Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα
  • [02] Στα έδρανα της Βουλής οι έφηβοι από αύριο
  • [03] Μονιμοποιήσεις με πολλές εξαιρέσεις
  • [04] Σε σχολεία της Νίκαιας ο Ευθυμίου
  • [05] Διαβαλκανική συνάντηση στη Τουρκία
  • [06] Φωτιά σε πλοίο του ΣΔΟΕ
  • [07] Αρχισε επισήμως η προεκλογική περίοδος
  • [08] Ιδρυση επιχειρήσεων και άρση γραφειοκρατίας
  • [09] Καραμανλής: κρίσιμες οι εκλογές του Οκτωβρίου
  • [10] Επίσκεψη Παφίλη στο αεροδρόμιο Σπάτων
  • [11] Μπακογιάννη-Χριστόδουλος για σχέση Δήμου-Εκκλησίας
  • [12] Σημερινές συναντήσεις υποψήφιων
  • [13] Το Ιράκ απορρίπτει το τελεσίγραφο Μπους
  • [14] Πέντε τραυματίες από έκρηξη στην Πρίστινα
  • [15] Πετρελαιοκηλίδα σε ακτές της Ν. Αφρικής
  • [16] Κινητοποιήσεις για τις ανατιμήσεις προϊόντων
  • [17] Δάνεια & κάρτες των Τραπεζών ελέγχει το υπ. Ανάπτυξης
  • [18] Αποχή από το πρωτάθλημα αποφάσισε η ΕΠΑΕ
  • [19] Αφιέρωμα μνήμης στη μικρασιατική καταστροφή
  • [20] ''Το μαγικό βλέμμα'' του Herbert List
  • [21] Διεθνές Συνέδριο για τη Νικόπολη
  • [22] Η ''Λυσιστράτη'' του Μίκη Θεοδωράκη
  • [23] Νέα πτέρυγα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [24] Αναδρομική έκθεση έργων του Θεοχάρη Μορέ
  • [25] Γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

    [01] Περιοδεία Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα

    13/9/2002 5:57:00 μμ

    Τα ελληνοσκοπιανά σύνορα ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε τη λίμνη Δοϊράνη. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από το δήμαρχο και φορείς της περιοχής για το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς η στάθμη των νερών τα τελευταία 15 χρόνια υποχωρεί συνεχώς, με αποτέλεσμα εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής να υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα για το οικοσύστημα. Από το Κιλκίς, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ομοθυμία για Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Δριμύτατη επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση

    Οι κάτοικοι της περιοχής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος, με δηλώσεις του, επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τη στάση της αυτή, σημειώνοντας ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη συντελείται έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, το οποίο παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και τόνισε πως η κατάσταση είναι απελπιστική.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της επιδεινώνει τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, σημειώνοντας πως η ανεργία σε πολλές περιοχές ξεπερνά το 25%, οι επενδύσεις μειώνονται δραστικά, ενώ το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται.

    Εκανε λόγο για ναυάγιο της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη για κυβερνητική ολιγωρία και ανυπαρξία συγκεκριμένου σχεδίου. Υπογράμμισε δε, ότι οι κυβερνώντες προκαλούν με τις επιχειρήσεις βουλκανιζατέρ, αλλά και όταν δηλώνουν ότι οι αγρότες πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

    Παράλληλα, τόνισε πως προτεραιότητα του κόμματος του όταν θα γίνει κυβέρνηση είναι η επανίδρυση του κράτους σημειώνοντας ''αν δεν φτιάξουμε ένα κράτος υπηρέτη του πολίτη που θα σέβεται πρώτο το νόμο τότε δεν θα έχουμε κάνει τίποτα.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής πλευράς της λίμνης έχει ερημώσει και παρά τις εκκλήσεις φορέων και οργανισμών η κυβέρνηση απαντά με ολιγωρία και αοριστίες. Η Ελλάδα, είπε, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ζωντανή ύπαιθρο. Για να δώσει περισσότερη έμφαση στο πρόβλημα, ανέφερε ότι το -οικονομικά αδύναμο- κράτος των Σκοπίων μεριμνά, και χαρακτήρισε ως εθνική υπόθεση το θέμα, λόγω της ζημιάς που γίνεται σε βάρος του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος.

    ''Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Καραμανλής ψάχνει να βρει προβλήματα που για διάφορους λόγους υπάρχουν, για να προβάλει την τακτική της "γκρίζας Ελλάδας", που προωθεί. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα ξεχάσει τη Δοϊράνη. Εμείς με τη δουλειά μας, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα λύσουμε το αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει. Αυτή είναι και η διαφορά μας.'' παρατήρησε σε σχόλιο του για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, κατά την επίσκεψή του στη Δοϊράνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    "Με τις "γκρίζες" δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί. Και στην περίπτωση της Δοϊράνης αποδεικνύεται ότι η ξεχασμένη, η "άλλη Ελλάδα" του κ. Σημίτη, δεν έχει ανάγκη από κούφια λόγια και αναξιόπιστες, πλέον, υποσχέσεις.", ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Επισημαίνεται ότι τα 3/4 της λίμνης ανήκουν στην ΠΓΔΜ, ενώ όπως είπαν ο δήμαρχος Δοϊράνης Θεόφιλος Περτσινίδης και η καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Μαρία Πυροβέτση η γειτονική χώρα έχει λάβει προσφάτως αποφάσεις για την ενίσχυση των υδάτων της λίμνης, σε αντίθεση, όπως είπαν, με την ελληνική πλευρά.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο του Κιλκίς για να ενημερωθεί από εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός.

