Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με όπλο την παιδεία για μια ισχυρή Ελλάδα
  • [02] Υπ. Μεταφορών κατά Δαφέρμου για ακατάλληλους οδηγους
  • [03] Ομιλία Χ. Παπουτσή στο δήμο Αγ. Δημητρίου
  • [04] Νέες πληροφορίες για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [05] Απαγόρευση εισαγωγής στην Ε.Ε. ορισμένων προϊόντων

    [01] Με όπλο την παιδεία για μια ισχυρή Ελλάδα

    20/9/2002 9:14:00 μμ

    Η Παιδεία είναι μια εθνική υπόθεση και αποτελεί βασική συνιστώσα για μια ισχυρή Ελλάδα στην ΕΕ, αλλά και σε ένα κόσμο με όλο και λιγότερα σύνορα. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Σημίτης στην Τρίπολη, εγκαινιάζοντας το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μια από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα έμεινε πίσω στο παρελθόν ήταν το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που οδήγησε σε έλλειμμα θεσμών, σε μια πολιτική αντίληψη της στείρας αντιπαράθεσης, της χωρίς επιχειρήματα άρνησης, σε μια ''συντεχνιακή οικονομία'' και σε μια ''πελατειακή δημοκρατία'', προσθέτοντας πως αυτός υπήρξε και ο λόγος που η μία πολιτικο-οικονομική κρίση διαδεχόταν την άλλη στη χώρα μας.

    Δημόσιο αγαθό η τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Σε αντιδιαστολή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ''σήμερα δημιουργούμε με την Παιδεία την πιο ισχυρή κοινωνία πολιτών'' και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πλέγμα των αρχών και αξιών που διέπουν σήμερα την πορεία της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία διακρίνεται από τρία χαρακτηριστικά:

    την αρχή ότι η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί δημόσιο αγαθό, την έμφαση στα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά της ανώτατης εκπαίδευσης και αντιδιαστολή προς τις αντιλήψεις που δίνουν έμφαση στα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, και την έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από πολιτικές ισότητας ευκαιριών και πολιτικές διαβίου εκπαίδευσης.

    Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι το 20ό πανεπιστήμιο της χώρας. Φέτος θα λειτουργήσουν το τμήμα Επιστήμη και Τεχνολογίας των υπολογιστών και το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τηλεπικοινωνιών, στα οποία θα εισαχθούν 120 νέοι φοιτητές. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η ανάπτυξη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα ολοκληρωθεί σταδιακά με στόχο να λειτουργούν στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας 6 σχολές με 18 συνολικά τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, με αιχμή τις νέες τεχνολογίες.

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί δυνατή η λειτουργία ενός τουλάχιστον τμήματος κάθε νέας σχολής σε κάθε νομό στη διετία 2003 - 2005, με πλήρη σταδιακή ολοκλήρωση όλων των τμημάτων, όλων των σχολών με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη συνεννόηση που επήλθε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημιακών, τονίζοντας πως και οι δύο πλευρές αγωνίζονται για την καλύτερη προετοιμασία των νέων μας στην απαιτητική εποχή μας.

    Διεύρυνση και θεσμική ολοκλήρωση

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ακόμη ότι πρώτος άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση είναι η διεύρυνση και η ανάπτυξή της και δεύτερος άξονας η θεσμική ολοκλήρωσή της που αποσκοπεί στην ''ποιότητα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης με το χρονικό ορίζοντα του 2010''.

    Σ' αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε ότι οι πρωτοβουλίες θεσμικής ολοκλήρωσης, τις οποίες ήδη εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή προοπτική της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, συνίστανται στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές, στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή έρευνα, στη θεσμοθέτηση των ινστιτούτων διαβίου εκπαίδευσης σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε ΤΕΙ και, τέλος, τη θεσμοθέτηση του εθνικού συστήματος διασφάλισης και αξιολόγησης ποιότητας.

    Δείκτες ανάπτυξης

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ιδιαίτερη έμφαση που έδωσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης έτσι ώστε μέσα στη δεκαετία 1993 - 2002, ο αριθμός των πανεπιστημίων και ΤΕΙ να αυξηθεί από 30 σε 33, ο αριθμός των τμημάτων πανεπιστημίων από 180 σε 237, ενώ ο αριθμός των ΤΕΙ από 127 σε 176. Ο αριθμός των κατ' έτος εισαγομένων φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυξήθηκε από 42.000 που ήταν το 1993 σε 83.000 το 2002.

