Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης
  • [02] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Ρόδο
  • [03] Τελευταία μέρα στην Αθήνα ο Βαρθολομαίος
  • [04] Ενίσχυση στις άνεργες μητέρες
  • [05] Παρέμβαση εισαγγελέα για τα ''συντρίμια'' του '99
  • [06] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη
  • [07] Ανυποχώρητοι οι Αμερικάνοι
  • [08] Και νέες συναντήσεις Αναν με Κληρίδη και Ντενκτάς
  • [09] Νεκρός ο απαχθείς 11χρονος Γερμανός
  • [10] Δέκα νεκροί στο Κασμίρ
  • [11] Αναταράξεις στη Σενεγάλη προκαλεί το ναυάγιο
  • [12] Αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο του Τόκυο
  • [13] Εφιάλτης ... στο ''Θεάτρο των Ονείρων''
  • [14] Ηττα πρόκριση στο βολέι
  • [15] Περισσότεροι Ελληνες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν

    [01] Αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης

    2/10/2002 11:23:00 πμ

    Με τον υφυπουργό οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη συναντώνται αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών, ενώ από το πρωί κανονικά διεξάγεται η κίνηση στις εθνικές οδούς. Μετά από επέμβαση της αστυνομίας, οι απεργοί απωθήθηκαν από τα μπλόκα που είχαν στήσει στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών ενώ έγιναν και συλλήψεις. Παραμένουν ωστόσο συγκεντρωμένοι και αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον υφυπουργό οικονομίας.

    Έχουμε ικανοποιήσει σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των πωλητών παραγωγών, ως εκ τούτου εκείνοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση συμμετέχοντας στο διάλογο, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου.

    Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας κι οι όποιες αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις θα ληφθούν μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας μας με τον υφυπουργό Οικονομικών, δήλωσε επίσης στη ΝΕΤ ο Γιάννης Καρακεσίσογλου, ταμίας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας πωλητών παραγωγών λαϊκών αγορών.

    [02] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Ρόδο

    2/10/2002 9:23:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσε στις 07.32 το πρωί, τους κατοίκους της Ρόδου. Το επίκεντρο της ασθενούς δόνησης, που καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε επίκεντρο τις παράλιες περιοχές βορειοδυτικά της Ρόδου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή θύματα.

    [03] Τελευταία μέρα στην Αθήνα ο Βαρθολομαίος

    2/10/2002 11:41:00 πμ

    Ολοκληρώνει σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο ενώ αυτή την ώρα συναντάται με την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Χθες, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εγκαινίασε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμβολίζει τις κοινωνικές προτεραιότητες της Οικολογικής Ευαισθησίας, την ειρηνική συνεργασία μεταξύ κρατών και λαών, την πολιτική προσέγγισης και καλής γειτονίας Ελλάδος και Τουρκίας και τον διακριτό ρόλο μεταξύ κράτους και εκκλησίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, αμέσως μετά την συνάντηση, που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει γιά την Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα

    [04] Ενίσχυση στις άνεργες μητέρες

    2/10/2002 9:22:00 πμ

    Επιπλέον μόρια πρόσληψης για την άνεργη μητέρα θα δίνει το τρίτο παιδί, όπως προβλέπεται σε πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, το οποίο επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας και θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Ρέππας.

    [05] Παρέμβαση εισαγγελέα για τα ''συντρίμια'' του '99

    2/10/2002 9:09:00 πμ

    Αίτηση αναίρεσης βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο αποδίδονται ευθύνες πλημμεληματικού χαρακτήρα στους κατασκευαστές πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο σεισμό του 1999, κατέθεσε ο Ευάγγελος Κρουσταλάκης. Με το συγκεκριμένο βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια, ο αρχιτέκτονας, ο πολιτικός μηχανικός και ο εργολάβος.

    [06] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη

    2/10/2002 11:38:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Για την προετοιμασία των εκλογών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την συνάντηση, που είχαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη συνάντηση απασχόλησαν, επίσης, η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η ενίσχυση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ο προγραμματισμός των προσλήψεων, εν όψει του προϋπολογισμού.