    Οι Ολυμπιακοί δεν είναι υπόθεση μόνο της Αθήνας

    Την ανάγκη να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 επισήμανε ο κ. Καραμανλής εγκαινιάζοντας το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Αδένδρου Νεας Χαλκηδόνας, όπου πήρε το όνομα ''Γεώργιος Τζιτζικώστας'', προς τιμήν του πρώην υπουργού της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν χωρά τίποτε κομματικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες σημειώνοντας πως δεν αποτελούν μόνο υπόθεση της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

    ''Ενωμένοι και με πίστη θα τα καταφέρουμε να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα δυο χρόνια που απομένουν θα πρέπει να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε'', υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πάντως ότι πρέπει να ανοίξουν δρόμοι προσφοράς για όλους χωρίς διαχωρισμούς, ενώ τόνισε ότι τα ολυμπιακά στάδια θα γεμίσουν από θεατές εάν οι Ελληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν έχουν δυνατότητες για να διακριθούν και γι' αυτό, όπως είπε, απαιτούνται αθλητικοί χώροι για την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία τους.

    [02] Στα έδρανα της Βουλής οι έφηβοι από αύριο

    13/9/2002 4:44:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Με χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη (προέδρου της επιτροπής του εκπαιδευτικού προγράμματος), αρχίζει αύριο το απόγευμα η συνεδρίαση υποδοχής των μελών της Ζ΄ Συνόδου της "Βουλής των Εφήβων". Στις εργασίες του προγράμματος, που θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου, έλαβαν φέτος μέρος 22.367 μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του απόδημου Ελληνισμού.

    Συνολικά συμμετείχαν 1.708 σχολεία, μεταξύ των οποίων 48 από την Κύπρο (με 927 μαθητές) και 60 από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία (με 310 μαθητές). Ανάμεσα στους 350 "έφηβους βουλευτές" θα βρίσκονται, για πρώτη φορά, 12 μαθητές που φοιτούν σε Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Μαθητείας Α΄ κύκλου του ΟΑΕΔ.

    Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τα παγίως ισχύοντα, είναι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των Ενιαίων Λυκείων και των ΤΕΕ από την Ελλάδα, μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών από την Κύπρο και μαθητές των αντίστοιχων βαθμίδων των σχολείων του απόδημου Ελληνισμού.

    Τόσο, η συνεδρίαση υποδοχής, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, όσο και οι εργασίες της Ολομέλειας της Ζ΄ Συνόδου της "Βουλής των Εφήβων", που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, θα μεταδοθεί απ΄ ευθείας από την ΕΡΤ, καθώς και από το διαδίκτυο στο site της Βουλής www.parliament.gr.

    [03] Μονιμοποιήσεις με πολλές εξαιρέσεις

    13/9/2002 2:50:00 μμ

    Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μονιμοποιούνται, εφόσον αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης μετά από 24 μήνες απασχόλησης. Έτσι, μέσα στην ερχόμενη διετία και με τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αν οι εργαζόμενοι υπογράψουν τρεις διαδοχικές συμβάσεις, έστω και μικρότερης διάρκειας, θεωρούνται τακτικό προσωπικό της επιχείρησης. Προϋπόθεση είναι να μη μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των 20 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της μίας σύμβασης από την άλλη.

    Εξαιρέσεις

    Από τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την κινηματογραφία και τα θεάματα, τους ΟΤΑ, τις ιδιωτικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις αεροπορικών μεταφορών.

    Το προεδρικό διάταγμα των υπουργείων εργασίας Οικονομίας και Εσωτερικών που κατατίθεται σήμερα στο συμβούλιο της επικρατείας και στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή, ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία που έχει στόχο τον τερματισμό των διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων.

    Αλαβάνος: Νοσηρό κατασκεύασμα το προεδρικό διάταγμα

    Θνησιγενές και βραχύβιο χαρακτήρισε το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος τόνισε ότι είναι νοσηρό κατασκεύασμα και η προθεσμία του έχει προ πολλού εξαντληθεί και από την άποψη της κοινοτικής νομοθεσίας είναι ολοκληρωτικά παράνομο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ υποστήριξε ότι το Προεδρικό Διάταγμα εξαιρεί προκλητικά και αναιτιολόγητα το χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και τις συμβάσεις έργου της ΕΡΤ, ενώ θέτει απαγορευτικούς όρους για πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα καθίσει πολύ σύντομα στο σκαμνί του ευρωδικαστηρίου γιατί δεν εφαρμόζει μία από τις ελάχιστες φιλεργατικές διατάξεις της ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας.

    [04] Σε σχολεία της Νίκαιας ο Ευθυμίου

    13/9/2002 5:12:00 μμ

    Επίσκεψη σε δύο σχολεία της Νίκαιας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου επί της ευκαιρίας της έναρξης των μαθημάτων σε δύο σχολεία της Νίκαιας, παρέστη το πρωί. Στην ομιλία του ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους δείκτες του ΟΟΣΑ που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για το επίπεδο της εκπαίδευσης για την παιδεία στη χώρα μας. Ο δήμαρχος Νικαίας προσέφερε στον υπουργό ένα αγαλματίδιο που αναπαριστούσε έναν αρσιβαρίστα και απ΄αυτό πήρε αφορμή ο υπουργός για να τονίσει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την Ελλάδα "μικρή" χώρα.

