Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας
  • [02] Συνέντευξη Σημίτη εφ΄όλης της ύλης
  • [03] Νέες βροχοπτώσεις στην Αττική
  • [04] Ο Σημίτης στη ΔΕΘ
  • [05] Σχέδιο κοινωνικής μέριμνας του ''Αθήνα αύριο''
  • [06] Συνεχίζεται η περιοδεία Καραμανλή στις Κυκλάδες
  • [07] Έμποροι βρεφών
  • [08] Ισχυρή έκρηξη στη Χεβρώνα
  • [09] Φονικός τυφώνας σάρωσε τη ΝΑ Κίνα
  • [10] Έκρηξη σε αγορά του Αφγανιστάν
  • [11] Σε πύρινο κλοιό η Μόσχα
  • [12] Τσοχατζόπουλος: ''Καθρεφτης της οικονομίας η ΔΕΘ''
  • [13] Χριστοδουλάκης: Όχι άλλες επιβαρύνσεις
  • [14] Ένζυμο-''κλειδί'' κατά των αναπνευστικών νοσημάτων

    [01] Στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας

    8/9/2002 6:51:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά την απολογία του ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου. Ο "Λουκάς" της 17Ν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο όπως είπε η συνήγορός του, αποδέχεται την συμμετοχή του στην οργάνωση, αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο κατηγορητήριο και απέδωσε τις ενέργειες του σε πολιτικά κίνητρα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν αποδέχεται την συμμετοχή του σε ποινικά αδικήματα, όπως αυτή περιγράφεται στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του.

    Εκκληση Κουφοντίνα για δίκαιη δίκη

    Ο Κουφοντίνας έκανε έκκληση - μέσω της συνηγόρου του - για μια δίκαιη δίκη, εκφράζοντας, όμως, αμφιβολία για το αν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με το κλίμα που επικρατεί για την υπόθεση.

    Σε ερώτηση του ανακριτή για το αν έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες, ο Κουφοντίνας αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την ιδεολογία του.

    Στο υπόμνημα του επίσης υποστηρίζει ότι σέβεται την ανθρώπινη ζωή, ενώ για το ζήτημα της παράδοσης του, ο Κουφοντίνας υποστήριξε ότι παραδόθηκε προκειμένου να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για τις πράξεις του, τις ποινικές ευθύνες τις επιβάλει το δικαστήριο και τις υφίσταται ο κατηγορούμενος.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανακριτής ρώτησε τον Δημήτρη Κουφοντίνα αν έχει κάποια προτίμηση για το κελί που θα κρατηθεί και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν έχει πρόβλημα με τους συγκατηγορούμενους του και πρότεινε να ερωτηθούν εκείνοι αν έχουν πρόβλημα με αυτόν. Είπε ωστόσο ότι οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες, καθώς δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός στα κελιά και υπάρχει στενότητα χώρου.

    Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Κουφοντίνας αποποιείται το ρόλο του αρχηγού, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του λαϊκό αγωνιστή, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει γραφτεί το τέλος της 17Ν υπό την έννοια της επιχειρησιακής δράσης, αλλά όχι και ως κομμάτι του επαναστατικού κινήματος στη χώρα.

    Την ίδια ώρα, με τη γραμμή Κουφοντίνα συμπλέουν οι αδελφοί Ξηρού επιδιώκοντας πολιτική δίκη. Από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Σάββας Ξηρός δια μέσου της συντρόφου του Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, προειδοποιεί με αποκαλύψεις, που ξεπερνούν, όπως υποστηρίζει, τη δημοσιογραφική φαντασία.

    Το κρησφύγετο του Δ. Κουφοντίνα

    Χθες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αξιοποιώντας τηλεφώνημα πολίτη εντόπισε το κρησφύγετο του Δ. Κουφοντίνα, στην ερημική τοποθεσία Χαλικιάδα στο νησί Αγκίστρι απέναντι από την Αίγινα, όπου πιστεύεται ότι κρυβόταν για περισσότερο από 40 ημέρες, σε μία σκηνή.

    Οι αστυνομικοί στη σκηνή βρήκαν σύνεργα αλιείας, γεννήτρια, κονσέρβες, αλλά και υλικό για εξοχή, τα οποία περισυνέλεξαν και μετέφεραν στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, ο Κουφοντίνας κυκλοφορούσε σπάνια, με γυαλιά και καπέλο τζόκεϊ, απέφευγε τις όποιες συναναστροφές και προμηθευόταν εφημερίδες και τρόφιμα από παντοπωλείο του νησιού. Σε κάδο απορριμάτων βρέθηκαν αποκόμματα από εφημερίδες, ρούχα και χάρτης της περιοχής.

