Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμή ελληνική υποδοχή των εξελίξεων για Κύπρο
  • [02] Κυπριακό και Τρομοκρατία στην Κ.Ο. της Ν.Δ.
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [04] Πιθανή επίσκεψη Ζερβομπεάκου στον Κορυδαλλό
  • [05] Πάλι ξέφυγε ο Παλαιοκώστας
  • [06] Δύο νεκροί στην Αθηνών - Πατρών
  • [07] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για εκλογές
  • [08] Στο ΔΣΑ η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [09] Συνέντευξη Παφίλη στη ΝΕΤ 105,8
  • [10] Παπαρήγα: Υπέρ λευκού, ή άκυρου σε β' γύρο
  • [11] Η δραστηριότητα των υποψηφίων στον Πειραιά
  • [12] Συλλήψεις για την επίθεση στους Αμερικανούς στρατιώτες
  • [13] Δέσμη φορο-ελαφρύνσεων
  • [14] Νόμπελ Χημείας 2002

    [01] Θερμή ελληνική υποδοχή των εξελίξεων για Κύπρο

    9/10/2002 6:04:00 μμ

    Εκλεισε σήμερα θετικά το πρώτο κεφάλαιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, για τα τρέχοντα θέματα της εσωτερικής και της διεθνούς επικαιρότητας. Ο κ. Σημίτης κάλεσε σε εθνική ομοψυχία και προσοχή για τα επόμενα βήματα που θα αφορούν τις συζητήσεις για την προετοιμασία της ένταξης, ενώ τόνισε ότι το πολιτικό ζήτημα δεν θα ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Εξάλλου, ο Υπουργός των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε και αυτός την έκθεση που γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις υπό ένταξη χώρες και συνεχάρη την Κύπρο "για την πολύ σκληρή δουλειά που έχει κάνει για να μπορεί να είναι στην πρωτοπορία των υποψηφίων χωρών, να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες", προσθέτοντας ότι αυτό "δίνει μία δυναμική σημαντική, την οποία πρέπει να την αξιοποιήσουμε, όταν η κρίσιμη τελική απόφαση θα ληφθεί στις 16 Δεκεμβρίου".

    Στο πλευρό Βουλγαρίας και Ρουμανίας η Ελλάδα - Ουσιαστική η αξιολόγηση για την Τουρκία

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών στάθηκε στις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τις οποίες στην Εκθεση επισημαίνονται οι πρόοδοι αλλά και τα ελλείμματά τους και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στην παραπέρα προώθηση αυτών των δύο χωρών, "ώστε ένα σημαντικό μέρος των Βαλκανίων να είναι πια μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το συντομότερο".

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου και στην αξιολόγηση της Τουρκίας εκ μέρους της Επιτροπής της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή "ίσως είναι η πιο ουσιαστική και σε βάθος αξιολόγηση που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ για την Τουρκία, που επισημαίνει και τα θετικά βήματα που έχει κάνει η γειτονική χώρα - γιατί πράγματι έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ΕΕ - αλλά, επίσης, έχει αναδείξει και σημαντικά ελλείμματα, τα οποία πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει".

    Σχετικώς ο Υπουργός τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τονίσει ότι θέλει να δει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας να συνεχιστεί και να υπάρξει ένα θετικό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όταν θα αποφασίσουμε για όλες τις υποψήφιες χώρες".

    [02] Κυπριακό και Τρομοκρατία στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

    9/10/2002 2:23:00 μμ

    Την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε ο κ. Κώστας Καραμανλής στην σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν μπορεί να κρατά όμηρο την Κύπρο και τόνισε ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε. πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την ελληνική προεδρία. Ο πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

    Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

    Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η ΝΔ στηρίζει τις προσπάθειες της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, ενώ υπογράμμισε πως δεν θέλει να εκμεταλλευτεί κομματικά το θέμα αλλά επιδιώκει την ενίσχυση του κοινωνικού μετώπου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι θα πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις χωρίς όρους και ερωτηματικά, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως άνοιξε δημόσιο διάλογο με τους τρομοκράτες και σημείωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αποτολμήσει παιχνίδια σε βάρος της δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επί μακρόν στα καθημερινά προβλήματα αλλά και στην κατάσταση της οικονομίας επικρίνοντας με δριμύτητα την κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και οφείλεται στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και στην έλλειψη οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για "προϋπολογισμό του αέρα", για κρυφά χρέη και ελλείμματα, υψηλό πληθωρισμό και ακρίβεια, αδιαφάνεια.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε επίσης τον κ. Σημίτη για την πορεία του Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχε εξαπατήσει τους επενδυτές λέγοντάς τους ότι το Χρηματιστήριο θα πάει καλά, ενώ τώρα δηλώνει ότι δεν θα είναι σοβαρός αν προβλέψει την πορεία του.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    9/10/2002 2:07:00 μμ

    Συνάντηση εφ' όλης της ύλης είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας εν' όψει του νέου ελέγχου της ΔΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με επικεφαλής τον Ντένις Οσβαλντ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε, ότι ''το βάρος θα δοθεί και στους αθλητές, ώστε να υπάρξει ποιοτική διαφορά, αφού η άρτια αθλητική προετοιμασία θα μεταφραστεί σε πολλά μετάλλια''.

    [04] Πιθανή επίσκεψη Ζερβομπεάκου στον Κορυδαλλό

    9/10/2002 1:13:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού ενδέχεται να μεταβεί εντός της ημέρας ο εφέτης ανακριτής κ. Λεωνίδας Ζερβομπεάκος προκειμένου να ανακοινώσει στους 15 κατηγορούμενους για συμμετοχή τους στη ''17Ν'' τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για έλεγχο DNA που διενεργήθηκε με βάση τα δείγματα βιολογικού υλικού που έδωσαν. Υπενθυμίζεται ότι οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός είχαν αρνηθεί να δώσουν δείγμα για τη διενέργεια του ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής πρόκειται να ανακοινώσει στους κατηγορούμενους και τα αποτελέσματα των συγκριτικών αναλύσεων που βασίστηκαν στα ευρήματα από τις γιάφκες που έχει στα χέρια του. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν ενώπιον του ανακριτή τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενστάσεις.

    [05] Πάλι ξέφυγε ο Παλαιοκώστας

    9/10/2002 12:59:00 μμ

    Θρίλερ τα ξημερώματα στα όρια των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας, όταν σε ξενοδοχείο της περιοχής εμφανίστηκε ο δραπέτης των φυλακών Νίκος Παλαιοκώστας. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία αλλά όταν έφτασε εκεί, ο κακοποιός είχε εξαφανιστεί. Νωρίτερα, απείλησε τον ξενοδόχο, λέγοντας το όνομά του, του πήρε το αυτοκίνητο και διέφυγε προς την περιοχή Μαύρο Λιθάρι. Ηταν η δεύτερη εμφάνισή του, την τελευταία εβδομάδα. Το περασμένο Σάββατο, ο επικίνδυνος κακοποιός, εντοπίστηκε κοντά στο χωριό Κομποτάδες Φθιώτιδας αλλά κατάφερε να εξαφανιστεί.

    [06] Δύο νεκροί στην Αθηνών - Πατρών

    9/10/2002 12:05:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο άτομα σε τροχαίο δυστύχημα σήμερα το πρωί, στην εθνική οδό Πατρών-Αθηνών στο ύψος του Δρεπάνου. Ο ένας εκ των δύο νεκρών είναι ο Δημήτρης Γκαβός 36 χρόνων κάτοικος Πατρών,ενώ άγνωστα παραμένουν τα στοιχεία του δεύτερου νεκρού. Επίσης, έχουν τραυματιστεί σοβαρά άλλα 3 άτομα τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου. Τα θύματα επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο πάνω στο οποίο έπεσε το ρυμουλκούμενο όχημα ενός βυτιοφόρου. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, για άγνωστο λόγο, το ρυμουλκούμενο αποκόπηκε από το όχημα μεταφοράς, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παρέσυρε το ΙΧ αυτοκίνητο.

