Τέλος στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

    [01] Στον Κορυδαλλό άλλα τρία μέλη της 17Ν

    30/7/2002 11:31:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται από το απόγευμα οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κων/νος Τέλιος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε ψυχιατρική συνδρομή. Ο Πάτροκλος Τσελέντης αμέσως μετά την πεντάωρη ομολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο κρίθηκε προφυλακιστέος. Αύριο απολογείται ο Νίκος Παπαναστασίου, ενώ στον εισαγγελέα διαβιβάστηκε η δικογραφία που περιλαμβάνει την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού. Στο μεταξύ, νέα στοιχεία δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ για τη 17Ν από τις βαλιστικές και γραφολογικές εξετάσεις.

    Αποτελέσματα βαλλιστικών ερευνών

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών σε τέσσερα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα της Πάτμου, καθώς και της γραφολογικής εξέτασης της ιστορικής γραφομηχανής της 17Ν.

    Πρόκειται για ένα πιστόλι, δύο αυτόματα MP5 Α3, τα οποία είχαν κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα και μία καραμπίνα που χρησιμοποιήθηκε σε ληστεία στη Θεσσαλονίκη, με λεία 35 εκατ. δραχμές, όπου οι δράστες τραυμάτισαν και τον υπάλληλο χρηματαποστολής Γεώργιο Σταμάτη. Η γραφομηχανή "Ολύμπια Καρέρα" που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου χρησιμοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από το 1990 μέχρι και το 1997 στη δολοφονία του Κωστή Περαττικού στον Πειραιά.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η πρώτη ιστορική χειροκίνητη γραφομηχανή της οργάνωσης, καθώς και μία από τις δύο σφραγίδες της. Η 17Ν είχε δύο σφραγίδες, μία με το λογότυπο ''ΕΟ 17Ν'', που σημαίνει ''Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη'' και η οποία δεν βρέθηκε και μία μόνο με το αστέρι και το "17Ν". Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί και το πρώτο ιστορικό 45άρι πιστόλι.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, τα όπλα που εντοπίστηκαν στις δύο γιάφκες χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία των Μομφεράτου και Ρουσέτη το 1985 και σε αρκετές ληστείες από το 1991 έως και το 2000.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι βέβαιοι ότι το πιστόλι, τη σφραγίδα και πιθανόν και τη γραφομηχανή, πρόλαβε και πήρε μαζί του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έχει εξαφανιστεί και καταζητείται. Οι Αρχές αναζητούν τόσο τον Κουφοντίνα όσο και τον ''Αρη''. Ο δεύτερος θεωρείται από την αστυνομία από τους βασικούς εκτελεστές της 17 Νοέμβρη.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την εγκληματολογική υπηρεσία και στη διερεύνηση του ηλεκτρονικού αρχείου της οργάνωσης, που αποτελείται από 50 δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίες βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι. Από τα στοιχεία που περιέχονται σε μία από τις δισκέτες, η οποία έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής, προκύπτουν χτυπήματα που ετοίμαζε η οργάνωση, αλλά δεν πραγματοποίησε, την τριετία 1990-1993, στη Θεσσαλονίκη, όταν ήταν σε έξαρση το θέμα των Σκοπίων. Ενας από τους στόχους που φαίνεται από το αρχείο, ήταν και το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, στη δισκέτα υπάρχουν στοιχεία από παρακολουθήσεις και συλλογή λεπτομερών πληροφοριών για χρηματαποστολές νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων οργανισμών, τις οποίες είχαν σκοπό να ληστέψουν τα μέλη της 17Ν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, οι διωκτικές Αρχές αναζητούν δύο άνδρες και μία γυναίκα με τα κωδικά ονόματα ''Σαρδανάπαλος'', ''Αρης'' και ''Αννα'', τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή τους σε εγκληματικές ενέργειες της 17Ν.

    Σύσκεψη εισαγγελέα με εφέτες ανακριτές

    Για την πρόοδο των ερευνών και τους περαιτέρω σχεδιασμούς των διωκτικών αρχών ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και στο σύνολο της ΕΛ.ΑΣ για τις πετυχημένες κινήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟ.ΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά, ζήτησε πανεθνική συναίνεση και υπερκομματική αντίληψη, ώστε η τρομοκράτες να πάρουν μία ξεκάθαρη απάντηση.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, επέκρινε στελέχη της Ν.Δ. που επί χρόνια έκαναν λόγο για σχέσεις του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία. "Τώρα λενε ότι πίσω από τους συλληφθέντες κρύβονται εγκέφαλοι που δε θα συλληφθούν ποτέ", τόνισε ο κ. Χυτήρης.

