Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη στο Κερατσίνι
  • [02] Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία
  • [03] Μπακογιάννη: ''Σήμερα θα μιλήσουν οι πολίτες''
  • [04] Καραμανλής: ''Μήνυμα για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση''
  • [05] Παπουτσής: ''Νίκη στον δεύτερο γύρο''
  • [06] Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα η Γεννηματά
  • [07] Ψήφισαν οι υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης
  • [08] Ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [09] Ψωμιάδης: ''Δώσαμε μάχη με αξιοπρέπεια''
  • [10] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί
  • [11] Το Ιράκ δηλώνει έτοιμο για τους επιθεωρητές
  • [12] Νέα ισραηλινή εισβολή στα κατεχόμενα
  • [13] Σερβία: Β' γύρος προεδρικών εκλογών
  • [14] Συμφωνία Κύπρου-ΕΕ για ενταξιακά έργα
  • [15] Ανησυχίες για άνοδο τουρκικού ισλαμικού κόμματος
  • [16] Βόλεϊ: Έβδομη στον κόσμο η Εθνική Ανδρών

    [01] Έκρηξη στο Κερατσίνι

    13/10/2002 8:29:00 πμ

    Έκρηξη χειροβομβίδας σημειώθηκε χθες, στις 20.30, έξω από τα γραφεία της Εφορίας Κερατσινίου στην οδό 25ης Μαρτίου 130. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

    [02] Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία

    13/10/2002 10:01:00 πμ

    Δίχως προβλήματα διεξάγονται σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας οι εκλογές, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης, που πρόσθεσε ότι το μόνο πρόβλημα είναι οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στις κάλπες προσέρχονται σχεδόν 10.000.000 εκλογείς, για να εκλέξουν τους άρχοντες της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Για πρώτη φορά, απαραίτητη είναι μόνο η αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει την ταυτοπροσωπία. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η ΕΡΤonline θα μεταδώσει τα πρώτα exit polls.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ευχαρίστησε τα πρωτοδικεία για τη σωστή δουλειά που έκαναν, αφού όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν λάβει από νωρίς χθες το βράδυ τους σάκους τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να ζητήσει κατανόηση και ηρεμία από τους εκλογείς, έτσι ώστε να διατηρηθεί το κόσμιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας.

    Τα δημοτολόγια όλων των δήμων θα λειτουργούν μέχρι και τη λήξη της ψηφοφορίας, στις 19:00. Ειδικά για την Αθήνα, σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργούν κέντρα πληροφόρησης του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ για τις ανάγκες των μετακινήσεων ψηφοφόρων που άλλαξαν εκλογικό τμήμα, θα διατεθούν 400 ταξί και 147 μίνι-μπας.

    Ακόμη και σήμερα, πληροφορίες παρέχονται επίσης μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού «1464», στο 1520 από κινητό, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς επίσης και στο 195 ή στο τηλέφωνο 010 5277081-4, ειδικά για τους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων.

    Στον παλμό των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα χτυπά σήμερα το πρόγραμμα της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης αλλά και της ΝΕΤ 105,8 που θα μεταδίδει όλες τις εξελίξεις σε ένα μαραθώνιο ενημέρωσης που ξεκίνησε στις 6 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνονται ζωντανές συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων και το υπουργείο Εσωτερικών. Συνεχής θα είναι η κάλυψη της εκλογικής διαδικασίας σε όλη τη χώρα, με ανταποκρίσεις από τους περιφερειακούς σταθμούς.

    [03] Μπακογιάννη: ''Σήμερα θα μιλήσουν οι πολίτες''

    13/10/2002 11:23:00 πμ

    Δεν θέλησε να σχολιάσει το αν θα κερδίσει τη μάχη για την Αθήνα από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η υποψήφια δήμαρχος κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εξερχόμενη από το εκλογικό κέντρο στο Παγκράτι, όπου άσκησε τα εκλογικά της δικαιώματα. Σήμερα είναι γιορτή για την δημοκρατία τόνισε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε ότι σήμερα μιλάνε οι πολίτες. Η υποψήφια δήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχει αγωνία αλλά για το αποτέλεσμα, το οποίο όμως θα παρακολουθήσει με ψυχραιμία.

