Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας
  • [02] ΙΚΑ: Περίθαλψη όλο το 24ωρο
  • [03] ''Οδηγίες δράσης'' σε χειρόγραφο Γιωτόπουλου
  • [04] Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Καββαδίας
  • [05] Στην κυκλοφορία νέο κομμάτι της Αττικής οδού
  • [06] Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Φαλακρό Ορος
  • [07] Παιανία: Ληστεία σε υποκατάστημα της Πειραιώς
  • [08] Έλεγχοι τιμών ενόψει Χριστουγέννων
  • [09] Σάμος: Αναβολή δίκης για πυρκαγιά
  • [10] Εκλογές ορόσημο στην Αυστρία
  • [11] Εκρηξη σε αποθήκη στο αεροδρόμιο του Λάγος
  • [12] Προειδοποιήσεις Μπους κατά Χουσεΐν
  • [13] Είκοσι νεκροί από σεισμό στο βόρειο Πακιστάν
  • [14] Συνελήφθη ο ''εγκέφαλος'' της επίθεσης στο Μπαλί
  • [15] Στελέχη της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν στην Υεμένη
  • [16] Αγροτικό μποϊκοτάζ στην Γαλλία
  • [17] Νέος πρωθυπουργός στο Πακιστάν
  • [18] Αποστολή νέας παρτίδας εκκαθαριστικών
  • [19] Λουκέτο σε όλα τα πρατήρια της χώρας
  • [20] Εντονες πληθωριστικές πιέσεις λέει έκθεση ΟΟΣΑ
  • [21] Επαφές Μπακογιάννη για Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [22] Ποδόσφαιρο: Στη FIFA ο Νικολά Ανελκά
  • [23] Μία βραδιά αφιερωμένη στον Μίμη Πλέσσα
  • [24] Φόβοι για επανεμφάνιση φονικών ασθενειών
  • [25] Πρόβλημα ασφάλειας στα Windows
  • [26] Οι περιπέτειας του Star Wars στον υπολογιστή σας
  • [27] Τα κινητά στην υπηρεσία της αστυνομίας
  • [28] Παράνομα τα κινητά στους κινηματογράφους
  • [29] Η Μαντόνα καταφεύγει στον... δανεισμό!

    [01] Διπλωματική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας

    21/11/2002 7:43:00 μμ

    Σε μια προσπάθεια προώθησης του ειρηνευτικού σχεδίου για την Κύπρο ο γ.γ του ΟΗΕ θα συναντηθεί αύριο στη Χάγη με τον ειδικό απεσταλμένο του για το Κυπριακό κ. Ντε Σότο. Το σχέδιο Ανάν έχει οδηγηθεί σε στασιμότητα λόγω της ασθένειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Ν. Υόρκη, έκανε λόγο για σχέδιο με "απαράδεκτα σημεία". Το Κυπριακό συζητείται στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ υπό τη προεδρία του Κ. Καραμανλή, με τη συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο δρόμος της Κύπρου για την Ε.Ε είναι ανοικτός ακόμα κι αν το σχέδιο Ανάν δεν προχωρήσει.

    Με το βλέμμα στις τουρκικές προθέσεις

    Από το νοσοκομείο στη Ν.Υόρκη, ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του προς το τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε αντίθετος στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κείμενο «περιέχει απαράδεκτα σημεία που θα μας εξαφανίσουν ως μειονότητα».

    «Αυτά τα σημεία πρέπει να τροποποιηθούν. Στις 150 σελίδες του σχεδίου υπάρχει μεγάλες παγίδες και μεγάλα προβλήματα. Μελετούμε το σχέδιο για να δούμε αν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων. Εξετάζουμε τί αλλαγές χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί το σχέδιο στις λεπτομέρειες του.

    Πριν από λίγες ημέρες, ανάλογες δηλώσεις για παγίδες στο σχέδιο Ανάν είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Ετσεβίτ.

    Πάντως, η εκτίμηση από τη Λευκωσία είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες στο Κυπριακό, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αναχωρώντας το απόγευμα για τη Χάγη, όπου αύριο θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο κ. Ντε Σότο είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά ελπίζει ότι μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα υπάρξει διευθέτηση. Σε παρατήρηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει επιδώσει ακόμη την απάντησή της στο σχέδιο Ανάν, ο Περουβιανός διπλωμάτης παρουσιάστηκε βέβαιος ότι πολύ σύντομα οι Τούρκοι θα δώσουν τις αντιδράσεις τους στα Ηνωμένα Εθνη.

    Την ίδια ώρα στα Κατεχόμενα, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερόγλου δηλώνει ότι θα δοθεί απάντηση στα Ηνωμένα Εθνη, στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον έχει επιστρέψει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ενοχλημένος ο Θ. Πάγκαλος για το non paper

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ολοκληρωθεί, αφού πληροί τις προϋποθέσεις, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Να μη δεχτούμε ούτε επί της αρχής το σχέδιο Ανάν, τόνισε επίσης στη ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Το πρωί στη Βουλή, ο Θόδωρος Πάγκαλος επιτέθηκε στο Γιώργο Παπανδρέου για το αμερικανικό non paper προς τους "15", και δήλωσε ενοχλημένος, γιατί οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι έχουν το δικαίωμα να στείλουν ένα non paper σε όλες τις χώρες της ΕΕ, πλην της Ελλάδας.