    [05] Διαβαλκανική συνάντηση στη Τουρκία

    13/9/2002 5:00:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να μετάσχει στην τετραήμερη συνάντηση υπουργών Αμυνας Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Τουρκίας η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Παπαντωνίου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας Nikolai Svinarov. Την Κυριακή, ο Ελληνας υπουργός θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης όπου και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ΑΘΠ Βαρθολομαίο.

    [06] Φωτιά σε πλοίο του ΣΔΟΕ

    13/9/2002 2:27:00 μμ

    Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε το πρωί στο σκάφος του ΣΔΟΕ ''ΑΛ 24'' που έπλεε με 6μελές πλήρωμα έπλεε 4,5 ναυτικά μίλια νότια της Σύμης. Η φωτιά που ξεκίνησε στο μηχανοστάσιο του αντιλαθρεμπορικού σκάφους δεν πρόφθασε να επεκταθεί αφού το πλήρωμα, χρησιμοποιώντας δικά του μέσα, την έθεσε μετά από μια περίπου ώρα υπό πλήρη έλεγχο. Στη συνέχεια το "ΑΛ 24" που μαζί με τα μέλη του εκτελούσε αγορανομικούς ελέγχους στα Δωδεκάνησα, ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο όρμο "Πανορμίτης" της Σύμης

    [07] Αρχισε επισήμως η προεκλογική περίοδος

    13/9/2002 6:10:00 μμ

    Κώδικας δεοντολογίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, του προέδρου της ΕΝΑΕ Θ. Κατριβάνου και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλου. Ο Κώδικας ρυθμίζει τα της συμπεριφοράς των υποψηφίων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που επισήμως ξεκίνησε σήμερα. Aναφέρεται συγκεκριμένα στον πολιτικό λόγο, στο ήθος και στο ύφος του κάθε υποψήφιου που παρουσιάζεται στις εκλογές και φυσικά επαφίεται στην καλή θέλησή του, αφού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο γι αυτό.

    Απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις 15 ημέρες πριν τις εκλογές

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υποψήφιοι ή οι παρατάξεις τους δεν πρέπει να δημοσιοποιούν δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου 15 ημέρες πριν από τις εκλογές και για όλη την εβδομάδα που μεσολαβεί έως την ημέρα της επαναληπτικής ψηφοφορίας του 2ου γύρου.

    Επίσης οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Aρχές πρέπει να παρέχουν ισότιμα τη δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να εκφράσουν πολιτικό λόγο και οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί πρέπει να διαθέτουν δωρεάν σε κάθε συνδυασμό χρόνο στο πρόγραμμα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε, επίσης, πως είναι ανησυχητικό το ότι υπάρχουν ήδη προεκλογικά μέσα και διαδικασίες που προμηνύουν πολυέξοδη προεκλογική περίοδο, κάτι που δεν θα πρέπει να συμβεί και προέτρεψε όλους τους συνδυασμούς να δημοσιεύσουν στα ΜΜΕ τον απολογισμό των προεκλογικών δαπανών και εσόδων τους.

    Nέες τροπολογίες για την ανεξάρτητη Aρχή σχετικά με τις εκλογές

    Ο υπουργός ανακοίνωσε και κάποιες τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανεξάρτητη Aρχή που περνάει τώρα στη Βουλή, σχετικά με τις εκλογές όπως ότι:

    1) Οι παραληφθέντες μπορούν να εγγραφούν μέχρι τις 26/9 στους εκλογικούς καταλόγους των περιοχών που διαμένουν.

    2) Ότι δεν θα υπάρχουν ειδικά τμήματα για τις χειμάζουσες κοινότητες

    3) Ότι δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε κοινότητες άνω των 5000 κατοίκων

    4) Οι υποψήφιοι νομάρχες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα σε οποιονδήποτε νομό και όχι μόνο στο νομό που μένουν αρκεί να έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους μέχρι 21/9

    5) Οσον αφορά την ποσόστωση κατά 1/3 των τοπικών συμβουλίων από γυναίκες, το ποσοστό αυτό αφορά το σύνολο των υποψηφίων στο τοπικό συμβούλιο των Καποδιστριακών Δήμων και όχι για κάθε ένα ξεχωριστό. Το ποσοστό του 1/3 διατηρείται για το δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι σήμερα, 3,7 εκατομ. εκλογέων έχουν παραλάβει τις εκλογικές τους κάρτες, ενώ τα 6.700 τμήματα στην Αττική έχουν ήδη καθοριστεί.

    ''Η κίνηση του ΕΣΡ έχει τη δική της ηθική και δεοντολογική αξία και νομίζω ότι έτσι μπορούμε να το αντιληφθούμε''. τόνισε από τα Ιωάννινα ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για την απαγόρευση τηλεοπτικών σποτ υποψήφιων νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων.

    Ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε επίσης τους τηλεοπτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και τις εφημερίδες να λάβουν με δική τους ρύθμιση όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη προβολή των συνδυασμών τουλάχιστον στις μεγάλες πολεις.

    [08] Ιδρυση επιχειρήσεων και άρση γραφειοκρατίας

    13/9/2002 3:47:00 μμ

    Την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που χορηγούν οι νομαρχίες-επισήμανε-ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αθηνών Δρακουλής Φουντουκάκος στον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθηνών και Πειραιώς, Γιάννη Τζαννετάκο, τον υποψήφιο νομάρχη Αθηνών Αθανάσιο Βεζυργιάννη, και την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Μαρία Τσανάκη-Σορώτου, που επισκέφθηκαν σήμερα το Επιμελητήριο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Φουντουκάκος στη συνεργασία με τις νομαρχίες για την αναβάθμιση του έργου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που λειτουργεί σε κάθε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε ιδιαίτερη μέριμνα στις άδειες πλανόδιου εμπορίου, οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλεί τεράστια προβλήματα στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο.

