Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικριτικός ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ
  • [02] Αποφασίζουν οι πανεπιστημικοί σήμερα
  • [03] Σήμερα η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στον ΟΗΕ
  • [04] Σκανδαλίδης:Το κράτος στο πλευρό του πολίτη
  • [05] Επιδείνωση του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ
  • [06] Δεύτερη ημέρα εργασιών της Βουλής των εφήβων
  • [07] Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ηλεία
  • [08] Οι εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο
  • [09] Στο ΜΕΤΣ ο Χρήστος Παπουτσής
  • [10] Βούγιας, Μπακογιάννη και Ρόκος στη ΔΕΘ
  • [11] Εως 26 Σεπτεμβρίου η εγγραφή στους καταλόγους
  • [12] Και οι Αραβες πιέζουν το Ιρακ
  • [13] Σύλληψη μελών της ''Αλ Κάιντα'' στη Ν. Υόρκη
  • [14] Βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία
  • [15] Εκλογές στα Σκόπια
  • [16] Τραγωδία από πυρκαγιά στο Παρίσι
  • [17] Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν
  • [18] Συμφωνία κορεατικών κρατών για θέματα ασφαλείας
  • [19] Ναυάγιο στις ακτές της Σικελίας
  • [20] Μποϋκοτάζ του ΙΝΚΑ για τις ανατιμήσεις
  • [21] Αδημονούν οι Αυστραλοί να ακούσουν τη Γιαννάτου

    [01] Επικριτικός ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ

    15/9/2002 4:22:00 μμ

    Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο προεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Εκθεση. Η τρομοκρατία και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τον κ. Καραμανλή. Οσον αφορά την τρομοκρατία ζήτησε οριστική συντριβή του φαινομένου της τρομοκρατίας και πλήρη ανακάλυψη των χρηματοδοτών συνεργών και πληροφοριοδοτών των τρομοκρατών, λέγοντας ότι η ΝΔ στηρίζει τις έρευνες των διωκτικών αρχών.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε βαρύ ατόπημα το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε διάλογο με τους τρομοκράτες και εξέφρασε τη λύπη του γιατί ο κ. Σημίτης εκτρέπεται σε διαρκή "εκσκαφή του παρελθόντος" για να στηρίξει την πολιτική του που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, όπως τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η θέση του και η θέση της ΝΔ στην υπόθεση της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και κράτησε αποστάσεις από στελέχη που έχουν κάνει λόγο για σχέσεις του ΠΑΚ με την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν ενοχοποιεί κανέναν πολιτικό χώρο, πως δεν εντάσσει τους τρομοκράτες σε κανέναν πολιτικό χώρο και πως ουσιαστικά πρόκειται για πολιτική διαστροφή, ενώ ζήτησε να μην ενοχοποιούνται τα ερωτήματα που τίθενται από στελέχη της ΝΔ αλλά και από απλούς πολίτες.

    Είπε πάντως ότι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και φθάσει στο τέλος, δεν έχει πρόβλημα να δώσει εύσημα και στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία σημειώνοντας ότι ουδέποτε είπε πως η οικονομία καταρρέει.

    Αυστηρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική

    Χθες, ο κ. Καραμανλής σε ομιλία του στο Βελλίδειο ανέλυσε το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να αναδείξει τις διαφορές της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ από εκείνη της κυβέρνησης μιλώντας για την εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους και μιας φιλελεύθερης πολιτικής για την οικονομία. "Η κυβέρνηση ακολούθησε ένα μίγμα πολιτικής που κράτησε τη χώρα στον "κύκλο των χαμένων ευκαιριών", παρά το γεγονός ότι είχε τόσους πόρους που δεν είχαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις της μεταπολεμικής περιόδου, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι με βάση τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας οκταετίας η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με εκείνη των ευρωπαϊκών χωρών θα γίνει σε 80 χρόνια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργική λογιστική και κρυφά χρέη που αποτελούν, όπως είπε, νάρκη στην πορεία της οικονομίας και πρόσθεσε ότι όταν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ θα αποτιμήσει τα ελλείμματα και τα χρέη.

    Ζήτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που όπως σημείωσε έκαναν την αρχή για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια στην αγορά, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φαντασία, αλλά όχι και πολιτική, τονίζοντας πολλές φορές ότι την πολιτική της ΝΔ με εκείνη της κυβέρνησης τις χωρίζει "άβυσσος".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και συμφώνησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, διερωτήθηκε τι θα γίνει όταν σταματήσουν οι κοινοτικές εισροές και πώς κατανέμεται στην κοινωνία αυτή η αύξηση στο ΑΕΠ. Καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα δημόσια έργα, λέγοντας ότι το καθεστώς της ανάθεσής τους είναι σαθρό και υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές επιβαρύνουν την οικονομία και τον κάθε πολίτη αφού το κόστος είναι αυξημένο.

    Τόνισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Σημίτη ότι με την πολιτική του έχει εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, είπε ότι "το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών δεν κερδίζεται με ευχολόγια και πυροτεχνήματα αλλά με σκληρή και επίπονη προσπάθεια για τη βελτίωση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και με μια κυβέρνηση που βρίσκεται κοντά στις καθημερινές αγωνίες των πολιτών".

    Προτεραιότητα για τη ΝΔ, είπε, είναι η επανίδρυση του κράτους ώστε να μην είναι "ο βαλκάνιος ασθενής'' και μίλησε για επαναπροσδιορισμό των ορίων του δημόσιου τομέα, τήρηση της αρχής της αξιοκρατίας, ενδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρήση και αξιοποίηση της πληροφορικής, απλούστευση της νομοθεσίας, σύγχρονη διοίκηση, πάταξη της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για μια "νέα πολιτική εμπιστοσύνης και συμμετοχής" με όραμα για το μέλλον της χώρας.

    Απάντηση Πρωτόπαπα-Χριστοδουλάκη

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ τόνισε ότι ''οι Έλληνες δεν θα εμπιστευθούν ποτέ ένα πολιτικό, ο οποίος ενώ τηρεί ''σιγή ασυρμάτου'' για το πρόγραμμα της παράταξής του, δυσφορεί γιατί στη χώρα του επιτελείται μεγάλη πρόοδος και δεν διστάζει - έστω και αν πλήττει ο ίδιος την όποια αξιοπιστία του απέμεινε - να καταστροφολογεί σε βάρος της.

    Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική που έχει στόχο την αύξηση της απασχόλησης, των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξελίσσεται σε ισχυρό διεθνές κέντρο. Αυτό τόνισε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις για την οικονομία απο τη Θεσσαλονίκη του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η ΝΔ για άλλη μια φορά αντί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, προέβη στη γνωστή κινδυνολογία οτι τίποτε δεν πάει καλά σε αυτό τον τόπο. Η απάντηση στις δηλώσεις αυτές, είπε ο υπουργός, είναι οτι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και επενδύσεων και οτι όλοι αναγνωρίζουν τα γοργά βήματα της προόδου της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός επισήμανε πάντως ότι υπάρχουν και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που οφείλονται στην αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια ύστερα από δεκαετίες επενδυτικής άπνοιας κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

    [02] Αποφασίζουν οι πανεπιστημικοί σήμερα

    15/9/2002 3:26:00 μμ

    Συνεδριάζει σήμερα η ΠΟΣΔΕΠ, με στόχο να επιβεβαιώσει την πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου των πανεπιστημιακών. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή των ΑΕΙ για την επικύρωση της πρότασης.

    [03] Σήμερα η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στον ΟΗΕ

    15/9/2002 1:59:00 μμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς και η αυριανή του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Παουελ. Χθες, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπάρχουν πιθανότητες για μία καλή λύση του Κυπριακού.

    [04] Σκανδαλίδης:Το κράτος στο πλευρό του πολίτη

    15/9/2002 1:22:00 μμ

    Το κράτος πλησιάζει τον πολίτη, είναι το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία με την ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Κέρκυρα. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ιδρύονται εκατοντάδες τέτοια κέντρα σε ολόκληρη χώρα χωρίς διάκριση ανάμεσα σε ημέτερους και μη ημέτερους δήμους.

