Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτιά σε κατάστημα ανταλλακτικών
  • [02] Το πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου
  • [03] Ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση οικοπέδων
  • [04] Διάσκεψη...μετ' εμποδίων!
  • [05] ''Το ξανασκέφτονται'' οι Ισραηλινοί
  • [06] Καταζητείται φερόμενο μέλος της ΕΤΑ
  • [07] Νέες βροχοπτώσεις από αύριο στη Κίνα
  • [08] ΗΠΑ: Έφηβος κατηγορείται ότι βίασε μωρό
  • [09] Καταρρακτώδεις βροχές και στις Βαλεαρίδες
  • [10] Επίκειται η απαγόρευση του ''Ερι Μπατασούνα''
  • [11] Οξύνεται η αντιπαράθεση στο Κασμίρ
  • [12] Μέτρα εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών ταμείων
  • [13] Αρχίζει το ματς!

    [01] Φωτιά σε κατάστημα ανταλλακτικών

    24/8/2002 5:28:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κατάστημα ανταλλακτικών στην οδό Νιρβάνα στις Τρεις Γέφυρες. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε παρακείμενο φορτηγό και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο κατάστημα ανταλλακτικών. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ --όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική-- δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε παρακείμενα οικήματα.

    [02] Το πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου

    24/8/2002 1:42:00 μμ

    Ευάγγελος Φλωράκης

    Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην άτρακτο και τα αίτιά της δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αποδίδεται, στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου, στις αρχές Ιουλίου, κοντά στην Πάφο, στη διάρκεια νυκτερινής άσκησης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο αρχηγός της εθνικής φρουράς της Κύπρου Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και τέσσερις άλλοι αξιωματικοί.

    Σύμφωνα με το πόρισμα ως πλέον πιθανές αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς αναφέρονται:

    Η διαρροή καυσίμου στο ελικόπτερο, λόγω θραύσης ή αστοχίας υλικού του συστήματος καυσίμου του σκάφους με ταυτόχρονη ύπαρξη πηγής θερμότητας. Βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα του καυσίμου που βρίσκεται εντός των δεξαμενών και η υπερθέρμανση των τριβέων του συγκροτήματος των ενισχυτικών αντλιών καυσίμου.

    Τέλος δεν προέκυψαν στοιχεία ανθρωπίνου σφάλματος ή εξωγενών παραγόντων, όπως η δολιοφθορά.

    [03] Ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση οικοπέδων

    24/8/2002 1:10:00 μμ

    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την οικοδόμηση οικοπέδων έως και δύο στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται γύρω από τους περίπου δωδεκάμιση χιλιάδες παλιούς οικισμούς της χώρας. Το πράσινο φως για την οικοδόμηση των μικρών οικοπέδων αυτής της κατηγορίας άναψε με το νέο νόμο για την επαναφορά του συντελεστή δόμησης. Από τη ρύθμιση αυτή ευνοούνται τα οικόπεδα που βρίσκονται σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων από τα παλιά όρια των οικισμών. Η δυνατότητα δόμησης στα δύο στρέμματα, αφορά τα οικόπεδα που βρίσκονται σε τμήματα της παλιάς ζώνης τα οποία δεν επικαλύπτει το ρυμοτομικό σχέδιο. Η περίπτωση εκτιμάται ότι αφορά περίπου εκατό χιλιάδες μικρά οικόπεδα.

    [04] Διάσκεψη...μετ' εμποδίων!

    24/8/2002 6:34:00 μμ

    Tελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών έχουν σήμερα διπλωμάτες στο Γιοχάνεσμπουργκ εν όψει της έναρξης την Δευτέρα της Διάσκεψης Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ώστε να μην αποτύχει η Σύνοδος που αφορά τη "συμφιλίωση" της οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος. Οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν πάρει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ενώ σήμερα συνέλαβαν αρκετούς ακτιβιστές της Greenpeace, που διαδήλωναν για την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Κέηπ Τάουν.

