Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από Σημίτη
  • [02] Ατύχημα με ΚΤΕΛ στην Κρήτη
  • [03] Αποζημιώσεις στα θύματα της RICOMEX
  • [04] Γκαζάκια σε τοπική της ΝΔ
  • [05] Εκκρυθμη η κατάσταση στην Τσετσενία
  • [06] Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά στο Βιετνάμ
  • [07] Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
  • [08] Ταραχές στην Ταϊλάνδη
  • [09] Η πολιτική της κυβέρνησης στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα
  • [10] Επίσκεψη Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Αθήνα
  • [11] Ικανοποίηση Βενιζέλου για πρωτοβουλία Σημίτη για τα μάρμαρα
  • [12] Η πρώτη χειραψία μέσω Internet είναι γεγονός
  • [13] Ξύπνησε πάλι η Αίτνα

    [01] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από Σημίτη

    29/10/2002 6:39:00 μμ

    Τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει αύριο διαδοχικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πορεία ένταξης της Κύπρου, τον ευρωστρατό και τις αγροτικές ενισχύσεις.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σήμερα ότι το κείμενο για τον ευρωστρατό ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.

    Για τις αγροτικές επιδοτήσεις ο κ.Πρωτόπαπας σημείωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα των αγροτών μέχρι το 2006 και ότι έχει διασφαλισθεί το θέμα των επιδοτήσεων και για μετά τη διεύρυνση.

    Αισιόδοξος για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου εμφανίστηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ''η Κύπρος βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ειναι μη αναστρέψιμη η πορεία και αν συνεχισθεί η ίδια πολιτική με την Αθηνά τότε στις 12 Δεκεμβρίου θα έχουμε λόγο να γιορτάζουμε''.

    Επαφές Σημίτη για την Ελληνική προεδρία

    Με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η ατζέντα της Ελληνικής προεδρίας, η παράνομη μετανάστευση, το θέμα του ασύλου και οι διεθνείς εξελίξεις. Σε δήλωσή του ο κ.Σημίτης επισήμανε την έλλειψη προτάσεων από τους Τουρκοκυπρίους για άρση του αδιεξόδου στην Κύπρο.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει θετική στάση στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ είπε οτι στις Βρυξέλλες έγινε ένα μεγάλο βήμα για τον ευρωστρατό, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

    Ο κ.Σημίτης, συζήτησε επίσης με τον Βρετανό πρωθυπουργό για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο μουσείο της Ακρόπολης ζητώντας από τον Βρετανό ομολογό του να εξεταστεί σοβαρά το θέμα.

    Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού από την πλευρά του τόνισε ότι ο Τόνι Μπλερ, ήγειρε στον Ελληνα ομόλογό του το θέμα των Βρετανών που έχουν καταδικαστεί στην Ελλάδα για φωτογραφήσεις αεροσκαφών. Ο κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα, αλλά εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν.

    [02] Ατύχημα με ΚΤΕΛ στην Κρήτη

    29/10/2002 7:41:00 μμ

    Αγιο είχαν οι επιβάτες λεωφορείου του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, το οποίο ανατράπηκε λίγο έξω από τη Χερσόνησο. Το ατύχημα συνέβη σήμερα μετά τις 5 το απόγευμα στην είσοδο του Δήμου Λιμένος Χερσονήσου, όταν, το λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που κατευθυνόταν από τα Μάλλια προς το Ηράκλειο, ξέφυγε από την πορεία του, χτύπησε σε προστατευτική μπάρα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ανατράπηκε στην άκρη του δρόμου.

    Από την ανατροπή τραυματίστηκαν ελαφρά 10 επιβάτες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν διατρέχουν κίνδυνο αφού φέρουν μόνον εκδορές και έχουν θλαστικά τραύματα. Ο οδηγός του λεωφορείου Αντ. Σαρηδάκης υπέστη σοκ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    [03] Αποζημιώσεις στα θύματα της RICOMEX

    29/10/2002 1:40:00 μμ

    Οι πρώτες αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων από την πτώση του κτηρίου της RICOMEX, κατά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου εκδικάσθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αποζημιώσεις είναι 150 χιλιάδες ευρώ σε κάθε παιδί που έχασε γονιό, 60 χιλιάδες ευρώ σε κάθε σύζυγο που έχασε σύζυγο, 30 χιλιάδες ευρώ σε κάθε γονέα που έχασε παιδί και 14 χιλιάδες ευρώ σε κάθε άτομο που έχασε αδελφό ή αδελφή.