    Η παρουσία του εκεί επιβεβαιώνεται και από τα αποτυπώματά του σε αντικείμενα που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Ο ίδιος ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει επιβεβαιώσει την παραμονή του στο νησί.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται νέο κύμα συλλήψεων υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση "1η Μάη". Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό παρακολούθηση βρίσκονται πέντε με οκτώ άτομα, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν προσαχθεί κατά καιρούς στην Ασφάλεια.

    Κανένας διάλογος με τους τρομοκράτες

    Στο πολιτικό πεδίο, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία, ενώ σε σύνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει πως οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην "17Ν" θα λογοδοτήσουν στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο κ.Πετσάλνικος προαναγγέλει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την τρομοκρατία, σητν οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων από 20 σε 30 χρόνια. ''Συνεργαζόμαστε σε ισότιμη σχέση με τη διεθνή κοινότητα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Δεν είμαστε υποτελείς των αμερικανών υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ''Εθνος της Κυριακής'' ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] Συνέντευξη Σημίτη εφ΄όλης της ύλης

    8/9/2002 6:01:00 μμ

    Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, η οικονομική πορεία της χώρας, αλλά και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθιερωμένης συνέντευξης του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σημίτης ήταν σκληρός στις εκφράσεις του απέναντι στους τρομοκράτες, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και την ηγεσία της για τη στάση που τηρεί στο θέμα, προσπαθώντας να συσχετίσει την τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ.

    Σκληρή κριτική στη ΝΔ για την τρομοκρατία

    Οι τρομοκράτες δεν είναι ήρωες, αλλά εγκληματίες, οι οποίοι θέλουν ένα καθεστώς αυθαίρετης βίας τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη 17Ν μαφία στην οποία κυριαρχεί νόμος της σιωπής, και τους τρομοκράτες λαθρέμπορους της αριστερής ιδεολογίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και υποσχέθηκε πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας.

    Η Ελλάδα κέρδισε από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, γιατί γνώμονας της κυβέρνησης στην προσπάθειά της ήταν να κερδίσει η χώρα και όχι μικροκομματικά κριτήρια για να κερδίσει πόντους το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης, κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση που τηρεί στο θέμα και της καταλόγισε ότι προσπαθεί να ενοχοποιήσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και απέδωσε αυτή την τακτική της ηγεσίας της, στο ότι η συντηρητική παράταξη ''κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια'', αναφέροντας ότι η δεξιά είναι εκείνη που εξέθρεψε το παρακράτος και δημιούργησε υπόγειες διαδρομές ανάμεσα στο έγκλημα και την εξουσία.

    Κατά τον πρωθυπουργό η ΝΔ προσπαθεί να ισοσκελίσει τα πράγματα γι' αυτό προσπαθεί να ενοχοποιήσει έναν χώρο που έδωσε τη μάχη κατά της χούντας, ώστε να του ''κολλήσει τη ρετσινιά'' ώστε να μην ακούγονται όσα λέγονται για τη συντηρητική παράταξη.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε, επίσης, ότι η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα της τρομοκρατίας είναι επίσης ενταγμένη στην πάγια τακτική της να υποβαθμίζει κάθε επιτυχία της κυβέρνησης και της κοινωνίας, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της, ότι θέλει στην πολιτική να κυριαρχεί το γκρίζο, η αμφιβολία και η απαισιοδοξία, γιατί νομίζει πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει τις εκλογές.

    Οι δημοτικές δεν είναι δημοψήφισμα

    Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι δεν είναι δημοψήφισμα και ότι κανένα αποτέλεσμα δεν θα ανατρέπει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία.

    Πήχης για την Κυβέρνηση είναι η νίκη σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ασκώντας ταυτόχρονα δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της γιατί όπως ανέφερε διαρκώς επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα αναμέτρησης , χωρίς όμως να καταθέτουν προτάσεις.

    Ο κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο εσωτερικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ η και ανασχηματισμού, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεν σκέπτεται να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας το 2005.

