Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπέης στο πλευρό του Παπουτσή
  • [02] Κακλαμάνης-Σηφουνάκης στη Λήμνο
  • [03] Σεισμός ανησύχησε την Κεφαλλονιά
  • [04] Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο
  • [05] Επίσκεψη Ανωμερίτη σε Χίο-Οινούσες
  • [06] Πρόστιμα ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς
  • [07] Η Τουρκία καταργεί την θανατική ποινή
  • [08] Σε τέσσερις φάσεις οι εκλογές στο Κασμίρ
  • [09] Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις στα χέρια του Μπους
  • [10] Συμφωνία εξαγοράς ποσοστού της Τρ. Αττικής
  • [11] Πόρισμα για μισθολόγιο δημοσίων
  • [12] Τέλος στην επικύρωση αντιγράφων φορολογικών δηλώσεων
  • [13] Ανανέωσε με Ολυμπιακό ο Αντζας
  • [14] Στον Αρη ο Ζίζι Ρόμπερτς
  • [15] Κλοπή μαρμάρινης κεφαλής από το Βρετανικό Μουσείο

    [01] Ο Μπέης στο πλευρό του Παπουτσή

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/8/2002 1:34:00 μμ

    Τη στήριξη της υποψηφιότητας του Χρήστου Παπουτσή για τις εκλογές του Δήμου Αθηναίων παρείχε ο Δημήτρης Μπέης μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον υποψήφιο δήμαρχο της παράταξης "Αθήνα Όμορφη Πόλη". "Η στήριξη κατέστη επιτακτική μπροστά στον κίνδυνο της συντηρητικής οπισθοδρόμησης", τόνισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Δημήτρης Μπέης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές η αυτόνομη κάθοδος της παράταξης του "Κίνημα για την Αθήνα" έλαβε το 13% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων της Αθήνας.

    "Στηρίζουμε ένα νέο, άφθαρτο πολίτη της προοδευτικής παράταξης, στρατευόμενοι σε κοινό αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας και το θεσμό της αναπτυξιακής αυτοδιοίκησης", υπογράμμισε στη δήλωση του ο Δημήτρης Μπέης ενώ ο Χρήστος Παπουτσής σημείωσε ότι σήμερα τελειώνει ο διχασμός της παράταξης στην Αθήνα.

    "Η πόλη μας", συμπλήρωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, "έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, αφού η Αθήνα πρέπει να πάψει να αποτελεί τον δοκιμαστικό σωλήνα για πειράματα που δεν την αφορούν".

    [02] Κακλαμάνης-Σηφουνάκης στη Λήμνο

    2/8/2002 12:31:00 μμ

    Στη Λήμνο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη. Κατά την παραμονή του στο νησί, ο υπουργός Αιγαίου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων για θέματα που απασχολούν την Λήμνο ενώ θα περιοδεύσει και σε περιοχές του νησιού. Ο υπουργός Αιγαίου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λήμνο θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού ενώ την Κυριακή θα ξεναγήσει τον κ. Κακλαμάνη στον προϊστορικό οικισμό της Πολιόχνης.

    [03] Σεισμός ανησύχησε την Κεφαλλονιά

    2/8/2002 5:00:00 μμ

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Κεφαλλονιά δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

    Σύμφωνα με σεισμολόγους, για τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    [04] Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/8/2002 1:51:00 μμ

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν από το Σεπτέμβριο οι αγρότες της Θεσσαλίας για τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΕΑΣ Λάρισας για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Οι αγρότες στο νομό Λάρισας μέσα στον Αύγουστο θα προχωρήσουν σε επαρχιακές συσκέψεις και στη συνέχεια θα οριστικοποιήσουν τα χρονικά περιθώρια που θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη στα Φάρσαλα και θα ακολουθήσουν συσκέψεις σε Τύρναβο και η Αγιά.

    [05] Επίσκεψη Ανωμερίτη σε Χίο-Οινούσες

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/8/2002 12:27:00 μμ

    Την Χίο και τις Οινούσσες επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης. Ο υπουργός θα επισκεφθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Νομάρχη Χίου και τον Δήμαρχο της πόλης. Τέλος ο κ. Ανωμερίτης θα συναντηθεί με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Αύριο Σάββατο, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πριν την αναχώρησή του για τις Οινούσσες θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στο ξενοδοχείο ''Χανδρής'', ενώ μετά την άφιξή του στις Οινούσσες θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το Λιμενικό Σταθμό και το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών.

    [06] Πρόστιμα ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/8/2002 12:21:00 μμ

    Χρηματικά πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς Star Channel και Alter επέβαλε με χθεσινή του απόφασή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, επιβάλλει στα δύο κανάλια τη μετάδοση περίληψης του αιτιολογικού και του διατακτικού της απόφασής του. Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 200.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel για την εκπομπή Star magazino (της 18ης Ιουνίου). Στον τηλεοπτικό σταθμό Alter επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ, για την εκπομπή «Γυάλινος τοίχος» (της 18ης και 19ης Ιουνίου). Παράλληλα, το ΕΣΡ αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του τοπικού ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Hot FM 90,5.

