Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο τροχαία με νεκρούς στην Αττική
  • [02] Επίθεση αλλοδαπού στην οικογένεια της αγαπημένης του
  • [03] Τα πρώτα exit polls
  • [04] Εκλεισαν οι κάλπες
  • [05] Γεννηματά: ''Θα δουλέψουμε για όλους τους πολίτες''
  • [06] Αντιδήμαρχος μήνυσε γιο υποψηφίου δημάρχου στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Κεντρ.-Δυτική Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε ο β' γύρος
  • [08] Απέτυχαν τα σχέδια της Ν.Δ. λέει ο Ευ. Βενιζέλος
  • [09] Δημαράς: Μηνύματα πολλά προς πολλούς
  • [10] Κωνσταντόπουλος: Οι νικητές θα κρίνονται κάθε μέρα
  • [11] Σαμαράς: Μάχη υπέρ του πολίτη
  • [12] Δ. Τσοβόλας: Η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο
  • [13] Αιχμές Κακλαμάνη για τις φετινές εκλογές
  • [14] Παπαρήγα: Ο αγώνας θα συνεχιστεί
  • [15] Νέα έκρηξη στις Φιλιππίνες
  • [16] Μερική αποχώρηση από Χεβρώνα επικυρώνει ο Σαρόν
  • [17] Αμνηστία στους Ιρακινούς κρατούμενους δίνει ο Χουσεΐν
  • [18] Συνομιλίες Κληρίδη-Φίσερ
  • [19] Εγκρίνεται σήμερα η συνεργασία SPD-πρασίνων
  • [20] Πένθος για τα θύματα του Μπαλί
  • [21] Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
  • [22] Ξανά στην Παιανία ο Μαρκαριάν
  • [23] Ισοπαλία Κράμνικ-Deep Fritz σε παρτίδα σκάκι
  • [24] Ισοπαλία Κράμνικ -''Ντιπ Φριτζ'' στο σκάκι

    [01] Δύο τροχαία με νεκρούς στην Αττική

    20/10/2002 5:41:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο τροχαίων δυστυχημάτων που συνέβησαν τα ξημερώματα στην Αττική. Το πρώτο δυστύχημα έγινε στις 4.30 στη λεωφόρο Ποσειδώνος του Παλαιού Φαλήρου, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, όταν μοτοσικλέτα ανατράπηκε και στη συνέχεια προσέκρουσε σε κολώνα λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ο οδηγός της μοτοσικλέτας και να τραυματιστεί σοβαρά ο συνεπιβάτης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Τζάννειο.

    Το δεύτερο δυστύχημα έγινε στις 6.30 στη διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις Αχαρνές. Σε σύγκρουση τριών Ι.Χ. αυτοκινήτων σκοτώθηκε ο οδηγός του ενός και τραυματίστηκαν ένας ακόμα οδηγός και οι συνοδηγοί των δύο αυτοκινήτων, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στον Ευαγγελισμό και στον Ερυθρό Σταυρό.

    [02] Επίθεση αλλοδαπού στην οικογένεια της αγαπημένης του

    20/10/2002 5:28:00 μμ

    Στη Ρόδο, ο 32χρονος Ευγένι Φάμα, αλβανικής καταγωγής, εργάτης, κατελήφθη από αμόκ επειδή διέκοψε τις σχέσεις του με 19χρονη φοιτήτρια και επιτέθηκε με μαχαίρι τραυματίζοντας σοβαρά τη μητέρα της, τον αδελφό της και την εξαδέλφη της. Και οι 3 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ρόδου ενώ η κατάσταση της μητέρας είναι κρίσιμη. Ο δράστης κρατείται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [03] Τα πρώτα exit polls

    20/10/2002 7:00:00 μμ

    Τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll που διενήργησε η Kappa Research για λογαριασμό της ΕΡΤ δίνoυν μία σαφή εικόνα για την μάχη των υποψηφίων. Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η Φ. Γεννηματά έχει το προβάδισμα αφήνοντας αρκετά πίσω τον Γ. Τζαννετάκο, στην νομαρχία Αχαΐας ο Δ. Κατσικόπουλος προηγείται του Β. Μπεκίρη, στην Αθήνα αναμένεται να επικρατήσει η Ν. Μπακογιάννη και στον Πειραιά ο Χρ. Αγραπίδης επικρατεί του Μ. Μπεντενιώτη. Στο Περιστέρι οι δύο μονομάχοι κονταροχτυπιούνται, ενώ στην Πάτρα το πρώτο exit poll δίνει προβάδισμα στον Α. Καράβολα.