    Σύνεση για ουσιαστική ανάπτυξη

    Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι αριθμητικά έχουμε δεκαπλάσιο ρυθμό από τη μέση αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ έβαλε φρένο σε κάθε μισθολογική διεκδίκηση των εργαζομένων που δεν στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε σύγκλιση πυροτέχνημα, τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά θα ακολουθήσουμε την πολιτική της σύνεσης που αποδίδει και δεν είναι σε βάρος των εργαζομένων.

    Αναφορικά με τις κοινωνικές δαπάνες, ο κ. Σημίτης παρέπεμψε στα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την αύξηση των συγκεκριμένων δαπανών τα τελευταία χρόνια.

    Απαντώντας στην κριτική κοινωνικών φορέων για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι άτολμη και πώς ήταν πολιτική απόφαση για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων αυτή την περίοδο, αφού για τις επιχειρήσεις ισχύουν ήδη από πέρυσι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές. Ξεκαθάρισε δε ότι το κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν θα σημάνει καμία αλλαγή στο στόχο για πλεονασματικό προϋπολογισμό, αλλά και ούτε στο πρόγραμμα σταθερότητας.

    Διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Σοφοκλεους ανέφερε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε και ακολουθεί την πορεία των άλλων διεθνών χρηματιστηρίων. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι "ίσως' το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει ελαφρώς καλύτερη πορεία λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

    Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρά τα εμπόδια

    Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενδέχεται κάποιοι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εμπόδια, αλλά ήταν κατηγορηματικός για την κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας με βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα είναι στην πρώτη ομάδα της διεύρυνσης.

    Ο κ.Σημίτης εκτίμησε ότι μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να υπάρξουν από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θεαματικές κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα.

    Σχολίασε δε δηλώσεις αξιωματούχων της Αγκυρας και του Ραουφ Ντενκτάς περί προσάρτησης των κατεχόμενων στην Τουρκία σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχθεί στους κόλπους της την ελεύθερη Κύπρο λέγοντας ότι δεν τα θεωρεί σοβαρά πράγματα με την έννοια ότι είναι διαπραγματευτικές απειλές, προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

    Οσον αφορά το θέμα της συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά λέγοντας ότι, δεν έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά ή σχεδόν καθόλου, περιέγραψε τα τεχνάσματα των δουλεμπόρων για να ακυρώσουν την εφαρμογή της συμφωνίας και εκτίμησε ότι οι λαθρομετανάστες και οι δουλέμποροι έχουν την βοήθεια του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Εβρου.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε πάντως ότι μετά το κύμα των τεσσάρων χιλιάδων λαθρομεταναστών που ήρθε στη χώρα μας αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία,η κατάσταση ελέγχεται.

    Τέλος, ο κ.Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας σε περίπτωση επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, τόνισε ότι η χώρα μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη προς οποιαδήποτε επέμβαση που δεν έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Ελλάδα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα, υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Οι Ελληνες πολίτες δεν συμμερίζονται την εικόνα που φιλοτέχνησε ο Πρωθυπουργός στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στην Θεσσαλονίκη, δήλωσε το μέλος της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης. Η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες αποτελούν την πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης του κ.Σημίτη, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

    Υποτίμησε, για άλλη μια φορά, τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ο Πρωθυπουργός με τις προετοιμασμένες γραπτώς απαντήσεις που έδωσε στις αρχικές, στημένες, ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Ειναι θλιβερό-πρόσθεσε- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να χαράσσουν το μέλλον της χώρας και με ειλικρίνεια να αναπτύσσουν τις απόψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας , να χρησιμοποιείται, με μεθοδεύσεις, για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

    [03] Νέες βροχοπτώσεις στην Αττική

    8/9/2002 7:11:00 μμ

    Εξομαλύνθηκε η κατάσταση στην Αττική, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις μεσημβρινές ώρες. Αυτή την ώρα, διεξάγεται κανονικά η κίνηση στην Αθήνα και μόνο η γέφυρα Λάμπρου Κατσώνη δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους. Από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στην περιοχή της Μάνδρας αρκετοί οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και για τον απεγκλωβισμό τους παρενέβη η Πυροσβεστική.

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Τσακλίδης σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε ότι την Τετάρτη θα έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές πόρτες 1,5 μέτρου, που θα κλείνουν την Πειραιώς στο ύψος της γέφυρας του Κηφισού, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερχείλιση του.

