Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφετηρία διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν
  • [02] Τουρκικές αντιδράσεις επί του σχεδίου Ανάν
  • [03] Ιστορική νίκη-πρόκριση για τον ΠΑΟ

    [01] Αφετηρία διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν

    14/11/2002 10:43:00 μμ

    Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διέψευσε τις αναφορές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθηνών και Ερντογάν. «Δεν είχα οποιαδήποτε συνομιλία μαζί του μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν, ως νικητής των πρόσφατων εκλογών έχει βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού από τη Βαρσοβία

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    "Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να εκφέρουμε γνώμη" δήλωσε αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Ανάν και επεσήμανε ότι απαιτείται νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην ζημιωθεί η υπόθεση, δεδομένου ότι τον πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις έχει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και επεσήμανε ότι αν η Τουρκία συμφωνήσει είναι πιθανό να υπάρξει επίλυση του θέματος πριν από τη 12η Δεκεμβρίου.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Γουέστον

    Ιστορική χαρακτήρισε αυτή που διανύουμε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμνεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον.

    " Δεν έχουμε τη λύση αλλά έχουμε την πρόταση του Κόφι Ανάν και ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα σε λύση" είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε καλή την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού που ίσως να μην υπάρξει στο μέλλον.

    Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση μη αποδοχής του θα γίνουν προσπάθειες επίλυσης και μετά την Κοπεγχάγη.

    Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξουν ούτε κραυγές ενθουσιασμού ούτε μηδενισμός, αντίθετα, να υπάρξει διαφάνεια, ειλικρινής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σε επίπεδο τόσο κυβερνήσεων όσο και ηγετών, είναι εναρμονισμένες και συντονισμένες.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ένταξης, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, και τόνισε ότι ''η ενταξιακή πορεία δεν αλλάζει είτε υπάρξει λύση είτε όχι, επισημαίνοντας ότι ναι μεν υπάρχει αγαστή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιβάλει τις απόψεις της στην Κύπρο, όπως κάνει η Τουρκία με τον Ντενκτάς".

    Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ο υπουργός επανέλαβε ότι διεύρυνση της ΕΕ χωρίς την Κύπρο δεν θα υπάρξει.

    Για διχοτόμηση κάνουν λόγο Αρσένης-Καψής-Πάγκαλος

    Επί του σχεδίου Ανάν τοποθετήθηκαν με επισημάνσεις τους οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης, Ι. Καψής, Θ. Πάγκαλος, τονίζοντας ότι ''το σχέδιο του κ. Ανάν δεν είναι στην πραγματικότητα διαπραγματεύσιμο, στηρίζεται στη βάση του ''take it or leave it'' και στην πράξη γίνεται απόλυτα δεσμευτικό, αν συνυπογραφεί αρχές Δεκεμβρίου από την Ελλάδα και την Τουρκία'' και προσθέτουν ότι ακόμη κι αν τα προβλεπόμενα δύο δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου αποβούν αρνητικά ναι μεν το σχέδιο κηρύσσεται άκυρο και ανυπόστατο αλλά θα έχουν επέλθει δραματικές νομικές συνέπειες, δηλαδή θα έχουν ανατραπεί όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ, και θα έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση με την αναβάθμιση του καθεστώτος Ντενκτάς σε κυρίαρχο και ισότιμο κράτος.

    Ελληνικές αντιδράσεις-εκτιμήσεις

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε νωρίς το μεσημέρι στη Ρηγίλλης με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου υπογράμμισε ότι ακόμη και στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης, κατά τη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλείου δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα κι αν τελικώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα δεχθεί το σχέδιο για βάση διαπραγμάτευσης, γνωρίζοντας την αρνητική στάση που κρατούσε πάντα ο Ντενκτάς στο παρελθόν.

    Στο Κυπριακό, ανεφέρθηκε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται και ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και σημεία που πρέπει να αλλάξουν, σημείωσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου.

    Σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής οι Πάγκαλος, Καψής και Αρσένης, επεσήμανε ότι είναι λογικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις.

    Εν τω μεταξύ, χωρίς επεισόδια, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, στα Προπύλαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ για το σχέδιο Αναν.

