Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εκσυγχρονισμός της ΕΥΠ στη συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη
  • [02] Διάσκεψη των δημάρχων του κόσμου σήμερα
  • [03] Περιοδεία Σημίτη στην Πελόποννησο
  • [04] Στους πεζούς η Αθήνα το Σαββατοκύριακο
  • [05] Συνάντηση υπ. Δικαιοσύνης Βαλκανικής
  • [06] ''Παρμενίων'' με τουρκικές παραβιάσεις
  • [07] Συνάντηση Πρωτόπαπα-Κωνσταντόπουλου
  • [08] Προεκλογική κίνηση υποψηφίων
  • [09] Δημοσκόπηση για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς
  • [10] Ετοιμος για επέμβαση στο Ιράκ ο Μπους
  • [11] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  • [12] Κατέρρευσε γέφυρα πεζών στην Αργεντινή
  • [13] Κρίσιμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [14] Σήμερα τα ονόματα για αποζημιώσεις αγροτών
  • [15] Αντιπαραθέσεις στον Καναδά για τη Συνθήκη του Κιότο
  • [16] Τραυματικό το ντεμπούτο της Ξάνθης στην Ευρώπη

    [01] Ο εκσυγχρονισμός της ΕΥΠ στη συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη

    20/9/2002 11:15:00 πμ

    Το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της ΕΥΠ, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της, με σκοπό την ασφάλεια της χώρας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με το νομοσχέδιο προωθούνται αλλαγές στη δράση της ΕΥΠ στους τομείς διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Εξάλλου, η δράση και η λειτουργία της ΕΥΠ, θα υπάγεται πλέον στον κοινοβουλευτικό έλεγχο καθώς κάθε χρόνο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα καταθέτει στη Βουλή έκθεση πεπραγμένων. Τέλος όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι για το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, ο Σάββας Ξηρός πήρε πίσω όσα άφησε να υπονοηθούν για τη στάση των γιατρών του Ευαγγελισμού, ωστόσο όπως διευκρίνισε, μέσω του δικηγόρου του Γ. Αγιοστρατίτη, εμμένει στα όσα κατήγγειλε περί χορήγησης ουσιών και περί χρήσης μεθόδων ψυχολογικής πίεσης το διάστημα που νοσηλευόταν. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία να συνομιλήσει με τους γιατρούς του νοσοκομείου προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι όσα είπε στη συνέντευξή του δεν αφορούσαν εκείνους.Ο Σάββας Ξηρός, αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα εκ νέου στον Ευαγγελισμό για προγραμματισμένη εγχείριση.

    Τη στάση των ΜΜΕ στο θέμα της τρομοκρατίας στηλιτεύουν με ανακοίνωσή τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετέφερε στο προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τη διαμαρτυρία του κόμματός του για τη διαχείριση της υπόθεσης από τα Μέσα Ενημέρωσης.

    [02] Διάσκεψη των δημάρχων του κόσμου σήμερα

    20/9/2002 10:09:00 πμ

    Αρχισε στις 9.30 το πρωί στην Παλαιά Βουλή η διάσκεψη των δημάρχων του κόσμου. Στις 2 το μεσημέρι, οι δήμαρχοι θα μεταβούν με ποδήλατα από το χώρο της διάσκεψης, στο δημαρχείο, ακολουθώντας τη διαδρομή Σταδίου, Σοφοκλέους, Αιόλου, Πλατεία Κοτζιά. Για ένα τέταρτο, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα διακοπεί και οι οδηγοί θα ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας. Τη διάσκεψη των δημάρχων του κόσμου χαιρετίζουν εκπρόσωποι της ΟΥΝΕΣΚΟ και του ΟΗΕ και αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

    Χθες το βράδυ έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Καλωσορίζοντάς τους ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή τη συνάντηση και δήλωσε ότι σίγουρα θα είναι ικανοποιητικά και τα αποτελέσματά της.

    [03] Περιοδεία Σημίτη στην Πελόποννησο

    20/9/2002 10:07:00 πμ

    Για την Τρίπολη αναχωρεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα εγκαινιάσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα τα δύο πρώτα τμήματα του οποίου ξεκινούν από φέτος τη λειτουργία τους. Αύριο (Σάββατο) ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο της Καλαμάτας και θα απευθύνει ομιλία στην Τέντα, στο χώρο του παλιού στρατοπέδου. Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με βουλευτές από τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας για να καθοριστεί το πολιτικό πλαίσιο αναφορών των ομιλίων του.