    [07] Ανυποχώρητοι οι Αμερικάνοι

    2/10/2002 10:39:00 πμ

    "Για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ χρειάζεται νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας", υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Την ίδια στιγμή στη Βιέννη, αφού συναντήθηκαν με ιρακινούς αξιωματούχους, οι επιθεωρητές δήλωσαν ότι οριστικοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις για επιστροφή τους στο Ιράκ με σκοπό τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Στο μεταξύ, ιρακινό ραντάρ νότια της Βαγδάτης βομβάρδισαν και κατέστρεψαν σήμερα τα συμμαχικά αεροσκάφη.

    Νέο ψήφισμα του ΟΗΕ θέλει ο Μπους

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν μπορούν να πάνε στο Ιράκ αν δεν υπάρξει μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. "Δεν είναι δυνατό οι επιθεωρητές απλά να επιστρέψουν με βάση τους παλιούς όρους και το παλιό καθεστώς των επιθεωρήσεων" είπε ο Κόλιν Πάουελ προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να επιζητά ένα "καινούριο, ισχυρό ψήφισμα" αναφορικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ που θα καθορίζει "τις συνέπειες" τις οποίες θα υποστεί η Βαγδάτη στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ανακοίνωση από τη Βιένη ότι ο ΟΗΕ και το Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από διήμερες συνομιλίες, για την επιστροφή των ειδικών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση "σε όλους τους χώρους", ακόμα και στα αποκαλούμενα "παλάτια" του Σαντάμ Χουσείν.

    Μάλιστα ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και το Ιράκ έχουν ήδη θέσει τους κανόνες της επιστροφής αυτής, ενώ ο επικεφαλής της ιρακινής αντιπροσωπείας Αμίρ Αλ Σάαντι δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν έδωσε την άδεια του ώστε μια πρώτη ομάδα επιθεωρητών να επιστρέψει στη Βαγδάτη εντός δύο εβδομάδων.

    Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες καθιστούν τώρα σαφές ότι επιθυμούν να καθυστερήσει η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ έως ότου η Βαγδάτη παρουσιάσει ένα κατάλογο με τα όπλα μαζικής καταστροφής και όλα τα σχετικά υλικά που διαθέτει.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, που είναι υπό συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας "το Ιράκ πρέπει εντός μηνός να δηλώσει όλα τα προγράμματα ανάπτυξης χημικών, βιολογικών, πυρηνικών και βαλλιστικών όπλων και η δήλωση αυτή να κατατεθεί πριν την έναρξη των επιθεωρήσεων. Επίσης, η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί οι επιθεωρητές για τον αφοπλισμό να διαθέτουν τη δυνατότητα να βγάλουν έξω από την αραβική χώρα επιστήμονες, τεχνικούς, και αξιωματούχους, μαζί με τις οικογένειές τους.

    Και νέοι βομβαρδισμοί

    Εν τω μεταξύ ιρακινό ραντάρ, νότια της Βαγδάτης, βομβάρδισαν τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, ήταν η απάντηση σε εχθρικές ενέργειες του Ιράκ κατά των συμμαχικών αεροσκαφών που περιπολούν στην ζώνη

    [08] Και νέες συναντήσεις Αναν με Κληρίδη και Ντενκτάς

    2/10/2002 11:18:00 πμ

    Την προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επιλύσεως του Κυπριακού επιβεβαιώνει και η νέα συνάντηση που θα έχει ο Κόφι Ανάν αύριο και μεθαύριο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια εκείνων του Παρισιού στις 6 Σεπτεμβρίου

    Τι αναμένεται από αυτές τις συναντήσεις

    Το διεθνές σκηνικό λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ, υποβαθμίζει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κόφι Ανάν θα θέσει ένα νέο πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τους δυο συνομιλητές και θα τους ζητήσει να τον συναντήσουν εκ νέου εντός του Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα θα προετοιμάσει το έδαφος για την υποβολή συνολικού εγγράφου επίλυσης του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Κόφι Ανάν αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε δυο βασικά ζητήματα, τα οποία θεωρούνται "ακανθώδη": Την κυριαρχία και το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δηλαδή το κυπριακό κράτος που θα προκύψει από μια συμφωνία θα είναι διάδοχο και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή θα είναι κάτι το καινούργιο, νέος συνεταιρισμός, και θα στηρίζεται στις λεγόμενες "πραγματικότητες".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται σήμερα στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές και με τους Αγγλοαμερικανούς απεσταλμένους πριν από τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν.