    [04] Γκαζάκια σε τοπική της ΝΔ

    29/10/2002 12:51:00 μμ

    Αγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό από γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στην Ανω Νέα Σμύρνη στην οδό Αιγαίου 135. Προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να σημειωθούν υλικές ζημιές στην πρόσοψη τζαμαρία των γραφείων. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα αλλά η αστυνομία ενημερώθηκε το πρωί. Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [05] Εκκρυθμη η κατάσταση στην Τσετσενία

    29/10/2002 7:01:00 μμ

    Τρείς ημέρες μετά την αιματηρή λήξη της κρίσης των ομήρων στην Μόσχα, Τσετσένοι αυτονομιστές ανατίναξαν σήμερα τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα. Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, θλίψης και οργής η Μόσχα δηλώνει σε όλους τους τόνους οτι δεν θα διαπραγματευθεί με τους τρομοκράτες και σκληραίνει την στάση της έναντι των Τσετσένων ανταρτών, ενώ εκτιμάται οτι η Ρωσία θα αναθεωρήσει πολύ σύντομα το στρατηγικό της δόγμα, ανάγοντας σε υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο την τρομοκρατία.

    Αναπάντητα ερωτηματικά

    Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Μπορίς Γκριζλώφ, ανακοίνωσε οτι έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα, ύποπτα για συνέργεια στην ομηρία των επτακοσίων ανθρώπων σε θέατρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, σχολίασε σήμερα το γεγονός οτι οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν πληροφορίες στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν όμηροι, με αποτέλεσμα όπως είπε να χαθούν ζωές.

    Δυτικοί ιατροί, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της υγείας μερικών εκ των ομήρων, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αέριο νεύρων αλλά για παράγωγο του οπίου. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενδεχόμενη έκθεση σε υπερβολική δόση του αερίου αυτού μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κώμα.

    Οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους, εναντίον των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιούνται δε και από τους αναισθησιολόγους στα χειρουργεία στη ΝΕΤ 105,8 ο διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής Θεόδωρος Λιόλιος.

    Οπως υποστηρίζει ο Βρετανός εμπειρογνώμονας επί θεμάτων ασφαλείας Μάικλ Γιάρντλε, το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο θέατρο της Μόσχας μπορεί να είναι το BZ, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ, το οποίο είναι άχρωμο, άοσμο και έχει παραισθησιογόνες συνέπειες. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού στρατού, οι παρενέργειες διαρκούν 60 ώρες.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), για τις διασυνδέσεις και τις επαφές που είχαν οι Τσετσένοι τρομοκράτες πριν αλλά και κατά την διάρκεια της κατάληψης του θεάτρου στη Μόσχα.

    Η FSB τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι ένοπλοι Τσετσένοι με πολλές πρεσβείες στην Μόσχα καθώς και τα τηλεφωνήματα των ενόπλων στο εξωτερικό. Το Κρεμλίνο δεν αποκάλυψε με ποιες πρεσβείες ήλθαν σε επαφή οι ένοπλοι Τσετσένοι ούτε το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    Εν τω μεταξύ, τριακόσιοι-έντεκα πολίτες που κρατούνταν παραμένουν ακόμα νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Μόσχας. Δεκαέξι από αυτούς νοσηλεύονται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι γιατροί έδωσαν σήμερα εξιτήρια σε 333 ανθρώπους.

    Να σημειωθεί ότι το θέμα της Τσετσενίας συζητείται από χθές στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου, στην Κοπεγχάγη, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας που θεωρεί οτι το ζήτημα αυτό αποτελεί εσωτερικό της θέμα.

    Υποστήριξη Βρετανίας-ΗΠΑ στον Πούτιν

    Στη Ρωσία πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη χρήση του δηλητηριώδους αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

    Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπτουν-για λόγους ασφαλείας, όπως λένε- τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να δώσει λεπτομέρειες για το αέριο χωρίς να έχουν πάρει απάντηση, μέχρι στιγμής.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σκληρή στάση που κράτησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και εκ του ασφαλούς λύσεις σε μια τέτοια κρίση.

    Ο Λευκός Οίκος πάντως κάλυψε την Ρωσική κυβέρνηση καθώς επέρριψε τις ευθύνες για τους θανάτους στο θέατρο της Μόσχας στους Τσετσένους τρομοκράτες και όχι στη Ρωσική ηγεσία. ''Εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Αρι Φλάισερ, αλλά ''ο πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι αυτούς που πρέπει να κατηγορήσει είναι οι τρομοκράτες''.