    O κ. Τσακλίδης δήλωσε επίσης, ότι έχουν ήδη εκταμιευτεί τα χρήματα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες, οι οποίοι θα τις λάβουν απ΄ ευθείας από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν έχουν ανάγκη υπογραφής από ιδιώτη μηχανικό.

    [04] Ο Σημίτης στη ΔΕΘ

    8/9/2002 6:17:00 μμ

    Περίπτερα της 67ης ΔΕΘ επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφτηκε τα περίπτερα του υπουργείου Πολιτισμού και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).Στη συνέχεια εγκαινίασε το περίπτερο της Γαλλίας, που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Εκεί τον υποδέχτηκε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Ζαν Μορίς Ριπέρ, ο οποίος και τον ξενάγησε στο περίπτερο της γαλλικής συμμετοχής.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρωθυπουργός στο περίπτερο της ελληνογαλλικής κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο της ζεύξης Ρίου- Αντιρίου, καθώς και στα περίπτερα με εκθέματα υψηλής και δορυφορικής τεχνολογίας, παρουσίασης βιβλίων και του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου.

    Ο κ. Σημίτης και το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο περίπτερο διεκδίκησης στη Θεσσαλονίκη της EXPO 2008, όπου είχε την ευκαιρία να δει το site που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 67η ΔΕΘ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των περιπτέρων του Οργανισμού Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' και της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [05] Σχέδιο κοινωνικής μέριμνας του ''Αθήνα αύριο''

    8/9/2002 1:26:00 μμ

    Το σχέδιο του συνδυασμού "Αθήνα αύριο" για την πολιτική κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης παρουσιάζει αυτή την ώρα η επικεφαλής του Συνδυασμού, Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Επιθετική πολιτική, με σύγχρονες πρωτοβουλίες και δημιουργικές παρεμβάσεις στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής υποσχέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνοντας ταυτόχρονα πώς ο δήμος Αθηναίων θα διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί από τους κοινοτικούς πόρους και τα ειδικά κονδύλια του Γ' κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

    [06] Συνεχίζεται η περιοδεία Καραμανλή στις Κυκλάδες

    8/9/2002 1:23:00 μμ

    Με απρόοπτα ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της περιοδείας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στις Κυκλάδες. Το στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ με το οποίο θα μετέβαινε από τη Σύρο στη Μήλο, κατά την απογείωση υπέστη βλάβη στον έναν κινητήρα, γεγονός που ανάγκασε τους πιλότους να το προσγειώσουν και πάλι στη Σύρο. Τελικά ο κύριος Καραμανλής συνέχισε την περιοδεία του στη Μήλο και την Κίμωλο με ένα δεύτερο ελικόπτερο που έφτασε από τη βάση των Μεγάρων στη Σύρο, για να παραλάβει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τη συνοδεία του.

    [07] Έμποροι βρεφών

    8/9/2002 1:42:00 μμ

    Ένας 47χρονος Αλβανός και η 23χρονη συνεργός του συνελήφθησαν στην πόλη της Κορυτσάς με την κατηγορία πώλησης βρεφών. Οι κατηγορούμενοι εντόπιζαν έγκυες γυναίκες με διάφορα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και αφού τις προωθούσαν για τοκετό σε ιδιωτική κλινική έξω από τη Θεσσαλονίκη, έπαιρναν τα βρέφη τους και τα πουλούσαν. Τελευταίο θύμα πέρυσι ήταν μια 40χρονη η οποία ομολόγησε ότι στην κλινική την παρακολουθούσε ένας γιατρός γύρω στα 50, ο οποίος μιλούσε και λίγα σπασμένα αλβανικά.

    Μέχρι τώρα οι δύο συλληφθέντες ομολόγησαν ότι πώλησαν πάνω από 10 παιδιά. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά των ιδίων που πιθανόν είχαν την ίδια τύχη. Επίσης, δεν έγινε γνωστός ο τρόπος μεταβίβασης των γυναικών στην Ελλάδα.