    [04] Στους πεζούς η Αθήνα το Σαββατοκύριακο

    20/9/2002 9:59:00 πμ

    Ημέρες Περιπάτου, το Σάββατο και η Κυριακή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης. Αύριο από τις 11 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι θα γίνει πλήρης πεζοδρόμηση της διαδρομής μεταξύ πλατείας Εξαρχείων και πλατείας Κολωνακίου. Την Κυριακή θα γίνει πλήρης πεζοδρόμηση, της οδού Πανεπιστημίου έως το Σύνταγμα μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Αμαλίας από τις 10 έως τις 3 το μεσημέρι, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος περιπάτου, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    [05] Συνάντηση υπ. Δικαιοσύνης Βαλκανικής

    20/9/2002 9:36:00 πμ

    Η Καστοριά θα φιλοξενήσει αύριο την πρώτη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Βαλκανικής, που διοργανώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι προσπάθειες στο χώρο της Βαλκανικής για την εμπέδωση των αρχών του κράτους Δικαίου, για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (ιδίως της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εμπορίας ανθρώπων), καθώς και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Τη συνάντηση θα απασχολήσει επίσης η συνεργασία και επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών της Βαλκανικής.

    Ηδη την εβδομάδα, 10 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2002, η Εθνική Σχολή Δικαστών διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη ενημερωτική συνάντηση δικαστικών λειτουργών από τις χώρες της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

    Στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης, στην Καστοριά, θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας, καθώς και εκπρόσωποι των οικείων υπουργείων της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

    Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Βαλκανικής θα λάβει χώρα με την ευκαιρία του 2ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου Νομικών που διοργανώνεται στην Καστοριά, στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2002 και της ιδρύσεως της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Νομικών, το καταστατικό της οποίας θα υπογραφεί επίσης, στις 21 Σεπτεμβρίου 2002.

    Η Βαλκανική Ομοσπονδία Νομικών ιδρύεται με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Ανεξαρτησία (ΚΕΑΔΕΑ), ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε θέματα ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί έναν κοινό φορέα νομικών των χωρών της Βαλκανικής και αποσκοπεί να συμβάλει στην εμπέδωση των αρχών του κράτους Δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομική συνεργασία των λαών της Βαλκανικής

    [06] ''Παρμενίων'' με τουρκικές παραβιάσεις

    20/9/2002 8:55:00 πμ

    Η κύρια φάση της εθνικής διακλαδικής άσκησης "Παρμενίων" πραγματοποιείται σήμερα στη Χίο, την οποία και πρόκειται να παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Στο μεταξύ, περίπου 50 τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν χθες στο FIR Αθηνών, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως και παραβιάζοντας με διαδοχικές πτήσεις τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Αρκετά από αυτά πραγματοποίησαν και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σε έξι περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν στις αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά με αποτέλεσμα να γίνουν ισάριθμες εικονικές αερομαχίες. Η δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών ήταν κυρίως σε περιοχές όπου εξελισσόταν η εθνική διακλαδική άσκηση "Παρμενίων".

    [07] Συνάντηση Πρωτόπαπα-Κωνσταντόπουλου

    20/9/2002 9:45:00 πμ

    Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι το αντικείμενο της συνάντησης στις 10 το πρωί του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα και του προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    [08] Προεκλογική κίνηση υποψηφίων

    20/9/2002 11:18:00 πμ

    Τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών επισκέφθηκε στις 11 το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Φώτης Κουβέλης.

    Στις 12 το μεσημέρι ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά Μανώλης Γλέζος συναντάται με το προεδρείο της ΓΣΣΕ στα γραφεία της γενικής συνομοσπονδίας.

    Στα εγκαίνια της 29ης Εκθεσης Παιδικών παιχνιδιών, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιοτεχνιών Παιδικών Παιχνιδιών, στη Μεταμόρφωση, θα παραστεί απόψε στις 7 το απόγευμα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς.