    [09] Καραμανλής: κρίσιμες οι εκλογές του Οκτωβρίου

    13/9/2002 3:44:00 μμ

    Κρίσιμες χαρακτήρισε τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Ν.Δ που περιοδεύει σήμερα στο Κιλκίς. Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την επικράτηση της πολιτικής που στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι υποψήφιοι που στηρίζει η Ν.Δ είναι μαχητικοί και διεκδικητικοί για τα συμφέροντα των κοινωνιών εξαπολύοντας επίθεση στους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν θα το κάνουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

    Τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα

    Ο Κώστας Καραμανλής επέμεινε στα ανοίγματα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, λέγοντας ότι όλοι είμαστε σύμμαχοι απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι τα καθημερινά προβλήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες τα οποία δεν έχουν χρώμα.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε και το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Κιλκίς Βαγγέλη Μπαλάσκα που στηρίζει η ΝΔ.

    [10] Επίσκεψη Παφίλη στο αεροδρόμιο Σπάτων

    13/9/2002 1:28:00 μμ

    Περιοδεία στο αεροδρόμιο των Σπάτων έκανε σήμερα ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, Θανάσης Παφίλης συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλο και τον υποψήφιο Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Γιώργο Πάντζα. Ο κ. Παφίλης μίλησε με σωματεία των εργαζομένων και τους κάλεσε να καταψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ "που ξεπούλησαν μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, την Ολύμπικ Κέτερινγκ". Στις 7.00 το βράδυ η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία διοργανώνει συγκέντρωση για τον Ελαιώνα.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Αγ. Αννας στην περιοχή του Ρέντη.

    [11] Μπακογιάννη-Χριστόδουλος για σχέση Δήμου-Εκκλησίας

    13/9/2002 1:07:00 μμ

    Συνάντηση είχε σήμερα η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα των ναρκωτικών αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων του δήμου Αθηναίων και της Εκκλησίας. Όπως τόνισε η κ. Μπακογιάννη, στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

    Διοργάνωση συναυλίας του συνδυασμού ''Αθήνα-Αύριο''

    Την διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας από όλους τους υποψήφιους για τον δήμο της Αθήνας πρότεινε το πρωί η υποψήφια του Συνδυασμού "Αθήνα-Αύριο", Ντορα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη κατέδειξε τη τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία ξεκινά επισήμως σήμερα ως την καλύτερη για να διεξαχθεί η συναυλία αυτή.

    [12] Σημερινές συναντήσεις υποψήφιων

    13/9/2002 3:50:00 μμ

    Συνάντηση είχε σήμερα η υποψήφια Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά με την διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Μανώλης Γλέζος και ο υποψήφιος Νομάρχης Αθηνών Σπύρος Λυκούδης, περιόδευσαν σήμερα σε χώρους της Τραπέζης Ελλάδος.

    Ζητήματα κατοικίας που απασχολούν τους πολίτες της πρωτεύουσας συζήτησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης, με το προεδρείο της Ενωσης Ιδιοκτητών ακινήτων Αθήνας.

    [13] Το Ιράκ απορρίπτει το τελεσίγραφο Μπους

    13/9/2002 7:31:00 μμ

    Απάντηση στο τελεσίγραφο Μπους για άμεσο αφοπλισμό έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ. Μία ημέρα μετά τις αυστηρές επικρίσεις Μπους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αζιζ, απέρριψε σήμερα το αίτημα της Ουάσινγκτον για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ. ''Σίγουρα έχουν κάτι να κρύψουν'', απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για το αν ο Σαντάμ Χουσέϊν θα ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ελπίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αποφασίσουν για την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ εντός των επόμενων ημερών η εβδομάδων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάουελ

    Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τόνισε ότι η ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ, τη φύση της οποίας δεν προσδιόρισε, θα ήταν αναπόφευκτη, εκτός κι αν ο ΟΗΕ αναγκάσει τη Βαγδάτη να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    ''Η άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών δεν θα έλυνε το πρόβλημα, καθώς είχαμε μια κακή εμπειρία μαζί τους. Είναι άραγε έξυπνο να επαναλάβουμε μια εμπειρία που απέτυχε και δεν απέτρεψε την επίθεση;'', απάντησε ο Αζίζ στο αραβικό δορυφορικό κανάλι MBC.

    Την στάση της κυβέρνησης Μπους στο ζήτημα του Ιράκ, θ επιβεβαιώσει σήμερα και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που αναμένεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ληφθεί μια ''πολύ σκληρή'' απόφαση εναντίον του Ιράκ, η οποία θα περιλαμβάνει και μια καταληκτική ημερομηνία.

    Ο Πάουελ αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει ποιά θα είναι η διορία που θα δοθεί στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι ''αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταφέρουν να πείσουν τη Ρωσία για την αναγκαιότητα μιας επέμβασης εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Ικανοποίηση Πρόντι από τη θέση Μπους

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την ''πολυμερή επιλογή'', που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφορικά με την ιρακινή κρίση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ''ο πόλεμος θα αποφευχθεί''.