    [04] Καραμανλής: ''Μήνυμα για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση''

    13/10/2002 10:34:00 πμ

    Σήμερα είναι ημέρα της δημοκρατίας τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, που ψήφισε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη στο Α' δημοτικό σχολείο, στον Αγιο Ελευθέριο και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες θα γυρίσουν την πλάτη στα κηρύγματα διχασμού και στις κραυγές μισαλλοδοξίας και θα κρίνουν με βάση την καθημερινότητα και τα προβλήματα που βιώνουν. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι οι πολίτες αποφασίζουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο αύριο στην πόλη τους και ψηφίζουν για δήμαρχό τους και νομάρχη τους, εκείνους που μπορούν να εγγυηθούν μια ισχυρή, ανεξάρτητη και πραγματικά διεκδικητική αυτοδιοίκηση για να έχει ρόλο και λόγο η τοπική κοινωνία. Με την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, τους πολίτες στη γωνία, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, δεν κερδίζεται το μέλλον και όσο πιο ηχηρό είναι αυτό το μήνυμα, πρόσθεσε, τόσο περισσότερο θα ζωντανέψει το όραμά μας για την Ελλάδα.

    [05] Παπουτσής: ''Νίκη στον δεύτερο γύρο''

    13/10/2002 10:09:00 πμ

    Σήμερα η Αθήνα γυρνάει σελίδα κι αφήνει πίσω της τα 16 χρόνια αδιαφορίας κι εγκατάλειψης, τόνισε μετά την ψηφοφορία ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρήστος Παπουτσής, που πρόσθεσε ότι ο λαός της Αθήνας θα δώσει την απάντηση στην αλαζονεία της Ν.Δ. για τον δήμο της Αθήνας. Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει πήχης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αλλά περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα, έτσι ώστε στο δεύτερο γύρο να κερδίσει την μάχη για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος για τους υποψηφίους του συνδυασμού του και υποστήριξε ότι παρουσίασαν ένα σύγχρονο πρόγραμμα για τον δήμο της Αθήνας.

    [06] Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα η Γεννηματά

    13/10/2002 10:03:00 πμ

    Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των εκλογών, εμφανίστηκε η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Φώφη Γεννηματά, κατά την προσέλευσή της στην κάλπη. Η κ. Γεννηματά σχολιάζοντας το γεγονός ότι ψήφισε στην Ανατολική Αττική τόνισε ότι ικανοί και άξιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα των δηλώσεων αλλά της λαϊκής ετυμηγορίας. Η υποψήφια υπερνομάρχης θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών από το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού της στην οδό Κοραή.

    [07] Ψήφισαν οι υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης

    13/10/2002 11:37:00 πμ

    Ο λαός της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει σήμερα ποιος θα εργαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τον δήμο, δήλωσε εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο που ψήφισε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης κ. Παπαγεωργόπουλος, που δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, υποστήριξε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν για ενότητα και ανεξαρτησία, για έναν ακομμάτιστο δήμο, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία.

    Βούγιας: ''Σήμερα το πρώτο βήμα για τη νίκη''

    Αυτό που φαινόταν πριν από λίγο καιρό δύσκολο, είναι σήμερα πραγματικότητα, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Βούγιας, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει αλλαγή στο δήμο μετά από 16 χρόνια.

    Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι οι πολίτες κρατούν ο μέλλον του δήμου στα χέρια τους και τους κάλεσε να στηρίξουν τον συνδυασμό του γιατί υπάρχει κοινό όραμα για την πόλη.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι σήμερα θα γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα και την επόμενη Κυριακή ενωμένοι θα κερδίσουν την μάχη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

    [08] Ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    13/10/2002 10:53:00 πμ

    Χωρίς να κάνει δηλώσεις στον Τύπο, άσκησε στις 10:30 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, σε εκλογικό τμήμα του Ρίου. Ο κ. Στεφανόπουλος χαιρέτησε τους υπευθύνους του τμήματος όπως και τους δύο ψηφοφόρους που ήταν εκείνη την ώρα εκεί.

    [09] Ψωμιάδης: ''Δώσαμε μάχη με αξιοπρέπεια''

    13/10/2002 10:06:00 πμ

    Δώσαμε την εκλογική μάχη με αξιοπρέπεια και ήθος δήλωσε εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, που τόνισε ότι διεκδικούν την ψήφο όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης μέχρι το κλείσιμο της κάλπης. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα.

    [10] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί

    13/10/2002 9:00:00 πμ

    Στην Ινδονησία, τουλάχιστον 182 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο νησί Μπαλί. Μεταξύ των θυμάτων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ακόμη νεκρούς και τραυματίες από τα χαλάσματα, συμπεριλαμβάνονται πολλοί ξένοι. Ο αρχηγός της ινδονησιακής αστυνομίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Σε ισλαμικές οργανώσεις αποδίδουν την ευθύνη για τις βομβιστικές ενέργειες Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών.

    Επίκεντρο πολυσύχναστες περιοχές

    Δύο βόμβες εξερράγησαν στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Κούτα Μπιτς κοντά στο δημοφιλές νάιτκλαμπ "Σάρι", το οποίο υπέστη και τις περισσότερες ζημιές ενώ άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στο Σανούρ, κοντά στο αμερικανικό προξενείο. Όλα τα τζάμια σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το Σάρι έσπασαν ενώ τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Η μυρωδιά καμένης σάρκας ήταν αισθητή στον αέρα. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλοί ξένοι, κυρίως από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.