    [08] Ισχυρή έκρηξη στη Χεβρώνα

    8/9/2002 1:34:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη, που δεν προκάλεσε θύματα, ακούστηκε σήμερα το πρωί στο εβραϊκό θύλακο της παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. "Oι στρατιώτες που έσπευσαν στην περιοχή βρήκαν τα υπολείμματα ενός εκρηκτικού μηχανισμού", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν θύματα ή υλικές ζημιές.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές. Ο στρατός συνέλαβε 17 Παλαιστίνιους στη Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, οι στρατιώτες αναζητούσαν έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό που δεν τον βρήκαν και συνέλαβαν τελικά τα μέλη της οικογένειας του, ανάμεσά τους και τον αδελφό του, Ιγιάντ Χοσιέχ.

    [09] Φονικός τυφώνας σάρωσε τη ΝΑ Κίνα

    8/9/2002 11:48:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νοτιοανατολική Κίνα εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Σινλάκου. Οπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και κινεζικά μέσα ενημέρωσης, συνολικά 15 σκοτώθηκαν και 3 αγνοούνται στην περιοχή Γουενζού ενώ άλλοι 5 βρήκαν τραγικό θάνατο στο Ταϊζού της επαρχίας Ζετζιάνγκ. Αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης πλημμύρων του Γουενζού ανέφερε ότι σε πολλές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνική επικοινωνία.

    Στη γειτονική περιοχή Φουντίνγκ της επαρχίας Φουτζιάν δεν αναφέρθηκαν θύματα όμως οι ζημιές στις καλλιέργειες υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 120.000.000 δολάρια.

    Το πρακτορείο "Νέα Κίνα" μετέδωσε ότι 300.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους στις πόλεις Γουενζού, Ταϊζού και Νίνγκμπο ενώ λόγω της κακοκαιρίας ματαιώθηκαν και πολλά αεροπορικά δρομολόγια προς το Γουενζού, τη Σαγκάη, το Ξιαμέν και το Φουζού. Στη Σαγκάη η στάθμη του ποταμού Χουανγκπού, που διασχίζει την πόλη, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.

    [10] Έκρηξη σε αγορά του Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 8/9/2002 12:04:00 μμ

    Από την έκρηξη βόμβας σήμερα σε μια αγορά της πόλης Χοστ, στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, 4 απο τους οποίους σοβαρά, μετέδωσε το πρακτορείο Afgan Islamic Press (AIP). Η βόμβα εξερράγη σε ένα κατάστημα ενοικίασης και πώλησης βιντεοκασετών στην αγορά της Μεντίνα, την κυριότερη της πόλης, προσθέτει το πρακτορείο επικαλούμενο τον Μοχάμαντ Χάν Γκουρμπούζ, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας. "Αυτό μπορεί να είναι έργο των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Την Πέμπτη από βομβιστική επίθεση σε αγορά στο κέντρο της Καμπούλ σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και την ίδια ημέρα έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι στην πόλη Κανταχάρ. Το Αφγανιστάν θα τιμήσει αύριο Δευτέρα την πρώτη επέτειο από το θάνατο του διοικητή Αχμεντ Σαχ Μασούντ, που σκοτώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου σε τρομοκρατική επίθεση που αποδίδεται στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

    [11] Σε πύρινο κλοιό η Μόσχα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/9/2002 11:56:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Οι χειρότερες πυρκαγιές τα τελευταία 30 χρόνια συνεχίζουν να περικυκλώνουν τη ρωσική πρωτεύουσα σήμερα. Σε ορισμένες περιοχές, οι κάτοικοι της πόλης έχουν ορατότητα στα περίπου 500 μέτρα. Μερικές χιλιάδες πυροσβέστες μαζί με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι μονάδες του στρατού πάντως δεν έχουν μπορέσει μέχρι στιγμής να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές στα δάση και τις θαμνώδεις περιοχές.

    Το υπουργείο Αμυνας έστειλε στις περιοχές αυτές 1200 στρατιώτες και βαρέα μηχανήματα για χωματουργικές εργασίες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Χθες, ο αριθμός των δασικών και των θαμνωδών περιοχών που καίγονταν έφθανε τις 207 και η έκταση τους υπολογίζεται στα 600 εκτάρια. Η μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρωσίας δεν προβλέπει βροχές στην περιοχή για σήμερα όμως μια σύντομη βροχή την Παρασκευή πρόσφερε μια μικρή ανακούφιση.