    Αγκάθι η άρνηση ΗΠΑ

    Ενας τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ διπλωματών άρχισε σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η αποτυχία της δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής για τη Γη, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν επισήμως τη Δευτέρα.

    Στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας θα βρεθούν 40.000 αξιωματούχοι και τουλάχιστον 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. "Ηχηρή" απουσία, αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ.

    Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα αναμείνει τα αποτελέσματα των προπαρασκευαστικών διασκέψεων του Σαββατοκύριακου, προτού λάβει την απόφασή του για το αν θα ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν οι λεγόμενες "δέκα πληγές" του πλανήτη: το δημογραφικό, η φτώχεια, η υπερεκμετάλλευση των πηγών, το κλιμα, η αποψίλωση των δασών, το όζον, το νερό, η εξαφάνιση των ζώων, η διάβρωση των εδαφών και η εξάντληση του θαλάσσιου πλούτου.

    Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία ενός σχεδίου που προσπαθεί να συμφιλιώσει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και να αποσαφηνίσει τις προτάσεις της Ατζέντας 21, που υιοθετήθηκαν εδώ και δέκα χρόνια κατά την πρώτη διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Των άτυπων διαπραγματεύσεων αυτών προεδρεύει η Νότια Αφρική.

    189 χώρες εκπροσωπούνται στη διάσκεψη φέρνοντας αντιμέτωπα τα τρία κυριότερα στρατόπεδα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της (Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία) και την Ομάδα των 77 αναπτυσσομένων χωρών.

    Θέμα σοβαρής αντιπαράθεσης είναι οι νέοι στόχοι που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να τεθούν για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών και τους οποίους η κυβέρνηση Μπους, εχθρική προς κάθε νέα πολυμερή δέσμευση, αρνείται κατηγορηματικά.

    Πρόκειται για τη μείωση κατά το ήμισυ μέχρι το 2015 του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στο νερό υπό συνθήκες υγιεινής, την αντιστροφή μέχρι την ίδια χρονολογία της αυξανόμενης καταστροφής των φυσικών πόρων και την αύξηση στο 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2010.

    Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους της Ομάδας των 77 ως προς τους στόχους αυτούς που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με δεδομένη την αρνητική στάση του ΗΠΑ, διότι τα προγράμματα ως προς το νερό, την ενέργεια και τη μεταβολή των τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης αντιμετωπίζονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες ως ανάμειξη στις εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης.

    Ενα δεύτερο θέμα που απειλεί την έκβαση των εργασιών της διάσκεψης φέρνει αντιμέτωπους τον Βορρά και τον Νότο. Οι φτωχές χώρες ζητούν νέα ενίσχυση της αναπτυξιακής βοήθειας και την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων που ισχύουν στον Βορρά, με το επιχείρημα ότι ενθαρρύνουν τα πλεονάσματα της παραγωγής, τα οποία διοχετεύονται στις αναπτυσσόμενες χώρες σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής τους με αποτέλεσμα την καταστροφή των τοπικών αγροτικών παραγωγών των αναπτυσσομένων χωρών.

    Στον τομέα του εμπορίου Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν πέραν των δεσμεύσεών τους στη Ντόχα (Κατάρ, Νοέμβριος 2001) και το Μοντερέι (Μεξικό, Μάρτιος 2002).

    Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο "τελωνειακού αφοπλισμού" στη Ντόχα οι πλούσιες χώρες δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις επιδοτήσεις των εξαγωγών στον αγροτικό τομέα και να "περικόψουν σημαντικά", χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη χορήγηση εσωτερικής βοήθειας προς τους αγρότες.

