Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροχαία παράβαση μοιραία για οδηγό ταξί
  • [02] Θεσ/κη: τοξικομανής ετών εννέα
  • [03] Νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [04] Κοινές δράσεις Ισπανίας-Γαλλίας κατά ΕΤΑ
  • [05] Βρετανία: Αυγά κατά της βασίλισσας
  • [06] Κολύμβηση:Ελληνικές προκρίσεις σε τελικούς
  • [07] ''Ορεινός Αύγουστος'' στην Αρτα

    [01] Τροχαία παράβαση μοιραία για οδηγό ταξί

    1/8/2002 11:25:00 μμ

    Δίχως προβλήματα γίνονται πλέον οι μετακινήσεις με ταξί από και προς το αεροδρόμιο. Από τις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης και για περίπου πέντε ώρες οι ιδιοκτήτες ταξί δεν εκτελούσαν δρομολόγια, διαμαρτυρόμενοι για τους αυστηρούς ελέγχους της Τροχαίας στο αεροδρόμιο, που ευθύνονται, όπως υποστηρίζουν, για το θάνατο συναδέλφου τους το πρωί. Συγκεκριμένα, ο συνάδελφός τους Ναπολέων Μητροπάνος, από το ταξί του οποίου αφαιρέθηκαν οι πινακίδες με την κατηγορία ότι εισέπραξε από πελάτη 4 ευρώ πάνω από την κανονική μίσθωση, έχασε τη ζωή του μέσα στα γραφεία του "Ραδιοταξί Κηφισιά", όπου μετέβη μετά το περιστατικό. Οι ιδιοκτήτες ταξί, θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε πραγματοποιείται η κηδεία του συναδέλφου τους.

    [02] Θεσ/κη: τοξικομανής ετών εννέα

    1/8/2002 9:28:00 μμ

    Μια τραγική ιστορία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας στη Θεσσαλονίκη, όταν εννιάχρονο αγόρι επισκέφτηκε την ιατροδικαστική υπηρεσία και δήλωσε ότι έχει μπλέξει στα δίχτυα των ναρκωτικών. Ο μικρός σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα, ο οποίος τον εξέτασε, υποστήριξε ότι από τα 6 του χρόνια κάνει χρήση χασίς, ενώ είπε ότι εδώ και ένα χρόνο είναι χρήστης ηρωίνης. Ο κ. Τσούγκας, επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τα λεγόμενα του 9χρονου, καθώς, όπως είπε, ο μικρός παρουσιάζει όλα εκείνα τα συμπτώματα των χρόνιων χρηστών. Ο εννιαχρονος, που ζει με την οικογένειά του στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στην παιδοψυχολογική πτέρυγα του ''Ιπποκράτειου'' νοσοκομείου.

    [03] Νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη

    1/8/2002 11:16:00 μμ

    Δυο άνθρωποι πέθαναν στη Γερμανία και την Πολωνία εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που έπληξαν τμήματα της Ευρώπης μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Υπό παρόμοιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις άνθρωποι στη Ρουμανία, ενώ υπέστησαν ζημιές καλλιέργειες και εκατοντάδες σπίτια σε 19 περιοχές της ανατολικής και κεντρικής χώρας, αυτή την εβδομάδα. Στο Πλοέστι, πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, βόρεια της ρουμανικής πρωτεύουσας, έσπασε ένας αγωγός πετρελαίου και οκτώ τόνοι αργού πετρελαίου επεσαν σε ποταμό με αποτέλεσμα να μολλυνθούν τα νερά του. Το ύψος των ζημιών δεν εχει μέχρι στιγμής εκτιμηθεί απο τις αρχές.

    Οι πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα χάος στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία με το Αμβούργο και τα κρατίδια της Σαξονίας, της Σαξονίας-Ανχαλτ και του Βραδεμβούργου να έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Τις καταιγίδες ακολούθησε σοβαρή κακοκαιρία στη διάρκεια της νύχτας στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Πολωνίας.

    Στη νότια Γερμανία, ένας πυροσβέστης πέθανε από καρδιακή προσβολή καθώς γέμιζε σάκκους με άμμο για την αντιμετώπιση της πλημμύρας στην πόλη του Ρότενμπουργκ, 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στουτγάρδης.

    Στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, μια γυναίκα σκοτώθηκε από την πτώση δέντρου εξαιτίας των, όπως περιέγραψε υπεύθυνος της πόλης, κακών καιρικών συνθηκών που έμοιαζαν με μουσώνα.