    [07] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για εκλογές

    9/10/2002 1:44:00 μμ

    Δριμύ κατηγορώ εναντίον του Πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και με αφορμή τις καταγγελίες περί "ακροδεξιάς ομηρίας" της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο κ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποδαυλίζει κινήσεις των άκρων στην απελπισμένη προσπάθειά της να γαντζωθεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην εξουσία και πρόσθεσε ότι κατασκευάζει ακραία και φανταστικά σενάρια περί συναλλαγής της Ν.Δ. με την ακροδεξιά.

    Όσον αφορά τις κατηγορίες περί συναλλαγής, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο όταν υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός με σύμβουλό του τον πανικό ξαναγυρίζει στις ροκ εκτροπές και μπλέκεται στη μαύρη προπαγάνδα δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα, διχάζοντας το λαό και γελοιοποιώντας τον πολιτικό του λόγο.

    Η Ν.Δ. δεν θα συμπράξει στο διχασμό και τις ακρότητες, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τα στελέχη του να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους που υποστηρίζει το κόμμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στους εκλογικούς καταλόγους, κάνοντας λόγο για "μπάχαλο" και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στους δημάρχους επιβεβαιώνοντας την αντιπαλότήτά του με το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [08] Στο ΔΣΑ η Ντόρα Μπακογιάννη

    9/10/2002 11:45:00 πμ

    Τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας επισκέφθηκε το πρωί η υποψήφια δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόμενη απο υποψήφιους του συνδιασμού της "Αθήνα Αυριο". Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Παξινό και το διοικητικό συμβούλιο και συμμετείχε για λίγον στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Σε δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι είναι θεσμικός ο ρόλος του ΔΣΑ, αλλά είναι και θεσμικός συνεργάτης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Λεωφορεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί

    Επίσης ανέφερε ότι είναι αναγκαία η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων της πρωτεύουσας, που στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, και στο παρακείμενο οίκημα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

    Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ακόμη ότι θεωρεί αναγκαία τη δρομολόγηση οικολογικών λεωφορείων από τους σταθμούς του Μετρό προς τα δικαστήρια της πρωτεύουσας, όπως και τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού κοντά στην πρώην Σχολή Ευελπίδων για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων γυναικών δικηγόρων.

    Τέλος, εξέφρασε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενα προβλήματα στη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και ζήτησε από τον Δ. Παξινό την ενεργό συμπαράσταση όλων των δικηγόρων ώστε αυτές να διεξαχθούν ομαλά.

    [09] Συνέντευξη Παφίλη στη ΝΕΤ 105,8

    9/10/2002 2:36:00 μμ

    "Ολα τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αθηνά γίνονται με χρήματα του ελληνικού λαού και χρειάζεται σωστή διαχείρηση και σωστό προγραμματισμό", δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και άλλες αριστερές δυνάμεις, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ 105,8. "Αυτά τα χρήματα είπε ο κ. Παφίλης θα τα διπλοπληρώσει ο λαός με τα διόδια και τα δάνεια που έχει συνάψει το κράτος για την κατασκευή τους. Μόλις τελειώσουν τα έργα αυτά ο κόσμος θα βρεθεί πάλι στην ανεργία. Χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας".

    Χορός δισεκατομμυρίων

    "Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας για επίλυση του κυκλοφοριακού είναι η ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το χαρτί της ακροδεξιάς για κομματικά οφέλη. Πρέπει να σταματήσει αυτό το άθλιο θέαμα της κυβέρνησης να κατηγορεί τη ΝΔ για χούντα και τη ΝΔ να απαντά. Η κυβέρνηση σπρώχνει τα κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο με την ανεργία και την κοινωνική πολιτική της. Ετσι τα στρώματα αυτά εκφράζονται με ακροδεξιά ρεύματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ιδεολογικά το θέμα ώστε να σταματήσουν κάποιοι να παίζουν με αυτό. Δεν πρέπει να στρέψουμε τους εργαζόμενους κατά των ξένων αλλά κατά εκείνων που τους εκμεταλλεύονται. Να τους πείσουμε ότι για την ανεργία δεν φταίνε οι ξένοι αλλά η πολιτική, που τους εκμεταλλεύεται".

    Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε τα μέσα επικοινωνίας για μη προβολή των θέσεων του συνδυασμού του. Κατήγγειλε ότι τεράστιες εκτάσεις του Λεκανοπεδίου θα ιδιωτικοποιηθούν. Θα ακολουθήσει χορός δισεκατομμυρίων και κάποιοι, είπε, ετοιμάζουν την Τ.Α., να γίνει σερβιτόρος σ΄ αυτό το φαγοπότι.

    ''Ενας πόλεμος δεν γίνεται για τους λαούς''

    "Ο λαός πρέπει να ενισχύσει τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία για να σταματήσει αυτή την πολιτική. Το κράτος χρωστάει δις από φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με νόμο πριν από χρόνια απάλλαξαν την Τ.Α από φόρους και τώρα ετοιμάζουν νομοσχέδιο για νέους φόρους στην ΤΑ. Αν αυτό δεν είναι αλλοπρόσαλλη πολιτική τι είναι;

    Η δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης για τους δημάρχους και νομάρχες έδειξε το πρώτο πρόβλημα είναι η διαχείριση. Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα παλέψει να ανοίξουν διαφορετικοί δρόμοι. Αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτό είναι και το ζητούμενο αυτών των εκλογών. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι μπροστά σε όλους τους αγώνες και να παλεύει ενάντια σε αυτούς και αυτά που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους. Ενας πόλεμος δεν γίνεται για τους λαούς αλλά για αυτούς που θησαυρίζουν από την καταστροφή και το αίμα".

    [10] Παπαρήγα: Υπέρ λευκού, ή άκυρου σε β' γύρο

    9/10/2002 2:04:00 μμ

    Επανέλαβε την απόφαση του ΚΚΕ να ψηφίσει λευκό και άκυρο στο δεύτερο γύρο των δημοτικών η γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μόνο σε περιπτώσεις, είπε που στο δεύτερο γύρο δεν θα υπάρχουν οι κλασσικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού τότε θα εξετάσουμε την στάση μας. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Θανάσης Παφίλης και ο Σπύρος Χαλβατζής.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι μέσω των τοπικών εκλογών τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητούν την επιβράβευση της πολιτικής τους και τον λαό τον θέλουν απλώς για διαιτητή. Η ηγεσία της Ν.Δ., είπε, επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας και το ΠΑΣΟΚ υψώνει τους τόνους κατά της χούντας.

    Το κίνημα δεν μπορεί να πάει πίσω, να κάνει εκπτώσεις, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα για να αποφύγει πότε τη 17Ν, πότε την ακροδεξιά, πότε τα χουντικά σταγονίδια.

    [11] Η δραστηριότητα των υποψηφίων στον Πειραιά

    9/10/2002 1:16:00 μμ

    Το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, που συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Στη συνέχεια ο κ Αγραπίδης πραγματοποίησε περιοδεία στη λαϊκή αγορά στην Μυρτιδιώτισσα. Το απόγευμα ο κ Αγραπίδης θα μιλήσει σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού "Ώρα Πειραιά", του οποίου ηγείται.

    Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα του συνδυασμού "Πρώτα ο Πειραιάς" για θέματα κοινωνικής πολιτικής παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι, ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Μανώλης Μπεντενιώτης, που το απόγευμα θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση στο πεζόδρομο της Αγίου Κωνσταντίνου, με θέμα ο "Πειραιάς προσβάσιμη πόλη, η πρόκληση της παραολυμπιάδας του 2004".

    [12] Συλλήψεις για την επίθεση στους Αμερικανούς στρατιώτες

    9/10/2002 1:30:00 μμ

    Οι αρχές του Κουβέιτ συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους δύο Κουβεϊτιανούς οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες έναν Αμερικανό πεζοναύτη στο νησί Φαϊλάκα, πρiν πέσουν νεκροί από τα πυρά των υπολοίπων στρατωτών. Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων του Κουβέιτ, σείχης Μοχάμαντ αλ Σάλεμ αλ Σαμπάχ δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα ,μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που βοήθησαν τους δράστες της επίθεσης κατά των Αμερικανών πεζοναυτών.