    Τρομοκρατική ενέργεια

    Ο αρχηγός της ινδονησιακής αστυνομίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. ''Αν δείτε τον αριθμό των θυμάτων, αυτή (η επίθεση) έγινε αδιακρίτως και είναι πράγματι πιθανόν να πρόκειται για τρομοκρατία'', δήλωσε ο Ντάι Μπαχτιάρ, λίγο πριν αναχωρήσει από την πρωτεύουσα Τζακάρτα για το Μπαλί.

    Οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, μετά από απειλές που διατυπώθηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες. Την περασμένη εβδομάδα, πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ σκέπτονταν να αποσύρουν ένα τμήμα του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στην Ινδονησία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μπαλί, Γιατίμ Σουγιάτμο, όλες οι εκρήξεις οφείλονται σε αυτοσχέδιες βόμβες.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές συνιστούν σε όλους τους Bρετανούς πολίτες να αποφύγουν να επισκεφθούν το Μπαλί και γενικότερα την Ινδονησία.

    Ισλαμικές οργανώσεις κατηγορούν Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πιστεύει ότι μια τρομοκρατική οργάνωση που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο, οι χώροι που επελέγησαν, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι για τις εκρήξεις ευθύνονται τρομοκράτες, πιθανόν με δεσμούς με την οργάνωση Αλ Κάιντα, υποστήριξε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ''Nine TV''. ''Η οργάνωση για την οποία ανησυχούμε πολύ στην Ινδονησία είναι η Τζαμάα Ισλαμίγια (JI), που ασφαλώς έχει πολλούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα'', είπε, προσθέτοντας ότι τρομοκράτες της JI είναι γνωστό πως εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν. ''Δεν είναι η μοναδική οργάνωση για την οποία ανησυχούμε αλλά είναι η κυριότερη'' κατέληξε ο υπουργός.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία συμβουλεύοντας τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν το Μπαλί ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εκεί θα πρέπει να τηρούν χαμηλούς τόνους και να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. Ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών, Φιλ Γκοφ, είπε ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις κρύβεται ενδεχομένως μια ριζοσπαστική μουσουλμανική οργάνωση που είχε απειλήσει ότι θα προχωρούσε σε τέτοιες ενέργειες στην Ιάβα πριν από δύο εβδομάδες.

    [11] Το Ιράκ δηλώνει έτοιμο για τους επιθεωρητές

    13/10/2002 11:25:00 πμ

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» είπε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν και τις οκτώ προεδρικές κατοικίες- παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν. Με επιστολή της, η ιρακινή κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τους επιθεωρητές στις 19 Οκτωβρίου. Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράν και το Κουβέιτ θα έδιναν συγκατάθεση για επίθεση εναντίον του Ιράκ, εάν ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

    Αναφορικά με την επιστολή της Βαγδάτης, ο κ. Στρο είπε πως "έχουμε τώρα μία νέα επιστολή από το Ιράκ. Μπορώ να πω ότι η επιστολή αυτή δεν μας ικανοποιεί. Στην επιστολή όμως αυτή το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν λέει ότι είναι έτοιμο να δεχθεί υπό όρους τους επιθεωρητές. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, οι Ιρακινοί λέγανε ότι δεν επρόκειτο να δεχθούν κανέναν επιθεωρητή. Το καθεστώς άλλαξε στάση επειδή αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί βία και ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία του Σαντάμ Χουσεΐν".

    [12] Νέα ισραηλινή εισβολή στα κατεχόμενα

    13/10/2002 10:53:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δεν φαίνεται να έχει τέλος ο κύκλος βίας στη Μ. Ανατολή. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς κατά την εισβολή 12 ισραηλινών αρμάτων και μίας μπουλντόζας στη Ράφα, τα ξημερώματα της Κυριακής. Νωρίτερα, τετράχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν ισραηλινές μπουλντόζες γκρέμισαν το σπίτι της οικογένειας του στην ίδια πόλη. Δυο ακόμη ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Δυο ένοπλοι παλαιστίνιοι, οι οποίοι κατάφεραν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώθηκαν το πρωί στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και τα αιγυπτιακά σύνορα, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού. Οι δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στην περιοχή Γεβούλ, μετά τον εντοπισμό τους από περίπολο. Δίπλα τους βρέθηκαν σάκοι και όπλα και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δυο Παλαιστίνιοι διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος από την Αίγυπτο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρες, σήμερα, νωρίς το πρωί, όταν ένα κομβόι από ισραηλινά άρματα και μία μπουλντόζα εισέβαλαν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές και την παλαιστινιακή υπηρεσία ασφαλείας. Ο Ιμπραήμ Μουχάμεντ αλ-Γκούτι, 26 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν δέχτηκε ένα βλήμα στην κοιλιακή χώρα.

