Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψάχνει απαντήσεις η αστυνομία
  • [02] Στον Αρειο Πάγο οι αναιρέσεις Κρουσταλάκη
  • [03] Αναστέλουν τις κινητοποιήσεις τους οι ελεγκτές
  • [04] Υπόγειος τελικά ο προαστειακός στην Αθήνα
  • [05] Ατυπη σύνοδος υπουργών Εθνικής Αμυνας της Ε.Ε
  • [06] Καταλήψεων συνέχεια!
  • [07] Θεσ/κη:Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τρίτη
  • [08] Συμπόσιο για την σεξουαλική εκμετάλλευση
  • [09] Καραμανλής: Αποδοκιμάστε την κυβέρνηση στις εκλογές
  • [10] Επίσκεψη Σκανδαλίδη στη Δέλτα Σίγκιουλαρ
  • [11] Επίσκεψη Γλέζου στον Ευαγγελισμό
  • [12] Ρόδος: Ειδικά γραφεία για ενημέρωση πολιτών
  • [13] Στην Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου ο Κουβέλης
  • [14] Στη Σιβιτανίδειο ο Παφίλης
  • [15] Προχωράει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
  • [16] Πόλεμος νεύρων!
  • [17] Βία χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή
  • [18] Κασμίρ: Εκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση
  • [19] Σημίτης-Χριστοδουλάκης για οικονομικές εξελίξεις
  • [20] Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ επί τάπητος
  • [21] Κλειστές παραμένουν οι λαϊκές αγορές
  • [22] Προχωρούν τα έργα στην Ακρόπολη
  • [23] Εκπαιδεύουν τις νοσοκόμες ...με σαπουνόπερα
  • [24] Συρροή πορνοστάρ σε φεστιβάλ πορνοταινιών

    [01] Ψάχνει απαντήσεις η αστυνομία

    4/10/2002 7:46:00 μμ

    Αυξημένα μέτρα φύλαξης των εγκαταστάσεων των Μέσων Ενημέρωσης παίρνει η αστυνομία, μετά τα τελευταία κρούσματα βίας εναντίον του Τύπου. Η εισαγγελία της Αθήνας παρήγγειλε στη ΓΑΔΑ κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την προκήρυξη, με την οποία αναρχική ομάδα πήρε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στην Απογευματινή. Αίσθηση προκαλεί η αποστασιοποίηση των αναρχικών από τα θλιβερά συνθήματα που ακούστηκαν και γράφτηκαν στην πορεία των υποστηρικτών της 17 Νοέμβρη.

    Οι έρευνες συνεχίζονται

    Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Σήμανσης εξετάζονται τα 20.000 ευρώ που βρέθηκαν πριν από περίπου 15 μέρες κρυμμένα στα βράχια των Λειψών, κοντά στο σπίτι του Γιωτόπουλου. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις παράνομες δραστηριότητες της 17Ν ή είναι χρήματα που ανήκουν σε άλλους. Ταυτόχρονα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά για τον εντοπισμό του κατόχου του λεγομένου ορφανού αποτυπώματος που βρέθηκε στο σπίτι του Γιωτόπουλου στους Λειψούς και στη γιάφκα της Δαμάρεως.

    Μέχρι στιγμής, η εξέταση του γενετικού υλικού δεν έχει ολοκληρωθεί κι έτσι δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις γι' αυτούς που ενδεχομένως να πέρασαν από τις δυο γιάφκες και σήμερα είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό.

    Ένα ακόμα στοιχείο που εξετάζουν οι ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι ο γραφικός χαρακτήρας των κειμένων που βρέθηκαν πεταμένα στην Πάρνηθα το '97 μαζί με όπλα. Ο ένας εκ των δυο συγγραφέων θεωρείται ο Γιωτόπουλος ενώ ο δεύτερος αναζητείται αφού δεν έχουν στοιχεία να τον συγκρίνουν με το γραφικό χαρακτήρα αυτού που έγραψε τα κείμενα της Πάρνηθας.

    Τα επακόλουθα της επίθεσης στην ''Απογευματινή''

    Αυξημένα μέτρα φύλαξης στα ΜΜΕ διέταξε να εφαρμόζονται από εδώ και πέρα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φώτης Νασιάκος μετά την τρομοκρατική επίθεση με μολότωφ στην εφημερίδα ''Απογευματινή''.

    Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ως αργά το βράδυ έγιναν 60 προσαγωγές ατόμων από τα Εξάρχεια στην Ασφάλεια Αττικής αλλά δεν έγινε καμία σύλληψη γιατί δεν προέκυψαν σε βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία. Οι προσαγωγές έγιναν κυρίως στο πλαίσιο ερευνών για την επίθεση στην εφημερίδα ''Απογευματινή'' αλλά και για τα συνθήματα που έγραψαν άγνωστοι το βράδυ της περασμένης Τρίτης κατά τη διάρκεια πορείας στήριξης της 17Ν.

