Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρήτη: Κρίσιμες οι συνεργασίες για τους υποψηφίους
  • [02] Θετικός ο Λαλιώτης στην πρόταση του Ε. Κουκιάδη
  • [03] Αναδιπλώνονται οι ΗΠΑ
  • [04] Γερμανία: Ελεύθεροι οι όμηροι
  • [05] Βίαιες συγκρούσεις στην Κολομβία

    [01] Κρήτη: Κρίσιμες οι συνεργασίες για τους υποψηφίους

    18/10/2002 8:21:00 μμ

    Σκληρές "μάχες" θα δοθούν και εκτός λεκανοπεδίου. Στα Χανιά και στο Ηράκλειο, η κομματική προέλευση των μονομάχων, οι λεγόμενοι "αντάρτες" και οι τοπικές συνεργασίες, καθιστούν το σκηνικό ρευστό. Στη Νομαρχία Ηρακλείου η έκπληξη ήρθε από υποψήφιο Νομάρχη Αλέξανδρο Δαριβιανάκη τέταρτο στην ημιτελική κατάταξη, ο οποίος στηρίζει τον εκλεκτό της Ν.Δ Μιχάλη Γαλενιανό. Φαβορί εμφανίζεται ο υποψήφιος Νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής του (ΠΑ.ΣΟ.Κ), ο οποίος βεβαίως χρειάζεται το 19,7% που είχε συγκεντρώσει στον α' γύρο ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Στην Νομαρχία Χανίων, ο Ιωσήφ Μιχελογιάννης προηγείται με ποσοστό 4,2%, ωστόσο τη μάχη αναμένεται να κερδίσει ο νυν Νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης. Ρυθμιστής αναδεικνύεται ο τρίτος Γιάννης Κλωνιζάκης που συγκέντρωσε 24,5%.

    Στον Δήμο Ηρακλείου προβλέπεται ο β' γύρος σίγουρος για τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη με ποσοστό 44,2% έναντι 26,1% του Γρηγόρη Ροκαδάκη, ευελπιστώντας ότι θα κερδίσει τη δημαρχία με τη βοήθεια των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο έδωσαν 21,4% στον νυν δήμαρχο Κώστα Ασλάνη.

    [02] Θετικός ο Λαλιώτης στην πρόταση του Ε. Κουκιάδη

    18/10/2002 10:15:00 μμ

    O Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης με αφορμή την πρόταση του υποψήφιου Νομάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη για την ανάδειξη της Κρήτης ως πύλης εισόδου της Ευρώπης στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, δήλωσε ότι η πρόταση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε να τη συζητήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις, τους στόχους, τις επιλογές και τα έργα που έχουν σχεδιαστεί, προωθούνται και ολοκληρώνονται για την ανάπτυξη και την προοπτική της Κρήτης.

    Η πρόταση του κ. Κουκιάδη αφορά στην ένταξη της Κρήτης στους εθνικούς άξονες ανάπτυξης, που συσχετίζεται με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, των κάθετων οδικών αξόνων, την κατασκευή του νότιου οδικού άξονα, τη μεταφορά του αεροδρομίου Ηρακλείου, την αναβάθμιση του Λιμένος Ηρακλείου, τη μελέτη για την κατασκευή λιμανιού στο Νότο ως και την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης.

    [03] Αναδιπλώνονται οι ΗΠΑ

    18/10/2002 11:22:00 μμ

    Ευκαιρία να αντιδράσει θα δώσουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αν οι επιθεωρητές του δηλώσουν οτι το Ιράκ παρεμποδίζει το έργο τους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον προβλέπει ότι στην πρώτη του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα αναφέρει ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ΟΗΕ.

    "Ο Μπλίξ θα υποβαλει έκθεση στο Συμβούλιο, και το Συμβούλιο, ελπίζουμε, οτι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα", δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ και πρόσθεσε ότι "η προτίμησή μας είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση αν δεν συμμορφωθεί το Ιράκ''.

    Τα σχόλια του ισοδυναμούν με αποδοχή μιας διαδικασίας σε δυο στάδια, όπως προτιμούν οι Γάλλοι, ο Μπάουτσερ όμως δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει μονομερώς αν αποδειχτεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μπορέσουν να αντιδράσουν με τέτοιον τρόπο ώστε να ικανοποιήσουν την Ουάσινγκτον.

    Να σημειωθεί ότι βάσει των αρχικών προτάσεων των ΗΠΑ ο ΟΗΕ θα έδινε σε κάθε μέλος του το δικαίωμα να επιτεθεί κατά του Ιράκ μόλις καταστεί σαφές ότι το Ιράκ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Αισιόδοξος ο Σιράκ

    ''Σημειώνουν πρόοδο'' σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, οι διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα σχετικά με την επιθεώρηση του οπλοστασίου του Ιράκ.''Πιστεύω ότι προχωράμε" είπε ο κ. Σιράκ και υπογράμμισε πως η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

    Η Γαλλία έχει ηγηθεί της αντίθεσης στις αρχικές προτάσεις των ΗΠΑ για άμεση χρήση βίας εναντίον του Ιράκ σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρίνει ότι η Βαγδάτη θέτει εμπόδια στους επιθεωρητές.

    ''Η αίσθησή μου είναι ότι προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση'', δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε: ''Αυτό ελπίζω σε κάθε περίπτωση, γιατί είναι απλώς κοινή λογική να γίνει σεβαστή η πολυμέρεια. 'Αυτό που δεν θέλω σε αυτό το ζήτημα είναι να περιγραφεί ως σύγκρουση... δεν είναι αυτό το θέμα'' πρόσθεσε ο κ. Σιράκ. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση ανάμεσα στη γαλλική και την αμερικανική θέση, αλλά μόνο μια γαλλική κατάφαση για το τι πιστεύει πως είναι διεθνές δίκαιο και κοινή λογική.

    Νωρίτερα ο κ.Σιράκ είχε δηλώσει ότι για τη Γαλλία η βία θα πρέπει να είναι μόνο το τελευταίο καταφύγιο για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων και ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντισταθεί στους ''πειρασμούς της περιπέτειας''.

    [04] Γερμανία: Ελεύθεροι οι όμηροι

    18/10/2002 11:15:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των τεσσάρων μαθητών και της καθηγήτριας τους σε σχολείο στο Βάιμπλινγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, μετά από εξήμιση ώρες ομηρίας τους από ένοπλο νεαρό. Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο δράστης, που περιγράφεται από μάρτυρες ως πρώην μαθητής του σχολείου, είχε συλλάβει νωρίτερα ως ομήρους τέσσερα 12χρονα αγόρια και μία καθηγήτρια την οποία άφησε απελευθέρωσε πρώτη. Στη συνέχεια άφησε ελεύθερα δύο αγόρια και τέλος ---πριν συλληφθεί από την αστυνομία-- απελευθέρωσε και τους υπόλοιπους κρατούμενους.

    [05] Βίαιες συγκρούσεις στην Κολομβία

    18/10/2002 9:39:00 μμ

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κολομβία τις τελευταίες ημέρες, καθώς περισσότερα από 25 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Μεντεγίν. Οι τελευταίες αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια τις εισβολής των κυβερνητικών στρατευμάτων στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, Μεντεγίν, με την εντολή να εξουδετερώσουν τους αντάρτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 October 2002 - 20:53:47 UTC