    ''Υπάρχει πλέον μία οδός, μέσω του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ας επικεντρώσουμε λοιπόν εκεί τις προσπάθειές μας. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πετύχει (η παρούσα προσπάθεια). Ευελπιστώ ότι ο πόλεμος θα αποφευχθεί'', τόνισε ο κ. Πρόντι.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την στάση του Μπους απέναντι στο Ιράκ.Η κυβέρνηση Μπους είναι ''η πιο τρομακτική'' που έχουν γνωρίσει ποτέ οι ΗΠΑ, έκρινε σήμερα από το Οσλο η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1997 αμερικανίδα Τζόντι Ουίλιαμς, καταδικάζοντας την όλο και πιο ''μονόπλευρη'' αμερικανική πολιτική.

    [14] Πέντε τραυματίες από έκρηξη στην Πρίστινα

    13/9/2002 5:01:00 μμ

    Εκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε σήμερα σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κοσόβου, Πρίστινα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, ανακοινώθηκε από την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ντέρεκ Τσάπελ, δήλωσε πως η έκρηξη μάλλον προκλήθηκε από χειροβομβίδα και πρόσθεσε πως ένας από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Τσάπελ αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος μπορεί να ευθύνεται για την έκρηξη.

    [15] Πετρελαιοκηλίδα σε ακτές της Ν. Αφρικής

    13/9/2002 1:02:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε στις ανατολικές ακτές της Νοτίου Αφρικής ιταλικό δεξαμενόπλοιο, που μετέφερε πετρέλαιο και βενζίνη, όταν σημειώθηκε έκρηξη και φωτιά στο μηχανοστάσιο από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους αφού περισυνελέγησαν έγκαιρα από σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλοίο υπήρχε ένα επικίνδυνο υλικό η σύσταση του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

    [16] Κινητοποιήσεις για τις ανατιμήσεις προϊόντων

    13/9/2002 5:25:00 μμ

    Τετραήμερο μποϋκοτάζ αγορών στα οπωροκηπευτικά, κήρυξε το Ινστιτούτο Καταναλωτών από τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, ενώ από την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη παίρνουν οι παραγωγοί. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προχωρά στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, που θα λάβει άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά. Η διυπουργική αναμένεται να επιβάλει ενιαίο τιμολόγιο των οπωροκηπευτικών, την εισαγωγή ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, καθώς και μέτρα για τη διευκόλυνση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών.

    Χτύπημα στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία

    Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να απέχουν αποκλειστικά από τις αγορές νωπών οπωροκηπευτικών και προειδοποιεί ότι θα επιμηκύνει το μποϋκοτάζ στην περίπτωση που οι έμποροι δεν συμμορφωθούν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τα Ιωάννινα, επεσήμανε ότι "λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία''. "Οπου υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ενταθούν και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας, για να χτυπήσουμε αυτό το φαινόμενο'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ηδη, ένας έμπορος παραπέμφθηκε από το υπουργείο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για υπερβολική χρέωση προϊόντων.

    Για τις κινητοποιήσεις των καταναλωτών και το σχεδιαζόμενο νέο μποϋκοτάζ ο κ. Πρωτόπαπας είπε: ''εμείς σαν κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας να είμαστε υπέρ ή κατά αυτών των κινητοποιήσεων. Πρέπει όμως να χαιρετίζουμε την ίδια την κινητοποίηση ως θεσμό. Αυτή η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης ή δημιουργία καταναλωτικού κινήματος, ως θεσμού, θα συμβάλει ιδιαίτερα στην προστασία του ίδιου του πολίτη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας απ' όπου κι αν προέρχεται''.

    Ο υφ. Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ανέφερε ότι οι τιμές στην περιφέρεια είναι ανεξέλεγκτες, διευκρινίζοντας ότι τις τελευταίες 15 μέρες -σύμφωνα με τους ελέγχους- οι τιμές των οπωροκηπευτικών στην Αθήνα είναι 38% κάτω.

    "Επικροτώ τις κινήσεις διαμαρτυρίας των καταναλωτών, αφού χρειάζεται η συνεργασία όλων για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υφ. Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης.

    Υπέρ του μποϋκοτάζ και η ΓΕΣΑΣΕ

    Η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από τις αυξήσεις των τιμών πλήττονται και οι αγρότες, αφού είναι και οι ίδιοι καταναλωτές.

    Οπως αναφέρει, "εξαιτίας της αδικαιολόγητης αύξησης ορισμένων εφοδίων και υπηρεσιών έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα το καλλιεργητικό κόστος, επί ζημία των παραγωγών, αφού δεν έχουν μεταβάλει τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους στο πλαίσιο της γενικότερης στάσης τους για προστασία της λαϊκής κατανάλωσης".

    Οι αιτίες, όπως επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ, "πρέπει να αναζητηθούν στις πρακτικές αισχροκέρδειας που ακολουθούν οι μεγάλοι διακινητές προϊόντων και οι εμπορικές επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά καθώς επίσης και στην προφανή αδυναμία της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλλει κανόνες λειτουργίας στην αγορά".

    Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν στις κινήσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν την ομαλή διαμόρφωση των τιμών. Ως πρώτη αναγκαία κίνηση, για τις τιμές των νωπών αγροτικών προϊόντων και ειδών διατροφής, θεωρεί το διάλογο με τις υπεύθυνες αγροτικές οργανώσεις.

    [17] Δάνεια & κάρτες των Τραπεζών ελέγχει το υπ. Ανάπτυξης

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/9/2002 2:51:00 μμ

    Η προσαρμογή των Τραπεζών στις δικαστικές αποφάσεις και τις κοινοτικές διατάξεις απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο με επιστολή του προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος ζητά να ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν κάνει στις συμβάσεις τους.

