Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για θωράκιση της Αθήνας από πλημμύρες
  • [02] Σε εγρήγορση το κυβερνητικό επιτελείο
  • [03] Χάθηκε νεαρός στις Βάθρες Σαμοθράκης
  • [04] Μ.Ανατολή: Αποχωρήσεις μετά εισβολών
  • [05] Οι ΗΠΑ θα αγνοήσουν προτάσεις Ιρακ προς ΟΗΕ
  • [06] Ισχυροί σεισμοί σε περιοχές του Ειρηνικού
  • [07] Νεκρός ο αρχηγός της Φατάχ
  • [08] Αυξηση ελέγχων στην αγορά λόγω ανατιμήσεων
  • [09] Ο κόσμος της τέχνης θρηνεί για τον Chillida
  • [10] Βρετανία: Κινητά και οδήγηση τέλος

    [01] Μέτρα για θωράκιση της Αθήνας από πλημμύρες

    20/8/2002 9:23:00 πμ

    Με τη λήψη πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης, ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, τα οποία αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, απαντά η κυβέρνηση στα προβλήματα που προκάλεσαν οι νεροποντές στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τον υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Τσακλίδη, τα μέτρα αφορούν στην κατασκευή μεταλλικού πετάσματος κατά μήκος του Κηφισού, ενώ θα προταθεί και η αγορά 10.000 επιπλέον σάκων που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του ποταμού. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

    Ερευνα για την διαπίστωση τυχόν αξιόποινων πράξεων

    Επίσης, οι νέες καταστροφές που σημειώθηκαν στην Αττική από την καταιγίδα της Κυριακής προκάλεσαν και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτήρης Μπάγιας, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, καθώς και αν τα δημόσια έργα, που εκτελούνται σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές συνδέονται με τις πλημμύρες.

    Από την καταιγίδα προκλήθηκαν ζημιές σε περίπου 80 σπίτια και επιχειρήσεις στις περιοχές του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου, όπως προέκυψε από τις αυτοψίες των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας.

    Οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης και η αποτροπή νέων προβλημάτων στην περιοχή συζητήθηκαν σε σύσκεψη που χθες έγινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιάννη Τσακλίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Ο κ. Τσακλίδης εξέφρασε τη λύπη για την επανάληψη του ίδιου φαινομένου στις ίδιες περιοχές γύρω από τον Κηφισό και πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Προστασία σειρά μέτρων με χρονοδιάγραμμα 15 ημερών στα οποία να συμμετάσχουν οι υπάλληλοι των νομαρχιών και των δήμων, καθώς και στρατιώτες ακόμη και εθελοντές.

    Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γιάννης Τσακλίδης, τα μέτρα που θα εισηγηθεί το υπουργείο αφορούν την κατασκευή μεταλλικού πετάσματος κατά μήκος του Κηφισού στο σημείο που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα, ύψους 1,20 μέτρου τα οποία θα αυξήσουν τη δυνατότητα παροχετευτικότητας.

    Επίσης θα προταθεί η αγορά 10 χιλιάδων επιπλέον σάκων που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του Κηφισού, ώστε να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    Παράλληλα, αποφασίσθηκε η κατάρτιση μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα τεχνικής λύσης για τις τέσσερις γέφυρες που μειώνουν την παροχετευτική ικανότητα κατά 50%.

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τα έργα στο Κηφισό, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα πρόσθετης τεχνικής λύσης για τις τέσσερις γέφυρες που εκτιμάται ότι δημιουργούν το πρόβλημα.

    Πρόκειται για τις γέφυρες στον ΟΣΕ, Ρέντη, Πειραιώς και ΗΣΑΠ, οι οποίες δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη αφού το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2004.

    [02] Σε εγρήγορση το κυβερνητικό επιτελείο

    20/8/2002 10:02:00 πμ

    Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, θα συζητούν στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, διατυπώνει σε μήνυμά του, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα παρά τη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, όχι μόνο θα πετύχει αλλά θα υπερκεράσει τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2002. Παράλληλα επισημαίνει το ρόλο που διαδραματίζει η Βόρεια Ελλάδα στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και προσθέτει ότι μετά την είσοδό της χώρας στην ΟΝΕ, στόχος τώρα είναι η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση.