    [06] Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά στο Βιετνάμ

    29/10/2002 6:30:00 μμ

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε εξαόροφο κτίριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ του νότιου Βιετνάμ. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 08.45 ώρα Ελλάδος στο Διεθνές Εμπορικό Κέντρο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία δεκάδων ξένων εταιριών. Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, ενώ οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της τρομοκρατικής επίθεσης. Οι τοπικές αρχές δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν εάν μεταξύ των θυμάτων της πυρκαγιάς είναι και αλλοδαποί.

    Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία American International Assurance Company (AIA) έχει τα γραφεία της στον δεύτερο όροφο του κτιρίου αυτού, στο οποίο βρίσκονται επίσης τα γραφεία και άλλων ξένων εταιρειών από την Αυστραλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Βόρεια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

    [07] Πολιτική κρίση στο Ισραήλ

    29/10/2002 5:54:00 μμ

    Πρόωρες εκλογές θα ζητήσει το κόμμα του πρωθυπουργού Σαρόν αν οι Εργατικοί δεν ψηφίσουν αύριο τον προϋπολογισμό, όπως ανέφερε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος στο κόμμα Λικούντ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, πριν από 19 μήνες. Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που πρότεινε ο Αραφάτ.

    Διχάζουν οι έποικοι

    Ανώτερος αξιωματούχος στο κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μέσα σε 90 ημέρες, εάν ο κυριότερος εταίρος, το Εργατικό Κόμμα, καταψηφίσει αύριο τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο υπουργός Αμυνας Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, ζήτησε ένα μέρος του χρηματικού ποσού που προορίζεται για τους εβραϊκούς οικισμούς να διατεθεί στους φτωχούς και στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο Σαρόν, υπέρμαχος της δημιουργίας οικισμών, έχει απειλήσει να απομακρύνει από τη κυβέρνηση τα μέλη του Εργατικού Κόμματος σε περίπτωση που εναντιωθούν στον προϋπολογισμό. Εάν συμβεί μία τέτοια εξέλιξη, θα καταρρεύσει ο συνασπισμός ''εθνικής ενότητας'' και ο Σαρόν θα παραμείνει επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα υπολείπεται κατά έξι του αριθμού των ψήφων που απαιτούνται για να υπερψηφιστεί ένας νόμος.

    Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έχει εναλλακτική επιλογή και οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε τρεις μήνες, υποστήριξε ο βουλευτής του Λικούντ Ζέεβ Μπόϊμ, πρόεδρος του συνασπισμού.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Γεντιόθ Αχρονόθ, το κόμμα Λικούντ θα κέρδιζε δέκα έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 29, εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα, και το Εργατικό Κόμμα 21, χάνοντας τέσσερις.

    Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ εκδηλώνεται σε μία χρονική στιγμή που το Ισραήλ προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο ενόψει των αμερικανικών πιέσεων για περιορισμό της βίας στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αραβικών κρατών για ένα πιθανό πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Πρόταση Αραφάτ για ειρήνευση με το Ισραήλ

    Εκκληση για συμφιλίωση με το Ισραήλ απηύθυνε σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ καταδικάζοντας παράλληλα τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών κατά τη διάρκεια της ομιλίας με την οποία ανακοίνωσε τον σχηματισμό της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης. ''Τείνω το χέρι της συμφιλίωσης στους Ισραηλινούς για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1991 στη Μαδρίτη'', είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης απευθύνοντας έκκληση για τη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

    Παράλληλα ο παλαιστίνιος ηγέτης κατήγγειλε ''την εισβολή, την κατοχή και τα μέτρα καταστολής που εφαρμόζει το Ισραήλ στις παλαιστινιακές πόλεις'' και απηύθυνε έκκληση για τη διεθνή προστασία του παλαιστινιακού λαού''.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι οι κύριοι στόχοι του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων των παλαιστινιακών θεσμών και η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας.

    Η νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσει επίσης το έδαφος για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Ιανουαρίου 2003. Ο Γιάσερ Αραφάτ διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργασθεί με διαφάνεια και θα εγγυηθεί τον πλουραλισμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Στο μεταξύ τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν και σήμερα. Το πρωί στα περίχωρα της Τζενίν, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ένα ένοπλο Παλαιστίνιο. Ισραηλινές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ο ένοπλος εμπλεκόταν σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών.

