Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό ο περίγυρος των τρομοκρατών
  • [02] Διεθνείς αντιδράσεις στα σχέδια ΗΠΑ για Ιράκ
  • [03] Κοινή θέση των 15 στη Δανία
  • [04] ΠΓΔΜ: Αλβανοί κρατούν ομήρους
  • [05] Κυρώσεις 4 δις δολαρίων της Ε.Ε στις ΗΠΑ

    [01] Σε κλοιό ο περίγυρος των τρομοκρατών

    30/8/2002 11:25:00 μμ

    Αίρεται το απόρρητο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες και την αλληλογραφία της Αγγελικής Σωτηροπούλου, της Αλίσια Ρομέρο και της Μαρί Πεϊνό, μετά από σχετική αίτηση του εφέτη ανακριτή. Την ίδια ώρα ο Σάββας Ξηρός φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη και για τη ληστεία χρηματαποστολής στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη με λεία 30.000.000 δραχμές. Ευθύνες στην Αγγελική Σωτηροπούλου για την εμπλοκή του Σάββα Ξηρού στην τρομοκρατία επιρρίπτει σύμφωνα με πληροφορίες στην ένορκη κατάθεση που έδωσε, ο πατέρας Τριαντάφυλλος, λίγες ημέρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά.

    Αποκαλυπτικοί οι Κονδύλης-Παπαναστασίου

    Σωτήρης Κονδύλης

    "Ο γιος μου ο Σάββας είναι πολύ καλό παιδί και με πολύ καλά αισθήματα. Ιδεολογικά όμως δεν μπορεί να δεχθεί κάποια πράγματα. Σ΄αυτό βοήθησε και η πρώην σύζυγος του γιου μου Αγγελική Σωτηροπούλου η οποία μεγάλωσε χωρίς μητέρα σε ορφανοτροφείο. Είχε αναρχικές ιδέες. Τα έβαζε με την εκκλησία, το κράτος και την κοινωνία γενικότερα", κατέθεσε ο πάτερ Τριαντάφυλλος.

    Νέα στοιχεία και αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τη δράση της 17Ν περιέχονται στις απολογίες των Τσελέντη και Παπαναστασίου. Στη δομή της 17Ν αναφέρθηκε ο Πάτροκλος Τσελέντης, υποστηρίζοντας ότι ο Γιωτόπουλος δεν ήταν ο μόνος αρχηγός αν και ο ίδιος δεν γνώριζε την ηγετική ομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο "Ταινίας" κατονομάζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως στρατολόγο του στην οργάνωση.

    Εν τω μεταξύ, ο Παύλος Σερίφης μέσω του δικηγόρου του ανασκεύασε τα όσα είχε πει για την εμπλοκή του θείου του Γιάννη Σερίφη στην οργάνωση, επικαλούμενος κούραση και πιέσεις που δέχτηκε κατά την ανάκριση.

    Ο Παύλος Σερίφης φέρεται να κατέθεσε ότι το αυτοκίνητο εκλάπει από το Παγκράτι λίγες μέρες πριν την επίθεση και χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο, το Γιωτόπουλο, το Γιαννη Σερίφη και μία ξανθιά γυναίκα την Αννα.

    Από τη μεριά του ο Γιάννης Σερίφης τον οποίο εμπλέκουν στις απολογίες τους οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν στρατολόγος της 17Ν που συμμετείχε εμπράκτως στις πρώτες δολοφονικές ενέργειες της οργάνωσης, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, να κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει ως μαρτυρας.

    Οσον αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα που παραμένει ο βασικός στόχος των διωκτικών αρχών, αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ζωή του δίνει στην κατάθεσή της η αδελφή του Ευαγγελία.

    Τη γνωριμία του με τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Παύλο και Γιάννη Σερίφη και τον Χριστόδουλο Ξηρό παραδέχθηκε στην απολογία του, ο Νίκος Παπαναστασίου, λύνοντας τη μέχρι τώρα σιωπή του, αν και εξακολούθησε να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση.

    Οι επαφές των τρομοκρατικών ομάδων

    Το κλειδί του μοιραίου αυτοκινήτου μάρκας Σίμκα που χρησιμοποιήθηκε τον Δεκεμβρίου του 1975 για την εκτέλεση του σταθμάρχη στης CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς βρέθηκε στη γιάφκα της αντικρατικής πάλης το 1986 στην οδό Καλαμά 25 στα Σεπόλια.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ή ότι ο Τσουτσουβής συμμετείχε στην εκτέλεση του Γουέλς ή κάποιος από τους 4 που εκτέλεσαν τον Γουέλς είχε επαφή με την Αντικρατική Πάλη και γνώριζε την ύπαρξη της γιάφκας της οδού Καλαμά.