    [03] Χάθηκε νεαρός στις Βάθρες Σαμοθράκης

    20/8/2002 10:26:00 πμ

    Χάθηκαν από το μεσημέρι της Κυριακής τα ίχνη του 28χρονου Ανδρέα Μπονέλη από την Πάτρα. Ο νέος άνδρας είχε πάει μαζί με φίλους του στη Σαμοθράκη για να περάσουν λίγες μέρες στην περιοχή Θερμά Λουτρά. Σε κάποια στιγμή ξεκίνησε για μια ορειβατική περιήγηση στη θέση ''Βάθρες-Φονιάς'' και από τότε οι φίλοι του τον έχασαν. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και αμέσως συγκροτήθηκαν ομάδες από πυροσβέστες και αστυνομικούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή που θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες σε όλη τη χώρα. Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με αστυνομικούς και πυροσβέστες, το έργο των συνεργείων αναζήτησης είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

    [04] Μ.Ανατολή: Αποχωρήσεις μετά εισβολών

    20/8/2002 10:37:00 πμ

    Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του σχεδίου αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τις παλαιστινιακές ζώνες, νέα εισβολή αρμάτων μάχης σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ, όπου σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τέσσερις. Η επιχείρηση, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά τις πληροφορίες που έλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις για την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης εναντίον εβραίων αμάχων. Λίγο νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωνε ότι τερμάτισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη βάσει της σχετικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, διατηρώντας ωστόσο τον κλοιό δυνάμεων γύρω από την πόλη. Πάντως, πολλές ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις που αντιτίθενται στη συμφωνία απείλησαν με επανάληψη των επιθέσεων αυτοκτονίας, ενώ χθες ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν.

    ''Προληπτικές'' συλλήψεις Παλαιστινίων - Ενας Ισραηλινός υπέκυψε

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός ''θα συνεχίσει να χαλαρώνει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον πληθυσμό εκεί όπου θα γίνεται σεβαστή η ηρεμία. Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να δρα κατά της τρομοκρατίας εκεί όπου θα απειλείται η ασφάλεια''.

    Νωρίτερα 50 ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν τα ξημερώματα στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ, στη Δυτική Οχθη με στόχο τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με Ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο, στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 15 παλαιστίνιοι ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η επιχείρηση στον καταυλισμό της Τουλκάρεμ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Βηθλεέμ.

    Εν τω μεταξύ υπέκυψε στα τραύματά του ένας Ισραηλινός που είχε δεχτεί επίθεση σήμερα το πρωί από ενόπλους Παλαιστινίους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Ισραηλινός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, δέχθηκε τα πυρά των ενόπλων καθώς κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητό του κοντά στον εβραϊκό οικισμό εποίκων, Νέβε Ντεκάλιμ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το θύμα ήταν έποικος ή στρατιωτικός. Από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, έχουν χάσει τη ζωή τους 2.449 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.804 Παλαιστίνιοι και 602 Ισραηλινοί.

    [05] Οι ΗΠΑ θα αγνοήσουν προτάσεις Ιρακ προς ΟΗΕ

    20/8/2002 9:38:00 πμ

    Οι ΗΠΑ, που ασκούν γι' αυτόν τον μήνα την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν χθες πως το 15-μελές όργανο δεν προτίθεται να συζητήσει τις νέες προτάσεις του Ιράκ για την επανάληψη των διαβουλεύσεων με τα Ηνωμένα Εθνη για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων. Μολαταύτα, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι, εν πάση περιπτώσει, τα μέλη του Συμβουλίου ενδέχεται να το εξετάσουν, ακόμη και αν ορισμένα τμήματα της επιστολής επαναλαμβάνουν την προηγούμενη θέση του Ιράκ πως οι ειδικοί του ΟΗΕ θα πρέπει να συζητήσουν προκαταβολικά γύρω από τι πράγμα συγκεκριμένα ψάχνουν πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Πάντως, είναι σχεδόν απίθανο το Συμβούλιο, που από χρόνια είναι βαθιά διχασμένο όσον αφορά την πολιτική του Οργανισμού έναντι του Ιράκ, να λάβει κάποια θέση πάνω στην επιστολή της Βαγδάτης.