    Πάντως, την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας διέψευσε δημοσίευμα περί αμερικανικού non paper στο συμβούλιο των 15 στις Βρυξέλες την Τρίτη, λέγοντας ότι η Αθήνα ουδέποτε έλαβε τέτοιο χαρτί. Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Με απαιτήσεις ο Ερντογάν-διπλωματικές παρεμβάσεις

    Με το πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε στη Λευκωσία, ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό.

    Ο κ. Χάνεϊ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ισχυρές πιέσεις υπέρ της Τουρκίας εξακολουθούν να ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πληροφόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ο Αμερικανός ομόλογός του, σε χθεσινή συνάντησή τους στην Πράγα.

    Για ταυτόχρονη προώθηση Κυπριακού και ευρωτουρκικών σχέσεων μίλησε χθες στο Λονδίνο, μετά τη συνάντηση του με τον Τόνι Μπλέρ, ο Ρετζέπ Ερντογάν.

    Εξάλλου, η ΕΕ με παρέμβασή της προς τον ΟΗΕ ζητεί να απαλειφθεί από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στα χωριστά δημοψηφίσματα, η αναφορά για την ένταξη της Κύπρου, καθώς αυτό αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία.

    [02] ΙΚΑ: Περίθαλψη όλο το 24ωρο

    21/11/2002 6:12:00 μμ

    Την δυνατότητα 24ωρης περίθαλψης θα έχουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Η διοίκηση του Ιδρύματος εξήγγειλε σήμερα την δημιουργία οκτώ νέων μονάδων Υγείας 24ωρης λειτουργίας σε Αθήνα (6) και σε Θεσσαλονίκη (2), στις οποίες προβλέπεται να προσληφθούν 550 γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τις οποίες ικανοποιήθηκαν τα οικονομικά, ασφαλιστικά και θεσμικά αιτήματα των γιατρών του οργανισμού.

    Απασχόληση γιατρών

    Με τον αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται πλέον ένα οριστικό πλαίσιο για τους γιατρούς του ιδρύματος, οι οποίοι θα απασχολούνται με δύο εργασιακές δραστηριότητες που είναι οι ακόλουθες:

    α. Γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης: Θα διοικούν τις Μονάδες Υγείας, θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού και θα καλύπτουν τις εφημερίες των Μονάδων Υγείας 24ωρης λειτουργίας. Οι γιατροί ΠΑΑ δεν θα έχουν δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου.

    β. Οικογενειακοί Γιατροί: Θα εργάζονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία, στην περιφέρεια των κατά τόπους Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ.

    Οι γιατροί, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να ενταχθούν στις νέες αυτές κατηγορίες, θα παραμείνουν στο Ίδρυμα με το σημερινό καθεστώς απασχόλησης.

    [03] ''Οδηγίες δράσης'' σε χειρόγραφο Γιωτόπουλου

    21/11/2002 5:00:00 μμ

    Χειρόγραφο κείμενο με αναλυτικές οδηγίες δράσης προς τα μέλη της "17 Νοέμβρη", που είχε συντάξει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και καταδεικνύει τον ηγετικό του ρόλο, βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Στο κείμενο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", ο Γιωτόπουλος αποκαλεί την 17 Νοέμβρη ''εταιρία'' και υποδεικνύει στα άλλα μέλη της οργάνωσης σειρά μέτρων ασφαλείας για να μην αποκαλυφθούν. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν την άρνηση συσσιτίου επτά κρατούμενοι για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη", διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

    [04] Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Καββαδίας

    21/11/2002 3:57:00 μμ

    Ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση έκρινε το μικτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον 46χρονο Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πρωτόδικα είχε κριθεί αθώος για τη δολοφονία της (τότε) 27χρονης συντρόφου του, Τάνιας Χαριτοπούλου. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε στον Καββαδία την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Προ διετίας ο Καββαδίας κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο της Έδεσσας με τις ψήφους των τεσσάρων ενόρκων.

    Βρίσκεται στη φυλακή για το φόνο μίας ακόμη γυναίκας

    Η Χαριτοπούλου έχει εξαφανιστεί από τον Αύγουστο του 1998, ύστερα από έναν έντονο καυγά που είχε με τον Σπύρο Καββαδία, σύντροφο και πατέρα του παιδιού της. Έκτοτε η γυναίκα δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής και οι συγγενείς της πιστεύουν ότι την έχει σκοτώσει ο Καββαδίας.

    Ο Καββαδίας βρίσκεται ήδη στις φυλακές από το 1999, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο μιας ακόμη γυναίκας, της Ελβετίδας πρώην συντρόφου του. Ο Καββαδίας φέρεται ότι δολοφόνησε την άτυχη γυναίκα το 1992 στη Βασιλεία της Ελβετίας όπου συζούσαν. Η δίκη του, για την πρώτη αυτή υπόθεση ανθρωποκτονίας, έγινε μόλις το 1999, καθώς έως τότε ήταν φυγόδικος και κυκλοφορούσε με πλαστό όνομα.

