Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εργα ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Συνάντηση Β. Παπανδρέου-ΣΒΒΕ
  • [03] Προβλέψεις για νέες καταιγίδες
  • [04] Μνημόσυνο για τα θύματα της Ρικομέξ
  • [05] Η ΕΡΤ στην ΔΕΘ
  • [06] Κουβέλης για ελεύθερους χώρους στην Αθήνα
  • [07] Ενοποίηση Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων
  • [08] Περιοδεία Χαλβατζή στο Γουδί
  • [09] Συνάντηση Μπους-Μπλερ για το Ιράκ
  • [10] Η επέτειος προκαλεί φόβο στην Ευρώπη
  • [11] Τυφώνας έπληξε την Ταϊβάν
  • [12] Συλλήψεις ισλαμιστών ηγετών στο Πακιστάν
  • [13] Η RAI προ ιδιωτικοποιήσεως
  • [14] Συνάντηση Δρυ - ΣΕΒΕ
  • [15] Απόψε ο προκριματικός του Euro 2004
  • [16] Σε θέση μάχης ο Κωνσταντίνου
  • [17] Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

    [01] Εργα ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

    7/9/2002 7:33:00 μμ

    Με την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας των διυλιστηρίων νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα, και τα εγκαίνια των νέων κτίριων του Μεγάρου του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, συνδυάστηκε η δεύτερη ημέρα παραμονής του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη συμπρωτεύουσα για την 67η Διεθνή Εκθεση. Νωρίτερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με κομματικά στελέχη της πόλης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη που έχει με φορείς της Θεσσαλονίκης στο ''Μακεδονία Παλάς'', ενώ θα συμμετέχει σε δείπνο, στις 21.30, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδη.

    Εργο πνοής για την Θεσσαλονίκη τα διυλιστήρια Αλιάκμονα

    ''Μετά το πέρας της επτάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των διυλιστηρίων νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2003, 150.000 κυβικά νερό την ημέρα θα ενισχύσουν το δίκτυο της Θεσσαλονίκης'', ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης κατά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των διυλιστηρίων.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με την βαθμιαία ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων του έργου θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσθετης υδροδότησης έως 600.000 κυβικά την ημέρα.

    ''Με τον τρόπο αυτό λύνουμε το πρόβλημα της υδροδότησης και των ανατολικών περιοχών της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2030'', δήλωσε ο κ.Σημίτης προσθέτοντας ότι στην πορεία του έργου αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό αρχαιότητες, όπως αυτές στην οδό Αγ. Δημητρίου και χρηματοδοτήθηκαν ανασκαφικές έρευνες σωστικού χαρακτήρα, που έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης στο πέρασμα των αιώνων.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Βάσω Παπανδρέου από την πλευρά της δήλωσε, ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης.

    Εγκαίνια Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το Μέγαρο του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι το έργο είναι μέρος ενός προγράμματος κατασκευής νέων και αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών της Ελληνικής Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 66 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 είναι νέα Δικαστικά Μέγαρα. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι το 2004 και ήδη τα τελευταία 5 χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή δέκα νέων Δικαστικών Μεγάρων.

    Όπως δήλωσε, η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης όλων των δικαστικών υπηρεσιών, έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ''Κοινωνία της Πληροφορίας'' και χρηματοδοτείται από το Γ΄ ΚΠΣ, θα μεταβάλει ριζικά την εικόνα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης επάνω στις νέες τεχνολογίες καθώς και με την διεύρυνση των πηγών πληροφόρησης των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, από την πλευρά του δήλωσε ότι οι ήδη άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση και του νέου μεγάρου, 1900 τμ, που θα στεγάσει εντός του θέρους του 2003 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενώ το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 7.190.022 ευρώ.

    Συσπείρωση δυνάμεων

    Τη συστράτευση όλων των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στην εκλογική μάχη για την Αυτοδιοίκηση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη διάρκεια γεύματος εργασίας, στο οποίο πήραν μέρος υπουργοί, υφυπουργοί, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και άλλα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους να δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι απέναντι στην καταστροφολογία της αντιπολίτευσης πρέπει να προβάλλεται το έργο της κυβέρνησης και δέχθηκε ότι η αναμέτρηση έχει πολιτικό χαρακτήρα αφού θα κριθούν σε αυτή οι επιλογές της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση.

    Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, έκανε λόγο για ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και έχουν ως στόχο να χτυπήσουν ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

    [02] Συνάντηση Β. Παπανδρέου-ΣΒΒΕ

    7/9/2002 6:15:00 μμ

    Η έναρξη ή αποπεράτωση μεγάλων έργων υποδομής στο Βορειοελλαδικό Τόξο, αποτέλεσε το βασικότερο θέμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης στην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και τη συμβολή αυτών των έργων στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής στην ευρύτερη περιοχή, ζητώντας μάλιστα να υπάρξουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

    Μεγάλα έργα και οικονομική ανάπτυξη στο Βορειοελλαδικό Τόξο

    Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα για την υπόθεση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλα θα πάνω καλά. Είπε ότι το τελευταίο διάστημα οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, υπενθυμίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών έχουν καταληκτική ημερομηνία της 31η Δεκεμβρίου 2002.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε τη σπουδαιότητα ύπαρξης ενός ευρύτερου και ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών μεγάλης κλίμακας στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Εκτός από τα μεγάλα έργα, η διοίκηση του ΣΒΒΕ μετέφερε στην κ. Παπανδρέου τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Μεγάλο μέρος των επιμέρους συζητήσεων αφορούσε την αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές του Βορειοελλαδικού Τόξου, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και μία σειρά περιφερειακών και κλαδικών ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στο Βορειοελλαδικό Τόξο.

    [03] Προβλέψεις για νέες καταιγίδες

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/9/2002 4:45:00 μμ

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται και σήμερα η Πολιτική Προστασία, καθώς νέες νεροποντές προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε στη μία το μεσημέρι η ΕΜΥ. Για την περιοχή της Αττικής προβλέπει τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

    Στο μεταξύ, άμεση αποζημίωση (4.500 ευρώ) θα λάβουν οι πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες. Από τη Δευτέρα θα μπορούν, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 010-4859900, να απευθύνονται σε μηχανικούς για την επίσπευση της έκδοσης δανείων και των αποζημιώσεων που προβλέπονται.

    [04] Μνημόσυνο για τα θύματα της Ρικομέξ

    7/9/2002 3:33:00 μμ

    Τρία χρόνια πέρασαν κιόλας από το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 ,όταν ο ισχυρός σεισμός της Πάρνηθας συγκλόνισε ολόκληρη την Αττική. Σήμερα στην Ρικομέξ, όπου κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου βρήκαν το θάνατο 39 άτομα μαζεύτηκαν οι συγγενείς των θυμάτων για να μοιραστούν τον πόνο και την πίκρα τους. Πόνο για τον άδικο χαμό των αγαπημένων τους, πίκρα για την μη απόδοση δικαιοσύνης μέχρι σήμερα.

    Γονείς, παιδιά, σύζυγοι, συγγενείς, φίλοι παρέστησαν στην επιμνημόσυνο δέηση των θυμάτων της Ρικομέξ που τελείται για τρίτη χρονιά φέτος. Λουλούδια, αναμμένα κεριά, φωτογραφίες, κόλλυβα, επανέφεραν στη μνήμη στιγμές τραγικές που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους. Η πικρία και η αγανάκτηση για τους 39 άδικους θανάτους είναι το θέμα συζήτησης των συγγενών, που αναδύεται μαζί με τα δάκρυα, και τη θλίψη δίπλα στις φωτογραφίες των θυμάτων. Και η απονομή δικαιοσύνης η μόνη επιθυμία.