    Ακόμη, αναφέρθηκε στη στελέχωση των υπηρεσιών του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι με τον νόμο που ψηφίζεται την Τρίτη γίνεται μια γενναία τομή στην ανασυγκρότηση του ΑΣΕΠ προβάλλοντας την κατηγορία της ενδοποιότητας για την πρόσληψη προσωπικού. Επίσης, υπογράμμισε ότι στις διατάξεις του νόμου κλείνουν όλα τα παράθυρα για μετάθεση, μετάταξη ή απόσπαση των υπαλλήλων που θα προσληφθούν και οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση αυτή τουλάχιστον για δέκα ολόκληρα χρόνια.

    [05] Επιδείνωση του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ

    15/9/2002 10:45:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, καθώς επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και η Πυροσβεστική, ενώ πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί στον Κηφισσό. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόνησο και σταδιακά θα επεκταθεί σε Αττική, Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    [06] Δεύτερη ημέρα εργασιών της Βουλής των εφήβων

    15/9/2002 3:45:00 μμ

    Ανεργία, εκπαίδευση, περιβάλλον ήταν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν σήμερα οι 350 έφηβοι που μετέχουν στην 7η σύνοδο της Bουλής των εφήβων. Εχουν χωριστεί σε έξι επιτροπές, ανάλογες με τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

    Οι έφηβοι βουλευτές μίλησαν χωρίς φόβο για τα προβλήματα που τους απασχολούν εκθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Καταδίκασαν τη ξενομανία, παραπονέθηκαν για την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης και την παραπαιδεία και τόνισαν ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει συνείδηση όλων.

    Τις συνεδριάσεις των επιτροπών παρακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης συζητώντας μάλιστα μαζί τους τις απόψεις που διατύπωσαν. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος όσα λέγονται στις επιτροπές μεταφράζονται και στη νοηματική γλώσσα.

    Χθες το βράδυ οι έφηβοι βουλευτές παρακολούθησαν στο Ηρώδειο συναυλία με τίτλο "Λόγος και Μέλος", που περιελάμβανε ποιήματα και μουσικές συνθέσεις Ελληνων δημιουργών.

    [07] Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ηλεία

    15/9/2002 10:30:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 10.50, ενώ το επίκεντρό της εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νότια του Βαρθολομιού Ηλείας. Ο σεισμός, από τον οποίο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της βορειοδυτικής Πελλοπονήσου και στη Ζάκυνθο.

    [08] Οι εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο

    15/9/2002 4:03:00 μμ

    Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές μονοπώλησαν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει να γίνουν πρόωρες εκλογές τόνισε πως αν ήταν στο χέρι του θα τις ζητούσε και θα τις έκανε "αύριο το πρωί" αλλά δεν τις ζητά γιατί δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Η κυβέρνηση αυτή, είπε ο κ. Καραμανλής, κούρασε αν και όπως πρόσθεσε έχει κάνει κάποιο έργο, αλλά το έκανε με καθυστερήσεις και μίζερα.

    Απαντώντας στον κ. Σημίτη που τον είχε χαρακτηρίσει στην συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ως Ηρόστρατο είπε ''θλίβομαι βαθύτατα όταν ο πρωθυπουργός αποκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως Ηρόστρατο, είναι ντροπή''.

    Ο κ. Καραμανλής προσέδωσε πολιτικό χαρακτηρα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λέγοντας ότι θα βγουν συμπεράσματα, ενώ είπε ότι η επιλογή του κ. Τζαννετάκου για την υπερνομαρχία αποτελεί καλή επιλογή πως θα αναλάβει και ο ίδιος το όποιο μερίδιο ευθύνης του αναλογεί αν τυχόν δεν εκλεγεί.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε εσφαλμένη την τοποθέτησή του που είχε αποκαλέσει "κ. Παρασκευαΐδη" τον Αρχιεπίσκοπο, σημειώνοντας πως γι' αυτό το θέμα έχουν δοθεί εξηγήσεις. Ο υπερνομάρχης είπε ο κ. Καραμανλής δεν εκλέγεται για να λύσει τα θέματα της Εκκλησίας.

    Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Ψωμιάδη για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε εκφράσει ακραίες θέσεις και ακραία στάση στο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, είπε ότι η επιλογή του μεσαίου χώρου αποτελεί κεντρική επιλογή για τη ΝΔ, πως ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του υιοθετούν τέτοιες απόψεις, Σημείωσε πως ο κ. Ψωμιάδης προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει πάθος για την πόλη του και είναι διεκδικητικός για τα συμφέροντα των πολιτών.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως επιθυμεί να εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη από τον πρώτο γύρο, ώστε στο δεύτερο να αφοσιωθούν όλοι σε όσες νομαρχίες και δήμους έχουν απομείνει, τονίζοντας πάντως ότι όλες οι μάχες είναι δύσκολες και αμφίρροπες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίζοντας πως αν υπάρξει θα το πεί δημοσίως και δηλώνοντας ότι είναι αντίθετος σε μυστικές συμφωνίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

    [09] Στο ΜΕΤΣ ο Χρήστος Παπουτσής

    15/9/2002 4:21:00 μμ

    Με μια ιδιότυπη εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ στο Παγκράτι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε το μεσημέρι το πρόγραμμα του συνδυασμού του "Ομορφη Πόλη" για την ανάπτυξη του αθλητισμού στις γειτονιές της Αθήνας. Ο κ. Παπουτσής συμμετείχε σε αγώνα μπάσκετ με συμπαίκτες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού και αντιπάλους βετεράνους πρώην μπασκετμπολίστες και εν ενεργία αθλητές θέλοντας να επισημάνει την προτεραιότητα του συνδυασμού του στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των χώρων άθλησης στην Αθήνα.

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υποψήφιος δήμαρχος Φώτης Κουβέλης αναλύει το μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να έχει η Αθήνα.

    [10] Βούγιας, Μπακογιάννη και Ρόκος στη ΔΕΘ

    15/9/2002 6:17:00 μμ

    Τα γραφεία διοίκησης της Helexpo ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ επισκέφθηκαν σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Ρόκος.

    Οι τρεις υποψήφιοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της έκθεσης για τα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης και περιηγήθηκαν στα περίπτερα της 67ης ΔΕΘ.

    Ο κ. Βούγιας, αναφερόμενος στη διεκδίκηση διοργάνωσης της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ο ρόλος των δύο φορέων είναι καθοριστικός και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο εγχείρημα.

    Η κ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις τόνισε ότι η ΝΔ στηρίζει το θεσμό της ΔΕΘ καθώς και την προοπτική μετεγκατάστασής της εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης

    Η Ντόρα για την τρομοκρατία

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πάταξη της τρομοκρατίας, είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εξάλειψή της, δηλώντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια".

    Τέλος, σε δηλώσεις του ο κ. Ρόκος εξήρε τη συμβολή των δύο φορέων για την προσφορά τους στην παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στην EXPO 2008 είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία, καθώς η διοργάνωση της Παγκοσμίας Έκθεσης δεν είναι υπόθεση των 2-3 τελευταίων μηνών.

    [11] Εως 26 Σεπτεμβρίου η εγγραφή στους καταλόγους

    15/9/2002 1:24:00 μμ

    Ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κέρκυρα αναφερόμενος στους εκλογικούς καταλόγους είπε πως επιχειρείται η ταύτιση του Δημότη με τον Πολίτη. Με το σύστημα των καρτών, αλλά και με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για ένα ορθολογικό κράτος. Παρομοίασε μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του, τους παλιούς εκλογικούς καταλόγους με "κουρελόχαρτα". Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι, για να αντιμετωπιστούν όποιες παραλείψεις ή σημερινά λάθη, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 164 που ενισχύθηκε πρόσφατα με 50 γραμμές, ενώ έχει δοθεί νέο περιθώριο ως τις 26 Σεπτεμβρίου για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

    [12] Και οι Αραβες πιέζουν το Ιρακ

    15/9/2002 5:17:00 μμ

    Πιέσεις και από τις αραβικές χώρες, δέχεται πλέον το Ιράκ, οι οποίες ζητούν την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ Αλ Φαϊσάλ, δήλωσε ότι η Βαγδάτη πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων για να αποτρέψει το θάνατο αθώων Ιρακινών πολιτών. Από τη μεριά του ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ Αζίζ κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να βρει προσχήματα για να δικαιολογήσει μία εισβολή στη χώρα του. Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια αγορά προκαλεί ήδη η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται καθημερινά, τα χρηματιστήρια σημειώνουν μεγάλες απώλειες και οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται. Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός τόσο για τις επιπτώσεις στην οικονομία όσο και για τις πιθανές παρενέργειες στα εθνικά θέματα.

    Ανησυχεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

    Ο Φαϊσάλ τόνισε ότι η Βαγδάτη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί εάν όντως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. "Εάν το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει τέτοια όπλα, γιατί δεν επιτρέπει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων"; υπογράμμισε ο πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊσάλ.

    Την ίδια στάση τηρεί και ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος, καθώς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα είχε μία αμερικανική πολεμική εκστρατεία κατά του Ιράκ.

    Ανάλογη έκκληση για την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ είχαν απευθύνει νωρίτερα και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Ο Κόφι Ανάν τους ζήτησε να επιχειρήσουν να πείσουν τη Βαγδάτη να αλλάξει στάση και να συνειδητοποιήσει ότι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

    Το μήνυμα αυτό μετεφέρθη αμέσως από τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στον Ιρακινό ομόλογό τους, Νατζί Σαμπρί.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, σε συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είχε κάνει "ειλικρινείς" και "εφαρμόσιμες" προτάσεις όσον αφορά το θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ - προτάσεις, όμως που απερρίφθησαν σύμφωνα με τον ίδιο.

    Στόχος των ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους, είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ και να αλλάξουν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, χωρίζοντας το Ιράκ σε τρία μέρη και ιδρύοντας παλαιστινιακό κράτος στην Ιορδανία.

    Εμμένει ο Μπους στον ''προληπτικο'' πόλεμο

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τόνισε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να επιδείξουν πυγμή στο θέμα του Ιράκ. "Αν δεν γίνει αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπους, οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να αναλάβουν δράση από μόνες τους".

    Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που να αξιώνει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και να υποχρεώνει το καθεστώς της Βαγδάτης να συμμορφωθεί με τα προηγούμενα ψηφίσματα που εκδόθηκαν μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.

    Το τελεσίγραφο Μπους προς τη Βαγδάτη να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας , χαρακτηρίζεται ως προαναγγελία της αμερικανικής επέμβασης στο Ιρακ.

    Ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε έκκληση στον αμερικανικό λαό να υποστηρίξει τις προσπάθειες αφοπλισμού της Βαγδάτης , πριν όπως ανέφερε, ο Σαντάμ Χουσείν κατασκευάσει πυρηνική βόμβα

    [13] Σύλληψη μελών της ''Αλ Κάιντα'' στη Ν. Υόρκη

    15/9/2002 11:20:00 πμ

    Οι αμερικανικές αρχές εξάρθρωσαν χθες βράδυ "τρομοκρατικό πυρήνα'' της "Αλ Κάιντα" στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, συλλαμβάνοντας πέντε Αμερικανούς πολίτες που είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο στο Αφγανιστάν, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πάντως πως δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη ή σε άλλο μέρος στις ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Λάρι Τόμσον, δήλωσε ότι συνελήφθησαν με την κατηγορία της υλικής υποστήριξης στην "Αλ Κάιντα".

    Είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο στο Κανταχάρ

    Οπως είπε ο κ.Τόμσον, οι συλληφθέντες είναι Αμερικανοί πολίτες με καταγωγή από την Υεμένη, που είχαν εκπαιδευτεί στη χρήση αυτομάτων όπλων τον Ιούνιο του 2001. Ολοι εγκατέλειψαν το στρατόπεδο εκπαίδευσης πριν τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ο Τόμσον τόνισε πάντως ότι την περίοδο που οι συλληφθέντες εκπαιδεύονταν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επισκέφτηκε το στρατόπεδό τους και τους μίλησε. Το στρατόπεδο ήταν κοντά στο Κανταχάρ.