    Δεν είναι δικοί μας οι κουκουλοφόροι λένε αναρχικοί

    Με προκήρυξη την οποία έστειλαν στα μέσα ενημέρωσης ''Σύντροφοι από τον αναρχοαυτόνομο χώρο'' και με τίτλο ''Κριτική αναρχικών συντρόφων σε όσα προηγήθηκαν και σε όσα ακολούθησαν'' ασκείται οξύτατη κριτική στο ''κοπάδι συντρόφων'' το οποίο χαρακτηρίζεται ''χουλιγκανική μειοψηφία που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και με τις πράξεις τους βοηθούν στην καταστολή του αντιεξουσιαστικού χώρου και εντείνουν την αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας''.

    Το κείμενο αναφέρεται εκτενώς σε άτομα τα οποία πάσχουν ''από απύθμενη πολιτική σύγχυση, η οποία τους οδηγεί στο σημείο να γράφουν συνθήματα τιμής στους ένοπλους βλάκες του Γιωτόπουλου'' και τονίζει ότι ''είναι αδιανόητο αναρχικοί να στηρίζουν δολοφόνους''.

    Το κείμενο αυτό των αναρχικών τονίζει ότι ''στη βία και στο ψέμα, στην υποκρισία και τη λάσπη κάποιων καναλιών και δημοσιογράφων, οι αναρχικοί αντιδρούν με την καθημερινή αξιοπρεπή πρακτική τους που δεν τους μετατρέπει σε τρομοκράτες και εκβιαστές''. ''Απαντάς και ανατρέπεις με την πολιτική σου δράση και το συγκροτημένο λόγο σου χωρίς να ανοίξει κεφάλι, χωρίς να εκτεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο'', γράφει.

    Τέλος, στο κείμενο τονίζεται ότι ήταν ''τραγικό πολιτικό λάθος η συμπαράσταση στη 17Ν'' την οποία ''κάποιοι τυχοδιώκτες ψευτοεπαναστάτες απέδωσαν στον αναρχικό χώρο'' και καταλήγει τονίζοντας ότι ''η πάλη ενάντια στην καθημερινή εξαθλίωση των εργαζομένων από το κράτος θα πρέπει να γίνει με τίμια μέσα και με κινηματικούς όρους και όχι με συμφέροντα που κάνουν ζημιά στον αντιεξουσιαστικό χώρο".

    "Αυτοί που θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι σε κάποιους στρατηλάτες σταλινικούς που βρίσκονται στη φυλακή είναι ελεύθεροι να το κάνουν σε συνεργασία με κάποια φαντάσματα του αριστερισμού. Να το κάνουν, αλλά μακριά από τον αναρχικό χώρο. Οι αναρχικοί δεν θα πέσουν ποτέ σε αυτό τον κατήφορο να παρασυρθούν σε εμπρησμούς εφημερίδων και ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων, δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να ποινικοποίηση τις ιδέες τους''.

    Να σημειώσουμε ότι προβοκάτσια χαρακτήρισαν επίσης τα ίδια άτομα την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στην "Απογευματινή" από την ομάδα "Αναρχική Παρέμβαση". (σ.σ Η Αναρχική Παρέμβαση είναι εφημερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου)

    Παράσταση πολιτικής αγωγής και για τους Αμερικάνους

    Παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου δήλωσε ο δικηγόρος Ηλίας Αναγνωστόπουλος ως πληρεξούσιος των οικογενειών τεσσάρων Αμερικανών υπηκόων που έπεσαν θύματα επιχειρήσεων της ''17Ν''.

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος εκπροσωπεί τις οικογένειες των Αμερικανών αξιωματούχων Τζόρτζ Τσάντες που δολοφονήθηκε από την οργάνωση στις 15 Νοεμβρίου 1983 Ρόμπερτ Τσάντ σε βάρος του οποίου η ''17Ν'' έκανε απόπειρα δολοφονίας στις 3 Απριλίου 1984 Ουΐλιαμ Νορντίν που δολοφονήθηκε στις 26 Ιουνίου 1988 και του στρατιώτη Ρόμπερτ Στιούαρτ που έχασε τη ζωή του μετά από βομβιστική ενέργεια της ''17Ν'' στις 10 Μαρτίου 1991.

    [02] Στον Αρειο Πάγο οι αναιρέσεις Κρουσταλάκη

    4/10/2002 7:28:00 μμ

    Oι αναιρέσεις που άσκησε ο εισαγγελέας του Α.Π.. Ε. Κρουσταλάκης κατά των βουλευμάτων που αφορούν τη βύθιση του "Εξπρές Σάμινα" (26 Σεπτεμβρίου 2000) και την κατάρρευση από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 τμήματος πολυκατοικίας στην Νέα Φιλαδέλφεια, sυζητήθηκαν σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κεκλεισμένων των θυρών. Τα σχετικά βουλεύματα του ΑΠ αναμένεται να εκδοθούν σε δέκα μέρες περίπου.

    [03] Αναστέλουν τις κινητοποιήσεις τους οι ελεγκτές

    4/10/2002 7:27:00 μμ

    Κανονικά θα παραγματοποιηθούν αύριο, οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιριών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν την αναστολή της προγραμματισμένης στάσης εργασίας, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που την έκρινε παράνομη και καταχρηστική.

