Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς αναστολή η απεργία στα βενζινάδικα;
  • [02] Νέες προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα
  • [03] Συμβολικές καταλήψεις δρόμων από αγρότες
  • [04] Πανικό προκάλεσε πυρκαγιά σε εργοστάσιο
  • [05] Επιπλέον ''θωράκιση'' των λεωφορειοδρόμων
  • [06] Ιράκ: Επιστρέφουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
  • [07] Υπό παραίτηση ο Χάιντερ μετά την ήττα
  • [08] Μαρόκο: 25 νεκροί από τις βροχές
  • [09] Παλαιστίνιοι: ''Γιατί σιωπά η διεθνής κοινότητα;''
  • [10] Δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου του Τουρκμενιστάν
  • [11] Ιράν: Προς επανεξέταση η υπόθεση Αγατζαρί
  • [12] Νιγηρία: Πάνω από 200 νεκροί στις συγκρούσεις
  • [13] Ικανοποίηση Πούτιν από τη συνάντηση με Μπους
  • [14] Μειώθηκε το 2001 ο δανεισμός του κράτους
  • [15] Ολυμπιακός: Τραυματίας ο Τζιοβάνι
  • [16] ΕΞΤΡΑ 5 και ΣΟΥΠΕΡ 3 από σήμερα στα ΠΡΟΠΟ
  • [17] Ιταλία: Αποτελέσματα 11ης αγωνιστικής
  • [18] Νέα εξέταση για την πρόληψη καρδιακής προσβολής
  • [19] Εκστρατεία της EE κατά του καπνίσματος
  • [20] Δορυφόρος ...οδηγεί τους τυφλούς

    [01] Προς αναστολή η απεργία στα βενζινάδικα;

    25/11/2002 5:54:00 μμ

    Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα πρατήρια βενζίνης, καθώς οι ιδιοκτήτες πήραν μαζικά μέρος στην εικοσιτετράωρη απεργία που είχε κηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, με αίτημα τη σφράγιση των δεξαμενών ταυτόχρονα με την εισαγωγή των ταμειακών μηχανών στις αντλίες καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα ποσοστά της απεργίας ήταν πολύ υψηλά και σε ορισμένες άγγιξε το 100%. Το βράδυ στις οκτώ, η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων υγρών καυσίμων θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή της για την τύχη των κινητοποιήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μακρυβέλιος θα εισηγηθεί την αναστολή της απεργίας από τα μεσάνυχτα και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με άλλους τρόπους. Νωρίτερα προηγήθηκε άκαρπη συνάντηση των βενζινοπολών με το ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κανελλόπουλο.

    [02] Νέες προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα

    Πηγή: ΑΠΕ 25/11/2002 6:51:00 μμ

    Την έγκριση της κυβέρνησης για την πρόσληψη χιλίων υπαλλήλων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατάρτισης ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, προκειμένου να στελεχωθούν με ανώτατης και ανωτέρας εκπαίδευσης προσωπικό οι υπηρεσίες των υπουργείων. Οι προκηρύξεις για τις εν λόγω θέσεις πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα, είτε κατά υπουργείο είτε συνολικά, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Οι θέσεις ανά υπουργείο

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών τα ίδια τα υπουργεία θα αποφασίσουν για τον τρόπο των προσλήψεων αυτών δηλαδή αν θα γίνουν με γραπτό διαγωνισμό ή με μόρια, ωστόσο πιθανότερο είναι να προσληφθούν οι υποψήφιοι βάσει μορίων. Οι προσλήψεις αυτές έχουν ως στόχο τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και κατ΄επέκταση την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Αναλυτικότερα οι θέσεις ανά υπουργείο είναι:

    182 για το υπ. Οικονομικών, 119 για το υπ Αμυνας, 61 για το υπ. Εσωτερικών, 72 για το υπ. Ανάπτυξης, 50 για το Υπ. ΠΕΧΩΔΕ, 40 για το υπ. Παιδείας, 25 για το υπ. Εργασίας, 65 για το υπ Γεωργίας, 20 για το υπ. Δικαιοσύνης, 166 για το υπ. Πολιτισμού, 83 για το υπ. Μεταφορών, 34 για το υπ. Δ. Τάξης , 4 για το Υπ. Αιγαίου, 54 για το Εμπορικής Ναυτιλίας, 20 για το υπ. ΜΜΕ, 5 για το υπ. Μακεδονίας - Θράκης.