    [05] Στην κυκλοφορία νέο κομμάτι της Αττικής οδού

    21/11/2002 3:25:00 μμ

    Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής οδού από τη Μεταμόρφωση ως το νέο Αεροδρόμιο των Σπάτων, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου. Αναφερόμενη στην πορεία υλοποίησης των οδικών αξόνων Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και Εγνατίας οδού, η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, όπως και τα οδικά Ολυμπιακά έργα, αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αναφορικά με το έργο του Κηφισού, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2004.

    Σχετικά με τον επανασχεδιασμό του Κηφισού, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις επειδή έπρεπε να συμφωνήσουν μελετητές και μηχανικοί στο συνολικό ανασχεδιασμό και εξήγησε ότι ήδη έχει πέσει η Γέφυρα Κατσώνη, ενώ η γέφυρα του ΗΣΑΠ θα κατασκευαστεί κατευθείαν οριστική. Στην οδό Πειραιώς οι γέφυρες θα είναι προσωρινές και ως την άνοιξη η εικόνα θα είναι καλύτερη.

    [06] Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Φαλακρό Ορος

    21/11/2002 6:54:00 μμ

    Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς τα ξημερώματα πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το βράδυ της Τετάρτης στο Φαλακρό Ορος της Δράμας. Η φωτιά πήρε διαστάσεις τις μεταμεσονύκτιες ώρες και αποτέφρωσε-σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες-δασική έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων. Παρότι η περιοχή θεωρείται δύσβατη έγιναν προσπάθειες και προωθήθηκαν έγκαιρα στις εκτάσεις που φλέγονταν δυνάμεις πυροσβεστών, δασικών και εθελοντών κατοίκων.

    Σε συναγερμό κάτοικοι και Αρχές

    Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν πυροσβέστες από το Νευροκόπι, το Παρανέστι, τη Δράμα, την Ελευθερούπολη, την Καβάλα και την Ξάνθη.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα, αλλά δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από αμέλεια κάποιου κτηνοτρόφου και αυτό θα διερευνηθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Δράμας.

    Ενα μεγάλο τμήμα του Φαλακρού όρους προστατεύεται από ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] Παιανία: Ληστεία σε υποκατάστημα της Πειραιώς

    21/11/2002 1:14:00 μμ

    Αγνωστος με την απειλή όπλου, ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς, στη Λεωφόρο Λαυρίου 146 στην Παιανία και αφού απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διέφυγε με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, ενώ απο την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του. Η ληστεία έγινε στις 12.30 και ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας, στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [08] Έλεγχοι τιμών ενόψει Χριστουγέννων

    21/11/2002 12:23:00 μμ

    Εντατικούς ελέγχους στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων ξεκινούν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Στόχος, η συγκράτηση των τιμών, οι όροι καταναλωτικών και εορταστικών δανείων, η καταπολέμηση της νοθείας στα καύσιμα και η ποιότητα των συσκευασμένων τροφίμων.

    [09] Σάμος: Αναβολή δίκης για πυρκαγιά

    Πηγή: ΑΠΕ 21/11/2002 12:12:00 μμ

    Αναβλήθηκε για τις 5 Ιουνίου του 2003 η δίκη για την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου 2000, που είχε αποτεφρώσει περίπου 140 χιλιάδες στρέμματα δασικής θαμνώδης και γεωργικής έκτασης. Η δίκη αναβλήθηκε, αφού ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Ελευθέριος Μακρής, ήταν ασθενής. Για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης.

    Η παραπομπή των κ.κ. Αναστασίου και Μακρή διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας Σάμου και πρώην διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, έγινε ύστερα απο μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος και Νομαρχιακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Γιαουτζής, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ και αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας Σάμου.

    [10] Εκλογές ορόσημο στην Αυστρία

    21/11/2002 7:42:00 μμ

    Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Αυστρία, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Οι ακροδεξιοί του Γιέργκ Χάιντερ, που είχαν προκαλέσει αίσθηση με την ευρεία νίκη τους πριν από τρία χρόνια, τώρα εμφανίζονται εξαιρετικά αποδυναμωμένοι. Εξάλλου, οι δικές του παλινωδίες και λανθασμένες κινήσεις προκάλεσαν τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού. Ως ανερχόμενες δυνάμεις φέρονται οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί.

    [11] Εκρηξη σε αποθήκη στο αεροδρόμιο του Λάγος

    21/11/2002 6:32:00 μμ

    Ισχυρότατη έκρηξη κατέστρεψε σήμερα ολοσχερώς την πτέρυγα των αποθηκών στο αεροδρόμιο της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, Λάγος, και όπως τονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν πολλοί νεκροί. "Η έκρηξη κατέστρεψε το κτίριο. Ολο το μέρος καίγεται ακόμη και οι καπνοί φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Τα ασθενοφόρα έφθασαν στην σκηνή της έκρηξης και από πάνω πετούν ελικόπτερα'', δήλωσε ένας από τους μάρτυρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία της έκρηξης, σε ένα σημείο που συνήθως είναι γεμάτο με εμπορικούς αντιπροσώπους και πελάτες τους.