    Η Εφη Σοφύλου, η "τυχερή" της Ρικομέξ, η κοπέλα που ανασύρθηκε μετά από έναν μαραθώνιο αγώνα διάσωσης. "Το μόνο που μου εξασφαλίζει, ειλικρινά, μία απόσταση από την τρέλα είναι η ελπίδα που έχω ακόμα για απονομή δικαιοσύνης. Δεν ξέρω πως θα είμαι αν δεν συμβεί αυτό, ούτε θέλω να το σκέφτομαι", μας λεει με βουρκωμένο βλέμμα.

    Στο πλευρό της ο σύζυγός της, ο δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος, μας εξηγεί πως η απονομή δικαιοσύνης εξελίσσεται σε ένα γολγοθά για τους συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ.

    Σχετικά με το ποινικό τμήμα της υπόθεσης το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμψε τους κατηγορούμενους σε δικάσιμο για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο, και στη συνέχεια μετά από έφεση η υπόθεση πήγε στο Συμβούλιο Εφετών.

    Ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας όμως στην πρότασή του προς το Συμβούλιο των Εφετών, που τελικά θα αποφασίσει για την υπόθεση, ζήτησε τη μη διεξαγωγή της δίκης και την παραγραφή όλων των αδικημάτων λόγω παρέλευσης 20ετίας από την κατασκευή του κτιρίου.

    Εν αναμονή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είναι και οι πρώτες αποφάσεις των έξι αγωγών στα αστικά δικαστήρια από αυτές που κατέθεσαν οι συγγενείς των 39 θυμάτων.

    [05] Η ΕΡΤ στην ΔΕΘ

    7/9/2002 2:58:00 μμ

    Το μέλλον ανήκει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επισήμανε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας από τη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου της ΕΡΤ.ΑΕ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως. Ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για άλματα προόδου που συντελούνται στην ΕΡΤ καταστώντας την ανταγωνιστική αλλά και παράλληλα σοβαρή στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Στο ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος.

    [06] Κουβέλης για ελεύθερους χώρους στην Αθήνα

    7/9/2002 4:47:00 μμ

    Σε συγκέντρωση πολιτών και κατοίκων του Αλσους Ριζάρη μίλησε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Φώτης Κουβέλης. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αλλη Αθήνα", κατήγγειλε τη νομοθετική ρύθμιση που περιέχεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και παραχωρεί έκταση 10 στρεμμάτων πάρκου για την ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, παρότι το Συμβούλιο Επικρατείας έχει ακυρώσει την πράξη παραχώρησης. Ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τους συνυποψηφίους του και βουλευτές, Ντ. Μπακογιάννη και Χρ. Παπουτσή να καταψηφίσουν στη Βουλή τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αλλιώς, «όσα λένε για τους ελεύθερους χώρους, είναι κενά περιεχομένου».

    [07] Ενοποίηση Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 7/9/2002 4:41:00 μμ

    Πρώτο βήμα για την ενοποίηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας την κοινή παρουσία τους στην 67 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα επισήμανε πως το επόμενο βήμα θα είναι οι κοινές δράσεις, όπως η από κοινού προβολή της Συνόδου Κορυφής του 2003, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Πρακτορείων η ισχυροποίηση δια της ενότητας και διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το χώρο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

    [08] Περιοδεία Χαλβατζή στο Γουδί

    7/9/2002 2:30:00 μμ

    Στο Γουδί περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει τον αποχαρακτηρισμό10 στρεμμάτων που έχει αποφασίσει η δασική υπηρεσία . Για την μαύρη επέτειο από τον σεισμό του 1999 , δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να υλοποιηθούν τα μέτρα θωράκισης της Αθήνας και για να σταματήσει η ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων που ζουν σε κοντέινερς. Σήμερα το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά Θανάσης Παφίλης περιόδευσε σε γειτονιές του Ψυρρή .

    [09] Συνάντηση Μπους-Μπλερ για το Ιράκ

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 7/9/2002 2:00:00 μμ

    Το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ θα συζητήσουν σήμερα στο Καμπ Ντέηβιντ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπους να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΟΗΕ. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στα σχέδια για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για μια τέτοια εξέλιξη.