    "Η Ν.Δ. στηρίζει το έργο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και αναγνωρίζει με ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης τα θετικά αποτελέσματα", αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Δημήτρης Σιούφας.

    Εν τω μεταξύ, η πορεία των ανακρίσεων και γενικώς η όλη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί θα απασχολήσει αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη, με τον εφέτη εισαγγελέα Κυριάκο Καρούτσο και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές κυρίους Ζερβομπεάκο, Μπίρπο και Πετρόπουλο, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις ανακρίσεις για την τρομοκρατία.

    [02] Σημίτης: Σε εγρήγορση για το κυβερνητικό έργο

    30/7/2002 11:41:00 μμ

    Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε απόψε υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο πολιτικός και επικοινωνιακός σχεδιασμός για το προσεχές χρονικό διάστημα και με ορίζοντα τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός σε δείπνο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

    Απόψε ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στους βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής και το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του. Το δείπνο έγινε σε γνωστή ταβέρνα στον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά. Ο πρωθυπουργός έφτασε περίπου στις 10.30 και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα τόσο από τους θαμώνες της ταβέρνας όσο και από τους βουλευτές. Το κλίμα της συνάντησης ήταν ευχάριστο και ο κ. Σημίτης χαιρέτησε έναν-έναν τους βουλευτές ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα και μερικές κουβέντες με τον καθένα. Ανάμεσα στους βουλευτές ήταν και ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Μανώλης Μπεντενιώτης.

    [03] Πελαργός ''μπλόκαρε'' αεροσκάφος της Aegean

    30/7/2002 8:17:00 μμ

    Ενας πελαργός δημιούργησε πρόβλημα το πρωί στις 9.50 σε αεροσκάφος τύπου ''Μπόινγκ 737'', της Aegean Airlines, το οποίο είχε απογειωθεί από το διεθνή αερολιμένα ''Μέγας Αλέξανδρος'' της Καβάλας με προορισμό το Ντίσελντορφ. Συγκεκριμένα, στην αρχική φάση της απογείωσης το πουλί μπήκε στο δεξιό κινητήρα και το αντιλήφθηκε αμέσως ο πιλότος. Χωρίς να θορυβηθεί κανένας από τους 127 επιβάτες και το πλήρωμα, το αεροσκάφος ''πέταξε'' για περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από το αεροδρόμιο και στη συνέχεια επέστρεψε στον αερολιμένα. Αποβιβάστηκαν επιβάτες και προσωπικό και το αεροσκάφος παρέμεινε για έλεγχο από κλιμάκιο τεχνικών επιθεωρητών. Το δρομολόγιο προς Ντίσελντορφ έγινε με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας και με καθυστέρηση μερικών ωρών.

    Τα πουλιά του Νέστου προκαλούν συχνά παρόμοια προβλήματα

    Και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά με πουλιά, καθώς πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καβάλας υπάρχουν οι γνωστοί υγροβιότοποι του Νέστου, στους οποίους ενδημούν εκατοντάδες παρυδάτια και άλλα πουλιά.

    Από την αρχή λειτουργίας του αεροδρομίου τοποθετήθηκαν κανονάκια προπανίου για να διώχνουν τα πουλιά πριν από την απογείωση αεροσκαφών, αλλά τελικά το μέτρο αυτό καταργήθηκε, επειδή προέκυψε πως δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικό.

    [04] Βελτιωμένη η υγεία του Σάββα Ξηρού

    30/7/2002 8:14:00 μμ

    Κλινικά άριστη χαρακτηρίζει τη γενική κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού, ο καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος, σε ιατρικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα. Ο κ. Ρούσσος σημειώνει ότι ο Σάββας Ξηρός, που συνεχίζεται να νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό", δεν παρουσιάζει πυρετό, αλλά η ύπαρξη "δυνητικά κάποιου επικίνδυνου μήκυτα" που προκαλεί λοίμωξη στο ακρωτηριασμένο χέρι του, επιβάλλει τη συνέχιση της αντιβιοτικής θεραπείας, η οποία είναι ενδοφλέβια. Στο ιατρικό σημείωμα του κ. Ρούσσου γίνεται αναλυτική αναφορά στη φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί στον ασθενή και εκτιμάται ότι ο Σάββας Ξηρός θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για τουλάχιστον άλλες δέκα μέρες.