    Με πολλές ελπίδες ξεκινά η Διάσκεψη για τη Γη

    Στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα πάρουν μέρος 100 ηγέτες χωρών και δεκάδες χιλιάδες εθνικές αντιπροσωπείες και μέλη οικολογικών οργανώσεων. Η Ελλάδα μετέχει με μία από τις μεγαλύτερες αποστολές των τελευταίων ετών, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κήρυξε συμβολικά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ως προοίμιο στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη που θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

    "Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πρακτικά προγράμματα δράσης που θα εξασφαλίσουν λύσεις για τους φτωχούς του κόσμου. Είναι γεγονός ότι από τη Σύνοδο του Ρίο ντε Τζανέιρο γίναμε όλοι μάρτυρες κοινωνικής ανισότητας, φτώχειας, επιδημιών, μετανάστευσης, αστάθειας και πολέμων", είπε ο ηγέτης της Ν.Αφρικής.

    Τα Ηνωμένα Έθνη ύψωσαν τη σημαία τους πάνω από το χώρο, όπου αναμένεται να συναντηθούν περισσότεροι από 50.000 αντιπρόσωποι για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη.

    Πολλές ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην διάσκεψη για το περιβάλλον, ωστόσο, παρά την επιβλητική αντιπροσώπευση που αναμένεται, από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

    Αρκετοί θεωρούν, όμως, ότι αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας του πλανήτη. Αγκάθι παραμένει η άρνηση των ΗΠΑ να μειώσουν τους ρύπους, κάτι που συμπαρασύρει και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ για τον τρίτο κόσμο η απελπιστική φτώχεια εμποδίζει τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

    Το περιβάλλον βρίσκεται στη διεθνή πολιτική ατζέντα εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακηρύξεις, ανακοινώσεις και δεσμευτικές συμφωνίες για θέματα όπως η προστασία του στρώματος του όζοντος της Γης.

    Η Διάσκεψη θα προσπαθήσει να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ των κυριότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

    [05] ''Το ξανασκέφτονται'' οι Ισραηλινοί

    24/8/2002 7:40:00 μμ

    Ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα σε στρατιωτική αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη και ιδιαίτερα από τη πόλη της Χεβρώνας, ύστερα από τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση που είχαν με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υπεύθυνους σε θέματα ασφάλειας. Η ισραηλινή αυτή υπαναχώρηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος "Κατ' αρχήν η Γάζα".

    [06] Καταζητείται φερόμενο μέλος της ΕΤΑ

    24/8/2002 7:23:00 μμ

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε σήμερα η γαλλική δικαιοσύνη κατά του φερόμενου ως μέλους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, Ισμαέλ Μπερασατέγκουϊ Εσκουδέρο, ο οποίος απέδρασε το περασμένο Σάββατο από φυλακή του Παρισιού. Εναντίον του 33χρονου Εσκουδέρο έχει εκδοθεί ήδη διεθνές ένταλμα σύλληψης από την ισπανική δικαιοσύνη.

    Αφησε στη θέση του τον αδελφό του!

    Οσον αφορά την απόδρασή του-- όπως προέκυψε από την πρώτη φάση της συνεχιζόμενης έρευνας της γαλλικής αστυνομίας-- τα πλημμελή μέτρα ασφάλειας και οι ατελείς έλεγχοι στα διαδοχικά σημεία ελέγχου στο εσωτερικό του χώρου των φυλακών φαίνεται ότι επέτρεψαν στον κρατούμενο να αποδράσει από την κεντρική πύλη της φυλακής, αφήνοντας πίσω στη θέση του...τον αδελφό του.

    Μόλις χθες Πέμπτη ο αδελφός του κρατούμενου, ο 34χρονος Χοσέ Αντόνιο, ενημέρωσε προσωπικά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για την απόδραση του αδελφού του, ενώ δήλωσε ότι βοήθησε τον αδελφό του να αποδράσει ''επειδή (ο δραπέτης) ένοιωθε κατάθλιψη στη φυλακή''.