    Ερευνούν για πιθανές διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα

    Οι Αμερικανοί πεζοναύτες δέχθηκαν χθες την επίθεση δύο Κουβεϊτιανών που επέβαιναν σε όχημα, στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλος ένας να τραυματιστεί. Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν. Το υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ''τρομοκρατική'' ενέργεια.

    Η νήσος Φαϊλάκα έχει ήδη αποκλειστεί πλήρως και οι έρευνες των Αμερικανών αναμένεται να προσανατολιστούν και στο εάν οι δράστες είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φέτος ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας και διευκρίνισε ότι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ενδεχόμενης νέας επίθεσης εναντίον.

    [13] Δέσμη φορο-ελαφρύνσεων

    9/10/2002 7:39:00 μμ

    Αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους, δεκάδες απλουστεύσεις, καθώς και σημαντικές ελαφρύνσεις στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές, προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ενσωματώνει και τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης και κατατίθεται τις επόμενες ημέρες Βουλή, θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η του νέου έτους.

    Δίνοντας το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι με τις διατάξεις μειώνονται οι φόροι για τα εισοδήματα των φορολογουμένων, ενώ ευνοείται ιδιαίτερα η οικογένεια.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των φορολοαπαλλαγών που τέθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ.Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επανεξέταση τους εντός του 2003.

    Ειδικότερα, οι κυριότερες από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, είναι οι ακόλουθες:

    Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

    Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και στα 8.400 ευρώ για τους άλλους φορολογούμενους. Το αφορολόγητο αυτό ποσό αυξάνεται, προκειμένου για μισθωτό-συνταξιούχο, σε 11.000 ευρώ όταν τον βαρύνει ένα τέκνο, σε 12.000 ευρώ όταν τον βαρύνουν δύο τέκνα και σε 20.000 ευρώ όταν τον βαρύνουν τρία τέκνα και πάνω. Το αφορολόγητο ποσό για μη μισθωτό αυξάνεται σε 9.400 ευρώ όταν τον βαρύνει ένα τέκνο, σε 10.400 ευρώ όταν τον βαρύνουν δύο τέκνα και σε 18.400 ευρώ όταν το βαρύνουν τρία τέκνα και πάνω. Οι δαπάνες για νοσήλια, για ενοίκιο κύριας κατοικίας και κατοικίας των τέκνων που σπουδάζουν, για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, για τόκους δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας που λαμβάνονται από 1/1/2003, καθώς και για δαπάνες αγαθών και υπηρεσιών εκπίπτουν κατά ποσοστό 15% από το φόρο, αντί της έκπτωσης από το εισόδημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, προς όφελος του φορολογούμενου. Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το όριο για δαπάνες ασφαλίστρων ζωής. - Καταργείται ο φόρος ιδιοκατοίκησης. Καθιερώνεται τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία, εφόσον αυτή είναι άνω των 200 τμ και για τη δευτερεύουσα κατοικία, εφόσον είναι άνω των 150 τμ, Διπλασιάζεται η τεκμαρτή δαπάνη για σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες. Καταργείται το τεκμήριο δαπάνης για δίτροχα ή τρίτροχα, για οικιακούς βοηθούς κλπ, για αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης μέχρι 2.000 κ.ε., για σκάφη αναψυχής μέχρι δέκα μέτρα εφόσον δεν έχουν ναυτολογημένο πλήρωμα, για ανεμόπτερα, καθώς και για αγορά ή σύσταση επιχειρήσεων, εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς και επαγγελματικού εξοπλισμού μέχρι 10.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, επαρκή και ακριβή, καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός και ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών τους θα γίνεται με λογιστικό τρόπο, η δε τυχόν προκύπτουσα ζημιά θα μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, στους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός και ο προσδιορισμός με βάση τις επαγγελματικές δαπάνες και το καθαρό τους εισόδημα θα προσδιορίζεται λογιστικά. Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των μισθωτών-συνταξιούχων που δεν θα υποβάλλουν δήλωση α) με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης για όσους έχουν αμοιβές οποιουδήποτε ύψους από ένα εργοδότη που έχει κάνει τελική εκκαθάριση φόρου και β) για τους υπόλοιπους με την αύξηση του ορίου εισοδήματος για μη υποβολή δήλωσης από 2.400 ευρώ σε 6.000 ευρώ.