    [04] Υπόγειος τελικά ο προαστειακός στην Αθήνα

    4/10/2002 6:28:00 μμ

    Δικαιώθηκε τελικά ο Δήμος Αθηναίων, που είχε καταθέσει προσφυγή και ζητούσε την υπογειοποίηση του προαστειακού σιδηροδρόμου στο τμήμα από τις Τρείς Γέφυρες ως το Ρέντη. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ τα έργα για την κατασκευή τού προαστειακού δεν θα καθυστερήσουν.

    Εχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την δημιουργία μελέτης που θα αφορά την υπογειοποίηση τού προαστειακού στο τμήμα από τις Τρείς Γέφυρες ως τού Ρέντη και το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά τούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Μέχρι τότε στο συγκεκριμένο τμήμα θα πραγματοποιηθούν απλές εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να είναι εφικτή από εκεί η προσώρινή διέλευση τού προαστειακού

    [05] Ατυπη σύνοδος υπουργών Εθνικής Αμυνας της Ε.Ε

    4/10/2002 3:58:00 μμ

    Υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου άρχισαν σήμερα στο Ρέθυμνο οι διήμερες εργασίες της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ η οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, καθώς και με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, σχολίασε σχετικά ότι η ΕΕ αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ για τον έλεγχο του οπλοστασίου της χώρας.

    Σε ερώτηση εάν μελετάται η ανατροπή του καθεστώτος του Ιράκ, ο κ. Σολάνα απάντησε ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον έλεγχο του οπλοστασίου της χώρας.

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ σχολίασε ότι σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

    Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον σχολίασε για τις εξελίξεις στο Ιράκ ότι την υπόθεση χειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη όπου συζητείται η έκδοση νέου ψηφίσματος

    Διαμαρτυρίες

    Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο του Ρεθύμνου προγραμματίζουν το απόγευμα τοπικοί φορείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση της άτυπης συνόδου των υπουργείων Αμυνας της ΕΕ και αντιδρώντας στο ενδεχόμενο χρήσης πολεμικής βίας για τον έλεγχο του οπλοστασίου του Ιράκ.

    Πάντως, οι αρχές και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της Συνόδου και την ασφάλεια των συμμετεχόντων στη Σύνοδο.

    [06] Καταλήψεων συνέχεια!

    4/10/2002 3:37:00 μμ

    Κλειστό παρέμεινε και σήμερα το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξαιτίας της κατάληψης που πραγματοποιούν οι 480 εργαζόμενοι σε εργολήπτες και εκτελέσεις έργων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση μετατροπή της σχέσης εργασίας τους από συμβάσεις χρόνου με τους εργολάβους σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με το πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα τους. Η πρυτανεία του ΑΠΘ αντιδρά στην πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου διοίκησης, υποστηρίζοντας πως έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημίου.

    [07] Θεσ/κη:Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τρίτη

    4/10/2002 5:52:00 μμ

    Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη την Τρίτη 8 Οκτωβρίου από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, εξαιτίας της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, την απόφαση έλαβε η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων του οργανισμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με θέμα την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    [08] Συμπόσιο για την σεξουαλική εκμετάλλευση

    4/10/2002 1:17:00 μμ

    Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου με θέμα "Παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση" κήρυξαν σήμερα το πρωί, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Βέλγος ομόλογός του Μ. Βεργούιλκχεν. Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της Unisef, περίπου 1 εκ. παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία, ενώ άλλοι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι το μόνο το έτος 2002, περίπου 700 χιλιάδες γυναίκες προωθήθηκαν με εξαναγκασμό, εξαπάτηση ή εξαγορά στην πορνεία σε παγκόσμια κλίμακα.

    Δισεκατομμύρια ευρώ ο τζίρος

    Τουλάχιστον 300 χιλιάδες γυναίκες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη προωθήθηκαν από τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στην πορνεία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Από τις παράνομες αυτές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι το έτος 2000 προέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικά έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ περίπου.

    Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει λάβει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και προσέθεσε ότι η εγκληματικότητα κατά την τελευταία ιδίως δεκαετία, έχει ποιοτικά μεταβληθεί, δηλαδή την παραδοσιακή εικόνα του λεγόμενου δράστη του κοινού ποινικού δικαίου έχει αντικαταστήσει ο οργανωμένος δράστης, ο εγκληματίας επιχειρηματίας. Το δε έγκλημα ως ατομική συμπεριφορά έχει μετεξελιχθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα, ή σε κερδοφόρα επιχείρηση, με οργανωμένη υποδομή.

    Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα του στην καταπολέμηση του εν λόγου φαινομένου και επισήμανε ότι στο Βέλγιο υπάρχει προληπτικό καθεστώς, όπως είναι η ενημέρωση των Βέλγων πολιτών, η προστασία, φροντίδα και βοήθεια των θυμάτων.