    [03] Συμβολικές καταλήψεις δρόμων από αγρότες

    25/11/2002 1:18:00 μμ

    Σε συμβολικό αποκλεισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου προέβησαν οι αγρότες της Ροδόπης, διεκδικώντας αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων βροχοπτώσεων. Προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν με νέες κινητοποιήσεις, εάν σε ένα μήνα δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς δεσμεύτηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι "το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Νοεμβρίου 2001 και Ιανουαρίου 2002 θα έχουν λάβει το 50% της δικαιούμενης ενίσχυσης, όπως αυτή προσδιορίζεται από το πόρισμα εξατομίκευσης των ζημιών".

    [04] Πανικό προκάλεσε πυρκαγιά σε εργοστάσιο

    25/11/2002 3:10:00 μμ

    Μεγάλης έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε στις 2.30 μ.μ. στους αποθηκευτικούς χώρους εργοστασίου μονωτικών στην οδό Τατοΐου 43 στη Μεταμόρφωση. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου και κατέστρεψε μεγάλες ποσότητες από φελιζόλ και λάστιχα. Λόγω την εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και υπήρχε κίνδυνος επέκτασής της και στους άλλους ορόφους του κτιρίου. Όμως, λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής απεφεύχθη ο κίνδυνος αυτός η φωτιά περιορίστηκε στο ισόγειο και 40 πυροσβέστες με 12 οχήματα αναπτύχθηκαν περιμετρικά του εργοστασίου και έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά στις 3 μ.μ.

    [05] Επιπλέον ''θωράκιση'' των λεωφορειοδρόμων

    25/11/2002 5:33:00 μμ

    Διαρκής αστυνόμευση και περισσότερες κάμερες θα εντοπίζουν από τις 2 Δεκεμβρίου τους παραβάτες στις λεωφορειολωρίδες. Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες και από τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από την επεξεργασία στατιστικών μετρήσεων σχετικά με τις παραβιάσεις των λεωφορειολωρίδων, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί δραστική μείωση των παραβάσεων - έως και στο ένα τρίτο- όπου υπάρχουν κάμερες. Επιπλέον ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται και στην αύξηση του μήκους των λεωφορειολωρίδων στους κύριους οδικούς άξονες. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 22 χλμ, ενώ μέχρι το 2004 προβλέπεται να αυξηθούν στα 50 χλμ. Η επόμενη λεωφορειολωρίδα που θα λειτουργήσει σε έναν μήνα, αφορά τη Λ. Αλεξάνδρας και είναι μήκους 5 χλμ, συνολικά και στα δύο ρεύματα.

    Ας σημειωθεί οτι οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρούν στην επέκταση των λεωφορειολωρίδων και απειλούν να τις "καταλάβουν" κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους.

    [06] Ιράκ: Επιστρέφουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    25/11/2002 6:29:00 μμ

    Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών επέστρεψαν μετά από 4 χρόνια απουσίας και πάλι στο Ιράκ. Η πρώτη ομάδα από τους 18 ειδικούς έφθασε γύρω στις τέσσερις ώρα Ελλάδος στη Βαγδάτη από την Κύπρο και την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επιθεώρηση ιρακινών εγκαταστάσεων. Λίγο πριν την άφιξη των επιθεωρητών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προειδοποίησε τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέϊν να μην προσπαθήσει να παίξει ''κρυφτούλι'' αλλά να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές .

    Η πρώτη αποστολή

    Η πρώτη ομάδα αποτελείται από έξι ειδικούς της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ και 12 της επιτροπής που έχει αναλάβει τις έρευνες για όπλα άλλων κατηγοριών.

    Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα ομάδα επιμελητειακής υποστήριξης και προετοιμάζει το έδαφος για την επανάληψη των επιθεωρήσεων.

    Η πρώτη αποστολή των εμπειρογνομώνων, θα είναι να ελέγξουν τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετήσει σε διάφορες ιρακινές εγκαταστάσεις κατά την τελευταία επίσκεψη τους στη χώρα στη δεκαετία του 1990.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας η Βαγδάτη είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει στους επιθεωρητές να μεταβούν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

    Οι επιθεωρητές πρέπει να υποβάλουν την πρώτη έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 27 Ιανουάριου.

    Η Βαγδάτη, που συμφώνησε να δώσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου μία πλήρη έκθεση σχετικά με το οπλικό της πρόγραμμα, αρνείται ότι διαθέτει χημικά, βιολογικά η πυρηνικά όπλα.

    Ο Μπλερ αμφισβητεί τον Σαντάμ

    Την θέση της Βαγδάτης αμφισβήτησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ υπογραμμίζοντας ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και κάλεσε τον Σαντάμ να προβεί σε μία ''ειλικρινή ανακοίνωση", για τις ποσότητες των απαγορευμένων όπλων.

    Ο Μπλερ παρατήρησε επίσης ότι μία ψευδής ανακοίνωση θα σημάνει αυτόματα την παραβίαση της απόφασης 1441, που ευρέως θεωρείται ως αιτία ανάληψης στρατιωτικής δράσης, αλλά εναπόκειται στους επιθεωρητές όπλων να το κρίνουν.

    Μετά την αναχώρηση των διεθνών επιθεωρητών η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε από τα 25,50 σεντς στα 29 σεντς το βαρέλι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΒΒC, REUETERS.

    [07] Υπό παραίτηση ο Χάιντερ μετά την ήττα

    25/11/2002 6:23:00 μμ

    Γεργκ Χάιντερ

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του κυβερνήτη της Καρίνθιας, εξέφρασε σήμερα ο ισχυρός άνδρας της αυστριακής ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ, μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συγκέντρωσε μόλις το 10,2%, από 26,9% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση στη νότια επαρχία της Καρίνθιας. Κορεσμένος από την πολιτική δήλωσε ο Χάιντερ, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Καρίνθιας, ενώ πρόσθεσε ότι θα προτείνει στα μέλη του FPO Καρίνθιας την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνήτη. Ο κ. Χάιντερ υποστήριξε ότι "αν κάποιος έχει περάσει τόσα πολλά χρόνια χτίζοντας και μετά έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να ξέρει ποια απόφαση να πάρει".

    Θρίαμβος του Λαϊκού Κόμματος

    Βόλφγκανγκ Σιούσελ

    Συντριπτική ήταν η νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις χθεσινές εκλογές, καθώς πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό του σε βουλευτικές εκλογές, στην Αυστρία εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια.

    Το κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ συγκέντρωσε 42,3%, καταλαμβάνοντας 79 έδρες και πέτυχε αύξηση της δύναμής του κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 27 έδρες, σε σχέση με το αποτέλεσμά στις προηγούμενες εκλογές της 3 Οκτωβρίου 1999.

    Ανοδο κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και 4 έδρες είχε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έλαβε ποσοστό 36,9% και 69 έδρες. Ωστόσο απώλεσε την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά το 1966, αποτυγχάνοντας το στόχο του να τη διατηρήσει και να ηγηθεί ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού.

    Συντριπτική ήττα υπέστη το Κόμμα των Ελευθέρων, που εξαιτίας της προσκληθείσας πριν σχεδόν τρεις μήνες διάσπασής τους από τον ίδιο τον πρώην αρχηγό τους Γιεργκ Χάιντερ, έχασαν 16,7 ποσοστιαίες μονάδες και 33 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

    Οι "Πράσινοι" πέτυχαν ελάχιστη βελτίωση, συγκεντρώνοντας 8,96% και λαμβάνοντας 16 έδρες.