    Κατά της επέμβασης η ΕΕ

    Σαφώς κατά "ενός προληπτικού πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ χωρίς εντολή του ΟΗΕ", τάχθηκε και ο Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, με συνέντευξη του στην κυριακάτικη εφημερίδα "Bild am Sonntag", εκτιμώντας ότι θα είναι αντίθετος προς το δίκαιο των λαών .

    Μην μπορώντας να εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των συμμάχων, οι ΗΠΑ αντιδρώντας για την θέση που πήρε η Γερμανία εξέφρασαν την οργή τους για τις δημόσιες καταγγελίες του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, που μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Αμυνας Πέτερ Στρούκ πόλεμος "αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο".

    Πάντως χθες Παρασκευή το βράδυ ο κ. Στρούκ φαίνεται να άνοιξε την πόρτα σε μια αλλαγή της θέσης του Βερολίνου, κάνοντας την εκτίμηση ότι αν υπάρξουν αποδείξεις για ανάμιξη της Βαγδάτης στην τρομοκρατία "αυτό θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση".

    Και σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει την καινούργια θέση του Στρουκ ρεπορτάζ στους χθεσινούς Τάϊμς αναφέρει ότι από τη μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών φαίνονται νέες κατασκευές σε ιρακινές πυρηνικές θέσεις.

    Ικανοποίηση Σάμπρι από τη θέση της Ρωσίας

    Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκαλεί πάντως η αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη ρωσική άρνηση σε ένα ενδεχόμενο αμερικανικό πλήγμα κατά της χώρας του. ''Η ρωσική ομοσπονδιακή Δημοκρατία αρνείται τις απειλές, και ζητεί μια συνολική διευθέτηση και την εξακολούθηση του διαλόγου με τον ΟΗΕ, για τις διαφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την Βαγδάτη", δήλωσε ο Σάμπρι.

    Ο Σάμπρι, που επέστρεψε στη χώρα του μετά από περιοδεία που τον έφερε στη Ρωσία και την Αίγυπτο, πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες του στη Μόσχα με το ρώσο ομόλογο του Ιγκόρ Ιβανόφ ήταν ''καρποφόρες'' και μαρτυρούν τους ''σθεναρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες''.

    Μούσα: ''Καταστροφική μία επέμβαση των ΗΠΑ''

    Ο Ιρακινός υπουργός δέχθηκε επίσης με ικανοποίηση την "ομόφωνη" αντίδραση που εκφράστηκε από τις αραβικές χώρες για την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα προειδοποίησε την Πέμπτη στη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ των αραβικών χωρών ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ "θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως" στη Μέση Ανατολή και διαβεβαίωσε ότι καμία αραβική χώρα δεν θα προσφέρει στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ για μια τέτοια επίθεση.

    Σήμερα, ο Αμρ Μούσα επανερχόμενος στο θέμα δήλωσε ότι υπό το φως των επαφών του με την ιρακινή κυβέρνηση, του φαίνεται πολύ πιθανό να λάβουν την άδεια οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιτρέψουν στο Ιράκ. "Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές", δήλωσε ο αιγύπτιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε "επαφή με την ιρακινή κυβέρνηση".

    "Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο, την στρατιωτική σύγκρουση", πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση για μια λύση στην οποία θα εμπλέκεται η διεθνής κοινότητα. "Τα προβλήματα έχουν ανάγκη από περισσότερες διεθνείς διαβουλεύσεις", σημείωσε ο Μούσα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, BBC.

    [10] Η επέτειος προκαλεί φόβο στην Ευρώπη

    7/9/2002 11:48:00 πμ

    Φόβους για εκδήλωση επιθέσεων εκφράζουν οι αστυνομικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ευρωπαϊκών χωρών καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στο ραδιόφωνο του BBC. Ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του Αμβούργου, Μάνφρεντ Μουρκ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η υπηρεσία του έχει πληροφορίες ότι πολλά άτομα που κατοικούν στο Αμβούργο και θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα διεθνές ισλαμικό δίκτυο έχουν επαφές, τις οποίες γνωρίζει αλλά δεν μπορεί να τις εκτιμήσει. ''Αυτό σημαίνει ότι ανησυχούμε. Φοβόμαστε ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί και πάλι'', πρόσθεσε ο Μάνφρεντ Μουρκ.