    Δεν φοβάμαι λέει ο Σαντάμ - Σύσκεψη για την Αμυνα στις ΗΠΑ

    Παρόμοια πρόσκληση στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ να επισκεφθεί τη Βαγδάτη απορρίφθηκε προ δύο εβδομάδων από τον ΓΓ του Οργανισμού, Κοφι Αναν, καθώς έθετε παρόμοιους όρους για τους ειδικούς. ''Επί του παρόντος δεν είναι σχεδιασμένο να συζητήσουμε για την επιστολή'' τόνισε αμερικανός διπλωμάτης σχετικά με την εξασέλιδη επιστολή του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι, στην οποία επικρίνει ''την ασύστολη επέμβαση'' των ΗΠΑ στο έργο του ΟΗΕ.

    Πάντως ο Σαντάμ Χουσέιν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσει νικηφόρα μία ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά την ομόφωνη απόφαση της ιρακινής εθνοσυνέλευσης να υποστηρίξει τον διορισμό του για μία ακόμα επταετία στο ύπατο αξίωμα.

    ''Βλέπω τη νίκη σα να είμαστε στις 8 Αυγούστου 1988'', είπε ο Ιρακινός πρόεδρος κατά την εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην ημέρα που το Ιράν αποδέχθηκε την εκεχειρία για τον τερματισμό του μεταξύ τους πολέμου που διήρκεσε μία οκταετία (1980-1988). Εκτοτε, η Βαγδάτη γιορτάζει το τέλος του πολέμου με το Ιράν την 8η Αυγούστου, χαρακτηρίζοντάς την ''Μεγάλη Ημέρα της Νίκης''.

    Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και την έντονη φημολογία που προκαλεί η επικείμενη σύσκεψη του προέδρου Μπους με τους κορυφαίους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφαλείας και που χαρακτηρίσθηκε ως ''πολεμικό συμβούλιο'' για την προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

    Στη σύσκεψη, που έχει προγραμματισθεί για αύριο (Τετάρτη) στο ράντσο του Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας, θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς και η σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο γενικότερα θέματα που αφορούν το υπουργείο Αμυνας καθώς και την ανάπτυξη ενός συστήματος άμυνας έναντι ενδεχόμενης πυραυλικής επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα όμως είπε ότι παραμένει η δέσμευση του Τζορτζ Μπους να απομακρύνει τον Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία. "Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας", είπε.

    [06] Ισχυροί σεισμοί σε περιοχές του Ειρηνικού

    20/8/2002 8:07:00 πμ

    Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τον νότιο Ειρηνικό, νοτίως των νησιών Φίτζι χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν Αυστραλοί σεισμολόγοι. Η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 02.01 [ώρα Ελλάδος] με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 400 χιλιόμετρα νοτίως των νησιών Φίτζι. Πέντε λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 7,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 500 χιλιόμετρα νοτίως των νήσων. Ακολούθησε μία ώρα αργότερα και τρίτη δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Αυστραλίας, οι τρεις δονήσεις σημειώθηκαν σε μια ακτίνα 1000 χιλιομέτρων.

