Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάντειος-CNN-TURK σε απευθείας σύνδεση
  • [02] Διαμαρτυρία Κ. Καραμανλή στον Κ. Σκανδαλίδη
  • [03] Εκτός αγοράς οι ''κούκλες στο φέρετρο''
  • [04] Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας
  • [05] Απενεμήθηκαν τα βραβεία επιχειρηματικότητας

    [01] Πάντειος-CNN-TURK σε απευθείας σύνδεση

    19/11/2002 10:26:00 μμ

    H επίλυση του Κυπριακού, η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην EE, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε το τμήμα ΕΜΜΕ του Πάντειου Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με το CNN-TURK και συντόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλι Μπιράχ. Στη συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN-TURK, στην γείτονα χώρα, πήραν μέρος ο κ.κ. Γεράσιμος Αρσένης, Στέφανος Μάνος, ο πρώην πρέσβης και ιστορικός Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο σύμβουλος σε διεθνή θέματα του προέδρου της ΝΔ Γιάννης Βαλινάκης, ο Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστήμιου κ. Γιάννης Βαβούρας, καθώς και ο πρόεδρος του τμήματος ΕΜΜΕ κ. Γιάγκος Ανδρεάδης.

    Επι τάπητος σειρά ζητημάτων που απσχολούν τις δύο χώρες

    Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακού, θα πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ήταν το σημείο που συμφώνησαν οι ομιλητές, καθώς όπως τόνισαν, το πρόβλημα, περνάει μέσα από την καλή διάθεση που θα πρέπει να δείξουν οι δύο κοινότητες για συμβίωση κάτω από ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος, και όχι με βάση το δικοινοτικό σύστημα που χωρίζει τη νήσο σε δύο ξεχωριστές πληθυσμιακές οντότητες.

    Ο κ. Αρσένης χαρακτηρίζοντας την επίλυση του Κυπριακού ως κλειδί για τις σχέσεις των δύο χωρών, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως μη πραγματοποιήσιμο, καθώς το σχέδιο δεν καλύπτει την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες και επιλογές, σε συνάρτηση με την αρχή της πλειοψηφίας.

    Ο κ. Μάνος από την πλευρά του τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί μια αφετηρία για διαπραγματεύσεις αλλά τάχθηκε υπέρ μίας Κύπρου χωρισμένης σε δύο κοινότητες, παρά ενός ενιαίου κράτους καθώς όπως είπε η ιστορία έχει αποδείξει ότι μακροπρόθεσμα η συμβίωση θα μπορούσε λόγο αντιπαράθεσης των δυο κοινοτήτων με συνέπεια την εκ νέου ανάπτυξη εχθρικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Εχουμε ένα σχέδιο που πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε για να βρούμε μετά από 28 χρόνια μια λύση, τόνισε για το ίδιο θέμα ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι παρότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν θα λειτουργήσει η όχι αξίζει να συζητηθεί από τις δύο πλευρές.

    Στις 12 Δεκεμβρίου η Δημοκρατία της Κύπρου θα είναι ένα από τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο κ. Βαλυράκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

    Οσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι εξαρτάται από την στάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του κράτους, προχωρώντας στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

    Μια δημοκρατική Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι ικανή να διεκδικήσει την ένταξη της στην ΕΕ, τόνισαν οι συνομιλητές προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ορισμός της ημέρας έναρξης των διαπραγματεύσεων, είναι σε συνάρτηση με το παραπάνω γεγονός.

    Τέλος όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι συνομιλητές τόνισαν ότι παρά τα θετικά σημάδια των τελευταίων χρόνων για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο λαών, η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πολιτική γραμμή, δείχνοντας παράλληλα την πρόθεση της για περαιτέρω μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με το να σταματήσει τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

    Παράλληλα η ύπαρξη μιας καινούργιας κυβέρνησης στην χώρα που αποτελεί ακόμα μυστήριο η στάση της όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στις σχέσεις των δύο κρατών, έχει την ευχέρεια να προχωρήσει με πράξεις στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

    Στην συζήτηση συμμετείχαν και φοιτητές του τμήματος ΕΜΜΕ, όπου σε παρεμβάσεις τόνισαν την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών και την καλύτερη λύση για το Κυπριακού προβλήματος μέσα από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων.