    Φόβοι και σε Ιταλία - Γαλλία

    Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Στέφανο Νταμπρουόσκο, εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας στο Μιλάνο. ''Μετά την 11η Σεπτεμβρίου (του 2001) όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν φοβούνται ότι είναι πλέον στόχοι επιθέσεων της Αλ Κάιντα. Πραγματικά ανησυχούμε βλέποντας άτομα που θα μπορούσαν να διεξάγουν έναν προσωπικό τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και προσπαθούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να οργανωθούν'' πρόσθεσε ο Νταμπρουόσκο.

    ''Η απειλή είναι σχετικά μεγαλύτερη'' έκρινε από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογος του, Ζαν-Λουί Μπριγκιέρ. ''Πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί και να προσέχουμε στην Ευρώπη για ότι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον επειδή η απειλή είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας'' κατέληξε ο Γάλλος εισαγγελέας.

    Στις ΗΠΑ Καρζάι - Μουσάραφ

    Παρόλα αυτά και λίγο μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ομαρ Σαμάντ δήλωσε ότι ο Καρζάι θα εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως ο πρώτος πρόεδρος του Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν, τους οποίους ανέτρεψε η στρατιωτική επέμβση των ΗΠΑ στα τέλη της περσμένη χρονιάς. Ο Σαμάντ πρόσθεσε ότι ο Καρζάι θα αναχωρήσει από την Καμπούλ την Κυριακή ή την Δευτέρα.

    Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου θα παραστεί και ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ που αναχώρησε σήμερα για τις ΗΠΑ για επταήμερη επίσκεψη.

    Ο Μουσάραφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς και θα εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ θα έχει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών--όπως οι "New York Times", "Wall Street Journal", "Chicago Tribune" και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    [11] Τυφώνας έπληξε την Ταϊβάν

    7/9/2002 12:11:00 μμ

    Ισχυρός τυφώνας έπληξε την Ταϊβάν με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους αναγκάζοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ τουλάχιστον δύο αγνοούνται. Η Ταϊβάν είχε τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής από χθες, καθώς πλησίαζε ο τυφώνας Σινλάκου και οι χρηματαγορές, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ ακυρώθηκαν και οι πτήσεις των αεροσκαφών. Αργά το βράδυ ο τυφώνας είχε πάρει κατεύθυνση προς τις νοτιοανατολικές ακτές της Κίνας.

    Γύρω στις 5 τα ξημερώματα σήμερα, τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) οι άνεμοι έφταναν σε ταχύτητα τα 145 χιλιόμετρα την ώρα. Το Κεντρικό Μετεωρολογικό Γραφείο ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να πέσουν στο νησί 700 χιλιοστά βροχής και προειδοποίησε για κατολισθήσεις και πλημμύρες.

    Δύο άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα που παρασύρθηκε από τα κύμματα στο ανατολικό Χουαλιέν. Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι, επτά ορειβάτες με τους οποίους έχει διακοπεί η επικοινωνία δεν θεωρούνται αγνοούμενοι και πιστεύεται πως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Ο Σινλάκου, που πήρε το όνομα μιας θεάς της Μικρονησίας, έπληξε την Πέμπτη την Οκινάβα της Ιαπωνίας όπου αγνοούνται ακόμη πέντε Φιλιππινέζοι ναυτικοί ενώ άλλοι 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Πέρσι η Ταϊβάν έζησε μια από τις χειρότερες καταστροφές όταν ο τυφώνας Τοράτζι σκότωσε περίπου 200 ανθρώπους και λίγους μήνες αργότερα ο τυφώνας Νάρι είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άλλοι 100.

