Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξονυχιστικές έρευνες για το κλεμμένο οπλισμό
  • [02] Κόλιν Πάουελ: Σκοπός, ο αφοπλισμός του Ιράκ

    [01] Εξονυχιστικές έρευνες για το κλεμμένο οπλισμό

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/8/2002 8:07:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Έρευνα σε βάθος για την εξιχνίαση της απώλειας οπλισμού από στρατιωτική αποθήκη στην Κω προανήγγειλε ο υφυπουργός Tύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, αποσυνδέοντας ταυτόχρονα το περιστατικό από την υπόθεση της "17 Νοέμβρη". Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των καταμετρητών, εκλάπησαν ένα κιβώτιο με 17 45άρια πιστόλια, που ζυγίζει περίπου 20 κιλά, δύο ή τρία τουφέκια ΤΖΙ-3 και τρία οπλοπολυβόλα ΧΑ-ΚΑ 11. Στην Κω βρίσκεται και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Σημίτη και τον κ. Χρυσοχοΐδη.

    Με τη μέθοδο του ριφιφί

    Από χθες το βράδυ που διαπιστώθηκε η απώλεια του υλικού, στρατονομία και αστυνομία "χτενίζουν" το νησί ενώ κλιμάκιο αξιωματικών συνεχίζει την καταμέτρηση του οπλισμού. Η κλοπή των όπλων εικάζεται ότι έγινε με τη μέθοδο του ριφιφί από διπλανή αποθήκη ιματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, "κλειδί" για την πορεία των ερευνών ίσως αποδειχθεί ένα ατομικό τυφέκιο που είτε έπεσε είτε εγκατέλειψαν οι δράστες την ώρα που απομακρύνονταν από την αποθήκη του στρατοπέδου.

    Ήδη βρίσκεται στο νησί, εκτός κλιμακίου αξιωματικών από την Αθήνα, και αντιεισαγγελέας του στρατοδικείου Αθηνών για τη διερεύνηση του ποινικού μερους της υπόθεσης. Για τις διοικητικές ευθύνες, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ υποστράτηγος Ανδριάνης έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, την οποία ανέθεσε σε υποστράτηγο. Εκτός από τις έρευνες σε όλο το νησί, υπό περιορισμό βρίσκεται όλο το προσωπικό της μονάδας.

    Για την κλοπή ενημέρωσε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας που μόλις είχε φτάσει στο νησί για διακοπές, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Αντωνακόπουλος. Αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με τους οποίους και βρίσκεται σε διαρκή επαφή.

    Οι αρχές εξετάζουν τρία σενάρια σε σχέση με την κλοπή. Πρώτον, να πρόκειται για υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, δεύτερον, οι δράστες να είναι άνθρωποι που σχετίζονται με τη μονάδα τώρα ή στο παρελθόν και οι οποίοι να κατάγονται από περιοχές της χώρας που υπάρχει παράδοση στις κλοπές πυρομαχικών και όπλων. Και τρίτον, με τις μικρότερες πιθανότητες όπως έλεγαν, να πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο, δηλαδή για εμπλοκή τρομοκρατικών ομάδων.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι διεξάγεται, στο πλαίσιο του στρατεύματος, εξονυχιστική έρευνα σε βάθος προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ο κ. Χυτήρης είπε ακόμη ότι τέτοια μεμονωμένα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και από τη διαλεύκανση των σχετικών υποθέσεων είχε αποδειχθεί ότι οι κλοπές εκείνες είχαν γίνει για εμπορία του κλαπέντος οπλισμού.

    Για μείζον πολιτικό θέμα κάνει λόγο η Ν.Δ., ζητώντας την ταχύτατη διαλεύκανση της κλοπής, τη σύλληψη των δραστών και την άμεση ενημέρωση του ελληνικού λαού.

    [02] Κόλιν Πάουελ: Σκοπός, ο αφοπλισμός του Ιράκ

    3/8/2002 7:54:00 μμ

    Κόλιν Πάουελ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κατηγόρησε το Ιράκ ότι απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προσκαλώντας στη Βαγδάτη τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα. Όπως υποστήριξε, είναι μία τακτική που ακολουθεί πάντα ο Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ επισήμανε ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι η επιθεώρηση του οπλοστασίου του Ιράκ αλλά ο αφοπλισμός του. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας Σον Μακ Κόρμακ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική τους που στοχεύει στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων ώστε να ελέγξουν το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εγκατέλειψαν τη Βαγδάτη το 1998 και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Την ίδια ώρα πάντως, Ιράν και Σαουδική Αραβία αντιτίθενται σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Όπως δήλωσε από την Τεχεράνη όπου μετέβη ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του και το Ιράν έχουν κοινές απόψεις για το θέμα αυτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 August 2002 - 20:53:26 UTC