    Από το 1993 ως σήμερα αυξήθηκε ο αριθμός των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από 51 σε 233 και αντίστοιχα αυξήθηκε ο αριθμός των ειδικεύσεων μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης που χορηγούν τα εν λόγω προγράμματα από 134 σε 517, ενώ ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει ξεπεράσει τις 12.000. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου το 1999 στο οποίο ήδη κατά το τρίτο έτος λειτουργίας του φοιτούν 6.000 προπτυχιακοί και 5.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

    Εξίσου ραγδαία ήταν και η αύξηση του αριθμού του κύριου εκπαιδευτικού προσωπικού πανεπιστημίων και ΤΕΙ έτσι ώστε σήμερα το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων έχει αυξηθεί από 6.300 το 1993 σε 9.200 το 2002 και αντίστοιχα ο αριθμός των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ από 2000 το 1993 σε 2.700 το 2002.

    Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου έγιναν παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας της περιοχής. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Γεράσιμος Αρσένης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Τατούλης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και άλλοι.

    [02] Υπ. Μεταφορών κατά Δαφέρμου για ακατάλληλους οδηγους

    20/9/2002 10:53:00 μμ

    Την ακύρωση πρόσφατης απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που χαρακτηρίζει παράνομο το τηρούμενο αρχείο ακατάλληλων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, όσων έχουν απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία τους λόγω ψυχικών παθήσεων, ζητά με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Μεταφορών. Στην προσφυγή του το υπουργείο υποστηρίζει ότι η καταχώρηση των προσωπικών δεδομένων των ατόμων που πάσχουν από νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις είναι αναγκαία, προκειμένου να μην χορηγούνται άδειες οδήγησης προς αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων αλλά και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας πεζών και οδηγών.

    [03] Ομιλία Χ. Παπουτσή στο δήμο Αγ. Δημητρίου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/9/2002 9:59:00 μμ

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής σε aνοιχτή ομιλία του απόψε στον Αγ. Δημήτριο εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ν.Δ, κατηγορώντας την για προσπάθεια κομματικοποίησης των εκλογών του Οκτωβρίου. "Η μάχη για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι μια κομματική αναμέτρηση. . Η δική μας μάχη, είναι μια μάχη για την Αυτοδιοίκηση. Γιατί πιστεύουμε στην αξία του θεσμού", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής, ενώ συμπλήρωσε ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου αποτελούν μία πολιτική αναμέτρηση.

    Βεβαιότητα για τη νίκη

    "Ορισμένοι επιχειρούν να ακυρώσουν τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Επιδιώκουν να καταστήσουν τη δημοτική αναμέτρηση όχημα αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης. Και μάλιστα όχημα στο οποίο επιχειρούν να ανεβάσουν όλους τους Δημοτικούς συνδυασμούς. Για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες για μια ακόμη φορά. Επιχειρούν να κάνουν τις δημοτικές εκλογές πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, επιχειρούν να δημιουργήσουν πόλωση", τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος.

    Ο Χρήστος Παπουτσής εξέφρασε βεβαιότητα για τη νίκη τού συνδυασμού του, λέγοντας ότι ".. παρά το προσκλητήριο του κ. Καραμανλή να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή η κα Μπακογιάννη, είμαι βέβαιος πως θα έχουμε δεύτερη Κυριακή. Και θα είναι η Κυριακή της νίκης των προοδευτικών δυνάμεων στο Δήμο Αθηναίων".

    Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον δήμο Αθηναίων

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνδυασμού "Ομορφη Πόλη" για την Αθήνα:

    οι ελεύθεροι χώροι παραμένουν ελεύθεροι χώροι. Αξιοποιούνται μόνο για πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε συνδυασμό με υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Το πάρκο στο Γουδί γίνεται Μητροπολιτικό Πάρκο με σύγχρονο σχεδιασμό και με την πρόβλεψη για χώρους αναψυχής. Ο δήμος διεκδικεί αποφασιστικά την ευθύνη αλλά και τους πόρους για την διαχείριση, τη λειτουργία και την φύλαξη του Πεδίον του Αρεως του Λόφου του Στρέφη, του Λυκαβηττού, όπως και του Εθνικού Κήπου, που αναβαθμίζονται, καθαρίζονται και αποδίδονται στους Αθηναίους Πολίτες και στις οικογένειές τους. Τη θέση των κεραιών των τηλεοράσεων από τις ταράτσες των πολυκατοικιών παίρνουν μπαλκόνια τα οποία και βραβεύονται από το δήμο. Η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός, αποκτά δικό του σύγχρονο γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών στον Ελαιώνα και στη θέση του σημερινού γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας διαμορφώνεται χώρος πρασίνου και υπόγειος χώρος Μτην 31η Δεκεμβρίου του 2004 θα λειτουργούν σχολεία σε μία και μόνο πρωινή βάρδια. Αξιοποιούνται σχολικοί χώροι και για τις εξωσχολικές ώρες, για αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης. Επεκτείνεται το δίκτυο δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, και εφαρμόζεται η ολοήμερη λειτουργία τους. Για την μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών στους σχολικούς χώρους, θεσμοθετούνται θέσεις για σχολικούς φύλακες σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Καθημερινός αγώνας κατά των ναρκωτικών. Αναπτύσσεται εσωτερική συγκοινωνία στην περιοχή: σχεδιασμός για την λειτουργία γραμμών μίνι-λεωφορείων, φιλικών προς το περιβάλλον, που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, και θα συνδέουν τις γειτονιές του 7ου Διαμερίσματος μεταξύ τους και με τους σταθμούς του μετρό. Δημιουργείται Δημοτικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λειτουργούν Γραφεία σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Αναβαθμίζονται Λέσχες Φιλίας: ένα δίκτυο που φέρνει την ανθρωπιά στο προσκήνιο της Δημοτικής Αρχής και τη σιγουριά στον Αθηναίο πολίτη. Εφαρμόζονται προγράμματα προληπτικού ιατρικού και οδοντιατρικού ελέγχου για τα παιδιά. Αναβαθμίζονται τα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2003, με τη νέα δημιουργική πλειοψηφία, αρχίζει η μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά Διαμερίσματα για να μπορεί έτσι ο πολίτης να ελέγχει τη δημοτική Αρχή και να βρουν πεδίο έκφρασης οι κινήσεις όλων των ενεργών πολιτών.

    [04] Νέες πληροφορίες για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

    20/9/2002 9:13:00 μμ

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε ξανά την εμφάνισή του, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού στο Πακιστάν. Το κανάλι επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, μετέδωσε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού και επιδιώκει να μεταβεί στον τόπο καταγωγής των προγόνων του, την Υεμένη, όπου απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης από τις ντόπιες φυλές. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ είχε δηλώσει με βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δε βρίσκεται στο Πακιστάν και είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι έχει πεθάνει.

    [05] Απαγόρευση εισαγωγής στην Ε.Ε. ορισμένων προϊόντων

    Πηγή: ΑΠΕ 20/9/2002 8:09:00 μμ

    Οι επισκέπτες που θα εισέρχονται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούν πλέον να φέρουν μαζί τους τρόφιμα από κρέας ή γάλα ή παραγώγων τους, εκτός και εάν είναι εφοδιασμένα με επίσημο χαρτί ελέγχου τους από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας παραγωγής τους. Η απόφαση αυτή που ελήφθη σήμερα από ομάδα ειδικών των 15, θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2003, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρωτοβουλία που εγκρίθηκε λόγω της αναγκαιότητας για καλύτερη αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ασθενειών των ζώων όπως του αφθώδους πυρετού, την ασθένεια των τρελών αγελάδων κ.ά.

    ''Μετά από την ασθένεια του αφθώδους πυρετού, είναι σωστό να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προληφθούν πιθανές ασθένειες και εξάπλωσή τους'', δήλωσε ο επίτροπος Ντέιβιντ Μπερν, αρμόδιος για την Υγειονομική Προστασία.

    Η απαγόρευση θα ισχύσει για όλους τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες με εξαίρεση τη Γροιλανδία, τις νήσους Φερόες, την Ισλανδία, την Ανδόρα, τον Αγιο Μαρίνο, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία καθώς και τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, με εξαίρεση την Τουρκία.

    Οι ταξιδιώτες πάντως μπορούν να εισάγουν γάλα σε σκόνη, και ειδικά τρόφιμα κατάλληλα για θεραπευτικούς σκοπούς με την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζονται κατάψυξη, ότι έχουν συσκευαστεί με βάση τους διεθνείς κανόνες και ότι η συσκευασία τους δεν έχει καταστραφεί κατά τη μεταφορά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 September 2002 - 21:07:27 UTC