    [08] Ταραχές στην Ταϊλάνδη

    29/10/2002 1:40:00 μμ

    Επιθέσεις αναστάτωσαν τα μεσάνυχτα τη νότια Ταϊλάνδη, καθώς ξέσπασαν πέντε πυρκαγιές σε σχολεία και εξερράγη μία βόμβα έξω από βουδιστικό ναό της περιοχής, όπου επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Ο επικεφαλής της αστυνομίας τις απέδωσε σε "τοπικό" πρόβλημα, τονίζοντας, μάλιστα, "πως δε θα καταστεί δύσκολο να βρεθούν οι υπεύθυνοι". Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιθέσεις δε συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία. Μέλη της κυβέρνησης του Τακσίν Σιναουάτρα, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί στις 12 Οκτωβρίου, δήλωσαν ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από τρομοκρατικές επιθέσεις, αντίθετα με τους γείτονές της: την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη.

    [09] Η πολιτική της κυβέρνησης στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα

    29/10/2002 2:54:00 μμ

    Αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής θα αποτελέσει τους επόμενους μήνες η οικονομία με την προώθηση όλων των μεγάλων ζητημάτων στο μέτωπο του προϋπολογισμού, της ανεργίας, των διαρθρωτικών αλλαγών, της φορολογικής μεταρρύθμισης, του Γ' ΚΠΣ, των αποκρατικοποιήσεων και του αναπτυξιακού νόμου. Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, έδωσε ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συζήτηση για την οικονομία με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας.

    Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι, παρά τη μείωσή της σε μονοψήφιο αριθμό, παραμένει σχετικά υψηλή ενώ και ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο, όμως προέβλεψε ότι θα παρουσιάσει σταδιακή αποκλιμάκωση το 2003 από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα.

    Στόχος του προϋπολογισμού είναι η διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας στην οικονομία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η χρηματοδότηση της ασφαλιστικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα κυμανθεί φέτος στα επίπεδα του 3,8%, ενώ για το 2003 θα υπάρξει οριακή απόκλιση προς τα κάτω από τον αρχικό στόχο του 4,1% λόγω της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι "ζούμε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη", ενώ προέβλεψε ότι η ανάκαμψη δεν πρόκειται να έλθει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός, που τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να αποφευχθούν ακρότητες.

    Ο υπουργός περιέγραψε, επίσης, τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων τους επόμενους μήνες, με κύριο χαρακτηριστικό την έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και στις στρατηγικές επενδύσεις από τις μετοχοποιήσεις.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις έχουν σημειώσει αρνητική απόδοση τα τελευταία τρία χρόνια, αν και η πτώση του ΧΑΑ είναι στη διάρκεια αυτή μικρότερη από τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια.

    Για να αλλάξει πιο γρήγορα αυτή η κατάσταση, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνεση, ενώ η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από πολιτικές, που αφορούν μεταξύ άλλων στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας, στην υιοθέτηση διεθνών λογιστικών προτύπων και στην καθιέρωση νέου πλαισίου για τα εταιρικά ομόλογα και την τιτλοποίηση των απαιτήσεων χωρίς κρατική εγγύηση. Επίσης, προωθείται και η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΑ.

    [10] Επίσκεψη Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Αθήνα

    29/10/2002 4:37:00 μμ

    Την πεποίθησή του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, μπορούν να είναι οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ, εξέφρασε ο Αντριαν Στόικα, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών και Τεχνικός Επιτετραμμένος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG). Η αντιπροσωπεία της FIG συναντήθηκε με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" Σπύρο Καπράλο και στη συνέχεια ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προετοιμασία του Ολυμπιακού τουρνουά της Γυμναστικής.

    Ο κ. Στόικα εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ, τόσο γιατί θα είναι οι πρώτοι της νέας χιλιετίας, όσο και για την πλούσια ιστορία και παράδοση της Ελλάδας.

    Το Σάββατο, οι αξιωματούχοι της FIG θα επισκεφτούν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, καθώς και το υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι.

    [11] Ικανοποίηση Βενιζέλου για πρωτοβουλία Σημίτη για τα μάρμαρα

    29/10/2002 4:23:00 μμ

    Εξαιρετικό προοίμιο της παρουσίασης που οργανώνεται στις 12 Νοεμβρίου στο Λονδίνο από την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων με κύριο αντικείμενο το Νέο Μουσείο και την ελληνική θέση για τα Μάρμαρα, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να θέσει ευθέως το ζήτημα των μαρμάρων στον Βρετανό ομόλογό του, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "πολλαπλό και βαρύ έγκλημα" τα επεισόδια στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την βαθύτατη ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του κ. Σημίτη να εγχειρίσει τον κ. Μπλέρ το σχετικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο κωδικοποιείται η ελληνική θέση για την επιστροφή των Μαρμάρων.

