Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαξιφισμοί Φλωρίδη-Βαρβιτσιώτη στη Βουλή
  • [02] Στην Αγκόνα οι Ελληνες για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο
  • [03] Δικηγόρος δέχτηκε επίθεση στο γραφείο του
  • [04] Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Λάμψας
  • [05] Ρυθμίσεις για την συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών
  • [06] Επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη για την οικονομία
  • [07] Τσάμπιονς Λιγκ: Μεγάλη νίκη για τη Βασιλεία
  • [08] Η Βουλγαρία στο πλευρό της Ελάδας εν όψει 2004
  • [09] Το σκόρδο σκοτώνει τις ψείρες

    [01] Διαξιφισμοί Φλωρίδη-Βαρβιτσιώτη στη Βουλή

    5/11/2002 10:28:00 μμ

    Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη και του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ Ιωάννη Βαρβιτσιώτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο ''τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου''. Τοποθετούμενος επί διάταξης για το συνταξιοδοτικό των πυροσβεστών, ο κ. Βαρβιτσιώτης επέκρινε τον κ. Φλωρίδη ότι υπεκφεύγει του θέματος, ότι οξύνει τα πνεύματα όταν τον κατηγορεί ότι δεν έχει παρακολουθήσει τη συνεδρίαση και ότι έχει ''βεβαρημένο παρελθόν'' στις προηγούμενες κυβερνητικές θέσεις του. Πρώτη φορά στα έξι χρόνια της θητείας μου αντιμετωπίζω τέτοια συμπεριφορά σχολίασε ο κ. Φλωρίδης και κάλεσε το βουλευτή της ΝΔ να πει τι εννοεί ''βεβαρημένο παρελθόν''.

    Πράγματι, είναι βαριά η λέξη ''βεβαρημένο παρελθόν'' απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ωστόσο επέμεινε στο ότι ''γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γιατί απεπέμφη ο κ. Φλωρίδης από το υπουργείο Πολιτισμού''.

    Αντιδρώντας, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι γνωρίζει τι εννοεί ο κ. Βαρβιτσιώτης όταν μιλά για βεβαρημένο παρελθόν. Είναι η τροπολογία της κυβέρνησης για τη σύγκρουση με τα άνομα συμφέροντα του ποδοσφαίρου και του σάπιου κυκλώματος σημείωσε ο κ. Φλωρίδης και συνέχισε: ''Ο κ. Βαρβιτσιώτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας. Εκείνη την ημέρα σας έπαιξαν όλες οι τηλεοράσεις, που αγωνιζόσασταν εναντίον της τροπολογίας αυτής. Και το πετύχατε εκείνη την ημέρα, αλλά αναγκαστήκατε να την ψηφίσετε με τη μορφή νομοσχεδίου σε άλλη συνεδρίαση''.

    Για το ίδιο θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι όταν αποσύρθηκε η τροπολογία για το ποδόσφαιρο, οι περισσότεροι αντιρρησίες ήταν από το κυβερνών κόμμα, ενώ επέκρινε τον κ. Φλωρίδη ότι είναι ''υπόλογος'' για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης συμβούλευσε τον κ. Φλωρίδη να μη δώσει συνέχεια στο θέμα καθώς ''όλοι ενθυμούμαστε πως απεσύρθη η τροπολογία, που αναγκαστήκατε να φέρετε ξανά με τη μορφή νομοσχεδίου''.

    [02] Στην Αγκόνα οι Ελληνες για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

    5/11/2002 10:23:00 μμ

    Αναχώρησε σήμερα το μεσημέρι για την Αγκόνα της Ιταλίας αντιπροσωπεία μελών της ''Πρωτοβουλίας Γένοβα'' προκειμένου να λάβει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο στη Φλωρεντία με αφορμή την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Στην αποστολή μετέχουν 400 περίπου άτομα από την Ελλάδα, καθώς επίσης από την Τουρκία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μπαγκλαντές και την Παλαιστίνη. Κατά την επιβίβασή τους με έξι πούλμαν που έφθασαν από την Αθήνα στο φεριμπότ ''Σούπερ φάστ 12'' είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν και Ιταλοί αστυνομικοί που παρακολουθούσαν την επιβίβαση.

    Ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα επιβιβαστούν στο ίδιο πλοίο διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα. Κατά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από το λιμάνι της Πάτρας ο εκπρόσωπος της αποστολής Γιάννης Σηφακάκης υποστήριξε ότι βασικός σκοπός είναι να δοθεί μια συνέχεια ως παρουσία μετά από αυτή στη Γένοβα το 2001 και να υπάρξει συμβολή στην κατεύθυνση που θα πάρει η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Πρέπει τόνισε ο κ. Σηφακάκης να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για να σταματήσει ο πόλεμος σε όλα τα κράτη. Ο ίδιος σχολιάζοντας την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν από τις ιταλικές Αρχές επισήμανε ότι στόχος ήταν να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να μη συμμετάσχει στη διαδήλωση.

