Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η επέτειος των 28χρόνων του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στη Μόσχα για διαβουλεύσεις ο Σαμπρί
  • [03] Ολλανδία: Συλλήψεις φερόμενων μελών της Αλ-Κάιντα

    [01] Αύριο η επέτειος των 28χρόνων του ΠΑΣΟΚ

    2/9/2002 9:37:00 μμ

    "Η 3η του Σεπτέμβρη έχει ισχυρό ιστορικό συμβολισμό γιατί συνδέεται με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου να δώσει μια αυτόνομη ιδεολογική πολιτική και προγραμματική έκφραση σ' έναν υπαρκτό ριζοσπαστισμό της κοινωνίας" Αυτά επισημαίνονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την αυριανή επέτειο 28 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος Κώστας Σημίτης και το Εκτελεστικό Γραφείο.

    Αδιαμφισβήτητα, επισημαίνεται, το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη έχει αφήσει τα θετικά αποτυπώματά του στην πορεία της Ελλάδας και υπογραμμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι άρρηκτα δεμένο με όλες τις σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και με όλα τα δημοκρατικά οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά κεκτημένα των Ελλήνων.

    Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα και σχέδιο να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης της αγοράς και της ενοποίησης της Ευρώπης, επισημαίνεται ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα για να μη μετεξελιχθεί σε μια παραδοσιακή και κατεστημένη πολιτική δύναμη οφείλει να αναμετράται καθημερινά με το μέλλον και να δίνει θετικές απαντήσεις στα προβλήματα του καιρού μας.

    [02] Στη Μόσχα για διαβουλεύσεις ο Σαμπρί

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 2/9/2002 8:15:00 μμ

    Τα σενάρια επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ συνεχίζουν να διχάζουν τη διεθνή κοινότητα, ενώ οι φωνές για να δοθεί πολιτική λύση αυξάνονται. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι, σε μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης μετέβη σήμερα στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, ενώ το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επανέλαβε τις επικρίσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Ο Σάμπρι αναμένεται να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στον Κόλπο και τις διμερείς σχέσεις.

    Κατά της επιχείρησης Ιβανόφ-Μουσάραφ-Μαντέλα

    Ο Ιβανόφ νωρίτερα είχε δηλώσει, ότι οποιαδήποτε χρήση βίας από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ θα δυσκολέψει την επίτευξη μιας ρύθμισης στη χώρα αυτή και θα υπονομεύσει την σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου και τη Μέση Ανατολή. Ερωτηθείς για την αντίδραση της Μόσχας στην περίπτωση που ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει το πράσινο φως σε επιθέσεις κατά του Ιράκ, ο Ιβανόφ δήλωσε ότι ελπίζει να μην ''χρειαστεί'' να ασκηθεί ένα ρωσικό βέτο.

    Εν αναμονή πάντως, της συνάντησης Σάμπρι - Ιβανόφ, οι φήμες για στρατιωτική επιχείρηση αυξάνονται. Σύμφωνα με τον ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επέμβουν στις αρχές του προσεχούς έτους, όπως δήλωσε στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κούρδος ηγέτης.

    Ο Ταλαμπανί, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε πάντως τα σενάρια για αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο βόρειο Ιράκ.

    Ο Πακιστανός ηγέτης Περβέζ Μουσάραφ από την πλευρά του, εξέφραζε τις ανησυχίες του για τα σχέδια των ΗΠΑ αφού σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ η χώρα του θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, έχοντας όμως ανοιχτά πολλά μέτωπα τόσο στο εσωτερικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

    Ο Πακιστανός πρόεδρος προειδοποίησε για μια ακόμα φορά πως μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ θα προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου και θα ταράξει επίσης τα δυτικά συμφέροντα.

    Την αντίθεσή του για επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα δηλώνοντας πως ''αισθάνεται φρίκη'' για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ιράκ.

    Κίνα -Βρετανία ζητούν την επιστροφή των επιθεωρητών

    Εν τω μεταξύ, Κίνα και Βρετανία ζήτησαν σήμερα από το Ιράκ να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και επανέλαβαν το αίτημά τους προς τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία παρά τη βία απέναντι στο καθεστώς της Βαγδάτης. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Τζου Ροντζί και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ συζήτησαν το πρόβλημα του Ιράκ στη διάρκεια διμερούς 30λεπτης συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Γη που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του κινέζου πρωθυπουργού.

