Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μολότοφ στα γραφεία της ''Απογευματινής''
  • [02] Ανοιγμα Καραμανλή προς τους Μουσουλμάνους
  • [03] Συρία: Πολύνεκρη κατάρρευση κτιρίων
  • [04] Εγκώμια για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου
  • [05] Φωτογραφικός μήνας στην Αθήνα

    [01] Μολότοφ στα γραφεία της ''Απογευματινής''

    2/10/2002 10:16:00 μμ

    Ομάδα περίπου 30 αγνώστων, που φορούσαν κράνη και κουκούλες, πέταξαν τρεις μολότοφ στην είσοδο των γραφείων της Απογευματινής, στην οδό Φειδίου, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Προηγουμένως, οι άγνωστοι έσπασαν τα παρκόμετρα με τα οποία κατέστρεψαν την τζαμένια είσοδο της εφημερίδας και τα αυτοκίνητα δημοσιογράφων, που ήταν παρκαρισμένα έξω από τα γραφεία της. Στη συνέχεια οι άγνωστοι διαλύθηκαν κατευθυνόμενοι προς την οδό Πατησίων, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους, χωρίς να έχει γίνει προς το παρόν καμία σύλληψη.

    Αντιδράσεις πολιτείας για την επίθεση

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, που μετέβη απόψε στα γραφεία της "Απογευματινής" εξέφρασε με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την καταδίκη της κυβέρνησης για την επίθεση και πρόσθεσε ότι ενέργειες βίας κάθε είδους δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, που και αυτός επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας, τόνισε ότι το κόμμα του καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση, ενώ επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες που έχει η πολιτεία για την προστασία των λειτουργών του Τύπου.

    Η ενέργεια αυτή στρέφεται εναντίον της ελευθεροτυπίας, παράγει ένταση και δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα σε μια κρίσιμη περίοδο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συνασπισμού.

    [02] Ανοιγμα Καραμανλή προς τους Μουσουλμάνους

    2/10/2002 11:37:00 μμ

    Ανοιγμα προς όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους της περιοχής έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής από την Ξάνθη, τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η Θράκη μπορεί και πρέπει να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως δεν έχει σήμερα το ρόλο που δικαιούται και τις δυνατότητες που υπαγορεύει η νέα εποχή, ενώ η κυβέρνηση, που δίνει κατά καιρούς φραστικές διαβεβαιώσεις για τις απαιτούμενες λύσεις, άλλοτε ακολουθεί παρελκυστική τακτική και άλλοτε αφαιρεί από την Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και πόρους.

    Για τους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη βορειοανατολική Ελλάδα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι βομβαρδίζονται με υποσχέσεις κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές για να εγκαταλειφθούν την επομένη, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι συνεργάζονται στενά με τους εκπροσώπους τους για να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους και τις εκκρεμείς υποθέσεις τους.

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να στρέψει και τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την περιοχή θύμα μιας ανύπαρκτης συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής.

    [03] Συρία: Πολύνεκρη κατάρρευση κτιρίων

    2/10/2002 9:02:00 μμ

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση συγκροτήματος παλιών κατοικιών στο Χαλέπι της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Πιθανή αιτία της κατάρρευσης, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι η ύπαρξη υπόγειων στοών κάτω από τα θεμέλια, που προκάλεσε την υποχώρηση του εδάφους. Στον τόπο της καταστροφής έσπευσαν συνεργεία διάσωσης για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, αλλά και για την παροχή φαρμάκων, τροφίμων και στέγης στους πληγέντες.

    [04] Εγκώμια για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου

    2/10/2002 10:07:00 μμ

    Γκίντερ Φερχόιγκεν

    Αν υπάρχει μια χώρα που πληροί τα κριτήρια και πρέπει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι η Κύπρος, τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία εβδομάδα πριν από την τελική υιοθέτηση των εκθέσεων προόδου για κάθε υποψήφια χώρα, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς την Κύπρο. Αναφερόμενος στην Τουρκία απέκλεισε το ενδεχόμενο καθορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και σημείωσε ότι η έκθεση προόδου για την Τουρκία θα υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα.

    [05] Φωτογραφικός μήνας στην Αθήνα

    2/10/2002 8:31:00 μμ

    Πιστός στο ραντεβού του και φέτος ο Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας άπλωσε τα φωτογραφικά χαρτιά του στην πρωτεύουσα και καλεί όσους πιστούς να ρίξουν τα βλέμματα τους σε παιγνίδια άσπρου μαύρου και σε ζωηρόχρωμες εντυπώσεις. Οι εκθέσεις είκοσι τρεις, ως επί το πλείστον ατομικές αλλά και ομαδικές σε διάφορα σημεία της Αθήνας πραγματεύονται το θέμα της «Κατασκευασμένης Πραγματικότητας». Ενα ζήτημα περίπλοκο και πάντα επίκαιρο για την προβληματική της φωτογραφίας που δίνει τη δυνατότητα σε 100 Ελληνες και 25 ξένους καλλιτέχνες να αποτυπώσουν τη φωτογραφικές τους σκέψεις ξεδιπλώνοντας τις πτυχές και καταγράφοντας σκοτεινές και μη, εκδοχές της δημιουργημένης πραγματικότητας.