    [07] Νεκρός ο αρχηγός της Φατάχ

    19/8/2002 5:20:00 μμ

    Αμπου Νιντάλ

    Νεκρός από σφαίρες βρέθηκε στο σπίτι του στην Βαγδάτη ο αρχηγός της Παλαιστινιακής ανταρτικής οργάνωσης Φατάχ, Αμπου Νιντάλ. Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν το σχετικό δημοσίευμα αραβικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε σήμερα ότι ο θάνατος του "άσπονδου εχθρού" του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία και συνέβη πριν από τρεις ημέρες. Ο Αμπού Νιντάλ ήταν 65 ετών και το πραγματικό όνομα του ήταν Σάμπρι ΑΛ Μπάνα. Είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με την ΟΑΠ το 1974, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση ήταν υπερβολικά μετριοπαθής. Ο Αμπού Νιντάλ θεωρούνταν ένας από τους πιο σκληρούς διοικητές παλαιστινίων ανταρτών. Oι συνθήκες του θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστες. Επικαλούμενα "καλά ενημερωμένες παλαιστινιακές πηγές" τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πιστεύεται ότι ιρακινή δύναμη προσπάθησε να συλλάβει τον Αμπού Νιντάλ, ο οποίος αυτοκτόνησε. Ομως η πληροφορία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δολοφονήθηκε.

    Για περισσότερα από 25 χρόνια ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον πλανήτη. Ο ηγέτης του επαναστατικού συμβουλίου της Φατάχ και κυριότερος αντίπαλος του Αραφάτ από το 1974, είχε μεταφέρει την έδρα του από τη δεκαετία του '80 στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

    Τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει τη δράση του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Λίβανο, γεγονός που συσχετίζεται και με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά και το δίχως όρια ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει εναντίον του οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και πολλών δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

    Το όνομα του Αμπού Νιντάλ απο τη δεκαετία του '70 μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας συνδέθηκε με τις πλέον αιματοβαμμένες πράξεις της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ήταν τα χρόνια που συνεργαζόταν με τον περιβόητο Κάρλος. Μαζί σχεδίασαν και εκτέλεσαν εκατοντάδες ενέργειες, όπως δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων, διπλωματών αλλά και απλών ανθρώπων. Τρομακτικότερες όλων ήταν οι τυφλές επιθέσεις.

    [08] Αυξηση ελέγχων στην αγορά λόγω ανατιμήσεων

    20/8/2002 10:28:00 πμ

    Ανατιμητικό κλίμα σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών εντοπίζει το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει αυξήσει τους ελέγχους προσπαθώντας να τιθασεύσει την αγορά. Η απόφαση να επιβληθεί ξανά το μέτρο της αναγραφής των ενδεικτικών τιμών στις συσκευασίες νερών και αναψυκτικών ήταν μια ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί με αφορμή τις διακοπές στα τουριστικά θέρετρα αλλά από τις τιμοληψίες των υπηρεσιών εμπορίου διαπιστώνεται ότι οι αυξήσεις είναι σε όλο το εύρος της αγοράς.

    Στα οπωρολαχανικά διαπιστώθηκε ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν διπλασιαστεί στα περισσότερα είδη ενώ ο κύκλος των ανατιμήσεων που έχει ανοίξει φαίνεται ότι απειλεί την πορεία του πληθωρισμού.

    Οπως προκύπτει από τις τιμοληψίες στις λαϊκές αγορές οι τιμές σε σχέση με πέρυσι, την ίδια εποχή, στα λαχανικά και τα φρούτα παρουσιάζουν στα περισσότερα είδη αυξήσεις που ξεκινούν από 2,27% ευρώ (ραδίκια Ιταλίας) και φτάνουν μέχρι και 158,62% (πατζάρια). Στα εποχιακά είδη δε (πεπόνια, πιπεριές, μελιτζάνες, τομάτες κολοκυθάκια κλπ) οι τιμές έχουν αυξηθεί γύρω στο 20-56%.

    Στο μεταξύ οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών, βρίσκονται φέτος στην πρώτη θέση των παραπόνων με 8.203 αναφορές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2002. Αναφέρεται ότι απροειδοποίητες αυξήσεις ισχύουν εκτός από τρόφιμα, σε είδη νοικοκυριού και προσωπικής φροντίδας ενώ ακολουθούν και οι υπηρεσίες.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου επιστρέφει στο γραφείο του μετά ολιγοήμερες διακοπές και το θέμα των αυξήσεων στην αγορά θα είναι το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί. Η επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς είναι επιβεβλημένη και οι συστάσεις για συγκράτηση αναμενόμενη.