    Από την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, στην οποία βρίσκεται για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη διάσκεψη ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζιζ για το ίδιο θέμα πάντως δήλωσε σήμερα ότι το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ είναι υπό μελέτη.

    Υπέρ της επίθεσης οι συντηρητικοί στη Βρετανία

    Στο Λονδίνο ο υψηλόβαθμος Ιρακινός διπλωμάτης Μουντχάφαρ Αμίν, τόνιζε ότι οι απειλές για επίθεση εναντίον του Ιράκ δεν θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης για την έξοδο από την κρίση. Το Ιράκ ''είναι έτοιμο να καλωσορίσει'' τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στη χώρα, διαβεβαίωσε ο ιρακινός διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στο BBC. ''Πρέπει να καθίσουμε να συνεργασθούμε για την ατζέντα των εργασιών (των επιθεωρητών). Βρισκόμαστε στη διαδικασία των συζητήσεων με τον (Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ) Κόφι Αναν. Είχαμε ήδη τρεις συναντήσεις και θα έχουμε ακόμη μία'', δήλωσε ο Μουντχάφαρ Αμίν.

    Συμμετέχοντας στην ίδια εκπομπή του BBC, ο Ταμ Ντάλιελ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα του Ιράκ.

    Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία πάντως υποστηρίζει με κατηγορηματικότητα την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ. Μάλιστα ο ηγέτης των Συντηρητικών Ιαν Ντάνκαν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες κάλεσε τον Μπλερ ''να εξηγήσει στον βρετανικό λαό αυτό που ήδη εκείνος γνωρίζει- ότι το Ιράκ είναι ένας σαφής και αυξανόμενος κίνδυνος για τη Βρετανία''.

    Ωστόσο η κοινή γνώμη στη Βρετανία αντιτίθεται στην έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη Ντέιλι Μίρορ δείχνει ότι το 71% των Βρετανών αντιτίθεται στην πολεμική εμπλοκή, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλισθεί η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις το 12% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι η εισβολή στο Ιράκ δικαιολογείται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Αυξάνονται οι φωνές κατά της επίθεσης στις ΗΠΑ

    Παράλληλα στις ΗΠΑ, σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας ''Λος Αντζελες Τάιμς''δείχνει ότι περίπου το 60% των Αμερικανών υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση από την εξουσία του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν, η πλειοψηφία τους όμως πιστεύει οτι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξασαφαλίσουν πρώτα διεθνή υποστήριξη, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Η σφυγμομέτρηση ακολουθεί δυο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, απο το "Νιούγουικ" το "Τάιμ" και το "CNN", που δείχνουν παρόμοια στοιχεία για τους τασσόμενους υπέρ της στρατιωτικής δράσης αλλά με πιό μικρή υποστήριξη, 51% και 49%.

    [03] Ολλανδία: Συλλήψεις φερόμενων μελών της Αλ-Κάιντα

    2/9/2002 10:12:00 μμ

    Οκτώ άνθρωποι που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο δίκτυο της οργάνωσης ''αλ Κάιντα'' συνελήφθησαν σήμερα στην Ολλανδία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Εισαγγελία του Ρότερνταμ. Στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν ''υποστήριζαν την οργάνωση αλ-Κάιντα''--το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν--''υλικά, χρηματικά και επιμελητειακά''. Προστίθεται ότι είχε αρχίσει στρατολόγηση ''μαχητών υπέρ του Ιερού Πολέμου εναντίον των εχθρών του Ισλάμ''.

    Έγινε επίσης γνωστό ότι τέσσερεις άνθρωποι που θεωρήθηκαν ύποπτοι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι και ότι οι συλλήψεις των οκτώ έγιναν στο Αϊντχόβεν, στο Ρότερνταμ, στο Ρόζενταλ και στο Μπουά-λε-Ντικ.

    Πάντως οι εθνικότητες των ατόμων που συνελήφθησαν σήμερα δεν αποκαλύφθηκαν, ενώ εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δήλωσε ότι οι συλλήψεις δεν σχετίζονται με την ανάκριση τεσσάρων κατηγορουμένων που κρίθηκαν αρχικά ύποπτοι για προπαρασκευή επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι και μίας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Βέλγιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 September 2002 - 20:53:39 UTC