    Αλλωστε, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Τσουτσουβής ξεκίνησε την δράση του από τον ΕΛΑ.

    Κάτι ανάλογο έγινε και με τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν, που αποχώρησαν από τον ΕΛΑ. Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι η Αντικρατική Πάλη του Τσουτσουβή μπορεί να λειτούργησε σαν παρακλάδι της 17Ν.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Κονδύλης στην απολογία του αναφέρεται σε κάποιον Κώστα, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον γνώρισε στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Επιπλέον, είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εκρηκτικών υλών από νησί των Δωδεκανήσων στην Αθήνα, εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΛΑ και στη συνέχεια από τους Επαναστατικούς Πυρήνες.

    Η 17Ν, ο ΕΛΑ, η Αντικρατική Πάλη και οι Επαναστατικοί Πυρήνες, όχι μόνο διατηρούσαν επαφές, αλλά κάποια χρονική στιγμή υπήρξαν και συνοδοιπόροι.

    Στην συμπληρωματική απολογία που έδωσε στον εφέτη ανακριτή ο Σάββας Ξηρός αναλαμβάνει την ευθύνη και για τη ληστεία χρηματαποστολής στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη με λεία 30.000.000 δραχμές.

    "Το καλοκαίρι του 2000 ο Λουκάς μου πρότεινε επειδή οι άλλοι της οργάνωσης έλειπαν να ανέβουμε οι δυο μας στη Θεσσαλονίκη και να κάνουμε μια ληστεία."

    Απολογούμενος ενώπιον του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ο Ξηρός περιγράφει την εκτέλεση πιθανότατα του απότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλλιου.

    "Όταν βρέθηκαν κοντά ο Λάμπρος γύρισε και τον πυροβόλησε. Στην ενέργεια εκείνη ο Λάμπρος κρατούσε ένα κουτί τάχα με γλυκά για να μην κινήσει υποψίες, ενώ περίμενε το σήμα. Όμως στο κουτί δεν είχε βάλει γλυκά, αλλά σκόνη απορυπαντικού. Τη στιγμή που έγινε το περιστατικό έβρεχε καταρρακτωδώς και όπως έλεγε χαριτολογώντας ο Λάμπρος το κουτί έβγαζε αφρούς."

    Η αντζέντα Γιωτόπουλου

    Η εύρεση χειρόγραφων σημειώσεων του Γιωτόπουλου που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου, με ονόματα δημοσίων προσώπων, στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης, αποκαλύπτει τον ηγετικό του ρόλο. Τα ονόματα που προκύπτουν ως ενδεχόμενοι στόχοι, κινούνται στο στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού, αλλά και κάποια που πρωταγωνιστούν στη σημερινή πολιτική σκηνή.

    Ο γραφικός χαρακτήρας έχει ήδη συγκριθεί με άλλα χειρόγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Γιωτόπουλου, τη στιγμή της σύλληψης του στο σπίτι του στους Λειψούς, αλλά και στο Βύρωνα.

    Διακόσια πενήντα ονόματα Ελλήνων, αλλά και ξένων υπηκόων, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του "Λάμπρου" η οποία βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία όταν συνελήφθη στους Λειψούς.

    Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν μέσα από την ατζέντα ένα κύκλο στενών φίλων του Γιωτόπουλου και της Πεϊνό, από τον οποίο αντλούν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις επαφές του φερόμενου ως αρχηγού της "17Ν".

    Ο Αργύρης Τσακαλίας το όνομα του οποίου αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην απολογία του Σάββα Ξηρού, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την 17 Ν και ότι ήταν αυτός που μεσολάβησε στην στρατολόγηση του ανιψιού του στην οργάνωση.

    Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, οι αξιωματικοί συνεχίζουν να εξετάζουν με σχολαστικότητα τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν στις δυο γιάφκες που χρησιμοποιούσε η οργάνωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ μεταξύ των ευρημάτων είναι και ένα τετράδιο στο οποίο φαίνεται να διακινούνται ποσά από 2.000.000 έως 31.000.000 δραχμές.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής είχαν δει το φως της δημοσιότητας χειρόγραφες σημειώσεις όπου διακινούνταν ποσά μερικών χιλιάδων δραχμών.