    [09] Ο κόσμος της τέχνης θρηνεί για τον Chillida

    20/8/2002 9:24:00 πμ

    Ο διάσημος Βάσκος γλύπτης Eduardo Chillida, ειδικός στη μνημειακή τέχνη, στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του, απεβίωσε χθες στην κατοικία του στο Σαν Σεμπαστιάν σε ηλικία 78 ετών. Ο Chillida τον περασμένο μήνα είχε εισαχθεί στην Πολυκλινική της πόλης με συμπτώματα πνευμονίας, ενώ η υγεία του ήταν ήδη επιβαρημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο Eduardo Chillida είχε κερδίσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Ηταν μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ εθεωρείτο ως ένας από τους κορυφαίους γλύπτες σε όλη την Ευρώπη. Τα ασυναγώνιστα αφηρημένα έργα του, στα οποία διακρίνει κανείς τόσο τις βασικές του ρίζες όσο κι ένα κοσμοπολίτικο πρωτοποριακό πνεύμα, έχουν εκτεθεί σε διάσημα μουσεία, όπως στην Τέιτ Γκάλερι, και στο Γκουγκενχάιμ. Περισσότερο γνωστός για τις σιδηρές κατασκευές του, ο Chillida δημιούργησε και στο ξύλο, στο αλάβαστρο, στο μάρμαρο και στον γρανίτη.

    Ενας καλλιτέχνης που άφησε αδιαπραγμάτευτα τα χνάρια του στο χρόνο

    Γεννημένος το 1924 στη Δονόστια , ο Chillida έφυγε το 1943 για τη Μαδρίτη όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Ομως η τέχνη τον κέρδισε ολοκληρωτικά και το 1947 διέκοψε τις σπουδές του για να μελετήσει σχέδιο σε μία ιδιωτική σχολή και τότε άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα έργα γλυπτικής.

    Το 1948 μετακομίζει στο Παρίσι, εκεί ενθουσιάζεται από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα στο Λούβρο και φιλοτεχνεί το πρώτο μεγάλο έργο του, τον "Κορμό", στο οποίο ανιχνεύονται οι επιρροές από τις στυλιζαρισμένες μορφές του Μπρανκούζι.

    Τον επόμενο χρόνο νυμφεύθηκε την Πιλάρ Μπελθούνθε, με την οποία απέκτησε οχτώ παιδιά.

    Από το 1951-χρονιά της επιστροφής του στο Σαν Σεμπαστιάν- ο Chillida στρέφει το ενδιαφέρον του στην αναπαράσταση του χώρου και στην πρώτη του μεγάλη αφηρημένη δημιουργία "Ιλαρίκ" δίνει την εντύπωση μίας βασκικής ταφικής στήλης.

    Το 1961 ο διάσημος κυβιστής ζωγράφος Ζορζ Μπρακ είχε ενθουσιαστεί τόσο από το έργο του Yunque de Suenos 2 (Ακμων των ονείρων 2) που του έδωσε ως αντάλλαγμα έναν από τους πίνακές του. Επειτα από ένα ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Chillida πραγματοποιεί ένα έργο σε αλάβαστρο, και κατόπιν εικονογραφεί το βιβλίο ''Μας Αγιά'' (Πιο εκεί) του Ισπανού ποιητή Χόρχε Γκιλιέν. Το 1972 δημιουργεί ένα γλυπτό από μπετόν για το ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής στη Μαδρίτη.

    Ενα από τα γλυπτά του με τίτλο ''Χτένα των Ανέμων'' κοσμεί την είσοδο του λιμανιού στο Σαν Σεμπαστιάν κι έχει αναχθεί σε εθνικό σύμβολο. Μάλιστα η αναπαράστασή του κοσμούσε τη μία πλευρά σε ένα από τα κέρματα του παλαιού εθνικού νομίσματος της Ισπανίας, την πεσέτα.