    Ο υφ. Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου έστειλε σήμερα επιστολή με την οποία ζητά να ενημερωθεί το ταχύτερο για τα μέτρα εναρμόνισης των τραπεζών στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τους καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις των στεγαστικών δανείων, τους καταχρηστικούς όρους συναλλαγών στις συμβάσεις πιστωτικών καρτών (σε λογαριασμούς καταθέσεων και σε γενικούς όρους συναλλαγών-''ψιλά γράμματα'') και για το βαθμό εναρμόνισης προς τον κοινοτικό κανονισμό και ειδικά προς την αρχή ισότητας των εξόδων που πρέπει να εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για ποσά μέχρι 12.500 ευρώ. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να διευκρινήσει εάν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της εξασφαλίζει την τήρηση του κανονισμού ''με κυρώσεις αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές''.

    [18] Αποχή από το πρωτάθλημα αποφάσισε η ΕΠΑΕ

    13/9/2002 4:04:00 μμ

    Τη διακοπή του πρωταθλήματος από την 5η αγωνιστική αποφάσισε το ΔΣ της ΕΠΑΕ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Η πρόταση αυτή, θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση, της Τρίτης και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται να γίνει δεκτή. Στο μεταξύ, ο "ισχυρός" άνδρας της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχιλλέας Μπέος, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε μια διακοπή του συμβουλίου, τόνισε, ότι σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. "Θα το σκεφτώ πολύ αν θα συνεχίσω ή όχι'', τόνισε. ''Κουράστηκα μετά από τέσσερα χρόνια και κάνω έκκληση στον κ. Βενιζέλο, αλλά και σε όποιον άλλο έχει σχετική έμπνευση, να φέρει επενδυτές στο ποδόσφαιρο, από αυτούς που έχουν αναθέσει τα Ολυμπιακά έργα και τους εμπνευστές της φούσκας του ελληνικού χρηματιστηρίου, γιατί φαίνεται, ότι εμείς δεν κάνουμε".

    [19] Αφιέρωμα μνήμης στη μικρασιατική καταστροφή

    13/9/2002 2:48:00 μμ

    «Κιβωτός της μνήμης: Γη των Πατέρων, Ιωνία...Αιολία...Πόντος» τιτλοφορείται το οπτικοακουστικό αφιέρωμα του γνωστού συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα, που διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ., με αφορμή την 80η επέτειο από την μικρασιατική καταστροφή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ταινίας-ντοκουμέντο, θα γίνει παρουσιαστούν μαρτυρίες προσφύγων, ενώ η βραδιά θα κλείσει με μικρασιατικούς χορούς. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Η εκδήλωση θα ανοίξει με εισήγηση του αντιδημάρχου Αθηναίων και πρόεδρο του ΔΣ της Τεχνόπολις κ. Φ. Παπαθανασίου με θέμα «Οσο υπάρχει μνήμη».

    Κατόπιν ο κ. Νέστορας Μάτσας θα παρουσιάσει εξομολογήσεις και μαρτυρίες προσφύγων, ενώ ο πρωταγωνιστής του θεάτρου Νίκος Βασταρδής θα αποδώσει το «Τραγούδι των προσφύγων» του Κ. Παλαμά που γράφτηκε εν θερμώ το 1922, και θα διαβάσει μαρτυρίες ξεριζωμένων μέσα από τα κείμενα των Βενέζη, Κόντογλου και Καβάφη, μαζί με την πρωταγωνίστρια Μαίρη Βιδάλη.

    Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία-ντοκουμέντο του Νέστορα Μάτσα «Γη των Πατέρων», η οποία αναφέρεται στις αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού με αυθεντικές σκηνές από το ξερίζωμα και καταγραφές προσφύγων που θυμούνται και ιστορούν.

    Η εκδήλωση θα κλείσει με το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Μεσοτοπικών Λέσβου «Η αναγέννηση» που θα ερμηνεύσει μικρασιατικούς χορούς.

    [20] ''Το μαγικό βλέμμα'' του Herbert List

    13/9/2002 2:47:00 μμ

    Αναδρομική έκθεση με 220 έργα του κορυφαίου Γερμανού φωτογράφου Herbert List (1903-1975), διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

    Η έκθεση που φέρει τον γενικό τίτλο "Το μαγικό βλέμμα" περιλαμβάνει φωτογραφίες απ όλες τις περιόδους δημιουργίας του φιλέλληνα Γερμανού φωτογράφου, ο οποίος έζησε και στη χώρα μας κατά την περίοδο 1936-1941. Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζει ο Αλέξανδρος Ιόλας φωτογραφημένος από τον Λιστ στα τέλη της δεκαετίας του '30, καθώς και τα πορτρέτα της Μελίνας Μερκούρη, της Ανα Μανιάνι, του Π. Π. Παζολίνι, του Γιάννη Τσαρούχη, του Πικάσο και άλλων διεθνών προσωπικοτήτων, καθώς και σειρά κατεστραμμένων αρχιτεκτονημάτων από την μεταπολεμική Γερμανία κ.α.

    Τα εκτιθέμενα έργα χωρίζονται σε πέντε ενότητες:

    - "Μεταφυσική φωτογραφία"

    - "Φωτογραφίες από την Ελλάδα και την καταστροφή του Μονάχου"

    - "Γυμνά ανδρών"

    - "Πορτρέτα καλλιτεχνών"

    - "Φωτογραφικά δοκίμια"

    Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το αρχείο Herbert List του Αμβούργου, το Μουσείο του Δήμου Μονάχου, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης (εντάσσεται στα Δημήτρια) θα διαρκέσει ως τις 27 Οκτωβρίου.