    [12] Συλλήψεις ισλαμιστών ηγετών στο Πακιστάν

    7/9/2002 12:09:00 μμ

    Δεκατέσσερις ηγέτες πέντε ισλαμικών κινημάτων συνελήφθησαν σήμερα στη πόλη Λαχώρη, στ΄ανατολικά του Πακιστάν με την κατηγορία ότι οργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις μέσα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς παρότι είναι απαγορευμένες στη χώρα, ανακοίνωσε η Πακιστανική αστυνομία. "Συλλάβαμε 14 αξιωματούχους που παραβίασαν την απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας της Λαχώρης Τζάβεντ Νούρ.

    Οι συλλήψεις αφορούν πέντε εθνικούς ηγέτες: τους Κάζι Χουσάιν Αχμεντ, Μαουλάνα Σαχ Αχμεντ Νουράνι, Μαουλάνα Φάζλουρ Ρέχμαν, Αλαμα Σαγίντ Νάκβι και τον Μαουλάνα Σάμιουρ Ρέχμαν, καθώς και εννέα περιφερειακούς ηγέτες.

    Οι ηγέτες της συμμαχίας "Muttajida Majlis-e-Amal" (ΜΜΑ) η οποία αποτελείται από έξι πακιστανικά ισλαμικά κόμματα, έφθασαν στη Λαχώρη για να πάρουν το τρένο με τον οποίο θα έκαναν προεκλογική εκστρατεία μέχτι την πόλη Σουκούρ, 800 χλμ νότια. Οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου στη χώρα.

    Η στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν έχει υποβάλει σημαντικούς περιορισμούς στην πραγματοποίηση πολιτικών συγκεντρώσεων.

    [13] Η RAI προ ιδιωτικοποιήσεως

    7/9/2002 12:36:00 μμ

    Σχέδιο νόμου που επιτρέπει μεγαλύτερη ιδιοκτησία διαφορετικών ΜΜΕ και ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, RAI, ενέκρινε χθες το Ιταλικό υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο, αν κυρωθεί από τη Βουλή, θα επιτρέψει σε εμπορικά τηλεοπτικά κανάλια να κατέχουν μετοχές σε εφημερίδες και ραδιοσταθμούς, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα προωθήσει την οργανική ανάπτυξη του τομέα. Πριν από την απόφαση, οι μετοχές της Mediaset, της μεγαλύτερης εμπορικής ραδιοτηλεόρασης που ελέγχεται από την οικογένεια του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σημείωσε αύξηση 6% στη διαπραγμάτευσή της για να κλείσει στα 7,1 ευρώ.

    ''Ο νόμος είναι χωρίς αμφιβολία πολύ θετικός για τη Mediaset... Θα μπορεί να αγοράσει έναν ραδιοσταθμό, ενώ η Publitalia (ο διαφημιστικός βραχίονας της Mediaset) θα μπορεί να διαφημίζει για τρίτους, όπως επί παραδείγματι για τους ραδιοσταθμούς'', δήλωσε ένας αναλυτής.

    Το σχέδιο νόμου προτείνει επίσης τη διεύρυνση της βάσης των εσόδων που λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται το ποσοστό του εισοδήματος του τομέα που έχει οποιοσδήποτε λειτουργεί σε αυτόν. Η οροφή ιδιοκτησίας είναι 20% και σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο οι απολαβές από τέλη αδειών, χορηγίες, συνδρομητική τηλεόραση, συνδρομές εφημερίδων και διαφήμιση θα περιλαμβάνονται στον υπολογισμό.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της RAI. Ο υπουργός Επικοινωνιών, Μαουρίτσιο Γκασπάρι, δήλωσε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2004, αλλά το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας και κανένας ιδιώτης δεν θα μπορεί να κατέχει περισσότερο από το ένα τοις εκατό των μετοχών.

    [14] Συνάντηση Δρυ - ΣΕΒΕ

    7/9/2002 2:34:00 μμ

    Συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) είχε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Συνδέσμου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων αποτελεσματικής υλοποίησης του Μέτρου 2.1 (Ενίσχυση στη μεταποίηση &amp; Εμπορία αγροτικών προϊόντων), τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου του κλάδου μεταποίησης φρούτων και την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την επεξεργασία και εκκόκκιση βαμβακιού.