    Με την γλώσσα των αριθμών

    - Στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να λάβει ποσοστό 53,50%-55,50%, ενώ ο Γιάννης Τζαννετάκος ποσοστό 44,50-46,50%.

    - Στην νομαρχία Αχαΐας το πρώτο exit poll δίνει προβάδισμα στον Δημήτρη Κατσικόπουλο με ποσοστό 57-60% και στον Βασίλη Μπεκίρη ποσοστό 40-43%.

    - Στο δήμο Αθήνας η Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 57,50-60,50 και ο Χρήστος Παπουτσής 39,50-42,50%.

    - Στον δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης λαμβάνει 54-56,50% και ο Μανώλης Μπεντενιώτης αναμένεται να λάβει 43,50-46%.

    - Στο δήμο Περιστερίου ο Κώστας Λαλένης και ο Ανδρέας Παχατουρίδης συγκεντρώνουν ο καθένας ποσοστό 49-51%, προδιαγράφοντας μία νύχτα θρίλερ.

    - Στο δήμο Πάτρας το πρώτο exit poll δίνει στον Ανδρέα Καράβολα ποσοστό 50,50-53,50 ενώ στον Ευάγγελο Φλωράτο ποσοστό 46,50-49,50%.

    [04] Εκλεισαν οι κάλπες

    20/10/2002 7:00:00 μμ

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους στις 18.50, με το κλείσιμο των καλπών όπου προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνες ψηφοφόροι, για την ανάδειξη νομαρχών και δημάρχων σε 34 από τις 50 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, σε 35 πρωτεύουσες νομών και σε 373 από τους 901 δήμους της χώρας. Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη και αυτή την Κυριακή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών.

    Η ψήφος των πολιτών, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ενισχύει τη Δημοκρατία και η προοδευτική ψήφος ενισχύει και εγγυάται τη σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, την Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα. Πιστεύω ότι και οι δύο αυτές προοπτικές και οι δύο παραινέσεις θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

    [05] Γεννηματά: ''Θα δουλέψουμε για όλους τους πολίτες''

    20/10/2002 7:44:00 μμ

    Συγκινημένη δήλωσε η νέα υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Φώφη Γεννηματά, που ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που την τίμησαν με την ψήφο τους και τόνισε ότι θα απλώσει το χέρι σε όλους τους πολίτες της υπερνομαρχίας. Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένη να δουλέψει σκληρά για να δώσει ουσία στο θεσμό της υπερνομαρχίας και τόνισε ότι τώρα θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούν στο νομαρχιακό συμβούλιο, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Η νέα υπερνομάρχης κατέληξε λέγοντας ότι "πήραμε το μήνυμα και για να πετύχουμε χρειάζονται τρία πράγματα: δουλειά, δουλειά, δουλειά".

    [06] Αντιδήμαρχος μήνυσε γιο υποψηφίου δημάρχου στη Θεσσαλονίκη

    20/10/2002 7:19:00 μμ

    Μήνυση εναντίον του 21χρονου γιου, του υποψηφίου δημάρχου Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, Σπύρου Βασιλειάδη, κατέθεσε ο αντιδήμαρχος της απερχόμενης διοίκησης του δήμου, Γιώργος Μαυρίδης. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη ο γιος του κ. Βασιλειάδη μοίραζε το πρωί προεκλογικό υλικό στην κεντρική πλατεία του δήμου και όταν του έγινε παρατήρηση αυτός αντέδρασε και τον προπηλάκισε. Οταν έληξε το συμβάν ο αντιδήμαρχος του Αγίου Παύλου, κατέθεσε, όπως δήλωσε, μήνυση εναντίον του υιού Βασιλειάδη στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πόλης.