    [08] Μαρόκο: 25 νεκροί από τις βροχές

    25/11/2002 7:29:00 μμ

    Το θάνατο 25 ανθρώπων προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στο Μαρόκο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση ενός ξεροπόταμου κοντά στη Σετάτ και την κατάρρευση ενός σπιτιού στη Φεζ, όπως μετέδωσε σήμερα το μαροκινό πρακτορείο ΜΑΡ. Η υπερχείλιση του Μπενγκουερίμπι είναι πιθανόν να στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 20 πτώματα, ενώ αγνοείται η τύχη 11 ακόμη ανθρώπων. Στο χωριό Μουλάι Γιακούμπ οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση ενός σπιτιού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας πατέρας και τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά του.

    [09] Παλαιστίνιοι: ''Γιατί σιωπά η διεθνής κοινότητα;''

    25/11/2002 7:19:00 μμ

    Η παλαιστινιακή διοίκηση κατηγόρησε σήμερα τη διεθνή κοινότητα ότι τηρεί "σιγή ιχθύος" μπροστά στα ''εγκλήματα'' και την ''άσκηση πιέσεων'' του Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως οι Παλαιστίνιοι δεν βρίσκουν καμία δικαιολογία για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, "σιωπή που ενθαρρύνει το Ισραήλ να καταφέρει πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία και την ασφάλεια των πολιτών μας". Στο μεταξύ, ένα 8χρονο παιδί σκοτώθηκε σήμερα, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, την οποία έχει ανακαταλάβει ο ισραηλινός στρατός.

    Σύμφωνα με την παλαιστινιακή διοίκηση, η προσφυγή στη βία δεν εγγυάται την ασφάλεια των Ισραηλινών, τονίζοντας ότι μόνο η αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για "μια ειρήνη δίκαιη που θα εγγυάται την ασφάλεια τόσο των Παλαιστίνιων όσο και των Ισραηλινών''.

    Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ζητείται επίσης ''να τερματιστούν οι επιχειρήσεις κατά πολιτών Ισραηλινών''.

    Η παλαιστινιακή διοίκηση αποτελείται από την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής και την Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

    [10] Δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου του Τουρκμενιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 25/11/2002 6:01:00 μμ

    Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ

    Πυρά αυτόματων όπλων δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή του προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ, από ένα φορτηγό, ενώ κατευθυνόταν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας Ασχαμπάντ. Αυτό μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Ιταρ Τας, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν κινδύνεψε. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων και πεζών. Αμέσως μετά, ο Νιγιάζοφ προήδρευσε έκτακτης συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται δύο αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπορίς Τσιχμουράντοφ και ένας πρώην υπουργός Γεωργίας το όνομα του οποίου δεν ανέφερε. Αργότερα το βράδυ, αναμένεται λεπτομερής ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης σχετικά με την απόπειρα.

    [11] Ιράν: Προς επανεξέταση η υπόθεση Αγατζαρί

    Πηγή: ΑΠΕ 25/11/2002 6:00:00 μμ

    Χασέμ Αγατζαρί

    Yπακούοντας στη διαταγή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενέι, η ιρανική δικαιοσύνη θα επανεξετάσει την υπόθεση του Χασέμ Αγατζαρί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής, Χουσεΐν Σαντεγί, στο πρακτορείο IRNA, μη διευκρινίζοντας ωστόσο, αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αν η δίκη επαναληφθεί στο δικαστήριο της επαρχίας Χαμεντάν. Ο Αγατζαρί, καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος υπήρξε μαχητής της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 6 Νοεμβρίου με την κατηγορία της βλασφημίας, επειδή δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο πως ''οι Μουσουλμάνοι δεν είναι πίθηκοι για να ακολουθούν τυφλά ένα θρησκευτικό ηγέτη''. Αμέσως μετά την καταδίκη του Αγατζαρί, χιλιάδες φοιτητές σε όλο το Ιράν άρχισαν να διαδηλώνουν, δίνοντας καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στην υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση με τους φανατικούς ισλαμιστές.