    [09] Καραμανλής: Αποδοκιμάστε την κυβέρνηση στις εκλογές

    4/10/2002 2:33:00 μμ

    Μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής ζήτησε να στείλουν οι οπαδοί του κόμματός του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα της γραμματείας γυναικείων θεμάτων. Ο κ.Καραμανλής, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το κόμμα του, θα είναι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [10] Επίσκεψη Σκανδαλίδη στη Δέλτα Σίγκιουλαρ

    4/10/2002 12:01:00 μμ

    "Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, παρουσιάζει προβλήματα" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης, που επισκέφθηκε σήμερα την εταιρία πληροφορικής Δέλτα Σίγκιουλαρ, που έχει την ευθύνη μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν στην πράξη και ότι η διεξαγωγή των εκλογών θα εξελιχθεί όσο γίνεται καλύτερα. Όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Αθηναίων, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την επιείκεια των ψηφοφόρων που θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τα σημεία όπου διαμένουν για να ψηφίσουν και τους διαβεβαίωσε ότι στις επόμενες εκλογές θα επιστρέψουν στα πλησιέστερα εκλογικά τμήματα.

    [11] Επίσκεψη Γλέζου στον Ευαγγελισμό

    4/10/2002 7:25:00 μμ

    Τη σταθερή περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΣΥ υποστήριξε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Μανώλης Γλέζος κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ενώ δεκαοκτώ πανεπιστημιακοί με κείμενό τους στηρίζουν την υποψηφιότητα του. Εν τω μεταξύ, την υποστηριξή τους στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου εξέφρασαν σήμερα, 160 λειτουργοί της Παιδείας, της Επιστήμης και των Τεχνών. Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι πανεπιστημιακοί καλούν τους πολίτες της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν τον ανεξάρτητο Συνδυασμό ''Ενεργοί Πολίτες'', θεωρώντας την υποψηφιοτητά του Μανώλη Γλέζου, ως μοναδική ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση, για να ξεφύγει από την κάθε στείρα κομματική αντιπαράθεση των κομμάτων εξουσίας, να αποκτήσει δικό της νόημα και να πάψει να είναι ετεροδιοίκηση.

    [12] Ρόδος: Ειδικά γραφεία για ενημέρωση πολιτών

    Aννα Κούρτη 4/10/2002 3:27:00 μμ

    Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, ώστε την ημέρα των εκλογών να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τις ψηφοφορίες, μετά τις αλλαγές που έγιναν στους εκλογικούς καταλόγους. Ετσι, ο Δήμος Ρόδου συγκροτεί συνεργεία από υπαλλήλους του, οι οποίοι θα ενημερώνουν αμέσως κάθε ενδιαφερόμενο σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζει, ώστε να μην περιφέρεται από το ένα τμήμα στο άλλο.

    Συγκεκριμένα, την ημέρα των εκλογών στο δημαρχείο της Ρόδου θα λειτουργούν δύο γραφεία, που θα παρέχουν πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Παράλληλα, σε κάθε εκλογικό διαμέρισμα της πόλης μας (δηλαδή σε έντεκα συνοικίες), θα λειτουργήσουν ανάλογα γραφεία για την παροχή πληροφοριών, ώστε όσοι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν να μην ταλαιπωρούνται.

    Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο Δήμος Ρόδου έχει μοιράσει εκλογικές κάρτες σε 29.000 συμπολίτες μας.

    Στο φάκελο της κάθε κάρτας ο Δήμος Ρόδου φρόντισε να αναγράφεται και το εκλογικό τμήμα του κατόχου, γεγονός που διευκολύνει αφάνταστα κάθε ψηφοφόρο.

    Τέλος, την Τετάρτη έγινε εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία της πόλης μας, που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

    Ήδη στο Δήμο Ρόδου λειτουργεί γραφείο (πίσω από το δημαρχείο), όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πληροφορία και φυσικά σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζει.

    [13] Στην Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου ο Κουβέλης

    4/10/2002 2:54:00 μμ

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στην Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου Αθηναίων, μετά την επίσκεψη του υποψηφίου Δήμαρχου Αθηναίων Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας ιδιαίτερα στο τμήμα εξυπηρέτησης αλλοδαπών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους αλλοδαπούς είναι προσβλητικές για τον πολιτισμού. Τέλος, σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του Δήμου για κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη.

    [14] Στη Σιβιτανίδειο ο Παφίλης

    4/10/2002 2:22:00 μμ

    Τη Σιβιτανίδειο Σχολή στην Καλλιθέα επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Μίλησε με τους νεαρούς σπουδαστές οι οποίοι του έθεσαν το θέμα της ανεργίας. Ο κ. Παφίλης κατήγγειλε την ακατάσχετη παροχολογία των συνυποψήφιων του, είπε ότι υπόσχονται όλοι θέσεις εργασίας, οι οποίες στην πορεία είτε χάνονται είτε γίνονται θέσεις υποαπασχόλησης ή μερικής απασχόλησης.