    [12] Προειδοποιήσεις Μπους κατά Χουσεΐν

    21/11/2002 3:20:00 μμ

    "Μετρημένες" θα είναι οι μέρες του Σαντάμ Χουσεΐν, προειδοποιεί ο Τζορτζ Μπους, σε περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Στο μεταξύ, χλιαρή είναι η ανταπόκριση των συμμάχων των ΗΠΑ στην πρόσκλησή τους να μετάσχουν σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Παρόλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε στην Πράγα ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ομόφωνα την ανάγκη να αφοπλιστεί το Ιράκ με κάθε μέσο, προς το παρόν μόνον η Δανία προσφέρθηκε να συμβάλει με στρατό και όπλα στη μεγάλη αντι-ιρακινή συμμαχία που προτείνει ο κ. Μπους.

    Καθημερινοί οι βομβαρδισμοί ιρακινών στόχων

    Εξάλλου, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ ότι η Ουάσινγκτον κατανοεί τους φόβους που προκαλεί στην Αγκυρα ένας πιθανός πόλεμος στο Ιράκ και η ενδεχόμενη ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ο κ. Μπους καθησύχασε τον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και ότι θα βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία για να την αποζημιώσει για τις οικονομικές απώλειες που θα υποστεί στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ.

    Την ίδια στιγμή, η αμερικανική αεροπορία συνέχισε και χθες τις επιθέσεις της εναντίον ιρακινών στόχων, βομβαρδίζοντας τρεις εγκαταστάσεις της αεράμυνας στο νότιο Ιράκ, χωρίς πάντως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί έχουν γίνει πια καθημερινοί.

    [13] Είκοσι νεκροί από σεισμό στο βόρειο Πακιστάν

    21/11/2002 2:31:00 μμ

    Είκοσι νεκροί και άγνωστος αριθμός τραυματιών είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων που έπληξαν τις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές του βόρειου Πακιστάν. ''Μόλις πληροφορήθηκαμε για τον θάνατο 20 ανθρώπων σε τρία χωριά'', ανέφερε προς το πρακτορείο Ρόιτερ αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Τσίλας κοντά στον αυτοκινητόδρομο Καρακόρουμ που συνδέει το Ισλαμαμπάντ με την Κίνα. ''Αστυνομικές δυνάμεις μεταβαίνουν στα τρία χωριά από τα οποία υπάρχουν οι πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής'', πρόσθεσε ο ίδιος. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APP μετέδωσε ότι οι δονήσεις είχαν μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκαν στις 02:30, τοπική ώρα ενώ όλοι κοιμόντουσαν. Σεισμολογικά ινστιτούτα στις ΗΠΑ έκαναν λόγο για μέγεθος 5,8 βαθμών.

    [14] Συνελήφθη ο ''εγκέφαλος'' της επίθεσης στο Μπαλί

    21/11/2002 2:00:00 μμ

    Σύμφωνα με την αστυνομία της Ινδονησίας, συνελήφθη ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπαλί. Ο Ιμάμ Σαμούντρα είναι ένας από τους τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν στην επαρχία Μπάντεν, κοντά στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, την Κυριακή. Η αστυνομία θεωρεί τον 38χρονο ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σαν το βασικό σχεδιαστή της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο του Μπαλί, τον περασμένο μήνα. Ο Σαμούντρα είναι ύποπτος και για σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες της Ινδονησίας το 2000.

    [15] Στελέχη της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν στην Υεμένη

    21/11/2002 6:44:00 μμ

    Οι Αρχές της Υεμένης συνέλαβαν τρία ''επικίνδυνα'' μέλη της Αλ Κάιντα, τα οποία όπως ισχυρίζονται μπορεί να τις οδηγήσουν σε έναν στενό συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν που κρύβεται στην Υεμένη, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα κυβερνητικής εφημερίδας. Οι Κάσεμ αλ Ραΐμι και δύο άλλοι συνεργάτες του-που τα ονόματά τους δεν αποκαλύπτονται-συνελήφθησαν ''τις περασμένες ημέρες'', όπως αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα ''26 Σεπτεμβρίου'', επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

    Πήρε 500.000 δολάρια για τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες

    Οπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Αλ Ραΐμι ''συνδέεται στενά'' με τον Μοχάμεντ Χάμντι αλ Αχνταλ, ο οποίος προήχθη σε αρχηγό του τοπικού δικτύου της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, μετά τον θάνατο του Καέντ Σένγιαν αλ Χάρθι σε επίθεση με πυραύλους από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA στις αρχές του μηνός.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει μία φωτογραφία του 31χρονου Αχνταλ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία και έχει συμμετάσχει σε μάχες στη Βοσνία, στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν.

    Η εφημερίδα επίσης, τονίζει πως πρόσφατα ο Αχνταλ δέχθηκε 500.000 δολάρια από το άγνωστες πηγές στο Κουβέιτ και από μία άλλη χώρα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για ''τρομοκρατικές δραστηριότητες''.