    [12] Τσοχατζόπουλος: ''Καθρεφτης της οικονομίας η ΔΕΘ''

    8/9/2002 7:25:00 μμ

    Την υποστήριξή του στο θεσμό της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και στις δύο εταιρίες (ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo AE), εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο κτίριο διοίκησης του εκθεσιακού φορέα, με τον πρόεδρο των ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo AE, Βασίλειο Κουρτέση. Ο υπουργός τόνισε ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο καταλληλότερος τόπος για την προβολή της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι η φετινή διοργάνωση δίνει ένα διαφορετικό μήνυμα, αυτό του εκσυγχρονισμού.

    Χαρακτήρισε την 67η ΔΕΘ επίκεντρο της οικονομίας και πεδίο για την ανάπτυξη του τουρισμού, την προσέλκυση νέων επενδυτών, την προβολή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Ελλάδας και εν τέλει την ευημερία των πολιτών.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή αυξημένου αριθμού ξένων αντιπροσωπειών στη φετινή διοργάνωση, είπε ότι με τη συμμετοχή νέων χωρών εξασφαλίζουμε αριθμό ξένων επενδυτών που γνωρίζουν τη χώρα μας και επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτήν.

    Ολοκληρώνοντας ζήτησε από τις διοικήσεις των δύο εταιριών να συνεχίσουν με επιτυχία το έργο τους γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, ''μετά το 2003 (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής) σας περιμένει το 2008 (σ.σ. Παγκόσμια Εκθεση ΕΧΡΟ) και είναι πράγματι το 2008 η μεγάλη πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ανάλογη αυτής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα''.

    [13] Χριστοδουλάκης: Όχι άλλες επιβαρύνσεις

    8/9/2002 6:25:00 μμ

    Εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων του προϋπολογισμού κινείται το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν και δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες επιβαρύνσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στην 67η ΔΕΘ. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε επίσης ότι η φορολογική μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και, πιο συγκεκριμένα, της ελληνικής οικογένειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Επίσκεψη στο περίπτερο της ΔΕΘ

    Λίγο αργότερα ο κ. Χριστοδουλάκης επισκέφθηκε το περίπτερο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), όπου και εγκαινίασε την έκθεση υπό τον τίτλο: ''Αλλάζοντας Πατρίδα - Αλλάζοντας Ζωή''. Μία έκθεση με στοιχεία για την συμβολή του προσφυγικού στοιχείου στην ανάπτυξη της χώρας, την οποία συνδιοργάνωσε η ΑΤΕ και το Προσφυγικό Αρχείο του δήμου Καλαμαριάς.

    Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια η ΑΤΕ θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η ΑΤΕ έπαιζε πάντα ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίζει να το κάνει και στο μέλλον, βοηθώντας το κυβερνητικό έργο στις νέες προσπάθειες που κάνει, στο πλαίσιο της ΕΕ και των αλλαγών που σημειώνονται στον τομέα της αγροτικής πολιτικής.

    Τον κ. Χριστοδουλάκη συνόδευαν οι δύο υφυπουργοί Απόστολος Φωτιάδης και Γιώργος Φλωρίδης.

    [14] Ένζυμο-''κλειδί'' κατά των αναπνευστικών νοσημάτων

    8/9/2002 1:29:00 μμ

    Την αιτία που προκαλεί αναπνευστικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων το άσθμα και το εμφύσημα, ανακάλυψαν Αυστραλοί επιστήμονες, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι εντός δεκαετίας θα αντιμετωπίζονται με επιτυχία από νέες θεραπείες. Ένα ένζυμο το οποίο λέγεται Hicκ και παλαιότερα είχε αποκλεισθεί από επιστήμονες των ΗΠΑ, ως άσχετο, ενδεχομένως κρατά το κλειδί για τη θεραπεία αναπνευστικών νοσημάτων. Η έρευνα η οποία έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου της Μελβούρνης, είναι μεγάλης σημασίας, δεδομένου ότι μέχρι το 2010 οι ασθένειες των πνευμόνων θα είναι μεταξύ των τριών πρώτων με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες στον κόσμο.

    Τα πειράματα συνεχίζονται και εντός δεκαετίας τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών μορφών του είδους θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

    Επικεφαλής της σημαντικής αυτής μελέτης είναι ο δρ. Μάτιας Έρνστ. Συνάδελφός του από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, είπε αναφορικά ότι η ικανότητα να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί το εν λόγω ένζυμο ανοίγει το δρόμο στην αποτελεσματική θεραπεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 September 2002 - 16:54:11 UTC