    [12] Νιγηρία: Πάνω από 200 νεκροί στις συγκρούσεις

    25/11/2002 3:47:00 μμ

    Περίπου 220 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 30.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Καντούνα της Νιγηρίας, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς με αφορμή τη διεξαγωγή στη χώρα του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Κόσμος 2002. Σήμερα πάντως, επικρατεί ηρεμία στην πόλη. Στα νοσοκομεία της πόλης κατέφυγαν 1.000 τραυματίες, ενώ περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι της πόλης ζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές.

    Αντιδρούν οι Μουσουλμάνοι στη διεξαγωγή του διαγωνισμού

    Αφορμή για τις αιματηρές συγκρούσεις ήταν δημοσίευμα της νιγηριανής εφημερίδας ''The Day'' για το διαγωνισμό ομορφιάς, το οποίο οι Μουσουλμάνοι έκριναν βλάσφημο γιατί ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Μωάμεθ θα μπορούσε να διαλέξει για σύζυγό του μια από τις υποψήφιες για τον τίτλο.

    Ο διαγωνισμός ομορφιάς είχε προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου στην Πόλη Αμπούζα. Τελικά οι διοργανωτές του αποφάσισαν να διεξαχθεί την ίδια ημερομηνία στο Λονδίνο.

    [13] Ικανοποίηση Πούτιν από τη συνάντηση με Μπους

    25/11/2002 3:33:00 μμ

    ''Πολύ ικανοποιημένος'' δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους την Παρασκευή κοντά στην Αγία Πετρούπολη, παρά το γεγονός ότι παραμένουν οι διαφωνίες τους, όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ. Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική ''όχι μόνο λόγω των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν, αλλά επίσης επειδή είχαμε τη δυνατότητα να συγχρονίσουμε τις θέσεις μας στα διεθνή προβλήματα''. Κατά τη συνάντησή τους αυτή, οι δύο πρόεδροι κάλεσαν το Ιράκ να ''αφοπλιστεί πλήρως και άνευ όρων''.

    Και επεκτάσεις στον αντιτρομοκρατικό αγώνα των ΗΠΑ

    Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο αφοπλισμός αυτός πρέπει να πραγματοποιηθεί ''στο πλαίσιο'' της απόφασης 1441 του ΟΗΕ, η οποία ψηφίστηκε στις 8 Νοεμβρίου, απορρίπτοντας κάθε μονομερή αμερικανική επέμβαση κατά της Βαγδάτης.

    Εκτός από την αμερικανική στάση απέναντι στο Ιράκ, ο Ρώσος υπουργός έμμεσα επέκτεινε τα αποτελέσματα του αντιτρομοκρατικού αγώνα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και κρύβεται κάπου μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

    [14] Μειώθηκε το 2001 ο δανεισμός του κράτους

    25/11/2002 3:28:00 μμ

    Την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2001 επέδωσε το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του Ε.Σ Κωνσταντίνος Ρίζος.

    Σύμφωνα, με την έκθεση τα εισπραχθέντα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση κατά 11,34%, ενώ ο δανεισμός εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού εμφανίζεται μειωμένος. Τα έσοδα από άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 33 δισ., ενώ από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 304 δισ. δραχμές.

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει εξάλλου προέσοδα και προμέτοχα που, σύμφωνα με τη Eurostat αποτελούν δανεισμό και θα έπρεπε να εμφανίζονται στα πιστωτικά έσοδα και όχι στα τακτικά του προϋπολογισμού. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 112% επί του ΑΕΠ.

    Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, η έκθεση θα τεθεί υπόψη όλων των βουλευτών, ενώ σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Βουλής, για πρώτη φορά, ο απολογισμός και ισολογισμός ελέγχεται από το Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του. Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό που για πρώτη φορά η Βουλή θα ελέγχει για το πού και τί ξοδεύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [15] Ολυμπιακός: Τραυματίας ο Τζιοβάνι

    25/11/2002 7:31:00 μμ

    Ενθουσιασμός επικρατεί στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού μετά την μεγάλη νίκη εναντίον του Ιωνικού και την επιστροφή της ομάδας στη κορυφή της βαθμολογίας. Η καλή εμφάνιση συνοδεύτηκε πάντως από τον τραυματισμό του Τζιοβάνι που υπέστη κάκωση στο δεξί του γόνατο και ξεκίνησε σήμερα θεραπεία για να προλάβει το παιχνίδι στου Χαριλάου με τον Αρη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, ο Bραζιλιάνος θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ομάδα του, στο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Θεραπεία και ατομικό πρόγραμμα έκανε στην σημερινή προπόνηση και ο Ανδρέας Νινιάδης, ο οποίος επίσης θα δώσει το παρών με τον Αρη.

    [16] ΕΞΤΡΑ 5 και ΣΟΥΠΕΡ 3 από σήμερα στα ΠΡΟΠΟ

    25/11/2002 1:42:00 μμ

    Τα δύο νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ΕΞΤΡΑ 5 και ΣΟΥΠΕΡ 3, παρουσιάστηκαν σήμερα παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Λιάνη και του προέδρου του Οργανισμού Κωνσταντίνου Κοσκινά. Τα νέα παιχνίδια μπορούν από σήμερα να παίζονται σε όλα τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ.

    Το ΕΧΤΡΑ 5 είναι ένα αριθμολαχείο που δίνει την ευκαιρία σε κάθε τυχερό να κερδίσει έως και 50.000 ευρώ.

    Το ΣΟΥΠΕΡ-3 δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να κερδίσουν μέχρι και 600 φορές το ποσόν που έχουν στοιχηματίσει, προβλέποντας τα ψηφία ενός τριψήφιου αριθμού που θα κληρώνεται δύο φορές την ημέρα.

    [17] Ιταλία: Αποτελέσματα 11ης αγωνιστικής

    25/11/2002 12:05:00 μμ

    Η Λάτσιο χωρίς να δυσκολευτεί νίκησε με 4-0 τη Μόντενα και πλησίασε σε απόσταση αναπνοής στην κορυφή του καμπιονάτο. Στο μεταξύ η ευρεία νίκη της Πάρμα επί της Ρόμα με 3-0 ήταν το αποτέλεσμα που χαρακτήρισε την 11η αγωνιστική του καμπιονάτο, ενώ στο ντέρμπι του Μιλάνου, η Μίλαν νίκησε την Ιντερ με 1-0 και έπιασε στην κορυφή της βαθμολογίας την Γιουβέντους, που παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Μπολόνια. Επίσης, η Κιέβο επικράτησε της Εμπολι με 1-0, υποχρεώνοντας τους φιλοξενούμενους στην πρώτη εκτός έδρας ήττα τους, ενώ η Ουντινέζε συνέχισε τις επιτυχημένες εμφανίσεις της, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 από την Μπρέσια.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

    Γιουβέντους-Μπολόνια 1-1

    Μίλαν-Ιντερ 1-0

    Κιέβο-Εμπολι 1-0

    Πάρμα-Ρόμα 3-0

    Περούτζια-Κόμο 3-0

    Πιατσέντζα-Τορίνο 1-0

    Ρετζίνα-Αταλάντα 1-1

    Μπρέσια-Ουντινέζε 1-1

    Λάτσιο-Μόντενα 4-0

    Η βαθμολογία έχει ως εξής:

    Μίλαν 25

    Γιουβέντους 25

    Λάτσιο 24

    Ιντερ 23

    Κιέβο 21

    Μπολόνια 19

    Γερμανία: Αποτελέσματα της 14ης μέρας

    Με δύο ισοπαλίες ολοκληρώθηκε η 14η ημέρα του γερμανικού πρωταθλήματος. Στο Αμβούργο η τοπική ομάδα δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Κότμπους (1-1), ενώ ταυτόχρονα η Μόναχο 1860 παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία (2-2) στην Νυρεμβέργη.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Χέρτα Βερολίνου-Βέρντερ Βρέμης 0-1