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται ήδη ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο και εντεύθεν που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 60 συναντήσεις.

    [09] Νεκρός ο απαχθείς 11χρονος Γερμανός

    2/10/2002 10:30:00 πμ

    Νεκρός στο δάσος βρέθηκε ο άτυχος 11χρονος Τζέικομπ φον Μέτζλερ, γόνος επώνυμης γερμανικής τραπεζικής οικογένειας, πέντε μέρες μετά την απαγωγή του. Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο μικρός Τζέικομπ δολοφονήθηκε την ίδια μέρα που τον απήγαγαν καθώς επέστρεφε από το σχολείο. Ενας ύποπτος έχει συλληφθεί για την απαγωγή, για την οποία, την Δευτέρα, καταβλήθηκαν λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η εξαφάνιση του Τζέικομπ κινητοποίησε την αστυνομία σε μαζικό ανθρωποκυνηγητό γύρω από την Φραγκφούρτη. Η τράπεζα Μέτζλερ, που ιδρύθηκε το 1674, είναι ένας από τους παλαιότερους χρηματοοικονομικούς θεσμούς της Γερμανίας. Παρέμεινε, με διαδοχή 11 γενεών, στην οικογένεια, και έχει γραφεία στο Μόναχο, τη Στουτγάρδη, την Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Σηάτλ, το Τόκυο και το Δουβλίνο.

    Η σύλληψη του υπόπτου

    O αρχηγός της αστυνομίας, Χάραλντ Βάις-Μπόλαντ, είπε ότι το πρώμα βρέθηκε την Τρίτη, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Φραγκφούρτης. Τις πληροφορίες για την τοποθεσία που βρέθηκε το πτώμα έδωσε ο συλληφθείς ύποπτος.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Ράινερ Σίλιγκ, επιβεβαίωσε ότι έχει συλληφθεί 27χρονος φοιτητής και θεωρείται ο μόνος ύποπτος. Αρχικά η αστυνομία συνέλαβε την Δευτέρα μία γυναίκα και άλλους δύο άνδρες, αλλά και οι τρεις αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

    Στο σπίτι του τέταρτου συλληφθέντος βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ, που πιστεύεται ότι ήταν μέρος των λύτρων. Ο κ. Βάις Μπόλαντ είπε ότι ο ύποπτος προσπάθησε να γίνει φίλος με τον Τζέικομπ, τον 17χρονο αδελφό του και την 16χρονη αδελφή του.

    [10] Δέκα νεκροί στο Κασμίρ

    2/10/2002 10:12:00 πμ

    Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που επισκίασαν τις εκλογές στην περιοχή. Πέντε Ινδοί φρουροί των συνόρων σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης, στην πόλη Τραλ, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την θερινή πρωτεύουσα Σριναγκάρ. Πιστεύεται ότι την επίθεση διοργάνωσαν οι αυτονομιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν και Αλ Μεντίνα. Λίγο νωρίτερα, σκοτώθηκαν τρεις αξιωματούχοι, στην περιοχή Κουπβάρα, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους από βόμβα που εξερράγη σε λεωφορείο που κατευθυνόταν προς έναν ινδουιστικό ναό.

    Ξέσπασμα βίας

    Από την τελευταία επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα, ορισμένα από τα οποία φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Ο οδηγός του λεωφορείου, Πρακάς Σινγκ, δήλωσε ότι σημειώθηκε μία έκρηξη και αμέσως μετά το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Οι ινδικές αστυνομικές αρχές θεωρούν υπεύθυνες και για αυτή την επίθεση τις ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις αυτονομιστών.

    Την Τρίτη, κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, ένα ακόμη λεωφορείο δέχθηκε επίθεση στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, το οποίο διεκδικείται τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν. Από τότε, που άρχισε η εκλογική διαδικασία μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί περίπου 15 άτομα στο Κασμίρ.