    Τα φωτογραφικά έργα θα τα συναντήσεται στους χώρους του παλιού κτιρίου του Μουσείου - πρώην περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ.

    [21] Διεθνές Συνέδριο για τη Νικόπολη

    13/9/2002 12:51:00 μμ

    Στην πόλη της Πρέβεζας φιλοξενείται από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, το 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Νικόπολη, την πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. και την επικράτησή του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.

    Στο συμπόσιο συμμετέχουν 50 αρχαιολόγοι και ιστορικοί από Ελλάδα, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία και Ιταλία.

    Θα παρουσιαστούν συμπεράσματα μελετών που αφορούν την ιστορική εξέλιξη, τις σχέσεις της Νικόπολης με τον υπόλοιπο κόσμο της ύστερης αρχαιότητας, την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και την προστασία, ανάδειξη και προβολή των μνημείων της πόλης, που για δέκα περίπου αιώνες αποτέλεσε εμπορικό κέντρο της ΒΔ Ελλάδας.

    Επί τάπητος θα τεθούν οι πρόσφατες ανακαλύψεις, οι νεώτερες μελέτες και ερμηνείες, αλλά και τα αναστηλωτικά έργα που έγιναν στον 9.000 τμ αρχαιολογικό χώρο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για το μνημείο του Αυγούστου.

    Την διοργάνωση του Συμποσίου έχουν οι ΙΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Ιδρυμα Ακτίας Νικόπολης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    [22] Η ''Λυσιστράτη'' του Μίκη Θεοδωράκη

    13/9/2002 1:55:00 μμ

    Η λαϊκή όπερα ''Λυσιστράτη'' του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται αύριο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για μια μεγάλη ελληνική παραγωγή βασισμένη στην πασίγνωστη Αριστοφανική κωμωδία, η οποία στα πολλά θετικά της έχει να προσθέσει το στοιχείο της συμμετοχής του κοινού στα δρώμενα. Οπως είπε ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για το έργο είναι η πρώτη φορά που ζητείται η συμμετοχή του κόσμου σε ένα τέτοιο έργο, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί σιγοτραγουδώντας το σκοπό ή απαγγέλλοντας μαζί με τους καλλιτέχνες. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γ. Μιχαηλίδη.

    Είναι κρίμα, σημείωσε, η ελληνική δημιουργία να μην περιλαμβάνει τέτοια έργα και να παίζουμε άλλα ξένα, ως επί το πλείστον ιταλικά'' είπε ο κ. Θεοδωράκης.

    Αναφερόμενος στη συνθετική του προσπάθεια ο μεγάλλος καλλιτέχνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της τριλογίας των λυρικών τραγουδιών του "Μήδεια", "Ηλέκτρα", "Αντιγόνη", με την περάτωση της "Λυσιστράτης".

    Είναι και αυτή, είπε, μια ''αρχαία κόρη'' μια γυναίκα αρχέτυπο, εκπρόσωπος ενός πολιτισμού που εξακολουθεί να ζει στις φλέβες μας.

    [23] Νέα πτέρυγα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    13/9/2002 12:02:00 μμ

    Μια νέα πτέρυγα η μεγαλύτερη, έκτασης 2.450 τ.μ., προστέθηκε ολοκληρώνοντας το ήδη υπάρχον κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Με την προσθήκη της νέας πτέρυγας το Μουσείο αποτελείται πλέον από χώρους 4.000 τ.μ (παλαιά αίθουσα περιπτέρου της ΔΕΗ, τριεπίπεδο κτίριο εκθέσεων και η εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής διώροφη νέα επέκταση). "Κολλημένη" στο ήδη υπάρχον κτίριο αποτελεί φυσική του συνέχεια στην οποία πέραν των σύγχρονα σχεδιασμένων εκθεσιακών χώρων, εμπεριέχονται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αμφιθέατρο 150 θέσεων, αίθουσα βίντεο, αποθήκες, γραφεία και αναψυκτήριο.

    Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του

    Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδρύθηκε στα 1979 από μια ομάδα φιλότεχνων ιδιωτών της Θεσσαλονίκης ως "Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης".

    Ακολούθησε στα 1983 η προσφορά χώρων 1.000 τ.μ της εταιρείας Φίλκεραμ Τζόνσον και η παρουσίαση στην πόλη έργων σύγχρονων καλλιτεχνών αλλά και μέρους των εκατοντάδων έργων της συλλογής Ιόλα που τους παραχωρήθηκε στο μεταξύ από το συλλέκτη.

    Στα 1990 παραχωρήθηκε ως χρησιδάνειο το περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ ενώ στα 1997 με χρηματοδότηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναγέρθηκε δίπλα το τριεπίπεδο κτίριο όπου εκτίθενται έκτοτε εντυπωσιακά έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

    Το 2000 δόθηκε επιδότηση ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για τη νέα μεγάλη επέκταση από το πρόγραμμα EFTA Ευρωπαικής Ενωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συνέβαλε με 200 εκατομμύρια δρχ. Ακολούθησαν αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή (κατά την ανασκαφή των θεμελίων εντοπίστηκαν περί τους 200 τάφους του 2ου και 3ου μ.Χ αιώνα) και το κτίριο ολοκληρώθηκε τελικά μέσα σ' ένα χρόνο.