    Για πολλούς, το έργο του εκφράζει επίσης τη λαχτάρα για ειρήνη στην Εουσκάντι (Περιοχή των Βάσκων), που σπαράσσεται για δεκαετίες από την πολιτική βία που εξασκεί η τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ. Ο Chillida ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη Γερμανία.

    Το έργο του ''Βερολίνο", δύο τεράστια σιδερένια χέρια, βάρους 88 τόνων, που είχε φιλοτεχνήσει ο Chillida, είχε τοποθετηθεί μπροστά από το παράθυρο του Γερμανού καγκελαρίου Γκερχαρντ Σρέντερ για να συμβολίζουν την ένωση των δύο Γερμανιών. Μόλις πρόσφατα το γλυπτό μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική του θέση γιατί το επισκίαζε το κτήριο της Καγκελαρίας. Ηταν δε ο Bάσκος γλύπτης ένας από τους 30 καλλιτέχνες που είχαν χρησιμοποιήσει κομμάτια από το τείχος του Βερολίνου στα έργα του.

    Ο ίδιος ο Σρέντερ είχε παραστεί στα εγκαίνια του ανοιχτού μουσείου του Chillida, το Chillida-λέκου, στο Ερνάνι κοντά στο Σαν Σεμπάστιαν. Το μουσείο, ένα από τα μεγάλα όνειρα του ξεχωριστού γλύπτη, εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο 2000. Τα έργα του εκτίθενται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι (κασέριο) του 16ου αιώνα και σε μία τεράστια έκταση κήπου.

    Η τελευταία εμφάνιση του σεμνού καλλιτέχνη ήταν στις 8 Οκτωβρίου 2000, οπότε ανακηρύχθηκε καθηγητής τιμής ένεκεν στο Παν/μιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης.

    Ο Chillida θα αποτεφρωθεί σήμερα στις 13.30 ώρα Ελλάδος στο κοιμητήριο του Πολιόε. Η τέφρα του θα σκορπιστεί αύριο στα περίχωρα της Θαβαλάγα, το αγρόκτημα του μουσείου Τσιλίδα. Η επίσημη τελετή ταφής του θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 20.30 ώρα Ελλάδος στην εκκλησία της Σαντα Μαρία στην παλαιά πόλη (Πάρτε Βιέχα) του Σαν Σεμπαστιάν.

    [10] Βρετανία: Κινητά και οδήγηση τέλος

    20/8/2002 8:47:00 πμ

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει σήμερα να απαγορευθεί ρητώς η χρήση κινητών τηλεφώνων εν ώρα οδήγησης, ακόμη και κατά τη διάρκεια των στάσεων, σε κόκκινο φώς ή σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις στη Βρετανία, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν ενώ βρίσκονται εν κινήσει το κινητό τους τηλέφωνο, μπορούν να διωχθούν για επικίνδυνη οδήγηση. Ομως η πρόταση του βρετανικού υπουργείου, που περιλαμβάνεται στο μικρό ειδικό έντυπο που κυκλοφορεί σήμερα, θα επεκτείνει τη δίωξη των οδηγών που χρησιμοποιούν τηλέφωνο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Επίσης απαγορευμένη θα είναι, στην περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση, και η χρήση ακουστικών "Hands free", που επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση των χεριών, ενώ το υπουργείο σκέφτεται να προσθέσει και στους διωκόμενους και τους εργοδότες που ενθαρρύνουν τους υφισταμένους τους να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο ενώ βρίσκονται στο τιμόνι.

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν διορία ως τις 25 Νοεμβρίου για να αντιδράσουν στις προτάσεις του υπουργείου.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας οδηγός στους τρείς χρησιμοποιεί τα ακουστικά hands free στη Βρετανία, όπου ένας στους δύο κατοίκους διαθέτει κινητό τηλέφωνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 August 2002 - 8:57:03 UTC