    [05] Σε νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες

    30/7/2002 7:58:00 μμ

    Σε νέες κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, και μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, προσανατολίζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Μάλιστα, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να συγκληθεί στη Λάρισα Πανθεσσαλική συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών προκειμένου να συζητηθούν οι δυσμενείς, όπως διαπιστώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ν. Λάρισας, για τον κλάδο εξελίξεις. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της διαπιστώνει ''καταστροφικό αποτέλεσμα για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο και περίτρανα αποδεδειγμένη κοροϊδία από το υπουργείο Γεωργίας'' και καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να αντισταθούν, απαιτώντας κάλυψη του εισοδήματός τους, αλλά και να αντιδράσουν στα ''επερχόμενα σχέδια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ''. Ηδη, έχουν προγραμματισθεί περιοδείες στα χωριά της Θεσσαλίας προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγροτικού κόσμου για τον Σεπτέμβριο.

    [06] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για τον τουρισμό

    30/7/2002 11:46:00 μμ

    Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημιουργηθεί, με αφορμή την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μετά από σύσκεψη που είχε με τους προέδρους των τουριστικών φορέων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μακρόχρονη ολιγωρία και έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κρίση του τουρισμού, με σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

    "Η καταστροφολογία δεν αποτελεί προσφορά", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας πως η κατάσταση εξελίσσεται ισορροπημένα χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ μικρότερα από αυτά των άλλων μεσογειακών χωρών.

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έκανε λόγο για μία κυβέρνηση αποκομμένη από την πραγματικότητα.

    [07] Αρχισε η δίκη του Πάσσαρη στο Βουκουρέστι

    30/7/2002 9:42:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε σήμερα στο Κακουργιοδικείο του Βουκουρεστίου η δίκη του Κώστα Πάσσαρη. Τουλάχιστον τριάντα αστυνομικοί βρίσκονταν στο κτίριο που έγινε η δίκη του Ελληνα κακοποιού, ενώ πέντε οχήματα της αστυνομίας συνόδευαν το όχημα που τον μετέφερε στο δικαστήριο. Ο Κώστας Πάσσαρης, αρνήθηκε ότι ο υπήρξε ο δράστης της διπλής δολοφονίας και της ένοπλης ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, τη νύχτα της 24ης Νοεμβρίου. Υπέδειξε μάλιστα ως υπεύθυνο των ενεργειών αυτών τον Φλορίν Μελίντε, ο οποίος αναμένεται σύντομα να καταθέσει ενώπιον των δικαστικών αρχών.

    Δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του

    Ο Πάσσαρης υποστήριξε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του στο Βουκουρέστι, δεν εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο ''Le Petit Bijou'', αλλά αντίθετα από ένα ανταλλακτήριο στην πόλη Γαλάτσι της Ρουμανίας. Στη ληστεία αυτή, σύμφωνα με τον Πάσσαρη, συμμετείχε ο Μελίντε, ο οποίος δεν έχει φυλακιστεί και στη συνέχεια μοιράστηκαν τη λεία.

    Στις έρευνες που είχε διεξάγει τον περασμένο Νοέμβριο η ρουμανική αστυνομία δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή Πάσσαρη στη ληστεία στην πόλη Γαλάτσι, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών.

    Αναφερόμενος στην κατάθεση της Μιοάρα Μπαντίλα, η οποία παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στην ένοπλη ληστεία στο Βουκουρέστι, ο Πάσσαρης επισήμανε ότι ομολόγησε τη συμμετοχή της σε μια προσπάθεια να απαλύνει τη θέση της και να κερδίσει την εύνοια των δικαστών, αφού κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

    [08] Εφυγε ο δημοσιογράφος Σταύρος Απέργης

    30/7/2002 8:54:00 μμ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 63 χρονών ο δημοσιογράφος Σταύρος Απέργης. Αρχισε τη σταδιοδρομία του το 1960 από τη "Δημοκρατική Αλλαγή" και εργάστηκε στην ΕΡΤ, την "Αθηναϊκή", την "Απογευματινή" και τέλος στην "Ελευθεροτυπία", όπου για πολλά χρόνια ήταν διευθυντής σύνταξης. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 4 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο.

    [09] Αναδιοργανώνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις

    30/7/2002 8:06:00 μμ

    Μονάδες των Τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στο Λήμνο. Στην ομιλία του ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων αιχμή της οποίας είναι η διακλαδικότητα. Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο, ώστε από τη θητεία-αγγαρεία να περάσουμε στην παραγωγική θητεία γέφυρα με την αγορά εργασίας, όπως είπε. Στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος ο οπλίτης ένα μήνα πριν από την απόλυσή του και ανάλογα με την εξειδίκευσή του, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και άλλους συναρμόδιους φορείς θα έρχεται σε επαφή με ενδιαφερόμενους εργοδότες, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η επαγγελματική του αποκατάσταση.