    ''Ατυχές'' χαρακτήρισε το περιστατικό ο κ. Βασιλειάδης

    Από την πλευρά του ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι δεν γνωρίζει για τη μήνυση, ενώ σχετικά με το συμβάν υποστήριξε ότι ο κ. Μαυρίδης κατέβασε με τη βία το γιο του από το αυτοκίνητο και έπεσε μόνος του στο έδαφος κατά την προσπάθεια του 21χρονου να ξεφύγει από τα χέρια του αντιδημάρχου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος θεωρεί το συμβάν λήξαν και το χαρακτήρισε ως ''ατυχές περιστατικό''.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σπύρος Βασιλειάδης υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέλαβε την πρώτη Κυριακή των εκλογών ποσοστό 33,2%, ενώ σήμερα αναμετρήθηκε με τον απερχόμενο δήμαρχο Μιχαήλ Μοσχονά, που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 34,6% και υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

    [07] Κεντρ.-Δυτική Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε ο β' γύρος

    20/10/2002 7:01:00 μμ

    Μπορεί στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης να εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, σε ένα μεγάλο ποσοστό όμως των Νομαρχιών και Δήμων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για επαναληπτική ψηφοφορία, για να επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων της πρώτης Κυριακής.

    Συγκεκριμένα:

    στη Νομαρχία Χαλκιδικής ψηφίζουν και για την εκλογή δημάρχων στους δήμους: Πολυγύρου, Ζερβοχωρίων, Κασσάνδρας, Παναγιάς, Σιθωνίας, Σταγείρων-Ακάνθου, και Τορώνης Χαλκιδικής. στη Νομαρχία Φλώρινας πέραν του νομάρχη οι πολίτες εκλέγουν σήμερα τους δημάρχους στους δήμους: Φλώρινας, Αμυνταίου, Μελίτης και Περάσματος. στην Νομαρχία Πιερίας ο νομάρχης εξελέγη και οι πολίτες ψηφίζουν για δήμαρχο στους δήμους Αιγινίου, Ανατολικού Ολύμπου, Κορινού, Λιτοχώρου, Μεθώνης, Παραλίας και Πύδνας. στην Νομαρχία Πέλλας εκτός από το νομάρχη οι πολίτες ψηφίζουν και για τους δήμους: Αριδαίας, Βεγορίτιδας, Γιαννιτσών, Μ. Αλεξάνδρου, Πέλλας και Σκύδρας. στην Νομαρχία Κοζάνης, ο νομάρχης εξελέγη και οι δημότες ψηφίζουν για τους δήμους: Αγ. Παρασκευής, Αιανής, Δημητρίου Υψηλάντη, Ελιμείας, Μουρικίου, Πτολεμαίδας, Σερβίων και Σιάτιστας. στην Νομαρχία Κιλκίς ψηφίζουν για την εκλογή νομάρχη αλλά και δημάρχου στους δήμους Κιλκίς, Αξιούπολης, Γαλλικού, Γουμένισσας, Δοιράνης, Ευρωπού, Κρουσσών, Μουριών, Πολυκάστρου και Χέρσου. στη Νομαρχία Καστοριάς ψηφίζουν για την εκλογή δημάρχου στους δήμους: Αγίων Αναργύρων, Αλιάκμονα, Βιτσίου, Μακεδνών και Καστοριάς. στην Νομαρχία Ημαθίας ψηφίζουν για την εκλογή νομάρχη αλλά και δημάρχων στο δήμο Αλεξάνδρειας, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας, Ειρηνούπολης, Μελίκης και Νάουσας. στην Νομαρχία Γρεβενών ο νομάρχης εξελέγη και οι δημότες ψηφίζουν για την τελική εκλογή δημάρχων στους δήμους Γοργιανης, Γρεβενών, Δεσκάτης, Ηρακλειωτών και Κοσμά Αιτωλού.

    [08] Απέτυχαν τα σχέδια της Ν.Δ. λέει ο Ευ. Βενιζέλος

    20/10/2002 2:56:00 μμ

    Το κεντρικό πολιτικό σκηνικό δεν άλλαξε, άρα απέτυχε ο βασικός σχεδιασμός της ΝΔ δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος του δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης όπου ψήφισε. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με τις κομματικές του δυνάμεις, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, σεβάστηκαν την τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούν με όλους τους εκλεγμένους νομάρχες και δημάρχους της χώρας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των επόμενων 18 μηνών "για τη χώρα, τον τόπο και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας'', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [09] Δημαράς: Μηνύματα πολλά προς πολλούς