    Ας σημειωθεί ότι τα δύο αδέλφια έχουν φυσιογνωμικές ομοιότητες, όμως δεν είναι δίδυμοι. Από την πρώτη φάση της έρευνας προέκυψε επίσης ότι στην καθυστέρηση της ενημέρωσης των σωφρονιστικών αρχών για την απόδραση συνετέλεσε το γεγονός ότι ο Εσκουδέρο κρατείτο--κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας--στο ίδιο κελί με άλλον κατηγορούμενο φερόμενο επίσης ως μέλος της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ. Ο τελευταίος συγκάλυψε προφανώς την απόδραση του Εσκουδέρο, όπως αναφέρουν οι ανακριτές.

    Ο Εσκουδέρο συνελήφθη ένοπλος τον Μάιο από τη γαλλική αστυνομία και κλείστηκε στη φυλακή. Μετά την απόδραση τα ίχνη του αγνοούνται.

    [07] Νέες βροχοπτώσεις από αύριο στη Κίνα

    24/8/2002 3:38:00 μμ

    Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση από τις πλημμύρες στην κεντρική Κίνα. Η εισροή του κύριου όγκου των υδάτων του πλημμυρισμένου Γιανγκτσέ, αναμένεται για αύριο το πρωί, ενώ περισσότερες βροχοπτώσεις προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι τα αναχώματα μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη και κατά μήκος των τεσσάρων ποταμών που εκβάλλουν σε αυτήν θα κρατήσουν, αλλά εκατομμύρια κάτοικοι των παράκτιων περιοχών είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν καταρρεύσουν τα αναχώματα.

    Κινδυνεύουν και άλλες πόλεις

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εκτεταταμμένων πλημμύρων στην περιοχή το 1998.

    Ακόμη και αν κρατήσουν τα αναχώματα την αυριανή εισροή των υδάτων του Γιανγκτσέ ο κίνδυνος δεν θα έχει περάσει για την περιοχή αφού οι νέες βροχοπτώσεις που αναμένονται από τη Δευτέρα δεν θα επιτρέψουν τη μείωση της στάθμης της λίμνης, ενώ ο όγκος των υδάτων του Γιανγκτσέ θα κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την πόλη Γουχάν, επτά εκατομμυρίων κατοίκων, και προς την ήδη πλημμυρισμένη μικρότερη λίμνη Πογιάνγκ.

    [08] ΗΠΑ: Έφηβος κατηγορείται ότι βίασε μωρό

    24/8/2002 6:48:00 μμ

    Ενας 17χρονος συνελήφθη στη Φλόριντα των ΗΠΑ καθώς είναι ύποπτος ότι βίασε ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun-Sentinel. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον νεαρό, ο οποίος φέρεται ότι βίασε το μόλις ενάμιση ετών κοριτσάκι στο διαμέρισμα της μητέρας του, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βγήκε τρέχοντας και ουρλιάζοντας έξω από το σπίτι όταν ανακάλυψε τι συνέβη. Οι γείτονες κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία συνέλαβε το νεαρό. Οι αρχές δεν αποκάλυψαν το όνομά του επειδή είναι ανήλικος και εξακολουθούν να εξετάζουν αν θα πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες ως σε ενήλικο ή σε ανήλικο.

    [09] Καταρρακτώδεις βροχές και στις Βαλεαρίδες

    24/8/2002 6:01:00 μμ

    Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένει μεγάλο τμήμα της νήσου Μαγιόρκα, ενώ πολλά επιβατικά αεροσκάφη που κατευθύνονταν στο διεθνές αεροδρόμιο "Πάλμα ντε Μαγιόρκα" έλαβαν οδηγίες να προσγειωθούν σε γειτονικά αεροδρόμια, ύστερα από τις πολύωρες καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν το τρέχον 24ωρο τις Βαλεαρίδες. Η βροχή προκάλεσε σωρεία κλήσεων στην πυροσβεστική υπηρεσία και της νήσου Ιμπιζα, αφού στην περιοχή έπεσαν τις τελευταίες ώρες περίπου 55 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Λόγω της κακοκαιρίας στις Βαλεαρίδες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς το νησιωτικό συγκρότημα οι δημοσιογράφοι που θα κάλυπταν τη συνάντηση εκεί του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ με στελέχη του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος".