    [11] Αναταράξεις στη Σενεγάλη προκαλεί το ναυάγιο

    2/10/2002 9:34:00 πμ

    Οι υπουργοί Μεταφορών και Ενόπλων Δυνάμεων της Σενεγάλης, παραιτήθηκαν σήμερα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου Τζόολα στις 26 Σεπτεμβρίου στα ανοιχτά της Γκάμπια. Τα δύο υπουργεία είχαν κατηγορηθεί ευθέως για το ναυάγιο του πλοίου, το οποίο μετέφερε 1.034 επιβάτες από τους οποίους διασώθηκαν 64.

    [12] Αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο του Τόκυο

    2/10/2002 11:26:00 πμ

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών υποχώρησαν οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς τράπεζες όπως η Mizuho Holdings δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κατά την σημερινή συνεδρίαση στην αγορά του Τόκιο ύστερα από την ανακοίνωση της Mitsubishi Tokyo Financial, ότι θα σημειώσει ζημιές κατά το πρώτο εξάμηνο.

    Το αρνητικό κλίμα εδραιώνεται μεταξύ των επενδυτών στην ιαπωνική αγορά, και ιδιαίτερα όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Mitsubishi Tokyo Financial θεωρείται μία υγιής τράπεζα, αν λοιπόν εκείνη παρουσιάζει ζημιές τότε εκφράζονται φόβοι ότι πολλές άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν.

    Ανοδος στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας

    Οι μετοχές της τράπεζας, η οποία είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με βάση το ενεργητικό της, υποχώρησαν κατά 4,5%, ενώ και οι μετοχές της UFJ Holdings έχασαν 5,3%.

    Η τέταρτη μεγαλύτερη, Sumitomo Mitsui Banking Corp., επίσης έχασε 1,7%. Ο δείκτης Nikkei 225 της αγοράς του Τόκιο έκλεισε κατά 1,23% χαμηλότερα, στις 9.049,33 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Αυγούστου του 1983. Ο δείκτης Topix, στον οποίο οι τράπεζες έχουν μεγάλο βάρος (περίπου 50%), επίσης υποχώρησε στις 893,23 μονάδες, κατά 1,1%.

    Αντίθετα, οι διάφοροι προμηθευτές υλικού της εταιρείας Dell στην Ασία σημείωσαν άνοδο ύστερα από τις θετικές δηλώσεις της Dell για τις πωλήσεις της κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Ετσι, εταιρείες που διαπραγματεύονται στην αγορά της Ταϊβάν όπως η Compal Electronics και στην αγορά της Σιγκαπούρης όπως η Creative Technology σημείωσαν κέρδή. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE Index σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ και στην αγορά της Σιγκαπούρης ο δείκτης Straits Times κέρδισε 0,2%.

    Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, τέλος, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο κατά 1%, κλείνοντας στις 9162.61 μονάδες.

    [13] Εφιάλτης ... στο ''Θεάτρο των Ονείρων''

    2/10/2002 9:37:00 πμ

    Αμαχητί έπεσε ο Ολυμπιακός στο "Ολντ Τράφορντ", όπου γνώρισε την ήττα με 4-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι, οι "ερυθρόλευκοι" έμειναν στους 3 βαθμούς και βρίσκονται στη 2η θέση του 6ου ομίλου με τη Λεβερκούζεν και τη Μακάμπι Χάιφα, ενώ η Γιουνάιτεντ με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει από τώρα την πρόκριση. Για την ομάδα του Αλεξ Φέργκιουσον σκόραραν οι Γκιγκς (19΄), Βερόν (25΄), Ανατολάκης με αυτογκόλ (66΄) και Σόλσκιερ (79΄). Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με 10 παίκτες σε ολόκληρο το β΄ ημίχρονο, λόγω αποβολής του Ζε Ελίας στο 45΄.

    Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο του αγώνα, το όνειρο είχε σβήσει για τον Ολυμπιακό. Στο 19΄ από παράλληλη πάσα του Σκόουλς, ο Γκιγκς κέρδισε την κόντρα από τον Αμανατίδη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ελευθερόπουλου. Λίγο αργότερα στο 25΄, από την ασίστ του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν με εκπληκτικό πλασέ πέρασε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα του Ολύμπιακού και έγραψε το 2-0. Tο ρίσκο του Λεμονή με τη χρησιμοποίηση των Οφορίκουε, Αμανατίδη στην ενδεκάδα, δεν απέδωσε.

    Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κακός στο πρώτο ημίχρονο και έκανε αισθητή την παρουσία του μόνο μετά το 30ο λεπτό άραξε. Τη στιγμή που οι πρωταθλητές ανέβηκαν, ο Ζε Ελίας δικαίωσε όλα τα αρνητικά σχόλια που έχουν ακουστεί για τον χαρακτήρα του. Με μια προβολή με τα δύο πόδια στον Βερόν, ανάγκασε τον διαιτητή να του δείξει απευθείας κόκκινη κάρτα και άφησε τον Ολυμπιακό με 10 παίκτες στις καθυστερήσεις του Α΄ ημιχρόνου.

    Το β΄ ημίχρονο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού ούτε κι η Γιουνάιτεντ έδειχνε διατεθειμένη να εκμεταλλευθεί το αριθμητικό πλεονέκτημα για να "φορτώσει" με γκολ τον Ολυμπιακό.

    Παρόλα αυτά, στο 66΄ έγινε το 3-0 όταν μετά από σέντρα του Γκιγκς η μπάλα "βρήκε" στον Ανατολάκη και κατέληξε στα δίχτυα. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στο 77΄ όταν εκμεταλλεύθηκε την έξοχη πάσα του Πολ Σκόουλς.

    Τίποτε δεν άλλαξε στη συνέχεια, εκτός από το αρνητικό εκτός έδρας σερί του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας μετρούν 15 ήττες και 3 ισοπαλίες σε 18 αγώνες. Για ακόμη μία φορά, όαση για τον Ολυμπιακό ήταν ο Κριστιάν Καρεμπέ, μέχρι που (φυσιολογικά) στο μέσο του β΄ ημιχρόνου κουράστηκε.

    Διαιτητής: Ζιλ Βεϊσιέρ (Γαλλία).

    Κίτρινες: Καρεμπέ, Ανατολάκης, Βερόν, Γκάρι Νέβιλ, Φέρντιναντ

    Κόκκινη: Ζε Ελίας.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Γκάρι Νέβιλ, Σιλβέστρ, Μπλαν (64΄ Ο΄Σι), Φέρντιναντ, Βερόν, Μπατ, Μπέκαμ, Γκιγκς (64΄ Φόρτσουν), Σκόουλς (78΄ Φορλάν), Σόλσκιερ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Αντζας, Βενετίδης, Ζε Ελίας, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος (46΄ Ντρασένα), Οφορίκουε (60΄ Αλεξανδρής).

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    5ος όμιλος

    Φέγενορντ-Ντιναμό Κ. 0-0

    Γιουβέντους-Νιούκαστλ 2-0

    6ος όμιλος

    Μακάμπι Χ.-Λεβερκούζεν 0-2

    Μάντσεστερ Γ.-Ολυμπιακός 4-0

    7ος όμιλος

    Μπάγερν Μ.-Μίλαν 1-2

    Λα Κορούνια-Λανς 3-1

    8ος όμιλος

    Γαλατασαράι-Μπριζ 0-0

    Λοκομοτίβ Μ.-Μπαρτσελόνα 1-3

    [14] Ηττα πρόκριση στο βολέι

    1/10/2002 11:37:00 μμ

    "Γλυκιά" ήττα (3-2) γνώρισε χθες από την Τσεχία, η εθνική μας ομάδα του βόλεϊ, αφού στο τέλος κατάφερε να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση και την πρόκριση στους "16" του Παγκόσμιου κυπέλλου βόλεϊ. Μετά την νίκη της Ολλανδίας επί της Κούβας στο παιχνίδι που προηγήθηκε, οι διεθνείς μας γνώριζαν πως έπαιρναν την πρόκριση αρκεί να κέρδιζαν σε δύο σετ, καθώς είχαν καλύτερο συντελεστή από Τσεχία και Κούβα. Ετσι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και μπήκαν με το σπαθί τους στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Ο νέος όμιλός μας πλέον, θα έχει σίγουρα την χρυσή ολυμιονίκη του Σίδνεϊ Γιουγκοσλαβία, τις ΗΠΑ και μία από τις τέσσερις τρίτες ομάδες που θα προκρινόντουσαν.