    [02] Διαμαρτυρία Κ. Καραμανλή στον Κ. Σκανδαλίδη

    19/11/2002 8:46:00 μμ

    Ζήτημα δημοκρατικής σύνθεσης της Ελληνικής εκπροσώπησης στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών και για την αναλογική εκπροσώπηση του πολιτικού φάσματος είναι ανάγκη από το σύνολο των 12 τακτικών μελών που δικαιούται η χώρα μας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επτά μέλη να προέρχονται από τους Νομάρχες και Δημάρχους που εξελέγησαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

    [03] Εκτός αγοράς οι ''κούκλες στο φέρετρο''

    19/11/2002 8:17:00 μμ

    Αποσύρθηκε από την αγορά με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το παιχνίδι ''κούκλες μέσα σε φέρετρο'' για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών. Το υπουργείο δέσμευσε από τα 100 κομμάτια που είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά τα 80, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν σε καταστήματα παιχνίδια αυτού του τύπου θα επιβληθούν κυρώσεις.

    [04] Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας

    19/11/2002 8:14:00 μμ

    Βυθίστηκε νωρίς το απόγευμα, σε απόσταση 270 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας στην Ισπανία, το δεξαμενόπλοιο Prestige. Από το πλοίο, λιβεριανής ιδιοκτησίας με Έλληνα καπετάνιο διέρρευσαν περισσότεροι από 5000 τόνοι πετρέλαιο και ήδη έχει σχηματισθεί πετρελαιοκηλίδα μήκους 150 χιλιομέτρων. Η Ισπανία, προχώρησε στην απαγόρευση της αλιείας, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές και δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους ψαράδες των πληγέντων περιοχών.

    Απειλούνται οι ακτές της ΒΔ Ισπανίας

    Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, έχουν ήδη δημιουργηθεί δυο νέες πετρελαιοκηλίδες.

    Η πρώτη, έχει μήκος περίπου 37 χιλιομέτρων και πλάτος 500 μέτρα, ενώ μια νέα κηλίδα διαμέτρου 2 ναυτικών μιλίων εμφανίστηκε στο σημείο του ρήγματος του πλοίου.

    Ο Λαρς Ουάλντερ, εκπρόσωπος της ολλανδικής επιχείρησης διάσωσης Smit International, εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου πρέπει να έχει παραμείνει μέσα στις δεξαμενές του πλοίου.

    Πιστεύει επίσης ότι το βάθος της θάλασσας στο σημείο του ναυαγίου φθάνει τα 3500 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι το αργό πετρέλαιο θα αργήσει πολύ για να ανέβει στην επιφάνεια.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Την ανάγκη λήψης δρακόντειων, σοβαρών και αποτελεσματικών μέτρων για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια καταστροφικά ναυάγια, επεσήμανε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Όπως είπε, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει σε πλοία - σκουπιδοτενεκέδες να πλέουν με «σημαίες ευκαιρίας σε συνθήκες τελείως ανεξέλεγκτες»

    Η οικολογική οργάνωση Greenpeace, αναφέρθηκε στις πολύ σοβαρές συνέπειες που θα έχει το ναυάγιο του Prestige για τις ακτές της Ισπανίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληγεί όλο το οικοσύστημα της περιοχής.

    Από τις Βρυξέλλες η αρμόδια επίτροπος για τις Μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο απέστειλε επιστολές στα κράτη-μέλη της ΕΕ υπενθυμίζοντάς τους ''τις πολιτικές τους υποχρεώσεις'' όσον αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια.

    Η κα Ντε Παλάθιο, καλεί τους υπουργούς Μεταφορών των 15 να ''θέσουν ταχέως σε εφαρμογή'' όλα τα αναγκαία κοινοτικά μέτρα για την προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος.

    [05] Απενεμήθηκαν τα βραβεία επιχειρηματικότητας

    19/11/2002 8:34:00 μμ

    Τα βραβεία ΚΟΥΡΟΣ 2002 που αθλοθετεί για 8η συνεχή χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, απένειμε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Τέσσερα είναι πρόσωπα τα οποία ξεχώρισαν στον επιχειρηματικό στίβο για την πορεία ανάπτυξης της εταιρείας τους, αλλά και για το κοινωνικό τους έργο. Οι υποψήφιοι, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων που διεξήγαγε η εταιρεία MRB, τέθηκαν στην κρίση των μελών της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων του οικονομικού Τύπου.

    Ποιοί ξεχώρισαν

    Το Βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας απονεμήθηκε στους βασικούς μετόχους και διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Εμμανουήλ και Κωνσταντίνο Δομαζάκη.

    Το Βραβείο Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο δόθηκε στον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο των εταιριών Μάρμαρα Δράμας και Λαζαρίδης, Φεδερίκο-Γεώργιο Λαζαρίδη.

    Με απόφαση του Δ.Σ της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς απονεμήθηκε στο επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 November 2002 - 22:04:18 UTC