    [16] Αγροτικό μποϊκοτάζ στην Γαλλία

    21/11/2002 1:40:00 μμ

    Περίπου 10.000 εξαγριωμένοι αγρότες απέκλεισαν μεγάλα κέντρα εφοδιασμού και διανομής προϊόντων διατροφής σήμερα σε όλη τη Γαλλία, εμποδίζοντας έτσι τις αποστολές τους προς τα μεγάλα σουπερ-μάρκετ. Οι αγρότες που διαμαρτύρονται για τις ''καταχρηστικές μεθόδους'' των μεγάλων αλυσίδων και για τα περιθώρια κέρδους τους στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν μηδενιστεί, όπως καταγγέλλουν.

    ''Θέλουμε οι αγρότες να μπορούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζήν''

    Μαχητικά στελέχη της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνδικάτων (FNSEA) της Γαλλίας απέκλεισαν από χθες βράδυ με τα τρακτέρ τους περίπου 60 τέτοια κέντρα διανομής στη Νορμανδία, τη Βρετάνη, τη Βουργουνδία, τη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Γαλλία, στο πλαίσιο κινητοποίησής τους ''απεριόριστης διάρκειας'' όπως δήλωσαν, πλήττοντας τα κέντρα εφοδιασμού των μεγάλων σούπερ-μάρκετ.

    Οι αγρότες κατηγορούν τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες για ''καταχρηστικές μεθόδους'' καθώς όπως δηλώνουν, τους δίνουν ελάχιστα για τα προϊόντα τους, τα οποία κατόπιν ''μοσχοπουλούν'' στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν την ''απάθεια της κυβέρνησης''.

    ''Θέλουμε ν'αλλάξει το σύστημα διανομής ως προς τους παραγωγούς καθώς και η θέση της κυβέρνησης που δεν επιβάλλει κυρώσεις σε αυτές τις μεθόδους. Θέλουμε οι αγρότες να μπορούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζήν. Όλο αυτόν τον καιρό ζητούσαμε ν'αλλάξουν τα πράγματα'', εξήγησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζαν-Μισέλ Λεμεταγιέρ.

    Η ομοσπονδία διεκδικεί εδώ και μήνες καλύτερο καταμερισμό στα περιθώρια κέρδους μεταξύ παραγωγών και μεγάλων σούπερ-μάρκετ.

    "Οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να συνεχίσουν με σθένος την κινητοποίησή τους και να απευθυνθούν για ικανοποίηση των αιτημάτων τους στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας", διευκρίνισε ο πρόεδρός τους.

    [17] Νέος πρωθυπουργός στο Πακιστάν

    21/11/2002 11:50:00 πμ

    Ζαφαρουλάχ Καν Τζαμαλί

    Στο Πακιστάν, ο υποψήφιος του φιλοστρατιωτικού κόμματος που κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη πριν λίγο πρωθυπουργός από την η Εθνοσυνέλευση του Ισλαμαμπάντ. Έτσι ο στρατηγός Μουσάραφ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από τότε που προχώρησε σε πραξικόπημα το 1999, παραδίδει τα ηνία στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Μιρ Ζαφαρουλάχ Καν Τζαμαλί, μετριοπαθούς πολιτικού από το Βελουχιστάν.

    [18] Αποστολή νέας παρτίδας εκκαθαριστικών

    21/11/2002 7:11:00 μμ

    Νέα παρτίδα 146.928 εκκαθαριστικών σημειωμάτων απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στους φορολογούμενους. Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί 4.853.719 δηλώσεις και απομένει πλέον ένα μικρό ποσοστό για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Από τη νέα σειρά σημειωμάτων τα 47.297 είναι χρεωστικά, τα 49.414 πιστωτικά και τα 50.217 μηδενικά. Συνολικά από την εκκαθάριση προέκυψαν 1.340.905 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, 1.700.525 πιστωτικά και 1.812.290 μηδενικά.

    [19] Λουκέτο σε όλα τα πρατήρια της χώρας

    21/11/2002 6:41:00 μμ

    Κλειστά θα είναι την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην επιβολή ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου, χωρίς παράλληλη σφράγιση δεξαμενών. Η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και το σφράγισμα των δεξαμενών, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων νοθείας, εξακολουθούν να διχάζουν βενζινοπώλες και Υπουργείο Οικονομικών. "Το υπουργείο δε δέχεται την πρόταση μας, παράλληλα με την τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών να σφραγιστούν και οι δεξαμενές καυσίμων, ώστε να ελέγχεται ποσοτικά και ποιοτικά κάθε λίτρο πετρλαίου", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέλιος.

    Μειώνονται τα καύσιμα

    Στο μεταξύ, παρά τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου, συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα η μείωση της τιμής των καυσίμων στα πρατήρια.