    Οι συλληφθέντες είναι: ο Φαϊσάλ Γκαλάμπ, 26 ετών, ο Σαχίμ Αλουάν 29 ετών, ο Γιάχια Γκόμπα 25 ετών, ο Σαφάλ Μόσεβτ 24 ετών και ο Γιάσειν Τάχερ 24 ετών, όλοι τους κάτοικοι της Λάτσκαγουάνα, ένα προάστιο του Μπάφαλο.

    [14] Βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία

    15/9/2002 12:30:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Σουηδία για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαβορί είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον και οι σύμμαχοι του, τα αριστερά και οικολογικά κόμματα. Δεν αναμένεται ωστόσο μεγάλη προσέλευση, αφού το 40% των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει δι' αλληλογραφίας. Η αποχή υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 10-15%.

    Σκληρή μάχη κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς

    Οι Σοσιαλδημοκράτες, που επικρίθηκαν για τη χειροτέρευση στους τομείς της δημόσιας υγείας και της παιδείας, έχουν να επιδείξουν την εύρωστη οικονομία και έναν πληθωρισμό που έπεσε στο 2% περίπου.

    Εξάλλου ο Πέρσον τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση του 1998 για μείωση της ανεργίας στο μισό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τον Αύγουστο η ανεργία ανερχόταν στο 4,1%.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο φέρνουν την αριστερά να προηγείται με ποσοστό 51% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ''αστικό μπλοκ'' των τεσσάρων κομμάτων της δεξιάς συγκεντρώνει 47%.

    Εκτός από τους 349 βουλευτές οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν και τα δημοτικά συμβούλια και νομαρχιακά συμβούλια. Στις τοπικές εκλογές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και περίπου 200.000 αλλοδαποί. Στόχος των Σοσιαλδημοκρατών είναι να ξανακερδίσουν τις εκλογές στην πόλη και στην περιφέρεια της Στοκχόλμης.

    Η εφημερίδα "Dagens Nyheter" γράφει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν από επτά διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα δείχνουν πως οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκόραν Πέρσον έχουν περισσότερες ελπίδες για την επικράτηση, η οποία πάντως θα είναι οριακή. Η εφημερίδα "Svenska Dagbladet" γράφει χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές μπορεί να κριθούν ακόμη και στις 50.000 ψήφους δι' αλληλογραφίας, των Σουηδών που ζουν στο εξωτερικό. Οι ψήφοι αυτές θα καταμετρηθούν την Τετάρτη. Εάν οι προβλέψεις για οριακή διαφορά ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά αποδειχθούν σωστές, οι Πράσινοι -που αναμένεται ότι θα πάρουν το 5% των ψήφων- θα αναδειχθούν ρυθμιστές της τύχης της κυβερνητικής συμμαχίας του Πέρσον.

    Η εκλογή θεωρείται μία μάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς, που ζητά περικοπές στη φορολογία για να δωθεί ώθηση στην ανάπτυξη, και στους κεντροαριστερούς, που θέλουν να διατηρηθεί ο δημόσιος τομέας που είναι ένας από τους πιο μεγάλους στον κόσμο.

    Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε θέματα φορολογίας, υγειονομικής περίθαλψης, μέριμνας για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, γύρω από την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη λαθρομετανάστευση. Οι πολιτικοί της αριστεράς και της δεξιάς προτίμησαν να μείνουν μακρυά από δύσκολα ζητήματα, όπως το εάν η Σουηδία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΟΝΕ, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας.

    [15] Εκλογές στα Σκόπια

    15/9/2002 11:47:00 πμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο στα Σκόπια, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε η ένοπλη σύγκρουση και αποκαταστάθηκε η ειρήνη στη χώρα. Στις εκλογές συμμετέχουν 25 κόμματα και συνασπισμοί με 3.000 υποψηφίους για την πλήρωση 120 εδρών της Βουλής. Οι νέοι βουλευτές, που θα εκλεγούν για πρώτη φορά με το αναλογικό σύστημα σε ένα γύρο, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας που διασφαλίζει τα δικαιώματα των Αλβανών κατοίκων της ΠΓΔΜ. Περισσότεροι από χίλιοι παρατηρητές, στην πλειοψηφία τους, απεσταλμένοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

    Οι κατά καιρούς δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και των συμμάχων του, το κόμμα δηλαδή που ίδρυσε ο κ. Γκλιγκόρωφ και του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, έναντι του κυβερνώντος VMRO DPMNE του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Το μεγάλο στοίχημα των τέταρτων βουλευτικών εκλογών από το 1991, οπότε η ΠΓΔΜ απέκτησε την ανεξαρτησία της είναι η εδραίωση της ειρήνης.