    [15] Προχωράει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    4/10/2002 2:08:00 μμ

    Την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 δέκα νέων χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, προβλέπει, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελών, εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ίδια εισήγηση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τετάρτη, δεν θα υπάρχει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, καθώς δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια σε τομείς όπως η οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η Επιτροπή δεν θα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην Κύπρο και τις άλλες υποψήφιες χώρες, παρά το ότι δεν έχει υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε πηγή της Ένωσης

    Οι δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία , η Κύπρος και η Μάλτα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα προτείνει ημερομηνία εντός του 2007 για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Στην εισήγησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητεί αυστηρό έλεγχο για την τήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της από τις υποψήφιες χώρες, μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο και θα προτείνει την υπογραφή της συνθήκης τον επόμενο Απρίλιο.

    Αγνωστη η ημερομηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

    Παρά τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ, η Επιτροπή δεν θα προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια σε τομείς όπως η οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από την πλευρά της, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πληροφορίες ότι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα περιέχει τέτοια δέσμευση.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε ότι η τελευταία λέξη για το ζήτημα, το οποίο θα βαρύνει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα ειπωθεί με τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

    Ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες είχε ως στόχο να εξηγήσει τους γεωστρατηγικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μην εξαιρεθεί από τη διαδικασία της διεύρυνσης.

    [16] Πόλεμος νεύρων!

    4/10/2002 6:55:00 μμ

    Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για την επίθεση στο Ιράκ θα απευθύνει τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους. Παράλληλα, μαζί με τους βομβαρδισμούς, υιοθέτησε και τακτικές προπαγάνδας, ρίχνοντας χιλιάδες φέιγ-βολάν στο νότιο Ιράκ, μέσα από τα οποία καλεί τον ιρακινό στρατό να μην αντιστέκεται ούτε να ανταποδίδει τα πυρά! Το Ιράκ από την πλευρά του κάλεσε Ρωσία, Γαλλία και Κίνα να υψώσουν ανάστημα απέναντι στις ΗΠΑ και την πολεμική τους υστερία, ενώ και η Γερμανία προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος στη Μ. Ανατολή θα έχει ανυπολόγιστες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

    Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων

    Σε σαφή επίδειξη προθέσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν επιπλέον στον Περσικό Κόλπο 4 αεροπλανοφόρα με τη συνοδεία αντιτορπιλικών, φρεγατών και υποβρυχίων με τη συνολική τους δύναμη να φτάνει τα διακόσια πενήντα μαχητικά αεροσκάφη και να ξεπερνά τους δυόμισι χιλιάδες πυραύλους Τόμαχωκ. Ήδη το "Λίνκολν" και το "Τζωρτζ Ουάσιγκτον" βρίσκονται σε απόσταση βολής από το Ιράκ, ενώ το "Κονστελέισιον" και το "Χάρι Τρούμαν" θα φτάσουν ως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται, όμως, να καταπλεύσουν ως την εκπνοή του χρόνου ακόμα δύο αεροπλανοφόρα, το "Νίμιτς" και το "Κίτι Χώουκ".

    Η πυρετώδης στρατιωτική προετοιμασία συνάδει απόλυτα με τις δηλώσεις του Τζωρτζ Μπους πως ο πόλεμος κατά της Βαγδάτης πλησιάζει αν και άτυπα δεν έχει λήξει ποτέ μετά το 1991. Χθες, βρετανικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εκ νέου στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ιράκ, ενώ το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν διατείνεται πως πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν.

    Εν μέσω πολεμικών ιαχών η διπλωματία δίνει τη δική της μεγάλη μάχη. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ανέβαλε την επιστροφή της ομάδας του στη Βαγδάτη, έως ότου το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήξει σε απόφαση. Αμέσως μετά, άρχισε κρίσιμες διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου

    Η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο ενός στρατηγικού συμβιβασμού με την πρόταση της Γαλλίας, αν στα ένα από τα δύο ψηφίσματα, για τα οποία κάνει λόγο, περιλαμβάνεται και η ρήτρα για την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων ακόμη και στο Προεδρικό Μέγαρο του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Η γεφύρωση του χάσματος, όμως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μοιάζει δύσκολη. Ήδη η Ρωσία έχει επιλέξει τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ενώ ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε εκ νέου την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Αμερικανική ικανοποίηση για επαναλειτουργία κουρδικής βουλής

    Εν τω μεταξύ, επαναλειτούργησε το κοινοβούλιο των Κούρδων του Ιράκ και ήδη υπογράφηκε σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο αντίπαλων κουρδικών κομμάτων και των ηγετών τους, Μπαρζανί και Ταλαμπανί. Την ικανοποίησή του γι' αυτή τη συμφιλίωση εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.

    [17] Βία χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 4/10/2002 4:22:00 μμ

    Ένα 12χρονο αγόρι στη Ναμπλούς και τέσσερεις ακόμα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οδηγού ταξί που παραβίασε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά αστόχησαν. Στο μεταξύ την άμεση απελευθέρωση του στελέχους της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή η δίκη του οποίου αναβλήθηκε για τις 21 Νοεμβρίου.