    Στα περισσότερα πρατήρια οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνονται κάτω από 70 λεπτά το λίτρο, όπως προκύπτει από τη λίστα των πρατηρίων που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [20] Εντονες πληθωριστικές πιέσεις λέει έκθεση ΟΟΣΑ

    21/11/2002 7:17:00 μμ

    Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 3,9% για το 2003 και 3,8% για το 2004, αλλά και πληθωρισμό άνω του 3%, προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η επιτάχυνση της οικονομίας θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας, που παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στην εξεταζόμενη περίοδο 2002-2004, επηρεαζόμενος από την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, π.χ το πετρέλαιο. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης.

    Ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα

    Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, ούτως ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος που παραμένει υψηλό και να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

    Εκτιμά ωστόσο, ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αποτελούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    [21] Επαφές Μπακογιάννη για Ολυμπιακούς Αγώνες

    21/11/2002 7:39:00 μμ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ειδικότερα την Ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά και το ρόλο του δήμου Αθηναίων στους Αγώνες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα η νέα δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και την πρόεδρο της "Αθήνας 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο τονίστηκε ότι θα συγκροτηθεί και μία ομάδα εργασίας, που θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που αφορούν τη σχέση του κράτους με το δήμο Αθηναίων. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, επίσης, ήταν η εικόνα και λειτουργίας της πόλης, θέματα των διαφημίσεων, του οδικού δικτύου και της αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, της προσβασιμότητας των κτιρίων για τα άτομα με αναπηρίες, θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2004 και όλα τα άλλα που αφορούν τη ζωή της πόλης και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οι σημερινές επαφές της κ. Μπακογιάννη συνεχίστηκαν με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004". Οι δύο κυρίες, που γευμάτισαν σε εστιατόριο της Αθήνας, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για τους Αγώνες του 2004 και την προετοιμασία τους.

    Η κ. Αγγελοπούλου υποστήριξε ότι όταν πρόκειται για δουλειά, τα λόγια περισσεύουν.

    Από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι ο χρόνος που απομένει για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας είναι μόλις 18 μήνες και τους περιμένει πολύ δουλειά ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν αρκετές ακόμη συναντήσεις εργασίας.

    [22] Ποδόσφαιρο: Στη FIFA ο Νικολά Ανελκά

    21/11/2002 12:44:00 μμ

    Την τιμωρία του Νικολά Ανελκά ζήτησε η Γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και προσέφυγε στη FIFA, ο οποίος αρνήθηκε να αγωνιστεί με τους ''τρικολόρ'' στο φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Γιουγκοσλαβία. Η παγκόσμια ομοσπονδία επιβεβαίωσε πως έλαβε το φάκελο της υπόθεσης από τη Γαλλία και ανακοίνωσε πως θα μελετήσει το θέμα και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην τιμωρία του διεθνούς άσου της Μάντσεστερ Σίτι.

    Η Γαλλική ομοσπονδία, φανερά ενοχλημένη από την ενέργεια του Ανελκά, ανακοίνωσε ότι δεν έχει δικαίωμα να παίξει στο επόμενο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι στο αγγλικό πρωτάθλημα.

    Επικαλείται το άρθρο 40 του καταστατικού της FIFA, αλλά και το άρθρο 175, παράγραφος 2 του δικού της καταστατικού, εξηγώντας τον ισχυρισμό της.

    Πάντως οι Αγγλοι δεν συμμερίζονται τους γαλλικούς ισχυρισμούς. Μετά την Μάντσεστερ Σίτι ήρθε η σειρά της αγγλικής ομοσπονδιας να απορρίψει γαλλικό αίτημα για επιβολή τιμωρίας δύο αγωνιστικών ημερών στον Ανελκά, ο οποίος αν και κλήθηκε από τον Ζακ Σαντινί στην εθνική ομάδα της χώρας δεν ανταποκρίθηκε.

    ''Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, ο ποδοσφαιριστής και ο σύλλογός του θα πρέπει να ενημερώνονται γραπτώς, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του αγώνα για τον οποίο καλείται ο παίκτης'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της αγγλικής ομοσπονδίας, Αντριαν Μπέβινγκτον.

    ''Η κλήση του Νικολά Ανελκά έχει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, δηλαδή έγινε δύο μόλις ημέρες πριν την ημερομηνία του αγώνα της Γαλλίας με την Γιουγκοσλαβία. Ετσι η ομοσπονδία δεν δικαιούται να λάβει οποιοδήποτε πειθαρχικό μέtρo κατά του Ανελκά'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    [23] Μία βραδιά αφιερωμένη στον Μίμη Πλέσσα

    21/11/2002 6:17:00 μμ

    Ο καταξιωμένος συνθέτης και μαέστρος Μίμης Πλέσσας κλείνει τη χρονιά του εορτασμού των 50 χρόνων συνδρομής του στην ελληνική μουσική με μια μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Νοεμβρίου. Γνωστές και αγαπημένες του μελωδίες ερμηνεύονται από γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και από τη Χορωδία "Φίλοι της Μοντέρνας Μουσικής" του Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη "Λαϊκή Χορωδία" του Μίμη Πλέσσα.

