Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερντογαν: Ναί στο σχέδιο σαν βάση συζήτησης
  • [02] Το Κυπριακό στην Κ.Ε του Συνασπισμού
  • [03] Χάθηκε ο εγκέφαλος του Andreas Baader
  • [04] Φάρμακα και για τους φτωχούς του κόσμου

    [01] Ερντογαν: Ναί στο σχέδιο σαν βάση συζήτησης

    16/11/2002 8:52:00 μμ

    Διαπραγματεύσιμο χαρακτήρισε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ερντογάν σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα. Όπως υπογράμμισε ο νικητής των τουρκικών εκλογών "το πρόβλημα θα λυθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά δεν πρέπει να περιμένει κανείς όλες τις υποχωρήσεις από τη μία πλευρά". Ο Τούρκος πολιτικός έκανε σαφή σύνδεση του Κυπριακού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση μάλιστα με το όλο πνεύμα των δηλώσεων του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλο της Μιλιέτ, λέει ότι ο γ.γ θέτει χρονοδιάγραμμα που επιβάλει η ΕΕ, πράγμα το οποίο χαρακτηρίζει απαράδεκτο.

    Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τρισέλιδο υπόμνημα του Κόφι Ανάν, η 12η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί αυστηρά καταληκτική ημερομηνία και τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποκλείουν τη δυνατότητα να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης η προσπάθεια για την υπογραφή της "θεμελιώδους συμφωνίας" μεταξύ Κληρίδη- Ντενκτάς.

    [02] Το Κυπριακό στην Κ.Ε του Συνασπισμού

    16/11/2002 8:41:00 μμ

    Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να πράξουν το εθνικό συμφέρον και να κινηθούν με μεγάλη προσοχή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του η οποία συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί έναν συμβιβασμό για τη διευθέτηση ενός συνόλου προβλημάτων και ενός ολόκληρου πλέγματος σχέσεων, ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι θα ήταν ανιστόρητο και επιπόλαιο να το ωραιοποιήσουμε.

    Σύσκεψη των αρχηγών ζητά ο Κωνσταντόπουλος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για θετικά και αρνητικά στοιχεία τα οποία περιέχει το σχέδιο και τα οποία όπως είπε πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει να λειτουργήσουν σε βάρος μιας συμφωνίας και λύσης τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    "Όλα αυτά σημαίνουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένες, καθώς το ζητούμενο είναι η εθνική στρατηγική και η συνεννόηση" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Στο σημείο αυτό ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέφερε την πρότασή του για σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πιστεύοντας, όπως είπε, ότι η σύγκλησή του θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις της κ. Παπαρήγα ότι δεν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ που έχει γίνει σε γενικές γραμμές δεκτό και από την ΕΕ και διερωτήθηκε ποια διεθνοποίηση άραγε έχει υπόψη της η κυρία Παπαρήγα, "ενδεχομένως κάποιου άλλου πλανήτη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Χάθηκε ο εγκέφαλος του Andreas Baader

    Πηγή: ΑΠΕ 16/11/2002 4:57:00 μμ

    Andreas Baader

    Ο εγκέφαλος του Αντρέας Μπάαντερ, εκ των ηγετών της οργάνωσης ανταρτών πόλης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) που έδρασε στη Γερμανία μεταξύ 1968 και 1972, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το εργαστήριο όπου είχε συντηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια για να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών αναλύσεων. Αυτά γράφει η γερμανική επιθεώρηση Ντερ Σπίγκελ που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι εγκέφαλοι άλλων δύο μελών της οργάνωσης, Γκούντρουν Ενσλιν και Γιαν Καρλ Ράσπε, όπως δήλωσε στο περιοδικό ο Ρίχαρντ Μάγιερμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν.

    Όπως είπε ο Γερμανός επιστήμονας, δεν αποκλείεται οι τρεις εγκέφαλοι να μεταφέρθηκαν απλώς σε άλλο σημείο του ινστιτούτου για λόγους εξοικονόμησης χώρου και τελικώς να καταστράφηκαν. Δεν απέκλεισε, ωστόσο και το ενδεχόμενο να έχουν κλαπεί.

    Λίγο πριν από το δημοσίευμα του Σπίγκελ η κόρη της Ουλρίκε Μάινχοφ, της έτερης εκ των ηγετών της οργάνωσης, είχε δηλώσει ότι ο εγκέφαλος της μητέρας της, που πέθανε το 1976, εξακολουθεί να συντηρείται σε φορμόλη σε ένα επιστημονικό ινστιτούτο της ανατολικής Γερμανίας. Ο καθηγητής Μπέρνχαρντ Μπόγκερτς, ο οποίος μελέτησε επί πολύ χρόνο τον εγκέφαλο ενός κατάδικου που είχε σκοτώσει ολόκληρη την οικογένειά του το 1913, είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση της Ουλρίκε Μάινχοφ είχε επισημάνει ''παθολογικές εγκεφαλικές μεταλλάξεις'' που θα μπορούσαν εν μέρει να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά της.

    Θυμίζουμε ότι οι Μπάαντερ, Ενσλιν και Ράσπε, μετά την καταδίκη τους σε ισόβια είχαν εγκλείσθεί στις φυλακές Στουτγάρδης-Σταμχάιμ, ενώ βρέθηκαν νεκροί στο κελί τους το 1977.

    [04] Φάρμακα και για τους φτωχούς του κόσμου

    16/11/2002 8:25:00 μμ

    Εκατομμύρια κάτοικοι υποανάπτυκτων χωρών θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να θεραπευτούν από σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες με τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά φάρμακα που διατίθενται σήμερα παγκοσμίως χάρη σε μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο υπουργών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου που έγινε στο Σίδνεϊ. Οι ισχυρότερες οικονομικές χώρες του κόσμου συμφώνησαν στο Σίδνεϊ σε ένα σχέδιο παροχής φαρμάκων σε υποανάπτυκτες χώρες με στόχο την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών όπως το AIDS, φυματίωση, ελονοσία κ.α.

    Όπως εξήγησαν οι υπουργοί των χωρών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα φάρμακα αυτά, σε ειδικά μειωμένες τιμές, θα διατίθενται σε φτωχές χώρες, αφού η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε "απαραίτητη προϋπόθεση" προκειμένου να μην ναυαγήσουν οι συνομιλίες για "ελεύθερο εμπόριο".

    Αν και μόνο 25 χώρες από τις 144 που είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εκπροσωπήθηκαν στην άτυπη σύνοδο του Σίδνεϊ, εντούτοις οι χώρες αυτές εκπροσωπούν το 80% του παγκοσμίου εμπορίου. Όπως ανακοινώθηκε υπάρχουν "αρκετοί όροι" διάθεσης φτηνών φαρμάκων σε φτωχές χώρες και ένας από τους όρους αυτούς είναι να σφραγίζονται για να μην επιστρέφουν στις πλούσιες χώρες και να πωλούνται ακριβά.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Μάρκ Βάϊλ, χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική" και σημείωσε ότι πρόκειται "για μια ηθική υποχρέωση" των αναπτυγμένων χωρών προς τις φτωχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 November 2002 - 21:50:47 UTC