    [16] Τραγωδία από πυρκαγιά στο Παρίσι

    15/9/2002 11:05:00 πμ

    Πέντε πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος σε κτίριο στο προάστιο Νεϊγί του Παρισιού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να κατασβέσουν πυρκαγιά στον έκτο όροφο κτιρίου στο Νεϊγί, τη στιγμή όμως που εισέρχονταν στο φλεγόμενο διαμέρισμα, σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο. Αλλος ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά. Οι πέντε πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας 22 έως 27 ετών. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη αργά το βράδυ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, που είχε διατελέσει δήμαρχος στο Νεϊγί.

    [17] Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν

    15/9/2002 11:03:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην ανατολική Ταϊβάν αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός στις 4.06 (ώρα Ελλάδας), εντοπίστηκε σε απόσταση 74 χιλιομέτρων ανατολικά του Χουαλιέν, στις ανατολικές ακτές του νησιού, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50.000 κτίρια καταστράφηκαν από σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ που είχε συγκλονίσει την Ταϊβάν τον Σεπτέμβριο του 1999.

    [18] Συμφωνία κορεατικών κρατών για θέματα ασφαλείας

    15/9/2002 10:41:00 πμ

    Η Νότια και η Βόρεια Κορέα κατέληξαν στον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη της επιχείρησης καθαρισμού των ναρκοπεδίων στα σύνορά τους και συμφώνησαν στη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, μέσω της οποίας θα επικοινωνούν στρατιωτικοί των δύο χωρών, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα αρχίσουν για τη σιδηροδρομική σύνδεσή τους. Οι στρατιωτικοί διαπραγματευτές από τα δύο κορεατικά κράτη, που τυπικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, συμφώνησαν να αρχίσει από την προσεχή Πέμπτη η εξουδετέρωση ναρκοπεδίων στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, όπως μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης στη Σεούλ.

    Σιδηροδρομική σύνδεση

    Οι συμφωνίες επιτεύχθηκαν στη διάρκεια μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο χωριό Πανμουνζόμ, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν αρχίσει οι δύο πλευρές και συμπίπτουν με τις προετοιμασίες για την ιστορική επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού, Κοϊζούμι στη Βόρεια Κορέα.

    "Λαμβάνοντας υπόψη θέματα ασφάλειας των μεταφορών, οι δύο πλευρές θα εργάζονται σε πλάτος 250 μέτρων από την σιδηροδρομική γραμμή Κιονγκούι. Δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκτός από γραφεία για τις φρουρές στην περιοχή των εργασιών, ενώ τα όποια θέματα προκύπτουν θα συζητώνται μέσω τηλεφωνικής γραμμής που θα δημιουργηθεί", μεταδίδουν τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στις συνθήκες υπό τις οποίες θα αρχίσουν οι εργασίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο στα σύνορα των δύο κρατών.

    [19] Ναυάγιο στις ακτές της Σικελίας

    15/9/2002 1:41:00 μμ

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο κορίτσια, όταν πλοίο με λαθρομετανάστες βυθίστηκε στις νότιες ακτές της Σικελίας, όπως έγινε γνωστό από την ιταλική αστυνομία και την ακτοφυλακή. Η ακτοφυλακή διέσωσε περίπου 100 ανθρώπους. Στη θαλάσσια περιοχή διεξάγονται έρευνες από πλοία και ελικόπτερα για τον εντοπισμό κι άλλων λαθρομεταναστών. Η εθνικότητα των λαθρομεταναστών δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής τους περιέγραψε ως "βορειοαφρικανούς". Το -μήκους 10 μέτρων- πλοίο που τους μετέφερε βυθίστηκε περίπου 200 μέτρα από την ακτή, την ώρα που στην περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες. Η αστυνομία εκτιμά ότι η βύθιση του σκάφους μπορεί να προκλήθηκε από τη μαζική μετατόπιση των επιβαινόντων στη μία πλευρά του πλοίου, μόλις είδαν τη στεριά.