    Ο κύκλος εκθέσεων του 9ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, τηλ. 010 7213.938) παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Μικρές Ιστορίες Εγκλεισμού». Μικρόκοσμοι-φυλακές, αυτοσχεδιασμοί που παραπέμπουν στον αυτοεγκλωβισμό και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα από την Χριστίνα Κάλμπαρη η οποία διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο Φωτογραφίας στην φετινή Mπιενάλε Σύγχρονης Tέχνης στη Φλωρεντία.

    Στην Diana Gallery - Down Τown (Αρμοδίου 10, 2ος όροφος, Βαρβάκειος Πλατεία, τηλ. 010-3249.626), μέχρι τις 12 Οκτωβρίου οι Μachiel Βotman από την Ολλανδία και Μax Ρam από την Αυστραλία, παρουσιάζουν από κοινού τη δουλειά τους, βάζοντας επικεφαλίδα «Correspondences». Δημιουργούν αντιστοιχίες, διαπιστώνουν συμπτώσεις, και υπογραμμίζουν αναλογίες στις ζωές και τις αναμνήσεις τους.

    «Νέοι Ελληνες φωτογράφοι 2002» μέχρι τις 4 Οκτωβρίου στην αίθουσα Αγκάθι (Μηθύμνης 12 &amp; Επτανήσου, Πλ. Αμερικής, τηλ. 010- 8640.250) αφορά την ομαδική έκθεση 11 καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα στην ίδια γκαλερί «βρίσκει στέγη», πάλι μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, η «Οικογένεια Μπαρμποπούλου», με άλλα λόγια μια τετράδα από τις γνωστές κούκλες Barbie που αποκτά ζωή μέσα από τα παιδικά χέρια και ζει τη δικιά της «κατασκευασμένη καθημερινότητα». Τα τεκταινόμενα αποτυπώνει με το φακό του ο Πάνος Βαρδόπουλος.

    Στην Υiayiannos Gallery (Βασ. Κωνσταντίνου 44, τηλ. 010-7297.644), φιλοξενείται μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η δουλειά της Labote Ιseult, από τη Γενεύη. Η Labote εστιάζει στα αντικείμενα και στα υλικά και αιχμαλωτίζει το χώρο δίνοντας του ταυτοχρόνων την ανεξαρτησία μιας αφηρημένης εικαστικής δημιουργίας.

    Στην Πάνω Αίθουσα της γκαλερί για το ίδιο χρονικό διάστημα «Τα Μαύρα Κουτιά / Βlack Βoxes» και οι «Ρhotogravures» υποδέχονται το κοινό. «Τα Μαύρα Κουτιά» του Σωτήρη Παπανικολάου, λειτουργούν ως αινίγματα. Προκαλούν ερωτήματα εννοιολογικού χαρακτήρα που αφορούν σε συσχετισμούς μεταξύ κοινωνικού και φυσικού, σώμα/πνεύμα, άτομο/κοινωνία, μερικότητα/ολότητα. «Εμπεριέχουν την ελπίδα και την απογοήτευση, την τάση για υπέρβαση όπως και τη γνώση για την αντιμετώπιση τους μέσα στο κοινωνικό σώμα ως εμπόρευμα».

    Η Σοφία Γλαμπεδάκη αποτυπώνει τοπία της ελληνικής φύσης με τη μέθοδο της φωτοχαρακτικής δημιουργώντας τις «Ρhotogravures» της. Το παιχνίδι με το φως και τη σκιά, η απεικόνιση της λιτότητας του προσφέρει ένα οπτικό ερέθισμα εισάγοντας έναν εικαστικό διάλογο μεταξύ Φωτός, τυπογραφικής μελάνης και χαρτιού.

    Ο Ισπανός φωτογράφος Virxilio Vieitez παρουσιάζει τα ασπρόμαυρα πορτρέτα χωρικών της ισπανικής Γαλικίας στην αίθουσα τέχνης «a. antonopoulou. Art» (Αριστοφάνους 20, 4oς όροφος, Ψυρή, τηλ. 010- 3214.994), από τις 2 έως τις 19 Οκτωβρίου. Παντρεύει τις επιθυμίες των πελατών-χωρικών που ήθελαν μια φωτογραφία τους να φτάσει σε αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν μετανάστες στις ΗΠΑ, με τη δικιά του οπτική.

    Στον ίδιο χώρο από τις 2 έως τις 19 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί ο Ισπανός Formiguera Pere και η έκθεση του "Χρόνος". Για την ακρίβεια η πάροδος δέκα χρόνων και πως αυτή άφησε τα σημάδια της πάνω στα πρόσωπα ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών.

    Το αστικό τοπίο και η μετάλλαξη του, απασχολεί τις φωτογραφίες της Μελίνα Καμινάρη, που φιλοξενούνται στην Γκαλερί Αιγόκερως (Ξενοκράτους 45, τηλ. 010-7223.897), από την 1 έως τις 12 Οκτωβρίου. Ο τίτλος «Αthinaville» αντιπροσωπευτικός, δείχνει την πορεία στα χνάρια που άφησε ο Godard με το "Alphaville", τα οποία οδηγούν στην φωτογραφική κατασκευή μιας Αθήνας με φανταστικό πρόσωπο.