    Αλλά και η νοτιοανατολική Ισπανία επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και προβλήματα στις οδικές μεταφορές. Η πυροσβεστική υπηρεσία διέσωσε 75 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα ή τα σπίτια τους. Η Βαρκελώνη επλήγη σοβαρά από τις βροχοπτώσεις και δεκάδες επίτια της πόλης έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    [04] Κοινές δράσεις Ισπανίας-Γαλλίας κατά ΕΤΑ

    1/8/2002 8:42:00 μμ

    Η Ισπανία και η Γαλλία συμφώνησαν σήμερα να ανοίξουν τον Οκτώβριο από έναν κοινό αστυνομικό σταθμό στις δύο πλευρές των συνόρων τους και να έχουν κοινές αστυνομικές περιπολίες και ανακριτικές μονάδες, με πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της ένοπλης βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Οι κοινές αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν κυρίως στόχο τον εντοπισμό τρομοκρατών, αλλά και άλλων εγκληματιών, όπως λαθρεμπόρων ναρκωτικών, υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος ή υπόπτων για την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών.

    Δυο συλλήψεις οι πρώτοι ''καρποί'' της συνεργασίες

    Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Ασέμπες και ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσαν το σχέδιο αυτό σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Μαδρίτη.

    Ο Ασέμπες εξήρε την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας των δύο χωρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη σήμερα δύο υπόπτων για συμμετοχή στη βασκική αυτονομιστική οργάνωσης ΕΤΑ σε κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν στη νότια Γαλλία κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.

    Οι δύο συλληφθέντες καταζητούνταν για πολλές επιθέσεις, κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί μία γυναίκα και δύο αστυνομικοί στην ανατολική και βόρεια Ισπανία στα μέσα της δεκαετίας του '90.

    Ο Σαρκοζί έδωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση της Γαλλίας για συνεργασία με την Ισπανία στον αγώνα κατά της βασκικής και ισλαμικής τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις των κυβερνήσεων του Παρισιού και της Μαδρίτης πάνω στο ζήτημα αυτό ''απολύτως ταυτόσημες''.

    Ο Σαρκοζί συζήτησε επίσης για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ σε ατμόσφαιρα που χαρακτηρίστηκε ''πολύ ζεστή''.

    [05] Βρετανία: Αυγά κατά της βασίλισσας

    1/8/2002 6:32:00 μμ

    Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα στο Νότινγχαμ, μετά από επίθεση με αυγά που δέχθηκε η πολυτελής λιμουζίνα στην οποία επέβαιναν η βασίλισσα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.

    Το επεισόδιο έγινε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της βασίλισσας με την ευκαιρία του Χρυσού Ιωβηλαίου.

    Συγκεκριμένα δύο αυγά εκτοξεύθηκαν εναντίον της βασιλικής Ρολς-Ρόις και έπεσαν πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν φάνηκαν ενοχλημένοι από το επεισόδιο.

    Νωρίτερα η βασίλισσα είχε βγάλει τα παπούτσια της για να μπει σε τέμενος στη βόρεια Αγγλία, πράγμα που έκανε για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια που βρίσκεται στο θρόνο. ''Προς τα πού πέφτει η Μέκκα'', ρώτησε η βασίλισσα όταν μπήκε στο Ισλαμικό Κέντρο Σκάνθορπ.

    Το τέμενος αυτό είχε γίνει στόχος αντι-μουσουλμανικών επιθέσεων μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Αγνωστοι είχαν σπάσει τα τζάμια του τεμένους και έγραψαν στους τείχους συνθήματα όπως ''Σκοτώστε τους Μουσουλμάνους''. ''Είμαστε Βρετανοί Μουσουλμάνοι και εκείνη είναι η βασίλισσά μας'', δήλωσε ο Τζαουέιντ Ισχάκ, ο οποίος είχε προσκαλέσει την βασίλισσα Ελισάβετ να επισκεφθεί το συγκεκριμένο τέμενος.

    [06] Κολύμβηση:Ελληνικές προκρίσεις σε τελικούς

    1/8/2002 11:37:00 μμ

    Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση για τον Θανάση Οικονόμου, που κατέρριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. ελεύθερο και προκρίθηκε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Ο 23χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού κατέλαβε την 7η θέση μετά τη διεξαγωγή των ημιτελικών σειρών με επίδοση 1:49.24, καταρρίπτοντας το 1:49.91 που ήταν το παλιό ρεκόρ. Αντίθετα, ο Νίκος Ξυλούρης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό αφού κατέλαβε τη 13η θέση με 1:50.75. Την πρόκριση για τον τελικό εξασφάλισε η Σωτηρία Κουτσοπέτρου στις καταδύσεις από βατήρα 3 μέτρων, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης του Βερολίνου. Η Κουτσοπέτρου κατέλαβε την 8η θέση στο σημερινό προκριματικό με 284,01 βαθμούς. Αντίθετα, η Ελένη Χατζηδημητρίου αποκλείστηκε καθώς κατετάγη 11η με 216,27β.

    Στο μεταξύ, η κυριαρχία της Γερμανίας στα μετάλλια, συνεχίσθηκε και στην τέταρτη ημέρα των αγώνων κολύμβησης (ογδοη συνολικά), του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βερολίνου.