    Πρόκειται για τον τρίτο Παλαιστίνιο που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά μέσα σε 24 ώρες. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή ανέφερε ότι δεν σημειώνονταν συγκρούσεις τη στιγμή που ακούστηκαν τα πυρά.

    Ένα τετράχρονο αγοράκι σκοτώθηκε και άλλα 25 άτομα τραυματίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή όταν ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με μπουλντόζες δύο σπίτια την ώρα που οι ένοικοι τους κοιμόντουσαν στο εσωτερικό τους. Ο Ταουφίκ Μπερέκα, 4 ετών, καταπλακώθηκε όταν τέσσερις μπουλντόζες ισοπέδωσαν το σπίτι της οικογένειας του και ένα γειτονικό στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Μεταξύ των 25 τραυματιών είναι ο παππούς του παιδιού, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές

    [13] Σερβία: Β' γύρος προεδρικών εκλογών

    13/10/2002 11:39:00 πμ

    Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας, Μίρολιουμπ Λάμπους, θα βρεθούν αντιμέτωποι σήμερα, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σερβίας όπου το μεγάλο ερωτηματικό είναι το ποσοστό στο οποίο θα ανέλθει η αποχή. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κοστούνιτσα προηγείται με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του αφού συγκεντρώνει ποσοστό 64% έναντι 36% του Λάμπους, ο οποίος υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, που θεωρούνται μεταρρυθμιστές και φιλοευρωπαίοι, διαφωνούν κυρίως για τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ακολουθηθούν στη Σερβία.

    Η νίκη πάντως θα κριθεί και από το ποσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων αφού, με βάση τον εκλογικό νόμο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% για να είναι νόμιμη η εκλογή.

    Στον πρώτο γύρο, στις 29 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 56% ενώ ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος ήρθε τρίτος με ποσοστό 23,24% έχει καλέσει τους οπαδούς του να απέχουν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Στην περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρότερο του 50% τότε θα πρέπει να οργανωθούν εκ νέου εκλογές πριν από το τέλος του έτους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00. Οι Αλβανοί του Κοσόβου δεν συμμετέχουν στις εκλογές αυτές.

    [14] Συμφωνία Κύπρου-ΕΕ για ενταξιακά έργα

    13/10/2002 10:52:00 πμ

    Τρεις συμφωνίες για τη χρηματοδότηση έργων, συνολικού ύψους 220 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενταξιακής προετοιμασίας, υπέγραψαν Κύπρος και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. "Οι συμφωνίες είναι μία αναγνώριση ότι η Κύπρος είναι ήδη μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας'', δήλωσε μετά την τελετή της υπογραφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    [15] Ανησυχίες για άνοδο τουρκικού ισλαμικού κόμματος

    13/10/2002 10:49:00 πμ

    Έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη προκαλεί η θεαματική άνοδος και το ενδεχόμενο σημαντικής νίκης στις επικείμενες τουρκικές εκλογές του Ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει το περιοδικό "Business Week", το νεοσύστατο κόμμα διατηρεί ισχυρό προβάδισμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πλειοψηφήσει στη νέα τουρκική εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η προοπτική ανάληψης της εξουσίας, από ένα μη κοσμικό κόμμα, ανησυχεί έντονα την Ουάσιγκτον, την Wall Street και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και την αποπληρωμή του δανείου των 17 δισ. δολ. που η Τουρκία έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    [16] Βόλεϊ: Έβδομη στον κόσμο η Εθνική Ανδρών

    13/10/2002 8:41:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του ελληνικού βόλεϊ, σημείωσε χθες το βράδυ η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Οι διεθνείς μας κέρδισαν την Πορτογαλία με 3-2 και κατέλαβαν την 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Αργεντινή. Το παιχνίδι ήταν για "γερά νεύρα", αφού η εθνική μας έχασε το πρώτο σετ με 25-20 (20'), όμως στην συνέχεια ανέκαμψε και ισοφάρισε (25-20 σε 20 λεπτά). Οι Πορτογάλοι που αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά, πήραν το τρίτο σετ με 25-23 (26'), αλλά οι παίκτες του Στέλιου Προσαλίκα βρήκαν το σθένος και έφεραν ξανά το παιχνίδι στα ίσα (25-21 σε 24'). Στο 5ο και τελευταίο σετ, μίλησε η "ελληνική ψυχή" και το πάθος των διεθνών μας, που επικράτησαν με 15-12 (13 λεπτά) και πήραν την νίκη που τους κατέταξε στην 7η θέση της διοργάνωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 October 2002 - 8:53:22 UTC