    Παιδιά: Τα μεγαλύτερα θύματα του ακήρυχτου πολέμου

    340 παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Σεπτέμβριο του 2000 στα παλαιστινιακά εδάφη στη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων-- τα περισσότερα χωρίς να συμμετέχουν σε βιαιότητες ούτε σε κάποια διαδήλωση-- σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Έινταμ Ανιεχ του παλαιστινιακου τμήματος της οργάνωσης ''Διεθνής Υπεράσπιση των Παιδιών'', και η Σουλάιμα Αμπού Ελ-Χατζ, της οργάνωσης ''Κέντρο Πληροφόρησης για την Πρώιμη Παιδική Ηλικία'', δήλωσαν επίσης πως σε 350 ανέρχονται οι νεαροί Παλαιστίνιοι ηλικίας 14 ως 17 χρόνων που κρατούνται σε τρεις φυλακές στο Ισραήλ.

    Υπολογίζουν σε 7.000 τον αριθμό των μικρών ανηλίκων τραυματιών. ''Το 82% των παιδιών που σκοτώθηκαν δεν έπαιρναν μέρος σε καμιά αντιπαράθεση όταν έχασαν τη ζωή τους. Σκοτώθηκαν σε χώρους όπου θα έπρεπε να ήταν απολύτως ασφαλή'', δήλωσε η Σουλάιμα Ελ-Χατζ.

    Όσο για το υπόλοιπο 18%, ''σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις, ενώ πετούσαν πέτρες ή φώναζαν συνθήματα'', αλλά εν γένει δεν σημειώνονταν τις στιγμές εκείνες ανταλλαγές πυρών, δήλωσε.

    Η ίδια αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι τα παιδιά είχαν τοποθετηθεί εσκεμμένα στην πρώτη γραμμή για να χρησιμεύσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. ''Είναι μια φαντασία που δεν βασίζεται σε καμιά πραγματικότητα'', δήλωσε. Σύμφωνα με την ίδια, το 95% των ανηλίκων συνελήφθησαν επειδή πετούσαν πέτρες και συχνά καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι ως 12 μηνών. Όταν δικάζονται, οι ηλικίας 16-17 χρόνων ''αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι και φυλακίζονται με τους ενηλίκους'', πρόσθεσε.

    Οι ηλικίας 14-15 χρόνων συχνά φυλακίζονται με ισραηλινούς ανήλικους εγκληματίες οι οποίοι τους κακομεταχειρίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της. Επίσης πολλοί απ' αυτούς τους νεαρούς κρατουμένους δεν δέχονται επισκέψεις από συγγενείς τους και η νομική βοήθεια που τους παρέχεται είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της δυσκολίας των Παλαιστίνιων δικηγόρων να έχουν πρόσβαση στις ισραηλινές φυλακές.

    [18] Κασμίρ: Εκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση

    4/10/2002 6:26:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Υποψήφια στις εκλογές στο ινδικό κρατίδιο Κασμίρ γλίτωσε σήμερα όταν άγνωστοι που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές προκάλεσαν την έκρηξη βόμβας κοντά σε σημείο που γινόταν προεκλογική της συγκέντρωση. Η Μεχμόομπα Μούφτι, ηγέτης του φιλο-ινδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρείται από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς στις εκλογές μετά από τον Ομάρ Αμπντάλα επικεφαλής του κυβερνώντος Εθνικού Συνεδρίου. Η πολιτικός μιλούσε σε συγκέντρωση στη περιοχή Ντόχα, στα νότια του Τζαμού και Κασμίρ, όπου ο τέταρτος και τελικός γύρος των εκλογών γίνεται τη Τρίτη, όταν σημειώθηκε η έκρηξη ο στόχος της οποίας δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί. Απο τις 2 Αυγούστου που ανακοινώθηκαν οι εκλογές σε βίαια επεισόδια εχουν σκοτωθεί περίπου 600 άνθρωποι στο Ινδικό Κασμίρ. Ενδεκα σκοτώθηκαν τις 24 τελευταίες ώρες.

    [19] Σημίτης-Χριστοδουλάκης για οικονομικές εξελίξεις

    4/10/2002 6:39:00 μμ

    "Η ελληνική οικονομία αποτελεί μια όαση ισχυρής ανάπτυξης στην κλυδωνιζόμενη παγκόσμια οικονομία", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια αρνητική φούσκα όπου επιχειρείται κερδοσκοπία στην προοπτική της περαιτέρω επιδείνωσης των αγορών, τσχολιάζοντας την κατάσταση στην ελληνική χρηματαγορά. Ο υπουργός είχε δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, τον οποίο και ενημέρωσε για τις επικείμενες επιπλοκές στη διεθνή οικονομία.

    Ο Υπουργός Οικονομίας έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές, να ερευνηθεί κάθε περίπτωση υποτιμητικής κερδοσκοπίας, και να κινηθούν στην κατεύθυνση προστασίας των επενδυτών.

    "Είναι απαράδεκτο ο υπουργός Οικονομίας να κάνει δηλώσεις που δημιουργούν αναταραχή στο ΧΑΑ. Η κυβέρνηση, με την ανυπαρξία της οικονομικής της πολιτικής και την αναξιοπιστία των εποπτικών αρχών που έχει διορίσει, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Έρχονται τώρα και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα", απάντησε, στον υπουργό Οικονομίας, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, επίσης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό του 2003,το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη βουλή. Όπως εκτίμησε η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας θα βελτιωθεί από το επόμενο έτος και η ελληνική οικονομία παρά τις πιέσεις έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε αντίκτυπο. Μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί και ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο προσγειώνει το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2003 στο 3 με 3,1%.