    [09] Δημοσκόπηση για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

    20/9/2002 10:15:00 πμ

    Σαφές προβάδισμα για την υποψήφια Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις της Opinion, εικοσιτρείς μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Η πρώτη από τις δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες έγιναν για λογαριασμό της "Ελευθεροτυπίας" καταδεικνύει ότι το ποσοστό αποδοχής της κ. Γεννηματά από τους ψηφοφόρους για την Υπερνομαρχία είναι 39,4%. Η έκπληξη είναι ότι στη δεύτερη θέση είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης με 14,8%, ενώ ο Γιάννης Τζαννετάκος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 13,7%

    Η δεύτερη δημοσκόπηση διενεργήθηκε στην πρόθεση ψήφου στο δήμο της Αθήνας συγκεντρώνοντας η κ. Γεννηματά στην πρώτη θέση με ποσοστό 33,3%, ο κ.Τζαννετάκος με 17,5%, ο κ. Καρατζαφέρης με 8,4%, ο κ. Γλέζος με 5,2% και ο κ. Παφίλης με 2,2%.

    Ακυρα και λευκά 4,3%, ενώ το 1% απάντησε ότι θα ψηφίσει άλλον υποψήφιο, το 0,5% δεν θα ψηφίσει και το 27,7% δεν απάντησε''.

    Επίσης, η κ.Γεννηματά προηγείται και στην ερώτηση για το ποιός είναι καταλληλότερος με 39,4% έναντι 14,8% του κ. Καρατζαφέρη, 13,7% του κ. Τζαννετάκου, 9,9% του κ. Γλέζου , 1,9% του κ. Παφίλη, ενώ το 7,8% θεωρεί ότι κανένας δεν είναι κατάλληλος και το 12,6% δεν απάντησε.

    [10] Ετοιμος για επέμβαση στο Ιράκ ο Μπους

    20/9/2002 9:46:00 πμ

    Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πόλεμο κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς τη διεθνή συναίνεση, ξεκαθάρισε χθες ο Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα του Ιράκ ο ΟΗΕ, θα το κάνουν οι ΗΠΑ, ενώ με σχέδιο απόφασής που υπέβαλε αργά το βράδυ στο Κογκρέσο ζήτησε την εξουσιοδότησή του για στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νάτζι Σάμπρι, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χαλκεύει σκευωρίες με στόχο οι ΗΠΑ να πλήξουν το Ιράκ και να ελέγξουν απολύτως τη ροή του πετρελαίου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Ο Σάμπρι, που ανέγνωσε επίσης μήνυμα του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν προς την 190μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επισήμανε επίσης ότι οι επιθεωρητές του διεθνούς Οργανισμού που θα επιστρέφουν στη χώρα του θα πρέπει να σεβαστούν κανονισμούς που αφορούν την κυριαρχία και την ασφάλεια του Ιράκ, κάτι που οι αναλυτές εξέλαβαν ως υπαινιγμό πως σε ορισμένες περιοχές δεν θα επιτραπεί στους επιθεωρητές η πρόσβαση.

    [11] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

    20/9/2002 8:27:00 πμ

    Νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή. Το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα παραμένει από χθες περικυκλωμένο από ισραηλινές δυνάμεις, ενώ οκτώ Παλαιστίνιοι παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς. Τις πρώτες πρωινές ώρες στη Γάζα, δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίσθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Δημοσιογραφικές πηγές, ανέφεραν εξάλλου, ότι άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με βάρια αυτόματα όπλα καθώς πλήθος κόσμου έτρεχε στους δρόμους μεταξύ των οποίων και πολλοί ένοπλοι.

    Συγκλονισμένος ο Κόφι Ανάν

    Επίσης, τρεις εκσκαφείς του στρατού με την υποστήριξη τουλάχιστον 15 θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων κατέστρεψαν οκτώ μεταλλουργίες και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Σεζάιγια και αλ-Τούφα.

    Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου της Χαμάς στο Τελ-Αβίβ, ήταν η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που δέχτηκε στο έδαφός του το Ισραήλ μέσα σε ένα 24ωρο- και η αντίδραση υπήρξε άμεση: Με εντολή της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν, στρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες τις εγκαταστάσεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλλα, με στόχο να απομονωθεί ο Αραφάτ και να εξαναγκαστούν σε παράδοση οι ένοπλοι Παλαιστινίοοι που έχουν καταφύγει στο εσωτερικό του αρχηγείου.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαιτεί την έκδοση των υπόπτων Παλαιστινίων για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε συγκλονισμένος από τις νέες βιαιότητες στη Μέση Ανατολή, ''τις καταδίκασε με έντονο τρόπο'' και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τερματισμό της βίας.

    Εξάλλου, για ανθρωπιστική καταστροφή στα παλαιστιακά εδάφη προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας - που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες του.