    [03] Δικηγόρος δέχτηκε επίθεση στο γραφείο του

    5/11/2002 10:24:00 μμ

    Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε σήμερα, λίγο πριν τις οκτώ το απόγευμα, ο δικηγόρος Γιώργος Τζεφεράκος, στα γραφεία του στον Πειραιά. Ο δικηγόρος μεταφέρθηκε με τραύμα στην κοιλιά στο γενικό κρατικό Νίκαιας, όπου και βρίσκεται εκτός κινδύνου. Μέχρι στιγμής, άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα των δραστών, οι οποίοι έσπασαν την πόρτα του γραφείου στην οδό Δευτέρας Μεραρχίας και επιτέθηκαν στο δικηγόρο.

    [04] Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Λάμψας

    5/11/2002 9:36:00 μμ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών από ανακοπή καρδιάς, ο δημοσιογράφος Ιωάννης Λάμψας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 15.00 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Ιωάννης Λάμψας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Μαΐου του 1921. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Ελευθερία", "Βήμα", "Εστία", ''Καθημερινή'', ''Μεσημβρινή'', ''Ελεύθερος Τύπος'' και στα περιοδικά ''Εικόνες'' και ''Πολιτικά Θέματα''.

    Η ζωή και το έργο του

    Από το 1969 έως το 1974 έζησε ως πολιτικός εξόριστος στη Γενεύη.

    Το 1975 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών. Από το 1975 έως το 1978 ήταν Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Ηταν εκδότης του περιοδικού ''Μεθαύριο''.

    Εγραψε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων ένα εξάτομο λεξικό του αρχαίου κόσμου. Είχε μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία.

    Ηταν μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ενώ το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση.

    [05] Ρυθμίσεις για την συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών

    5/11/2002 11:24:00 μμ

    Κκατά την ψήφιση απόψε στη Βουλή του νομοσχεδίου που συμπληρώνει τη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου ο υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης προχώρησε σε ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν με την επετηρίδα και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας από την 1/1/2003, αλλά δεν συμπληρώνουν 35ετία θα μπορούν να αναγνωρίσουν ως συντάξιμα μέχρι 5 έτη από τον χρόνο αναμονής διορισμού. Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μετά το 1983 θα παίρνουν σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας τους και στο 55ο αν έχουν προσληφθεί έως το 1982 με την προϋπόθεση να έχον συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας.

    [06] Επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη για την οικονομία

    5/11/2002 11:21:00 μμ

    Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους συντονιστές του κόμματός του το μεσημέρι. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για εσκεμμένη παραπλάνηση του ελληνικού λαού με πλαστά στοιχεία και υποσχέθηκε, πως όταν έρθει στην εξουσία, θα κάνει δημοσιονομική απογραφή ώστε να έρθει στο φως η πραγματικότητα. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επικαλέστηκε εκτιμήσεις και στοιχεία διεθνών οργανισμών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλάκη στα όσα δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής. Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καταφεύγει στην πάγια τακτική της υποβάθμισης της εικόνας της Ελλάδας στο διεθνή χώρο.

    ''Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό''

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις χώρας της ΕΕ και για αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, καταδικάστηκε από το λαό στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το πρόβλημα της οικονομίας, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, είναι πολιτικό και χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση με όραμα, στόχο και προτάσεις, με τόλμη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Χρειάζεται, τόνισε, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, που θα δώσει τη μάχη για τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και με πλήρη δημοσιονομική απογραφή, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    [07] Τσάμπιονς Λιγκ: Μεγάλη νίκη για τη Βασιλεία

    5/11/2002 9:13:00 μμ

    Στην δεύτερη θέση του δευτέρου ομίλου "σκαρφάλωσε" απόψε η Βασιλεία που επικράτησε με 2-0 της Σπαρτάκ στην Μόσχα. Έτσι πλέον η Βασιλεία χρειάζεται να μην χάσει στον τελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης στην Ελβετία με αντίπαλο την Λίβερπουλ για να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Οι Ελβετοί ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι και κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα σχετικά νωρίς, καθώς στο 18' ο Τούμ βγήκε από τα αριστερά πάσαρε στον Ρόσι ο οποίος προ του Λεβίτσκι δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει το τέταρτο του γκολ στην διοργάνωση δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του. Στην συνέχεια η Σπαρτάκ πήρε τα ηνία του αγώνα και δημιούργησε κάποιες καλές ευκαιρίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι ήρθε το γκολ του Χιμένες στο 89' για τη Βασιλεία, που σφράγισε τη νίκη των Ελβετών, που έχουν πλέον το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση.