    20/10/2002 2:26:00 μμ

    " Η ψήφος δεν είναι δικαίωμα αλλά καθήκον". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων από το 748ο εκλογικό τμήμα, του Νέου Κόσμου, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο υποψήφιος του πρώτου γύρου για τη Δημαρχία της Αθήνας, Γιάννης Δημαράς. Ο υποψήφιος του συνδυασμού "Αθήνα η πόλη μας" αναφέρθηκε στα πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες που θα στείλουν σήμερα οι πολίτες υπογραμμίζοντας ότι μηνύματα του λαού θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά και να ικανοποιηθούν.

    [10] Κωνσταντόπουλος: Οι νικητές θα κρίνονται κάθε μέρα

    20/10/2002 12:53:00 μμ

    "Οι δήμαρχοι, οι νομάρχες και τα συμβούλια αυτοδιοίκησης που θα εκλεγούν οφείλουν να αγωνισθούν για να αντιμετωπισθούν τα θεσμικά ελλείμματα της αυτοδιοίκησης, τα σοβαρά προβλήματα που κάνουν τις πόλεις αβίωτες και την ύπαιθρο να κινείται σε διαφορετική ταχύτητα". Αυτό τόνισε από την Κρέσταινα Ηλείας, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και κάλεσε όλους όσοι θα εκλεγούν να αγωνιστούν για την περιφερειακή αποκέντρωση, την ισόρροπη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Ανέφερε επίσης, ότι οι νικητές θα έχουν μπροστά τους μία τετραετία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κρίνονται κάθε μέρα.

    [11] Σαμαράς: Μάχη υπέρ του πολίτη

    20/10/2002 12:31:00 μμ

    «Σε όλη τη χώρα υποστηρίξαμε τους καλύτερους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες» Αυτό δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι τα στελέχη του κόμματος του θα δώσουν και σήμερα το παρόν σε μία μάχη με επίκεντρο τον πολίτη και την ποιότητα ζωής του.

    [12] Δ. Τσοβόλας: Η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο

    20/10/2002 12:30:00 μμ

    Την προεκλογική τακτική που ακολούθησαν τα μεγάλα κόμματα κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας κατά την έξοδο του από εκλογικό τμήμα της Αρτας όπου ψήφισε. Το ΔΗΚΚΙ, τόνισε ο κ. Τσοβόλας, διεξήγαγε τις εκλογές με σεβασμό στο θεσμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αλλά και προς τους πολίτες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο στη θέση της σημερινής εμπορευματοποίησή της.

    [13] Αιχμές Κακλαμάνη για τις φετινές εκλογές

    20/10/2002 12:00:00 μμ

    Ιδιαίτερα καυστικός για τις φετινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε στην περιοχή Ζωγράφου ο κ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι "ποτέ άλλοτε σε τοπικές εκλογές από την μεταπολίτευση δεν κυριάρχησε το χρήμα , η εικόνα και η πολιτική υποκρισία σε βάρος των προγραμμάτων και της συζήτησης των τοπικών προβλημάτων της πολιτικής αντιπαράθεσης και του πολιτικού ήθους". Παρόλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των πολιτών έκανε τις καλύτερες επιλογές.

    [14] Παπαρήγα: Ο αγώνας θα συνεχιστεί

    20/10/2002 11:48:00 πμ

    "Εμείς αύριο θα βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανάπτυξη των αγώνων, για να προχωρήσει όσο γίνεται ευρύτερα η συμπαράταξη των δυνάμεων", δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξερχόμενη από το δημοτικό σχολείο του Γκύζη, όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα. Όπως υπογράμμισε, το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια και καθαρότητα να αντιπαλεύεται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

    [15] Νέα έκρηξη στις Φιλιππίνες

    20/10/2002 5:43:00 μμ

    Βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μια τσάντα έξω από κατάστημα εξερράγη σήμερα το μεσημέρι σε ένα ιερό σημείο της πόλης Ζαμποάνγκα, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 πολίτες, κυρίως μικροπωλητές κεριών και θρησκευτικών εικόνων, και να σκοτωθεί ένας στρατιώτης. Εκατοντάδες καθολικοί επισκέπτονται κάθε Κυριακή το σημείο αυτό, που είναι αφιερωμένο στην αγία προστάτιδα της πόλης. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μεχρι στιγμης την ευθύνη για την επίθεση, η οποία αποτελεί την τελευταία μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη αυτή, 870 χλμ νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, με προηγούμενη αυτήν της προηγούμενης Πέμπτης, όπου σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 160.