    [07] Η Τουρκία καταργεί την θανατική ποινή

    2/8/2002 4:53:00 μμ

    Υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, σε περίοδο ειρήνης, ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της Τουρκίας κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς την ικανοποίηση της φιλοδοξίας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι η τελική ψηφοφορία πάνω σε μία ευρύτερη δέσμη νομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και η παραπάνω ρύθμιση, καθώς στο τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίζεται ξεχωριστά κάθε ένα μέτρο και στο τέλος ακολουθεί ψηφοφορία επί της συνολικής δέσμης. Υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής ψήφισαν 256 και κατά 162 βουλευτές, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

    [08] Σε τέσσερις φάσεις οι εκλογές στο Κασμίρ

    2/8/2002 12:44:00 μμ

    Η Ινδία προχωρά στη διεξαγωγή εκλογών σε τέσσερις φάσεις στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, αρχής γενομένης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Τζ.Μ.Λίνγκντοχ. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Νέο Δελχί ότι οι εκλογές του κρατιδίου θα διεξαχθούν σε διάφορες περιοχές στις 16 και 24 Σεπτεμβρίου και την 1 και 8 Οκτωβρίου.

    Η Ινδία θεωρεί τις συγκεκριμένες εκλογές ως βασικό μέσο νομιμοποίησης της στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ που αποτελεί την καρδιά του προβλήματος της αντιπαράθεσης της με το γειτονικό Πακιστάν.

    Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 12 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο αυτονομιστής ηγέτης του Κασμίρ Σαμπίρ Σαχ αρνήθηκε για άλλη μια φορά να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    [09] Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις στα χέρια του Μπους

    Πηγή: ΑΠΕ 2/8/2002 12:43:00 μμ

    Η αμερικανική Γερουσία χάρισε σήμερα τη μεγαλύτερη νομοθετική νίκη της χρονιάς στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους αποδίδοντας εκ νέου στο Λευκό Οίκο το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης των νέων εμπορικών συμφωνιών, για πρώτη φορά από το 1994, που οι σχετικές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν επί προεδρίας Κλίντον. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις αρχές της εμπορικής προώθησης λίγες μέρες μετά την οριακή του έγκριση με ψήφους 215 υπέρ και 212 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Το νομοσχέδιο τώρα θα αποσταλεί στον πρόεδρο Μπους ο οποίος αναμένεται ότι θα το υπογράψει αμέσως για να έχει νομική ισχύ. Ο Μπους είχε ασκήσει πιέσεις για να αναλάβει ο Λευκός Οίκος τη διαδικασία των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

    Το νομοσχέδιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη φιλόδοξη εμπορική ατζέντα του Μπους, ο οποίος οραματίζεται την επίτευξη πολυάριθμων διμερών, περιφερειακών, και διεθνών εμπορικών συμφωνιών μέχρι το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2005.

    [10] Συμφωνία εξαγοράς ποσοστού της Τρ. Αττικής

    2/8/2002 6:30:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του 17,2% της Τράπεζας Αττικής από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η μεταβίβαση αφορά 7.154.736 μετοχές και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη δυνατή μετά τη βελτιωμένη προσφορά που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε 5,64 ευρώ/μετοχή από 5,3 ευρώ/μετοχή που ήταν η προηγούμενη. Το τίμημα της εξαγοράς είναι περίπου 40,3 εκατ. ευρώ συνολικά.

    Η πολιτική του υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε ο υπουργός Χ.Βερελής, για μετατροπή σταδιακά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από δημόσια υπηρεσία σε μια σύγχρονη τράπεζα της γειτονιάς, υλοποιείται σταθερά.

    Ηδη έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς το σχέδιο νόμου για μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ανώνυμη εταιρία.

    [11] Πόρισμα για μισθολόγιο δημοσίων

    2/8/2002 1:38:00 μμ

    Τρία διαφορετικά σενάρια μισθολογικής εξέλιξης προτείνει το πόρισμα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που παρέδωσε χθες στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής καθηγητής Αλέξανδρος Κιντής. Το πόρισμα αποτέλεσε τη βάση της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ με μέλη της κυβέρνησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μετά το πέρας της πρώτης φάσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση του πορίσματος της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο, παρά τη διαφωνία του για το προτεινόμενο σενάριο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η θέση της κυβέρνησης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα καθοριστεί αφού μελετηθεί το πόρισμα της επιτροπής Κιντή και εκτιμηθούν τα περιθώρια του προγράμματος σύγκλισης και του προϋπολογισμού του 2003.

    Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, αμέσως αφού διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της ΑΔΕΔΥ και της κυβέρνησης.