    [20] Μποϋκοτάζ του ΙΝΚΑ για τις ανατιμήσεις

    15/9/2002 3:25:00 μμ

    Τετραήμερο μποϋκοτάζ αγορών στα οπωροκηπευτικά, κήρυξε το Ινστιτούτο Καταναλωτών από αύριο. Την ίδια ημέρα κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, ενώ από την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη παίρνουν οι παραγωγοί. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προχωρά στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, που θα λάβει άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά.

    Η διυπουργική αναμένεται να επιβάλει ενιαίο τιμολόγιο των οπωροκηπευτικών, την εισαγωγή ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, καθώς και μέτρα για τη διευκόλυνση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών. Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να απέχουν αποκλειστικά από τις αγορές νωπών οπωροκηπευτικών και προειδοποιεί ότι θα επιμηκύνει το μποϋκοτάζ στην περίπτωση που οι έμποροι δεν συμμορφωθούν.

    [21] Αδημονούν οι Αυστραλοί να ακούσουν τη Γιαννάτου

    15/9/2002 10:31:00 πμ

    Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι Αυστραλοί για τη μοναδική εμφάνιση της Σαβίνας Γιαννάτου και στο συγκρότημα της Primavera en Salonico, που θα εμφανιστούν στις 27 Οκτωβρίου στο Melbourne Concert Hall. 'Ηδη τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης και κυρίως οι "σοβαροί" ραδιοφωνικοί σταθμοί προβάλουν την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και μεταδίδουν τα τραγούδια της μαζί με την υπογράμμιση ότι έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές όπου και αν εμφανίστηκε. Στις σχετικές αναφορές υπογραμμίζεται ότι "η Γιαννάτου θα μαγέψει και τους μουσικόφιλους της Αυστραλίας, όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες χώρες".

    Συναυλίες με χρώματα ελληνικά

    Το Φεστιβάλ Μελβούρνης, ένας ιδιαίτερα αξιόλογος πολιτιστικός θεσμός που προσελκύει κορυφαίους καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η Γιαννάτου τραγουδά σε 14 γλώσσες και το ρεπερτόριό της δεν γνωρίζει σύνορα.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως όσοι δουν τη συναυλία της στη Μελβούρνη θα απολαύσουν ''... μια μαγική ισορροπία σε σχοινί ανάμεσα στους μουσικούς τρόπους της Ανατολής και στις πολυφωνίες της Μεσογείου". ''Αυτή η εύθραυστη τραγουδίστρια με την υπέροχη σαγηνευτική φωνή, μας φέρνει όλα αυτά τα τραγούδια που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μπλουζ της Μεσογείου. Η φωνή της κινείται από το βελούδο στο πριόνι, από τον λυγμό στο μέλι, από το θλιβερό σκοτάδι στο ηλιοβασίλεμα''.

    Εξάλλου στον ίδιο χώρο, στο Melbourne Consert Hall, στις 29 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί, στα πλαίσια διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης θα παρουσιαστεί η Ελληνική Βυζαντινή Μουσική από τον Χορό των Ψαλτών "Οι Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης".

    Στους Βυζαντινούς θησαυρούς, στην ιστορία τους, αλλά και στις εμφανίσεις της Βυζαντινής Χορωδίας στη Μελβούρνη, αναφέρθηκε η αυστραλιανή εφημερίδα Herald Sun σημειώνοντας ότι "για πρώτη φορά αυτή η φημισμένη χορωδία θα αναβιώσει στην Αυστραλία την ιστορία".

    Τέλος στα πλαίσια της Ολυμπιακής Πολιτιστικής Εβδομάδας, που θα διεξαχθεί με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας στη Μελβούρνη, στις 26 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί το μουσικό σχήμα από την Ελλάδα "Δυνάμεις του Αιγαίου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 September 2002 - 16:55:27 UTC