    [20] Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ επί τάπητος

    4/10/2002 7:21:00 μμ

    Η πολυμερής διεθνής εμπορική διαπραγμάτευση, η αναπτυξιακή πορεία των Βαλκανίων και η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στη χώρα μας ο επίτροπος των διεθνών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ κ. Πασκάλ Λαμί. Ο κ. Λαμί, πραγματοποιεί είσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής.

    Οι προτεραίοτητες της Ελληνικής προεδρίας

    Ο κ. Λαμί, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής προεδρίας την πολυμερή εμπορική διαπραγμάτευση με στόχο το άνοιγμα των αγορών και την προσφορά τεχνογνωσίας για την ανάκαμψη των υπό ανάπτυξη χωρών. Η διαπραγμάτευση με τις χώρες της ΑΚΕ άρχισαν προ μίας εβδομάδας και πρόκειται να ακολουθήσουν ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους σταθμούς.

    Στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, είναι πολύ σημαντικό και τα αγροτικά ζητήματα καθώς πρέπει αυτές να καταλήξουν σε δεσμεύσεις που να αφορούν τη στήριξη των εξαγωγών και την αύξηση της πρόσβασής μας στις αγορές. Η αναδιαμόρφωση της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) είναι κατά την άποψη του μεγάλης σημασίας καθώς αναμένεται ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο της ΕΕ και τις διαπραγματευτικές σχέσεις με τον ΟΠΕ.

    Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια ο κ. Λαμί, είπε ότι έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα μας ενώ εξήγησε ειδικότερα ότι η συμφωνία σύνδεσης με την Αλβανία, οι διαπραγματεύσεις της οποίας θα αρχίσουν σύντομα, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί κατά την ελληνική προεδρία καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Αναφορικά με τις ΜΚΟ, ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών έχει γίνει βασικός συνομιλητής στα θέματα εμπορικής πολιτικής για αυτό και ο ίδιος θα στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας να δώσει περισσότερη δύναμη σε αυτές της οργανώσεις.

    Επάφες του κ. Λαμί στην Αθήνα

    Πρίν τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Λαμί, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία συζητήθηκε η ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έρθουν σε επαφή και να αναπτύξουν σχέσεις με το κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης εντάσσοντας ενδεχομένως στις αναζητήσεις τους και στοιχεία του προβληματισμού τους.

    Οι Παπανδρέου και Λαμί συζήτησαν επίσης, για τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών, της γεωργίας και της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του Ευρωπαίου Επιτρόπου υπήρξε απόλυτη συμφωνία ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στον κ. Λαμί την ανάγκη ενεργοποίησης φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Ο Πασκάλ Λαμί, συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκη. Κατά τη συζήτηση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους κρίσιμους τομείς των διαπραγματεύσεων, όπως το ευαίσθητο και επίμαχο θέμα της γεωργίας και των σχετικών επιδοτήσεων, το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να χειριστεί στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

    Στη συζήτηση τέθηκε από τον κ.Χριστοδουλάκη το θέμα διεύρυνσης της ανάπτυξης της εμπορικής συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, μια πρωτοβουλία η οποία θα προωθηθεί κατά τη διάρκεια της εληνικής προεδρίας.

    Τέλος ο κ. Λαμί, συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της ελληνικής προεδρίας και της αρμοδιότητάς του στην Κομισιόν.

    [21] Κλειστές παραμένουν οι λαϊκές αγορές

    4/10/2002 3:41:00 μμ

    Χρήστος Θεοδώρου

    Τη Δευτέρα θα αποφασίσουν οι Ομοσπονδίες παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, για τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ συνεχίζουν και το επόμενο διήμερο την αποχή τους από τους πάγκους των λαϊκών αγορών. Από τη πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι ο κλάδος παραγωγών και πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές με τις κινητοποιήσεις του οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, επισκέφθηκε σήμερα την Κεντρική Αγορά Αθήνας στου Ρέντη και τη Βαρβάκειο αγορά, όπου διαπίστωσε υπερεπάρκεια αγαθών, αυξημένη κίνηση και χαμηλές τιμές.

    Ο κ.Θεοδώρου εξέφρασε την άποψη ότι οι λαϊκές, που τροφοδοτούν το 67% των νοικοκυριών θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς τους εάν συνεχιστεί η αποχή.

    Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει για μια ακόμη φορά η διυπουργική που ασχολείται με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις λαϊκές και ιδιαίτερα με την καθιέρωση τιμολογίου, καθώς αναζητείται φόρμα για την εφαρμογή ενιαίου εγγράφου.

    Οι παραγωγοί και οι πωλητές θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να επανακαθορίσουν τη θέση τους στην αγορά.