    [08] Η Βουλγαρία στο πλευρό της Ελάδας εν όψει 2004

    5/11/2002 8:02:00 μμ

    Ο αθλητικός κόσμος της Βουλγαρίας θα κάνει ό,τι μπορεί για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τους οποίους οι Βούλγαροι αισθάνονται ως Ολυμπιάδα των Βαλκανίων. Αυτό διαβεβαίωσαν κορυφαίοι Βούλγαροι αθλητές σε σημερινή εκδήλωση στη Σόφια, με θέμα την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρόλο που η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που έχει διοργανώσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες, η πολιτική ηγεσία και ο λαός της καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την άψογη υλοποίηση αυτού του ιστορικού εγχειρήματος. Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρέσβης στη Σόφια, Μιχαήλ Χρηστίδης. Αφού υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης και της οργανωτικής επιτροπής για τους αγώνες, ανέρχεται σε 6 δισ. Ευρώ, ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας.

    Βασική προτεραιότητα η ασφάλεια των Αγώνων

    Παρά την πρόσφατη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», η ασφάλεια των Αγώνων παραμένει βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως για τον τομέα της ασφάλειας ο προϋπολογισμός είναι περίπου 600.000.000 ευρώ και ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και άλλες 17 χώρες. Επίσης, ο πρόεδρος της βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ, Ιβάν Σλάβκοφ εξέφρασε τη συμπαράσταση της Βουλγαρίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για «Ολυμπιάδα με ανθρώπινη προέκταση».

    Ο υπουργός Αθλητισμού Βασίλ Ιβάνοφ είπε ότι η αθλητική υποδομή της χώρας είναι στη διάθεση των Ελλήνων κι άλλων ξένων αθλητών, ενώ εκ μέρους του αθλητικού κόσμους της Βουλγαρίας η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ύψος, Στέφκα Κονσταντίνοβα τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι υπόθεση όλων των Βαλκανίων.

    Συγκίνηση και θύελλα χειροκροτημάτων προκάλεσε η ομιλία του πρώτου Ολυμπιονίκη της Βουλγαρίας, Μπόρις Γκεοργκίεφ που είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο πριν από μισό αιώνα, το 1952. «Εύχομαι κάθε επιτυχία στους φίλους Ελληνες. Θα την χαιρόμαστε κι εμείς με όλη μας την καρδιά» είπε ο βετεράνος πυγμάχος.

    [09] Το σκόρδο σκοτώνει τις ψείρες

    5/11/2002 9:16:00 μμ

    Αργεντινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα δραστικό στοιχείο στο σκόρδο το οποίο αποτελεί το τέλειο αντίδοτο για τις ψείρες της κεφαλής. Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Κλαρίν, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση των φθειριάσεων, όπως είναι η επιστημονική ορολογία του προβλήματος, το οποίο βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπων σ ολόκληρο τον κόσμο. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Κούγιο στην επαρχία Μεντόζα ανακάλυψαν τη δράση του σκόρδου στις ψείρες τελείως τυχαία, όταν ένας αγρότης έψαχνε να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει την επιδρομή των ενοχλητικών αυτών παρασίτων στη σοδιά του.

    Αμεσα και στο εμπόριο

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άρωμα του σκόρδου και ειδικότερα το υγρό χημικό στοιχείο που παράγεται από την συμπίεση του σκόρδου με την πολύ διαπεραστική μυρωδιά είναι μοιραίο για τις ψείρες.

    "Ρίχνοντας μια σταγόνα αποστάγματος σκόρδου πάνω στην ψείρα αμέσως σταματά να κινείται και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο καθώς το ζωύφιο πεθαίνει πιθανότατα από ασφυξία'', σημειώνεται στο άρθρο της εφημερίδας.

    Το αντιφθειρικό προϊόν με βάση το σκόρδο δοκιμάστηκε σε μικρά παιδιά ενός βρεφονηπιακού κέντρου που είχαν τεράστιο πρόβλημα με ψείρες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 96% με μια εφαρμογή μέσα σε επτά ημέρες. Στο άρθρο αναφέρεται ότι το αντιφθειρικό προϊον θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο το Δεκέμβριο και η ισχυρή μυρωδιά του σκόρδου θα καλύπτεται με αυτή της μέντας.

    Η Αργεντινή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σκόρδου του κόσμου μετά την Κίνα. Εξάγει το 76% της ετήσιας παραγωγής σκόρδου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 November 2002 - 21:53:35 UTC