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους στρατιώτες

    Υπενθυμίζεται ότι από 7/1/2003 η θητεία θα διαμορφωθεί στους 12, 14 και 15 μήνες αντιστοίχως για το Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

    Χθες το βράδυ ο κ. Αποστολίδης παρακολούθησε τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, Ελένης Τσαλιγοπούλου και Γιώργου Ανδρέου, στο κατάμεστο προαύλιο του Γυμνασίου της Μύρινας. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ''Με όπλο τον Πολιτισμό''.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν στις 21 και 24 Αυγούστου στην Κοζάνη και τη Λέσβο με τις θεατρικές παραστάσεις με το έργο ''Σιδεράδες''.

    [10] Συντριβή αεροσκάφους στη Δανία

    30/7/2002 10:45:00 μμ

    Τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν το μικρό τουριστικό αεροσκάφος τύπου "Τσέσνα", στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη μόλις άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης στο νησάκι Μόρς στο δυτικό τμήμα της Δανίας, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Στην αρχή ο πιλότος αποφάσισε λόγω των ισχυρών αντίθετων ανέμων να μην προχωρήσει στην προσγείωση, αλλά στη συνέχεια λόγω και της ταχύτητας που είχε αναπτύξει αποφάσισε να προσγειώσει το "Τσέσνα", με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε συστάδα δέντρων και στη συνέχεια να πιάσει φωτιά. Σκοτώθηκαν ο πιλότος και οι τρεις επιβαίνοντες σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει τα στοιχεία και τις εθνικότητες των επιβατών, ούτε τον τόπο απογείωσής του.

    [11] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για εδαφικό

    30/7/2002 8:37:00 μμ

    Το εδαφικό και το θέμα των αγνοουμένων συζήτησαν οι κύριοι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς στη σημερινή τους συνάντηση, κατά την οποία ο τουρκοκύπριος ηγέτης παρέθεσε τις απόψεις του. Οπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, την Παρασκευή οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν και πάλι την Παρασκευή το πρωί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών". Στις συνομιλίες για το κυπριακό, που πραγματοποιούνται παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, παρευρίσκονταν από ελληνοκυπριακής πλευράς ο κ. Παπαπέτρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος. Στη συνάντηση για τους αγνοουμένους, που έγινε στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, συμμετείχε και ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος.

    [12] Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο

    30/7/2002 8:24:00 μμ

    Ο καύσωνας, που πλήττει για δεύτερη ημέρα την Κύπρο, οφείλεται σε θερμή αέρια μάζα που επηρεάζει το νησί. Στη Λευκωσία η θερμοκρασία έφθασε σήμερα στους 42 βαθμούς, στη Λάρνακα στους 39, στη Λεμεσό στους 38 και στην Πάφο στους 34. Σε δηλώσεις ο προϊστάμενος προγνώσεων καιρού Λοϊζος Στεφάνου, ανέφερε ότι ίσως αύριο παρατηρηθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά ένα ή δύο βαθμούς, ενώ περαιτέρω πτώση αναμένεται να σημειωθεί από την Πέμπτη. Το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε, αναμένεται ότι η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 37 με 38 βαθμούς που θεωρείται φυσιολογική για την εποχή.

    Λόγω μεταφοράς αέριας μάζας από το εσωτερικό στα παράλια

    Οπως εξήγησε ο κ. Λοϊζου οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στη διάρκεια της νύχτας στις παράλιες περιοχές, οφείλονται στη μεταφορά αέριας μάζας από το εσωτερικό στα παράλια λόγω των βορειοδυτικών ανέμων. Το υπουργείο Εργασίας προειδοποίησε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας σε ηλιακή ακτινοβολία από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.

    Το πρώτο, ίσως, θύμα του καύσωνα σημειώθηκε σήμερα στην Κύπρο. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μεταφέρθηκε γυναίκα 72 ετών με συμπτώματα θερμοπληξίας. Η γυναίκα ήταν τρόφιμος στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας Λευκάρων και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρνακας με πυρετό πέραν των 40 βαθμών. Η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

    [13] Στη Βουλή το ν/σ για την αγορά πετρελαιοειδών

    30/7/2002 9:34:00 μμ

    Νέα δεδομένα δημιουργεί το νομοσχέδιο για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών, το οποίο κατατέθηκε απόψε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις νοθείας και λαθρεμπορίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα πρατήρια των υγρών καυσίμων να έχουν πρόσβαση στα διυλιστήρια, εφ' όσον έχουν συστήσει συνεταιρισμό ή κοινοπραξία, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να εισάγουν έτοιμα προϊόντα από άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ο στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά των πετρελαιοειδών, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές για τον πολίτη.

    [14] Τέλος στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

    30/7/2002 9:13:00 μμ

    Υπεγράφη η υπουργική απόφαση που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Η διάταξη που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστών τμημάτων για μη καπνιστές σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού χώρου σε εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 July 2002 - 20:55:11 UTC