    [22] Προχωρούν τα έργα στην Ακρόπολη

    4/10/2002 12:17:00 μμ

    Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη δεν θα σταματήσουν το 2004, αλλά θα συνεχιστούν όπου πρέπει, υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που κήρυξε την έναρξη της 5ης Διεθνής συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως, που πραγματοποιείται στο νέο κτίριο διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι η Ελλάδα που αξιώνει την επιστροφή των Μαρμάρων, αλλά το ίδιο το μνημείο και πρόσθεσε ότι το έργο ανέγερσης του νέου μουσείου Ακροπόλεως προχωρά με κανονικούς ρυθμούς, ενώ οι επιτροπές συντήρησης μνημείων Ακροπόλεως λειτουργούν άριστα.

    [23] Εκπαιδεύουν τις νοσοκόμες ...με σαπουνόπερα

    4/10/2002 2:28:00 μμ

    Nοσοκόμες από τις Φιλιππίνες, που πρόκειται να εργαστούν σε νοσηλευτικά κέντρα στη βόρεια Αγγλία, καλούνται να παρακολουθήσουν επεισόδια του σίριαλ "Coronation Street" της μακροβιότερης σαπουνόπερας στη βρετανική τηλεόραση, ώστε να εξοικειωθούν με τις βρετανικές συνήθειες και τους ιδιωματισμούς, που χρησιμοποιούν κυρίως ασθενείς.

    Νοσοκομείο στο Τσεσάιρ προσέλαβε 24 νοσηλεύτριες γιατί το ντόπιο ασκούμενο προσωπικό του δεν επαρκούσε. "Θα παρακολουθήσουν το "Coronation Street" και έτσι θα καταλάβουν τους ιδιωματισμούς", είπε ο Τζέιμς Μίντλετον, από το κρατικό νοσοκομείο του ανατολικού Τσεσάιρ.

    Η τηλεοπτική σειρά εκτυλίσσεται σε εργατική συνοικία του Μάντσεστερ και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βρετανία επί 42 χρόνια.

    "Παρότι και οι 24 αλλοδαπές νοσοκόμες μιλούν αγγλικά, το λεξιλόγιό τους είναι περισσότερο αμερικανικό παρά βρετανικό και ανησυχούν μήπως αυτό προκαλέσει παρανοήσεις ή και σφάλματα. Εάν ο ασθενής ψιθυρίσει τη φράση "Θέλω να ξοδέψω μια πένα", που σημαίνει σε παλιά αργκό "Θέλω να πάω στην τουαλέτα", αμφιβάλλω αν μια νοσηλεύτρια από τις Φιλιππίνες θα καταλάβει τί σημαίνει αυτό", δήλωσε ο Μίντλετον.

    Η Βρετανία αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν ήδη προσλάβει εκατοντάδες γιατρούς από το εξωτερικό.

    [24] Συρροή πορνοστάρ σε φεστιβάλ πορνοταινιών

    Πηγή: ΑΠΕ 4/10/2002 2:34:00 μμ

    Τα εγκαίνια του 10ου φεστιβάλ πορνογραφικών ταινιών της Βαρκελώνης, εγκαινίασε με κάθε επισημότητα χθες, σε προάστιο της πρωτεύουσας της Καταλωνίας, η ιταλίδα πορναστάρ Τσιτσιολίνα. Επιδίωξη του φεστιβάλ, με την πάροδο των ετών, είναι να δημιουργηθεί ένα βήμα για συζητήσεις, μια εμπορική πλατφόρμα για τη βιομηχανία του σεξ, μια ευκαιρία προώθησης των ηθοποιών του είδους, ανδρών και γυναικών, καθώς και επαγγελματιών σε αυτό το κινηματογραφικό είδος.

    Εκτός από την Τσιτσιολίνα, την Ιταλίδα ουγγρικής καταγωγής και πρώην βουλευτή, στο φεστιβάλ έκανε την εντυπωσιακή εμφανισή του ένας από τους πιο γνωστούς πρωταγωνιστές πορνοταινιών, ο Ιταλός Ρόκο Σιφρέντι που παρουσίασε στο κοινό τους δυνατούς μυς του και άλλα σωματικά του προσόντα.

    Το φεστιβάλ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, διοργανώνεται σε μεγάλο εκθεσιακό χώρο με πολύχρωμους φωτισμούς, διαπεραστικά ηχητικά εφέ και πορνογραφικά θεάματα που αυτοσχεδιάζονται στη στιγμή και στα οποία πρωταγωνιστούν ... νεαρές καλλιτέχνιδες και λάτρεις των πορνοταινιών που δεν διστάζουν ν΄ανεβούν στη σκηνή.

    Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη βιομηχανία του σεξ διαθέτουν περίπτερα με όλα όσα μπορεί να ικανοποιήσουν την περιέργεια ή τις ανάγκες των επισκεπτών, μέχρι και ερωτικές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και ζαχαροπλαστική με "ερωτικά" γλυκίσματα προτείνονται στους διάφορους πάγκους της έκθεσης.

    Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 200 πορνοταινίες μεγάλου μήκους. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 October 2002 - 16:57:27 UTC