    Χθεσινή συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου

    Χθες, το υπουργικό συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ αποτελεί "αφετηρία εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης για τα ουσιώδη", ενώ ο πρωθυπουργός προειδοποίησε λέγοντας πως ενδεχόμενη μη λύση του Κυπριακού ίσως οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του νησιού και την οριστική αναγνώριση του ψευδοκράτους ,τονίζοντας πως ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την επιδίωξη λύσης του Κυπριακού μέσω αυτού του δρόμου. "Το σχέδιο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, αλλιώς οδηγούμαστε στη de facto διχοτόμηση, κάτι που αποτελεί απειλή για την Κύπρο, διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και δυσκολεύει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας" δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Σημείωσε δε, ότι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι χρήσιμο, όταν συμβάλλει στον εθνικό στόχο.

    [02] Τουρκικές αντιδράσεις επί του σχεδίου Ανάν

    14/11/2002 11:11:00 μμ

    Ραούφ Ντενκτάς και εκπρόσωποι της απερχόμενης τουρκικής κυβέρνησης, διασταυρώνουν τα ξίφη τους επί του σχεδίου Ανάν. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, χαρακτήρισε το σχέδιο απαράδεκτο και παγίδα για τους Τουρκοκύπριους ενώ αντίθετα ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για μια νέα σελίδα που ανοίγει για το νησί και δήλωσε ότι θα το μελετήσει προσεκτικά πριν δώσει την απάντησή του τη Δευτέρα, οπότε λήγει η προθεσμία του ΟΗΕ. Ενδεικτική πάντως της ρευστότητας που χαρακτηρίζει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και η αιφνίδια απόφαση του Ραούφ Ντεκτάς να επιστρέψει εσπευσμένα το Σάββατο στα κατεχόμενα.

    Πρωτοφανής επίθεση Γκιουρέλ

    Κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της συζήτησης των προτάσεων Ανάν εμφανίσθηκε σήμερα στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    "Τα σημεία για το εδαφικό και τους πρόσφυγες είναι απαράδεκτα και δεν συζητούνται καν" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών και χαρακτήρισε το σχέδιο μεγάλη απώλεια για τους Τουρκοκυπρίους.

    Ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ τόνισε πως το σχέδιο έγινε "για να εξυπηρετήσει τα σχέδια άλλων και όχι την επίλυση του Κυπριακού" και προσδιόρισε ότι στόχος των προτάσεων είναι "να ικανοποιήσει την Ε.Ε. και έτσι να ενταχθεί ανώδυνα η Κύπρος".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε και το νέο ηγέτη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για ''ανεύθυνη'', όπως είπε, εξωτερική πολιτική.

    ''Αν ο Ερντογάν δεν απαλλαγεί από το κόμπλεξ να γίνει δεκτός στην Δύση τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία'', είπε ο Τούρκος υπουργός.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε ιδιαίτερα έντονες και αρνητικές τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "το ζητούμενο είναι να λυθεί το Κυπριακό, να επανενωθεί η Κύπρος και η δική μας πλευρά", όπως χαρακτηριστικά είπε, "να μείνει ενωμένη και ν' αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με ομοψυχία και αποφασιστικότητα".

    Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου Αναν δήλωσε πως δεν υπάρχουν πιέσεις προς την Ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά. Ο κ. Πρωτόπαπας, επίσης, διευκρίνισε πως το σχέδιο Ανάν στη φιλοσοφία του εννοεί πως αν δεν εγκριθεί τελικά από τις δύο ή και από τη μία πλευρά, εγκαταλείπεται.

    Η στάση Μπαϊκάλ

    Μη ευνοϊκό χαρακτήρισε ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ, το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου επίλυσης του κυπριακού διότι όπως είπε υπάρχει κενό εξουσίας στην Τουρκία.

    Ο κ. Μπαϊκάλ μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ στη Βαρσοβία, υποστήριξε ότι ο χρόνος έως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν επαρκεί για διάλογο και συζήτηση και επισήμανε ότι στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου του ΕΣΚ δεν θα θέσει το κυπριακό, διότι δεν γνωρίζει καλά το σχέδιο Ανάν.

    Δηλώσεις Σολάνα - Φερχόιγκεν

    Την ίδια ώρα, ο Χαβιέ Σολάνα, μετά τις επαφές που είχε σήμερα με Τούρκους αξιωματούχους, δήλωσε ότι κανείς από τους συνομιλητές του δεν χαρακτήρισε τις προτάσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ως απαράδεκτες.