    [12] Κατέρρευσε γέφυρα πεζών στην Αργεντινή

    20/9/2002 8:14:00 πμ

    Ξύλινη πεζογέφυρα που βρίσκεται σε ποτάμι της Παταγονίας κατέρρευσε, με συνέπεια οκτώ μαθητές και ο καθηγητής τους να βρεθούν στα παγωμένα νερά και να χάσουν τη ζωή τους. Οι αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ακόμη ενός ατόμου. Το δυστύχημα έγινε στην επαρχία Τσουμπούτ, 1600 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Αϊρες. Οι μαθητές -ηλικίας 12 και 13 ετών-, έκαναν επίσκεψη στην περιοχή και ανέβηκαν στη γέφυρα για να φωτογραφηθούν. Ομως η γέφυρα δεν άντεξε το βάρος τους και κατέρρευσε, με συνέπεια οι μαθητές και ένας καθηγητής τους να βρεθούν στα ορμητικά νερά. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη η γέφυρα αυτή δεν μπορούσε να αντέξει συγχρόνως περισσότερα από τρία άτομα''.

    [13] Κρίσιμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

    20/9/2002 11:20:00 πμ

    Στα χέρια στασιαστών βρίσκονται από χθες οι πόλεις Μπουακέ και Κορχόγκο της Ακτής Ελεφαντοστού. Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να προωθηθούν προς το Μπουακέ για να ανακαταλάβουν την πόλη.

    Ο υπουργός Αθλητισμού Φρανσουά-Αλμπέρ Αμισιά δήλωσε σήμερα ότι οι στασιαστές που τον έχουν συλλάβει στο Μπουακέ είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση.

    Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι οι στασιαστές που τον συνέλαβαν χθες τον κρατούν σε ασφαλές μέρος.

    [14] Σήμερα τα ονόματα για αποζημιώσεις αγροτών

    20/9/2002 10:04:00 πμ

    Αναρτώνται από σήμερα οι πίνακες με τα ονόματα ων δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στη συνέχεια να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους. Σύμφωνα με το διοικητή του ΟΓΑ Μιλτιάδη Τσόγκα, η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων αναμένεται να αρχίσει το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου.

    [15] Αντιπαραθέσεις στον Καναδά για τη Συνθήκη του Κιότο

    20/9/2002 10:30:00 πμ

    Εντονη διαφωνία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην επαρχιακή κυβέρνηση της Αλμπέρτα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά για το θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης του Κιότο και της εφαρμογής της στη χώρα.

    Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πετρελαιοπαραγωγών της Αλμπέρτα, ο πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν σε ομιλία του από το Κάλγκαρι ανέφερε ότι οι βιομηχανίες του πετρελαίου έχουν υποχρέωση να πληρώσουν μόνο το 20% του κόστους εφαρμογής της Συνθήκης του Κιότο, ενώ το υπόλοιπο 80% θα συγκεντρωθεί από άλλες βιομηχανίες οποιουδήποτε είδους.

    Ο Ζαν Κρετιέν απαντώντας στις επιθέσεις του επαρχιακού πρωθυπουργού Ραλφ Κλάιν, σημείωσε ότι η οικονομία της Αλμπέρτα δεν πρόκειται να θιγεί απο τη Συνθήκη, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ακριβή στοιχεία για το κόστος εφαρμογής της.

    Ο πρωθυπουργός της επαρχίας Αλμπέρτα, Ραλφ Κλάιν, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες τηλεοπτική εκστρατεία με κινδυνολογίες για δραματική μείωση θέσεων εργασίας και αύξηση των φόρων και της τιμής του πετρελαίου, εφόσον η Συμφωνία του Κιότο επικυρωθεί απο το καναδικό κοινοβούλιο.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αλμπέρτα υποστήριξε ότι η Συνθήκη του Κιότο δεν θα συμβάλλει απαραίτητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου ενώ θα οδηγήσει στη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Αλμπέρτα.

    [16] Τραυματικό το ντεμπούτο της Ξάνθης στην Ευρώπη

    Πηγή: ΑΠΕ 20/9/2002 12:03:00 πμ

    Την ήττα γνώρισε η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου, με 4-0 από τη Λάτσιο στο "Ολίμπικο", κατά τον πρώτο αγώνα του Α΄ Γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι "λατσιάλι" άνοιξαν το σκορ στο 44΄με τον Μανφρεντίνι και πέτυχαν άλλα τρία γκολ στην επανάληψη με τους Λόπες (51΄), Ιντζάγκι (67΄) και Σέζαρ (69΄), μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς που θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στην ακριτική πόλη.