    Βόλφσμπουργκ-Ντόρτμουντ 2-0

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Λεβερκούζεν 2-2

    Γκλάντμπαχ-Μπόχουμ 2-2

    Σάλκε-Χάνσα Ροστόκ 2-2

    Στουτγκάρδη-Αννόβερο 3-0

    Καϊζερσλάουτερν-Μπάγερν Μονάχου 0-2

    Μόναχο 1860-Νυρεμβέργη 2-2

    Αμβούργο-Κότμπους 1-1

    Η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    Μπάγερν Μονάχου 32

    Βέρντερ Βρέμης 26

    Στουτγκάρδη 24

    Ντόρτμουντ 24

    Σάλκε 23

    Χέρτα Βερολίνου 22

    Βόλφσμπουργκ 22

    Αγγλία: Αποτελέσματα της 15ης ημέρας

    Στο αγγλικό πρωτάθλημα μετά την 15η ημέρα της πρέμιερ λιγκ σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Αστον Βίλα-Γουέστ Χαμ 4-1

    Μπόλτον-Τσέλσι 1-1

    Εβερτον-Γουέστ Μπρομ 1-0

    Φούλαμ-Λίβερπουλ 3-2

    Μάντσεστερ Γ.-Νιούκαστλ 5-3

    Μίντλεσμπρο-Μάντσεστερ Σίτι 3-1

    Σαουθάμπτον-Αρσεναλ 3-2

    Σάντερλαντ-Μπέρμπιγχαμ 0-1

    Τσάρλτον-Μπλάκμπερν 3-1

    Τότεναμ-Λιντς 2-0

    Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:

    Αρσεναλ 32

    Λίβερπουλ 31

    Εβερτον 29

    Τσέλσι 27

    Μάντσεστερ Γ. 26

    Μίντλεσμπρο 24

    Νιούκαστλ 22 (με 14 αγώνες)

    [18] Νέα εξέταση για την πρόληψη καρδιακής προσβολής

    25/11/2002 6:58:00 μμ

    Μία καινούρια εξέταση που επιτρέπει στους γιατρούς να διαγνώσουν ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από μία επικείμενη καρδιακή προσβολή ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το κολέγιο Imperial του Λονδίνου. Η εξέταση χρησιμοποιεί ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας, προκειμένου να αναλύσει δείγματα αίματος και να εντοπίσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που χρειάζονται άμεση θεραπεία.

    Γρήγορα αποτελέσματα

    Η εξέταση, που ονομάζεται Metabonomics, απαιτεί μόνο μερικές σταγόνες αίματος και θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς προέβλεψε τη σοβαρότητα των καρδιακών παθήσεων σε ποσοστό 80%. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το αίμα του ασθενή που πάσχει από αρτηριοσκλήρωση, παρουσιάζει διαφορετικές ενδείξεις, όπως υψηλότερη χοληστερίνη, από έναν ασθενή που δεν έχει αυτό το πρόβλημα.

    "Χιλιάδες άνθρωποι στην Αγγλία πεθαίνουν κάθε χρόνο καρδιακές προσβολές. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν μπορούσαμε να τους εντοπίσουμε γρήγορα και με χαμηλό κόστος", δήλωσε ο Dr David Grainger από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και συνέχισε: "Μέσω των νέων τεχνικών, όπως η Metabonomics, οι γιατροί μπορούν να παράσχουν μία πιο αποτελεσματική θεραπεία".

    Δοκιμές της νέας εξέτασης γίνονται στο νοσοκομείο Papworth, κοντά στο Κέμπριτζ και αν κριθεί επιτυχημένη, σε δύο χρόνια θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ευρύτερη κλίμακα.