    Οι έρευνες της αστυνομίας και η αξιολόγηση των στοιχείων συνεχίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ευρημάτων ανέρχεται σε 1808 και καταχωρίζονται σε έγγραφα τα οποία καταλαμβάνουν συνολικά 132 σελίδες.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουμε ακόμη δρόμο και για τη 17Ν και για τις άλλες οργανώσεις, συνιστώντας σοβαρότητα και προσοχή.

    [02] Διεθνείς αντιδράσεις στα σχέδια ΗΠΑ για Ιράκ

    30/8/2002 10:27:00 μμ

    Ντικ Τσέινι

    Τα αμερικανικά σχέδια για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ καταδίκασε για μια ακόμη φορά ο Αραβικός Σύνδεσμος. Νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, καταδίκασε τις αμερικανικές απειλές εναντίον του Ιράκ, τονίζοντας ότι για να γίνει μία στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να αποτρέψει μια νέα κρίση στο Ιράκ εκφράζει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζει αντιστάσεις από τα μέλη του Εργατικού Κόμματός του οποίου ηγείται όσον αφορά ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ. "Το Ιράκ δεν είναι Αφγανιστάν" τόνισε απευθυνόμενος προς την Ουάσινγκτον σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Ωστόσο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι επιμένει στις σκληροπυρηνικές απόψεις του και για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, τάχθηκε χθες υπέρ του προληπτικού πολέμου κατά του Ιράκ με το επιχείρημα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει ήδη όπλα μαζικής καταστροφής.

    Αραβικές και ευρωπαϊκές αντιδράσεις

    Σε ανάλογες δηλώσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο προέβη και η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ανα Λιντ που εξέφρασε την ελπίδα να μην κάνουν οι Αμερικανοί ηγέτες τίποτα που θα υπονομεύσει την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας στο BBC o μόνιμος αντιπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ Γιαχίρ Μαχμασάνι αναρωτήθηκε αν μετά το Ιράκ, η Ουάσινγκτον θα στρέψει το ενδιαφέρον της και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως η Λατινική Αμερική ή ακόμη και η Ευρώπη.

    Ο Μαχμασάνι, μάλιστα απέρριψε, την κατηγορία ότι οι αραβικές χώρες αντιδρούν στα σχέδια επίθεσης γιατί φοβούνται ότι θα ενισχύσει τη φωνή εκείνων που ζητούν εκδημοκρατισμό αυταρχικών αραβικών καθεστώτων.

    Ο Πρόεδρος Σιράκ δήλωσε σε Γάλλους διπλωμάτες ότι τέτοιου είδους απειλές έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές για συλλογική ασφάλεια και συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες χώρες, υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Αρχίζουμε να γοητευόμαστε από τον πειρασμό να νομιμοποιήσουμε την προληπτική χρήση βίας και αυτό είναι ανησυχητικό", δήλωσε ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπογράμμισε, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση, που το Ιράκ δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

    Η εφημερίδα ''Τάιμς'', σε έρευνα που δημοσίευσε σήμερα, αναφέρει ότι μόλις πέντε από όσους και όσες ρωτήθηκαν δήλωσαν πως θα υποστήριζαν τον Μπλερ εάν αυτός αποφάσιζε να διατάξει τα βρετανικά στρατεύματα να αναλάβουν δράση σήμερα.

    Αποφασισμένες οι ΗΠΑ

    Ταχά Γιασίν Ραμαντάν

    Το Ιράκ, από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουν στη χώρα οι παρατηρητές όπλων, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον της Βαγδάτης ούτως ή άλλως.

    Τα εν λόγω σχόλια έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, λίγο μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα θέσει τελεσίγραφο στο Ιράκ, προκειμένου η χώρα να συμβαδίσει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει στους παρατηρητές όπλων να επιστρέψουν εκεί.

    "Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος", είπε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ.

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβούμε σε ενδείξεις καλής θέλησης ή να επιτρέψουμε την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, οι οποίοι ουσιαστικά είναι κατάσκοποι", δήλωσε ο κ. Ραμαντάν.

    Πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν ακόμη και εάν το καθεστώς του επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

    Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράκ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

    Εξάλλου αναφέρθηκε στο θέμα του Ιράκ μόνον εμμέσως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στις πολιτείες Αρκανσας και Οκλαχόμα, προτιμώντας να επικεντρωθεί στην συγκέντρωση κεφαλαίων για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Αραβικό μέτωπο

    Νωρίτερα, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε προειδοποιήσει κι αυτός τις ΗΠΑ για τις επώδυνες επιπτώσεις που θα είχε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    "Η επιχείρηση θα αποξενώσει τον αραβικό κόσμο, ενώ στο Πακιστάν τα αισθήματα εχθρότητας κατά των ΗΠΑ σίγουρα θα ενταθούν", είπε χαρακτηριστικά ο Περβέζ Μουσαράφ.

    Επιπλέον, και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς. Τα σχόλια του Σαουδάραβα πρίγκηπα αντικατοπτρίζουν ανάλογες δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του αραβικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που υπολογίζουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ως ιδανικό ορμητήριο για επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδιο επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

    Αλλά και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, μιλώντας τη Δευτέρα σε ακροατήριο φοιτητών στην Αλεξάνδρεια, διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι καμία αραβική χώρα δεν πρόκειται να συμπαραταχθεί μαζί τους εναντίον του Ιράκ.

    [03] Κοινή θέση των 15 στη Δανία

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/8/2002 10:36:00 μμ

    Η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος διεύρυνσης της ΕΕ επαναβεβαιώθηκε σήμερα στο άτυπο συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών, στη Δανία. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε πως υπήρξε συμφωνία για μία κοινή θέση στα αγροτικά θέματα στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 30 Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία των υποψηφίων και να ανακοινωθεί ο κατάλογος των δέκα νέων μελών.

    Σχετικά με την Τουρκία, οι 15 αξιολόγησαν θετικά τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν, αποφεύγοντας ωστόσο και πάλι να αναφερθούν σε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [04] ΠΓΔΜ: Αλβανοί κρατούν ομήρους

    30/8/2002 10:21:00 μμ

    Ενας Αλβανόφωνος σκοτώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της χώρας, ενώ μία ένοπλη ομάδα αλβανοφώνων κρατά ακόμη πέντε ομήρους που απήχθηκαν την Πέμπτη. Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φάλαγγα φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σχηματίσθηκε έξω από την πόλη των Σκοπίων, στον δρόμο που οδηγεί στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ, και κινείται προς την περιοχή. Οι απαγωγείς ζητούν την αποφυλάκιση δύο Αλβανών που συνελήφθησαν την Πέμπτη για τον φόνο δύο αστυνομικών και είχαν πει ότι θα σκότωναν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Ομως, η χρονική προθεσμία έχει περάσει, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν οι όμηροι έχουν σκοτωθεί. Οι ένοπλοι άνδρες, πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανοφώνων, απήγαγαν συνολικά επτά άτομα κοντά στο χωριό Ζεροβτζάνε. Δύο από τους ομήρους απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανάμεσα στους εναπομείναντες ομήρους είναι και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Οργή του ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον ζήτησε από τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους ενώ χαρακτήρισε την πράξη τους "προκλητική και απαράδεκτη" και ζήτησε από όλους τους κατοίκους της χώρας να επιδείξουν ψυχραιμία εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

    Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Αλβανοφώνων είχε στο παρελθόν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων.

    [05] Κυρώσεις 4 δις δολαρίων της Ε.Ε στις ΗΠΑ

    30/8/2002 9:19:00 μμ

    Ο πρόεδρος του ΠΟΕ

    Μάικ Μουρ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ύψους 4 δις δολαρίων εναντίον των ΗΠΑ για τις φοροελαφρύνσεις των εξαγωγέων τους. Ο οργανισμός τάσσεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιστεύοντας ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών κοστίζει ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική αντιπαράθεση στην ιστορία. Το ποσό των κυρώσεων είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τότε που ιδρύθηκε το 1995. Επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουν επανειλημμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φοροελαφρύνσεις προς τους εξαγωγείς των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

    Ικανοποίηση της ΕΕ

    Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί να αποδεχθεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά τελικά ποτέ δεν το έκανε λόγω έντασης που προκλήθηκε με τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πιστεύει ότι το ποσό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες συμπίπτει με τους υπολογισμούς των ζημιών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δηλώνουν ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις φοροελαφρύνσεις δεν ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    "Είμαι απογοητευμένος γιατί ο οργανισμός δεν δέχθηκε το ποσό που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Ζόλικ.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κρις Πάτεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση. "Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τα αιτήματά μας θα έβρισκαν ανταπόκριση", δήλωσε ο κ. Πάτεν.

    Πηγή: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 August 2002 - 20:54:47 UTC