    [16] Μερική αποχώρηση από Χεβρώνα επικυρώνει ο Σαρόν

    20/10/2002 6:16:00 μμ

    Ενέκρινε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν πρόταση του υπουργού Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ για τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αριέλ Σαρόν έδωσε εντολή οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να παραμείνουν στους δύο λόφους που δεσπόζουν του εβραϊκού οικισμού εντός της παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας, και οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί από Παλαιστίνιους που έβαλαν εναντίον Εβραίων εποίκων. Η επιτροπή των εποίκων της Χεβρώνας καταδίκασε την απόφαση αυτή. Ο Αραφάτ ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να ασκήσει έντονες πιέσεις στο Ισραήλ.

    Βίαιες συγκρούσεις κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μοσέ Γιααλόν, ο αρχηγός του, Σιν Μπετ Αβί Ντιχτέρ, ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγός Ζεέβ Φαρκάς, και ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του κεντρικού Ισραήλ που καλύπτει και τη Δυτική Όχθη, στρατηγός Μοσέ Καπλίνσκι. Η απόφαση του Αριέλ Σαρόν πρέπει να εγκριθεί από το διευρυμένο συμβούλιο ασφαλείας.

    Πάντως, η ηγεσία του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενο για το γεγονός ότι ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες υποχρεώθηκαν χθες το βράδυ να παραβιάσουν την αργία του Σαββάτου για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση εκκένωσης του παράνομου εβραϊκού οικισμού Χαβάτ Γκιλάντ στη Δυτική Όχθη, κατ΄ εντολήν του υπουργού Αμυνας Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και Εβραίων εποίκων κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Τα επεισόδια, που κατέληξαν στον τραυματισμό 30 ανθρώπων, πυροδοτήθηκαν όταν ο στρατός προσπάθησε να κατεδαφίσει τον παράνομο εβραϊκό οικισμό Χαβάτ Τζιλάντ και βρέθηκε αντιμέτωπος με εκατοντάδες εποίκους.

    Η εντολή για κατεδάφιση των παράνομων οικισμών έχει δοθεί από τον Ισραηλινό υπουργό Aμυνας. Εξαιτίας των επεισοδίων επισκιάστηκε η περιοδεία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Μπερνς, στην περιοχή, ο οποίος παρουσιάζει στους ηγέτες των αραβικών χωρών νέο ειρηνευτικό σχέδιο της Αμερικής.

    Έκκληση Αραφάτ προς Σιράκ

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, κάλεσε σήμερα το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ να κάνει επιπλέον προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για να υποχρεωθεί το Ισραήλ να σταματήσει την άσκηση πιέσεων κατά των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

    Σε μήνυμά του, ο κ. Αραφάτ προειδοποιεί για ένα "σχέδιο του Ισραήλ που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει με το Ιράκ, για να επιβάλει την πλήρη κυριαρχία του στα παλαιστινιακά εδάφη, να εκδιώξει δια της βίας την παλαιστινιακή ηγεσία και να επιβάλει μια νέα διοίκηση στους Παλαιστίνιους".

    Ο Γιάσερ Αραφάτ τονίζει ότι "αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να υλοποιηθεί, με την άσκηση διεθνών πιέσεων κατά της ισραηλινής κυβέρνησης που επιθυμεί να επιβάλει δια της βίας λύση που να νομιμοποιεί την κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών". "Ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ", τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Αραφάτ και ζητά από τον οργανισμό να μην υιοθετήσει την πολιτική "των δύο μέτρων και δύο σταθμών" έναντι της ισραηλινής-παλαιστινιακής διαμάχης, καθώς μια τέτοια πολιτική δεν θα βοηθήσει στη δίκαιη επίλυση του Μεσανατολικού.

    Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε αργά σήμερα στη Δαμασκό, ερχόμενος από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και μετείχε στη 9η σύνοδο των γαλλόφωνων χωρών, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

    [17] Αμνηστία στους Ιρακινούς κρατούμενους δίνει ο Χουσεΐν

    20/10/2002 6:00:00 μμ

    Γενική αμνηστία σε όλους τους κρατούμενους στο Ιράκ, χορήγησε ο πρόεδρος της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν, περιλαμβανομένων και των πολιτικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαναστατικού Συμβουλίου της χώρας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ικανοποίησή του προς τον ιρακινό λαό, για το 100% που του χάρισε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Χθες, ο Αμερικανός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Ουίλιαμ Μπερνς επανέλαβε, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τη δήλωση Μπους ότι ένας πόλεμος θα είναι η τελευταία του επιλογή, σε περίπτωση που η Βαγδάτη δεν κάνει σεβαστές όλες τις υποχρεώσεις της.

    Μπερνς: Ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί

    Οι κρατούμενοι που έβγαιναν από την πόρτα μιας από τις φυλακές, παρουσία του Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών, φώναζαν το σύνθημα "Με την ψυχή μας, με το αίμα μας θα θυσιαστούμε για τον Σαντάμ", όπως φαίνονταν από τις εικόνες της τηλεόρασης, η οποία ωστόσο δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των απελευθερωμένων κρατουμένων.

    Την ανακοίνωση του επαναστατικού συμβουλίου του Ιράκ, γνωστοποίησε ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης μέσω ομιλίας του που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, της γενικής αμνηστίας εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για δολοφονία, οι οποίοι θα αποφυλακιστούν μόνο αν το εγκρίνουν οι συγγενείς των θυμάτων τους. Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων κυριαρχίας του, που ο Σαντάμ Χουσεϊν προχωρά στην αμνήστευση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, κ. Μπερνς δήλωσε σήμερα ότι μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ "θα πρέπει να αναφέρει σαφώς ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτεί πλέον παρά μόνο τον πλήρη σεβασμό" από τη χώρα αυτή των υποχρεώσεών της.

    "Η νέα απόφαση την οποία επεξεργαζόμαστε στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχτεί τίποτε περισσότερο από τον πλήρη σεβασμό από πλευράς του Ιράκ όλων των υποχρεώσεων που έχει στο ζήτημα του αφοπλισμού", τόνισε ο κ. Μπερνς από το Κάιρο μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.

    "Όπως έχει ήδη πει και ο πρόεδρος Μπους, ο πόλεμος δεν είναι επικείμενος, μπορεί να αποφευχθεί και έτσι κι αλλιώς θα είναι η τελευταία λύση, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός από τη Βαγδάτη όλων των υποχρεώσεών της", κατέληξε ο κ. Μπερνς

    [18] Συνομιλίες Κληρίδη-Φίσερ

    20/10/2002 5:58:00 μμ

    Το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία συζήτησε το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κληρίδης με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αυστρίας, Χάινς Φίσερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο κ. Χάινς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη έγκριση από τους Ιρλανδούς της Συνθήκης της Νίκαιας η οποία, είπε, δίνει το "πράσινο φως" για απρόσκοπτη συνέχιση των διαδικασιών της διεύρυνσης και την ένταξη και της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό "πολύπλοκο ζήτημα", ο κ. Χάινς εξέφρασε την πεποίθηση πως με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται οι πιθανότητες επίλυσής του.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενταχθεί και γνωρίζει ότι πρέπει να επιλύσει κάποια προβλήματα για να καταστεί έστω εφικτή η έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της αυστριακής Εθνοσυνέλευσης κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να εργάζονται πάντοτε προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης και της αρμονικής συνεργασίας, τόσο για το δικό τους συμφέρον όσο και για το συμφέρον της Ευρώπης.