    Το πρόγραμμα

    H μουσική εκδήλωση υπό τον τίτλο "Δρόμοι του Σταυρού" αποτελείται από δύο μέρη:

    Στο πρώτο μέρος ο Δημήτρης Μπάσης, η Πένυ Ξενάκη, ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας, ο Αγγελος Χρονάς και η Ελένη Φωτιάδου ερμηνεύουν κομμάτια από το oρατόριο του Μίμη Πλέσσα "Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αγιος των Σκλάβων" σε λιμπρέτο Ιάκωβου Αυλητή, αποσπάσματα από τη σύγχρονη όπερα "Ζευς" σε στίχους Γιάννη Καλαμίτση, αποσπάσματα από την οπερέτα "Διάλογοι του Λουκιανού" σε στίχους Κώστα Βίρβου, καθώς και δύο τραγούδια, το "Μοιρολόι" σε στίχους Τ. Λειβαδίτη, και το "Κυριακή" σε στίχους Κώστα Καρυωτάκη.

    Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το κοινό έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει το αξεπέραστο έργο "Ο Δρόμος" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, ερμηνευμένο από τον μοναδικό Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Φωτιάδου.

    Τηλέφωνα κρατήσεων: 210-7282333

    [24] Φόβοι για επανεμφάνιση φονικών ασθενειών

    21/11/2002 12:37:00 μμ

    Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Unicef και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιούν ότι ασθένειες που έχουν καταπολεμηθεί επιτυχώς είναι πιθανόν να επανεμφανισθούν, εάν δεν ενισχυθεί χρηματικά το παγκόσμιο πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με κοινή έρευνα των τριών διεθνών οργανισμών, αν και τα εμβόλια έχουν σώσει δισεκατομμύρια ζωές τα τελευταία 100 χρόνια, εντούτοις δεν φθάνουν στις πληθυσμιακές ομάδες που τα έχουν ανάγκη περισσότερο.

    Απροστάτευτα τα παιδιά της Αφρικής

    Η επικεφαλής της Unicef, Κάρολ Μπέλαμυ, εξηγεί ότι εμβολιάζεται το 75% των παιδιών του πλανήτη, αλλά το πρόγραμμα δεν φθάνει σε χώρες της κεντρικής και νότιας Αφρικής. «Όπου τα συστήματα υγείας είναι πολύ ανίσχυρα, όπου το AIDS έχει σκοτώσει χιλιάδες γιατρούς και νοσοκόμες και όπου οι πολεμικές συγκρούσεις εμποδίζουν την πρόσβαση των συνεργείων εμβολιασμού, βαδίζουμε σε καταστροφικό μονοπάτι», προειδοποιεί η Κάρολ Μπέλαμυ.

    Η έρευνα διαπιστώνει ότι στις απομακρυσμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών μόνο ένα στα 20 παιδιά έχει εμβολιασθεί εναντίον κοινών ασθενειών όπως η φυματίωση, ο τέτανος και ο κοκκύτης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην ισχνή χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων παιδικού εμβολιασμού.

    Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η πρόσφατη επανεμφάνιση της διφθερίτιδας στην ανατολική Ευρώπη και η παγκόσμια αναζωπύρωση της φυματίωσης αποτελούν δυσάρεστο οιωνό για το τί συνέπειες θα έχει η παραμέληση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

    Πηγή: BBC GREEK

    [25] Πρόβλημα ασφάλειας στα Windows

    21/11/2002 6:47:00 μμ

    Ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας παρουσιάζουν παλιότερες εκδόσεις των Windows της Microsoft και συγκεκριμένα, τα Windows 2000, Millennium και '98. Το ελάττωμα αυτό επιτρέπει σε κακοπροαίρετους χάκερς να μπουν στον υπολογιστή, να κάνουν αλλαγές σε ιστοσελίδες ή ακόμα και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του σκληρού δίσκου. Η Microsoft καλεί όσους έχουν το παραπάνω πρόγραμμα να κατεβάσουν ένα λογισμικό από το site της εταιρίας, για να διορθώσουν το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και στον Internet Explorer

    Ειδικοί αναφέρουν ότι η τρύπα στο πρόγραμμα είναι πολύ επικίνδυνη, επειδή ιοί που κυκλοφορούν ήδη, όπως οι Code Red και Nimda μπορούν να την εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν προβλήματα στο σύστημα. Συγκεκριμένα, το ελάττωμα επηρεάζει τα Data Access Components της Microsoft, που επιτρέπουν την πρόσβαση στα Windows.

    Η εταιρία έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της για ένα ελάττωμα στον Internet Explorer, το οποίο επιτρέπει στους χάκερς να δουν ποια sites επισκέπτεστε. Για να διορθωθεί το πρόβλημα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, πρέπει να ενημερώσετε την έκδοση του λογισμικού σας για νέα στοιχεία από το site της Microsoft.