    [19] Εκστρατεία της EE κατά του καπνίσματος

    25/11/2002 12:20:00 μμ

    Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της αντικαπνιστικής εκστρατείας της EE και της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής με στόχο κυρίως τους εφήβους και τους νέους, στην οποία μετέχουν με μηνύματά τους κατά του καπνίσματος γνωστοί αστέρες της ποπ και ροκ μουσικής σ'όλη την Eυρώπη. Oι Moby, Sophie Ellis Bextor, Tiziano Ferro, A-Teens, Liberty X, Loona, Billy Crawford, Natural, η Ελληνίδα Καίτη Γαρμπή και πολλοί άλλοι εμφανίζονται σε σχετικά διαφημιστικά μηνύματα τα οποία θα μεταδοθούν από 38 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλα τα κράτη μέλη και από το MTV σε όλη την Ευρώπη. Περισσότεροι από 5.000 κινηματογράφοι στην ΕΕ θα προβάλλουν επίσης αυτά τα μηνύματα.

    H εν λόγω αντικαπνιστική εκστρατεία αποτελεί συνέχεια εκείνης που άρχισε στις 31 Μαΐου, με το εναρκτήριο λάκτισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην οποία είχαν συμμετάσχει δεκάδες Ευρωπαίοι παίκτες με την ενεργό υποστήριξη της UEFA. Oι προσπάθειες αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της Επιτροπής κατά του καπνίσματος και απευθύνονται σε 36,2 εκατομμύρια νέους, ηλικίας 12 - 18 ετών, σε ολόκληρη την Ένωση.

    Φρένο στις διαφημίσεις τσιγάρων σε μεγάλες διοργανώσεις

    Εν τω μεταξύ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία απαγορεύει από το 2005 τη χορηγία μεγάλων γεγονότων από τις καπνοβιομηχανίες και τις διαφημίσεις καπνού στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα το σχέδιο οδηγίας που εγκρίθηκε κατ' αρχήν απαγορεύει από τις 31 Ιουλίου του 2005 την ανάληψη από τις καπνοβιομηχανίες, χορηγιών εκδηλώσεων ή δραστηριοτήτων που έχουν "διασυνοριακό χαρακτήρα", όπως επί παραδείγματι το γκραν πρι της Φόρμουλα

    Απαγορεύει επίσης από την ίδια ημερομηνία τις διαφημίσεις καπνού στον Τύπο, το ραδιόφωνο και στο Ιντερνετ.

    Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση είναι ήδη απαγορευμένες από την οδηγία "Τηλεόραση χωρίς σύνορα".

    [20] Δορυφόρος ...οδηγεί τους τυφλούς

    25/11/2002 6:59:00 μμ

    Ένας δορυφόρος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και να βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες ζωής τους. Η συσκευή χειρός "Victor Trekker", όπως ονομάζεται, είναι συνδεδεμένη με ένα δορυφόρο στο διάστημα και αποτελείται από ένα κουτί αναμετάδοσης πληροφοριών. Αυτό ενημερώνει όσους το χρησιμοποιούν σχετικά με την περιοχή όπου βρίσκονται, σε ποιο δρόμο προχωρούν, ποια μαγαζιά και κτίρια είναι κοντά τους και πότε θα συναντήσουν την επόμενη διασταύρωση.

    Αίσθηση ανεξαρτησίας

    Σταδιακά, το σύστημα θα γίνει τόσο λεπτομερές που θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που αν ο χρήστης του μπει σε ένα σούπερ- μάρκετ θα τον ενημερώσει για τις προσφορές της ημέρας.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρίας, Yvan Legace, η συσκευή θα δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. "Μία από τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων είναι να πηγαίνουν στο σχολείο και στις δουλειές τους. Αυτό το μπορεί να δίνει σαφείς οδηγίες για τους δρόμους, βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη στην καθημερινή τους ζωή", υπογράμμισε ο Yvan Legace.

    H συσκευή Victor Trekker κοστίζει μέχρι στιγμής 1.100 λίρες, αλλά οι κατασκευαστές αναμένουν ότι οι τιμές θα πέσουν μόλις βγει στην αγορά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 November 2002 - 18:05:50 UTC