    Ο κ.Σολάνα συναντήθηκε με το μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγάλ και με τον ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν,αλλά όχι με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, εκτίμησε ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες να λυθεί άμεσα το Κυπριακό βάσει του σχεδίου Αναν, το οποίο, όπως είπε, είναι σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Φερχόιγκεν κατέστησε σαφές ότι αντιτίθεται στον καθορισμό ημερομηνίας κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [03] Ιστορική νίκη-πρόκριση για τον ΠΑΟ

    14/11/2002 11:41:00 μμ

    Μία μεγάλη βραδιά απόψε τόσο για το ελληνικό ποδόσφαιρό, όσο και για τον Παναθηναϊκό, που επικράτησε άνετα με 4-1 της τουρκικής Φενέρμπαχτσε, παίρνοντας έτσι πανηγυρικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι «πράσινοι» έδειξαν από την αρχή του αγώνα τις διαθέσεις τους και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Τούρκους. Τα γκολ για την ομάδα του Σέρτζιο Μακαριάν πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος (24'), Γκούμας (31'), Μίκαλσεν (43') και Βαζέχα (90'). Το μοναδικό γκολ των Τούρκων πέτυχε ο Τουντσάι στο 36'.

    Απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα ο Παναθηναϊκός

    Το πρώτο 20λεπτο του αγώνα ήταν αναγνωριστικό για τις δύο ομάδες, όπου η μία προσπαθούσε να "διαβάσει" το παιχνίδι της άλλης. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μπροστά στο σκορ, χάρη σε δύο τραγικά λάθη του Τούρκου τερματοφύλακα Ρουστού Ρετσμπέρ.

    Στο 24' ο Τούρκος διεθνής, μετά από φάουλ του Καραγκούνη, έχασε μέσα από τα χέρια του τη μπάλα, την "τσίμπησε" ο Νίκος Λυμπερόπουλος και την έστειλε στα δίχτυα. Επτά λεπτά αργότερα ο Ρουστού έπιασε... αέρα στην έξοδο μετά από κόρνερ του Μπασινά και ο Γκούμας με κεφαλιά έγραψε το 2-0.

    Οι παίχτες της "Φενέρ" αντέδρασαν άμεσα και στο 36' μετά από φάουλ του Στέβιτς, ο Τουντσάι με κοντινή προβολή νίκησε τον Νικοπολίδη και "πάγωσε" το γήπεδο της Λεωφόρου.

    Όμως, η βραδιά ήταν πολύ μεγάλη για τον Παναθηναϊκό και στο 43' ο Γιαν Μικάελσεν με έξοχο σουτ έξω από την περιοχή, πέτυχε το 3-1, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς οι "πράσινοι" μπήκαν στα αποδυτήρια με διαφορά δύο γκολ και με ανεβασμένη την ψυχολογία τους.

    Οι παίχτες του Μακαριάν μπήκαν εξίσου δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο. Μέσα στο πρώτο τέταρτο, ο Παναθηναϊκός έχασε κλασικές ευκαιρίες να διευρύνει την διαφορά στο σκορ με τους Σεϊταρίδη (48'), Λυμπερόπουλο (55', 58').

    Η υπεροχή του Παναθηναϊκού ήταν καθολική και έκανε την "Φενέρ" να θυμίζει πολύ μικρή ομάδα μπροστά του. Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατούσε στο γήπεδο είναι ότι σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο ο Νικοπολίδης ήρθε μόλις 2-3 φορές σε επαφή με τη μπάλα.

    Το καλύτερο φινάλε στο σημερινό ματς, ήταν το γκολ που πέτυχε ο Κριστόφ Βαζέχα στο 90' με ένα από τα κλασικά του πλασέ, στην αντίθετη γωνία.

    Με το θριαμβευτικό 4-1 ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη και την ιστορική πρόκριση, στην πρώτη ελληνοτουρκική αναμέτρηση για διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.

    Όσον αφορά στα εξωαγωνιστικά, δεν σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού δεν έδωσαν το παραμικρό δικαίωμα. Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια τόσο μέσα, όσο και έξω από το "Απ. Νικολαϊδης".

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ισπανός Φερνάντο Καρμόνα Μέντες. Κίτρινες κάρτες: Φατίχ, Γιουσούφ, Ορτέγκα, Σερχάτ

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Γκουμας, Χενρικσεν, Κυργιάκος, Φύσσας, Μικάλελσεν (88' Βόκολος), Μπασινάς, Καραγκούνης (74' Κωνσταντινίδης), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε (78' Βαζέχα).

    ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ρουστού, Ογκούν, Φατίχ, Ουμίτ, Ράπαιτς (62' Γκιουνές), Γιουσούφ (36' Τζεϊχούν), Τουντσάι, Τζόνσον (75' Ουάσινγκτον), Ορτέγκα, Στέβιτς, Σερχάτ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 November 2002 - 21:53:16 UTC