    Το απροσπέλαστο μπλόκ της εθνικής ήταν αυτό που μας έδωσε ουσιαστικά το πρώτο σετ. Από την πρώτη στιγμή οι Τσέχοι έπεσαν σε... τείχος και δεν μπορούσαν να βρουν διόδους προς το τερέν μας. Και το ό,τι προηγήθηκαν στο ξεκίνημα 7-5, οφειλόταν στα δικά μας σερβίς στο φιλέ και σε κάποια άστοχα καρφιά.

    Οταν αυτά μειώθηκαν, πήραμε κεφάλι στο σκορ (13-10 και 18-16) και παρά την προσωρινή ισοφάριση (19-19) φτάσαμε σχετικά άνετα στην κατάκτηση του σετ (25-22). Αντίθετα στο δεύτερο σετ, παρά το καλό μας ξεκίνημα, σε μία ξεκάθαρη φάση (που ο διαιτητής έδωσε υπέρ μας τον πόντο) για την οποία διαμαρτυρήθηκαν οι Τσέχοι, αποπροσανατολιστήκαμε εμείς.

    Ετσι από 11-9 που προηγούμασταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 14-11 και αργότερα 21-16, ενώ στην τελική μας αντεπίθεση, βρήκαμε εμπόδιο και τον Αργεντίνο επόπτη που έδωσε έναν καθαρό πόντο μας (που θα μας εφερνε στο 24-23) στους Τσέχους του συμπατριώτη του Βελάσκο, οι οποίοι έτσι ισοφάρισαν τα σέτ (25-22).

    Ολα τα λεφτά, ήταν το τρίτο σέτ, στο οποίο η εθνική μας εξασφάλισε την πρόκριση. Οι διεθνείς μας έδειξαν σε δύο σημεία τα μεγάλα τους ψυχικά αποθέματα. Αρχικά όταν βρέθηκαν 13-10 πίσω στο σκόρ (αλλά με όπλο το μπλόκ και το καλό σερβίς, προηγήθηκαν 14-13 και 18-16) και στη συνέχεια όταν από 23-21, ισοφαρίστηκαν 23-23, αλλά μπόρεσαν να φτάσουν στην κατάκτηση του σέτ (25-22) με καρφί του Θοδωρή Μπάεφ.

    Στα δύο τελευταία σέτ, οι διεθνείς μας είχαν χαλαρώσει, ο Στέλιος Προσαλίκας έδωσε ανάσες στους βασικούς με αποτέλεσμα οι "διψασμένοι" Τσέχοι (που με οποιαδήποτε νίκη προκρίνονταν έστω σαν τρίτοι) να φτάσουν εύκολα στην νίκη-πρόκριση (3-2) κατακτώντας το 4ο σέτ με 25-17 και το πέμπτο με 15-10.

    [15] Περισσότεροι Ελληνες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν

    2/10/2002 10:29:00 πμ

    Αυξήθηκαν κατα 30% οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα, κατά την τελευταία πενταετία. Στη πλειψηφία τους οι απόπειρες γίνονται απο νέους και κυρίως γυναίκες σε ποσοστό 76%. Τα στοιχεία προκύπτουν απο την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων, το οποίο λειτουργεί στο νοσοκομείο Αγλαία Κυριακού. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2001 καταμετρήθηκαν 6635 απόπειρες αυτοκτονίας με δηλητηρίαση, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 1995 ήταν 4972. Οι υπεύθυνοι του Κεντρου αναφερόμενοι στις δηλητηριάσεις, επισημαίνουν οτι η πιό επικίνδυνη ηλικία για τα παιδιά είναι 3 έως 4 ετών και εφιστούν την προσοχή στους γονείς για την σωστή φύλαξη των φαρμάκων και των απορρυπαντικών μέσα στο σπίτι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 October 2002 - 9:00:03 UTC