    Προτού επισκεφθεί την Πύλα, ο κ. Φίσερ μετέβη στην περιοχή της Κόσιης και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των τριών Αυστριακών ειρηνευτών που φονεύθηκαν από τουρκικά αεροπλάνα κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

    [19] Εγκρίνεται σήμερα η συνεργασία SPD-πρασίνων

    20/10/2002 3:16:00 μμ

    Το έκτακτο συνέδριό τους για την επικύρωση της Συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους πραγματοποιούν σήμερα στο Βερολίνο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δύο εικοσιτετράωρα μετά την αντίστοιχη επικύρωση από το έκτακτο συνέδριο του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στη Βρέμη. Η έγκριση της συμφωνίας θεωρείται δεδομένη όπως και βέβαιη θεωρείται και η εκλογή του Ολαφ Σολτς, στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, στη θέση του Φραντς Μίντεφέρινγκ που εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Καίρια οικονομικά προβλήματα θέλουν λύση

    Ο 44χρονος Σόλτς --που διετέλεσε βουλευτής και για ένα διάστημα υπουργός εσωτερικών στο Αμβούργο--ανήκει στη νέα γενιά των ηγετικών στελεχών του SPD και ασκεί ατύπως εδώ και τρεις εβδομάδες τα καθήκοντά του ύστερα από επιλογή του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Tο συνέδριο πάντως παρά τις επί της ουσίας ειλημμένες αποφάσεις και το πολύ "σφιχτό" χρονοδιάγραμμα των εργασιών του, αναμένεται ότι δεν θα έχει αποκλειστικά και μόνον τυπικό χαρακτήρα. Και αυτό δεδομένου ότι μετά το κλίμα ευφορίας που υπήρχε ύστερα από την οριακή από πλευράς ψήφων επικράτηση του "κοκκινοπράσινου" συνασπισμού στις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου, έχουν συσσωρευτεί πολλά σύννεφα. Οι αρνητικές προβλέψεις στις εξελίξεις των μεγεθών της οικονομίας και της διψήφιας σε δισεκατομμύρια Ευρώ "τρύπας" στον προϋπολογισμό του 2003 καθιστά αναγκαία την κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

    Η εγκατάλειψη του στόχου --όπως παραδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Χανς Αϊχελ--να κρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3 % του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο και οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει, κυρίως από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι "ντε φάκτο" νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους υψηλόμισθους, παρά την περί του αντιθέτου προεκλογική διαβεβαίωση του Σρέντερ, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας που καλείται να αντιμετωπίσει η οργανωμένη βάση του κόμματος.

    Ήδη στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές, από την Ομάδα Εκλογικών Ερευνών (Forschungsgruppe Wahlen) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία σε βάρος του SPD.

    [20] Πένθος για τα θύματα του Μπαλί

    20/10/2002 2:09:00 μμ

    Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στην Αυστραλία, στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης σε νυκτερινό κέντρο, στο Μπαλί της Ινδονησίας, που προκάλεσε το θάνατο 200 ατόμων, στην πλειοψηφία τους Αυστραλών πολιτών. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες και σε τελετές που έγιναν το μεσημέρι (τοπική ώρα), τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από εκατομμύρια Αυστραλούς, σε όλες τις πόλεις της ηπείρου. Ειδικές επιμνημόσυνες τελετές έγιναν σε όλη την Αυστραλία και προγραμματίζονται και στη Βρετανία, που θρηνεί επίσης πάνω από 30 νεκρούς από την επίθεση.

    Χάουαρντ: Ο κόσμος άλλαξε

    Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας Καμπέρα, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Χάουαρντ, και δήλωσε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθούν και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του αποτρόπαιου εγκλήματος. "Δεν θέλω να σας ανησυχήσω χωρίς λόγο, αλλά ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο", δήλωσε ο Χάουαρντ και τόνισε πως δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους αυστραλούς ότι παρόμοιο περιστατικό βομβιστικής επίθεσης δεν θα συμβεί και στη χώρα τους.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Αυστραλία να παραμείνει προσηλωμένη στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, καθώς την ίδια στιγμή ορισμένοι Αυστραλοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνησή τους στις πολιτικές και επιδιώξεις της κυβέρνησης Μπους.

    Πηγή: BBC

    [21] Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

    20/10/2002 1:46:00 μμ

    Μίλο Τζουγκάνοβιτς

    Περίπου 500.000 ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να επιλέξουν βουλευτές ανάμεσα στους υποψήφιους 7 συνασπισμών και 3 κομμάτων, κατά την ψηφοφορία που θα διαρκέσει έως τις 21:00. Το ενδιαφέρον της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Μαυροβούνιο επικεντρώνεται στο αν θα γίνει ανεξάρτητο κράτος ή θα παραμείνει σε μία χαλαρή ένωση με τη Σερβία, έπειτα από τη μεταρρύθμιση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Ο συνασπισμός των κομμάτων, στον οποίο ηγείται ο πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς, επιθυμεί την απόσχιση του Μαυροβουνίου και την ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας του με τη Δύση, ενώ ο αντίπαλος συνασπισμός υπό τον Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς τάσσεται υπέρ της διατήρησης των δεσμών με το Βελιγράδι.