    Κατά την κοινή εκτίμηση και των δύο πλευρών υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Δημήτρη Συμεωνίδη και στο θέμα της υλοποίησης της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ Θεσσαλονίκης, για το οποίο ο ΣΒΒΕ ανέλαβε πρωτοβουλία διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Γεωργίας, με στόχο την προσφορότερη συμφωνία συνεργασίας για την εξεύρεση των απαραίτητων εδαφικών εκτάσεων υλοποίησης του έργου.

    Ο κ. Συμεωνίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι μετά και την τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρίας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης (ΕΔΑΠ/ ΤΠΘ) (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) αυτό που απομένει είναι η άμεση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, για την παραχώρηση των εδαφικών εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας στην Εταιρία Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης.

    [15] Απόψε ο προκριματικός του Euro 2004

    7/9/2002 7:28:00 μμ

    Με το δεξί θέλει να αρχίσει τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Euro 2004, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας, στον αποψινό της αγώνα κόντρα στην Ισπανία, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ1 στις 21:45. Με όπλο τον κόσμο, που αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο της Λεωφόρου και τη δίψα για τη διάκριση, οι διεθνείς μας θα παλέψουν για να λυγίσουν την αντίσταση του Ραούλ και της παρέας του. Ο Όττο Ρεχάγκελ θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, καθώς ο Νίκος Νταμπίζας ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τέθηκε στην διάθεση του ομοσπονδιακού μας προπονητή.

    "Κόντρα στην Ισπανία είμαστε το αουτσάιντερ", τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ, που πρόσθεσε ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πάρει την νίκη.

    Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί "τρόμαξαν" με το μικρό γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά όπως τόνισαν θα προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν στον αγώνα. Ο προπονητής των "φούριας ρόχας" Ινιάκι Σάεθ υποστήριξε ότι η ομάδα του έχει έρθει με κέφι και θα προσπαθήσει για την νίκη, αλλά και η ισοπαλία δεν θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα τους απογοητεύσει.

    [16] Σε θέση μάχης ο Κωνσταντίνου

    7/9/2002 2:30:00 μμ

    Με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να ακολουθεί το κανονικό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η σημερινή προπόνηση της ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Απών ήταν μόνο ο Ρενέ Χένρικσεν, ο οποίος υπεβλήθη σε θεραπεία. Στο μεταξύ,ο Φερνάντο Σάντος αποφάσισε να ξεκουράσει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ δίνοντας ρεπό αύριο στους παίκτες του, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις προπονήσεις το πρωί της Δευτέρας.

    [17] Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

    7/9/2002 7:13:00 μμ

    Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου το οποίο θα έχει την ικανότητα να επεμβαίνει στα γονίδια που προκαλούν την παχυσαρκία και να ελέγχει τον μεταβολισμό στον ανθρώπινο οργανισμό. Η διαιτολόγος Σάρον Μαρκς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μόνας, είπε ότι αγωνίζονται να βρουν ένα φάρμακο το οποίο θα αλλάζει την προδιάθεση του ανθρώπου για παχυσαρκία.

    "Οι ρυθμοί που η παχυσαρκία ξαπλώνεται ακόμη και σε παιδιά είναι φοβεροί", τονίζει η ίδια, η οποία πιστεύει ότι η παχυσαρκία είναι κληρονομική, γι' αυτό και βλέπουμε ανθρώπους που τρώνε πάρα πολύ να μη βάζουν βάρος, ενώ αντίθετα, άλλοι τρώνε κανονικά και παχαίνουν.

    Αν το γονίδιο το οποίο ονομάζεται Beacon, και έχει δοκιμαστεί σε αρουραίους στο Ισραήλ, έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στον άνθρωπο, πράγμα πολύ πιθανό, τότε θα μπορεί να ελέγξει τον μεταβολισμό και να ελαττώσει την παχυσαρκία από την οποία φαίνεται να υποφέρει η Αυστραλία, εκτιμούν οι επιστήμονες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 September 2002 - 16:55:05 UTC