    Υπολογίζεται ότι το μέτρο αυτό αφορά 1.000.000 φορολογούμενους.

    Αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου

    Αυξάνονται τα απαλλασσόμενα ποσά που παρέχονται κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας από οποιαδήποτε αιτία (κληρονομιά, γονική παροχή, αγορά):

    - για τον άγαμο σε 30.000 ευρώ για οικόπεδο και σε 65.000 ευρώ για κατοικία

    - για τον έγγαμο σε 55.000 ευρώ για οικόπεδο, προσαυξανόμενο κατά 8.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής πρώτης κατοικίας από οποιοδήποτε αιτία για περισσότερες φορές, εφόσον καταβληθεί ο φόρος της προηγούμενης απαλλαγής. Αυξάνεται από 35 τμ σε 70 τμ το εμβαδόν της κατοικίας που θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του άγαμου και από 15 τμ σε 20 τμ η προσαύξηση για τα δύο πρώτα τέκνα του δικαιούχου. Αναπροσαρμόζονται και γίνονται ευνοϊκότερες οι φορολογικές κλίμακες που ισχύουν στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Αυξάνεται το όριο της γονικής παροχής μέχρι του οποίου ο φόρος υπολογίζεται στο μισό. Διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων καταβολής του φόρους κληρονομιάς όταν ο κληρονόμος είναι ανήλικος.

    Φόρος 10% στα ''Ολυμπιακά μισθώματα''

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% στα μισθώματα που θα εισπραχθούν κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2004 από την ενοικίαση κατοικιών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [14] Νόμπελ Χημείας 2002

    9/10/2002 1:59:00 μμ

    Kurt Wuethrich

    Το Νόμπελ Χημείας 2002 απονέμεται από κοινού στους Τζον Μπ. Φεν (ΗΠΑ), Κοΐτσι Τανάκα (Ιαπωνία) και στον Κουρτ Βίτριχ (Ελβετία) για τις εργασίες τους πάνω στις πρωτεΐνες οι οποίες έχουν εφαρμογές στον εντοπισμό καρκίνων. Ο Τζον Μπ. Φεν και ο Κοΐτσι Τανάκα ανταμείφθηκαν ''για την ανάπτυξη μεθόδων ήπιας αποβολής αερίων και ιονισμού για την ανάλυση δια της φασματομετρίας της μάζας βιολογικών μακρομορίων'', εξήγησε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

    Ο Κουρτ Βίτριχ τιμήθηκε ''για την ανάπτυξη της φασματοσκοπίας με πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό για την αναγνώριση της τρισδιάστατης δομής μακρομορίων σε διαλύματα'', σύμφωνα με την Ακαδημία.

    Οι έρευνες των βραβευθέντων επέτρεψαν να αναλυθούν καλύτερα οι πρωτεΐνες, πράγμα που ''μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαδικασίες της ζωής''.

    Οι μέθοδοί τους, οι οποίες επιτρέπουν να λαμβάνονται τρισδιάστατες ρεαλιστικές εικόνες των μορίων πρωτεϊνών και συνεπώς να κατανοηθεί η λειτουργία τους μέσα σ' ένα κύτταρο, επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, την τελειοποίηση νέων φαρμάκων.

    Εφαρμογές είναι επίσης δυνατές σε άλλους τομείς, όπως στο διατροφικό έλεγχο και στην πρώιμη ανίχνευση καρκίνων του στήθους και του προστάτη, διευκρίνισε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

    Οι βραβευθέντες θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 October 2002 - 16:56:28 UTC