    [10] Επίκειται η απαγόρευση του ''Ερι Μπατασούνα''

    24/8/2002 2:59:00 μμ

    Στην Ισπανία, το εθνικό κοινοβούλιο συνέρχεται εκτάκτως την Δευτέρα για να αποφασίσει εάν θα τεθεί εκτός νόμου το βασκικό εθνικιστικό κόμμα Ερι Μπατασούνα, που φέρεται ως ο πολιτικός βραχίονας της ΕΤΑ. Στο μεταξύ, χιλιάδες υποστηρικτες του κόμματος διαδήλωσαν χθες στο Μπιλμπάο. Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έχει κάνει σαφές ότι προτίθεται να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος Ερι Μπατασούνα για πέντε χρόνια. Η επίσημη απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Ο δικαστής ενημέρωσε ήδη τους αντιπροσώπους του κόμματος για την απόφαση του αλλά είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα γιά να επισημοποιήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος.

    Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων των μελών του, αλλά οι εκλεγμένοι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοί του θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Η Ισπανία επιδιώκει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό. Το κόμμα Ερι Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

    Ο ισπανός δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες του έχουν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία για τις στενές σχέσεις του Έρι Μπατασούνα με την ΕΤΑ.

    [11] Οξύνεται η αντιπαράθεση στο Κασμίρ

    24/8/2002 12:28:00 μμ

    Στο κενό φαίνεται να πέφτει η τελευταία αμερικανική μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τις κατηγορίες της Ισλαμαμπάντ ότι δέχτηκε επίθεση στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν υποστηρίζει ότι δεκάδες Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας. Ο στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι, είπε ότι ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή μετά την απόκρουση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε πράξη μεγάλης κλιμάκωσης. Δεν υπήρξαν, είπε, απώλειες μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων. Μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση της πακιστανικής ανακοίνωσης, η Ινδία την απέρριψε ως αβάσιμη. Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού είπε ότι αν και υπήρξαν συνήθη πυρά, δεν υπήρξε επίθεση, ούτε και ινδικές απώλειες.

    Οχτώ χωρικοί νεκροί από τους αντάρτες

    Στο μεταξύ αντάρτες πυροβόλησαν και σκότωσαν οκτώ μουσουλμάνους χωρικούς, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες, σε επίθεση που πραγματοποίησαν τη νύχτα στο ινδικό Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    "Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Ταναμάντι της περιφέρειας Ρατζούρι. Σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι" είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας διευκρινίζοντας ότι η επίθεση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο άνδρες κατά μήκος των συνόρων τους μετά την επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με στόχο το ινδικό κοινοβούλιο. Το Νέο Δελχί θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση αυτή αντάρτες που εδρεύουν στο Πακιστάν.

    Η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθάει αυτονομιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

    [12] Μέτρα εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών ταμείων

    24/8/2002 4:54:00 μμ

    Την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των 25 νομικών ταμείων των στρατιωτικών με στόχο τη χορήγηση φθηνών στεγαστικών δανείων, την αύξηση των επιδομάτων και τη βελτίωση της ιατροφαρακευτικής περίθαλψης των δικαιούχων προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την αποτίμηση και αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των ταμείων, τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, την αναβάθμιση των κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών και την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών διοίκησης, διαχείρισης και ελέγχου.

    [13] Αρχίζει το ματς!

    24/8/2002 6:13:00 μμ

    Πρεμιέρα απόψε για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της α και β εθνικής κατηγορίας. Πρώτο παιχνίδι της περιόδου, ο αγώνας μεταξύ Παναχαϊκής και Αρη στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, στην Πάτρα, ενώ στις 9 παίζουν Αιγάλεω και ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Η πρώτη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με σημαντικότερο παιχνίδι το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού στην Τούμπα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 August 2002 - 16:53:20 UTC