    Το αστικό τοπίο και οι μεταμορφώσεις του απασχολούν και τον Δημήτρη Τσουμπλέκα που εκθέτει τις δικές του εικόνες με τίτλο «Σατόρι στο Μαρούσι». Δώδεκα ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα βόρεια προάστια, μαρτυρούν αποδείξεις ενός αλλοτινού προσώπου και διηγούνται την προσωπική του ανθρωπογεωγραφία. Η έκθεση που ανοικτή για το κοινό στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, Con/Τemporary συμπληρώνεται από ένα "χειροποίητο" βιβλίο σε αριθμημένα αντίτυπα, τυπωμένο εξ ολοκλήρου φωτογραφικά και από βίντεο. (Αργυρουπόλεως 16 &amp; Αρματολών Κλεφτών 20) από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου.

    Ο Ιταλός Andrea Pistolesi ασχολείται με το «πνεύμα της θρησκείας» και η πραγματικότητα των ξεχωριστών τελετουργικών πράξεων που αυτές δημιουργούσαν και δημιουργούν στις διάφορες θρησκείες του κόσμου. Μέσα από δύο ενότητες σκιαγραφεί τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική «συνδιαλλαγή» του πιστού με το θείο. Διάφορες κουλτούρες πέρασαν μπροστά από το φακό στην πάροδο του χρόνου αφήνοντας τα σημάδια πρακτικών που ξεθωριάζουν και ομογενοποιούνται με το πέρασμα των καιρών. Η δουλειά του βρίσκεται στην ΑrΤower Αgora (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία, τηλ. 010-3246.100), υπό τον τίτλο «Αcts of Faith / Πράξεις Πίστης», μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

    Η Γκαλερί "Els Hanappe Underground", (Μελανθίου 2, Ψυρή, τηλ. 010-3250.364), παρουσιάζει τον Αμερικανό Alex Slade και τις ασπρόμαυρες φωτογραφικές «εμπειρίες» από το εσωτερικό μιας βικτοριανής εξοχικής κατοικίας στο Main, ένα νησί στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο υπήρξε η θερινή κατοικία του Θεόδωρου Ρούσβελτ. Ο Slade όμως με αυτήν την έκθεση που ονομάζεται "The Paintings of Mrs. Margaret C. Wellington, Mansett, ME" στοχεύει περισσότερο στην απεικόνιση μιας σειράς «κλισέ» πινάκων-τοπίων της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του σπιτιού, Μάργκαρετ Ουέλινγκτον, αποσκοπώντας στη διατύπωση ενός σχολίου πάνω στον παραδοσιακή οπτική αντιμετώπιση του τοπίου και πως αυτή επέδρασε στην φωτογραφία.

    Στην αίθουσα «365 Αrt Ρroject» (Πορίνου 2, Μετρό Ακρόπολη, τηλ. 010-9245.365), ο Γιώργος Γρυπαίος, «παίζει» «Πινγκ-Πονγκ» με χιούμορ, εικόνες και στοχασμούς, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Η Μελίνα Καμινάρη δοκιμάζει την φωτογραφική έκφραση της σε σχέση με την έννοια της ευτυχίας.

    Η έκθεση «Happiness» της Ζωής Χατζηγιαννάκη που φιλοξενείται στον χώρος τέχνης «Ηώς» (Χέυδεν 38α, τηλ. 010-8237.111), μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζει με έναν πρωτότυπο τρόπο το πως μπορούν τα πορτρέτα να αποδώσουν τη ζεστασιά της μνήμης. Η προσωπική μνήμη αποκτά χαρακτηριστικά και γίνεται συλλογική.

    Ο Ιταλός Olivo Barbieri παρουσιάζει τη δουλειά του «Virtual Τruths / Εικονικές Αλήθειες», μέχρι τις 26 Οκτωβρίου στην Γκαλερί Νέες Μορφές (Βαλαωρίτου 9α, Κολωνάκι, τηλ. 010-3616.165). Πρόκειται για μια σειρά έγχρωμων φωτογραφιών που σμιλεύουν ένα ονειρικό πρόσωπο της Ινδίας. Οι λεπτομέρειες ιδωμένες μέσα από το φωτογραφικό του μεταμορφώνουν το πραγματικό και φτιάχνουν έναν μαγικό μικρο-σύμπαν.

    Μια φωτογραφική-προσωπογραφική περιήγηση της Στοκχόλμης από τον Δανό καλλιτέχνη Βruno Εhrs, με τίτλο «Τhe embracement / Ο εναγκαλισμός». Το μέσο είναι τα πρόσωπα των πολιτών της δανικής πρωτεύουσας και δίαυλος επικοινωνίας ο φακός. Η έκθεση στεγάζεται στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών (Σίνα 52, τηλ. 010-9210.545), μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 October 2002 - 20:57:36 UTC