    [26] Οι περιπέτειας του Star Wars στον υπολογιστή σας

    21/11/2002 6:34:00 μμ

    Αν δεν μπορείτε να κάνετε υπομονή μέχρι να βγει στους κινηματογράφους η νέα ταινία του Star Wars, μπορείτε να φέρετε τον κόσμο της διάσημης σειράς ταινιών στον υπολογιστή σας. Τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει το νέο παιχνίδι Star Wars: Galaxies, στο οποίο θα δείτε πολλές γνωστές από την ταινία τοποθεσίες. Το νέο παιχνίδι "δίνει τη δυνατότητα στους φαν της ταινίας να ζήσουν στο σύμπαν του Star Wars, κάτι που το ήθελαν πολλοί", δήλωσε ο Tom Sarris, εκπρόσωπος της εταιρίας Lucas Arts. "Τους επιτρέπουμε να φτιάξουν το δικό τους πεπρωμένο". Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο του Jango Fett στην ιστορία ακριβώς πριν τα γεγονότα του δεύτερου επεισοδίου "Η επίθεση των κλώνων".

    [27] Τα κινητά στην υπηρεσία της αστυνομίας

    21/11/2002 6:23:00 μμ

    Δέκα γερμανικές πόλεις δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα για να συλλάβουν ύποπτους, που δεν είναι άλλο από τη χρήση των SMS, δηλαδή της Υπηρεσίας Σύντομων Μηνυμάτων. Στους επόμενους πέντε μήνες, η τοπική αστυνομία θα στέλνει μηνύματα που περιέχουν περιγραφές ύποπτων κακοποιών, αριθμών πινακίδων αυτοκινήτων και περιγραφών αγνοούμενων προσώπων, προς τους οδηγούς ταξί και τους εργαζόμενους δημόσιων μέσων μεταφοράς. Η Αστυνομία ελπίζει ότι οι ύποπτοι θα συλλαμβάνονται ταχύτερα με τη βοήθεια του νέου συστήματος. Εάν επιτύχει, το σύστημα θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Γερμανία μέσα στο 2003.

    [28] Παράνομα τα κινητά στους κινηματογράφους

    21/11/2002 6:20:00 μμ

    Κλείνετε το κινητό σας όταν πηγαίνετε στο σινεμά ή στο θέατρο; Οι Νεοϋορκέζοι φαίνεται ότι το αφήνουν ανοιχτό, μια συνήθεια ιδιαίτερα ενοχλητική κατά πολλούς. Γι' αυτό το λόγο, ο Philip Reed, δημοτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη, πρότεινε την επιβολή ενός σχετικά τσουχτερού προστίμου για όσους επιμένουν να δέχονται τηλεφωνήματα σε χώρους που προβάλλονται δημόσια θεάματα.

    Πρόστιμα ύψους 50 ευρώ

    "Έχω δει ανθρώπους να τηλεφωνούν σε φίλους του από τον κινηματογράφο και να περιγράφουν λεπτομερώς την ταινία", είπε χαρακτηριστικά ο Philip Reed και πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης συμφωνούν μαζί του. "Είναι πολύ ενοχλητικό να μιλάνε κάποιοι στο κινητό τους κατά τη διάρκεια μιας ταινίας. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις την υπόθεση", λέει ένας από αυτούς.

    Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων πάντως εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τον τρόπο που θα επιβάλλονται τα πρόστιμα. "Ποιος θα τους δίνει το πρόστιμο; Δεν μπορούμε να καλούμε την αστυνομία για να έρθουν να δώσουν πρόστιμο σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους", υποστηρίζει η Nikki Weispfenning, που εργάζεται σε κινηματογράφο.

    Αν πάντως ο νόμος ψηφισθεί τον Δεκέμβριο, οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 50 ευρώ.

    [29] Η Μαντόνα καταφεύγει στον... δανεισμό!

    21/11/2002 3:39:00 μμ

    Ακόμα και οι πλούσιοι ξεμένουν από χρήματα. Έτσι, η πολυεκατομμυριούχος τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα αναγκάσθηκε να δανεισθεί χρήματα σε ένα εστιατόριο του Λονδίνου, όταν ανακάλυψε ότι δεν είχε επάνω της μετρητά για να αγοράσει ένα κομμάτι κέικ για τον γιο της. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα ΣΑΝ, η Μαντόνα πλησίασε δύο αδελφές, τη Μίμη και την Τίτη Νεγκίζ, και τους ζήτησε μερικά χρήματα, επειδή, όπως τους ξήγησε, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της, Γκάι Ρίτσι, είχαν ξεχάσει τα πορτοφόλια τους.

    Η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια

    ''Μια κυρία μας πλησίασε και μας είπε: ''Με συγχωρείτε, αλλά φαίνεσθε πραγματικά καλοί άνθρωποι. Μπορείτε να μου δανείσετε λίγα χρήματα; Έχουμε ξεχάσει τα πορτοφόλια μας'', δήλωσε η Μίμη Νεγκίζ. Η Τίτη που δεν αναγνώρισε τη διάσημη τραγουδίστρια, της έδωσε ένα νόμισμα των δύο λιρών.

    Εκπρόσωπος της Μαντόνα δήλωσε ότι η τραγουδίστρια θα στείλει στις δύο αδελφές το καινούργιο της CD με αφιέρωση και μια επιταγή για να τις ευχαριστήσει.

    Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Τάιμς της Κυριακής, η Μαντόνα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια στη Βρετανία με ετήσιο εισόδημα 36 εκατομμυρίων λιρών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 November 2002 - 17:59:01 UTC