    [12] Τέλος στην επικύρωση αντιγράφων φορολογικών δηλώσεων

    2/8/2002 12:12:00 μμ

    Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από την υποχρέωση να προσέρχονται στις Εφορίες για να επικυρώνουν ακριβή αντίγραφα των φορολογικών τους δηλώσεων. Με την απόφαση αυτή, αντικαθίστανται οι επισκέψεις στις ΔΟΥ με το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης που έχει ο φορολογούμενος στα χέρια του, από την ώρα της κατάθεσης μαζί με απλή υπεύθυνη δήλωση που θα βεβαιώνει ότι τα στοιχεία του αντιγράφου είναι ακριβή.

    Το μέτρο ισχύει για όλες τις περιπτώσεις κατάθεσης της δήλωσης είτε αυτοπροσώπως, είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά.

    Η νομιμοποίηση του αντίγραφου της φορολογικής δήλωσης από τον ίδιο τον φορολογούμενο, συμβάλλει στην προσπάθεια του υπουργείου να εντοπίσει και να καταργήσει τις αιτίες ταλαιπωρίας του πολίτη, δηλώνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης

    [13] Ανανέωσε με Ολυμπιακό ο Αντζας

    2/8/2002 6:57:00 μμ

    "Αγκυρα στο λιμάνι" έριξε ο Παρασκευάς Αντζας. Ο 26χρονος αμυντικός, ανανέωσε σήμερα τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό για τέσσερα ακόμη χρόνια (2+2), χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Ο Αντζας που ξεκίνησε την καριέρα του στη Δόξα Δράμας, αγωνίζεται στον Ολυμπιακό από την περίοδο 1998-99, οπότε και "μετακόμιε" από τη Ξάνθη. Στο μεταξύ, το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μπέτις θα γίνει την προσεχή Δευτέρα (21.00) στο γήπεδο του Ακράτητου.

    [14] Στον Αρη ο Ζίζι Ρόμπερτς

    2/8/2002 6:54:00 μμ

    Tον Λιβεριανό πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Ζίζι Ρόμπερτς, έκλεισε για τα επόμενα δύο χρόνια ο Αρης, ο οποίος συμφώνησε σε όλα με την ομάδα και σήμερα αναμένεται να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Μεταξύ των επόμενων στόχων είναι ο Μαροκινός παίκτης της Γαλλικής Λιλ, Σελαχεντίν Μπασίρ. Ακόμα στα υπόψην των "κιτρίνων" είναι και ο Βραζιλιάνος αλλά με διαβατήριο της ΠΓΔΜ, Γέζους Μπράγκα της Βαρντάρ Σκοπίων, ο οποίος σύμφωνα με δική του επιθυμία και πρωτοβουλία θα επιδιώξει την αποδέσμευση του από το ρόστερ της ομάδας των Σκοπίων για να ενταχθεί στον Αρη.

    [15] Κλοπή μαρμάρινης κεφαλής από το Βρετανικό Μουσείο

    2/8/2002 12:06:00 μμ

    Μαρμάρινη κεφαλή, ηλικίας 2500 ετών, εκλάπη χθες από την αίθουσα Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για την δεύτερη κλοπή Ελληνικών Αρχαιοτήτων σε λιγότερο από δύο χρόνια από το συγκεκριμένο μουσείο. Την ώρα της κλοπής δεν υπήρχε φύλακας, όπως ομολογεί η Διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τον νέο Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, κ. Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ζητά ενημέρωση για την κλοπή της μικρής αρχαϊκής κεφαλής, δεδομένου του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχει η Ελλάδα για τις ελληνικές αρχαιότητες, όπου και αν βρίσκονται.

    Δυσβάσταχτα τα οικονομικά προβλήματα του Μουσείου

    Με τίτλο ''Ξεχάστε τον Λόρδο Έλγιν: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αντιμετωπίζει μεγαλύτερα βάσανα'', η Wall Street Journal αναφέρεται στη δυσχερή από οικονομικής κυρίως πλευράς κατάσταση που θα βρει μπροστά του ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ, o οποίος εγκαταλείπει τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου για να αναλάβει το, τελικά κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτο, ποστό του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ''η συνεχιζόμενη διαμάχη για το αν θα επιστρέψουν στα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ωχριά μπροστά στα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο, ειδικότερα ένα έλλειμμα 5 εκατ. δολαρίων ύστερα από μια ανεπιτυχή προσπάθεια επέκτασης των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων του με την δημιουργία νέων εκθεσιακών χώρων, που ωστόσο δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το κοινό σε ικανοποιητικό βαθμό".

    Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Έρικ Γκίμπσον, επικεφαλής του πολιτιστικού ρεπορτάζ της ''Wall Street Journal'', καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι τα μουσεία των ΗΠΑ, που κατέχονται κι αυτά από την ''μανία'' επέκτασης των χωρών και δραστηριοτήτων τους - όπως λ.χ. το Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, το Guggenheim της Νέας Υόρκης και το μουσείο του Milwankee που έχει καταχρεωθεί για να αποκτήσει ένα εντυπωσιακότατο νέο κτίριο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Santiago Calatrava - μπορούν να αντλήσουν πολλά διδάγματα από τα παθήματα του Βρετανικού Μουσείου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 August 2002 - 16:53:29 UTC