    Στη νέα πτέρυγα θα αναπτυχθεί από τον ερχόμενο Δεκέμβριο η μόνιμη συλλογή του Μουσείου (1.400 και πλέον έργα της συλλογής Ιόλα αλλά και δεκάδες έργα ζωγραφικά, γλυπτά και φωτογραφίες προσφορές των ίδιων των δημιουργών τους. Στα παλαιότερα κτίρια θα αναπτύσσονται κατά καιρούς οι περιοδικές εκθέσεις. Τα κτερίσματα των τάφων που εντοπίσθηκαν στο υπέδαφος του κτιρίου θα εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο νέο κτίριο και δύο συγκροτήματα τάφων συνολικής επιφάνειας 30 περίπου τ.μ, φωτισμένοι και αεριζόμενοι θα σκεπασθούν με ειδικό ανθεκτικό διαφανές υλικό που θα αποτελέσει μέρος του δαπέδου του Μουσείου.

    [24] Αναδρομική έκθεση έργων του Θεοχάρη Μορέ

    13/9/2002 2:32:00 μμ

    Αναδρομική έκθεση έργων του Ελληνα ζωγράφου Θεοχάρη Μορέ (Αθήνα 1927-Γενεύη 1992) οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Γενεύη, στο πλαίσιο της παρουσίασης στο ελβετικό κοινό εκφάνσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνδυασμό με στοιχεία που παραπέμπουν σε κοινά σημεία αναφοράς με τη φιλοξενούσα χώρα-Ελβετία. Στα εγκαίνια της έκθεσης, στο Palais de l' Athenee, που στεγάζει το δημαρχείο της Γενεύης, παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Τάσος Κριεκούκης και η Γενική Πρόξενος Αικατερίνη Λούπα.

    Η κα Λούπα αναφέρθηκε στο έργο του Θεοχάρη Μορέ και ευχαρίστησε την παριστάμενη σύζυγο του καλλιτέχνη Μαίρη Θεοτοκά - Μορέ για τη δωρεά έργου του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Γενεύη.

    Η Γενική Πρόξενος επεσήμανε ότι η διοργάνωση συνιστά έναν πολιτιστικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, δεδομένου ότι ο καλλιτέχνης είχε εγκατασταθεί στη Γενεύη από το 1973 και επί μια εικοσαετία, μέχρι το θάνατό του, συνέχισε τη δημιουργική του πορεία στο πλαίσιο της αέναης αισθητικής αναζήτησης, με υπερεαλιστικές επιλογές, πηγαία εσωτερικότητα και μεταφυσική διάσταση.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

    [25] Γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

    13/9/2002 11:57:00 πμ

    Σε πειραματικό, αλλά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι δοκιμές γονιδιακής θεραπείας για πολλές μορφές καρκίνου, ενώ υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι σε λίγα χρόνια θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα και στον άνθρωπο. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική πηγάζει από πλήθος επιστημονικών εργασιών, που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του 3ου μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα ''Καρκίνος του μαστού: από το γονίδιο στη θεραπεία'', το οποίο διεξάγεται με την προεδρία του αναπληρωτή καθηγητή ογκολογίας-παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γεωργίου Φούντζηλα και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας και της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας.

    Αστικός τρόπος ζωής επιζήμιος για καρκίνο

    Η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας και των τεχνικών της, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές του σεμιναρίου, δίνει σημαντικά εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων μπορούν σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες να διερευνήσουν τα κακοήθη νεοπλάσματα σε όλη τους την έκταση και να προσδιορίσουν ποια γονίδια ενισχύονται, ποια γονίδια έχουν εξαλειφθεί ή και ποια γονίδια έχουν υποστεί μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα κάποιου ασθενή.

    Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, επιστήμονες σημείωσαν ότι σχετίζεται με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και οι γυναίκες, που ανήκουν στα ανώτερα μορφωτικά και επαγγελματικά στρώματα, εμφανίζουν μέχρι και διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σχετικά με εκείνες των χαμηλότερων στρωμάτων. Εξάλλου, γυναίκες, που διαμένουν μόνιμα σε αστικό περιβάλλον, παρουσιάζουν ελαφρώς υψηλότερη επίπτωση καρκίνου του μαστού σχετικά με εκείνες, οι οποίες διαμένουν σε αγροτικές περιοχές.

    Η οικογενειακή επίσης κατάσταση σχετίζεται με τη νόσο, αφού έχει βρεθεί ότι οι ανύπανδρες γυναίκες μετά την ηλικία των 40 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι συνήθως άτεκνες και η τεκνοποίηση προστατεύει από τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

    Επίσης έχει διαπιστωθεί συσχέτιση του καρκίνου του μαστού ανάλογα με το θρήσκευμα, γεγονός που μπορεί, ενδεχομένως, να αποδοθεί σε διαφορετικά πρότυπα ζωής και αναπαραγωγής ή διαφορετικές γενετικές καταβολές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες της εβραϊκής φυλής παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από άλλες γυναίκες της καυκάσιας φυλής.

    Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σημαντικότατες εξελίξεις στην αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού, που αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση, στην καλύτερη σταδιοποίηση, στις πιο σύνθετες στρατηγικές θεραπείας και πιο αποτελεσματικούς αντικαρκινικούς παράγοντες. Οι προοπτικές επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο, που έχει διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, είναι σήμερα σημαντικά μεγαλύτερες από ότι πριν δέκα χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 September 2002 - 16:56:44 UTC