    Η Γιάνα Χένκε κατέκτησε την πρώτη θέση στα 800μ. ελεύθερο με χρόνο 8:23.83, αφήνοντας πίσω της την Ρίζτον (Ουγγαρία) με 8:28.06 και την Γερμανίδα Στόκμπαουερ με 8:30.97.

    Στα 200μ. πεταλούδα ανδρών, ο Γάλλος Φρανκ Εσποζιτό κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με ρεκόρ αγώνων 1:55.18, ενώ στα 200μ. πρόσθιο θριάμβευσε ο Ιταλός Νταβίντε Ρουμόλο με 2:11.37, επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ αγώνων.

    Το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο κατέκτησε ο Γερμανός Τόμας Ρούπρατ με 25.05, ενώ στα 200μ. μικτή ατομική γυναικών, νικήτρια ήταν η Ουκρανή Γιάνα Κλότσκοβα με 2:11.59 (ρεκόρ αγώνων).

    Αύριο, στην πισίνα πέφτουν οι εξής Ελληνες αθλητές: Γιάννης Κοκκώδης (200μ. ύπτιο), Απόστολος Τσαγκαράκης (100μ. πεταλούδα), Βασιλική Αγγελοπούλου (200μ. πρόσθιο), Ζωή Δημοσχάκη και Ευαγγελία Τσάγκα (200μ. ελεύθερο).

    [07] ''Ορεινός Αύγουστος'' στην Αρτα

    1/8/2002 9:45:00 μμ

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος ο ''Ορεινός Αύγουστος'' στο δήμο Τετραφυλίας Αρτας, περιλαμβάνει ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 2 Αυγούστου και θα διαρκέσουν δέκα μέρες με τη συμμετοχή του κ. Μισέλ Ροκάρ, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, προέδρου σήμερα της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος τη δεύτερη μέρα (Σάββατο 3 Αυγούστου) θα μιλήσει με θέμα ''Ευρώπη, περιβάλλον και πολιτισμός''. Εκτός του κ. Ροκάρ θα πάρουν επίσης μέρος οι υπουργοί Χρήστος Βερελής (Μεταφορών και Επικοινωνιών), Ευάγγελος Βενιζέλος (Πολιτισμού), Γεώργιος Δρυς (Γεωργίας), καθώς ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας (Οικονομίας και Οικονομικών) και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Δημητρακόπουλος, Λουτσιάνο Κάβερι, Γιάννης Σακελλαρίου.

    Τόσο οι κκ Βερελής, Δρυς και Πάχτας όσο και οι έξι ευρωβουλευτές θα είναι παρόντες στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων που ανοίγουν με συνδιάσκεψη που ως θέμα έχει ''Το μέλλον της υπαίθρου στην Ευρώπη του 21ου αιώνα'' και μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Euromontana θα είναι οι ομιλητές.

    Την πρώτη μέρα (Παρασκευή), που θα προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παρουσιαστούν στη συνδιάσκεψη βίντεο-μηνύματα των κ. Πατ Κοξ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μισέλ Μπαρνιέ επιτρόπου, υπεύθυνου για τις περιφερειακές πολιτικές της ΕΕ και Φρανς Φίσλερ, επιτρόπου, υπεύθυνου για τη Γεωργία. Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας και τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Τάσος Μπιρσίμ.

    Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 2 Αυγούστου) περιλαμβάνει εξίσου σημαίνοντα πρόσωπα του δημόσιου βίου που θα κληθούν να τοποθετηθούν στην ανάπτυξη του θέματος ''Ευρώπη, Περιβάλλον, Πολιτισμός''. Ομιλητές θα είναι οι κ. Ροκάρ, Βενιζέλος, Γ. Σακκελίων (ΓΓ Νέας Γενιάς), Π. Κουπέγκος, (πολιτικός σύμβουλος του ΕΣΚ), ενώ βίντεο-μηνύματα θα απευθύνουν οι επίτροποι Πολιτισμού κ. Βίβιαν Ρέντιγκ και Περιβάλλοντος κ. Μαργκότ Βάλστρομ. Θα ακολουθήσει μουσικό πολυθέαμα που περιλαμβάνει χορόδραμα ελληνικού μπαλέτου και συναυλία με τους Λάκη Χαλκιά, Αννα Μαρία Κάλφα, Γιώργο Δενέζη, Mode Plagal. Το υποσχόμενο υπερθέαμα θα προβάλλεται σε υδρο-γιγαντοοθόνη μέσα στον Αχελώο ποταμό. Συντονιστής και στη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα είναι ο Προκόπης Δούκας και σκηνοθέτης ο Τ. Μπιρσίμ.

    Το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να προσελκύσουν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή 4 Αυγούστου ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση ''Ο Ματωμένος Γάμος'' του Φρειδερίκο Γρ. Λόρκα, απο το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 August 2002 - 20:55:43 UTC