    Η Ξάνθη μπήκε στο παιχνίδι με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς, αλλά και προφανές άγχος. Οι παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου έκαναν εύκολα το λάθος κι έτσι η Λάτσιο, χωρίς να "πιάσει" σπουδαία απόδοση, πήρε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία στο 18΄, όταν ο Φιόρε έβγαλε τον Σιμόνε Ιντζάγκι τετ-α-τετ με τον Μπούτσεκ, που όμως απέκρουσε με τα πόδια. Τρία λεπτά αργότερα, μετά από λάθος του Ουακίλι, ο Φιόρε σούταρε, ο Μπούτσεκ απέκρουσε ασθενώς, αλλά ο Ιντζάγκι που πήρε το "ριμπάουντ" ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ που πέτυχε δεν μέτρησε.

    Σιγά-σιγά η Ξάνθη άρχισε να ξεθαρρεύει. Θα μπορούσε μάλιστα να ανοίξει το σκορ στο 30΄, αλλά η κεφαλιά του προωθημένου Βάλλα μετά από κόρνερ του Ουακίλι πέρασε μόλις άουτ. Δύο λεπτά αργότερα η τύχη γύρισε την πλάτη στην ελληνική ομάδα, όταν το απευθείας βολέ του Ισμαήλ Μπα "τράνταξε" το δεξί κάθετο δοκάρι του Περούτσι, ενώ στην επιστροφή ο Σενεγαλέζος έστειλε τη μπάλα άουτ. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι δυο ομάδες θα πάνε στα αποδυτήρια ισόπαλες, στο 44΄ ο Φιόρε σέντραρε από δεξιά, στο δεύτερο δοκάρι ο Μανφρεντίνι έπιασε μια αδύναμη κεφαλιά, αλλά ο Μπούτσεκ έχασε μέσα από τα χέρια του τη μπάλα κι αυτή κατέληξε στα δίχτυα.

    Όπως τελείωσε το πρώτο μέρος, ξεκίνησε και το δεύτερο. Στο 51΄ ο Φιόρε έβγαλε κάθετη μπαλιά στον Κλαούντιο Λόπες, ο Αργεντίνος απέφυγε τον Μπούτσεκ και πλάσαρε κάνοντας το 2-0. Η Ξάνθη βρέθηκε από το πουθενά με την πλάτη στον τοίχο και κατέρρευσε, ενώ οι γηπεδούχοι συνέχισαν χωρίς άγχος και έφτασαν στο τρίτο γκολ στο 67΄. Ο Σέζαρ σέντραρε από αριστερά και ο Ιντζάγκι, ξεχασμένος στην καρδιά της άμυνας, πέτυχε με κεφαλιά το 3-0. Δύο λεπτά αργότερα οι ρόλοι αντιστράφηκαν, καθώς ο Ιντζάγκι έστρωσε στον Βραζιλιάνο κι αυτός με δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0. Η ελληνική ομάδα είχε "παραδώσει πνεύμα" και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, ενώ η Λάτσιο είχε και δύο δοκάρια, στο 86΄ σε "τακουνάκι" του Μπάτζιο και στο 90΄ σε σουτ-κεραυνό του Καστρομάν.

    Ο Κροάτης διαιτητής της αναμέτρησης κ. Σίριτς δεν χρειάστηκε να βγάλει ούτε μια φορά από το τσεπάκι του την κίτρινη κάρτα.

    Οι συνθέσεις:

    Λάτσιο: Περούτσι, Οντο, Κόουτο (75΄ Νέγκρο), Μιχαϊλοβιτς, Σέζαρ, Μπάτζιο, Φιόρε (60΄ Καστρομάν), Στάνκοβιτς, Μανφρεντίνι, Ιντζάγκι, Λόπες (71΄ Κιέζα).

    Ξάνθη: Μπούτσεκ, Κορδονούρης, Παπαδημητρίου, Σφακιανάκης, Βάλλας, Ζαπρόπουλος, Ουακίλι, Λάιτνερ (60΄ Πρίττας), Ζωγραφάκης (63΄ Πέτρου), Μπα (72΄ Γελαδάρης), Λαμπριάκος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 September 2002 - 9:04:46 UTC