    Ο υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι το θέμα της επιστροφής συζητείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, υπο την αιγίδα της UNESCO, σε επίπεδο των υπουργείων Πολιτισμού των δυο χωρών και μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Οργανισμού του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    Να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση δημοσκόπησης της εταιρείας ΜΟRI, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

    Έγκλημα τα επεισόδια στην Τούμπα

    "Οι προχθεσινές πράξεις βίας στη Θεσσαλονίκη αποτελούν έγκλημα κατά του ποδοσφαίρου και κατά της ίδιας της ομάδας, που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν οι δράστες", τόνισε ο κ. Βενιζέλος για τα προχθεσινά επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι η μόνη θέση της πολιτείας είναι η πλήρης και αυστηρή εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου που είναι δρακόντειος ως προς την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση.

    Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τις ομάδες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ΠΑΟΚ, να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας με τον εντοπισμό, την καταγραφή και τον αποκλεισμό των λίγων αυτών ατόμων που επικαλούνται διάφορα προσχήματα για να ασκήσουν ωμή και απροκάλυπτη βία.

    [12] Η πρώτη χειραψία μέσω Internet είναι γεγονός

    29/10/2002 4:11:00 μμ

    Μέχρι τώρα, μπορούσαμε να βλέπουμε και να συνομιλούμε με τους φίλους μας μέσω Internet. Σύντομα, όμως, οι νέες τεχνολογίες θα μας επιτρέπουν και να τους αγγίζουμε. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το ΜΙΤ της Βοστώνη, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, έσφιξαν τα χέρια τους και έκαναν από κοινού κάποιες απλές δουλειές, παρά το γεγονός ότι τους χωρίζουν περισσότερα από 3000 μίλια.

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μοιράστηκαν την εικόνα ενός εικονικού δωματίου, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένα μεγάλο μαύρο κουτί. Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να σηκώσουν μαζί το κουτί.

    Οι συμμετέχοντες στο πείραμα χρησιμοποίησαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και, αντί του παραδοσιακού ποντικιού, ένα μικρό χέρι ρομπότ, το οποίο δίνει στους χρήστες την αίσθηση της επαφής ασκώντας συγκεκριμένες δυνάμεις στα δάχτυλα.

    "Δε νιώθεις μόνο το αποτέλεσμα της δύναμης, αλλά μπορεί να αισθανθείς και την ποιότητα του αντικειμένου που αγγίζεις, αν είναι, δηλαδή, μαλακό ή σκληρό", δήλωσε ο καθηγητής Mel Slater από το εργαστήριο υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόσθεσε "Σου δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι στον ίδιο χώρο με τον άλλο, ενώ, στην πραγματικότητα, οι φυσικές αποστάσεις που σας χωρίζουν είναι τεράστιες".

    Το πείραμα θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια αλλά, παρά την επιτυχία του, είναι μάλλον απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα στους προσωπικούς υπολογιστές, καθώς απαιτούνται δίκτυα πολύ υψηλής ταχύτητας ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις, που παρουσιάζονται, στη μεταβίβαση δεδομένων.

    [13] Ξύπνησε πάλι η Αίτνα

    29/10/2002 3:28:00 μμ

    Τον πανικό "έσπειρε" η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στους πρόποδες του ηφαιστείου της Αίτνας. Λάβα άρχισε να κυλάει στις πλαγιές του βουνού, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους. Αεροπλάνα ρίχνουν τόνους νερού στη πυρακτωμένη λάβα και στις δασικές εκτάσεις στις οποίες έχουν εκδηλωθεί φωτιές. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές δεν διατρέχουν κίνδυνο οι πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του ηφαιστείου.

    Από χθες Κυριακή, η Αίτνα "ξύπνησε" στους κατοίκους μνήμες από την τελευταία ενεργοποίησή της τον Ιούλιο του 2001.

    Δύο ποτάμια λάβας κυλούν στις πλαγιές του ηφαιστείου, ενώ έκτακτοι εργάτες σκάβουν τούνελ στο έδαφος σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τον κίνδυνο από την πόλη Linguaglossa της Σικελίας.

    Από την Κυριακή παραμένουν κλειστά τα σχολεία της πόλης και το αεροδρόμιο έξω από την πόλη της Catania, καθώς η λάβα έχει καταπιεί ήδη μερικά κτίρια, περιλαμβανομένου και ενός εστιατορίου και έχει θέσει εκτός λειτουργίας ηλεκτρικούς σταθμούς.

    Ο δήμαρχος της Catania, μάλιστα, απαγόρευσε την κυκλοφορία μοτοποδηλάτων στους δρόμους, εξαιτίας των κακών συνθηκών οδήγησης. Πάντως, σύμφωνα με τον τοπικό πρόεδρο της Linguaglossa, δεν έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 October 2002 - 17:57:40 UTC