    [22] Ξανά στην Παιανία ο Μαρκαριάν

    20/10/2002 5:57:00 μμ

    Τη βοήθεια των παικτών της διοίκησης και του κόσμου ζήτησε ο Σέρτζιο Μαρκαριάν στις πρώτες του δηλώσεις, ως τεχνικός του Παναθηναϊκού, προκειμένου να ξαναφέρει την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Ο κ. Μακαριάν εξέφρασε την χαρά του για την επιστροφή του στην Παιανία και τόνισε ότι έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους. Στο χθεσινό φιλικό με τον ΟΦΗ στην Παιανία, οι πράσινοι, που πραγματοποίησαν μία ακόμα μέτρια εμφάνιση, ηττήθηκαν με 1-0, παρόντος και του βοηθού προπονητή της Φενερμπαξέ. Το γκολ της νίκης για τους Κρητικούς σημείωσε ο Σαπουντζής στο 18', ενώ οι παίχτες του Παναθηναϊκού έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρουν.

    [23] Ισοπαλία Κράμνικ-Deep Fritz σε παρτίδα σκάκι

    20/10/2002 2:45:00 μμ

    Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Βλαντιμίρ Κράμνικ, ύστερα από μια ιδιαίτερα δύσκολη γι' αυτόν παρτίδα, κατάφερε ισοπαλία με τον Deep Fritz, τον ισχυρότερο υπολογιστή για σκάκι στον κόσμο. Ο Ρώσος σκακιστής κέρδισε 800.000 δολάρια για αυτό το αποτέλεσμα, έχοντας ολοκληρώσει 8 παρτίδες με τον ηλεκτρονικό αντίπαλό του. Τα χρήματα προσέφερε ο βασιλιάς Χαμάντ του Μπαχρέιν όπου και πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες. Ο Deep Fritz έπαιζε με τα μαύρα και κατάφερε να δυσκολέψει τον αντίπαλό του από τις πρώτες κινήσεις με ένα γκάμπι της Βασίλισσας.

    Δύσκολη αναμέτρηση

    Όσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση υποστηρίζουν ότι ο Κράμνικ δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα και έκανε νευρικές κινήσεις, μετακινώντας εμπρός και πίσω ορισμένα πιόνια. Ο αντίπαλός του ήταν σε θέση να υπολογίζει 6.000.000 κινήσεις το δευτερόλεπτο.

    Στις προηγούμενες παρτίδες, ο Ρώσος πρωταθλητής φάνηκε να "μπερδεύει" τον υπολογιστή πραγματοποιώντας κινήσεις που δεν ανέμενε αλλά ένα σημαντικό λάθος στην πέμπτη παρτίδα του στοίχισε την πρωτοπορία.

    Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναμέτρηση αυτού του είδους, μετά τη θρυλική μάχη του προηγούμενου παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ με τον υπολογιστή Deep Blue της IBM.

    Πηγή: BBC

    [24] Ισοπαλία Κράμνικ -''Ντιπ Φριτζ'' στο σκάκι

    20/10/2002 6:30:00 μμ

    Ο πρωταθλητής κόσμου στο σκάκι, Βλαντιμίρ Κράμνικ κέρδισε το έπαθλο των 700.000 δολαρίων που πρόσφερε ο βασιλιάς Χαμάντ του Μπαχρέιν επειδή έφερε ισοπολία στην όγδοη παρτίδα σκακιού με αντίπαλο έναν πανίσχυρο γερμανικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον ''Ντιπ Φριτζ''.

    Οπως, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του τουρνουά, η επίδοση του 27χρονου Κράμνικ ήταν κατά πολύ ανώτερη από εκείνη του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος είχε χάσει το 1997 στη Νέα Υόρκη από τον ''Ντιπ Μπλου'', έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή της ΙΒΜ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 October 2002 - 17:04:41 UTC